2010-11-29 32 瀏覽
星期日夜晚約7點幾去到.竟然唔駛等位!原本諗住試下元朗呢排出名既火鍋店,點知無位><就轉戰食小菜.呢一間都好多人識,之前都食過一次.係朋友特登介紹黎食豬油撈飯.不過我食左.接受唔到個陣味.覺得麻麻地.但係小菜唔錯.環境有d嘈.舊舊地,但又唔係好復古feel.反而係"娘娘"地對方同樣唔鐘意食豬油撈飯.所以無叫飯最後點左:鮮蟹肉扒豆苗美極魚夾炸乳鴒海蜇乳豬件食完有糖水送對方對呢間野好有好感.佢話d野好好食.想下次再特登入黎元朗食wor.
星期日夜晚約7點幾去到.竟然唔駛等位!
原本諗住試下元朗呢排出名既火鍋店,點知無位><
就轉戰食小菜.呢一間都好多人識,之前都食過一次.
但係小菜唔錯.
環境有d嘈.舊舊地,但又唔係好復古feel.
反而係"娘娘"地

好香美極味.佐酒一流,鹹左少少

炸乳鴒
皮脆,味香

海蜇乳豬件

極多海蜇,好爽口,不過乳豬就麻麻地.脆皮太薄.太多豬油

食完有糖水
椰汁西米!

2010-11-28
好香美極味.佐酒一流,鹹左少少
皮脆,味香
椰汁西米!
2010-11-15 26 瀏覽
在元朗區很出名, 但還是第一次來, 我知通常都言過其實, 所有我也不敢抱太大期望, 但這一次有點驚喜了。可能時間尚早, 12PM 還不算太難搵位吧。先說環境, 地方有點舊, 亦不算很乾淨,這是預計到的, 所以就算要搭枱,我們也不介意。 先來是推車仔的砵仔鴨,這個真是超級好味 ! 我從未吃過這個菜式, 一試之後就不能停口, 鴨味很香, 汁很甜, 芋頭吸收了鴨和汁精華, 連我這個平時不喜歡吃太濃味的人都差點想喝下整個濃汁,哈哈。之後我們還點了些點心如:奶黃馬拉糕, 蝦蛟,蝦餅, 燒賣,腸粉, 牛柏葉……。最喜歡的是糯米包, 造得很香,我喜歡吃較軟身的糯米, 而且它的臘腸也是很軟,不是吃到牙都崩的那種臘腸 ,所以我覺得很好吃。下次有機會來,我會想試晚飯。

下次有機會來,我會想試晚飯。
2010-11-13
5 分鐘 (堂食)
2010-11-11 938 瀏覽
今天首次品嚐了大榮華的精製九大簋。大榮華老字號,食物有一定品質。即使味道不足,份量也不少。當然吃的沒有上價菜式,只是家鄉小菜,但當你千里迢迢到元朗一試的話,又別有一番味道。讓我回味一下九大簋:香茜燒米鴨: 皮脆內嫩,味道一般圍頭五味雞: 跟燒味鋪的沒兩樣白水浸烏頭: 味鮮,份量不少。清蒸也能帶出魚香盆菜豬肉: 肥豬肉配上鬆化芋頭,很入味陳皮豆豉蝦: 賣相不佳, 但內裏伊人。最出眾的菜式雜錦炒菜絲: 穫氣足時菜鯪魚球: 很油膩,但鯪魚球內的陳皮很香蠔油炆北菇: 北菇很厚,也很膩糖醋酥肉青: 甜酸平均奶皇水晶飽: 皮薄餡多合時糖水: 豆米粥,很農村…這全是家常小菜,如果令堂煮飯技術不俗的話,家裏的菜也一定比這裏好。但八百八十八元,十二人享用,可說酒樓設宴的超值之選。
今天首次品嚐了大榮華的精製九大簋。

讓我回味一下九大簋:

香茜燒米鴨: 皮脆內嫩,味道一般
圍頭五味雞: 跟燒味鋪的沒兩樣
白水浸烏頭: 味鮮,份量不少。清蒸也能帶出魚香
盆菜豬肉: 肥豬肉配上鬆化芋頭,很入味
陳皮豆豉蝦: 賣相不佳, 但內裏伊人。最出眾的菜式
雜錦炒菜絲: 穫氣足
時菜鯪魚球: 很油膩,但鯪魚球內的陳皮很香
蠔油炆北菇: 北菇很厚,也很膩
糖醋酥肉青: 甜酸平均
奶皇水晶飽: 皮薄餡多
合時糖水: 豆米粥,很農村…

香茜燒米鴨
2010-11-10
糖醋酥肉青
  • 陳皮豆豉蝦
2010-10-23 34 瀏覽
元朗 . 來過好多次. 每次來都是假期.人山人海. 遲來唔駛旨意有位.今次系平日, 唔滿坐. 叫左~頭抽浸米鴨: 半隻. 嘩好大碟. 似潮式鹵水鴨. 可點白醋助食. 味道普通, 全無特別. 我喜歡上次的多d. 野味 d.陳皮豆豉蝦: 好濃味. 今次加左紅椒絲抄. Good! 蝦新鮮. 蝦少過上次. 麵醬茄子班腩煲: 好多油. 斑腩好硬身. 外面 面粉太厚了. 又無mug味. No Good! 下次一定唔會再叫.砵仔飯$9 x2 個啤酒 1 支.
潮州鹵水鴨

元朗 [大榮華]. 來過好多次. 每次來都是假期.
人山人海. 遲來唔駛旨意有位.
今次系平日, 唔滿坐.

叫左~
我喜歡上次的[香茜燒米鴨]多d. 野味 d.
No Good!
下次一定唔會再叫.
砵仔飯$9 x2 個
啤酒 1 支.

自制豬油撈飯
唔系幾鍾意佢頭抽果陣味
2010-10-19
  • 陳皮豆豉蝦
2010-10-18 27 瀏覽
大榮華果然多人...第二次來吃大榮華...排隊排了差不多一個鐘我們五人差不多餓昏了所以一坐下,位還沒坐暖,已經點好菜鮑汁蝦子燒麵普通得很..不見有蝦子..五柳脆皮石班球偏甜,但石班球啖啖肉,都好吃但偶然發現幾條幼骨金沙蟹粉扒西蘭花可算特別的菜式味道都不錯,但要同時把蛋黃等汁一同吃菠蘿生炒骨生炒骨酸了點,而粉太厚了肉質都不嫩,這餐最失敗之作是否今晚人太多,才失準?紅酒牛仔骨這是招排菜之一,牛仔骨很淋可惜只有很少紅酒味,但總括都很好黃金魷魚一般大排檔水準,但魷魚都很大塊太飽了,再次錯失馬拉糕和水晶包上菜的速度快得驚人..等位的速度耐得驚人水準好像不及以往,但人氣依舊,是否元朗沒有好介紹?
大榮華果然多人...
第二次來吃大榮華...
排隊排了差不多一個鐘

我們五人差不多餓昏了
所以一坐下,位還沒坐暖,已經點好菜

鮑汁蝦子燒麵
普通得很..不見有蝦子..
五柳脆皮石班球
偏甜,但石班球啖啖肉,都好吃
但偶然發現幾條幼骨
金沙蟹粉扒西蘭花
可算特別的菜式
味道都不錯,但要同時把蛋黃等汁一同吃
菠蘿生炒骨
生炒骨酸了點,而粉太厚了
肉質都不嫩,這餐最失敗之作
是否今晚人太多,才失準?
紅酒牛仔骨
這是招排菜之一,牛仔骨很淋
可惜只有很少紅酒味,但總括都很好
黃金魷魚
一般大排檔水準,但魷魚都很大塊

太飽了,再次錯失馬拉糕和水晶包
上菜的速度快得驚人..等位的速度耐得驚人
水準好像不及以往,但人氣依舊,是否元朗沒有好介紹?
2010-10-16
50 分鐘 (堂食)
2010-10-04 33 瀏覽
呢間o係元朗的酒樓, 好多人食架。雖然佢唔算平, 不過d野就好好食。尤其係d小菜, 好多都好好食架。雖然佢d菜式唔花巧, 但係絕對唔求其架, 而且仲感覺好似住家飯, 好健康tim。推介佢d小炒呀, 炒肉, 炒菜都好食呀。如果係生日ge話, 一定要試佢ge壽包呀。 熱辣辣ge壽包仲出晒煙, 個皮又好鬆軟, 唔會覺得個心好甜, 真係好好食呀。不過一定要早d去呀, 因為佢好多人, 所以都唔算上菜上得快, 加上佢個位都幾難搵, 如果唔識路ge真係要花d時間。

食物
20 分鐘 (堂食)
食物
第三次食大榮華,今次是時候要跟大家分享下.等位方面,今次比我之前嚟的好好多,由於平日的關係人流唔系好多,我跟友人一入到去就有位,勁開心. 回想起之前兩次去食,加上是星期六日,要等位 三次都會食的家鄉焗煎醸鯪魚,每次食果陣,都覺得它巧奪天工.仲有豬油撈飯,每次嚟,除左必叫之外,仲覺得好玩,因為無諗過食一個飯要左撈右撈XD仲有雞蛋焗魚腸,每次嚟系必叫,不過上次嚟系因為太多人,加上8點幾先叫菜,而且呢味菜賣完,最後食唔到.今次食到,正如食評所寫,依然保持水準.另外仲叫左渣特飲,$20一大支,幾底飲.不過鮑汁扒茹覓菜就差D,D菇有一股怪味,加上覓菜一般,下次唔會叫.今次可惜的是未能跟友人分享奶皇馬拉糕. 第二次嚟食果陣就知佢好野,中間果層奶皇好香,加上系熱食.好甜,好暖. 不過當時太飽,加上想帶友人到元朗嘗試其他元朗小吃,最後都系不了了之,如果友人下次再嚟的話,一定會同佢ORDER奶皇馬拉糕,仲有其他小菜,HAHA~
第三次食大榮華,今次是時候要跟大家分享下.

另外仲叫左渣特飲,$20一大支,幾底飲.

家鄉焗煎醸鯪魚
奶皇馬拉糕
豬油撈飯
2010-08-27
家鄉焗煎醸鯪魚
奶皇馬拉糕
豬油撈飯
2010-08-29 88 瀏覽
這天去元朗找友人吃飯友人介紹入元朗必定要去嘗嘗這間傳統酒家食家滔滔開的,感覺有保證七時多 本以為要排隊 一進鋪即有位 很好彩我們點了三款菜式鮑汁扒茹覓菜---香菇厚有口感,菜反而與汁唔多入味?雞蛋焗魚腸---菜餚特別, 外帶焦脆,有蛋香,食落多次以為魚腸係豬肝,配飯一流!焗土釀鯪魚---尼道菜就勁啦~聽友人介紹是把魚的骨去掉再把魚肉打碎,再把魚肉釀入魚件,再炸再焗.我們一邊食一邊推測烹調的過程.值得一試!砵仔豬油飯---主打!砵仔飯=豬油飯~分量可以自己調,先放豬油攪拌後放豉油,不要放太多豉油,因為會過鹹。砵仔飯帶有燒臘味道,口感不會油膩,女士也不妨試一口;而用果汁樽裝豬油會令人錯以為是蜜糖.麥米粥---有少少薑味,都ok
這天去元朗找友人吃飯
友人介紹入元朗必定要去嘗嘗這間傳統酒家
食家滔滔開的,感覺有保證
七時多 本以為要排隊 一進鋪即有位 很好彩
我們點了三款菜式

鮑汁扒茹覓菜---香菇厚有口感,菜反而與汁唔多入味?
麥米粥---有少少薑味,都ok
鮑汁扒茹覓菜
焗土釀鯪魚
豉油+豬油
2010-08-27
焗土釀鯪魚
  • 豬油撈飯
2010-08-16 42 瀏覽
五味雞,味道還可以, 可惜功夫遮蓋不到選料,未試過亦無損失. 豬油撈飯, 飯身較一般米飯為乾身, 飯味無大分別. 豬油豉油撈飯確實開胃,有少少童年回憶. 瓦兜飯內地也試過. 有趣是這樣的賣相會令人開胃些,多吃些. 有點像迥轉壽司,疊得高高的挺有趣.支竹牛腩煲, 不提也罷.可惜的是當晚只是二人世界,人少未能多試幾樣菜式.出品質管有一定的進步空間, 服務態度方面,先未有期望,但仍然有少少失望.潮流興懷舊,大榮華有一定本錢可以把握機遇把品牌進一步推高,成為更知名的旅遊點.

支竹牛腩煲, 不提也罷.
可惜的是當晚只是二人世界,人少未能多試幾樣菜式.

2010-03-06
2010-08-09 47 瀏覽
食過的人都應該知佢地的規矩係:1. 不設訂枱 (呃人的, 如果你有錢夠人多, 包間房係可以訂的)2. 要齊半數人先可以入去第一次黎, 做足資料搜集....我同honey 預咗要等好耐, 唔介意, 即使等兩個鐘都無所謂為的係唔想家中老幼要一齊等位咁辛苦但呢間野, 完全埋沒人性, 出面的知客做事不完滑....令人火滾本人明白每間餐廳食肆都有自己的規矩...但也應睇情況嘛那天我地五大兩細 (一個手抱bb + 一個兩歲小孩)...老實講, 冇可能唔計佢地law, 萬一比咗張勁細的枱我咪大鑊?? 到時真係要坐大脾.....好la...唯有死死氣去攞張六人枱...等咗約一小時終於叫我地.....入枱前問幾多人....成功瞞騙入去, 點知個waitress 捉番我地出來, very nice, 話我地唔夠人....再輪....個知客叫枱的方式係順住叫....5 號飛...14 號飛...18號飛....總之如果d 人冇入到枱, 佢就會從頭一張未有人認頭的開始叫....每次如是難為那些一直企喺度等枱的人, 簡單來如, 假如你五點鐘先來攞咗張籌, 未齊人, so, 去行下街law....兩三個鐘頭後見肚

食過的人都應該知佢地的規矩係:
2. 要齊半數人先可以入去
為的係唔想家中老幼要一齊等位咁辛苦

本人明白每間餐廳食肆都有自己的規矩...但也應睇情況嘛
難為那些一直企喺度等枱的人, 簡單來如, 假如你五點鐘先來攞咗張籌, 未齊人, so, 去行下街law....兩三個鐘頭後見肚餓, 又過半數人喇, 歡迎你拎住張籌返來, 皆因你張籌一日未入去, 佢一日都會keep 住嗌, 直到有人認頭為止....至於你可能會問, 咁我都要等啫, 唔代表我一返番去就有位..? 對, 要等, 但起碼下一張保証輪到你, 唔洗好似其他人咁, 等2-3 粒鐘
佢地唔體諒老人家小朋友....已經令我火滾, 加上咁樣的輪籌方式, 極度不公平
對於不設訂枱/ 過半數人, 我ok, 因為呢d 係你情我願, 但我覺得有時都要圓滑一d

如果唔係要慶祝老大生日, 費事去

講番野食
五味雞, 還可以, 即係豉油雞
咩燒蠔, 呢個幾好食
菠蘿生炒骨, 冇乜特別
頭抽蒜片炒蝦, 味太喊, 蝦唔夠新鮮, 但$58 碟要求不可太高
西芹炒班片, ok
咖喱牛筋腩, 牛筋幾淋, 這味唔錯
六個砵仔豬油飯, 幾好味, 不過唔可以食太多, 否則會爆血管
一渣菠蘿檸蜜 and 一渣洛神花檸蜜 (each $20, ok cheap), 懷疑佢將菠蘿檸蜜比咗柑桔, 好難飲, 似藥水....而洛神花的都幾好
啤酒3 大枝
叫咗個馬拉糕, 幾好食喎, 難不得個個都叫
糖水麥米粥

入面d 姐姐service 係好好架, 快手, 又好傾, 同出面的差天共地
野食就唔覺有咩特別, 不過價錢確係平, 免茶界
地方...迫d, 幸好我地被安排個大小小的位
其實未去過可以去下, 但真係唔好叫d 老人家等...我見到出面lift 口有老人家都"鄧" 佢地慘...d chair 又被d 後生霸晒....我都睇唔過眼
我自己, 第一次去, 亦係最後一次, 人一世, 都建議可試一次~
2010-08-08
80 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2010-08-01 16 瀏覽
屋企人生日,早一星期已預左來呢度食,但呢度唔比book位,咁唯有搵人早d來搵位。未到7點,d人排到去樓梯口,勁多人等位,我地有人5點幾已到左等位,等到7點幾,仲要過半數先入得。不過d人手腳都好快,人客亦食得好快。7點幾已經食第二轉。我地點左:冬瓜蟹肉匙- 好食,真的有蟹肉架,有少少蟹殼桂花炒魚肚-好食,真的有多魚肚,唔怕惺,夠干身蒜子浸莧菜- ok la,冇咩特別5柳石斑- 好食,皮薄,真的全部石斑招牌菜頭抽蒜子蒜蝦-好好食-勁入味,煎得好香,仲有少少蔥回獲,正椒鹽9肚魚-好好食, 出面好多地方己經做唔到咁好食,呢間係食過深井,流浮山後第三間好食。佢炸完唔怕入面仲好似水咁,好干,好脆魚香茄子- 好食,不過咸左d跟住仲送糖水麥米粥- 好食, 有少少薑味,唔會即時加水個d樣樣58, 仲有糖水送,7人埋單5百幾,我地仲叫左白飯
我地點左:
冬瓜蟹肉匙- 好食,真的有蟹肉架,有少少蟹殼
桂花炒魚肚-好食,真的有多魚肚,唔怕惺,夠干身
蒜子浸莧菜- ok la,冇咩特別
5柳石斑- 好食,皮薄,真的全部石斑

魚香茄子- 好食,不過咸左d
跟住仲送糖水麥米粥- 好食, 有少少薑味,唔會即時加水個d

樣樣58, 仲有糖水送,7人埋單5百幾,我地仲叫左白飯
頭抽煎蝦
椒鹽9肚魚
麥米糖水
2010-08-31
180 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
椒鹽9肚魚
麥米糖水
  • 頭抽蒜子煎蝦
2010-07-20 29 瀏覽
一上樓就看到好多人在等位喔,不過好彩,我們只等了十分鐘就有位啦,本來有心裡準備要搭抬的,沒想到餐廳給我們一張兩人桌,真好~店內環境乾淨明亮,服務生會隨時來 check 茶壺需不需要熱水,雖然客滿,但上菜速度算蠻快的。可能是難得來一趟元朗,我們兩個人就點了六盤點心,最後真的吃不下了,還打包帶走。我個人最喜歡吃的是胡椒豬肚湯和瑤柱蘿蔔絲餃,不過這餃子和小籠飽一樣都是包水晶皮,在其他餐廳吃到的卻是麵皮,總覺得麵皮比較能夠吸收內餡的湯汁ㄚ,呵~試試不同的口味也不錯!

$53.5 (早餐)
2010-07-18 30 瀏覽
家在元朗,但不常到大榮華。但外地朋友好想去,於是一齊去食下。上一次去已經係好多年前既事,但係佢既地方都仲係好地道,好有味道。特別係老一輩約有50-60歲的前輩,就更加喜歡,因為有佢地既集體回憶。我用英文介紹「豬油撈飯」比老外朋友知呢味菜有乜野典故,希望佢可以食得投入d 哈~而我自己覺得「豬油撈飯」真係好好味,不過絕不能吃得太多。用呠仔放d 飯更加係好得意,好有特色。沙參肉竹燉螺頭湯,味清清地(其實冇乜味),不過又好多油喎。燒味拼盤樣樣有d,味道唔錯,肥瘦度適中,但外觀好求其,好似掃埋一盤咁最好味既一定要提燒乳豬,首先豬皮好脆,皮下既肥肉亦唔多,咬入口好脆口有如餅干一樣,從來未試過有呢d 口感黃金鮮魷亦都係高度推介,鮮蝦包住一層咸蛋黃甘香味,真係回味無窮!最後緊係要講下件馬拉榚!老外吃完後讚不絕口,深深被中間既奶王吸引住評價比豬油撈飯更高!!!不過位置好窄,坐得好唔舒服,d 部長問2句就燥底,但係又唔係多客人喎全場10圍都冇,好辛苦咩?

而我自己覺得「豬油撈飯」真係好好味,不過絕不能吃得太多。
用呠仔放d 飯更加係好得意,好有特色。

沙參肉竹燉螺頭湯,味清清地(其實冇乜味),不過又好多油喎。

有如餅干一樣,從來未試過有呢d 口感

評價比豬油撈飯更高!!!

全場10圍都冇,好辛苦咩?

5 分鐘 (堂食)
大榮華酒樓專營圍村菜, 晚上去吃飯幾乎等幾個小時, 今天早上突然心血來潮想試試它的點心.....甫一進去, 大多也是老街坊, 等也不用等便有位了.吃了以下點心:芋角 - 放了太久, 凍的, 如果是剛炸出來應還不錯. 叉燒腸粉 - 不是即製的, 腸粉皮是黏的, 且不熱 燒賣 - 豬肉很硬, 難"趙" 鳳爪 - 唯一可取的點心, 入味, 塾底的花生也吸晒所有精華最後點了個浸豬肚, 一般走的時候看到傳說中的滔哥, 他的肚子真的大到不得了, 還有它出名的頭抽豉油撈麵. 有機會要試一下它的圍村菜.....

甫一進去, 大多也是老街坊, 等也不用等便有位了.

吃了以下點心:

芋角 - 放了太久, 凍的, 如果是剛炸出來應還不錯.

叉燒腸粉 - 不是即製的, 腸粉皮是黏的, 且不熱

燒賣 - 豬肉很硬, 難"趙"

最後點了個浸豬肚, 一般

差 芋角放太久淋晒
差 腸不是即製 腸粉皮很"硬"
差 燒賣但豬肉好硬
正 鳳爪 夠辣味 下面塾底的花生一流
正 浸豬肚
難得一見的滔哥
2010-07-11
$84 (早餐)
正 鳳爪 夠辣味 下面塾底的花生一流
正 浸豬肚
  • 鳳爪
2010-06-09 36 瀏覽
今日去完濕地公園影相..唔知食咩好...女友建議不如去食..猪油撈飯,ok 出發.!5:00pm黎到 冇人等位,,即入~ 2個人唔知叫咩食,,見推介個燒蠔(唔記得叫咩名) 同埋招牌5味雞一單.($58)好抵= =,點左2個先. 怕食唔曬..因為我地2個既目的係..猪油撈飯送黎到試下喇..!隻雞..其實係唔係姐係...豉油雞呢= = 燒蠔出奇地係..豆豉凌魚既味,一樣!!最好食...真係個 猪油撈飯!!總結:5味雞 = 麻麻 不過 幾抵,燒蠔 = 同食豆豉凌魚 一樣..只係冇骨 猪油撈飯 = 好食= = 另外推介,天地一號 幾好飲!!
最好食...真係個 猪油撈飯!!
總結:
5味雞 = 麻麻 不過 幾抵,
燒蠔 = 同食豆豉凌魚 一樣..只係冇骨
猪油撈飯 = 好食= =
另外推介,天地一號 幾好飲!!
因為唔記得叫咩名~不過同豆豉凌魚一樣咪既燒蠔
好飲,叫左蘋果味