餐廳: 大滾友火鍋
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-06-15 34 瀏覽
📍大滾友火鍋 #元朗🏆花膠雞湯鍋🥘(半隻)(9/10)超香濃雞湯‼️超好飲‼️雞好滑😍大大塊花膠好足料👏🏻 啖啖嘅骨膠原真係好滋補🤭🏆伊比利亞橡果豬🐷(9/10)呢個同平時豚肉片完全唔一樣😳 厚薄適中 脂肪比例平均 最緊要係無豬臊味 好好食🤤 大推‼️🏆頂級雪花牛肉🐮(9/10)入口即溶嘅雪花牛肉 有牛味 絕對係火鍋必食😝🏆蟹黃餃🦀(9/10)橙黃色嘅蟹黃餃味道就好似蟹粉小籠包咁 大大粒真係真材實料😳 而且好少見!🏆手打鵝肝墨汁墨魚丸🦑(8.5/10)非常彈牙🤤 每啖都有墨魚粒粒 有咬口 又juicy☺️🏆雜菜拼盤🥬(8/10)好多種蔬菜 非常新鮮 索晒啲湯汁 jeng!!!🤩🏆自家製竹蔗茅根(8/10)唔甜自家製竹蔗茅根👍🏻兩個人share岩岩好✌🏻⭐️大滾友火鍋⭐️元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
📍大滾友火鍋 #元朗

🏆花膠雞湯鍋🥘(半隻)(9/10)

🏆伊比利亞橡果豬🐷(9/10)

🏆頂級雪花牛肉🐮(9/10)
入口即溶嘅雪花牛肉 有牛味 絕對係火鍋必食😝

🏆蟹黃餃🦀(9/10)

🏆手打鵝肝墨汁墨魚丸🦑(8.5/10)
非常彈牙🤤 每啖都有墨魚粒粒 有咬口 又juicy☺️

🏆雜菜拼盤🥬(8/10)
好多種蔬菜 非常新鮮 索晒啲湯汁 jeng!!!🤩

🏆自家製竹蔗茅根(8/10)
唔甜自家製竹蔗茅根👍🏻兩個人share岩岩好✌🏻

⭐️大滾友火鍋
⭐️元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
香港一天比一天炎熱🥵⋯⋯但香港人就是喜歡吃火鍋!最近常常去吃火鍋lol,這次來這家宮廷主題火鍋,原來跟我之前在北角吃過的是同一個集團(來之前不知道!),難怪!必吃椰子雞湯底,超級足料!環境宮廷主題,連鍋、餐具等都配合主題。餐牌之前在另一家吃了招牌花膠雞湯底,這次試試椰子雞! 椰子雞番薯蜆濃湯 $318椰子雞番薯蜆濃湯放了用乾冰,上枱有打卡「仙女氣」❤︎︎,湯底超!鮮!甜!基本上全程一邊吃一邊喝湯底,就算加高湯,湯底仍然很鮮甜!半隻雞的份量也不少,雞肉很嫩滑,加上有6-7隻的番薯蜆,很推薦! 頂級雪花牛肉 $338頂級雪花牛肉同樣以乾冰挫上桌,薄切,燙10秒就能吃,肉質有嚼勁而鬆化,牛味濃郁!基本上不用點醬油吃! 伊比利亞橡果豬 $168伊比利亞橡果豬同樣高質,同為薄切易熟,肥瘦匀稱,滲了椰子雞湯底更美味❣︎ 澳洲帶子片 $98澳洲帶子片有8片,體積不大,但口感也可以。 龍蝦餃子(4粒) $78龍蝦餃子有驚喜,第一次吃包龍蝦的餃子,真的每顆也有龍蝦肉,十分Q彈,加上有醃過,推薦~~ 大滾友雜菜拼盤 $98大滾友雜菜拼盤有金針菇、紫淮山、粟米、蕃茄、萵筍、蓮藕及3款蔬菜,很划算,配上滋潤湯底最

宮廷主題,連鍋、餐具等都配合主題。

餐牌

之前在另一家吃了招牌花膠雞湯底,這次試試椰子雞!

椰子雞番薯蜆濃湯 $318

椰子雞番薯蜆濃湯

椰子雞番薯蜆濃湯放了用乾冰,上枱有打卡

頂級雪花牛肉 $338

伊比利亞橡果豬 $168

澳洲帶子片 $98
澳洲帶子片

澳洲帶子片有8片,體積不大,但口感也可以。

龍蝦餃子(4粒) $78

大滾友雜菜拼盤 $98

大滾友雜菜拼盤有金針菇、紫淮山、粟米、蕃茄、萵筍、蓮藕及3款蔬菜,很划算,配上滋潤湯底最適合。

龍蝦餃
天氣熱辣辣 識食嘅緊係 去打邊爐🤣🤣元朗名物 ——— 大滾友星期日嘅兩點零鍾 唔洗等位 可以直入😌餐廳冷氣夠大 開住爐都唔覺得熱👍🏻🥘玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)OMG 呢個湯底係一大盤黃金色嘅 滴雞精💛💛真係唔好落野住 一人一碗湯先😋一碗唔夠 飲夠兩碗🥣🥣之後先落花膠&雞🐓隻雞黃油色水好靚 又唔會太肥唔知點樣調製過 雞肉係特別滑半隻份量都好多 唔知係咪見我地兩個都肥 驚我哋食唔飽🫢🤣🤣🍴頂級雪花牛肉🥩每一片都有厚度 雪花紋靚加埋出煙嘅效果 即刻再高左幾級👑🍴店長推介伊比利亞橡果豬🍖有厚度得來 又唔會咬唔開👍🏻🍴大滾友雜菜拼盤🥬🌽🍅超大盤 好抵食👍🏻有油麥菜 娃娃菜 生菜🥬 番茄🍅 紫淮山 粟米🌽 蓮藕 萵筍 金菇 木耳 款款新鮮靚仔🍴菜苗帶子餃(4粒)爽口彈牙 啖啖帶子肉😋😋😋🍴大滾友響鈴拼盤 •各三件這個必點‼️‼️三件響鈴 + 三件黃金響鈴黃金響鈴唔洗點湯 即叫即炸即食滿口黃金香🤤🤤🤤🤤食左一啖 就好想繼續食 有點後悔叫左拼盤🫢不過普通響鈴都唔差嘅 脆得來 又唔會好易散注滿滴雞精嘅響鈴 人間極品是也🤤🫖自家製足料竹蔗茅根足料👍🏻清甜 解暑名不虛傳的元朗名物👑👑唔小心又點得
天氣熱辣辣 識食嘅緊係 去打邊爐🤣🤣
元朗名物 ——— 大滾友
星期日嘅兩點零鍾 唔洗等位 可以直入😌
餐廳冷氣夠大 開住爐都唔覺得熱👍🏻

🥘玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)
OMG 呢個湯底係一大盤黃金色嘅 滴雞精💛💛

有厚度得來 又唔會咬唔開👍🏻

🍴大滾友雜菜拼盤🥬🌽🍅
超大盤 好抵食👍🏻
款款新鮮靚仔

🍴菜苗帶子餃(4粒)

爽口彈牙 啖啖帶子肉😋😋😋

6點前埋單離座有68折 抵食過好多任食嘅打邊爐
應該好快會有下次 下下次 同下下下次🫢
午餐
2023-06-06 51 瀏覽
大滾友火鍋宮庭式裝修嘅火鍋店,天花有大紅燈籠、門口有牌坊設計和雕花屏風、桌上有功夫鐵壺、酒壺、龍頭嘅火鍋盆等等、古典中國風嘅佈置,座位亦特別寬敞胡椒豬肚雞湯煱金黃色嘅雞湯、再加胡椒嘅少少辣味、一試難忘!湯底非常足料、有好多豬肚及半隻三黃雞、真材實料、雞肉滑嘟嘟、非常嫩滑鮮味頂級雪花牛肉牛肉大大塊、有少少厚度、咬落相當有口感、脂肪比例平均、雪花紋理都好靚、打邊爐必叫之選韭菜豬肉餃韭菜味突出、粒粒都咁足料牛黃喉爽口、彈牙!伊比利亞橡果豬橡果豬肉比牛肉口感更嫩滑,肉味比牛肉更加突出,個人認為比牛肉更優勝、必點之選!大滾友雜菜拼盤分量超多嘅蔬菜拼盤、食咗咁多肉,要食啲菜類中和返,娃娃菜、生菜、油麥菜、蓮藕、紫淮山、金菇、黑木耳、番茄、粟米、真係夠晒豐富!自家製足料竹蔗茅根清甜解渴、超大壺、兩個人飲啱啱好食材新鮮用料靚、環境又舒適、係食完會再食嘅高質打邊爐、店員服務好主動、也是大大加分位
大滾友火鍋

宮庭式裝修嘅火鍋店,
天花有大紅燈籠、
門口有牌坊設計和雕花屏風、
桌上有功夫鐵壺、酒壺、
龍頭嘅火鍋盆等等、
古典中國風嘅佈置,
座位亦特別寬敞

胡椒豬肚雞湯煱

金黃色嘅雞湯、
再加胡椒嘅少少辣味、
一試難忘!
湯底非常足料、
有好多豬肚及半隻三黃雞、
真材實料、

脂肪比例平均、
雪花紋理都好靚、
打邊爐必叫之選

韭菜豬肉餃

韭菜味突出、粒粒都咁足料

牛黃喉

爽口、彈牙!

伊比利亞橡果豬

橡果豬肉比牛肉口感更嫩滑,
肉味比牛肉更加突出,
個人認為比牛肉更優勝、
必點之選!

大滾友雜菜拼盤

分量超多嘅蔬菜拼盤、
食咗咁多肉,
要食啲菜類中和返,
娃娃菜、生菜、油麥菜、蓮藕、
紫淮山、金菇、黑木耳、番茄、粟米、真係夠晒豐富!

自家製足料竹蔗茅根

清甜解渴、
超大壺、兩個人飲啱啱好

食材新鮮用料靚、環境又舒適、
係食完會再食嘅高質打邊爐、
店員服務好主動、也是大大加分位

花膠雞湯鍋🍲侍應會即場剪開大大塊嘅花膠放入金黃嘅雞湯,數量真係好多,花膠愈煲愈有膠質,半隻雞已經係煮熟咗,湯滾起後再落入去,仲可以飲幾啖雞湯添🥣頂級雪花牛肉🥩 牛肉係一卷卷咁好精美,而且牛肉有一定厚度,咬起嚟就更有牛味~伊比利亞橡果豬🥓依碟豬肉片好好食,比普通嘅豬肉片更加嫩滑同軟腍好值得叫👍黑松露蟹肉餃🥟本身以為黑松露嘅香味會搶啲,但係估唔到蟹肉嘅鮮味都好出,的確食到一絲絲嘅蟹肉,真材實料🦀響鈴拼盤有兩款響鈴,一款係平時用嚟浸一浸湯食嘅嗰啲,另一款係小食嘅黃金響鈴,用鹹香嘅鹹蛋黃包住脆卜卜嘅響鈴,完全係兩個風味🥢大滾友雜菜拼盤 🥬雜菜嘅份量同埋種類都夠晒多,有唐生菜、油麥菜、娃娃菜、粟米、蕃茄、紫淮山等等,蔬菜望落翠綠新鮮竹蔗茅根🍹依渣竹蔗茅根係肉眼可見嘅足料,唔會太甜,非常消暑清熱

上年家姐生日來到了位於鳳攸南街的 大滾友火鍋 🍲! 今年阿妹生日都係揀呢間慶祝!👯‍♀️🔥 覺得食物種類更多,亦愈見更高質!尤其是湯底好濃郁鮮甜!正!👍🏻醬介 $24包括生蒜、炸蔥油、芝麻、辣椒、炸蒜、蔥、芫荽、涼拌青瓜,另有提供豉油滋潤養神 • 椰子雞番薯蜆濃湯鍋 (半隻) $318一上枱,乾冰配合的煙霧感十足!適合打卡!📸湯底,入口十分濃郁,煲熬得香濃的雞湯,再加上清甜的椰子水!喜歡❤️ 湯料有粟米、椰子片、杞子,仲有肉質飽滿又乾淨無沙的番薯蜆頂級雪花牛肉 $338一上枱,乾冰配合的煙霧感十足!適合打卡!📸雪花牛肉,大片,油脂分布均勻,肉質軟腍,有牛香伊比利亞橡果豬 $168豬肉片,油脂分布靚,肉質軟嫩細緻,有微淡果實香!😋鮮鮑魚 (2隻) $98南非鮑魚,新鮮!軟腍而富彈性,唔韌黑松露蟹肉餃 (4粒) $78$78 四粒 / $108 六粒每粒都包滿黑松露醬拌蟹肉絲和甘筍!脹卜卜大滾友雜菜拼盤 $98拼成花花形狀🌸!夠心思!拼盤有蓮藕、紫淮山、蕃茄、粟米、金菇、黑木耳、萵筍、娃娃菜、生菜、油麥菜自家製竹蔗茅根 $78足料,夠味,而且唔過甜_______________大滾友火鍋 (元

醬介 $24

滋潤養神 • 椰子雞番薯蜆濃湯鍋 (半隻) $318
一上枱,乾冰配合的煙霧感十足!適合打卡!📸
湯料有粟米、椰子片、杞子,仲有肉質飽滿又乾淨無沙的番薯蜆

頂級雪花牛肉 $338
一上枱,乾冰配合的煙霧感十足!適合打卡!📸
雪花牛肉,大片,油脂分布均勻,肉質軟腍,有牛香

伊比利亞橡果豬 $168
豬肉片,油脂分布靚,肉質軟嫩細緻,有微淡果實香!😋

鮮鮑魚 (2隻) $98
南非鮑魚,新鮮!軟腍而富彈性,唔韌

黑松露蟹肉餃 (4粒) $78
$78 四粒 / $108 六粒
每粒都包滿黑松露醬拌蟹肉絲和甘筍!脹卜卜

大滾友雜菜拼盤 $98
拼成花花形狀🌸!夠心思!

自家製竹蔗茅根 $78
足料,夠味,而且唔過甜

_______________

大滾友火鍋 (元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖

_______________
Woohoo ~又黎打邊爐時間啦🩵雖然天氣開始熱 但係涼住冷氣打邊爐你都咪話唔爽😝大滾友火鍋既湯底款式好多 而且超足料!!今次就揀左胡椒酸菜魚鍋🐟一上枱就有仙景效果 用上乾冰 打卡一流~肉片全部係用龍躉肉🥹厚切 肉質結實而富有彈性湯底酸酸地極開胃口 胡椒好香 連酸菜 芽菜都索晒湯底好好味! .呢度既蟹黃餃同手打丸非常出色🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸 一咬 超彈牙呀🤩仲有粒粒墨魚同鵝肝 估唔到呢2款材料mix埋又幾夾🥹蟹黃餃入面係滿滿的🦀蟹肉蟹黃餡 皮薄而且好滑 份量十足😋.🐂雪花肥牛上枱同樣有仙景效果~牛肉厚薄適中 卷好一卷卷咁 雪花紋好靚 牛味香濃🐷伊比利亞橡果豬之前都食過 係極高質👍🏻就咁睇完全唔會覺得係豚肉 似牛肉多啲~肉質鮮嫩 入口口感好軟 唔會好韌 而且絕對無平時我好驚果陣豬味啊~一食就返唔到轉頭食其他邊爐豚肉了🥲.打邊爐緊係要配返渣竹蔗茅根去一去熱氣~🤤連竹蔗茅根都咁足料🫶🏻同朋友share就剛好🙌🏻
Woohoo ~又黎打邊爐時間啦🩵
雖然天氣開始熱 但係涼住冷氣打邊爐你都咪話唔爽😝
大滾友火鍋既湯底款式好多 而且超足料!!
今次就揀左胡椒酸菜魚鍋🐟
一上枱就有仙景效果 用上乾冰 打卡一流~
肉片全部係用龍躉肉🥹厚切 肉質結實而富有彈性

呢度既蟹黃餃同手打丸非常出色
🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸 一咬 超彈牙呀🤩
仲有粒粒墨魚同鵝肝 估唔到呢2款材料mix埋又幾夾🥹
蟹黃餃入面係滿滿的🦀蟹肉蟹黃餡 皮薄而且好滑 份量十足😋

🐂雪花肥牛上枱同樣有仙景效果~
牛肉厚薄適中 卷好一卷卷咁 雪花紋好靚 牛味香濃

🐷伊比利亞橡果豬之前都食過 係極高質👍🏻
就咁睇完全唔會覺得係豚肉 似牛肉多啲~
肉質鮮嫩 入口口感好軟 唔會好韌
而且絕對無平時我好驚果陣豬味啊~
一食就返唔到轉頭食其他邊爐豚肉了🥲

打邊爐緊係要配返渣竹蔗茅根去一去熱氣~🤤
連竹蔗茅根都咁足料🫶🏻同朋友share就剛好🙌🏻

2023-05-21
午餐
2023-05-22 48 瀏覽
裝修古色古香員工熱情有禮,細心介紹菜式✨花膠雞湯鍋(半隻)湯底滾起可以先湯啖湯👍🏻雞味濃郁❤️好鮮甜半隻雞嘅份量原來都好多雞肉好嫩滑,完全唔靭㗎😋✨頂級雪花肥牛每一片都有靚靚嘅雪花淥完吸收咗湯底嘅精華一咬就食到香甜嘅湯汁🤩入口軟滑,唔洗用力咬✨伊比利亞橡果豬優質豬肉脂肪比例均勻👏🏻👏🏻肉味帶點橡果香🤤口感潤滑軟嫩,味道鮮明✨黑松露蟹肉餃好飽滿嘅餃子🥟餡料十足黑松露味香濃可口配上鮮美蟹肉,有提鮮效果✨即炸黃金響鈴無敵菜式🤭鹹蛋黃嘅鹹香豐富非常惹味💗新鮮即炸響鈴好香脆完全無油膱味,食到停唔到口✨雜菜拼盤好豐盛嘅菜盤👏🏻新鮮爽甜✨竹蔗茅根自家製嘅竹蔗茅根,清甜潤喉
裝修古色古香
員工熱情有禮,細心介紹菜式

✨花膠雞湯鍋(半隻)
湯底滾起可以先湯啖湯👍🏻
雞味濃郁❤️好鮮甜
半隻雞嘅份量原來都好多
雞肉好嫩滑,完全唔靭㗎😋

✨頂級雪花肥牛
每一片都有靚靚嘅雪花
淥完吸收咗湯底嘅精華
一咬就食到香甜嘅湯汁🤩
入口軟滑,唔洗用力咬

✨伊比利亞橡果豬
優質豬肉脂肪比例均勻👏🏻👏🏻
肉味帶點橡果香🤤
口感潤滑軟嫩,味道鮮明

✨黑松露蟹肉餃
好飽滿嘅餃子🥟餡料十足
黑松露味香濃可口
配上鮮美蟹肉,有提鮮效果

✨即炸黃金響鈴
無敵菜式🤭鹹蛋黃嘅鹹香豐富
非常惹味💗新鮮即炸響鈴好香脆
完全無油膱味,食到停唔到口

✨雜菜拼盤
好豐盛嘅菜盤👏🏻新鮮爽甜

✨竹蔗茅根
自家製嘅竹蔗茅根,清甜潤喉
店員好有禮貌,逐一介紹唔同湯底。我唔太食得辣,最後叫左個胡椒豬肚雞湯鍋($318),真心大讚,胡椒味濃郁得黎唔會太嗆辣,好開胃,而且豬肚好入味,厚度適中。頂級雪花牛肉($338)雪花條紋靚,夠肉汁,就算整耐左都唔會靭。伊比利亞橡果豬($168)擺碟賣相靚仔,肉香味好夠,就算唔落任何調味都好夠味,好推薦😋😋和牛丸($72) |龍蝦餃($78)每粒丸都係脹卜卜,餡料豐富。雜菜拼盤($98)蕃茄酸酸甜甜,蓮藕爽點,生菜同娃娃菜係好靚嘅翠綠色,清新之選。-竹蔗茅根一渣($78)火鍋必備!適合二至四人分享!非常高質嘅打邊爐,尤其係伊比利亞橡果豬肉香滿滿,好食!火鍋湯底亦都好出色!

頂級雪花牛肉($338)
雪花條紋靚,夠肉汁,就算整耐左都唔會靭。

伊比利亞橡果豬($168)

和牛丸($72) |龍蝦餃($78)
每粒丸都係脹卜卜,餡料豐富。

雜菜拼盤($98)
竹蔗茅根一渣($78)
火鍋必備!適合二至四人分享!

2023-05-04 93 瀏覽
📍香港📍元朗📍大滾友火鍋📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖📍星期一至日 12:00~01:00🦄 花膠雞湯鍋 (半隻)🦄 評分: 7/10半隻雞既份量都好多,適合三個人或以上,否則一定食唔晒浪費。花膠既份量都好大方,我食極都有😂😂 湯幾好飲不過感覺系有少少味精個種令你愈飲愈想飲。基本上食完雞同花膠再飲埋湯,我已經飽。配料真係唔使叫咁多!🦄 海鮮拼盤🦄 評分: 2/10呢幾款海鮮真心唔值呢個價錢,2分系個擺盤同魚&蝦可接受。鮑魚唔新鮮仲有陣怪味,聖子洗得唔夠乾淨,某啲蜆有沙。不推介。#foodieschu元朗 #foodieschu打邊爐~~~~~~~~~~~~~~~#hkfoodblogger #foodblogger #hongkong #hongkongfoodie #foodies #foodie #food #seafood #beef #打邊爐 #花膠 #湯 #雞 #chicken #大滾友 #大滾友火鍋
📍香港📍元朗
📍大滾友火鍋
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
📍星期一至日 12:00~01:00

🦄 花膠雞湯鍋 (半隻)
🦄 評分: 7/10

🦄 海鮮拼盤
🦄 評分: 2/10

#foodieschu元朗 #foodieschu打邊爐
~~~~~~~~~~~~~~~
  • 花膠雞湯鍋
2023-04-28 62 瀏覽
一年四季都係打邊爐季節,又去咗大滾友!念念不忘佢嘅湯底,足料又好味!🔸椰子雞番薯蜆濃湯鍋成個鍋鋪滿椰子,椰子味道好出雞件份量超多,肉質嫩滑入面仲有番薯蜆同粟米湯頭味道濃郁 感覺滋潤🔸頂級雪花牛肉 雪花紋路好吸引,脂肪分布均勻肉質細嫩幼滑,牛香味濃郁🔸伊比利亞橡果豬油花同樣分佈均勻,賣相好靚味道較一般豬肉濃郁,肉質鮮嫩🔸菜苗帶子餃每隻都好飽滿,帶子餡咬落好彈牙皮薄餡靚,口感極好🔸響鈴拼盤 即炸響鈴同黃金響鈴各3件新鮮炸出嚟口感香脆,鹹蛋黃味好濃郁就咁食已經好好味🔸大滾友雜菜拼盤拼盤排列得好整齊,色彩繽紛入面有生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、萵筍、 蓮藕、紫淮山、蕃茄、粟米、木耳,相當之豐富!🔸竹蔗茅根味道清甜,清熱潤燥,生津解渴

🔸椰子雞番薯蜆濃湯鍋
成個鍋鋪滿椰子,椰子味道好出
雞件份量超多,肉質嫩滑
入面仲有番薯蜆同粟米
湯頭味道濃郁 感覺滋潤

🔸頂級雪花牛肉
雪花紋路好吸引,脂肪分布均勻
肉質細嫩幼滑,牛香味濃郁

🔸伊比利亞橡果豬
油花同樣分佈均勻,賣相好靚
味道較一般豬肉濃郁,肉質鮮嫩

🔸菜苗帶子餃
每隻都好飽滿,帶子餡咬落好彈牙
皮薄餡靚,口感極好

🔸響鈴拼盤
即炸響鈴同黃金響鈴各3件
新鮮炸出嚟口感香脆,鹹蛋黃味好濃郁
就咁食已經好好味

🔸大滾友雜菜拼盤
拼盤排列得好整齊,色彩繽紛

🔸竹蔗茅根
味道清甜,清熱潤燥,生津解渴
二次回訪高質雞湯火鍋!📍位置:近元朗站F出口,穿過形點商場出去鳳攸南街,走大約十分鐘。🏠環境:有兩間舖位相連,黑底金字招牌,裝修很古色古香,採用深啡色木格木椅,座位分左中右三行,寬鬆舒服。🤵🏻服務:人手點單,收取加一。🍽️午市:沒套餐,只可散點。🥢玲瓏浮凸·花膠🐔雞湯鍋(半隻雞)$318龍🐲頭大鍋呈上金黃色🐔雞湯,另外配大片花膠和半生熟雞肉,職員先將花膠剪片,先喝雞湯,再嚐彈牙爽滑花膠😙,雞肉就吃多少才燙多少,肉就不會柴口。👉🏻重點是雞湯真是很濃郁雞味,而且一點也不油膩,必點湯底推介👍!🥢頂級雪花🐮牛肉 $338一片片的牛肉🥩卷起整齊擺放,油脂分布均勻,入口即化。🥢伊比利亞橡果豬🐷 $168豬肉片肥瘦均勻,很快燙熟,入口細嫩。🥢龍蝦🦞餃🥟(四粒)$78蛋黃餃皮包龍蝦豬肉餡,餡是很結實彈牙多汁,不錯👍!🥢即炸黃金響玲 $88🤩第一次吃用鹹蛋黃炸過的響玲,非常好吃😋,特別香口又脆☺️,可以即吃而不用經火鍋滾一滾,必吃推介👍!🥢雜菜拼盤 $98很豐富的拼盤🤩,有粟米🌽、蓮藕、金針菇、白菜🥬、青菜、蕃茄🍅和雲耳等,新鮮掛湯好,吸收了雞湯的蔬菜特別好吃😋,亦很飽肚😂!🫖自家製足料竹蔗茅根 $78👍的
二次回訪高質雞湯火鍋
🏠環境:有兩間舖位相連,黑底金字招牌,
裝修很古色古香,
採用深啡色木格木椅,座位分左中右三行,寬鬆舒服。
🤵🏻服務:人手點單,收取加一。
🍽️午市:沒套餐,只可散點。
🥢玲瓏浮凸·花膠🐔雞湯鍋(半隻雞)$318
龍🐲頭大鍋呈上金黃色🐔雞湯,
另外配大片花膠和半生熟雞肉,職員先將花膠剪片,
🥢頂級雪花🐮牛肉 $338
一片片的牛肉🥩卷起整齊擺放,油脂分布均勻,入口即化。
🥢伊比利亞橡果豬🐷 $168
豬肉片肥瘦均勻,很快燙熟,入口細嫩。
🥢龍蝦🦞餃🥟(四粒)$78
蛋黃餃皮包龍蝦豬肉餡,
餡是很結實彈牙多汁,不錯👍!
🥢即炸黃金響玲 $88
🥢雜菜拼盤 $98
🫖自家製足料竹蔗茅根 $78
👍的確是很足料,水樽可見竹蔗、茅根和甘荀在泡著,喝起來清甜可口☺️,剛好解滯😍。
2023-04-25
  • 花膠雞湯鍋
  • 即炸黃金響鈴
  • 雜菜拼盤
裝修古色古香又帶宮廷風的大滾友於荃灣、元朗均有分店,最近更在大埔開設新分店,人氣及質素都有一定保證。餐廳供應多款特色火鍋湯底,例如招牌的花膠雞湯、特色的卜卜蜆、夏天消暑之選冬瓜瑤柱等,火鍋配料肉類、海鮮、餃子、丸類、蔬菜等也供應超過數十款,而且營業時間到凌晨一點,絕對是誠意滿滿。🔸玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)$318上次喺荃灣分店食過覺得唔錯,今次元朗店再食都依然有水準。花膠雞湯入口夠清夠味不油膩,花膠同雞份量都好足。雞肉因為已經煮熟咗關係記得食幾多先落幾多,同埋唔想雞肉過熟淥一陣就可以撈番起啦😛🔸頂級雪花牛肉 $338肥瘦均稱,頗有肉味。原本見份量好似唔係好多,其實係長長一條捲埋咗,攤返開都幾大塊,而且厚薄適中,口感剛好。🔸伊比利亞橡果豬 $168伊比利亞橡果豬因飼養時會餵飼橡果所以有獨特香氣,好多時都會用嚟整parma ham,用嚟打邊爐都同樣食得出香味,而且肉質軟嫩唔鞋口,毫不遜色於牛肉。🔸鮮鮑魚(兩隻)$98加兩隻鮑魚配花膠雞湯會唔會太識食😆鮑魚鮮甜彈牙,配湯吃一流😋🔸蟹黃餃(4粒)$78食落有啲似加咗蟹黃嘅雲吞,每隻都脹卜卜,餡料飽滿份量足。🔸大滾友雜菜拼盤 $98滿滿一大盆,

🔸玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)$318

🔸頂級雪花牛肉 $338

🔸伊比利亞橡果豬 $168

🔸鮮鮑魚(兩隻)$98

🔸蟹黃餃(4粒)$78
食落有啲似加咗蟹黃嘅雲吞,每隻都脹卜卜,餡料飽滿份量足。

🔸大滾友雜菜拼盤 $98
滿滿一大盆,份量比想像中還要多得多。蔬菜種類豐富,有生菜、娃娃菜、金菇、粟米等等。

🔸竹蔗茅根 $78
真材實料,清甜解渴👍🏻

🧂醬料費每位$22

一班小學同學聚會,揀咗(大滾友火鍋)店打邊爐🍲提前係OpenRice 訂枱食晚餐,訂完仲有 「本地手切牛肉買一送一優惠」好抵職員服務質素非常好👍🏻有詳細講解食物種類。環境亦十分乾淨整潔。最後仲有楊枝甘露甜品送本地手切牛肉評分:5/5蝦評分:4/5雜菜拼盤評分:4/5蟹黃餃評分:5/5醬料評分:5/5椰子雞番薯蜆濃湯鍋評分:5/5(來到飲左湯先,再打邊爐🍲)頭啖湯真係好好飲。環境評分:3/5(廁所黑)

職員服務質素非常好👍🏻有詳細講解食物種類。
環境亦十分乾淨整潔。
最後仲有楊枝甘露甜品

本地手切牛肉

評分:4/5

雜菜拼盤
評分:4/5

蟹黃餃

評分:5/5
(來到飲左湯先,再打邊爐🍲)頭啖湯真係好好飲。

評分:3/5(廁所黑)

本地手切牛肉買一送一
楊枝甘露
2023-04-16
本地手切牛肉買一送一
楊枝甘露
  • 雜菜拼盤
  • 蟹黃餃
打邊爐~最梗要就係個湯底~湯底足料又夠味的話~真係豉油都可以唔使點架~好似今次介紹哩間咁~椰子雞番薯蜆濃湯鍋(半隻)($318)一上枱已經見到哩個鍋十分足料~未開始打~當然要飲返碗湯先啦~一飲已經覺得十分鮮甜美味啦~就算打到就上下~店只幫你加既都係濃湯黎架~加完湯底都唔會變到淡哂咁~真係讚!鍋內既雞肉質嫩滑~番薯蜆大大粒得黎食落亦都好鮮甜~頂級雪花牛肉($338)雪花分佈均勻~薄切得黎唔會太細塊冇咬口~食落都幾重牛味~伊比利亞橡果豬($168)肥瘦均勻~肉質幼嫩不會乾柴~而且仲食到好香既豬肉香味~黑松露蟹肉餃($78/4粒)餃子大大粒咁~十分足料~食落~除左會食到淡淡既黑松露味外~仲食到有唔少蟹肉絲係裡面~極品棉花魚肚($98)哩個真係大推大家一定要叫黎試下~魚肚好似棉花咁吸收哂濃湯既精華~一啖落去真係會爆哂D汁出黎~超級正~大滾友雜菜拼盤($98)有油麥菜~生菜~粟米~金針~蕃茄~紫蘿蔔~萵筍等等~種類都幾多~而且夠哂新鮮~自家製竹蔗茅根($78)一大渣咁~十分足料~清涼解渴~而且仲要唔太甜~正!!
打邊爐~最梗要就係個湯底~
湯底足料又夠味的話~真係豉油都可以唔使點架~
好似今次介紹哩間咁~

椰子雞番薯蜆濃湯鍋(半隻)($318)

一上枱已經見到哩個鍋十分足料~
未開始打~當然要飲返碗湯先啦~
一飲已經覺得十分鮮甜美味啦~
就算打到就上下~店只幫你加既都係濃湯黎架~
加完湯底都唔會變到淡哂咁~真係讚!
鍋內既雞肉質嫩滑~
番薯蜆大大粒得黎食落亦都好鮮甜~
頂級雪花牛肉($338)

雪花分佈均勻~薄切得黎唔會太細塊冇咬口~
食落都幾重牛味~
伊比利亞橡果豬($168)

肥瘦均勻~肉質幼嫩不會乾柴~
而且仲食到好香既豬肉香味~
黑松露蟹肉餃($78/4粒)

餃子大大粒咁~十分足料~
食落~除左會食到淡淡既黑松露味外~
仲食到有唔少蟹肉絲係裡面~
極品棉花魚肚($98)

哩個真係大推大家一定要叫黎試下~
魚肚好似棉花咁吸收哂濃湯既精華~
一啖落去真係會爆哂D汁出黎~超級正~
大滾友雜菜拼盤($98)

有油麥菜~生菜~粟米~金針~蕃茄~紫蘿蔔~萵筍等等~
種類都幾多~而且夠哂新鮮~
自家製竹蔗茅根($78)

一大渣咁~十分足料~清涼解渴~而且仲要唔太甜~正!!
2023-04-16
  • 魚肚