2019-02-27 416 瀏覽
有睇開我食評嘅朋友應該知道我之前喺荃灣同『仙氣』壽司擦身而過,失之交臂。今日,終於有機會同有仙氣,有靈氣嘅小仙女來到大满喜日本料理試吓個『仙氣』刺身。所有放題一定有刺身吃係人都知。但喺你一來就會送上一個咁有仙氣嘅刺身畀你應該就唔多,我唔够膽話係唯一。而呢個非常之豐富嘅刺身拼盤有10種刺身,等我一一話你知。有三文魚,油甘魚,希靈魚,劍魚腩,帶子,北寄貝,赤蝦,甜蝦,鲍片,榮螺……全部都新鮮,好味,雖然下面有冰塊盛住,但都係盡快吃埋刺身先吃其他嘢。除此之外,我哋仲嗌咗燒鰻魚,燒羊架,牛舌萵筍炒元貝(清新好滋味)芝士燒蝦,(香口)焗蝦串還有自取嘅黑糖薑母茶encore嘅刺身補身嘅人身雞湯(用茶杯盛住,唔會太大,鍾意嘅可以再嗌過)。太多嘢,不能一一盡錄,小仙女話下次再來過。

除此之外,我哋仲嗌咗燒鰻魚,

燒羊架,

牛舌

萵筍炒元貝(清新好滋味)

芝士燒蝦,(香口)

焗蝦串還有自取嘅黑糖薑母茶

encore嘅刺身

補身嘅人身雞湯(用茶杯盛住,唔會太大,鍾意嘅可以再嗌過)。

太多嘢,不能一一盡錄,小仙女話下次再來過。
2019-02-27 269 瀏覽
今日同朋友一齊到屋企附近既大滿喜食放題,我地揀左中午既放題,一來平啲,二來時間又長啲,可以食足3個鐘!呢度真係有好多選擇啊,淨係點菜紙都有9張,未食先興奮啊!食放題第一樣野當然就係瘋狂點刺身啦我地一坐低就點左一大盤刺身。佢既擺盤好靚,仲有啲乾冰會噴氣,岩哂影相!有三文魚、希靈魚、甜蝦、帶子等等。啲魚生好新鮮,三文魚好肥美。之後,我地就叫左啲熟食。呢度既燒物都好正,燒鰻魚細細件,唔怕會食太飽。羊架就好juicy,燒到好惹味,岩哂我呢個食肉獸!牛舌係薄切既,佢既調味整得好好。提起燒物,當然唔少得燒菠蘿啦,我地點左好多個啊,燒菠蘿入面好juicy,啲汁好甜!卷物方面,我地點左牛油果芝士鰻魚卷,簡直係一流啊,將三樣我鐘意既野食擺埋一齊!呢個芝士焗蝦都唔錯!呢度既炸物都好正,尤其是炸香芋丸同埋炸榴槤丸!
呢度真係有好多選擇啊,淨係點菜紙都有9張,未食先興奮啊!
放題第一樣野當然就係瘋狂點刺身
羊架就好juicy,燒到好惹味,岩哂我呢個食肉獸!
牛舌係薄切既,佢既調味整得好好。
呢個芝士焗蝦都唔錯!
呢度既炸物都好正,尤其是炸香芋丸同埋炸榴槤丸!
  • 燒羊架
2019-02-15 510 瀏覽
大滿喜嘅setting同其他放題好唔同呀,啲枱枱凳凳係好靚嘅今次尼主要係俾佢又可以邊爐又可以放題吸引到啲刺身款色都係大路野,水準都唔錯嘅都有甜品corner (綠茶果個餅唔錯)不過因為食得太飽喇無試哂全部😂今日特別欣賞係佢嘅燒物鰻魚燒得好香,個汁都好濃,好好味個羊架,之前都見好多人推介,都真係做得好好,啲肉好滑好香咁食到一半我地就叫左火鍋,個湯底一上,都俾我想像中大(建議多過兩個人先好食😂唔好浪費)佢側邊有個雪櫃有齊尼啲可以自己攞,我地都攞左啲海鮮,都好方便另外我地試左個湯😂估唔到連湯都得飲埋,仲要係足料靚湯,有蠔有瑤柱,真材實料架!飲品方面,今次搵到樣新野—黑糖薑母茶第一次飲尼個,又幾好味好重薑味整體尼講,尼個價錢可以試到咁多野都算唔錯😂

今次尼主要係俾佢又可以邊爐又可以放題吸引到
刺身款色都係大路野,水準都唔錯嘅

今日特別欣賞係佢嘅燒物
鰻魚燒得好香,個汁都好濃,好好味
個羊架,之前都見好多人推介,都真係做得好好,啲肉好滑好香

咁食到一半我地就叫左火鍋

飲品方面,今次搵到樣新野—黑糖薑母茶
第一次飲尼個,又幾好味好重薑味

整體尼講,尼個價錢可以試到咁多野都算唔錯😂
2019-02-15
10 分鐘 (堂食)
  • 燒羊架
2019-02-15 360 瀏覽
之前聽講尼間放題仲可以打邊爐,就過尼試下,首先幾開心係啲位唔迫,以前係旺角食過兩個人食放題,得一張枱仔,擺得個刺身就已經無位擺多第二碟野,但係尼到好好,我地兩個人食,隔離都有一對夫婦,但我地就係用1.5張枱佢地又係,變左空間都鬆動啲,食都食得舒服啲呀,要一讚!咁尼到梗係要叫刺身喇特別鍾意佢個蝦!好鮮甜!款式都算多,三文魚都係好肥美架至於啲炸物,我就特別鍾意佢個芝士年糕!好難得地佢係煙Un得尼又唔會好滯架,唔會覺得好heavy,好少有!佢嘅壽司款式都好多,我最鍾意佢個左口魚,燒得好香,好出色!另外要特別推介係啲湯呀,好意外,好夠料又勁香人蔘雞湯,一攞埋尼係好香人蔘味,又熱架喇,食下飲下好正咁當然要試下佢嘅邊爐喇!叫左花膠雞,湯底已經好香好足料,都真係食到好飽最後要食埋杯haagen dazs 先捨得走呀
咁尼到梗係要叫刺身
特別鍾意佢個蝦!好鮮甜!
款式都算多,三文魚都係好肥美架

佢嘅壽司款式都好多,我最鍾意佢個左口魚,燒得好香,好出色!

另外要特別推介係啲湯呀,好意外,好夠料又勁香
人蔘雞湯,一攞埋尼係好香人蔘味,又熱架喇,食下飲下好正

最後要食埋杯haagen dazs 先捨得走呀
2019-02-15
2019-02-13 248 瀏覽
現今放題真係開到周圍都係,要突圍而出,就要創新啦今次去左大滿喜,本身係因為之前食過,覺得食物同價錢都非常合理,環境都好舒適但估唔到今次再去竟然有驚喜有得打邊爐,有3個湯底,我覺得算唔錯,始終都唔係火鍋店嘛湯底選左壽喜窩,出面好少見嘛配料選擇齊全架,肉類,海鮮,菜等等都有,無得彈啦不過食放題就唔可以齋火鍋既,刺身都係重要一環,大大盤新鮮刺身,睇相都想食呢帶子好正燒羊架外脆內軟,羶味唔濃,灑上少少香草,無限encore之作其他燒物都值得試,唔會凍冰冰驚喜2竟然有萵苣!我真係未見過日式放題有萵苣食爽脆既萵苣伴鮮味既凡立貝,非常喜出望外既熟食飲品選擇同樣的多,不過我覺得最重要係有無糖飲品雪糕質素唔錯,有D去便利店買都唔平架價錢非常公道吧
現今放題真係開到周圍都係,要突圍而出,就要創新啦

但估唔到今次再去竟然有驚喜

有得打邊爐,有3個湯底,我覺得算唔錯,始終都唔係火鍋店嘛

湯底選左壽喜窩,出面好少見嘛

配料選擇齊全架,肉類,海鮮,菜等等都有,無得彈啦

帶子好正

其他燒物都值得試,唔會凍冰冰

驚喜2
竟然有萵苣!我真係未見過日式放題有萵苣食
爽脆既萵苣伴鮮味既凡立貝,非常喜出望外既熟食

飲品選擇同樣的多,不過我覺得最重要係有無糖飲品

雪糕質素唔錯,有D去便利店買都唔平架

價錢非常公道吧

2019-02-13 225 瀏覽
今晚同老婆喺觀塘行街,行到差不多晚飯時間,老婆就提議去食日式放題。見我地都好耐無食,就搵下附近邊度有啦~ 近近地原來亞太中心就有,好近地鐵站,好就腳。就算食完/食之前,都仲可以喺APM行陣街先,唔洗怕等人齊又唔知去邊好。我地黎等位嘅時間都未係晚餐最多人等位嘅時間,所以等左5-10分鐘,執好左張檯就可以俾我地入座啦~今次就安排左我同老婆坐卡位,唔洗同人迫,都幾好~ 食放題嘅好處就係自己鍾意食乜就叫乜,而呢度嘅食物選擇都好多種類去食放題真係要食刺身先抵返架~ 先黎一盤刺身先由於收工太肚餓,就點左D壽司呢度嘅蟹棒壽司都幾好味再黎三款三文煞壽司,都好味仲有其他熟食,燒物,甚至連火鍋都有添呢個芝士焗蝦又係唔錯,蝦肉都唔係話好「梅」,算係幾好質素至於呢個鮑汁鴨掌,真係第一次喺放題見到,幾有新意嘅甜品櫃入面仲有好多選擇添。而且每款都細細件/ 細細杯,唔同款式都可以試下,岩曬有選擇困難嘅我呀!
今次就安排左我同老婆坐卡位,唔洗同人迫,都幾好~

去食放題真係要食刺身先抵返架~ 先黎一盤刺身

由於收工太肚餓,就點左D壽司

呢度嘅蟹棒壽司都幾好味

再黎三款三文煞壽司,都好味

仲有其他熟食,燒物,甚至連火鍋都有添
呢個芝士焗蝦又係唔錯,蝦肉都唔係話好「梅」,算係幾好質素

至於呢個鮑汁鴨掌,真係第一次喺放題見到,幾有新意嘅

2019-01-30
10 分鐘 (堂食)
2019-02-13 198 瀏覽
一心諗住黎食刺身馬刀貝,點知原來已冇左了雖然有少少失望但亦增加左其他食物。因為冇左馬刀貝關係,今次我攻佢地個燒鰻魚唔係凍冰冰的。係熱到辣口的。非常好味。再黎就係打邊爐啦。仲有牛舌同天婦羅最鍾意佢飲品好多選擇。唔係得幾樣你揀。食物質素同味道都keep到。環境亦唔似其他放題咁迫到爆。令人食得好舒服。服務態度亦好好。眼見都幾多人打邊爐。我覺得多左一家大細黎食。後生可食刺身,老個班就打邊爐價錢合理。會再黎
一心諗住黎食刺身馬刀貝,點知原來已冇左了

價錢合理。會再黎
2019-02-12 504 瀏覽
環境方面 一入到去光線好充足 座位雖然唔夠闊 但都無乜大問題 3個人坐4人卡位食物選擇方面雖然唔夠多但應有嘅都有 最值得👍🏼嘅係佢每樣食物味道都keep到水準 即使開始人多 上食物方面都無話遲遲都唔黎 5至10分鐘到就會有 最最最最最令我滿意嘅係佢個三文魚刺身真係無得頂!!! 個三文魚腩黑松露壽司都好好味 其餘甜蝦,油甘魚都無問題唯一比較差嘅係佢個劍魚腩 真係唔係好食得落口 咬左細細口 又腥又酸真係唔掂個鮑魚花膠湯 雖然細細碗 個鮑魚同花膠得一一塊 但個湯味道好好 意外地好飲飲品放面都正正常常但甜品嘅選擇就比較少
環境方面 一入到去光線好充足

生日
刺身
  • 土匪雞翼
2019-02-11 186 瀏覽
禮拜日同屋企人一起去食放題 睇到亞太中心有兩家 選了10樓的大滿喜 十二點就可以開始吃 午餐抵過晚餐 午餐三小時任食 價錢也比較便宜 上菜速度還可以 點菜的時候要注意 寫1就是一個 圖上畫著一份的(然而並不是 所以看人數寫要幾個 買單前半小時就要停止下單 但是好像之前點的有些沒上來 我們就走了
2019-02-11 196 瀏覽
話說我不停要介口,已經好耐無去食放題啦!畢竟食放題如果好多野都唔食得嘅話,真係會好side錢架嘛忍口忍左好耐,終於我忍唔住同老公講,不如今晚去食放題囉!老公竟然批准!簡直開心到好似放監咁呀!近近地又就腳近地鐵站,方便收工去嘅就揀左喺觀塘亞太中心嘅呢一間大滿喜日式放題佢地嘅點餐紙真係好多款式,有生、有熟、有燒物、有火鍋、有壽司、有串燒店內環境都算寬敞,起碼我腹大便便,都不至於話行唔到路而且我地被安排坐喺卡位,所以感覺都算闊落!我最鐘意放題點的食物之一一定係呢個沙律醬焗扇貝酸酸MayMay咁,好開胃當食到好飽嘅時候,我就會點燒菠蘿,用黎消化一下剛才一下子食過嘅野另一樣我會點嘅就一定係炸榴連波波唔係間間放題有得點當晚一上檯,我仲食緊其他野,但果陣榴連味係咁飄出黎真係要放低手上食物,即刻夾粒榴連波波上黎啪左佢呀!之前食過咁多間放題而呢間令我覺得最有驚喜的莫過於係有花膠、魚翅等高檔中式美食頭先講話有火鍋嘛,呢度就有好多火鍋料啦! 仲有就係呢度嘅雪條種類真係好多我就揀左枝韓國士多啤梨雪條佢係一條夾心雪條黎嘅!味道就一般啦!哈哈至於服務方面,都幾好。起碼叫嘅食物無漏單,而且入左單嘅食物都好快上檯!有

店內環境都算寬敞,起碼我腹大便便,都不至於話行唔到路

而且我地被安排坐喺卡位,所以感覺都算闊落!

我最鐘意放題點的食物之一
一定係呢個沙律醬焗扇貝

酸酸MayMay咁,好開胃

另一樣我會點嘅就一定係炸榴連波波
唔係間間放題有得點

當晚一上檯,我仲食緊其他野,但果陣榴連味係咁飄出黎

真係要放低手上食物,即刻夾粒榴連波波上黎啪左佢呀!

之前食過咁多間放題
而呢間令我覺得最有驚喜的
莫過於係有花膠、魚翅等高檔中式美食

頭先講話有火鍋嘛,呢度就有好多火鍋料啦!

仲有就係呢度嘅雪條種類真係好多

我就揀左枝韓國士多啤梨雪條

佢係一條夾心雪條黎嘅!味道就一般啦!哈哈

有機會都會再黎架!
2019-01-30
5 分鐘 (堂食)
2019-02-10 218 瀏覽
上一年十月已经吃过这家,印象深刻,很好吃,当时吃的是晚市,大年初六又来吃这家,午市放题188一位加百分十服务费,价格可以接受,可以吃三小时,很划算,刺身很新鲜,上菜速度很快,还有煮物,火锅之类的,在观塘区算数一数二的放题了
2019-01-31 172 瀏覽
又想食火鍋🍲,又想食放題🍣🍱,你有得揀喇!觀塘大滿喜推出人氣火鍋crossover放題。一次過滿足兩個願望,價錢合理,食物質素有水準,值得一試。🍲🍲先講火鍋,棄用常規沙嗲湯底或豬骨湯底,而採用養顏花膠雞鍋、牛肉壽喜鍋同川味烤魚鍋三種味道。火鍋食材有:水魷、廣島蠔、海蝦、蜆、帆立貝、養顏花膠、青口、肥牛、手切牛肩肉、豆腐、響鈴、炸魚皮、讚岐烏冬、出前一丁同多種蔬菜等。全部採用自助形式,到凍櫃取食材。靚女要養顏,點咗個花膠雞鍋。鍋內有蟲草花、花膠、粟米、杞子、娃娃菜等多種材料。點解冇雞😳? 因為吾想浪費食物,但又想多試其他嘢,所以要求侍應走雞。奶白色湯底依然保持鮮甜且有膠質感,海鮮新鮮而蔬菜嫩綠,refill够快。🍣🍱油甘魚、希靈魚、北寄貝、鮑魚片、甜蝦、榮螺、三文魚、劍魚腩、北海道鮮帶子、赤貝同赤蝦全部點齊。刺身拼盆出場好有份量,又充滿仙氣,令人喜出望外。每款刺身新鮮冇雪味同魚腥味,又有口感。最愛肥美嘅三文魚,同鮮甜甜蝦。最重要係任點任食。另一亮點⚡熱葷⚡推介鮑汁花膠炆鴨掌花膠、鴨掌同冬菇火候控制剛好,軟腍入味,鴨掌保持完整吾爛,意外地跟中菜館般惹味。沙爹炒牛柏葉呢個沙爹炒牛柏葉真係無得

另一亮點⚡熱葷⚡推介
鮑汁花膠炆鴨掌
沙爹炒牛柏葉
呢個沙爹炒牛柏葉真係無得輸,牛柏葉爽口入味。
蒜片牛柳粒
牛柳粒肉汁豐富,軟腍惹味,有炸蒜片香氣,一粒一口,食到停吾到口。
蒜蓉辣味煮蜆
呢鍋煮蜆同樣不錯,湯汁有蒜蓉香味,但又吾太辣,蜆肉夠鮮!

🍊🍍🍰 大飽口福後,當然係甜品同水果出場喇
奶凍好味,香滑而不太甜。燒菠蘿香甜,柑就清甜,好受歡迎。
火鍋放題食得好過癮,以後多個地方選擇喇。
  • 鮑汁花膠炆鴨掌
2019-01-29 146 瀏覽
係好耐之前已經有朋友帶我上黎食過,我印象都覺得唔錯,今次女朋友又帶我黎呢到食放題一坐底好快就送上一個刺身拼盤!擺放得好靚好豐富!每款刺身都新鮮!尤其油甘魚同帶子!要重複再點!火炙右口魚,平時散叫都唔平,所以我食放題都必食幾件!牛油果醬煙三文魚壽司!呢個配搭都係好朋友!重有都試左d特別卷物,全部都細細件!可以食多幾件!重有海膽壽司!海膽份量都好足料!呢個燒鰻魚件,我重複再重複咁食!好肥美!感覺好番本!燒羊架我都好推薦!啖啖肉!又唔so重有花膠炆鴨掌!雖然呢個花膠都唔係貴價貨,不過有得食下都好過癮,而且味道都唔錯呀!其他野食都唔錯,大部分野食都有水準!
一坐底好快就送上一個刺身拼盤!擺放得好靚好豐富!

每款刺身都新鮮!
尤其油甘魚同帶子!要重複再點!

火炙右口魚,平時散叫都唔平,所以我食放題都必食幾件!

牛油果醬煙三文魚壽司
呢個配搭都係好朋友!

重有都試左d特別卷物,全部都細細件!可以食多幾件!

重有海膽壽司!海膽份量都好足料!

呢個燒鰻魚件,我重複再重複咁食!好肥美!感覺好番本!

燒羊架我都好推薦!啖啖肉!又唔so
其他野食都唔錯,大部分野食都有水準!
2019-01-29 142 瀏覽
終於找到時間同老友飯聚喇。放縱一下,揀咗大滿喜觀塘店食放題。店舖坐擁十樓全層,面積相當大,坐得舒服。好在有訂位,估唔到六點時段都咁爆滿。食物未到前,周圍巡視一下先。嘩!汽水、雪糕、甜品一應俱全,連熱柑桔水都有,真.熱.暖在心。三文魚、劍魚腩、北海道鮮帶子、赤貝、赤蝦、油甘魚、希靈魚、北寄貝、鮑魚片、甜蝦同榮螺,一次過全部點了。上檯時已令人驚嘆 ,所有刺身厚切新鮮又肥美,顏色豐富。單係呢個拼盤已值回票價。燒羊架羊羶味不重,燒得剛剛好,肉質保持juicy,不會過韌,調味亦恰到好處。鮑汁花膠炆鴨掌鴨掌炆得腍軟有彈性且帶有膠質。花膠、冬菇同鴨掌都好有鮑汁味。大推介松葉蟹腳牛乳海鮮鍋大大隻松葉蟹腳,鮮甜肉質厚,再加入元貝、甜粟米同牛乳,味道更香甜突出。萵筍炒帆立貝萵筍炒得嫩綠清翠,爽爽脆脆有口感,有蒜香味,好吃。鹽燒鯖花魚外皮燒到金黃色,內裏肉質充滿油脂,甘甘鹹鹹,加入檸檬汁,中和魚腥味。脆脆鮮奶卷(上),外脆內香滑,紫芋波波(左),煙煙靭靭有口感。有機蕃薯(右),細細粒容易食。 就算有幾飽,甜品一定少不了, 再加埋甜柑,好有滿足感。仲有好多好多款食物未試,味道及服務有水準,值得再回頭,值得推介
終於找到時間同老友飯聚喇。放縱一下,揀咗大滿喜觀塘店食放題

食物未到前,周圍巡視一下先。

鮑汁花膠炆鴨掌

松葉蟹腳牛乳海鮮鍋

萵筍炒帆立貝
萵筍炒得嫩綠清翠,爽爽脆脆有口感,有蒜香味,好吃。

鹽燒鯖花魚

脆脆鮮奶卷(上),外脆內香滑,
紫芋波波(左),煙煙靭靭有口感。
有機蕃薯(右),細細粒容易食。
就算有幾飽,甜品一定少不了, 再加埋甜柑,好有滿足感。

仲有好多好多款食物未試,味道及服務有水準,值得再回頭,值得推介!
  • 鮑汁花膠炆鴨掌
2019-01-27 8995 瀏覽
香港開得越嚟越多日式放題店,老老實實其實食嚟食去都係差不多咁上下嘅嘢,真係開始有啲厭。。。。不過最近得知位於觀塘的一亞太中心10樓既〈大滿喜〉除咗有放題外還有火鍋可以一同享用。正喎!!又有放題又有火鍋,一次過滿足曬兩個願望。雖則話有火鍋但放題類食物嘅選擇依然好多。座位幾寬敞而且環境裝修都靚,地點又夠方便,約朋友或者屋企人食飯都唔錯。當然要睇下火鍋有咩可以揀,先從三款湯鍋中選一個,可選雞,牛或魚,食完再加其他火鍋配料。選擇好之後職員就會攞個迷你gas爐過來,湯底轉個頭就已經滾到卜卜聲可以開餐了。食完肥牛之後,仲可以出去凍櫃睇下有乜其他火鍋配料想吃,選擇也不少喔食完火鍋已經飽咗一半,但絕對不能放棄剌身全部都非常新鮮鮮甜,當中大愛油潤的〈油甘魚〉和鮮甜肉厚的〈北海道鮮帶子〉。〈萵筍炒帆立貝〉翠綠如玉的萵筍新鮮爽脆,加埋帆立貝粒一起炒更添鮮味。〈有機菠蘿燒〉外層燒得香脆有點焦糖化,內裏非常juicy多汁又香甜。〈燒羊架〉外層燒得香脆,內裏剛好熟透,依然保持嫩滑嘅肉質和口感。有羊肉香但不羶,加上小小黑椒更惹味。〈清炒油麥菜〉想不到放題也有清炒蔬菜,〈小肥兔〉好喜歡呢!!可能你們會笑我傻,放題也吃

雖則話有火鍋放題類食物嘅選擇依然好多。

食完火鍋已經飽咗一半,但絕對不能放棄剌身

〈萵筍炒帆立貝〉
翠綠如玉的萵筍新鮮爽脆,加埋帆立貝粒一起炒更添鮮味。

有機菠蘿燒

〈有機菠蘿燒〉
外層燒得香脆有點焦糖化,內裏非常juicy多汁又香甜。

〈燒羊架〉

清炒油麥菜

〈清炒油麥菜〉
想不到放題也有清炒蔬菜,〈小肥兔〉好喜歡呢!!可能你們會笑我傻,放題也吃菜。但相信不少人也是像我一樣,身邊總有食肉獸和大胃王好喜歡吃放題,而你又不能不和他一起吃飯。😂😂😂

最後從眾多雪糕和雪條中選了這款韓國雪條,相信很多人都認識它吧!!在便利店買好像也不便宜的哦。

總結:價錢合理,地點方便,食物質素亦令人滿意,最重要是有放題外還有火鍋,下次朋友聚會就可以滿足曬兩邊人的願望了。
2019-01-23
有機菠蘿燒