2016-11-17 334 瀏覽
開張時排長龍,而家熱潮減左d得返小量人排隊,可以去試試啦餐牌選擇比較小,多心嘅我唔洗諗咁多好快就做左決定大門拉麵-义燒好厚但肥膏比較多有油膩感,荀好入味冇酸味,麵好粗吸唔到汁但煙煙韌靭幾好咬口,湯底好濃木魚味好香唔會過咸大門义燒沾汁麵-义燒勁多又厚食極都唔完但好油膩,荀都偏多,麵好硬好似唔熟感覺,湯底好濃味噌味道但唔夠熱又唔杰身,麵沾汁唔夠味,但叫店員加湯好香木魚味,湯熱唔會好咸剛剛好另叫左個餃子試,皮又厚太爛又唔脆邊,食落好似蒸得太耐嘅鍋貼咁好難食
開張時排長龍,而家熱潮減左d得返小量人排隊,可以去試試啦
餐牌選擇比較小,多心嘅我唔洗諗咁多好快就做左決定
大門义燒沾麵
大門义燒沾麵
2016-11-14
2016-11-17 2161 瀏覽
幾次午餐時間經過<大門拉麵>,都有長長人龍,恰巧今天人比較少,所以決定一試。拉麵店充滿日本特色,坐在門口的吧枱位置,可以見到師傅烹調的過程。餐廳以木色為主調,趟開的木窗令環境更光亮。看看餐牌,這裡並没有午市套餐,拉麵和飲品是分開點叫的。我跟友人點了大門拉麵和豚肉炒野菜定食,欲嚐試更多的菜式。大門拉麵 $48不消5分鐘,大門拉麵已經上枱了。大門拉麵的賣點是日本正宗風味,湯底是用豬骨、雞骨熬製而成,然後弄成急涷真空包,由日本工場直送香港。看到湯頭十分濃稠,湯面有一層油脂薄膜,先呷一口湯,是濃郁的豬骨精華,十分美味。叉燒十分厚切,入口軟腍,肥瘦恰到適中。伴料有蔥粒、筍條和紫菜等,令湯底更加鮮甜。我覺得麵條最為特別,比一般吃到的粗身和彈牙,粗度有點像意粉,頗喜歡其煙韌口感。豚肉炒野菜定食 $45豚肉炒野菜定食非常"有營",滿滿的椰菜絲和洋蔥絲,配合上來清淡而香甜,另外我們添加了蒜蓉,令椰菜絲更加惹味吸引。豚肉的份量雖然不多,肉質軟糯,十分滋味。定食有麵豉湯和滑豆腐,但豆腐並没有胡麻醬點配,有點清淡。總括而言,<大門拉麵>的味道不錯,大門拉麵湯頭的確香郁,但作為招
大門拉麵 $48
豚肉炒野菜定食
豚肉炒野菜定食 $45
總括而言,<大門拉麵>的味道不錯,大門拉麵湯頭的確香郁,但作為招牌拉麵,材料略嫌太少,吃到中後期,有點清寡。建議餐廳加入流心蛋、鳴門卷及粟米粒粒等,令拉麵更加豐富。豚肉定食的豆腐應該加入點配醬料,味道會更佳。餐牌的選擇比較少,建議加入炸物和小食如茶碗蒸等,令選擇更加多元化。
2016-11-15 207 瀏覽
屯門市中心有拉麵食 係咪少見先仲要有大大碗拉麵🙈🙈 當日六點幾黎到要排隊架朋友唔食拉麵 叫左個雜菜豚肉飯 炒得好香 又唔肥膩 係幾正既 拉麵黎喇 拉麵比一般粗身 似沖繩拉麵咁好有咬口 又唔會太軟身 湯底唔算濃 但好香 比顯係煲左好耐 睇介紹話係日本店煲好 再真空過黎睇黎都似🙈🙈拉麵店必試餃子但唔好講笑 賣相好一般亦唔夠熱 出面煎番熱佢 但入面凍架🙈🙈總括黎講 呢個價錢係屯門食到呢個質素既拉麵 抵啦👍🏼 下次黎澄食拉麵😬😬
屯門市中心有拉麵食 係咪少見先
拉麵店必試餃子
但唔好講笑 賣相好一般
亦唔夠熱 出面煎番熱佢 但入面凍架🙈🙈
2016-10-22
30 分鐘 (堂食)
2016-11-12 259 瀏覽
因為很喜歡日本拉麵,見寫住日本直送就去試下不用等位,在門口等了20分鐘,等齊同事才入座,也立即有位了叫了大門拉麵,麵好硬,硬到我以為未煮熟,湯底好油膩,味道也沒什麼特別,得個咸字還有順便說一句,大門拉麵不提供任何熱飲
因為很喜歡日本拉麵,見寫住日本直送就去試下

不用等位,在門口等了20分鐘,等齊同事才入座,也立即有位了

還有順便說一句,大門拉麵不提供任何熱飲
2016-11-10
2016-11-01 225 瀏覽
星期六周圍都多人, 見喱間吾洗等甘耐, 就試下啦, 見新開自己本身都鍾意食拉麵🙆🏻 點知係個伏黎我地三人行、叫左三款係店鋪湯推介仲有個炒野菜: 一款大門拉麵、鬼門拉麵、大門油麵湯底吾濃郁,拉麵好粗,個口感似上海粗麵,可能係我大鄉里啦🙈 同某間比差得遠, 食過甘多間拉麵既麵質都吾係甘最好食個炒野菜👌🏻 價錢係好抵但都吾會再食
點知係個伏黎

我地三人行、叫左三款係店鋪湯推介仲有個炒野菜:
一款大門拉麵、鬼門拉麵、大門油麵

最好食個炒野菜👌🏻 價錢係好抵但都吾會再食

2016-10-29
下午茶
  • 炒野菜
2016-09-26 419 瀏覽
(叉燒沾麵) 没想到叉燒有一塊成1cm厚,另一片也差不多有成0.5cm厚 (連隔離枱見到,都話厚)。仲有兩件頗厚的端端肉。 叉燒沾麵: 是分兩碗上的,一碗是凈麵,另一碗是湯。有湯的有叉燒,紫菜,一堆肉鬆是木魚鬆來的。將佢同湯混和起來,濃味的木魚湯出現。將一撮麵放在木魚湯上浸一浸先食。(味蛋)是唐心蛋。
(叉燒沾麵) 没想到叉燒有一塊成1cm厚
,另一片也差不多有成0.5cm厚
(連隔離枱見到,都話厚)。仲有兩件頗厚的端端肉。[入正題] 叉燒沾麵: 是分兩碗上的,一碗是凈麵,另一碗是湯。有湯的有叉燒,紫菜,一堆肉鬆是木魚鬆來的。將佢同湯混和起來,濃味的木魚湯出現
。將一撮麵放在木魚湯上浸一浸先食
。(味蛋)是唐心蛋
叉燒沾
味蛋
2016-09-26
叉燒沾
味蛋
2016-09-05 308 瀏覽
一個人的晚餐。路過就很多次了,既然一個人食就試下這間。(大門油麵) 碗麵一上枱就俾佢旁邊的一堆紅色粉,同碗底紅色油嚇親了。 還以為叫錯左碗辣麵。首先試下條麵先,完全係一條無味的麵條。加d醋後是一條幾有口感的麵。試下燻d醬油食,都唔錯。決定了白醋醬油都加。 再加埋蒜蓉。(煎餃子)餃子皮夠薄,但不是直接半煎炸,有點失望。
。 再加埋蒜蓉
。(煎餃子)餃子皮夠薄,但不是直接半煎炸,有點失望。
2016-09-05
2016-09-03 206 瀏覽
去過幾次都見有人排隊,今次甘岩肚餓,排埋一份試下,d湯底寫明係日本直送,入去無加一,個麵質吾錯,小朋友話覺得苦苦地,我就覺得都可以,價錢都算係平,試左份煎餃子,吾太油,美中不足係吾夠熱吾夠脆,好似煎定甘
2016-08-25 238 瀏覽
是日去男朋友屋企附近揾野食見到呢間未試過喎最鍾意試新野嘅我地就當然入內一試究竟啦見佢價錢都算平就本身期望不大嘅但結果竟然有驚喜喎大門油麵油麵加温泉蛋係perfect架大門叉燒沾麵叉燒好厚好好味湯底唔太咸,味道剛剛好以後同男朋友又多一個飯堂啦
是日去男朋友屋企附近揾野食
見到呢間未試過喎
最鍾意試新野嘅我地就當然入內一試究竟啦
見佢價錢都算平就本身期望不大嘅
但結果竟然有驚喜喎
油麵加温泉蛋係perfect架
大門叉燒沾麵

叉燒好厚好好味
湯底唔太咸,味道剛剛好

以後同男朋友又多一個飯堂啦
2016-08-23 1435 瀏覽
出差做事後有少許空檔,來看看這家餐廳有沒人,結果還現沒人排隊,便來一嚐。 看到入面以為非常之大,但後來才發現,原來玻璃門旁邊是隔離的「夢見屋」,其實內裏只有幾張枱,以及門口吧枱幾個位置,而本人單人匹馬去,就坐在門口的吧台位置吧。 桌面放有不少調味料,包括拉麵胡椒、辣油、醋、蒜等,還有大瓶比溫水冷少許的水。廚房入面可見一名阿姐跟一名小伙子,不苟言笑,看來挺認真,比起一眼望入去盡是年輕男子在說笑隨便煮更加吸引。 湯底日本直送香港,有點稠,底下更稠,最底下部份由一點起沙的狀態,喝起來不太鹹,有點兒味噌豚肉的味道😬 麵條粗、爽、彈牙、煙韌,很久沒有吃過提供粗麵條的拉麵店了。現在很多大型拉麵店,都是用幼身的拉麵,就像是759便利店有售的那種幼拉麵,非常沒趣😣,沒嚼勁沒功架;相反,大門拉麵使用粗拉麵😍,操得來夠爽,非常彈牙煙韌,吸湯能力非常之好,這個麵條實在是近年來吃過最佳之一。 僅僅一片叉燒,肥瘦均勻,軟林好吃,圓圓的一片叉燒,肥的部份有沒有油淋淋,只是有點兒油脂在外皮,味道有點兒咸,但又未知於吃完會口渴👍🏿 桌子上看房有一小樽蒜泥😍,一打開蓋子就聞到香濃的蒜味,看看蒜泥的質感,幼滑細磨😍,芳香

桌面放有不少調味料

蒜蓉
桌子上看房有一小樽蒜泥😍,一打開蓋子就聞到香濃的蒜味,看看蒜泥的質感,幼滑細磨😍,芳香四溢,落一匙到拉麵內更加香濃。

午餐價是茶餐廳頹飯價☺️,平日外出到茶餐廳吃一個普通的碟頭頹飯,都經已索價40多元,這一個質素相當不錯的拉麵也只是$48 ,可算是非常實惠。

其後第二次再去(一週內去第二次),晚上的時間,果然多人得很, 10多人排隊,也花了二、三十分鐘排隊。
這一個是大王叉燒沾面,麵條同樣是用拉麵的粗麵條。那沾汁也差不多的味道,比較可惜的是汁不夠熱😕,完全沒煙,有點豚骨及魚介味道。但名叫叉燒沾麵,叉燒就有兩片之多,大快朵頤。
微酸、味道夠濃,也是偏鹹一點。足足有兩片叉燒,還有兩件呈長方形的豬肉, 肥瘦均勻。

吃這兒的沾麵嘅尷尬的地方,就是不知道蒜泥應該放在麵內,還是放在沾汁內。
不知道那油麵的玩法是如何🤔,看到餐牌好像前面差不多,是乾乾的麵條,更加沒有沾麵的湯汁放在旁邊,而是混入醋、辣油、椒、蛋黃醬等,或是其他醬跟麵條一起吃,有機會可以一試。

結賬後還贈送夢見屋雪糕優惠券,可以五折價錢購買綠茶或原味雪糕。
20 分鐘 (堂食)
蒜蓉
2016-08-08 846 瀏覽
最近得知屯門有間很棒的拉麵店,碰巧週末到附近海灘,同陽光玩完遊戲之後,便到市中心尋找美味拉麵應該是假期的關係,到達時才七時許,前面已排了十多人,由於店鋪較小坐位不多,輪候時間相對較長,但我們等了大概廿分鐘便可進內,還可接受。有拉麵、沾麵及油麵選擇,種類算多當中油麵較有特色,但礙於第一次吃還是吃點傳統拉麵!圖文並茂教你油麵食法,簡單易明,下次再來一定要嚐嚐不過,重點是想推介一下那樽蒜蓉,那簡直是重口味人士的恩物,蒜味十分香濃,放進湯內有畫龍點睛之效大門拉麵 - 先喝一口湯底,有著濃郁的豚骨及魚介味,亦有種重骨膠原的感覺,邊吃邊黏口,湯底濃而不鹹。檯邊放有不同的調味,個人平時愛吃原汁原味,但在同伴強烈推薦下加了那匙蒜,之後就停不下來另外,論麵質確實是十分煙韌彈牙,口感極佳,湯底麵條兩者配合天衣無縫!叉燒雖然只有一片,但肥瘦均勻,表面微微燒焦,更帶出一種焦香味,有別於一般的。這也許已變成我最愛拉麵的第一位了,而且性價比更高,一大碗吃到飽才四十八元,實在難得大門叉燒沾麵 - 另一招牌沾麵,湯底較拉麵湯底鹹一點,味道雖然差不多,但個人而言較愛拉麵湯底。但這叉燒份量較多,除兩大片外,還有幾件呈條狀
有拉麵、沾麵及油麵選擇,種類算多
當中油麵較有特色,但礙於第一次吃還是吃點傳統拉麵!
圖文並茂教你油麵食法,簡單易明,下次再來一定要嚐嚐
大門叉燒沾麵 - 另一招牌沾麵,湯底較拉麵湯底鹹一點,味道雖然差不多,但個人而言較愛拉麵湯底。但這叉燒份量較多,除兩大片外,還有幾件呈條狀的,片狀肥瘦間斷,肉質較軟腍,條狀肉較實,有點爽口,各有所長
忌廉薯餅 - 新鮮炸起上碟,外層炸漿不會過厚,香脆可口,但配忌廉卻有點不合我何車,如改為薯仔或芝士餡,應更中下懷
兩碗拉麵加小食才百多元,質素高價錢抵,值得一來再來
20 分鐘 (堂食)
2016-08-03 261 瀏覽
經朋友介紹下,黎左試試,點知試過後,你係會一去再去,唔會厭,因為....佢真係出色絕對可以比美其他貴價及專門拉麵店,不得不在此讚美它及介紹俾大家。有機會點話,可試黎試一試,但要預返等候時間幾30分鐘,但係值得架!!!!!係香港仲有邊到可以搵到咁抵又出色既拉麵丫

係香港仲有邊到可以搵到咁抵又出色既拉麵丫
2016-08-03
30 分鐘 (堂食)
  • 大門拉麵
  • 大門油麵
  • 大門沾麵
2016-08-03 233 瀏覽
真心值得一試,味道濃郁好味,雖然款式唔算太多!最欣賞招牌大門拉麵!勝過其他出名既拉麵店!呢間係我第一間真係要上來寫好評!價錢又抵食,真係唔錯,如果鐘意淡味既朋友就可能會覺得太濃味!
2016-07-22 652 瀏覽
每次乘扶手電梯到超級市場那層選購日用品時,總會看見長長人龍在排隊。今晚,排隊的人沒那麼多便決定與朋友加入龍尾。等了大概十分鐘左右,便可入座。店內位置原來不多,驟眼下只能容納大概十五人左右,確實難免出現人龍。餐牌只有這張,點餐直接用蠟筆劃在餐牌上,因過了膠關係,可輕易刷掉再重新使用,這做法方便環保。枱上擺放著不同種類調味料,有醬油、辣油、醋、七味粉、蛋黃醬。餐廳細心貼出多種吃油麵、沾麵的各種方法,沒有任何概念下我就跟著圖示來選擇那種味道適合自己。特製油麵,油麵麵質彈牙偏硬質感,這樣反而吃起來很爽口。最後溫泉蛋攪伴混和蛋黃、辣油一起吃,味道更加惹味,但份量不算多,普通女孩子的份量。餐廳位置不多,但以食物類別上看,價錢算抵食,若麵的份量可加底便更加好。

2016-07-08 522 瀏覽
大門拉麵(4/10)湯底一般,算是濃郁,帶點微苦。麵質算是彈牙的。叉燒沾麵 (4/10)叉燒好味夠淋,不算肥,但麵底黏黏的,很難分開,每一口都吃得很費力,有待改善。忌廉薯餅 (3/10)炸得很油,又熱,一咬燙口,待一會才吃得到。忌廉沒甚麼味道,只是黏黏的質地,也不覺得特別。
大門拉麵(4/10)
湯底一般,算是濃郁,帶點微苦。麵質算是彈牙的。
叉燒沾麵 (4/10)
忌廉薯餅 (3/10)
忌廉薯餅
2016-07-03