2016-06-05 883 瀏覽
尋日入咗去屯門,行開商場見到呢間大門排咗一條龍仔,於是決定夜晚就係到食晚餐。我地兩個人,叫咗一碗大門經典油麵,另一碗叫咗喇沙油麵(限定款)。油麵麵質偏硬得嚟又彈牙,經典油麵加埋蛋同蛋黃醬同油撈埋一齊食非常香。喇沙油麵就好似沙嗲味,但愈食愈辣,而麵都係一樣彈牙同偏硬而屬於配菜嘅蝦、魚蛋、豆卜就普普通通,無乜味。但整體個油麵都係好食嘅而且大門價錢較一般拉麵店平,幾乎平4成,所以非常抵食!

而屬於配菜嘅蝦、魚蛋、豆卜就普普通通,無乜味。

但整體個油麵都係好食嘅
而且大門價錢較一般拉麵店平,幾乎平4成,所以非常抵食!

大門經典油麵
2016-06-04
大門經典油麵
喇沙油麵
  • 喇沙油麵(限定)
2016-05-15 827 瀏覽
今天到屯市看了早場電影,看完都1點多了。在屯門工作的妹妹早陣子告訴我有這間拉麵,於是就來試一試。有十多人在排隊,還好等一會就可入座。餐牌是過了膠,用筆畫完可以抹掉重用,這樣很環保,不錯。冰水和調味料都可在檯面找到,另有沾麵及油麵的介紹在牆上。等了一會我的叉燒沾麵($68)就到了 。用筷子夾起麵條,麵條沒有像其他食評所說黏在一起,很好。放進湯內沾了湯試一試,麵條雖然粗身,但非常彈牙。我非常喜歡蒜蓉,所以加了很多本來放在油麵的蒜蓉,辣辣的非常合我口味!湯方面味道亦剛好,不算太濃。很喜歡湯內的三大川叉燒,肥瘦剛好,還有一些蔥和筍,很不錯。把麵都吃完才叫店員加湯,因為已經很飽了,所以只湯了幾口。老公點的叉燒炒飯定食 ($42) 就稍為要等久一點,但香氣撲鼻。我只試了一隻餃子,可是非常失望,不推介。味道還算可以,可以皮太軟,又不夠熱,不夠脆。還要和另外的餃子黏在一起,一分開就爛了。以這個價錢還免加一,真是非常便宜,性價比亦不錯。看到餐牌還有油麵,應該不錯吧。薯餅亦沽清,有機會再試!
今天到屯市看了早場電影,看完都1點多了。
在屯門工作的妹妹早陣子告訴我有這間拉麵,於是就來試一試。

有十多人在排隊,還好等一會就可入座。
餐牌是過了膠,用筆畫完可以抹掉重用,這樣很環保,不錯。
叉燒沾麵,叉燒炒飯定食
冰水和調味料都可在檯面找到,另有沾麵及油麵的介紹在牆上。
等了一會我的叉燒沾麵($68)就到了 。
用筷子夾起麵條,麵條沒有像其他食評所說黏在一起,很好。
放進湯內沾了湯試一試,麵條雖然粗身,但非常彈牙。
湯方面味道亦剛好,不算太濃。
很喜歡湯內的三大川叉燒,肥瘦剛好,還有一些蔥和筍,很不錯。
把麵都吃完才叫店員加湯,因為已經很飽了,所以只湯了幾口。

我只試了一隻餃子,可是非常失望,不推介。
味道還算可以,可以皮太軟,又不夠熱,不夠脆。
還要和另外的餃子黏在一起,一分開就爛了。

以這個價錢還免加一,真是非常便宜,性價比亦不錯。
看到餐牌還有油麵,應該不錯吧。
薯餅亦沽清,有機會再試!
2016-05-15
2016-05-14 662 瀏覽
油麵,汁很濃郁,麺質很烟un . 老公試了個义燒連餃子定食,炒飯好吃,但餃子唔得,皮煎得不夠,餡不夠多汁 。另外,大門湯麵就一般,因為係木魚湯,味道很不喜歡。
  • 油麵
2016-05-02 536 瀏覽
次次都大排長龍衝住$20叉燒丼食大門拉麪湯味道濃郁,稠稠的有濃濃木魚魚呆味如果熱少少更好,不過店員話只會保持70度太熱會起膠叉燒雖然只有一片,但厚身大大片十分鬆腍,有柔和既感覺台灣風油麪這個就濃味好多濃濃辣油肉碎味,會食到鼻頭冒汗但又辣得幾惹味日本叉燒丼叉燒細塊d不過$20抵到爛有唔同調味料更有蛋黃醬可自行添加~
次次都大排長龍

衝住$20叉燒丼食
湯味道濃郁,稠稠的
有濃濃木魚魚呆味

如果熱少少更好,不過店員話只會保持70度
太熱會起膠
大門拉麪
叉燒雖然只有一片,但厚身大大片
十分鬆腍,有柔和既感覺
這個就濃味好多
濃濃辣油肉碎味,會食到鼻頭冒汗

但又辣得幾惹味
叉燒細塊d
不過$20抵到爛
有唔同調味料
更有蛋黃醬可自行添加~
2016-02-27
午餐
2016-04-29 481 瀏覽
在openrice見到大門負評居多,心中會想真的咁差,信食評不如信自己,今日吃午餐就決定去大門,反正屯市附近餐廳已經吃過晒,俆了aeon内新餐廳未去過之外,拉麵在屯市已經有2間,今次試下大門如何,大門前身是白熊咖哩,地方不是太大,座位有些小迫,至於服務就是不過不失,我叫了大門拉麵(48元),另要1支烏龍茶(15元),這裡的拉麵價錢亦不是太貴,其他拉麵店一般60元左右,大門亦有沾麵 ,下次可以再試 ,今次分享湯麵,我覺得冇其他食家講得太差,它的拉麵不太差,亦未去到好好味,它的湯頭稍為咸咗些小,拉麵的麵質不算好彈牙,仲有些小淋,叉燒有些小厚又多肥肉,味道整體只是一般,它不是難吃又未去到好味,烏龍茶又冇茶味,環境就一般,服務亦一般,大門拉麵只是一般 ,未見有特色之處,價錢比同商場平D烏龍茶我覺得烏龍茶的茶味好淡,亦冇茶味可言環境我覺得有些小迫,地方不是太大服務我覺得只是一般價錢拉麵48元,相比同商場拉麵店不是太貴,埋單60元,可以接受大門叉燒拉麵湯頭:稍為咸咗些小,我覺得未至於太咸拉麵:麵質不是太彈牙,拉麵口感有些小淋叉燒:我覺得肥肉太多,有些小厚

烏龍茶
烏龍茶
我覺得烏龍茶的茶味好淡,亦冇茶味可言
我覺得有些小迫,地方不是太大

我覺得只是一般

價錢
拉麵48元,相比同商場拉麵店不是太貴,埋單60元,可以接受
大門叉燒拉麵
大門叉燒拉麵
湯頭:稍為咸咗些小,我覺得未至於太咸

拉麵:麵質不是太彈牙,拉麵口感有些小淋

叉燒:我覺得肥肉太多,有些小厚
2016-04-26
平時都係齋睇食評.. 估唔到第一次打就比左呢間o野上星期同朋友行市中心行到攰,想搵間坐得舒適d o既餐廳就黎左呢間大門到食佢個環境唔差坐得幾舒服, 而且服務員都好nice不過食物一送到就出事.........我叫o既係"撈麵".. 一o黎到見到個湯個賣相已經毫不吸引咁凡事都唔可以睇表面.. 但一飲落去個湯已經唔夠熱. 只可以話係暖而且唔好睇佢咁鮮色... 飲落淡而無味到個麵.. 成pat痴埋一舊 好費勁先將佢勉強分開,完全唔彈牙而d叉燒直頭係又冷又硬....雖然話佢價錢平姐.. 但質素真係完全唔掂朋友就話算啦將貨就價..認真覺得連味x拉麵都仲好食過佢!無下次!
平時都係齋睇食評.. 估唔到第一次打就比左呢間o野
佢個環境唔差坐得幾舒服, 而且服務員都好nice
不過食物一送到就出事.........
我叫o既係"撈麵".. 一o黎到見到個湯個賣相已經毫不吸引
而且唔好睇佢咁鮮色... 飲落淡而無味
而d叉燒直頭係又冷又硬....
雖然話佢價錢平姐.. 但質素真係完全唔掂
朋友就話算啦將貨就價..
認真覺得連味x拉麵都仲好食過佢!
無下次!
2016-04-20
  • 沒有
2016-04-13 460 瀏覽
呢間拉麵同其他拉麵唔同既在於佢用木魚做湯底。但敗筆既亦係木魚湯,佢既木魚湯用既係木魚既香精之類。有形無神。叉燒無脂肪,唔夠香,切得太厚,肉質太鞋。麵方面,佢係粗麵,但煮得淋左啲,夾左好易斷。不過性價比就正常,48蚊一碗差唔多啦。

叉燒無脂肪,唔夠香,切得太厚,肉質太鞋。

大門拉麵
近來既放假節目都係同男人係屋企附近行下因為行得太耐,小妹我對腳又唔聽話唔係好攰咩,就痛到要坐底,盡量都唔會去到咁遠行下街咁樣而係屋企附近既節目,都係黎唔開去睇阿b 既野吉x 島已經比我行到差唔多識背咁濟早前襯要番醫院檢查,又順便買埋bb 展既野就決定要一試呢間每次經過都唔知點解咁多人排隊既拉麵店位於屯門吉x島超市樓層既大門拉麵今次我地就大約未夠7點左右去排隊,所以等左約10-15mins 左右就入到去坐啦門口有一個好大既餐牌,如果你係有兩人或以上當然可以先揀揀自己想食d咩先啦~要留意番就係呢度唔係拎籌,冇得訂枱所以要排好隊就有得入座架坐底就有一張已經過膠既餐牌,大家可以利用枱面上既紅筆在餐牌上畫上想要既食物這一款是男人點的【大門油麵】$52究竟咩係油麵,未點之時我地都唔清楚係d 咩不過一來到的時候就有一點像撈麵的感覺首先有一隻半熟雞蛋,在底部有一些小醬汁同時亦可以落一些在枱面擁有既醬汁同時撈一下有一點像吃冷麵的感覺,當然麵條是帶一點暖意感的另外就是這個樣子絕對不討好既餃子反而係估唔到既好味,首先佢係你下單先開始煮所以呢個餃子反係遲過拉麵到,皮夠薄身入面既"Hum" 又唔會太咸,即使唔落

近來既放假節目都係同男人係屋企附近行下

因為行得太耐,小妹我對腳又唔聽話

唔係好攰咩,就痛到要坐底,

盡量都唔會去到咁遠行下街咁樣

而係屋企附近既節目,都係黎唔開去睇阿b 既野

吉x 島已經比我行到差唔多識背咁濟

早前襯要番醫院檢查,又順便買埋bb 展既野

就決定要一試呢間每次經過都唔知點解咁多人排隊既拉麵店

位於屯門吉x島超市樓層既大門拉麵

今次我地就大約未夠7點左右去排隊,

所以等左約10-15mins 左右就入到去坐啦
門口有一個好大既餐牌,如果你係有兩人或以上

當然可以先揀揀自己想食d咩先啦~

要留意番就係呢度唔係拎籌,冇得訂枱

所以要排好隊就有得入座架
坐底就有一張已經過膠既餐牌,

大家可以利用枱面上既紅筆在餐牌上畫上想要既食物
這一款是男人點的【大門油麵】$52

究竟咩係油麵,未點之時我地都唔清楚係d 咩

不過一來到的時候就有一點像撈麵的感覺

首先有一隻半熟雞蛋,在底部有一些小醬汁

同時亦可以落一些在枱面擁有既醬汁同時撈一下

有一點像吃冷麵的感覺,當然麵條是帶一點暖意感的
另外就是這個樣子絕對不討好既餃子

反而係估唔到既好味,首先佢係你下單先開始煮

所以呢個餃子反係遲過拉麵到,皮夠薄身

入面既"Hum" 又唔會太咸,即使唔落豉油都好好食

難怪差不多每一枱客人都見到佢有點呢一款產品啦
然後這個就是我的沾麵,它是大門沾麵 $58

我覺得今次它家既湯底好咸,不過最重要係個麵底好夠

起碼我食極都覺得仲有,但係同時我都飲左好多好多既水

最後呢...我真係好夠飽啦,連最後它可以加湯既問題我都冇問加到
呢間拉麵我同男人都覺得係屯門黎講,佢真係算係唔錯

起碼價錢上,麵質上都唔錯,又唔洗專登等好耐

係D 位可能未必大家喜歡啦,即係可以要兩個人同一邊咁

最大問題就係佢D 野真係比較咸,易水腫既好似我呢D陀緊B既

就盡量都唔好食住啦,睇番D 食評也許大家對它既期望好高

我自己就覺得可以下次再試佢家既湯拉麵

題外話/補充資料: 有心理準備,味道偏濃的~
2016-03-02
2016-03-05 377 瀏覽
今日去開屯門市中心,就順手去咗呢間嘢試吓,雖然係下午茶時間,但都唔少人排隊,等咗約半個鐘就入得D侍應都幾有禮貌今次點GE係大門拉麵($48)呢個價嚟講,D料算係咁。麵條較硬同冇彈性,個湯都有木魚味,冇味精,唔錯。但唔知係本身特色定因為之前煮過辣麵,見到碗麵有D辣粉,對正常人當然冇問題,但對於我呢D連少少辣都頂唔順GE人就有D唔好結果食麵GE大部分時間都俾D辣味蓋過晒埋單時,去收銀處埋單,因為冇加一,所以俾GE價錢都係餐褲上GE價錢。收錢果位哥哥對比其他侍應,禮貌差D,但可以接受總括而言,試吓無妨,但我未必會食多次
等咗約半個鐘就入得
D侍應都幾有禮貌

今次點GE係大門拉麵($48)

結果食麵GE大部分時間都俾D辣味蓋過晒

總括而言,試吓無妨,但我未必會食多次
2016-03-05
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-02-01 647 瀏覽
晚上七時左右到,光是排隊都要十多分鐘。點菜後又再等二十分鐘,性子急的人最好不要去。點了著名的大門拉麵,非常好食又未致於,麵像烏冬質感,很咬口,湯底不錯,可是排這麼長龍就感覺不值,中上質素,價錢不算貴。另點一份叉燒,三片於碟奉上,這裡的叉燒優點是厚切,缺點是拉麵裡只有一塊,嗜吃日式叉燒的我唯有再追加。肉質還可以,再嫩一點更好,現在乾了些,但吃到炭燒味是驚喜。最差是忌廉薯餅,餐牌上還是「名物」, 炸得過硬,咬起來硬硬的,裡面一團漿我也不懂欣賞,點了附上的黑色醬油也不會好吃了。食物不算差,但要等許多時間我就沒打算再幫襯了。

食物不算差,但要等許多時間我就沒打算再幫襯了。
忌廉薯餅
日式叉燒
日式叉燒
2016-01-31 535 瀏覽
今日見肚餓又未到食晚飯時間,想起吉之島附近開咗間新食店,咪諗住試吓喇!首先見到餐牌可選擇的食品唔多,故都是叫個招牌拉麵,即是大門拉麵應該安全,可惜...等待時間都比較長,心諗即製啩!點知碗拉麵嚟到時只是暖,加咗少許調味料後只有微温!嚐不到有豬骨味、雞味!叉燒只有一小薄片,師傅刀工犀利,但對於我嚟講有點肥膩,而且無味!拉麵未完全熟透,有些仲還是黏住一舊舊!真有點後悔!應該不會再來!
2016-01-26 623 瀏覽
午飯時間,經過這個商場,凍凍地想食暖胃野,就想起吃拉麵,見呢間門面企理的日本拉麵鋪,就入去試試。一入門口已經聞到拉麵香味,叫左個大門拉麵,湯底好濃郁,有濃厚豬骨味道,浸淫在湯裡的拉麵就正好索晒豬骨味,不過越食感覺像越濃。麵質算彈牙,有少許口感的拉麵算打得不錯,仲有塊叉燒,好似厚左d, 而且有點肥膏。加上配料既辣筍同蔥花係幾惹味,但係味道加上湯底始終係濃郁過頭。

2016-01-14 944 瀏覽
是晚約左杜氏一家3口係屯門市廣場1期,諗住去試新開的大門拉麵,由於杜生放工返到屯門都差不多8點半,所以我就同杜太及小杜B先會合,再去左UG個層,本來諗住係超市行個圈睇下有乜特價野(C9仔係咁架喇,專搵特價平價野)點知見到大門拉麵門口大排長龍咁我地就先排住隊等杜生到來(估計杜生來到都差不多有位)到杜生都來到後,我地前前後後等了約30分鐘吧,就有得入座,因為我地有小杜B關系,店員很細心咁安排左梳化位俾我地,仲有個位置俾小杜B架私家車泊位tim,跟住我地就劃野食枱上提供的醬汁配料都幾多款下...仲有張教食油麵的教學我本身好喜歡食日本野時都會叫有關蛋的食品,所以當我見到餐牌上有味蛋時,點都叫左客來試,HK$12得1隻,但味道都不錯杜生喜歡食拉麵,所以我地就叫左個大門拉麵,湯底超濃郁,麵的口感,我個人都蠻喜歡,可能d麵有咬感吧個炒飯不算太大份,但味道都ok的,餃子皮薄,肉質不差而杜太和我係排隊等位時,睇到餐牌,都一致想試個大門沾麵,沾麵的麵及湯是分開上的,麵身係凍的,但個湯係超熱辣辣,當麵撞左入去D湯後,湯的溫度就慢慢下降喇,味道不錯,有點驚喜杜太話想試埋個台灣風油麵,由於呢個麵係辣的,最後杜生

點知見到大門拉麵門口大排長龍
咁我地就先排住隊等杜生到來(估計杜生來到都差不多有位)
枱上提供的醬汁配料都幾多款下...仲有張教食油麵的教學
味蛋
大門拉麵
個炒飯不算太大份,但味道都ok的,餃子皮薄,肉質不差
叉燒炒飯拼煎餃子定食
大門沾麵
杜太話想試埋個台灣風油麵,由於呢個麵係辣的,最後杜生自己KO左大半碗,而我唔係好食辣,所以只試了一條麵
,有點麻辣的味道,但有點偏咸
台灣風油麵
呢道唔收加一,同埋可以碌咭
我地總數食左HK$208
2016-01-13
30 分鐘 (堂食)
味蛋
叉燒炒飯拼煎餃子定食
大門沾麵
台灣風油麵
2016-01-12 682 瀏覽
上月剛去完日本東京遊覽,才發現香港的拉麵價格超貴,在日本才6百至8百日元的拉麵,來到香港要80元,90元。 來到屯門探望親友剛發現了新大陸,48元碗湯拉麵為起來只是700日元左右,起初看到都考慮了一會,但看到電視播放就湯汁是日本制作及直送,所以進去一試,今次不想試最平的見到有3隻辣椒的鬼門拉麵,要挑戰下自己的耐力,看看是否真的是鬼門,太太喜歡食素就試了菜拉麵。 麵來了看見鬼門的賣相真的有點震驚,但愛辣的我當然不會錯過,試落去有點辣但味道很好使我不能停下來,但我太太試了一口就,她說要噴火,個人建議愛辣者必試,不能食辣者,說回太太的菜拉麵看上去平平無奇的一碗菜加麵,但食落給她意外的叫好,味道恰到好處,使不太愛吃肉的她來過驚喜,平時不太愛拉麵的她,也說。還說下次要再來

,要挑戰下自己的耐力,看看是否真的是鬼門
,太太喜歡食素就試了菜拉麵。
麵來了看見鬼門的賣相真的有點震驚
,但愛辣的我
當然不會錯過
,試落去有點辣但味道很好使我不能停下來,但我太太試了一口就
,她說要噴火
,個人建議愛辣者必試,不能食辣者
,說回太太的菜拉麵看上去平平無奇的一碗菜加麵
,但食落給她意外的叫好

還說下次要再來

大門菜湯麵
2016-01-10
10 分鐘 (堂食)
大門菜湯麵
2016-01-12 582 瀏覽
日日放工經過都見到呢間新開幕既日本拉麵排長龍,一定要揾日去試下。終於都排到我地啦!真係好期待!大門台式油麵辣辣地,非常好食。仲有張教學教你點食,我地幾個食法都試晒啦!每個食法各有特色,個人比較like 醋+辣油+蒜蓉 ,香口但又唔會太濃味。如果再加蛋黃醬係幾特別,但係就真係重口味d啦!😋 鬼門拉麵愛辣既食家可以挑戰下😁朋友食到出晒汗一邊食一邊飲水,食完個嘴無晒感覺啦😂大門拉麵 湯底幾好味,麵係粗身的,質感幾好,但係如果可以選擇自己喜歡既軟硬就更好啦住屯門既朋友值得一試!😋重點係價錢非常親民!😍
終於都排到我地啦!真係好期待!

大門台式油麵
辣辣地,非常好食。

愛辣既食家可以挑戰下😁朋友食到出晒汗
一邊食一邊飲水,食完個嘴無晒感覺啦😂

住屯門既朋友值得一試!😋重點係價錢非常親民!😍
2015-12-12
20 分鐘 (堂食)
  • 大門拉麵
  • 大門油麵