2016-01-11 432 瀏覽
呢間拉麵店舖位比較細,枱唔多,所以晚飯時間要排很久,我地足足排咗45分鐘有多先入到去,不過其實睇下個Menu就明白點解咁多人排,一個誰食大約只係三十幾至六十幾蚊,在現今餐廳來說,簡直平到笑,所以我都唔會因為排隊排得耐而不滿了,凡事有Trade Off ma haha. 入正題,我地叫咗“大門拉麵”($48)、“叉燒炒飯拼煎餃子定食”($38)、“味蛋”($12)。首先講下“大門拉麵”,其實即係日式叉燒拉麵。上枱閒一閒唔算好香,賣相亦無咩特別,但味道就令我刮目相看。個人認為拉麵最緊要就係個麵同湯,呢個麵低真係超正,好彈牙好煙刃,有咬口,口感一流,而且一D酸味都無,簡直是上等面阿。至於個湯底呢,雖然講不上非常好味,仲有少少偏咸,但一定唔係難食,亦唔係一般湯低咁簡單,個味道非常特別,從未食過呢個味,於是就膽粗粗問下個侍應,原來係豬骨湯再加入醬油、面豉等調味而成嘅秘方,個人覺得不錯,算是Above Average 啦。至於塊日式叉燒就一般水準啦,不過不失。“叉燒炒飯拼煎餃子定食”包括一碟叉燒炒飯、三隻餃子及一碗木魚湯。個叉燒炒飯好香,又係外表平平無奇,但味道令人印象深刻。飯的乾濕度控制得很好,

“叉燒炒飯拼煎餃子定食”包括一碟叉燒炒飯、三隻餃子及一碗木魚湯。個叉燒炒飯好香,又係外表平平無奇,但味道令人印象深刻。飯的乾濕度控制得很好,唔會炒得太乾身,亦唔會太多水份,口感不錯。另外,炒飯加入了蛋絲,令飯更香更好食。不過,D叉燒就硬咗少少,美中不足。
煎餃子亦很出色,內有肉汁,外皮仍是軟軟的,唔會煎燶或太乾,餃子低部刻意留有簿簿焦塊,脆脆的,連餃子一起食,有脆有軟有肉汁,好食。
至於個木魚湯,本人就不太喜歡,入口有少少酸,仲有點煙熏味道,感覺很奇怪。

“味蛋”係醬油味的蛋,唔會太咸,調味很出色,再加上本身隻蛋靚,蛋黃味非常濃鬱,蛋黃味及醬油味兩相很配合,不錯。

總括來就,呢間拉麵店好有心經營,而且價錢非常便宜,以幾十蚊的價錢,有這樣的質素,性價比非常高。
2016-01-11 344 瀏覽

2016-01-07 392 瀏覽
一個人晚餐,拉麵是最好的選擇。可能是平日的關係,所以不用等位。見網上評論不太好,決定一試。叫了一碗豬骨湯拉麵,叉燒尚算大片,而且肥瘦適中。湯底都濃郁,整碗拉麵的精華在於湯底,雖然有油膩的感覺,但拉麵湯底就是這樣啊!麵質尚可,我較喜歡偏硬的麵質,這裡的麵質適合我。還叫了一客餃子,賣相不討好,但味道不錯,餃子皮也算薄,饀料足夠。在屯門區有這樣的水準,算是不錯了!
一個人晚餐,拉麵是最好的選擇

可能是平日的關係,所以不用等位。
見網上評論不太好,決定一試
叫了一碗豬骨湯拉麵,叉燒尚算大片,而且肥瘦適中

在屯門區有這樣的水準,算是不錯了!
2016-01-06
2016-01-06 398 瀏覽
前排行過屯門AEON超市先知原來開左間新拉麵,今日又懶唔想煮所以就拉左老公黎試下。我地6點9去到已經要排成7,8個人=.=估唔到咁早都咁多人,佢同一般拉麵店都係一樣,唔係拎飛而係要自己排除,仲要人齊先入得!我地等左半個鐘左右就有得入啦!入到去就睇下食咩啦,我地最後叫左個「大門拉麵」,「 日本叉燒丼」同「煎餃子」,等左15分鐘左右先有得食先黎個「大門拉麵」,$48黎講簡直係超值,配料方面有兩塊肉﹑荀﹑蔥﹑一塊紫菜跟麵底,麵底唔似D出名拉麵店可以揀粗幼,一律都係同一隻麵,先講個湯,個湯底好似係豉油同豬骨湯底既相拼,佢唔係甜又唔係咸,係普通湯底,但對我黎講簡單就是最好,飲左幾啖湯都唔會覺得口渴,證明佢無落味精!再講配料,無任何特別,都係一般配料,塊肉有野好,唔肥,無乜肥膏。最最最重要就係個麵,麵底我覺得幾特別,我地食開既拉麵一般都比較幼身,但係呢個拉麵D麵係粗身,有D似烏冬同埋幾闊身,食落吸引晒個湯底味,正!而且幾彈牙,十分可口!之後我地就食個「煎餃子」,餃子都係不過不失啦,算皮薄餡料夠(餡料都係豬肉),因為都係即叫即煎,所以食既時候都係熱熱地,個皮脆脆地,但係我就唔中意一樣野,就係食完之後

之後我地就食個「煎餃子」,餃子都係不過不失啦,算皮薄餡料夠(餡料都係豬肉),因為都係即叫即煎,所以食既時候都係熱熱地,個皮脆脆地,但係我就唔中意一樣野,就係食完之後成咀油,好油膩,同食左D油落肚無乜分別。
最後就係老公個日本叉燒丼,我食左2啖,D飯係珍珠米,好味,塊叉燒應該就係頭先拉麵個塊,$20係迷你版,唔好以為好大碗呀!美中不足就係無乜汁,厭佢撈飯唔夠XD
煎餃子
日本叉燒丼
題外話/補充資料: 建議平日去,試過星期六﹑日再去,條隊好長
2015-12-02
30 分鐘 (堂食)
  • 大門拉麵
2016-01-06 257 瀏覽
好一段時間都無寫食評,但這個驚喜一定要同大家分享!昨天,去左屯門市廣場行街,見到開左間新的拉麵店。就試一試D拉麵! 就係因為剛去完日本,特別對拉麵感興趣!我叫左碗台灣風油拉麵,剛剛今次去日本的時候都有食過!碗麵的味道對比之下,我覺得大門的台灣風油拉麵,真的不錯!同我係日本食到的差不多!俾大家睇下個分別啦!大門拉麵 @ 台灣風油麵日本拉麵店 @ 台灣油麵我最鍾意就係比較粗身的麵質,有咬口!大門拉麵的配料會比日本的拉麵店少,但係份量就剛剛好!加埋隻蛋黃,真係好的搭配。係日本食這個麵的時候,已經覺得好香,加埋少少辣!正呀!要做好一間餐廳絕不容易,希望大門拉麵的食物品質不斷提升!同時,都要注意員工對產品的認知啦! 下次要試埋湯拉麵~希望唔好讓人失望啦!
好一段時間都無寫食評,但這個驚喜一定要同大家分享!
昨天,去左屯門市廣場行街,見到開左間新的拉麵店。
就試一試D拉麵! 就係因為剛去完日本,特別對拉麵感興趣!

我叫左碗台灣風油拉麵,剛剛今次去日本的時候都有食過!
碗麵的味道對比之下,我覺得大門的台灣風油拉麵,真的不錯!
同我係日本食到的差不多!

俾大家睇下個分別啦!

日本拉麵店 @ 台灣油麵
我最鍾意就係比較粗身的麵質,有咬口!
大門拉麵的配料會比日本的拉麵店少,但係份量就剛剛好!

下次要試埋湯拉麵~希望唔好讓人失望啦!
2016-01-05
  • 台灣風油麵
2016-01-04 339 瀏覽
相方面, 由於電話冇電而影唔到點左4樣食物1, 大門拉麵2, 赤大門沾麵3, 餃子4, 芝士薯餅不過餃子同薯餅都賣晒, 所以冇機會試由於係鋪頭門外電視機o既介紹度講明湯底係o係日本整完再急凍運黎香港所以唔評論不過, 湯底係濃郁好味o既咁劣評d乜呢1, 湯麵, 贏個湯輸個麵冇得揀麵o既軟硬度唔緊要, 但唔好俾我食到個硬身o既麵有未熟o既味道, 仍有係一舊舊未散晒o既麵, 而且有煮麵用水o既味, 即係落碗前冇fing走d水2, 配料擺放位置紫菜、叉燒、蔥花呢三樣o既擺位冇咩問題, 問題係d筍點解會係個麵下面o既呢, 原因得一個, 因為放左係雪櫃未解凍, 要靠個湯整熱佢不過呢度o既筍同其他拉麵店o既有少少唔同3, 沾麵....不知所謂.....店員聲稱沾麵係麵凍湯暖(點解係暖? 應該係熱個啵)但事實係, 我真係未食過一個沾麵係要等15分鐘, 然後個湯係凍o既沾麵有幾凍? 空溫水咁上下吧, 我冇帶溫度計係身, ok?4, 店員完全感覺唔到專業o既感覺係個沾麵食晒之後, 店員只係直接收走餐具同碗, 並冇問過我需唔需要加湯價錢方面的確係好親民o既, 不過.....溫度控制得相當差劣
相方面, 由於電話冇電而影唔到
點左4樣食物
1, 大門拉麵
2, 赤大門沾麵
3, 餃子
4, 芝士薯餅

不過餃子同薯餅都賣晒, 所以冇機會試

所以唔評論
不過, 湯底係濃郁好味o既
咁劣評d乜呢
1, 湯麵, 贏個湯輸個麵

2, 配料擺放位置

紫菜、叉燒、蔥花
呢三樣o既擺位冇咩問題, 問題係d筍
不過呢度o既筍同其他拉麵店o既有少少唔同

3, 沾麵....不知所謂.....

店員聲稱沾麵係麵凍湯暖(點解係暖? 應該係熱個啵)
有幾凍? 空溫水咁上下吧, 我冇帶溫度計係身, ok?
4, 店員
完全感覺唔到專業o既感覺

2016-01-03
15 分鐘 (堂食)
2015-12-22 359 瀏覽
現在香港,拉麵店真係區區有。吾講最集中既銅鑼灣,吾知真係以爲去左日本。反而係屯門市廣場,最近就有一間拉麵店,亦都係標榜產地直送。今次就係來自琦玉縣(好似係)。在門外看,裝修都幾有日本特色。一部大電視播住日本製作過程,都幾有氣氛。湯底製作係認真既,亦都押上創辦人的榮譽,呢下真係日本人最拿手。點都吸引左眼球先。對我來講,食物最實際,叫得大門拉麵,試番一碗絕對合理。賣相係對辦既。先試試啖湯頭,夠濃郁之餘,味道吾會話太咸。有時香港人同日本人口味係有分別,但呢個湯頭可以平衡到。木魚味道頗重。反而想講下麵條。同出便食可以揀粗幼軟硬不同, 呢度既拉麵只有一種粗幼度,而且係頗爲粗既添,好有煙靭咬口感覺。但喜歡幼身麵條既朋友就可能會失望。我自己就無所謂,重覺得幾好味。價錢方面真係幾震撼,$48,以呢碗面既水準,吾敢話冠絕全港,但係以CP值來講,一定係超高。見到同場其他食客食緊都有沾麵,呢間應該幾正宗。決定下次再來試其它。
對我來講,食物最實際,叫得大門拉麵,試番一碗絕對合理。
2015-12-19
3 分鐘 (堂食)
2015-12-20 319 瀏覽
見介紹講到呢間麵店係日本大有來頭,同阿囡揀咗黃昏人少少嘅時間探路,入門口無人招呼,ok我自己搵位坐,反正仲有好多位,坐底咗亦都無人理我地喎「其實係有3個店員見到我地入嚟搵位嘅」,咁咪叫人攞個餐牌睇睇有乜食囉,呢個時間先遞張點餐紙,原來點餐係要自己✔️嘅,終於點完餐坐定定滿心期待地等食,戲肉嚟喇, 先講碗沾麵先,麵質無乜特色,麵沾汁好香魚介味,咁呢個係賣點嚟,但係唔知點解碗麵同沾麵汁都係凍嘅,可能我大鄉里呱,呢間店特色係食凍沾麵,再嚟講下碟餃子喇,個餃子底唔脆,仲厚到好似薄撐咁添,還好無油淋淋啫,而餡料份量有d少,應該係即叫即煎,所以係熱辣辣嘅,不得不提當然係碗日式叉燒丼啦,真係火都滾埋,係人流少嘅時間都可以等咗成15分鐘,最後當然叫店員催下單,店員解釋得好奇怪,佢話碗飯就得㗎喇,厨房打埋個獻汁就得,最後都再等咗6、7分鐘後先送到,可惜成碗飯都係暖暖地,獻汁味道好淡,食唔出係乜野味,後尾要加豉油先叫做入得下口,嗱!我無寫錯字呀~係廣東式嘅生抽呀,叉燒無想像中入口即溶,無乜肉香味,可能唔熱呱,最失敗就係連飯都唔熱呀嘛,好似食緊一碗隔夜飯咁,仲要係叮唔夠熱嗰種喎,一句講晒【好睇唔好食】,今時今
,今時今日咁嘅服務態度已經唔多掂,仲要連食物出品都毫無誠意,無下次就唔在講啦,就連試第一次我都覺好後悔囉
2015-12-14
行完Aeon,順便來到新開的拉麵店食晚飯,8:30來到,只等了5分鐘就可以入座了。餐牌只得一個,餐牌有過膠,所以可以用枱上的蠟筆自己寫下要點的食物數量,寫錯可以擦掉,餐牌可以循環再用,十分環保,值得一讚。食完後需要客人走到收銀機前結帳,所以沒有收取服務費。前菜(右)魷魚鹽辛$20(5/5)這個食第一口覺得幾好味,魷魚刺身配上酒加鹽做調味,又咸又有酒的辛辣味。不過吃到最後,因為太咸需要不停飲水,建議不食不慣重口味的人不要點。味蛋$12(5/10)因為拉麵中沒有蛋,所以每人叫了一味蛋。蛋黃不是流心或糖心。只是9成熟的蛋黃。大門叉燒佔麵$68(4/10)麵是冷麵,所以可以保持到煙韌口感。但湯就不冷不熱,湯底是雞和豬造成,味道香濃,但由於有魚介粉,所以湯變得太咸。店員說可以自行加水調配咸度。但枱上的水是冷的,湯底又冷了,所以我沒有加水。湯裏面有三片叉燒,我好奇為什麼叉燒是放入湯裏面,正常的佔麵,叉燒是放在麵上。但到我食叉燒的時間就知道為什麼了。原來他們的叉燒沒有什麼味道,所以才會放在湯裏面。還有,叉燒的口感較硬。大門拉麵$48(4/10)問了店員說這個拉麵是不辣,但原來配菜上有一個醃菜是辣的,
食完後需要客人走到收銀機前結帳,所以沒有收取服務費。
前菜(右)魷魚鹽辛$20(5/5)

味蛋$12(5/10)
大門叉燒佔麵$68(4/10)
大門拉麵$48(4/10)
問了店員說這個拉麵是不辣,但原來配菜上有一個醃菜是辣的,但店員沒有說清楚,建議不吃辣的人,不要吃醃菜。
這個拉麵和沾麵是一樣的,所以我不再介紹了。
叉燒炒飯$28(4/10)
由於拉麵份量太少,兩人都不太飽,所以叫了叉燒炒飯。炒飯份量足夠,有一碗飯的份量。飯熱度很夠,但飯的水份還是太多,未能炒得粒粒乾爽,口感太過濕潤。反而炒飯味道就太過淡,咸味不夠。

結帳後,送了兩張隔壁店的半價牛奶抹茶雪糕優惠券。
2015-12-04
5 分鐘 (堂食)
2015-12-13 736 瀏覽
又一家拉麵店! 這場拉麵混戰可說是沒完沒了。不過這家主攻屯門市場,屯市拉麵店才只有三家,要突圍就輕易得多。且看看這家大門拉麵的來頭,來自日本東京埼玉縣食堂式品牌,以各式日本麵食做主打,埼玉縣直送湯底,經急凍後馬上運到港。除AEON屯門店外,將會陸續在AEON其他分店開業。看過創辦人田中榮一的短片介紹,平心而論,就是一家食堂式的尋常拉麵店而已,至於以埼玉縣直送湯底為賣點更是夷非所以。既然賣點欠奉,到底是憑甚麼打入香港市場?不過作為屯門新食場,嚐新就成了光顧的理由。大門拉麵原址是白熊咖喱,裝潢上變化不大,就是平實的和風拉麵店吧,店面小且食桌不多。餐牌就只有一張單點點餐紙,一看恍然大悟,原來大門拉麵走的是平價拉麵路線,一碗才四十多元而已,到毗鄰的吉之島買個日本拉麵價錢也是相去不遠吧! 選擇不算多,拉麵、沾麵、油麵九款,丼飯五款,數款飲品加一、兩款小食,就是日式食堂的感覺。既然店的主打是拉麵、沾麵和特式油麵,首次惠顧還是點選大路的拉麵、沾麵來試試水溫吧!大門拉麵($48)才$48一碗拉麵,真是有夠便宜的,要注意的是大門是免加一的拉麵店呢!湯底主要以豬和雞熬成,說是由日本工場製作直送,此話不假,
又一家拉麵店! 這場拉麵混戰可說是沒完沒了。
不過作為屯門新食場,嚐新就成了光顧的理由。
大門拉麵($48)
湯底主要以豬和雞熬成,說是由日本工場製作直送,此話不假,沒有任何味精感,味道可以但沒有很特別,而且熱度也屬一般。麵條卻是個大問題,粗身的麵條是手製的,粗幼不一,可惜小麥粉香欠奉,麵質極韌,進食時纏在一起。叉燒也是讓人失望,只是一片五花腩而非日本叉燒。說是火炙的叉燒,卻只是白煮的,是因為臨近關店匆忙之下遺漏了或是其他原因就不得而知了。
大門拉麵
大門叉燒沾麵($68)
再一次表揚,這兒的沾麵,也是便宜得可以。如點沒有叉燒的版本要再便宜十元的呢!
一份冷麵、一碗沾湯、三片叉燒的組合。首先三片叉燒泡在湯底已是奇怪得可以,當然也是沒有火炙過吧。最大問題出現在沾湯上,那沾湯只是微溫,吃到三分一時已是涼掉了。湯底比拉麵湯濃厚,也是以豬、雞作底,魚介味濃,味道一般,也是勝在沒有味精。湯不算濃稠,加上麵質跟拉麵出現同一問題,掛湯力只是一般,只能說是碗不合格的沾麵。
大門叉燒沾麵
魷魚鹽辛($20)
鹽辛,是腌製的漬物,小小的一碟。
用上魷魚刺身加上酒和鹽醃製而成,味道咸香得很,那口感是十分有趣的,不過太重口味之故,吃罷異常口乾,一般人該吃不慣的。
魷魚鹽辛
烏龍茶($12)
就是超市可以買到的烏龍茶質素,不過價錢也是超市價,不貴。其實店方有大瓶冰水提供,不點飲品亦可。
開業之初,難免會有未能完善之處。
硬件方面已是賣點欠奉,軟件方面廚師侍應似乎仍未準備好
看過創辦人田中榮一的短片介紹,其實就是一家食堂拉麵,只以平價作為賣點。拉麵終究不是本土的主流食物,這大門拉麵如要在屯門站得住腳,相信要下定決心變革一下了。
2015-12-11