2010-07-06 13 瀏覽
沒有吃到好吃的壽司…天氣又那麼的熱…吃冷烏冬也是一個很好的選擇…記得這店在尖沙咀開了分店…剛好也在尖沙咀…不用特意走到旺角…下午茶時間沒什麼客人…坐下來之後來吃下午茶的人就越來越多…除了冷稻庭烏冬外…還點了一隻溏心蛋和一串燒牛舌….溏心蛋熟了點…不夠流心…也沒什麼蛋香…有點失望…燒牛舌燒得很香…上面灑了鹽粒和黑椒粒…我本身不太吃牛舌的…不過也試了一小塊…味道不錯…只是略為鹹了點…牛舌爽口…不過只得三塊小小的…賣廿多元就有點貴…最後的槄庭烏冬真的有點失望…我們在太子的分店吃了那麼多次…每次都很好吃的…但這一次是那個冷烏冬汁出了問題…那個烏冬汁我們加了蛋…蔥花和wasabi…吃一口…烏冬冰凍透心涼…但那個烏冬汁開始慢慢滲出甜味…甜得有點不尋常…因為我們不是第一次吃…印象中味道不是這樣的…再吃第二口第三口…大家都吃得出像加了糖般的甜味…雖然已經跟店員反映…不過店員以烏冬汁是買好現成一支的為由…也表示愛莫能助…並說廚師吃過之後覺得味道沒問題….既然如此…只好怪自己運氣不好…或者兩家店用的烏冬汁有所不同….下一次還是回去旺角好了…那溏心蛋和冷烏冬的水準好像穩定點……

下午茶時間沒什麼客人…坐下來之後來吃下午茶的人就越來越多…

除了冷稻庭烏冬外…還點了一隻溏心蛋和一串燒牛舌….

溏心蛋熟了點…不夠流心…也沒什麼蛋香…有點失望…

2010-06-06 50 瀏覽
昨晚同男友到尖沙咀行街, 到閱飯時間, 到左厚福街, 想吃日本野, 就行下行下, walk in 呢間野了~店員介紹下, 試左燒立魚, 凍胡麻烏冬, 又叫左番茄叉燒胡冬, 糖心蛋, 餃子燒立魚: 新鮮, 燒到脆卜卜, 正凍胡麻烏冬: 店員介面既, 呢個稻庭烏冬, 超超超正, 烏冬好彈牙, 還有個醬汁超好味, 酸酸甜甜, 仲有有蔬菜做伴碟, 蔬菜勁新鮮!!!!番茄叉燒胡冬: 叉燒正係一卷卷既型態嫁, 正確既日本做法, 糖心蛋同餃子就一般

燒立魚: 新鮮, 燒到脆卜卜, 正

番茄叉燒胡冬: 叉燒正係一卷卷既型態嫁, 正確既日本做法,

糖心蛋同餃子就一般
2010-06-05
  • 麻醬凍烏冬
2010-05-15 11 瀏覽
大門橫丁sell港式口味烏東,今天我點的極品牛肉湯烏東(沙嗲湯底)可以想像到是茶餐廳用沙茶醬整的沙嗲牛肉烏東,地道口味,只是披着東洋拉麵的名堂而巳。屋企有沙茶醬也可以自己整到。被搵笨一次已足夠。
2010-05-14
2010-05-07 17 瀏覽
黑松露牛肉, cool!
黑松露磨菇, i am loving it!
Wasabi餃子
Cheese + mushroom, 有汁架
我最鐘意食牛舌,encore jor
好彈牙嘅豬頸肉年糕,highly recommend
Oh! Forgot to take photo... 好正的豬骨udo
Chicken wing
  • 黑松露磨菇
  • 牛舌
  • 頸肉年糕
  • udon
2010-05-02 19 瀏覽
今晚同女友出咗尖沙咀,在躊躇食咩之際,不經不覺已行至厚福街。很久也沒到過這條食街搵食了,當我們仍在左顧右盼搜索有咩好食之際,女友想起一位朋友曾提過這間很好吃的手打烏冬店,於是就走去試試了!晚上九時多去到也要排隊等位,等位期間口痕痕去了隔離的貢茶買1杯少甜嘅珍珠波霸奶茶飲,邊飲邊等,好快就有位嘞~店內環境不大,檯與檯之間掛得很緊密,有些逼狹,像酒樓飲茶搭枱般,欠缺私人空間感~不過唔緊要啦,最緊要就係d烏冬好唔好食~我點了碗蕃茄叉燒手打烏冬配溏心蛋,而女友點了碗沙嗲牛肉手打烏冬配日式餃子及溏心蛋,另外點了一客吉列蠔蕃茄叉燒烏冬: 未吃已經聞到陣陣蕃茄香,香氣連坐在對面的女友也聞得到,可想而知,這個湯底殊不簡單。嚐一口,蕃茄湯味道濃郁,一點也不單薄,應該用了牛肉/骨及大量蔬菜餚製而成,正!叉燒瘦中點帶點肥,肉質很嫩,薄薄的外皮亦帶點脆香。除叉燒外,湯中亦有日本魚旦及栗米,而手打烏冬是較粗身的一種,大約是比味吉拉麵館及赤丸製麵所的粗一半,外層質感有點軟,中間帶些煙韌感覺,而且很滑,烏冬索了蓄茄湯,味道出色~ 溏心蛋: 溏心蛋是凍的,賣相不靚,有點似煮過龍。雖然味道ok

溏心蛋: 溏心蛋是凍的,賣相不靚,有點似煮過龍。雖然味道ok,但不及味吉拉麵館的好~感覺有點失望......

沙嗲牛肉烏冬: 沙嗲加牛肉基本是女友的favor,沙嗲味夠濃,帶點花生香,牛肉很薄的一片片,雖然少了點咀嚼的咬感,不過肉質算嫩,且頗有牛味~烏冬也是一樣的出色!不過,個人認為始終是我的蕃茄湯底較好吃...

日式餃子+溏心蛋: 餃子及蛋亦是凍的...餃子煎至微焦,皮較乾,有點硬。餡料是豬肉,但沒有肉汁,味道一般般啦~

吉列炸蠔: 吉列蠔帶點驚喜,外層炸至金黃微焦,而且很乾身,一點也不油膩,炸粉不厚,咬開見到原隻蠔,還帶點蠔汁,咪道很鮮!蘸些沙律醬吃,味道更佳~

整體來說,烏冬是好吃的,而蕃茄湯底更是非常出色,溏心蛋及餃子則仍有進步空間!希望下次再光臨能見到有所改善......

蕃茄叉燒烏冬
2010-02-27
蕃茄叉燒烏冬
吉列炸蠔
2010-05-01 6 瀏覽
今日(1-5-2010 Sat)想出街買o野,但男友又返工做o野,於是陪佢,到佢做完o野交埋o野到尖沙咀都肚餓,時間係2點喇,佢話行o黎厚福街睇,啊.見到呢間話有串燒就試吓.我o地叫o左兩個set lunch,一個$38.00咖哩牛舌烏冬要熱桂花蜜.$44.00胡麻沙津冷烏冬要熱蜂蜜綠茶.之後又想叫小食,就睇睇,都叫o左$16.00o既和牛大蔥串同$15.00煙肉脆心串.兩杯飲品先到,我飲我o既桂花蜜,暖暖的,飲到桂花味,蜜糖味就唔係太多.之後我o既咖哩牛舌烏冬到o黎,睇睇原來唔係湯烏冬,咖哩汁好多,牛舌有五片,但烏冬好少.咖哩味香唔太辣,牛舌切到有一厘米厚,好正啊!食落牛肉味好濃好濃,但唔知切法係咪唔同,有一片夠腍,一片有啲硬.而烏冬呢,被杰杰地o既汁黏住,口感唔係好彈牙,一般.男友o既胡麻沙津冷烏冬就大大碟,在兩個蕃茄,好多粟米同生菜,放底o既烏冬又係好少.汁係見到有好多芝麻,似香港花生醬o既味道好好味,材料新鮮.而和牛大蔥串,和牛有四件,大蔥有兩件,和牛味道亦都好濃,燒汁甜甜地,大蔥就真係一定要夾埋和牛一齊食至好食.男友被煙肉脆心串個名吸引而叫,o黎到時只有三件,而煙肉卷住o既唔

男友被煙肉脆心串個名吸引而叫,o黎到時只有三件,而煙肉卷住o既唔係翠肉瓜亦唔係露筍,竟然係…..椰菜o既莖,真係估都估唔到佢o地咁物盡其用,諗到呢個菜o既應該加o左大工同升職,.講返味道,呢個煙肉鹹淡適中,可惜真係好搵笨.

食完呢餐其實都只係o岩o岩好
$65.50 (午餐)
  • 牛舌
2010-04-04 11 瀏覽
跟男朋友黎食過4次, 次次必叫的都是胡麻稻庭冷烏東手打烏東好煙un彈牙, 配埋大大個好新鮮的蕃茄及胡麻醬, 味道好match~另一最愛就是番茄燒鳥手打烏冬, 即係番茄燒雞排烏東,其實係因為佢既燒雞皮而叫的雞皮燒得好脆好夠味,不過建議大家如果想食燒雞皮千祈唔好單叫, 最好連埋烏東咁叫, 因為兩者價錢相差唔遠, 連烏東叫仲多左d 雞肉同埋烏東, 係抵d ge~不過熱食既烏東無咁煙un, 會比較"林"左d至於果個lunch 先有既芝士一口雞撈烏冬,我個人覺得份量唔夠, 只有5件雞+烏東對女仔而言都ok,對男仔應該唔夠飽不過個芝士味真係唔錯, 好香好濃
跟男朋友黎食過4次,
次次必叫的都是胡麻稻庭冷烏東
手打烏東好煙un彈牙, 配埋大大個好新鮮的蕃茄及胡麻醬,
味道好match~

另一最愛就是番茄燒鳥手打烏冬, 即係番茄燒雞排烏東,
其實係因為佢既燒雞皮而叫的
雞皮燒得好脆好夠味,
不過熱食既烏東無咁煙un, 會比較"林"左d

至於果個lunch 先有既芝士一口雞撈烏冬,
我個人覺得份量唔夠, 只有5件雞+烏東
對女仔而言都ok,
對男仔應該唔夠飽
不過個芝士味真係唔錯, 好香好濃
2010-03-25
2010-03-29 14 瀏覽
上次同妹妹食完大丁門橫丁後,今晚又同男友嚟食今晚既人比起上次多~ 可能有人包咗半場啦~ 感覺全場爆滿咁~我上次次食過雞柳茄烏冬,今次就轉叿燒鳥手打烏冬~ 男友叫咗豚肉烏冬 再加一串豬頸肉年糕串燒叿燒鳥手打烏冬~ 個名以為好特別添~ 原來咪又係雞扒,只係個名不同, 不過個味道又唔錯bor, 佢吔把雞皮得好薄好脆, 有鹽燒香味~ good~烏冬不用多講, 同上次水準一樣無分別~ 茄湯好味, 我把整個湯飲晒lu...hehe豚肉烏冬, 豚肉好淋好有口感,男友話湯底不錯, 比起旺角個間有heart 去做~ haha豬頸肉年糕串燒, 28元得一串喳,好貴,但好好味, 年糕好好味,配埋豬頸肉真係good ar是次二次食咗158~ 不貴也不平, 好貴就值得的~

上次同妹妹食完大丁門橫丁後,今晚又同男友嚟食

是次二次食咗158~ 不貴也不平, 好貴就值得的~
2010-03-28
2010-03-26 11 瀏覽
今日行完婚紗街,阿妹話想食手打烏冬我仲以為佢帶我食萬豚屋添點知原來係喺厚褔街既~大門橫丁~ 一直都知旺角有間架,但不知有分店囉~7:00, 不用點等位就入咗去呀~一坐低, 妹妹就話要食蕃茄雞肉手打烏冬佢話佢既湯好味喎~ 我一直都鍾意食蕃茄湯底既嘢, 當然要試下啦~然後再叫小食嘞~1. 螺肉-10元喳, 份量不算少, 味道ok, 但有點雪味...2. 炸蠔-28元, 份量少, 細少粒既, 仲不是吉列添.... 一般咋~主角到~蕃茄雞肉手打烏冬是用熱鍋端上的, 湯既色澤都ok, 但第一啖就覺得不夠濃, 再由底到攪下攪下,又好似有番d茄味,haha(不知是否心理作用呢?)雞肉既味道都ok, 但我就太like這種味, 應該係烤既~烏冬口感幾好, 但始終不夠煙um呀, 我既心目中烏冬不是這樣的~ 我覺得大xx 好味好多, 佢吔既冷食烏冬超正架~ haha整体係唔錯, 不過呢度收錢真係要留意下,好彩我望到咋, 大家要小心d
今日行完婚紗街,阿妹話想食手打烏冬

我仲以為佢帶我食萬豚屋添

點知原來係喺厚褔街既~

大門橫丁~ 一直都知旺角有間架,但不知有分店囉~

7:00, 不用點等位就入咗去呀~
一坐低, 妹妹就話要食蕃茄雞肉手打烏冬
佢話佢既湯好味喎~
我一直都鍾意食蕃茄湯底既嘢, 當然要試下啦~

然後再叫小食嘞~

主角到~蕃茄雞肉手打烏冬

(不知是否心理作用呢?)

雞肉既味道都ok, 但我就太like這種味, 應該係烤既~

2010-03-10 20 瀏覽
當日正好在附近外勤,見零舍有一間日式烏冬就試下。本人喜歡番茄和雞,所以叫了「番茄燒鳥手打烏冬」,之後加「牛肉大蔥串燒」。番茄燒鳥手打烏冬 - 燒鳥(雞排)部份不錯,外皮又香又脆,肉質清新無明顯醃味,應該是在燒的時候才下主要調味的,好多的店為了縮短製作時間材料多數會預先醃製好,這樣當成品入口的時候就會因調味過重容易引致食完之後會口乾想飲水。而該店的出品就無出現這個情況,值得一讚。不過如果下次可以將醬汁分開上就更好啦!這樣就可以更雞排原汁原味了。烏冬來說算不錯,無出黏糊糊的現象都算合格。不過由於「手打烏冬」在好多的店食過不少,所以只可以說是水準中上之作,新鮮感一般。番茄湯底就比較濃,不過就無令人感到口乾的重口感,喜歡番茄的朋友不仿一試。番茄配搭牛肉會比燒雞協調得多,下次要試試這配搭。隨烏冬附上的半隻滷蛋水準不錯,有心思。唯一要注意的是烏冬的份量較少,女士就無問題,但是男士可能會覺得份量不足,如果有「加大份量」的選擇會會客人貼心得多啦!希望店方知道後會考慮這個建議!牛肉大蔥串燒 - 味道比較像鹽燒的,可能這店的方針是忠於食物的原汁原味,在調味方面頃向簡單。大蔥的口感還可以,但是牛肉就出色好多
當日正好在附近外勤,見零舍有一間日式烏冬就試下。
在調味方面頃向簡單。大蔥的口感還可以,但是牛肉就出色好多,
有口感同軟身的燒牛肉的店不多,值得留意。
可惜份量依然偏少,將這個歸類為「精品料理」都不為過。
個人覺得想以串燒來食到飽肚就不太合理,最好配合其他主食一起點菜或將其作為下酒小菜比較適合。

本來想加點「大蔥牛舌」的,不過時間上有點吃緊,下次再試。

還有一點差點忘了,這店的空調可能調得比較冷,剛端出的熱食不到五分鐘就冷掉,要注意一下。

總括來說,該店的食品水準中上、口感清新,下次一定會再去。
2010-03-08
2010-03-05 25 瀏覽
今天有事出尖沙咀,剛好是中午時間,就隨便挑了一間吃。見大門橫町的裝修很不錯,又說是手打烏冬,就試一試啦!剛剛開門做第一枱客,當然是座位任揀,又可以把袋放在旁邊的椅子上,所以坐得幾舒服。中午也有好多個SET可以選擇。其中「芝士一口雞撈烏冬」是中午限定的,決定一試。再來一個「鹽燒雞扒飯」,烏冬和飯都試下光看名字,我還以為「芝士一口雞撈烏冬」是把芝士和雞肉混合做個料理,但其實係「一口雞.芝士撈烏冬」。芝士的味道不太好,個人來說並不喜歡。烏冬的口感卻是很不錯,爽爽的不粘口,幾好。「鹽燒雞扒飯」更讓人驚喜。鹽燒雞扒薄了一點,點雞皮燒得香脆可口,又沒有燶味,讚。個人比較希望醬汁可以分開上而不是一早淋上碟子上,但男友卻說可以令雞扒更入味,他很喜歡 白飯上撒了味粉,加上醃蘿蔔,看上去比烏冬吸引多了!如果下次來,我會再點飯吃!

白飯上撒了味粉,加上醃蘿蔔,看上去比烏冬吸引多了!

如果下次來,我會再點飯吃!
芝士一口雞撈烏冬
用Asahi杯裝的蜂蜜綠茶
  • 鹽燒雞扒飯
(非會員)
2010-03-02 8 瀏覽
坐位狹窄 服務態度差訂了兩位, 就只係比一排四位嘅其中兩個位, 非常窄, 我將部電腦放在隔離未有人坐嘅位, 有位侍應同我講 "呢個位有人坐架", 佢就只拋下呢幾個字, 講時嘅態度亦非常差, 但奇怪地, 到我們埋單後, 嗰個位都冇人坐喎.有人話啲嘢好食, 我覺得都不太差, 不過, 呢啲嘅食物水準, 未足夠令我再去迫, 再去受氣囉
坐位狹窄 服務態度差

2010-03-02
地獄叉燒手打烏冬: 由於本人都幾食得辣,所以感到這個烏冬的辣度只是一般,但烏冬好食(有90分)...有一樣一定要讚賞一下,地獄湯竟然沒有遮掩豬骨湯的味道。還有叉燒...沒有什麼特別,一般貨色吉列豬排拉麵: 拉麵也不錯,沒有怪味...豬排中間沒有淡粉紅色(如有的話=有鬆肉粉)而且沒有炸過頭...跟餐的糖心蛋都不錯,不會太甜,蛋心也不會太生

2010-01-25
(非會員)
2010-01-10 10 瀏覽
今晚點了兩客烏冬,極上牛肉蕃茄烏冬及招牌豬骨濃湯叉燒烏冬,同時也叫了一客串燒牛舌及兩隻雞皮燒大虎蝦。先講講兩客烏冬,烏冬本身打正旗號是「手打」,但我實在吃不出來,比ricky san那間的要差; 蕃茄湯底是相當不錯的,不是一般的蕃膏湯,但那幾片極上牛肉明顯煮得過火了; 而豬骨湯烏冬湯底不夠濃,叉燒也切得太厚了。而串燒質素非常不錯,調味料不會過火,牛舌有"趙"口,雞皮燒大虎蝦則比較有特色,若然能夠先脫瞉再包雞皮會更理想。

2010-01-09
2009-12-26 12 瀏覽
聖誕夜,九時許的晚餐。點了兩碗烏冬,分別是蕃茄湯底雞烏冬($39)和招牌蟹烏冬($68)。蕃茄湯底出奇地好喝,烏冬非常非常好吃,比赤丸在質素下降前還要好吃,雞也不錯!正當我心滿期待之際,蟹湯卻非常不濟,蟹也不好吃(基本上沒有什麼蟹),整碗烏冬基本上沒有什麼吃.....但卻收$68若只計雞烏冬,非常抵吃。服務本來不錯,但出菜速度極慢,而且有煙味....一定是有員工在廚房偷食煙。還有,員工會無故在店內大叫,嚇得全部客人靜下來,真奇怪。不過我一定會再來吃其他烏冬。
聖誕夜,九時許的晚餐。

蕃茄湯底出奇地好喝
,烏冬非常非常好吃
,比赤丸在質素下降前還要好吃,雞也不
錯!

正當我心滿期待之際,蟹湯卻非常不濟
,蟹也不好吃(基本上沒有什麼蟹),整碗烏冬基本上沒有什麼吃
.....但卻收$68

若只計雞烏冬,非常抵吃。

2009-12-25
慶祝紀念