2021-12-24 3240 瀏覽
呢間屹立左多年既餐廳,一定有原因既。不過在我而言就唔係太識欣賞。聽說人均最低消費要HKD700. ⚫️醉乳鴿味道ok⚫️水晶肉⚫️龍井蝦仁呢個係幾好食⚫️炸田雞髀朋友話幾嫩滑,同埋都幾大隻⚫️蟹粉麵蟹粉係好食既整體黎講,好好食又算上不,但呢個價錢就可以有更好既選擇。

聽說人均最低消費要HKD700.

⚫️醉乳鴿
味道ok

⚫️水晶肉

⚫️龍井蝦仁
呢個係幾好食

⚫️炸田雞髀
朋友話幾嫩滑,同埋都幾大隻

⚫️蟹粉麵
蟹粉係好食既

整體黎講,好好食又算上不,但呢個價錢就可以有更好既選擇。
一入門口坐下,純粹問吓侍應有冇大閘蟹,女侍應即拎幾隻出嚟,話八兩半出面冇架,1500蚊一隻。 我同朋友,兩個細食的女仔,;只想輕輕地食個午餐, 就問佢 :有冇細隻啲嘅蟹?招呼我哋那位小姐即答 :冇!咁我哋禮貌地話唔使喇,佢即睇你唔起白鴿眼,轉身走開。佢叫另一個中年阿叔嚟招呼我哋。咁我哋就叫個前菜(海蜇),再叫一個餸(松子魚),之後諗住炒碟粉麵;問中年侍應:點解搵唔到粉麵飯嘅?侍應叔叔即用輕佻的態度話:有呀蟹粉炒麵啦!咁我同朋友見又唔想食蟹粉炒麵, 就話咁有冇炒年糕?佢答:餐牌冇, 不過廚房有嘅,百零蚊碟啫!終於我哋叫 炒年糕+松子魚+海蜇,佢竟然話 :吓?叫咁少?我唯有答佢:我哋平時午餐食沙律㗎都飽, 所以夠㗎喇。D侍應服務態度差到呢...即刻想起劉德華嗰句:今時今日咁嘅服務態度, 係唔得嘅! 呢間舖頭淨係識一味狂sell你叫貴餸菜,你唔落搭就輕佻對待你。到侍應上菜,就完全明白,點解佢質疑我哋要咁少。因為啲餸菜全部係出面正常size的一半, 但價錢呢,就係出面正常價錢的雙倍以上,完全係貴得不合理。香港人識飲識食,貴嘢邊個未食過,但貴得嚟唔值就係一個問題。嗰一刻諗:如果我係外國遊客, 一
D侍應服務態度差到呢...
即刻想起劉德華嗰句:今時今日咁嘅服務態度, 係唔得嘅!
香港人識飲識食,貴嘢邊個未食過,但貴得嚟唔值就係一個問題。
嗰一刻諗:如果我係外國遊客, 一定對香港印象好差。
而舖頭環境呢,非常殘舊,似40年前嘅茶樓,冇錯,係“殘舊”, 唔係懷舊!
由於我哋唔知佢原來中午只開12-2,我哋1:20分坐低,食到接近兩點,佢立即攞張單嚟,叫我哋埋咗佢。然後就拉開屏風板,跟住仲熄燈添。
我同朋友唯有匆匆埋咗呢7百幾蚊單走囉,仲慘過去飯堂食飯。
回頭一想,執番身彩,好彩冇叫$1500一隻的大閘蟹, 否則邊夠時間食?
2021-11-22
  • 沒有,因太搵笨
2021-10-26 3363 瀏覽
天香樓對於我和我女友也是一個很神秘而又充滿都市傳說的一家蘇杭菜餐廳, 特別是我女友中學時期在附近讀書, 常常經過, 但從未進入過. 對於批評天香樓的人而言, 最大問題除了是它的天價和每人最低$700的消費外, 也是因為它陳舊而不夠大氣的裝修, 侍應的服務態度, 以及在菜單上超過一半的菜式也沒有提供. 吃罷覺得很不錯, 至少菜式質素對得住它的價錢, 還有侍應服務態度殷勤而做事迅速, 沒有因其服務感到不快就是.來到天香樓, 最重要當然是品嚐其大閘蟹及蟹粉菜式. 我和她點的大閘蟹乸要$1300, 重八両, 看似很昂貴, 但其實在一般零售店舖, 要購買生的, 接近其重量的大閘蟹公也要$600左右, 更何況是如此巨型的乸. 蟹膏金黃而澎湃, 鮮甜度也是其他以大閘蟹為主打的食肆不能媲美的, 我和她說笑説吃完這隻今年也不用吃其他的了. 厚肉而且肉質嫩滑, 沒有因體積而令肉質變得死實, 從質素來看沒有要批評之處, 只是侍應在開蟹時遺留少部份的肺沒有清除, 可以再細心一點就更完美.這裏的大閘蟹由七両起跳, 不如一般的食肆大約四至五両, 那些較細小的大閘蟹, 就會被拆肉取膏而成為蟹黃, 這碟蟹黃伴麵就算是

這裏的大閘蟹由七両起跳, 不如一般的食肆大約四至五両, 那些較細小的大閘蟹, 就會被拆肉取膏而成為蟹黃, 這碟蟹黃伴麵就算是其代表作, $480一碗同樣是否抵食就見仁見智, 但蟹黃的鮮甜和甘香, 就算在上海吃也很難吃到, 麵身外黏內實, 能穩陣地黏著蟹黃但吃下去不會糊化, 吃半碗其實也蠻飽肚的.

除了大閘蟹外, 其他蘇杭菜也是在香港同類食肆的頂尖, 像是鱔背鮮甜沒任何泥味, 以及伴醬的醋香與蒜香的結合的平𧗾. 炸田雞腿應該是我吃過最巨型的, 炸得相當酥香, 肉質也夠彈牙, 伴碟的炸雪菜甜甜脆脆, 作為開胃菜更勝其醃蘿蔔. 燻黃魚而茶燻香濃烈, 但內裡魚肉的鮮味不會被燻香奪去, 肉腍而多汁, 這餐不便宜, 但我和女友一致認為絕對對得住起其價錢.

2021-03-10 6208 瀏覽
聽過這餐廳甚久終於有機會來一試,之後了解點解咁多人對這餐廳一係愛一係恨。味道很正宗,杭州酒家,浙江軒,蘇浙匯,老飯店都冇咗哩個味啦。我們兩個人怒吃了素鵝海蜇 (要點)、8兩大閘蟹(現在還有,白膏超正)、蟹粉翅、蟹粉撈麵(要點)、鹹肉菜、炒腰花(要點)、勳黃魚(要點)、30年紹興酒 (有點像甜豉油)。雖然有好多人話貴,但我覺得很值得,又唔係日日去食,而且第二度食唔到這個味,仲有啲好nice ge 老員工,增添了不少氣氛!
2020-12-04 6139 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻呢個"清炒蟹粉"真係不得了, 睇見都都流曬口水🤤勁香蟹味,好足料,好多蟹膏同蟹肉,撈埋彈牙嘅麵,重點係大閘蟹嘅蟹油,特別鮮,食到停唔到口😍另外"煙燻黃魚"一上枱就聞到煙燻味,係好香嘅嘅荷葉味,魚好鮮好滑,我諗係香港好少食到;其他嘅菜式都唔錯但係就冇咁特別;黎得食就預咗係貴㗎喇,不過個人覺得係值得嘅👍🏻.🔻🍽 天香樓📌 地址: 尖沙咀柯士甸路18號C僑豐大廈地下.
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 天香樓
📌 地址: 尖沙咀柯士甸路18號C僑豐大廈地下
2020-11-06 5480 瀏覽
近黎好想食大閘蟹 搵到呢間 有Mininum charge 700 咁覺得散叫唔食set都ok 就去左點知睇menu樣樣都好貴 環境唔算靚 係懷舊 咁如果食物質素都期望可以補返既 大閘蟹8兩一隻 竟然要1400一隻 蟹炒撈面499一小碗 諗唔明到底有幾好食 最後叫左2隻大閘蟹 1個雞丁(小)同白飯大閘蟹都幾正既 但覺得同幾百蚊隻既冇分別 雞丁味道正常 白飯比較乾 (埋單先發覺白飯120蚊)食完去個廁所 廁所都係後巷唔乾淨個種 完全唔明野食點解可以賣咁貴 有冇人解釋下....
大閘蟹

2020-06-11 7972 瀏覽
物不所值。它的價格非常昂貴,但食物質素並不是甚麼高貴食材,同一款菜式(價值與分量的比例)比起其他餐廳是大約貴四、五倍價錢,但食物質素並不值得這個價錢。炸雞太乾太硬,回鍋肉太咸,龍井蝦仁沒有茶味、只係雪藏味。不過,它的服務質素是非常好,每一位侍應都非常有禮貌、待客如賓,而且對每種菜色都非常熟識。但是它的食物真的不值這個價錢,是非常趕客,難怪於晚膳時間只有我一枱客人,值至關門時段都沒有其他食客內進。
Dinner
2020-06-07 6623 瀏覽
落大雨,撞左入去這店。貴到無輪,餐牌上基本都要$200以上一個極普通的小菜。午市晚市同一餐牌。價錢不在話下,size細到唔信。味道不錯。但實在搶錢。2個人,叫佐3併冷盤(海哲頭,馬蘭頭,素鵝$300。糖醋排骨$228。杭州炒麵$128。餐前小食(幾塊醬蘿蔔)$78。茶錢$80。一共$800!重貴過5星級酒店。份量又超超超細。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️以後一定唔會再去。

2020-06-07
2019-11-24 7705 瀏覽
久聞天香樓大名,亦舒同蔡瀾都曾經講過食中菜必食天香樓,或是全香港最好嘅杭州菜江浙菜一定係天香樓云云,早於二、三十年前已經係香港富豪飯堂,小女子尚年青,之前未有來過,剛好有朋友叫食飯,終於有機會黎試試,應該係一世人唯一一次,以後就算有人請都唔會再黎。            首先,我最唔鐘意餐牌係手寫價錢,即係話個價係海鮮價,呢個非常不合理,本身如果係時令食物例如大閘蟹之類,你手寫無問題,但我就唔係好明為咩連個東坡肉都係手寫銀碼。成個感覺就好唔老實,有錢黎食,唔代表要俾你搵笨。            再來,朋友之前係有光顧過,今次要就佢時間,要等佢外語課落堂先食,咁佢訂檯係晚上9:30,我哋成班朋友不虞有詐,不過都因為怕太夜早左到,點知坐低無耐侍應就同我哋講9:30 係 last order, 佢地廚房收工,然後話佢地鋪頭係收10 點。 當堂呆一呆,如果係咁,點解仲接受 9:30 訂位? 係咪整古人?            唔緊要,咁叫餸係住等啦,朋友一打開餐牌,即時放低話唔敢叫,因為價錢貴得不合理,我因為心知呢度大約係咩價位,大家睇完一輪都無人想叫就由我發辦,本身想多叫幾款所以打算叫細碟

成個感覺就好唔老實,有錢黎食,唔代表要俾你搵笨。

(係,佢大部份菜色都有分大中小三個價錢),但侍應響呢個時候提醒我,每位有最低消費$700, 我咁樣叫係唔會食到數,最後都係收足錢,我地7個人,即係未計加一都要$4900,所以我都唔想再諗,叫佢將份量變成中碼。

最後我哋叫咗:(我唔 post 相,因為食到第 3 度已經無心機影)

三拚冷盤(海蜇、醬鴨、鴨舌)$328
海蜇有麻油香,不錯,鴨舌一味咸,完全食唔到任何味道,醬鴨咸到連用黎送酒都覺得係錯!

龍井蝦仁(小)$388
完全食唔到龍井嘅清香,佢只係響蝦仁上面灑咗十幾條茶葉上去,蝦亦無河鮮味,最後要靠蟹醋去提味先食得完,咁我叫呢個菜嘅目的係為咩呢?

糖醋排骨$298
正常發揮,但只需用一半價錢,我響任何一間上海菜館都食到同樣味道。

東坡肉$288
一盅有4舊,食唔到入口即化嘅豬肉香,我朋友食完評語係:「舊瘦肉好鞋」

你咩時候會用「瘦肉(發音:玉)黎形容一舊豬肉?
係煲完湯剩低果d 湯渣呀!大佬!

辣子雞丁$308
完全食唔到辣味,只係食到一碟好多芡汁,一粒粒好鞋口嘅雞肉

炒三鮮$298
我唔知入面有邊三鮮,因為果碟嘢上檯時,成個賣相同廚餘無咩分別,我本人完全提不起意慾去夾黎食。只知一定無牛骨髓因為侍應話佢地無牛賣。

椒鹽鱔背$478
成晚食過最好就係呢一碟,真正無骨,夠熱,香口。

蟹粉豆苗$1160
千幾蚊食一個蟹粉豆苗值唔值就真係見仁見智,蟹粉份量係算多,豆苗亦炒得非常好,唔油,鮮甜,但呢個價錢就真係有點兒那個。

蟹粉拌麵$428 (叫咗 3 碗 Share, 合共 $1284)
蟹粉分開一碟上,份量不多不少,麵好食,但唔會好食到嘩一聲。

計埋一支酒嘅開瓶費,另外叫咗一個白飯,茶芥連加一,成餐飯盛惠$5951

錢都算,最慘係食物質素大多都非常一般,一般到我去其他中價上海菜館都食到呢個水準,你話食環境食氣氛咩?
佢鋪頭老舊得黎毫無特式,單就只係一個舊字,而最大件事係服務。

全晚只有一開始招呼我哋,幫我哋落單果位係侍應係有禮貌,一開始講過喇,負責訂檯吹雞食飯果位朋友,9:30 先落堂,趕到黎已經10點,我見到鋪頭真係即刻較暗晒d燈光,有侍應出門口收閘(當時店內連我哋仲有至少4檯客),朋友到之前,另一個阿叔侍應加一個阿姐,已經不停叫我哋打包檯上食物,話凍咗唔好食,問佢可唔可以幫手熱一熱個蟹粉,或俾碗熱白飯我朋友,佢哋就話廚房收工走埋喇。

到朋友趕到黎,佢都唔計較,檯上有咩都食埋先,果個阿叔不停響隔離叫佢唔好食,叫佢打包,然後不停收我哋檯上啲碟,之後又話無車返屋企呀,好慘呀,然後,成個收碗碟用嘅銀盤放上我哋檯面,去到呢個地步,我哋都唔想再講,叫佢幫手打包2-3個菜走人。

一路pack 果陣,仲俾我另一個朋友聽到佢哋講:「蝕咗半個鐘」。
最後幾檯客一齊走果個畫面,簡直同電視見到嫖客去一樓一被差佬捉到,一個跟一個咁被人推出去無咩分別。

收呢個價錢,食物質素對唔住佢個價,服務差,環境一般,7個人黎食,埋單位位$1200,我諗響呢個時勢有大把更好選擇。

呢種曾經風光嘅老牌食店,去到今時今日,同一個已經人老珠黃但仍死撐尚餘三分姿色唔肯面對現實嘅女子一樣,上厚粉遮掩倦顏,露出一口煙屎牙猶自故作風情,旁人見到真相,只會更添厭惡。
2019-11-22
2018-11-08 12872 瀏覽
天香樓俾我感覺好像回到60-70 年代一樣、裝修花樣年華、侍應態度親切清炒蟹粉:味道濃郁、蟹粉充足、蟹啫喱多、不會過水、配上拌麵及豆苗是不二之選蟹黃翅: 充料,用上排翅,如果份量可以多一點更是夢幻😂煙燻黃魚: 第一啖品嚐立即食神大嗌「好好味呀」、不是浮誇、因為該道菜並不是隨處可見,全天然味道,煙燻配上簡單調味已經一絕,可見一斑清抄豆苗:不會過油、不會過老,配上淡淡紹興酒香,師傅功力深不見底普通白飯用上燩盅方式呈上,熱辣辣,十分細膩訂位前侍應會先同你講清楚每人最低消費700,等你有心理準備,不會失預算,更見貼心及誠實

蟹黃翅: 充料,用上排翅,如果份量可以多一點更是夢幻😂

普通白飯用上燩盅方式呈上,熱辣辣,十分細膩

2018-09-10 10413 瀏覽
日本客人說很多電視報導天香樓他們好想一次七十五年的味道這是我第四次光顧炒蟹粉是必吃的再加個伴麵之前我也寫過一篇天香樓好吃的還有龍井蝦仁田雞蟹粉獅子頭寶寶最喜歡吃海折味道是不用疑問但的確有點小貴 炒蟹粉$2088一行六大兩小消費了共$5800 的午餐
日本客人說很多電視報導天香樓

一行六大兩小消費了共$5800 的午餐
蟹粉
蟹粉
2018-05-13 9106 瀏覽
天香樓是香港有名的上海浙江富豪飯堂。所以價錢方面大家應當心中有數。環顧高檔日本餐廳晚餐價,1,500 至2,500 元彼彼皆是。所以我認為中餐廳在這個價位是沒有問題的,只要做出同等級的驚喜便可以。今晚我們兩位。坐下後發覺冷氣勁吹。香港餐廳對空調是否干預食客的一般知識水平很低。往往調到最冷最强風力,要不就:整部關掉,其他一概不懂。平民餐廳食客可能要忍受,富豪飯堂不應如此。我們明知價錢不菲,但有心理準備。點菜時連餐牌也不看。服務員推薦什麼我們照點如也。從點菜開始到埋單:離開,服務絕對一流。是舊式的體貼服務。Old World Charm. 很好。先上蘿蔔片,大片,脆,入味。首先的印象很好。上一個海節,味道好,麻油香味平衡,十分好。但醬鴨過咸,過硬,一點不吸引。嘗了一口,不吃了。來個生炒鱔片,生劏的。肉質不錯,但仍有小量碎骨,其實是不容易處理的。但勁咸,可以說是不合格。鱔魚的味都被蓋過,浪費了。煙黃魚,荷葉底,非常大的一尾魚。少少過咸,影响了魚味的享受。魚肉有微苦,應當是清理内臟時下的功夫不夠。貴價招牌菜,不應如此。雪菜肉絲年糕,做得非常好。但略嫌咸了些。西湖蒓菜湯,不過不失。可能有鬆軟的魚
先上蘿蔔片,大片,脆,入味。首先的印象很好。
上一個海節,味道好,麻油香味平衡,十分好。
但醬鴨過咸,過硬,一點不吸引。嘗了一口,不吃了。
雪菜肉絲年糕,做得非常好。但略嫌咸了些。
西湖蒓菜湯,不過不失。可能有鬆軟的魚蛋更好。服務員說沒有自製魚蛋已兩年多了,因為供應來的魚的質素差。
兩位共收2,000 元。不平宜。如果天人水平還可以,或頂級日本菜水平也可。但真失望。
2018-05-12
2018-04-15 5050 瀏覽
這是我第三次來天香樓我最喜歡的是田雞腿及蟹黃翅The crabs eggs & powder is so so yum and smell super good雖然而家不是大閘蟹季節但係蟹黃依然很香河蝦仁非常鮮甜乞兒雞卻是一般般由於我們一班人喝了很多酒蟹粉撈麵也吃不下去了
這是我第三次來天香樓

蟹黃翅
  • 龍井蝦仁
  • 蟹皇翅
2017-08-20 10785 瀏覽
日本朋友來香港玩, 他見旅遊書介紹 天香樓, 朋友話一定要去, 還以為是一般中餐, 原來是富豪的飯堂, 伙記不斷推貴菜, 例如 蟹肉麵 $500一碗, 黃花魚 $1200, 恕食不起了, 但原來 生炒骨 也要 $220, 有 大中小 三款, 問伙記 大的有多大, 他答案是 大碟啦!真是老字號,問題是食物質數及味道就是很一般, 旅遊書不能盡信
2017-04-19 11379 瀏覽
天香樓,果然名不虛傳。龍井蝦仁:用雨前龍井同埋河蝦,冇錯,係用好靚嘅河蝦,香港應該係只此一家。你會食到蝦味,蝦肉嘅自然質感,再配合龍井茶葉嘅清香,好正宗。生爆鱔背:用新鮮黃鱔,只係用背脊肉所以冇哂骨,爆到靚脆,絕不是乾爭爭的脆,而是帶有煙靭鬆軟的脆,調味一流,這種高水平相信香港只此一家。東坡肉: 天香樓嘅東坡肉做到有肥油但係唔肥膩,妙! 伴著東坡肉上枱嘅湯汁直情可以飲埋佢,唔肥唔滯。「東坡肉已經出咗油,所以放心食,放心飲啦」,樓面海哥笑笑口咁溫馨提示,可能驚我哋會怕肥。其實我一啲都唔驚,食東坡肉一定要有肥膏,如果只係食瘦肉,不如唔好食,哈哈!蝦子竹筍: 「竹筍現在當造,整碟蝦子竹筍啦,包靚!」 海哥又再溫馨提示。竹筍的確好清好爽,冇酸味,加埋蝦子嘅香,簡簡單單,咁又一味靚餸。蟹皇翅: 原來係用生拆大閘蟹嘅蟹膏,唔怪得知咁好味,更何況天香樓嘅大閘蟹一向都特別高質素,蟹香真係贏人哋幾條街。魚翅嘅份量亦都唔少,裝到個碗滿滿的,我就問海哥有冇三兩翅,海哥笑笑口咁答:「冇三兩,得二兩九咋」,係咪玩我呀海哥,哈哈!呢碗蟹皇翅絕對係頂班嘅質素,不可不吃。酒釀丸子:令人驚喜嘅改良版。一向都覺得酒釀丸子
天香樓,果然名不虛傳。

酒釀丸子:令人驚喜嘅改良版。一向都覺得酒釀丸子作為甜品,酒味略嫌有點濃,天香樓嘅做法就加咗香蕉粒,橘子,士多啤梨,令酒味淡咗,甜味多咗,同時有啲消滯嘅感覺,真係唔錯。

有佳餚,怎可以沒有美酒。天香樓秘製嘅陳年花雕,聞名中外,主要用28年嘅舊酒兌5年以上新酒,獨門秘方我哋學唔到。閒閒地先飲一斤,飲過就知,真係好醇好香好滑,必定上癮,外間找不到,香港只此一家,世界只此一家。

以前聽前輩講:在中國要食最靚嘅杭州菜,到香港嘅天香樓,不是去杭州。蔡瀾亦都話:全香港最好嘅餐廳一定係天香樓。

我明白了!😉😉💓💓👍👍
醬蘿蔔