2017-01-26 9228 瀏覽
天香樓,香港老派菜館 必有其/\面威風之處 :花雕求飲;黃魚必食;醉鴿解饞,此為天香。 對不起,不時不食,未嚐大閘蟹,遺憾……沒有估計這一條煙煄黃魚是 天香樓 一味登峰造極的極品。問到資深顆記,這魚每天由產地先燻熟再即運到港,外面食唔到,如同其25年陳 花雕 一般,識欣賞先欣賞啦。 By the way $790蚊一條魚 ,其實一條'瓜子'價,唔平,但肯定食完,無後悔。講咗,起碼25年陳 花雕,望住 顆記 由酒酲潻起,香、清、純,此乃天香……蟹黃麵…………本人評價略有腥味,或不應季節,本應不鮮不食吧……麵條略粉……醉鴿,天香 馳名菜。 鴿,烏中幼嫩紅肉,以酒來調,佳品也……龍井蝦仁……容 區區 在下說聲,不及乃父下廚之餞,只為不過不失。油泡田雞腿,不得其風味,可不試……煙魚酒醇為何物,此應天下第一香

油泡田雞腿,不得其風味,可不試……
煙魚酒醇為何物,此應天下第一香
我愛天香樓天價嘅食物,「癲」喪嘅服務---最低消費$700,可與5星酒店中餐爭一日之長短,手寫價錢餐牌可隨時更改,傳統中帶彈性(即時加價)真心「香」,佢吾「香」,客人就遭殃---新客打電話預約並不會主動提及最低消費,"因公司規矩,客人致電吾問吾會講,驚講左以為睇唔起客人", 好窩❤️堅「流」,一流嘅位置,狗流嘅待客之道---未睇餐牌前未知需要$700最低消費,用了5分鐘看畢餐牌至最後一頁才知道,有感不滿表明希望離開,杯茶未飲過張櫈未坐暖,客服專員話「一定」要收每人$30茶錢即便茶還是暖。夠堅持!癲·香·流 - 冇得輸 ,想試香港最地道最原始嘅黑店,必試,包你一試難忘...p.s. 如閣下前世未見過屈原,可以去碰碰運氣,因本人下午比佢「屈完」
我愛天香樓

天價嘅食物,「癲」喪嘅服務

真心「香」,佢吾「香」,客人就遭殃

堅「流」,一流嘅位置,狗流嘅待客之道

耐人尋味的餐牌
2016-05-08 12049 瀏覽
一定唔可以去天香樓 ! 千奇唔好去 ! 超伏 !不過如果去記住入到門口問下最低消費係幾多 !我冇 open rice account 都要開一個來鬧爆呢一間天香樓 !今日母親節 , 同左屋企人到天香樓食晚飯 , 入到去佢地問我茶定水 , 我答茶 , 佢就俾茶我飲 , 之後睇餐牌,睇到最尾果頁竟然大大隻字寫着 「每位最低消費 700元」,我地 5 個人食要 3500 ,實在太貴,就好好語氣同佢講唔好意思 , 唔啱食 。 點知佢要收我每人 $30 茶水但我冇飲過 . 之後我地同佢講話佢應該訂位嗰時同我去講有最低消費 , 佢話公司規定個客唔問就唔會講 , 費是個客覺得佢地睇唔起個客 。 但其實佢地有責任話比人聽最低消費 , 而家同搶有咩分別 ? 佢唔好寫 $7000 ?佢唔好寫 $70000 ?之後我地同佢講 , 佢話 :「 7000 又唔得 . 」我心諗 : 錦你更家睇唔起我啦 , 覺得我地比唔起 7000 但 700 ok . 最後比左 $120 茶水同咩都冇做 , 淨係同人吵左場交,可以呀 !本來開開心心嘅母親節就咁比呢間天香樓 ... 唉... 呢間真係只呃遊客錢嘅老字號 ! 老字號
今日母親節 , 同左屋企人到天香樓食晚飯 , 入到去佢地問我茶定水 , 我答茶 , 佢就俾茶我飲 , 之後睇餐牌,睇到最尾果頁竟然大大隻字寫着 「每位最低消費 700元」,我地 5 個人食要 3500 ,實在太貴,就好好語氣同佢講唔好意思 , 唔啱食 。 點知佢要收我每人 $30 茶水但我冇飲過 . 之後我地同佢講話佢應該訂位嗰時同我去講有最低消費 , 佢話公司規定個客唔問就唔會講 , 費是個客覺得佢地睇唔起個客 。 但其實佢地有責任話比人聽最低消費 , 而家同搶有咩分別 ? 佢唔好寫 $7000 ?佢唔好寫 $70000 ?之後我地同佢講 , 佢話 :「 7000 又唔得 . 」我心諗 : 錦你更家睇唔起我啦 , 覺得我地比唔起 7000 但 700 ok . 最後比左 $120 茶水同咩都冇做 , 淨係同人吵左場交,可以呀 !本來開開心心嘅母親節就咁比呢間天香樓 ... 唉... 呢間真係只呃遊客錢嘅老字號 ! 老字號真係老字號 ! 我哋呢啲後生嘅今日有見識啊 !
2016-05-08
母親節
  • 母親節禮物 : 同人吵左場交
1K
2015-11-09 10621 瀏覽
每逢大閘蟹季節,都會call天香樓VIP朋友YY來吃一餐超豪的大閘蟹宴,因為同她來會有discount同埋有得飲呢度啲VIP陳年花雕酒。期待已久的晚宴,雖然真係好貴,但食得開心盡興。好彩大閘蟹每年只當造一個月,如果唔係真係會食到破產,$1000元一隻7両大閘蟹喎,they better be very very good...陳年花雕酒(30年)賣$280半斤,相對上好抵飲。先用鼻聞吓,真係好香,色澤深到好似普洱茶咁。淺嚐一口,花雕味好醇,一啲都不"那"喉。一邊喝着靚花雕,一邊吃着靚大閘蟹,同場加映容祖兒及師兄,呢餐真和味。好啦!!!要上大閘蟹啦!!!好緊張呀!!!$1000蚊一隻(7両)喎!!!唔好食會好想喊!!!結果係...4隻裡面有3隻係爆膏的,有一隻黄膏少,白膏卻超多。整體上蟹膏超杰身,好甘香,是好好吃的。平時食大閘蟹大家都不會細味啲肉,但天香樓的大閘蟹連啲肉都係超清香的。我地當然連蟹腳都仔細品嚐啦,啲蟹油多到連腳爪都有。咁究竟值唔值$1000蚊一隻呢?係好好味嘅,不過一年只適宜食一隻,如果唔係真係有點太奢侈了。話到明係超豪,當然唔好比佢停啦!大大碟炒蟹粉用來撈豉油麵就最正
30年花雕(半斤)
大閘蟹公(7両)
爆膏大閘蟹公(7両)
大閘蟹蟹鉗(7両)
話到明係超豪,當然唔好比佢停啦!大大碟炒蟹粉用來撈豉油麵就最正,阿P食到停唔到口,自家制的麵條十分彈牙,炒蟹粉的蟹油、蟹肉、蟹羔連埋啲麵撈埋一齊食,絕配!我一向都唔鍾意食麵,於是便用蟹粉撈飯,我真心認為蟹粉加醋再撈飯先最能夠食到蟹粉的鮮味,只可惜今次啲飯太腍身,口感始終不及麵條。
炒大閘蟹粉
蟹粉撈飯 / 蟹粉撈麵
再豪啲,朋友當然要食蟹粉翅啦!我和P的生意涉及環保,無理由工作上推廣有機文化,私底下卻狂食魚翅。其實我於5年前結婚開始已奉行無翅婚宴及飲食,希望一眾食家亦可以盡量少食魚翅啦!講番朋友所點的蟹粉翅,翅是粗粗的針翅,不是排翅,極多蟹粉,如果唔撈醋食會頗腥。特意不post蟹粉翅的照片,因不鼓勵大家吃啊!
用豆苗水洗手
食完蟹,當然要洗手啦。侍應奉上一大碗暖的豆苗水給我們洗手,笑說:「靚豆苗放入口,唔靚的用來洗手。」天香樓的侍應都是老伙記,殷勤熱情的招呼,閒時走過來贈你兩句金石良言,令人開懷大笑一餐,做人最緊要開心,right?
龍井蝦仁
龍井蝦仁的茶味十分突出,蝦身大隻雪白,同坊間有明顯分別。蝦仁十分爽身彈牙,蝦的鮮甜味並不突出,是很清淡的一道菜。
炒脆鱔
我是不吃鱔的,怕腥同有暗骨,但這裡的脆鱔我竟然食完一條又一條,是另一必食推介。坊間的脆鱔一般齋脆無肉,天香樓的脆鱔有點像在吃日本鰻魚,好肥美,果然是每天生劏門鱔的好貨色。阿P話這脆鱔重點不在脆,而是在於門鱔的鮮味,是他繼蟹粉麵後的第二最愛。
炸超大田雞腿
炸超大田雞腿,真係超大隻,炸到啱啱好,個脾位啲肉好嫩。個炸漿師傅無乜落調味料,對於我呢種喜歡原味淡口的人來說絕對無問題。但喜歡濃味的朋友就要邊吃邊狂加淮鹽。
煙熏黃魚
煙熏黃魚未上枱已聞到好香好香的煙熏味,這菜式最忌魚肉被熏至太乾,今晚的水準可以話好好。魚肉保持濕潤,魚皮乾身甘香且帶有好重嘅煙熏味,阿P認為餘香十足。魚油充份佈滿魚身,就算放涼了也不會腥。
鮮菓酒釀丸子
結尾是我最愛吃的鮮菓酒釀丸子,最喜歡加了香蕉,是非常甜美的句號。天香樓是難得係香港立50年的老字號餐廳。老闆咁多年都keep到班老伙記及老廚師,無論係環竟、食物味道、服務態度都似終如一,非常值得尊敬。人稱「小寧波」的樓面icon已在天香樓打了43年工,是他至今唯一一份的工作,作為晚輩的我們應向他多多學習。
2015-11-07
30年花雕(半斤)
大閘蟹公(7両)
爆膏大閘蟹公(7両)
大閘蟹蟹鉗(7両)
炒大閘蟹粉
蟹粉撈飯 / 蟹粉撈麵
炒脆鱔
炸超大田雞腿
煙熏黃魚
2014-12-09 8522 瀏覽
天香樓是馳名老店,馳名原因是選料靚,亦出名貴,常有富豪級顧客惠顧。上一次來已是很久以前,但員工仍是那一班老伙計。跟其中一位閒聊,原來這是他第一份工,一直沒有轉工。酸薑很爽脆,連我不太吃薑,都吃了兩片,很開胃。(7/10)醉鴿肉很厚,仍保持嫩滑,酒味很入味。(8/10)熏鴨併素鵝,素鵝不是炸脆那種,嫩嫩的腐皮,不會油膩。熏鴨不肥,帶煙熏香味。(7/10)炸田雞腿形狀很特別,是一對腿上的,不似市面一條腿獨立上。要沾椒鹽才夠味。最喜歡下面脆脆的葉。(7/10)煙熏黃魚熏得金黃色,單看顏色已很誘人,魚油加上熏香的味道,把香味再提升。(9/10)蟹粉翅是重點菜式,蟹粉是多名員工圍着一起人手拆的,夠新鮮、份量足,翅亦發得夠時間,加一點點醋,超級美味!(10/10)另點了冬筍塔菜,冬筍正當造,很爽口,可惜汁太𤇍。(7/10)侍者建議醋撈麵,可是太飽了,但還是加蟹粉更好味啊。(6/10)鮮菓酒釀丸子,全是鮮菓,有芒果、士多啤梨,還是有甜品,才能為一餐完美作結。店內設計懷舊,只有屏風作間隔,牆上也有畫,一派清雅的佈置。唯獨洗手間要路經廚房,洗手間也是非常舊式的,有點過時。員工都是在此工作多年,非常親切。
酸薑很爽脆,連我不太吃薑,都吃了兩片,很開胃。(7/10)
醉鴿肉很厚,仍保持嫩滑,酒味很入味。(8/10)
員工都是在此工作多年,非常親切。
蟹粉翅
熏黃魚
田雞腿(前)、醉鴿
熏鴨(左)、酸薑(右)
懷舊設計,員工圍著拆蟹粉
回尖沙咀老家同家人吃飯小孩時爸爸喜歡帶我們來這裡十多年無來,有部份裝修了其他的如檯椅都一様叫了龍井蝦仁,樟茶鴨,田雞,鹹肉塌菜仲有蟹粉撈麵,素鵝蝦仁除了爽口彈牙外,調味很香蟹粉撈麵有很多蟹膏,亦有勁香蟹味麵撈埋蟹膏的醬油,甜甜地幾好味一家五個人叫了兩碗分享椒鹽田雞食落似落粉之後炸田雞肉質十分香口惹味樟茶鴨肉質好嫰,外皮有點脆有陣香濃藥材味,又似有花椒八角味其他食物普普通通,所以吾多介紹題外話就是以前來成都見到好多富豪光顧記憶中班老伙記曾經同我地講呢D富豪習慣食完天香樓立即行去隔離的富瑤酒家再繼續食的不過現在的富瑤都吾見到,可能結束了今晚見到的只有兩檯日本人,似乎是旅行社帶來證明呢度其實在好多外遊人仕都知道的知名食店
回尖沙咀老家同家人吃飯
小孩時爸爸喜歡帶我們來這裡
十多年無來,有部份裝修了
其他的如檯椅都一様
叫了龍井蝦仁,樟茶鴨,田雞,鹹肉塌菜
仲有蟹粉撈麵,素鵝
蝦仁除了爽口彈牙外,調味很香
蟹粉撈麵有很多蟹膏,亦有勁香蟹味
麵撈埋蟹膏的醬油,甜甜地幾好味
一家五個人叫了兩碗分享
椒鹽田雞食落似落粉之後炸田雞
肉質十分香口惹味
樟茶鴨肉質好嫰,外皮有點脆
有陣香濃藥材味,又似有花椒八角味
其他食物普普通通,所以吾多介紹

題外話就是以前來成都見到好多富豪光顧
記憶中班老伙記曾經同我地講
呢D富豪習慣食完天香樓立即行去
隔離的富瑤酒家再繼續食的
不過現在的富瑤都吾見到,可能結束了
今晚見到的只有兩檯日本人,似乎是旅行社帶來
證明呢度其實在好多外遊人仕都知道的知名食店
2014-09-01 8698 瀏覽
第一次來到呢間老字樓天香樓食飯 感覺有d似已結業的北京酒樓 真係唔知價 入到黎見到menu先知其實都唔平 見到一碗細細碗一人份的蟹粉撈麵都要$480! 希望下次來可以食到 今次我地就叫左以下4款菜 細份的龍井蝦仁 蝦仁非常爽口排南係我第一次於酒樓咁樣食的菜式 其實就係蒸咸肉 只係呢個真係特別香!醉鴿 平時食乳鴿細細隻 未見過咁大隻 餐廳職員話呢隻係頂鴿 係最大隻的 本來以為係老d既意思 但食過好滑好多肉 一點都不會老 酒味亦不會太濃醉鴿最後就係呢個咸肉塌菜 餐廳職員話呢隻菜全港無乜邊幾度有 佢地可能係極少數的其中一間 而呢個菜 係我地三個人有兩個都唔多鐘意食菜的情況下都覺得好好食 推介推介雖然餐廳opening hours寫係呢個時間 但我又聽講過佢地會早關門的
排南
醉鴿
咸肉塌菜
2014-08-09
咸肉塌菜
2014-08-19 7834 瀏覽
一看餐牌,只有三至四成食品有供應,極少選擇。普通菜貴價價錢,貴價菜極貴價錢。再看,原來每人最低消費$700。夏季時間,極力推消蟹粉。包點粉麵飯全冇,除了蟹粉撈麵。

再看,原來每人最低消費$700。

夏季時間,極力推消蟹粉。包點粉麵飯全冇,除了蟹粉撈麵。
2014-08-10
一家大細諗住一齊食餐好,喺呢度睇到老字號,可能不錯,就去試下。要預訂,有次沒有預訂,就吃了閉門羹;全店枱7張,用屏風分開,店內地方好窄,坐得不舒服,剛看到菜牌,即時嚇了一跳,有張紙仔寫著每人最低消費七百幾,當日我地十多人,隨即問侍應是甚麼回事,他就靜靜地說隨便點菜吧,不用理會那紙仔,前菜:馬蘭頭,好像雪菜,加豆腐乾炒,好淡;醬鴨和肴肉太鹹;海哲一般;主菜: 雞骨醬:鷄味不足,有雪味;椒鹽田雞腿,完全沒有椒鹽味,只有一埋炸粉,沒有味,得個大隻;生泡鱔背,味道一般;龍井蝦仁,冇龍井味,尚算爽口,好多油;炒豆苗,好多油,太油膩;湯太咸,好多肥肉;當晚只有幾枱客,這沒有那也沒有,連白飯都沒有,每道菜平均也要百幾到幾百元,完全不值,一定冇下次!。
要預訂,有次沒有預訂,就吃了閉門羹
;全店枱7張,用屏風分開,店內地方好窄,坐得不舒服
,剛看到菜牌,即時嚇了一跳
;醬鴨和肴肉太鹹
;海哲一般;主菜: 雞骨醬:鷄味不足,有雪味
;生泡鱔背,味道一般
;龍井蝦仁,冇龍井味,尚算爽口,好多油
,每道菜平均也要百幾到幾百元,完全不值,一定冇下次!。
2014-01-25
團年飯
2013-12-31 7499 瀏覽
一直很想去試天香樓,終於和家人去吃大餐啦!醃羅白片, 口感爽脆的羅白片;不過不失,但沒太大驚喜前菜拼盤:鴨舌 素鵝 醬鴨  一點也不咸哦!花雕,不太懂喝酒 但很醇亦容易入口龍井蝦仁 蝦仁很爽口 龍井味不濃馳名炸田雞腿 很鬆化 肉又很嫩^^ very impressive 炒鱔片 送飯一流!當然要吃蟹粉啦!送面一流!=]
一直很想去試天香樓,終於和家人去吃大餐啦!
蘿蔔
醃羅白片, 口感爽脆的羅白片;不過不失,但沒太大驚喜
前菜拼盤
前菜拼盤:鴨舌 素鵝 醬鴨
 一點也不咸哦!
花雕
花雕,不太懂喝酒 但很醇亦容易入口
龍井蝦仁 蝦仁很爽口 龍井味不濃
炸田雞腿
炒鱔片
炒鱔片 送飯一流!
蟹粉
當然要吃蟹粉啦!送面一流!=]

豆苗
題外話/補充資料: 侍應們也很友善,對遊客也很helpful 顧客們也不太吵,氣氛很適合一家大少去=]
2013-12-29
聖誕節
前菜拼盤
花雕
蟹粉
2012-11-13 6130 瀏覽
大閘蟹季節又來了, 據知今年大豐收, 靚蟹瘋擁至香港. 而每月一次的靚太們" 二五會" 聚會, 今次就由蘇太 Lilian 為我們安排這間是她跟老公的飯堂之選 " 天香樓". " 天香樓"我也不用多介紹吧, 是吃大閘蟹的一哥!好了, 因為蘇生蘇太的關係, 酒樓特別留了兩壺頂級花鵰給我們. 香味極濃, 酒身濃郁, 不用下話梅已經十分好味, 是我喝過最好的花鵰...但酒樓說這種酒平時只有極少量, 沒有經過調較, 全留給VIP. 所以, 不跟蘇太去也不會有機會喝到的....先來些有名的前菜, 首先是"素鵝" 醉乳鴒還有我最愛的" 椒鹽田雞腿" 勁好味.... ( 我們還笑說這道菜叫" 腿張開" .....)靚太們吃有名的" 蟹粉翅" ( 希望她們可以支持環保不吃魚翅啦)我支持環保不吃翅, 就改成" 蟹粉魚肚", 勁好味 . 但如果可以用碗上更好. 其實魚肚跟魚翅做起來真是一樣味道啦....希望大家也可以支持一下啦. 主角出場了, 一人一隻正宗陽澄湖大閘蟹, 每隻也有接近八兩. 好大隻. 打開後, 香味四射, 其實我的蟹已經比她們的少膏了, 她們的真是好好. ( 永遠都是隔離飯香呀..

先來些有名的前菜, 首先是"素鵝"
醉乳鴒
打開後, 香味四射, 其實我的蟹已經比她們的少膏了, 她們的真是好好. ( 永遠都是隔離飯香呀...)
最後還叫了兩位"蟹粉撈麵" 六個人分....份量也很多啦.....好飽啦.....

一班靚太們吃得很開心, 是晚每位$1500元 . 多謝蘇太為我們安排了一頓十分美味的蟹宴.

其實, 自己仍是喜歡在家裡吃大閘蟹, 價錢平得多, 可以吃多幾隻. 但, 天香樓的 VIP 花鵰真是一試難忘啦.....

2012-10-12
紀念日
  • 炸田雞腿
  • 蟹粉撈麵
  • 花雕
2012-11-11 4806 瀏覽
九月中旬‧晴這裡的東坡肉已走下坡?是的,這是不爭的事實;這裡的富貴雞已不再對辦?沒錯,我是同意的;這裡的菜式偏貴?我是舉腳贊成的。但這裡的蟹粉是全港最好的,這也是真事。蟹黃的比例高,全用上蟹身的肉而吃起來鮮甜香濃。膽固醇超標的我因為工作在身,也要試上一口才可以說出以上的評語,大家說是不是?最適合的就是襯上熱燙的盅飯,這是我的終極推介。
九月中旬‧晴

這裡的東坡肉已走下坡?是的,這是不爭的事實

這裡的富貴雞已不再對辦?沒錯,我是同意的

這裡的菜式偏貴?我是舉腳贊成的

最適合的就是襯上熱燙的盅飯,這是我的終極推介。
得!
得!
  • 蟹粉撈飯
2012-08-01 4013 瀏覽
在杭州遊遊覽後,也吃不到滿意的杭州菜,回港後和一班食友一起來這老字號。四泠盤:醬鴨,肴肉,鴨舌,海哲,保持一貫水準。龍井蝦仁:清爽有茶葉香味。炸嚮鈴:酥脆香口,一致讃賞。煙熏黃魚:煙熏味足,可惜黃魚不夠肥美。煙熏田雞腿:煙熏味不及黃魚,田雞味不夠鮮甜。蟹粉魚趐:蟹粉香濃,但魚趐不夠軟滑。雞骨醬:本港雞的通病,鷄味不足,但冬菇及竹荀好味。醬炒六月黃:六月黃羔足肉鮮,但年糕和毛豆才是主角,全部給我吃清。蔬菜兩味:咸肉塔菜,百頁毛菜:菜嫩味足,清一清濃郁的味道。砂窩雲吞鴨:湯水香濃,火腿味,鴨味各自精彩。甜品:酒釀丸子,八寶飯各一,食友說很地道和美味。最後伴餐當然是陳年花雕,不用再記,也知是極品。各食友也很滿足的一餐!
四泠盤:醬鴨,肴肉,鴨舌,海哲,保持一貫水準。
龍井蝦仁:清爽有茶葉香味。
炸嚮鈴:酥脆香口,一致讃賞。
煙熏黃魚:煙熏味足,可惜黃魚不夠肥美。
煙熏田雞腿:煙熏味不及黃魚,田雞味不夠鮮甜。
蟹粉魚趐:蟹粉香濃,但魚趐不夠軟滑。
雞骨醬:本港雞的通病,鷄味不足,但冬菇及竹荀好味。
蔬菜兩味:咸肉塔菜,百頁毛菜:菜嫩味足,清一清濃郁的味道。
砂窩雲吞鴨:湯水香濃,火腿味,鴨味各自精彩。
甜品:酒釀丸子,八寶飯各一,食友說很地道和美味。
最後伴餐當然是陳年花雕,不用再記,也知是極品。
各食友也很滿足的一餐!
2012-07-31
  • 醬炒六月黃,炸嚮鈴,
  • 花雕
2012-06-27 3527 瀏覽
太座升職加薪,於是到她心儀已久的天香樓晚飯慶祝。事先已睇過食評,擬定好要點的菜色計有︰前菜拼盤︰鴨舌、馬蘭頭、醬鴨($24X)︰醬鴨太鹹,有點似廣東的蠟鴨;馬頭蘭的菜好像雪菜,加豆腐乾炒,偏鹹;鴨舌味道一般。炒蟹粉(小)($7XX)︰聽說是這裡的名菜,當然要試,加炒麵撈來吃,味道只係一般,一定不值那麼貴。酒釀丸子(免費)︰有食評講過話好好味, 我真係唔覺特別好食,好一般。另點了兩罐啤酒,咁大間老字號,連樽裝啤酒都冇,好失望!兩個人埋單一千兩百幾,以我們點菜的份量計,真係超貴!菜式味道只屬一般,就算價錢減半我都覺得係太貴。無辦法,為一遂太座心願。一定冇下次!

計有︰

另點了兩罐啤酒,咁大間老字號,連樽裝啤酒都冇,好失望!

無辦法,為一遂太座心願。一定冇下次!
2012-06-26
2012-06-25 1041 瀏覽
近年吃到的鴨舌,九成十都是有舌沒顎的packing貨,依家要吃返以前那種鴨舌連埋鴨下巴的真正鴨舌,真的不容易,在天香樓第二代主理人韓小姐的推介下,終於試到杭州老師傅弄的鴨下巴,醬滷後味道豐富卻不會過濃,鴨舌前尖軟柔,而「羊咩鬚」有肉地,這天上海的飲食編輯朋友要我推介一間杭州菜館,她試後亦十分滿意,是值得回味好地方。
用餐優惠
試食活動