2021-05-07 1517 瀏覽
平時經過都總有人排隊,難得夠夜,九點去到等一張枱就有位。餐廳裝修好有日本小店嘅風格,毎樣食物都好有心機,即叫即做。我哋兩個人叫咗兩份定食再加一份炸蠔。有最基本嘅角切魚生飯同埋炙燒左口魚加藍鰭呑拿。毎份定食都份量十足,跟餐有麵豉湯、玉子同納豆。值得一試佢嘅呑拿魚,我本身唔係特別愛食呑拿都覺得好鮮好好食。另外基本嘅角切魚生飯都無令人失望。炸蠔更加係新鮮熱辣咁上枱!另外,有要求嘅朋友仲可以自選魚生好似車仔麵咁落單。

2021-05-01 760 瀏覽
So I’ve known this place for a while but never had a chance to try it out. And I finally did!I ordered a set with the choice of salmon, tuna and tuna toro. The salmon and tuna was ok, but the toro was sooo good! Look at the color and size, it was fatty, it melts in my mouth🤤 still thinking about it now! So the set comes with some pickles, steamed egg and miso soup. It was $2xx, can’t rmb the exact price. But I think it’s worth it! Will try again

2021-04-08 1336 瀏覽
日本餐廳香港多的是 專門吃丼飯的店舖相對較少 拖羅取自呑拿魚近魚腩的位置 是日本刺身中的極品🍣.拖羅入口軟嫩沒有筋 豐腴甘香的油脂香在口中一直縈迴 加上細緻香滑的口感 令人慾罷不能🤤炙燒的厚切呑拿魚扒魚油味道香濃 入口魚脂豐腴 齒頰留香 簡單配上蔥花及少許醬油已令人頓感滿足.定食DORAYA是其中一間頗喜愛的丼飯小店 這裡主打藍鰭吞拿魚 以價錢大眾化的藍鰭吞拿魚定食作招徠 亦提供其他自選魚生丼飯 難怪經常座無虛席🙌🏻
20 分鐘 (堂食)
午餐
  • 藍鰭吞拿魚扒飯定食
我真係好鍾意食吞拿魚!!!更鍾意食藍鰭吞拿魚!!!所以呢間店咁多年我都間唔中會去食吓,不過我係幫襯開尖沙咀店,銅鑼灣店竟然係第一次去。原來細間咁多!!好彩算早嚟,都仲有位唔駛等。雖然都一定係食吞拿魚丼,不過都有好多款式可以揀,睇吓你想食乜部位,又睇吓你想食乜價位(笑)。【藍鰭吞拿魚大腩及魚蓉丼定食】今次大拖羅個賣相差少少,不過冇影響味道,一入口嗰種魚油香爆出嚟,好正!!呢款個飯係暖嘅,撈埋魚蓉再加少少豉油真係好味道!【藍鰭吞拿魚大腩丼定食(加大)】同樣係大拖羅,呢個賣相靚好多!加大嘅分量都好足。【Doraya秘製炸雞(5件)】Doraya嘅炸雞就好似第一次食(?)好好食喎!皮炸到好香脆,雞肉亦好Juicy。一邊食呢個一邊飲啤酒超,爽!!每次嚟都有返咗鄉下嘅感覺!食咁多次都冇失望過,藍鰭吞拿魚而家喺香港都多咗選擇,不過Doraya Keep到正尚日本嘅味道,難怪開業咁多年都Keep住咁高人氣!

【藍鰭吞拿魚大腩及魚蓉丼定食】

【藍鰭吞拿魚大腩丼定食(加大)】
同樣係大拖羅,呢個賣相靚好多!加大嘅分量都好足。

【Doraya秘製炸雞(5件)】

藍鰭吞拿魚大腩丼定食加大
藍鰭吞拿魚大腩丼定食加大
Doraya秘製炸雞5件
跟餐加蜆湯
2021-03-15
Doraya秘製炸雞5件
2021-03-10 1155 瀏覽
環境店面面積小,坐位正常,服務員態度有禮貌,好笑容等左咁耐都返唔到鄕下,只好搵間日本feel既餐廳試下,望梅止渴中😅試左藍鰭吞拿魚四式丼定食,吉列豬扒定食,另外加一份三式刺身藍鰭吞拿魚四式丼定食必須要試,飯用上等壽司醋飯,一入口就食得出,直頭食到有米香味,藍鰭吞拿魚每片都油花均勻,仲要係厚切,四式分別有,大腩,赤身,腩蓉,炙燒大腩,每一片入口都有魚油標出,刺身狀態一流,啖啖鮮味十足,令人浮現好多日本回憶畫面😭特別一提炙燒大腩,雖然經過炙燒過程,多左一種層次,外皮變得香口,內裡仲保持到刺身嘅軟滑口感,茶碗蒸同個麵豉湯都唔錯,麵豉湯好足料有好多螺肉,必試推介吉列豬扒定食本身對個豬扒無咩期望,只係無咩熟食所以叫左,個豬扒唔油膩皮脆有肉汁,唔知同沖繩豬有無關係😂,食完既感想係可以再黎食過!😋三式刺身有甜🦐,三文魚,吞拿魚,吞拿魚同丼飯一樣咁好食,甜🦐仲有略帶少少海水味好鮮甜,三文魚目測處理得好乾淨,入口鮮甜,食完刺身啲味仲停留喺口腔內,真心值得各位一試嘅日本餐廳!只可以講一分錢一分貨,係可以再食既!😋😋
環境店面面積小,坐位正常,服務員態度有禮貌,好笑容

試左藍鰭吞拿魚四式丼定食,吉列豬扒定食,另外加一份三式刺身

吉列豬扒定食

三式刺身

只可以講一分錢一分貨,係可以再食既!😋😋
2021-03-07 733 瀏覽
同朋友一齊去試呢間,夜晚7點左右去,吾洗等位,但都已經坐滿曬人。我地揀左藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉定食,吞拿魚大腩好肥美,豐富油脂,有小小入口即溶既感覺!魚蓉都好新鮮,但當然相對吞拿魚大腩無甘出色。成個定食有個酸蘿蔔同另一兜仔小食,仲有個味噌湯,但分量略小,唔肚餓都唔係好夠食不過overall都幾好!
不過overall都幾好!
2021-03-05
2020-12-20 1983 瀏覽
店有少少迫+其實好似無論咩時間兩間舖頭都超級多人排隊食, 食完會唔好意思坐咁耐, Dinner +💰10轉蜆湯真心正因為都幾多蜆同埋都幾大隻🥳✨甜蝦他他飯定食 💰128 💫評分: 9/10📝軟林林嘅口感, 甜蝦味好鮮甜, 口感好正加埋啲豉油送飯一流, 成日都想返嚟食🤭基本上每一次我都係叫呢個🤣🤍✨自選丼(蔥伴魚腩蓉💰46 & 三文魚💰36 & 帆立貝💰62) 💰144 💫評分: 8.6/10📝我個朋友話都幾新鮮😌✨藍鰭吞拿魚扒溫泉蛋丼定食💰153💫評分: 8.8/10📝吞拿魚扒有少少炙燒過仲有一定厚度, 半溶化嘅感覺連平時唔係特別鍾意食吞拿魚嘅我都覺得唔錯🥳✨香蔥伴藍鰭吞拿魚腩蓉溫泉蛋丼定食💰150💫評分: 8/10📝魚腩蓉軟綿綿✨酸汁白子💫評分: 7.5/10📝係魚嘅精巢, 真係未食過~酸酸地冇腥味, 再+埋辣椒蘿蔔蓉, 口感特別🤣好似啲功效好誇張😂✨鹽燒牛舌串💰48 💫評分: 8.9/10📝乾身有好感~有驚喜定食 𝔻𝕠𝕣𝕒𝕪𝕒📍銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓(銅鑼灣🚇C出口行2分鐘就到)💫評分: 8.9/10💬忠實擁躉🥳🥳🥳真係幫襯過好多次🤣因為性價比真係好高不過你就唔可以喺

✨甜蝦他他飯定食 💰128

📝乾身有好感~有驚喜
鹽燒牛舌串

定食 𝔻𝕠𝕣𝕒𝕪𝕒
📍銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓
(銅鑼灣🚇C出口行2分鐘就到)

💫評分: 8.9/10
💬忠實擁躉🥳🥳🥳真係幫襯過好多次🤣因為性價比真係好高不過你就唔可以喺度坐好耐, 真心推薦

❣️其他分店❣️
📍尖沙咀厚福街8號H8 6樓
(尖沙咀🚇B2出口行4分鐘就到)
甜蝦他他飯定食
藍鰭吞拿魚扒溫泉蛋丼定食
鹽燒牛舌串
2020-12-03 1013 瀏覽
📍 #銅鑼灣 (食左幾年)基本上夜晚係:💯排隊 !性價比高今次食: 漁夫style 吞拿魚飯!(依個價錢-> 非常好 👍🏻) 💰 ~$138 刺身夠新鮮 厚切有口感 不過舖頭好細,坐得可能逼啲。
📍 #銅鑼灣 (食左幾年)

基本上夜晚係:💯排隊 !性價比高

刺身夠新鮮 厚切有口感

不過舖頭好細,坐得可能逼啲。
漁夫style    吞拿魚
好友推薦嘅餐廳,呢度嘅藍鰭吞拿魚丼l係我喺香港食過最好食嘅😍😍😍📍藍鰭吞拿魚四色丼定食🐟 ($228):定食包咗味噌湯、小菜、茶碗蒸及漬物,四色丼嘅四色包括大拖羅、炙燒大拖羅、赤身以及香蔥吞拿魚腩蓉。- 大拖羅望落帶有油光,呈淺粉紅色,入口即溶,脂香同魚嘅鮮味充斥口腔,味道非常濃郁,令人回味無窮🤤 - 炙燒大拖羅聞落已經好香,燒過之後肉質更軟滑,食落係另一種入口即溶,一定要試下🤤 - 赤身嘅顏色好靚,咬落無筋、肉質紮實,味道帶少少酸,非常新鮮👍🏼- 香蔥吞拿魚腩蓉我會用嚟撈飯,咁就啖啖都食到吞拿魚啦💕好食指數:5/5🌟餐廳座位較少,Lunchtime可能需要排隊🌸一食就知道呢度嘅吞拿魚係真材實料,新鮮運到,而且性價比非常高,每次嚟食都覺得超級滿足🤤🤤🤤推薦大家!抵食指數:5/5環境指數:4/5推介指數:4.5/5

📍藍鰭吞拿魚四色丼定食🐟 ($228):
藍鰭吞拿魚四色丼定食

- 香蔥吞拿魚腩蓉我會用嚟撈飯,咁就啖啖都食到吞拿魚啦💕

好食指數:5/5

🌟餐廳座位較少,Lunchtime可能需要排隊

抵食指數:5/5
環境指數:4/5
推介指數:4.5/5

2020-11-16
藍鰭吞拿魚四色丼定食
2020-11-24 934 瀏覽
突然間好想食日本嘢!諗起好多年冇去過呢間拖羅專門店,想再食睇吓水準是否依然保持到呢。以為晚市開6pm,諗住大約6pm到實冇死啦,點知原來因疫情關係而取消咗落場時間,推門入去時已經坐滿晒人喇😨唯有乖乖地拎飛仔企喺門口等,一等就等咗半個鐘。▫️藍鮨吞拿魚四色丼定食 (HKD228) - 呢晚嘅主角一定係呢個丼啦。一碗飯可以食到藍鯨吞拿魚唔同嘅部位 (大腩、赤身、炙燒大腩、腩蓉)。大トロ係咁多個部位裡面最正㗎!入口即溶,諗起就想再食喇!每份定食有味增湯、小菜、茶碗蒸、漬物,好豐富!▫️秘製炸雞球定食 (HKD88) - 呢個定食價錢合理,份量都唔少㗎!不過比起藍鯨吞拿魚,吸引力當然係低啲啦!▫️蘿蔔蓉伴三文魚子(HKD48) - 這是我另外點的前菜,用來撈吞拿魚四色丼一齊食。▫️日本蟹肉忌廉薯餅 (HKD48) - 一份薯餅有四件,薄薄嘅薯餅包裹住厚厚嘅忌廉,有淡淡嘅蟹肉味。咬落口時要好小心,因為新鮮炸起嘅關係,裡面真的很燙熱。咁多年來食物都保持到水準,真係難得呀!唔怪得知店舖外長期都見到有人龍啦😋

30 分鐘 (堂食)
2020-11-06 1257 瀏覽
工作了一上午,午餐絕對不能虧待自己,選一頓物美價廉,美味營養的午餐絕對是好好犒勞自己的方式。如果妳也在銅鑼灣灣仔或周邊工作,一定要來這間日本小店試一下喔,一定不會讓你失望的,適合多來幾次,把所有的菜都嘗試一遍
吞拿魚大腩
鰻魚盒飯定食
吞拿魚大腩
鰻魚盒飯定食
2020-10-31 918 瀏覽
終於等到漫長四天假日前的快樂星期五,只是想到銅鑼灣享用些表現較為出色的小店,想不到找到這間在銅鑼灣與灣仔之間較為偏僻的小店,門外早已是一堆與我一樣的白領正在等候,大家卻沒有一念疲倦,卻急不及待地看着餐單,刺身非常吸引,顏色鮮艷之餘,用肉眼可以看出魚油飽滿的表面。與朋友各自被他們刺身飯的配搭吸引,想也沒想就馬上下單,端到上來的是一個日式飯菜便當,分別有茶碗蒸、麵豉湯、壽司飯、和一小疊醃菜。刺身味道鮮甜,我碗內的左口魚經過灼燒後,咬下去的口感爽身卻不油膩,魚油的香氣慢慢在口腔內散開,最配上恰當酸味的壽司飯,簡直是天衣無縫。三文魚和左口魚的份量也出奇地多,真的是有良心的店舖

2020-10-11 1069 瀏覽
喺銅鑼灣剪完頭髮,順便接男朋友放工。 由於大家終於有得出街食飯所以成條街都好多人  諗緊食咩嘢嘅時候突然之間好掛住日本 就即刻去咗呢度搵位啦 每次DORAYA 一定要食佢嘅吞拿魚,我通常都會食佢嘅自選刺身 或者海膽加三文魚子。 每次去嘅刺身都係好新鮮嘅 睇相就知道 而且叫咁多次海膽都冇中伏 今次佢嘅定食玉子變咗做茶碗蒸 比以前更好食 今次仲加咗十蚊轉咗蜆湯 期待快啲有秋刀魚 咁就可以再去幫襯。
諗緊食咩嘢嘅時候突然之間好掛住日本
就即刻去咗呢度搵位啦
或者海膽加三文魚子。 每次去嘅刺身都係好新鮮嘅 睇相就知道
而且叫咁多次海膽都冇中伏
今次佢嘅定食玉子變咗做茶碗蒸 比以前更好食
今次仲加咗十蚊轉咗蜆湯

期待快啲有秋刀魚 咁就可以再去幫襯。
自選刺身
2020-09-22
20 分鐘 (堂食)
自選刺身
  • 吞拿魚
2020-09-12 1449 瀏覽
疫情之下,好似話啲病毒要經高溫先死,所以已經好耐冇食魚生,今日終於忍唔住,搵命來搏都要搵啲值得嘅,今日就去咗呢間出名食吞拿魚嘅食大拖羅飯。呢度嘅座位一向逼夾,但由於好食,通常我都忍咗佢。午餐多咗一啲選擇,好似比之前平咗。有一碗細嘅大拖羅飯+1個麵食。大拖羅好肥美。成個套餐先至130幾蚊,響銅鑼灣地區食到優質嘅魚生,我已經覺得好唔錯,仲有配菜都非常出色,個豉油王豆非常好味,茶碗蒸旦嘅用料都好豐富。食完個套餐已經好飽,雖然我平時食澱粉質唔係好多,但夏日炎炎食個凍烏冬都好係一個好選擇。
呢度嘅座位一向逼夾,但由於好食,通常我都忍咗佢。

2020-08-21
  • lunch set
特別推薦大家✅藍鰭吞拿魚扒丼定食Bluefin Tuna Steak Bowl Set《藍鰭吞拿魚扒丼定食》吞拿魚扒好新鮮,有少少炙燒過好香🐽,又有一定嘅厚度,咬落去油份會滲出嚟同入口有半溶化感覺☺,再加上配蔥嘅日本米醋飯,味道配搭一流💰$138*唔好以為個飯好少醬油,其實係夠味架**飯加大$10,主菜同飯加大20%就$30🍚
特別推薦大家
✅藍鰭吞拿魚扒丼定食
Bluefin Tuna Steak Bowl Set

《藍鰭吞拿魚扒丼定食》
💰$138

藍鰭吞拿魚扒丼定食

*唔好以為個飯好少醬油,其實係夠味架
**飯加大$10,主菜同飯加大20%就$30🍚