2020-05-01 2076 瀏覽
之前好想幫襯呢間既打邊爐,但實在太過難訂枱,仲未有機會試。見原來呢到有午餐供應,所以星期六過嚟試。係柴灣地鐵站行過去約5分鐘路程,都易搵。一入餐廳見到廳面十分闊落,當日約1:30到,不需要等位。餐牌有4款指定粉麵揀,亦都可以自選粉麵,但有選擇困難症既我地梗係叫指定粉麵。我叫咗有鮮魚蛋、花膠件同炸雞翼米線,湯底都有5款揀,包括家嫂酸湯、芫茜皮蛋湯、喇沙、蕃茄濃湯同蝦湯,我揀咗推介既蝦湯。男友就叫咗雪花牛肉、松露墨魚丸同炸雞翼烏冬,酸湯底。至於跟餐可以用$10叫佢地既果茶,十分抵,我地叫咗鮮橙檸檬特飲同金羅漢果山楂茶。粉麵一上枱,滿滿既配料,湯底好香。蝦湯味濃,雞翼亦都係啱啱炸起,正!魚蛋同花膠片都屬正常。至於男友個碗粉麵既酸湯酸帶微辣,好醒胃!而2杯飲品都算大杯,鮮橙檸檬特飲有鮮橙同檸檬片,甜度啱啱好,好清新。另外嗰杯山楂味重,飲唔到羅漢果味,仲有d類似果肉既野,都不錯。原來除咗粉麵,仲有其他飯類,如魚生飯選擇。整體呢間午餐不錯,唔駛加一,期待下次打邊爐!Btw, 午餐好似係去到4點。

原來除咗粉麵,仲有其他飯類,如魚生飯選擇。

整體呢間午餐不錯,唔駛加一,期待下次打邊爐!

Btw, 午餐好似係去到4點。
蝦湯底魚蛋雞翼花膠片米線
酸湯牛肉墨丸雞翼烏冬
1999 瀏覽
2020-04-30
蝦湯底魚蛋雞翼花膠片米線
酸湯牛肉墨丸雞翼烏冬
2020-05-01 1847 瀏覽
家嫂這名字,聽過很多次,今次終於有機會一嚐,但結果失望到難以形容😩😩😩六點多到達餐廳,但入內完全沒有員工幫我們探熱,坐位與坐位間亦沒有隔一張枱的空間或用隔板處理,這是我近期外出吃飯從沒見過的情景,上至酒店,下至快餐店,都盡力做好抗疫設施,雖然近日已沒有新增確診病人,但餐廳應有責任地保障客人及員工的健康。甫坐下職員細心解讀一下用餐程序,然後送上刺身,小食等...刺身除了帶子其他味道真的一般,連海膽應有的鮮味也偏淡。雞煲味道一般,雞量比較少,那兩隻附送的蝦也不彈牙的,反而豬皮味道不錯🤣🤣🤣🤣揀了花膠雜菌湯㡳,湯底有驚喜,因為花膠質素不是一般日式放題那些白色的,一挾就散,而是食落有口感。整過海鮮火鍋料,包括有:藍青口,蜆,肉蟹,龍躉片,牛肉,馬頭魚和鮑魚等....以上的食物是可無限量添加的,但除了鮑魚,其他的我們沒有再添吃的衝動。最後的甜品是芝士蛋糕,味道不錯,給這一頓飯做了最後的總結。總括今次的體驗,名大於實,如要用同類食物比較,真的略嫌遜色,食物方面真的要注意,海鮮應有的味道也發揮不出來,這點很嚴重,另外衛生情況也應注意,地板很笠痴痴,每行一步也聽到鞋底和地板黏連的聲音,在選調味料的時候

甫坐下職員細心解讀一下用餐程序,然後送上刺身,小食等...

刺身除了帶子其他味道真的一般,連海膽應有的鮮味也偏淡。

最後的甜品是芝士蛋糕,味道不錯,給這一頓飯做了最後的總結。

總括今次的體驗,名大於實,如要用同類食物比較,真的略嫌遜色,食物方面真的要注意,海鮮應有的味道也發揮不出來,這點很嚴重,另外衛生情況也應注意,地板很笠痴痴,每行一步也聽到鞋底和地板黏連的聲音,在選調味料的時候,也發現很多細小的蚊之,這點真的要改善,最後要謝謝餐廳的員工,服務態度從進入餐廳那刻起至離開都很好。

2020-04-30
2020-04-14 1369 瀏覽
這間店平常晚市做放題現在下午則做正常的套餐和麵餐等又不用加一服務費麵餐的選擇比較多元化感覺做得頗出色湯底也有五款選擇:家嫂酸湯/芫茜皮蛋湯/馬來喇沙湯/蕃茄濃湯/艇家蝦湯飲品則有些養生果茶,跟餐有半價D餐 – 松露墨魚丸、雪花牛肉和炸雞中翼配手打烏冬艇家蝦湯 - $48想不到麵餐的份量如此多,非常飽肚雪花牛肉的質地不錯,脂肪含量較少較健康炸雞中翼很大隻,被湯浸軟也能外皮輕微爽脆松露墨魚丸只有三小粒,但有松露味,而且頗爽滑彈牙蝦湯底湯很惹味,蝦味濃郁,再加些蝦仁及炸蒜頭調味烏冬的份量很多,比正常多近一半竹蔗茅根蜜冬水 - $10湯水生津清熱,味道可口清甜
這間店平常晚市做放題
現在下午則做正常的套餐和麵餐等
又不用加一服務費

麵餐的選擇比較多元化
感覺做得頗出色
飲品則有些養生果茶,跟餐有半價
松露墨魚丸、雪花牛肉和炸雞中翼配手打烏冬艇家蝦湯

想不到麵餐的份量如此多,非常飽肚
雪花牛肉的質地不錯,脂肪含量較少較健康
炸雞中翼很大隻,被湯浸軟也能外皮輕微爽脆
松露墨魚丸只有三小粒,但有松露味,而且頗爽滑彈牙
蝦湯底湯很惹味,蝦味濃郁,再加些蝦仁及炸蒜頭調味
烏冬的份量很多,比正常多近一半
竹蔗茅根蜜冬水

竹蔗茅根蜜冬水 - $10
湯水生津清熱,味道可口清甜
2020-04-13
松露墨魚丸、雪花牛肉和炸雞中翼配手打烏冬艇家蝦湯
竹蔗茅根蜜冬水
2020-03-26 1181 瀏覽
今日係我爸爸既大日子,當然要食餐好啦,所以一早就BOOK 左枱喇而家嫂係有兩個套餐俾大家揀既,分別就係A) 養生蒸鍋 & B) 海鮮火鍋放題A) 養生蒸鍋簡單講,就係蒸海鮮套餐,會有好多唔同既海鮮可以試到啦,而係蒸既過程入面所有既精華就會落到去最底既粥入面,應該會好鮮味,,而佢係有分4—6位用 同 8—10位用,而海鮮同分量當然有唔同啦B) 海鮮火鍋放題呢個就係似依加出面既食法啦,首先會有餐前小食、刺身、跟住會食花膠雞煲、再轉火鍋湯底打邊爐、而打邊爐都會有海鮮船啦,極上牛肉、火鍋配料同蔬菜。而呢度入面咁多樣野呢,係刺身同極上牛肉唔係任食嫁JE,其他全部係任食既,但當然係唔可以話打緊邊爐就轉返去食雞煲啦,大家留意返喇,而我既經驗,你都唔會食得落既~因為真係太多野食喇而我地當日就揀左食””海鮮火鍋放題”””首先就黎左小食先啦係椒鹽三文魚骨,我就覺得一段啦,可能唔太中意食三文魚骨,而佢地小食係每日都唔同既,有時會有蝦餅、墨魚餅等等,食完小食,就叫WAITER 上刺身,而等緊期間,當然去8卦下啦野飲方面係有超多超多選擇全部都係清熱既,例如薏米水、竹庶芧根、金羅漢果山楂茶、綠豆水等等,有7,8款

A) 養生蒸鍋

B) 海鮮火鍋放題

而我地當日就揀左食””海鮮火鍋放題”””首先就黎左小食先啦

係椒鹽三文魚骨,我就覺得一段啦,可能唔太中意食三文魚骨,而佢地小食係每日都唔同既,有時會有蝦餅、墨魚餅等等,食完小食,就叫WAITER刺身,而等緊期間,當然去8卦下啦

野飲方面係有超多超多選擇全部都係清熱既,例如薏米水、竹庶芧根、金羅漢果山楂茶、綠豆水等等,有7,8款俾你揀,而全部都係佢地自製既,重整好晒一杯杯,好方便。

火鍋醬料方面,都有好多款,有D都係自家炮製既,出面比較少有。

等左一陣,刺身到喇

好新鮮好有鮮味,有甜蝦、帶子、海膽、三文魚、油甘魚、北寄貝,好快我地就清晒喇,食完又到下一個大佬,雞煲

雞煲到喇!

雞件好滑,個汁都好夠味,入面除左雞之外,重有花膠嫁,份量都唔少,如果唔夠食,重可以加雞TIM~而我地就無加到喇,因為知道後面重大把野要食HAHA~

之後就開始打邊爐喇,我地就揀左個西洋菜湯底,呢度打邊爐就唔同出面既,會另外準備另一鍋湯底既,咁就無咁油啦,非常細心,而湯底都非常足料,無加味精嫁

而海鮮都好多種類,佢地會根據當日有咩海鮮當造而提供俾客人既,當日我地就有蜆、花蛤、大蝦、蟹,蟶子、魚、墨魚滑等等,所有都好鮮味,食得出唔係雪既

所有既海鮮都係任食既
所有既海鮮都係任食既
所有既海鮮都係任食既(重要既野講3次先)
但提提大家,如果覺得某種海鮮好食,就要快D落order la!因為有時會好快俾人搶晒嫁

而極上牛肉係好有牛味,好淋身,好好食,最衰佢無得再叫啦
火鍋配料就有手打丸類,餃子、魚皮餃、炸魚皮、響鈴、蔬菜等等.呢D我就覺得OKAY GE〞可以一試。

食到最後真係好飽好飽,但重有甜品芝士餅,我呢D芝士人,點飽都要食埋佢

好好食,好有芝士味,一D都唔甜,令到我好有衝動叫多件

總結,呢一個水準,呢個價錢,我覺得值既,真係飽到暈,而回本位,當然係海鮮啦,大家盡量叫海鮮就無死喇~~我會再黎食嫁
2020-03-18 765 瀏覽
呢間火鍋放題既特式係有好多野食之餘,佢仲會幫你分埋野食既先後次序。由一開始既頭盤,到之後既刺身,仲有雞煲,海鮮,菜...勁吸引呀!佢個刺身拼盤有海膽㗎~但係就冇得refill。除左刺身以外所有野包括海鮮都有得refill㗎,有魚有虾有鮮魚,湯底相當鮮味,真係十分之高質呀。個人黎講最鐘意食魚,好香滑得黎又健康,食完皮膚會變好㗎,而鮑魚都好吸引,煮果陣仲會郁㗎,好新鮮。最後佢送左個芝士蛋糕俾我地做甜品,都幾好食

最後佢送左個芝士蛋糕俾我地做甜品,都幾好食
2020-03-05 783 瀏覽
講咗想食呢間嘢好耐,由於好難book等咗好耐終於食到去到都係勁full,我哋又坐邊邊位,好似夾硬係度開多枱咁,d冷氣就好似有d唔太夠😅頭盤有個刺身拼盤先,三文魚同油甘魚都好肥美海膽就好鮮甜食完就上咗惹味雞煲,叫咗小辣,愈煲都愈辣,不過我哋得2個人,都無食哂,驚塞飽咗個肚一陣乜都食唔到😅火鍋個煲都好有古色古香嘅特色首先泥嘅係海鮮拼盤d蝦勁新鮮,上到泥重郁郁下!我哋encore咗好幾次靚靚牛肉只上一次,過下口癮泥講都夠,因為重有更多其他好嘢食手打丸各有特色,一定要留肚試試響玲大大舊,重要搵個籠入住,都幾得意其他嘢就不過不失,食物種類多醬料都有多款俾食客自己溝嘢飲方面都有好多健康之選
講咗想食呢間嘢好耐,由於好難book
等咗好耐終於食到

頭盤有個刺身拼盤先,三文魚同油甘魚都好肥美
海膽就好鮮甜

火鍋個煲都好有古色古香嘅特色

首先泥嘅係海鮮拼盤
d蝦勁新鮮,上到泥重郁郁下!我哋encore咗好幾次

靚靚牛肉只上一次,過下口癮泥講都夠,因為重有更多其他好嘢食

手打丸各有特色,一定要留肚試試

響玲大大舊,重要搵個籠入住,都幾得意

其他嘢就不過不失,食物種類多
醬料都有多款俾食客自己溝
嘢飲方面都有好多健康之選
  • 直送刺身盛宴
  • 環游海鮮船
  • 極上牛肉
  • 雞煲
2020-02-23 602 瀏覽
近期都好多人介紹家嫂,見柴灣有分店,於是我呢位家嫂就提議去家嫂食團年飯。因為正值年尾,好早已經訂唔到大枱,好彩排後補最後都有枱,失而復得嘅感覺令人特別期待呢一餐先嚟小食系列,有花螺同椒鹽魚骨,其實已經好好味,不過要提醒自己唔好食咁多,因為好戲在後頭刺身用隻大船端上,食佢嘅氣勢都夠,刺身亦好新鮮,仲有海膽完全唔腥,好味之後就係食雞煲,入面仲有花膠同冬菇,佢嘅雞煲比起其他食店嘅相對冇咁乾身,汁較多,又係另一食法!準備開始打邊爐,先嚟海鮮,有帶子,鮑魚,蝦,魷魚⋯好多款未能盡錄,全部都好新鮮,最重要係全部都可以追加,真係好抵食牛肉豬肉都係中上檔次,不過因為海鮮太出色,所以冇食太多肉類。特別要推介呢個椰子湯底,好甜好好味,尤其食菜吸收咗椰子湯汁,條菜都好食咗幾倍全家都話家嫂推介嘅家嫂真係好抵食,果然冇介紹錯

全家都話家嫂推介嘅家嫂真係好抵食,果然冇介紹錯
2020-02-03 1559 瀏覽
家嫂 Home Sister📍柴灣 Chai Wan.⭐️ 火鍋放題 $298 (星期一至四88折; 星期五、六、日及公眾假期除外)⭐️ 設有醬料吧、無酒精飲品自助區⭐️ 家嫂火鍋放題絕對高質 可以令你一次過滿足哂食刺身、雞煲同火鍋 飲品冇罐裝飲品 係非常有心思又足料嘅健康飲品 如竹庶茅根、薏米水 可以幫大家消滯🥰.🍣 直送刺身盛宴*: 日本牡丹蝦、赤貝、澳洲海膽、挪威三文魚 刺身鮮甜 賣相好靚仲有乾冰作效果✨.🥟 腐皮素鵝卷 (每月不同家廚菜式).🍗 家嫂雞煲 : 內有花膠、豬皮 可任加食材 但係記住唔好添太多 如果唔係食到之後嘅火鍋料🙈.🥥 鮮椰子清湯鍋* (火鍋湯底): 椰子湯非常鮮甜 不禁飲咗好多湯 最啱放海鮮材料保留佢哋嘅鮮味😋.🦐 環遊海鮮船: 時令生猛海鮮; 每日8-10款,不設指定海鮮; 有泥猛、蜆、蟹、鮮蝦、墨魚片、蝦膠 記住呀呢round可以任添😏.🥩 極上牛肉* : 可轉西班牙黑豚肉 牛肉質素亦唔錯👍🏻 (圖片顯示嘅係4人份).🍢 手工火鍋配料 : 每月不同精選; 有手打墨魚丸、豬肉丸、鯪魚肉 亦有多款餃子.🥬 田園鮮蔬.🍰 芝士蛋糕.*非放題項目
家嫂 Home Sister
📍柴灣 Chai Wan
⭐️ 設有醬料吧、無酒精飲品自助區
⭐️ 家嫂火鍋放題絕對高質 可以令你一次過滿足哂食刺身雞煲火鍋 飲品冇罐裝飲品 係非常有心思又足料嘅健康飲品 如竹庶茅根、薏米水 可以幫大家消滯🥰
竹庶茅根
薏米水

🍣 直送刺身盛宴*
直送刺身盛宴

🥟 腐皮素鵝卷 (每月不同家廚菜式)
🍗 家嫂雞煲
家嫂雞煲

🥥 鮮椰子清湯鍋* (火鍋湯底)
🦐 環遊海鮮船

極上牛肉
手工火鍋配料
芝士蛋糕
2020-01-19 579 瀏覽
一間食完會好想再食既海鮮火鍋放題,今次第一次食,有左今次經驗希望下次食仲可以保持到水準。1. 首先食D 小食(椒鹽三文魚,迷你餃,辣田螺,蜜糖雞翼),可以添加。(但唔建議因為要留肚)2. 刺身船,全部都好新鮮好好食。3. 花膠雞煲,味道唔似出面咁濃咁味精,好食,可以添加(但唔建議因為要留肚)4. 先上湯底飲左碗老火湯,因為足料,所以個湯係超級鮮味。5. 之後上海鮮船,好新鮮好多款海鮮,之後仲可以揀款再添加,超級抵食。飲品醬料方面都好多選擇,最後仲有芝士蛋糕完場,劃上完美句號。
2. 刺身船,全部都好新鮮好好食。
4. 先上湯底飲左碗老火湯,因為足料,所以個湯係超級鮮味。
  • 環游海鮮船
佢既氣勢來自隻船,一隻要兩個人侍應一齊拎先可以上枱既船!我哋一係廿幾人既瘛Gathering,分枱坐係必然既,咁啱我坐咗喺六人枱,咁就可以享用到呢條船喇🥰 其他細枱係一盤大碟咋,但食物種類都差不多的,有得食海膽及生蝦,好正!佢嘅食法係有步驟嘅,前菜、魚生、雞煲、邊爐順序食,雞煲ok, 邊爐又再次出現海鮮比你打,有鮑魚就冇蟹,其實真係好多嘢食,雖然佢係任食,但基本上都唔需要自己再柯打,都未必食得晒了!
佢既氣勢來自隻船,一隻要兩個人侍應一齊拎先可以上枱既船!

如果食過倫哥嘅話就知道其實佢同倫哥差唔多,不過派頭、包裝勁啲,甚至野食都多啲。👉🏻 論賣相、派頭,我哋六個人一枱嗰啲魚生擺喺隻勁大既船度,好霸氣,仲要出晒煙,倫哥頂多都係放到靚靚,大大盤👉🏻 家嫂比倫哥多一個餐前小食任食環節,激細雲吞ok, 炸翠玉瓜好有新意👉🏻 嘢飲都有好多任飲,款式仲唔悶㖭👉🏻 入戲肉喇,論味道,我個人覺得雞煲及魚生唔及倫哥,家嫂味道可以,但無驚喜,魚生又無乜鮮味, 不過有海膽呢個賣點係加好多分既👉🏻 至於湯底,我食薑鴨湯底,都幾好味,亦特別過倫哥

👉🏻 嘢飲都有好多任飲,款式仲唔悶㖭

👉🏻 至於湯底,我食薑鴨湯底,都幾好味,亦特別過倫哥
家廚、蒸鍋、火鍋、放題、刺身、小菜也有,很多元化,想吃什麼。午飯時份蠻多人的,見到很多枱客人都點了米線湯麵,賣相不錯。湯麵可先選擇跟預設配料或自選配料、湯底、麵底。點完餐後,可以出去外面拿飲料/清水、醬料及香菜。醬料有麻醬、辣醬、豆板醬等;還有蔥花、芫茜、炸蒜粒等。不得不提,喜歡麻辣的朋友要試試他們自家製的麻辣蘿蔔粒,在外面供食客任添,麻辣非常,但很上癮。餐牌有兩類選擇,一是固定的配搭,不能更改或是如想吃自己喜歡的配料及麵,那就選擇自行配搭吧。驚喜的是,一大片花膠片滑溜;松露墨魚丸,散發著黑松露香。湯底五選一,有些湯底挺特別的,如酸湯、馬來喇沙湯、等等。這次挑選了番茄濃湯,沒有那麼重口味,而且湯底較健康。不過米線煮得太久,麵條沒有口感,有點太腍,一般般。份量大碗,五十多元,相對上價位也較高。
家廚、蒸鍋、火鍋放題刺身、小菜也有,很多元化,想吃什麼。
2020-01-06 563 瀏覽
之前已經有聽朋友介紹話哩間有刺身,又有蒸汽鍋,全部海鮮為主,好好食。今次終於去左柴灣食啦~環境幾大幾靚,坐得好舒服,而且每張檯都有一個服務生招呼,很好服務,會幫你蒸海鮮,分好給每一個人~一來就食刺身船,好大隻ge船載住好多款刺身,有海膽,帶子,北寄貝等等...之後ge蒸海鮮,有龍蝦,大蝦,蠔🦪,鮑魚,馬友,牛肉,糯米飯,芝士蛋糕等等~每樣海鮮都好食又大隻,啖啖肉😋飲品仲係任飲,亦都有健康選擇ge密封杯裝飲料,有竹遮茅根,杞子紅棗,芒果檸檬等等...
今次終於去左柴灣食啦~
每樣海鮮都好食又大隻,啖啖肉😋
2019-11-18 2399 瀏覽
口碑靠熟客、態度似趕客😡😡😡🤬🤬之前極力推介的"柴灣家嫂",經過今天的對待後大感失望!!!!!!!! 受到態度極差的➡️姓鍾女侍應(Cammi的家姐) 今天下午興致勃勃到柴灣家嫂準備用餐,我客氣地問: (姓鍾女侍應)請問有沒有刺身Set?她大聲喝罵說:餐牌有就有、無就無! 我便給網上推介的刺身Set宣傳給她看看,她大聲氣憤說: 這個係旺角先有㗎!我: 哦!她繼續大聲說: 咁你啱唔啱食呀?我: 睇睇先,唔該妳。她: 係就快喇!我便隨意點下兩碗烏冬及一客小食,Order後她沒給我們餐俱,看見隔離枱的顧客自取了在枱旁茶机上的餐俱, 我們也是這樣 ~ 在枱旁茶机上取碗及筷子放在枱上。數分鐘後,她竟然衝上來一手大力收起晒我們碗筷,大聲喝駡: 這些不是給你們用的,話有其它碗筷給我們,之後走開並沒有拿碗筷給我們(極不禮貌、不尊重😡😡😡)但她竟然和隔離枱顧客(同樣在茶机上取碗筷的客)打牙臼😤過了一會兒,我問一位身形高挑的女侍應取碗筷,女侍應友善地叫我們自己在枱旁茶机上取便可以了!我告訴女侍應剛才(姓鍾的女侍應)收起晒不給我們用,高挑的女侍應聽後也呆了😲不敢出聲!之後親自取碗筷給我們。最可笑的是 ~
口碑靠熟客、態度似趕客😡😡😡🤬🤬

之前極力推介的"柴灣家嫂",經過今天的對待後
大感失望!!!!!!!!
受到態度極差的➡️姓鍾女侍應(Cammi的家姐)

今天下午興致勃勃到柴灣家嫂準備用餐,

我客氣地問: (姓鍾女侍應)請問有沒有刺身Set?

她大聲喝罵說:餐牌有就有、無就無!

我便給網上推介的刺身Set宣傳給她看看,

她大聲氣憤說: 這個係旺角先有㗎!

我: 哦!

她繼續大聲說: 咁你啱唔啱食呀?

我: 睇睇先,唔該妳。

她: 係就快喇!

但她竟然和隔離枱顧客(同樣在茶机上取碗筷的客)打牙臼😤

最可笑的是 ~ 食物來到便急不及待拿單來催促我們結脹💰💰過了10分鐘後第二張單又來要結脹多一次!明明已付錢了,全店只得兩枱客都可以咁亂🧐

收銀員告訴我: 這位態度差的女侍應姓鍾的,是Cammi 的家姐,雖然不知道Cammi是誰,但就算是老闆家姐便可以這樣不禮貌對顧客嗎?????????????????

唉!極受氣的午餐😤

#Eatlifebalance #受盡柴灣家嫂氣 #冇服務 #態度極差 #冇下次
2019-11-16
午餐
  • 一肚子氣
  • 服務態度非常差
2019-11-13 2065 瀏覽
因為今年3月份,經人介紹,我們曾第一次食‘家嫂‘,得到驚喜,心思思encore~11月的今天,雖然香港暴力橫行,交通受阻,我們為食姊妹們還是收工後,’飛的‘柴灣,再訪’家嫂‘有預訂不用等,進門入座~我們預定的是: 三重頭任食放題:刺身+雞煲+ 火鍋(海鮮/肥牛)因為有經驗了,放好手袋,立即衝去自助調料處👇: 乾濕甜鹹,醬油醋蒜...應有盡有,任君挑選!這裡,還漏拍了那些更加豐富的各種飲品~五顏六色,林林總總的擺放了兩個大雪櫃...供客人隨用隨取。 很遺憾,我忘了拍照📷😝原來‘家嫂’會更改菜單,今天,前菜變成小四樣: 燕餃+單骨雞翼+ 胡麻醬矮瓜+ 椒鹽三文魚 1)燕餃,最先掃清的!魚肉做皮,少少的豬肉做餡兒,每個小小粒,撈了些許甜醋調味,不知不覺食咗幾粒~應該唔占胃啩😛2)單骨雞翼,每人一條,味道怪怪麻麻的,雞翼身上灑芝麻OK,但整條單骨連肉感覺濕漉漉的,不甜不鹹~唔多喜歡😔3)椒鹽三文魚,普普通通,不熱不脆~鹹淡還可以,勝在有營養(Omega 3),清晒!4)胡麻醬矮瓜🍆,第一次見到綠皮瓜!因為切的大大件,又厚身,我全無胃口,一塊也沒試,聽姊妹們說,味道OK,但量太大,要留肚食其他,

有預訂不用等,進門入座~我們預定的是:
三重頭任食放題刺身+雞煲+ 火鍋(海鮮/肥牛)

因為有經驗了,放好手袋,立即衝去自助調料處👇:
乾濕甜鹹,醬油醋蒜...應有盡有,任君挑選!

原來‘家嫂’會更改菜單,今天,前菜變成小四樣:
燕餃+單骨雞翼+ 胡麻醬矮瓜+ 椒鹽三文魚

4)胡麻醬矮瓜🍆,第一次見到綠皮瓜!因為切的大大件,又厚身,我全無胃口,一塊也沒試,聽姊妹們說,味道OK,但量太大,要留肚食其他,所以這味小菜離席時,至少剩一半😝

前菜結束就開始三重頭之一 ‘刺身船‘ 👇👇

一條長船,噴著涼煙呈上餐台,數數,七款海鮮刺身
海膽/牡丹蝦/三文魚/赤貝/北寄貝/大帶子/鯛魚

刺身順利搞定,不過不失~

跟著就是第二道重頭~‘雞煲’👇

雞煲可以無限量添加!正!!
上次我們就加多一份,無論是雞塊花膠還是香菇,熱氣騰騰,份量十足,肉嫩膠著,味厚汁濃...屬口碑之必選!

小心上面的雞煲不能盡食,因為這裡還有第三道重頭~ ‘海鮮肥牛火鍋’ 👇👇

家嫂提供了5款湯底,湯底menu是用紙仔手寫的,我沒看到,也沒聽清,姊妹定好啦~最後,端上來的是: 一鍋熬的顏色黃黃的魚湯底👇👇👇

可以無限添加的海鮮盆與肥牛肉👇👇👇
海鮮盆里: 魚/蝦/蟹/貝/ 蟶子/北寄貝/蜆/魷魚....

👆🏿👆🏿👆🏿說實在的,前面各種食物已經讓我們7-8成飽啦,火鍋面前,戰鬥力經已減弱,有心無胃了...
海鮮品種不少,但也都不是什麼貴價貨😜
肥牛算優質了,還額外➕了一份👍
整份米粉水餃都沒人動,
炸魚皮只有我嚼咗兩片,
蔬菜倒是encore了兩輪...

最後,期盼~芝士蛋糕!🍰⋯⋯👍
每人free一條,encore要HKD15/pc,大家食cheese cake都食得舔舔脷👅

買單:週一至週四,放題+1 後有8.8折
折實後,HKD288.4/位!
好豐富喔!

2019-11-12