2023-05-17 41 瀏覽
叫左最豐富嘅lunch set多野食到12張相都唔夠放🤣每樣刺身都十分新鮮係食到幸福嘅感覺☺️師傅上菜會講埋係日本邊個地區黎香港全部都係最時令😋😋😋有問題問師傅佢會認真講解☺️哩餐飯學識左左口魚同右口魚嘅分別🤣唯一美中不足係食個排成日落雨店入面有蚊🙈🙈
元朗區高質Omakase😋 師傅好細心咁介紹每一道菜色!仲有得睇師傅即場切吞拿魚😋-✨前菜🍅漬物小蕃茄:酸酸甜甜,好似水果咁爆哂汁🦑螢光魷魚:飽滿多膏,口感爽脆🐚汁煮榮螺 :清爽可口✨刺身🌟佐賀關野生伊佐木油份豐腴,口感肥美。配上柚子皮,酸汁同蔥花,清新之餘帶一點回甘。🌟北海道北寄貝😋😋😋一貝兩食,一份係原味口感配上酸橘汁同青檸;另一份灸燒後加上醬油,香濃美味既焦香,兩種食法各有風味。🌟毛蟹蟹肉配海膽😋😋口感絲滑幼細,加上綿滑海膽,濃郁嘅海洋風味,每一啖都係幸福嘅味道!✨壽司白蝦😋蝦味不算濃厚,味道較甜,配柚子皮更添清香-帆立貝貝味濃郁,甜度高,配以醬油及酸橘汁-烏賊墨魚😋切成一條條增加口感層次,口感煙韌有嚼勁,配上烏魚子既咸香風味,多重享受~-池魚😋😋😋作為池魚愛好者實在太幸福了!薑蔥配上濃味魚,味道更加昇華!賴尿蝦😋其中一道拖羅壽司轉左賴尿蝦,配以蝦膏醬,香甜美味~-北海道縜蝦同樣都係滿滿蝦膏,加入昆布花,中和蝦既濃味。拖羅(熟成七日) 😋😋😋用芥辣子剔除血味,味道更香更濃。雖然肥美,但完全冇油膩嘅感覺,食落非常舒服!拖羅(熟成十四日)鍾意拖羅油香爆發嘅朋友,會非常享受嘅款式,會配
✨前菜
🍅漬物小蕃茄:酸酸甜甜,好似水果咁爆哂汁
🦑螢光魷魚:飽滿多膏,口感爽脆
🐚汁煮榮螺 :清爽可口

刺身
🌟佐賀關野生伊佐木

🌟北海道北寄貝😋😋😋

🌟毛蟹蟹肉配海膽😋😋

壽司
白蝦😋
蝦味不算濃厚,味道較甜,配柚子皮更添清香
帆立貝
貝味濃郁,甜度高,配以醬油及酸橘汁
烏賊墨魚😋
池魚😋😋😋
作為池魚愛好者實在太幸福了!薑蔥配上濃味魚,味道更加昇華!

賴尿蝦😋
其中一道拖羅壽司轉左賴尿蝦,配以蝦膏醬,香甜美味~
北海道縜蝦
同樣都係滿滿蝦膏,加入昆布花,中和蝦既濃味。

拖羅(熟成七日) 😋😋😋

拖羅(熟成十四日)
鍾意拖羅油香爆發嘅朋友,會非常享受嘅款式,會配以京蔥減輕膩感。

北海道赤馬海膽😋
鮮甜,隱約有一點海水咸香。

✨和食
金雕立鱗燒
外皮脆到好似薯片咁,魚肉都夠哂滑
榮螺🤤
加入清酒,但完全冇酒嘅苦味,更加突出海鮮嘅鮮味。

醋漬鯖魚
魚肉紮實,慢火燒過,外皮香脆薯片
✨三文魚籽+海膽+赤身+芽蔥手卷
食材豐富,有層次嘅味道。芽蔥較嫩身,有效減低膩感。

黑糖蕨餅|蜜瓜|自家製泡芙
最後食埋甜品,超級豐富嘅晚餐,大滿足✨
開關至今都未排到假期番家鄉日本等下又等下 想食壽司既心又按捺不住今次為左食高質OMAKASE 特登入元朗😇寿司源 係較早期就已經扎根係元朗既 OMAKASE 店舖相當有名氣 所以對今次既晚餐好期待😌餐廳位置方便 好近元朗港鐵站 行幾分鐘就到日式裝潢 簡約舒適 環境寬敞 壽司吧枱大概有16座位晚餐OMAKASE有三種選擇 價錢由$1080起 (主要分別係份量同有無生蠔)我地揀左 HK$1080 SET 包括: 前菜1品 手握壽司12貫 和食1客 手卷 味噌汁 甜品師傅好細心 時刻留意我地既需要 不時加添漬物 抹碟👍🏻食材時令新鮮 份量足夠所有野都調味到位 食完幾滿足☺️💥前菜蕃茄 清甜開胃螢光魷魚🦑 有2隻 味道濃郁𩶘貝 磯煮過 爽口但又好入味 💥壽司🍣真鯛 野山赤𩶘魚 大分縣 熟成過軟身d 上面有d酸汁 柚子皮 葱 辣椒蘿蔔蓉🍣富山灣白蝦清甜 軟嫩 甜甜既餘韻🍣根室 帆立貝加上酸橘汁 貝既甜度夠 口感好🍣墨魚烏賊加左d烏魚子粉 好濃墨魚味 爽口🍣一本釣 野生 伊佐木  好嫩滑 3片刺身組成1件壽司 後段有甜甜魚香😋🍣島根縣 池魚 厚身肥美 尾段帶濃郁魚油香😄🍣右口魚 葱芽 燒灸魚邊少許焦
開關至今都未排到假期番家鄉日本
等下又等下 想食壽司既心又按捺不住
今次為左食高質OMAKASE 特登入元朗😇

寿司源 係較早期就已經扎根係元朗既 OMAKASE 店舖
相當有名氣 所以對今次既晚餐好期待😌
餐廳位置方便 好近元朗港鐵站 行幾分鐘就到
日式裝潢 簡約舒適 環境寬敞 壽司吧枱大概有16座位

晚餐OMAKASE有三種選擇 價錢由$1080起
 (主要分別係份量同有無生蠔)

我地揀左 HK$1080 SET

自家製黑糖蕨餅x士多啤梨x赤玉蜜瓜
黑糖蕨餅 煙煙韌韌😌
士多啤梨同蜜瓜都好清甜🥰
2023-05-02 50 瀏覽
元朗 喺每條大街小巷隨時都隱藏著出色的餐廳 今日就同老婆去一間近元朗西鐵站的日本餐廳食Omakase我地預早book定位 今日懷著興奮的心情出發🥳🥳餐廳在元朗屹立多年當然有一定實力 今次雖然係第一次食但係其實好耐之前已經聽朋友讚過 一入門口已經感受到職員的熱情款待 非常貼心嘅服務 餐廳裝修簡潔雅麗環境令人舒適 十分地道的日本餐廳師傅進場 第一道菜是螢光魷魚仔配麵豉醬磯煮粒貝螢光魷魚仔十分鮮味味道帶點咸香 脆感外層麵豉醬令風味升華磯煮粒貝 慢火炆煮保持粒貝鮮嫩的肉質 鮮甜香濃醬汁 非常開胃北海道帆立貝非常新鮮嘅巨型帆立貝肉質鮮甜美味 一邊加上柚子皮一邊加上酸橘 兩款口味都非常match右口魚右口魚體形較左口魚小質非常滑溜 魚油豐富肉較結實 捲上蔥花入口更見甘香初鰹即初春回流鰹魚肉質清新爽口配上柚子皮京蔥酸汁 令香味鮮味更為明顯關伊佐 夏天絕對是最佳的品嚐季節 魚肉細滑鮮嫩 質感柔軟 油脂非常豐富甘香 食到最後會有一絲甜味地金目鯛 肉質細緻 淺紅色的肉身師傅將魚皮燒成薄脆師父烹調每一道菜式都一絲不苟刀功純熟 非常專業梭子魚 每逢春天夏天都是品嚐的最佳時節 這個油脂不會太豐富反而肉質比較清爽
我地預早book定位 今日懷著興奮的心情出發🥳🥳

松葉蟹味道鮮甜 馬糞海膽濃厚甘甜 加起來一齊食的確很美味

目光魚
酒糟做法 散發著一陣陣甜香味
和歌山大拖羅 入口即溶
赤海膽 是非常高品質的海膽 師父對我們說這個海膽是競投回來的 特別矜貴😋
三文魚子 偏甜少少有酒香味
吞拿魚三文魚子帆立貝手捲
紅豆餅
非常滿意嘅一餐 準備好嚟緊生日再來品嚐
2023-05-02 46 瀏覽
元朗幾間著名嘅廚師發板今日特意book定位同閨蜜一齊過嚟試下壽司源 😍😍名氣數一數二今晚就嚟一探究竟😌座位闊落 廚師服務都好細心 充滿日式嘅裝修 給人一種好舒服嘅感覺師傅對食材嘅熟悉程度亦非常高揀咗1280set前菜 螢光魷魚仔 配上自家製麵豉醬 估唔到咁夾口味濃郁 磯煮粒貝 爽甜彈牙非常入味🤭🤭北海道帆立貝 輕輕點綴 柚子皮酸橘非常之清爽 加上帆立貝鮮甜嘅口味即刻喚醒味蕾😝右口魚 魚油非常豐富 簡單加上大蔥花 已經非常好初鰹 比較年輕嘅堅魚肉質比較 綿滑 加上 柚子皮京蔥 仲有食用花點綴堪稱藝術品呢🥰🥰初春回流鰹魚配上配上酸汁 三塊薄切搭係一齊口感原來咁豐富嘅😋😋中途飲番碗熱辣辣嘅魚湯可以暖胃部 再出發😉關伊佐 食落會覺得甜甜地地金目鯛 魚皮燒得焦脆 😊金木雕爽甜一口而盡 口感非常突出 魚肉更為鮮甜🥳🥳梭子魚 魚肉口感鬆散 正是佢嘅特別之處火炙魚皮 魚油滲落飯粒當中好美味我喜歡💕縞蝦 鮮甜至極 加上蝦頭嘅蝦膏兩者搭配鮮上加鮮金鯛立鱗燒 炸咗個皮之後再燒魚肉更紮實松葉蟹飯馬糞海膽好美味呀🤤🤤將我最喜歡嘅食材集於一起 海膽甘甜 加上蟹肉嘅鮮甜 可以 大碗啲就好喇🤣🤣和歌山大拖羅 不用多說
元朗幾間著名嘅廚師發板
最後食埋手捲就飽飽喇
紅豆餅 簡簡單單 完美結束✔️

不愧為元朗數一數二嘅廚師發板值回票價😝😝
2023-03-27 101 瀏覽
今日突然好想食omakasa 估吾到竟然有位即慶Book左一點45分揀左最平既餐試一試水溫$480 12件壽司 前菜 甜品 麵鼓湯 首先講左有啲咩吾食 鐘意食啲咩師傅都盡量滿足我地亦好有心機介紹每一道食材 加分每件壽司都好新鮮 鮮甜 肥美性價比高 環境坐得舒服 服務員好主動不停勘茶不過我地兩個食完都唔太夠飽飯既份量小過平時⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分;📸📸📸📸
今日突然好想食omakasa 估吾到竟然有位

📸打卡比分;📸📸📸📸
2023-03-26
  • 帶子
2023-03-21 79 瀏覽
我最愛的三月又到喇~😍今年生日過得比較特別...哈哈~😆因為卡卡已經轉戰為全職家庭主婦~今年除少了一班同事同我慶祝生日之外~就連生日都無食蛋糕(因為前一日同工人慶祝咗佢生日,唔想食多次蛋糕了,年年都一連食2個蛋餅真係有點膩)完全唔似平時既我~HAHAHA不過我依然好開心🥰因為我有至愛的家人陪伴在身邊就已經心滿意足了~😘前排妹妹仲帶我去食我人生第一次的Omakase食好味廚師發辦唔使專登出城食~就近元朗西鐵站附近就有間好好味的 @hajime_sushi當日我地兩姊妹包場呀!!太爽了吧~第一次咁近望住帥哥師傅整壽司比我們食呀~勁開心😍今次托妹妹鴻福有好嘢食~多謝你喔~^^😋😋😋我們揀選了 Omakase Dinner set $1080🍣前菜一品清酒煮蠑螺、熒光魷魚、漬物小蕃茄充滿酒香蠑螺肉質彈牙、爽口的熒光魷魚、配上酸酸甜甜漬物車厘小蕃茄,夠哂醒胃~廚師將螺肉放在殼內,加入清酒燒製,質感爽口鮮嫩散發清酒香氣🍣壽司十二貫#真鯛,肉質煙韌爽脆,灑上柚子皮有清新可口之效#北海道凡立貝,與卡卡平時食質感大不同~肉質實淨清甜爽嫩,帶有淡淡海水鹹味,是新鮮的味道🌊#左口魚,肉質煙韌彈牙,魚油脂較重
我最愛的三月又到喇~😍
今年生日過得比較特別...哈哈~😆
因為卡卡已經轉戰為全職家庭主婦~
今年除少了一班同事同我慶祝生日之外~
完全唔似平時既我~HAHAHA
不過我依然好開心🥰
因為我有至愛的家人陪伴在身邊就已經心滿意足了~😘

前排妹妹仲帶我去食我人生第一次的Omakase
食好味廚師發辦唔使專登出城食~
當日我地兩姊妹包場呀!!太爽了吧~
第一次咁近望住帥哥師傅整壽司比我們食呀~勁開心😍
今次托妹妹鴻福有好嘢食~
多謝你喔~^^😋😋😋

🍣前菜一品
清酒煮蠑螺、熒光魷魚、漬物小蕃茄
廚師將螺肉放在殼內,加入清酒燒製,質感爽口鮮嫩散發清酒香氣

🍣壽司十二貫
#真鯛,肉質煙韌爽脆,灑上柚子皮有清新可口之效

#左口魚,肉質煙韌彈牙,魚油脂較重,大愛❤️

#疣鯛,肉質細密緊緻,較重魚味且鮮味爽口,鮮味十足

#深海池魚,又名 #島鰺,是頂級的壽司食材,肉質鮮嫩細緻,脂厚油香爽而不膩
望著師傅以火炙慢慢迫出魚的油分,令魚香提昇,入口即溶,一試難忘

#金目鯛,先把魚皮炙燒過,煙燻過魚皮特別香脆可口,魚的肉質軟糯

#竹籤,肉質鬆軟,魚味非常濃郁

#縞蝦,又名 #縞海老,於三月至七月為當造期,由於產卵非常少,屬於稀有品種
師傅將蝦子及蝦膏混合鋪在蝦身,微微炙燒蝦膏變得幼滑而甘香,蝦肉味道鮮甜爽口,豐富口感

#蝦蛄 其實係 #瀨尿蝦蝦膏,火炙過過入口溫暖配上紫菜香脆,好好食

#藍鰭腦天,取自 #吞拿魚天靈蓋,是極稀有部份,質感軟滑幼嫩

#北海道馬糞海膽,色澤為淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強,非常鮮美細膩

#北海道三色手卷,師傅先將拖羅用刀打成魚蓉,加入北海道馬糞海膽及自家淹製三文魚籽,爽脆紫菜與微暖飯團裡包裹著滿滿鮮甜中帶點咸香味道,回味無窮

🍲和食一種
魔鬼魚面珠登,完全未食過呢個口感的魚肉~看到一梳梳的充滿肉汁的魚肉,鮮甜又冧滑軟棉,一試難忘呀!超好食🤩

🥣湯品
麵豉湯
熱烘烘的鮮甜而不過咸麵豉湯,仲好足料添!想一飲再飲~

🧆甜品
黃豆粉蕨餅、朱古力泡芙配日本福岡士多啤梨
完完全全為這餐美食劃上完美句號❤️

吃得出食材新鮮甜美
還用上很多好特別又矜貴食材
好多款式都是卡卡第一次吃到的😋
下次一定要帶卡佬嚟食返餐先得~

📍壽司
元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖

#一點都不平凡的生日飯
#平凡生活就是一種幸福❤️
慶祝紀念
生日
2023-03-20 69 瀏覽
Omakase嘅魅力在於你永遠唔知下一道佳餚會係咩🤤但你知道 每一道都會帶俾你驚喜同享受😌加上一絲不苟嘅服務🙆🏻‍♂️係柔軟舒適嘅座位上欣賞師傅嘅手藝🙆🏻‍♀️哩啲都係平時難以享受嘅體驗🥰亦係omakase嘅精粹!但如果要享受到上面所講嘅體驗🤔選擇餐廳必須要揀有口碑有資歷嘅餐廳先做得到!今次係同男朋友第一次食omakase💁🏻‍♀️經我細心挑選下😊揀左開業6年嘅壽司店!作為一間有資歷嘅餐廳CP值實在唔錯👍🏻晚餐$1100左右有齊12貫壽司🍣一款手卷🍥一款和食加埋前菜🥗湯🍵同甜品🍬前菜:溫室蕃茄加醋昆布🍅剝左皮嘅溫室蕃茄特別鮮甜!而且醋昆布幫助提鮮✨令到蕃茄更加出色😍熟螢光魷魚配柚子醬個感覺好特色🦑第一次食嘅螢光魷魚口感柔軟😳加埋師傅特製嘅柚子醬😋食落特別清爽!再加埋磯粒貝食落貝香十足💯作為一份前菜非常出色👍🏻伴菜:Side dish 有wasabi漬山藥💁🏻‍♀️食落爽脆兼且特別有wasabi香!wasabi香而不哽🤔配上手握壽司一齊食幾特別😋醬油漬牛蒡係男朋友好鐘意嘅一道菜😎話佢食落有淡淡藥材香😌好清新!加埋醬油香唔會太咸🤪喺壽司同壽司中間食 用黎清新口腔都非常夾!我用嚟清口腔嘅係壽司姜🫚辣

前菜:

伴菜:
Side dish 有wasabi漬山藥💁🏻‍♀️食落爽脆兼且特別有wasabi香!wasabi香而不哽🤔配上手握壽司一齊食幾特別😋醬油漬牛蒡係男朋友好鐘意嘅一道菜😎話佢食落有淡淡藥材香😌好清新!加埋醬油香唔會太咸🤪喺壽司壽司中間食 用黎清新口腔都非常夾!我用嚟清口腔嘅係壽司姜🫚辣得黎夠晒清新 啱晒我口味!

壽司 - 12貫
1. 北海道產帆立貝壽司
食落帆立貝超級軟糯鮮甜😋加上幾滴嘅酸橘汁🍊令到鮮甜中間有橙香味滲出😌甜而不膩 非常特別!

2. 春子鯛壽司
春子鯛其實即係bb真鯛👶🏻肉質比一般真鯛更鬆軟😋師傅好有巧思係上面加左dd柚子皮🍊令成件壽司更加清新✨

3. 疣鯛壽司
疣鯛肉質好爽身😬食落好新鮮!但最特別係師傅加左少些薑葱蓉係上邊🌱刺身嘅鮮加上薑蔥蓉嘅香氣真係無懈可擊💥

4. 左口魚壽司
師傅將魚油最豐富嘅魚邊燒過之後🤤夾喺刺身同飯中間↔️食落除左有火炙嘅香烤味之外🔥油香特別重🤤係男朋友最鐘意嘅壽司之一!

5. 赤貝壽司
✨新鮮嘅赤貝超大隻勁新鮮!師傅拎出黎個時仲有輕微郁動😳食落肉質好爽甘!咁濃味爽身嘅新鮮赤貝真係第一次食到👍🏻正!

6. 白蝦壽司
白蝦係富沙灣特產🦐一舊壽司由好多隻細蝦揑成!外形似櫻花蝦嘅佢地雖然細隻但隻隻都挑晒蝦腸😳足見師傅手工👍🏻而且白蝦食落去肉質軟糯超級鮮甜🤤係我最鐘意嘅壽司之一💯

7. 梭子魚壽司
梭子魚又名竹簽魚🥢師傅用火炙將魚皮油香帶出🔥令魚油滲落魚肉令成舊魚更香更甜🤤

8. 金目鯛壽司
黎自千葉縣嘅金目鯛🐟佢嘅油份比其他金目鯛更重更香!成塊刺身油潤光亮✨肉質細嫰甘甜🍬油份飽滿 非常高質👍🏻

9. 縞蝦壽司
作為北海道3大名蝦之一🦐跟牡丹蝦同葡萄蝦齊名嘅佢幾鮮甜就唔使多講😎但師傅為左加重佢嘅鮮味香味🤤特意將蝦膏燒香🔥蝦膏燒完特別香!加埋甜度非常高嘅蝦肉😋成舊壽司香!糯!鮮!甜!全部齊晒 諗起都流晒口水🤤

10. 長崎中拖壽司
雖然係中拖但係油份都仍然十分豐富😆3片中拖疊埋一齊感受3倍油香😌入口即溶 順滑喉嚨🤤果然新鮮好味!

11. 赤馬糞海膽壽司
海膽新鮮係即日送到🤤入口超級鮮甜!係我人生中食過數一數二最鮮甜嘅海膽👍🏻而且師傅舖滿滿成舊壽司😆身為海膽腔嘅我食完認真想再encore😋

12. 三文魚籽壽司
醃漬過嘅三文魚籽超大粒😳粒粒都爆汁🌊而且因為用清酒醃漬過!除左冇腥味之外😋仲多左酒香味同甜味🍶食落好香濃!

和食 - 烤深海池魚
魚皮烤到十分香脆😳肉味既香且濃!再配上紫薑牙嘅淡淡香味😌整道和食都十分搶眼👀

手卷
手卷用馬糞海膽 、三文魚籽、吞拿魚蓉卷成!材料豐富到滿瀉🤤而且3樣食材都非常鮮味!加埋一齊嘅combo真係好濃郁😋作為主食嘅結尾真係啱啱好👍🏻

初頭以為係一般味噌湯😳但飲落先知內有乾坤!熱熱嘅味噌湯飲落唔咸不但之仲有淡淡甜味🍬食完壽司飲返呢個味噌湯成個感覺好舒服🤤

甜品
甜品有自家製黑糖蕨餅、褔岡士多啤梨🍓同鮮忌廉奶油泡芙!最突出嘅係黑糖蕨餅👍🏻煙韌嘅蕨餅唔會太甜而且超順滑🤪好容易就sir入喉嚨😋用作大滿足晚餐嘅ending一啲都唔失色💯

🐹我同🦭男朋友第一次食omakase可以食到咁高質嘅舖頭真係好開心❤師傅喺成個set都好有巧思👍🏻欣賞佢中間嘅刀工🔪同手藝👐🏻真係大飽眼褔👀✨又大大大滿足口福😋
2023-03-13 58 瀏覽
甚少去元朗搵食既我,經朋友帶路遠征去食呢間區內既人氣Omakase~開左咁多年終於有機會食到😳我地揀左最基本既$1080 Omakase set:🔸前菜一品🔸去皮車厘茄,酸酸甜甜開一開胃~螢光魷魚上面既柚子面豉醬好fresh帶起個鮮味~另外既汁煮磯貝都好入味😋🔸手握壽司十二貫🔸✧北海道根室帆立貝~用鮮甜既帆立貝起頭✨✧春子鯛~不時不食,當造既魚一定冇得輸😳✧鹿兒島墨魚~加左d燒香左既烏魚子係面,墨魚黏稠既質感混合埋烏魚子既香味即刻加分👍✧北海道左口魚~最面層係燒過既左口魚邊,魚油同中間既辣蘿蔔、芽蔥一齊食個配搭冇咁膩!✧北海道甜蝦~藍藍地色既蝦籽,師傅再滴左d用蝦煮既豉油,比起單食甜蝦味道更有層次👍✧九州地金目鯛~比普通金目鯛更珍貴,好有魚味😋✧博多疣鯛~魚味最濃既一款,上面加左少少薑蔥,更加突顯到個魚味😳✧九州梭子魚~油份較重既一款魚,經燒過之後更香😍✧北海道縞蝦~鮮甜爽彈既蝦肉同埋煮過既蝦膏一齊食,仲要有新鮮蝦籽係上面,三種蝦既精華集於一身🤤✧醋鯖魚~酸度調得剛好,再用片好薄既醋昆布包住,清一清口腔味蕾👍✧吞拿魚腩~冇筋而且肥美既魚腩🤤油脂感滿滿❤️大滿足!✧北海道馬冀海膽~裝到滿晒

我地揀左最基本既$1080 Omakase set:

🔸前菜一品🔸

🔸手握壽司十二貫🔸

✧北海道根室帆立貝~用鮮甜既帆立貝起頭✨

✧春子鯛~不時不食,當造既魚一定冇得輸😳

✧九州地金目鯛~比普通金目鯛更珍貴,好有魚味😋

✧九州梭子魚~油份較重既一款魚,經燒過之後更香😍

✧吞拿魚腩~冇筋而且肥美既魚腩🤤油脂感滿滿❤️大滿足!

✧北海道馬冀海膽~裝到滿晒既海膽入口軟滑,勁鮮甜😍好想encore!

🔸和食一種🔸
燒魔鬼魚好惹味,調味略有少少蓋左本身既魚味,如果係居酒屋配啤酒食就正了😆

🔸手卷🔸
三文魚籽加上海膽同拖羅蓉做餡既手卷,無敵既配搭,每啖飯都係鮮味💯

🔸味噌湯、甜品🔸
飲碗赤面豉湯暖一暖胃♨️最後仲有泡芙、蕨餅同福岡士多啤梨作結😋

食材用料新鮮,師傅都好專業咁製作同介紹每件壽司,整個用餐體驗都好唔錯,服務亦好周到,下次再想食高質壽司料理又多個好選擇👍
好開心呀我最愛的OMAKASE餐廳..呢家星期一至五出左丼呀!!除左有平時的OMAKASE MENU之外,,呢家有新野呀..好細心, 有時LUNCHTIME唔夠時間又想食好野都可以去喇呢家..月尾唔夠錢又想食好野都好抵丫!!!!!!!!!!!!!!!!哈哈!!!雖然有時間的話我都好想揀OMAKASE SET..不過!!!!!!!!!!!!!!呢家冇咩時間都可以食丼!~我想講個性價比極極極極極極高!!!!加埋整體真係不得不全部5星!!!***我想講覺得好靚!!每一啖飯都可以食到刺身~堅!開!心!!!!!靚到淨係呢個丼.........我都影左好多張相!!!職員都好細心咁講解係D咩, 點整同埋...由淡味至濃味的次序...佢個丼SET會跟一個前菜.茶碗蒸.湯.漬物.雪糕!!!!!!!!真心性價比高到我都唔知點形容, 只可以講你去食完就知喇..佢除左呢個丼仲有另外3款的..我唔記得係咩LU詳情可以睇返我影低左個MENU~認真聽完有D咩刺身都要介紹下~雖然可能次次有機會唔係一樣...因都可以參考下:左口魚包住燒香左的左口魚邊(好香仲有魚油味)腦天(輕輕燒左個面所以魚香味出左)深海池魚(我好鐘意
加埋整體真係不得不全部5星!!!***
靚到淨係呢個丼.........我都影左好多張相!!!
真心性價比高到我都唔知點形容, 只可以講你去食完就知喇..
我當佢叫左廚師發板的丼
左口魚包住燒香左的左口魚邊(好香仲有魚油味)
腦天(輕輕燒左個面所以魚香味出左)
深海池魚(我好鐘意的!口感好好!爽又有魚味)
赤身(醬油味的.我好鐘意食)
大拖(入口即溶)
甜蝦(鮮甜)
梭子魚(輕輕燒左個皮, 魚味濃)
貝柱(用自家製的鰻魚汁撈埋好有鮮味)
帆立貝(有少少柚子/檸檬味.感覺好FRESH.個帆立貝同外面唔同的真心勁新鮮)
三文魚子(佢較得好好.有柚子有醬酒有少少甜味帶出返佢的鮮味.粒粒都卜卜的)
海膽(鮮甜.味濃.CREAMY)
鯖魚卷(用鯖魚包住調過味的飯.上面放左乾飄再加左D WASABI同蔥油.魚味勁突出)
芝士味雪糕

我當佢叫左廚師發板的丼
芝士味雪糕
茶碗蒸
2023-02-20 433 瀏覽
Omakase Dinner set $1080✨前菜一品日本大根夾住柿。咬落爽口螢光魷魚底有菠菜。味道鮮甜蕃茄柚子啫喱。清甜可口✨壽司十二貫真鯛。肉質柔韌😚配有自家製酸汁,好開胃帆立貝。入口嫩滑,鮮味十足鰤魚。魚味濃郁😚脂肪較多,肥而不膩深海池魚。口感細膩,配上博多蔥帶出魚脂甘香青森縣左口魚。上面配有燒過嘅左口魚裙邊🤩肥味鮮甜新鮮北寄貝。師傅將其拍打神經收縮,食落更爽口縞蝦。肉質爽口彈牙💕上面加咗燒熟咗蝦膏蝦籽,提升鮮甜味和歌山拖羅。顏色粉嫩❤️油香四溢,入口即化赤身。肉質厚實,非常有嚼口北海道馬糞海膽。即日新鮮到港👏🏻👏🏻口感綿滑細緻,甘甜味十足切粒帶子錠。入口爽脆,加咗鰻魚醬汁,十分香甜三文魚籽迷你飯。滿滿鹹香味,咬破魚籽滲出魚油香味😋鮮甜美味✨手卷拖羅三文魚籽手卷。口感豐富,味道濃郁✨和食一種牛油煎白子,入口如奶油香滑👍🏻加埋鹹蛋黃醬令味道更豐富✨湯品赤麵豉湯✨甜品泡芙配福岡士多啤梨🍓

Omakase Dinner set $1080
✨前菜一品
日本大根夾住柿。咬落爽口
螢光魷魚底有菠菜。味道鮮甜
蕃茄柚子啫喱。清甜可口

壽司十二貫
真鯛。肉質柔韌😚配有自家製酸汁,好開胃
帆立貝。入口嫩滑,鮮味十足
鰤魚。魚味濃郁😚脂肪較多,肥而不膩

深海池魚。口感細膩,配上博多蔥帶出魚脂甘香
青森縣左口魚。上面配有燒過嘅左口魚裙邊🤩肥味鮮甜
新鮮北寄貝。師傅將其拍打神經收縮,食落更爽口

縞蝦。肉質爽口彈牙💕上面加咗燒熟咗蝦膏蝦籽,提升鮮甜味
和歌山拖羅。顏色粉嫩❤️油香四溢,入口即化
赤身。肉質厚實,非常有嚼口

切粒帶子錠。入口爽脆,加咗鰻魚醬汁,十分香甜
三文魚籽迷你飯。滿滿鹹香味,咬破魚籽滲出魚油香味😋鮮甜美味

✨手卷
拖羅三文魚籽手卷。口感豐富,味道濃郁

✨和食一種
牛油煎白子,入口如奶油香滑👍🏻
加埋鹹蛋黃醬令味道更豐富

✨湯品
赤麵豉湯

泡芙配福岡士多啤梨🍓
2023-02-15 41 瀏覽
日本餐係我最鍾意嘅食物之一,最瘋狂真係可以一星期食五日。而Omakase當然亦都係我嘅最愛啦,平時呢都有食過好多唔同地方嘅Omakase,大多數吸引我去嘅呢就係因為佢哋嘅擺碟同埋特色野吸引我去嘅。今次就嚟到元朗呢一間寿司源去品嚐呢個廚師發板,聽聞佢仲係Omakase 嘅始祖添呀,佢喺香港已經有六年啦,真係覺得自己太遲發現佢啦。佢嘅食物質素非常之高,性價比亦都好高,下次一定要再去試埋其他套餐。頭盤腐竹嘅豆味係非常濃郁,上面再配搭左海膽同埋魚子,成個鮮味出晒嚟。另外仲有瑩光魷魚 ,鮮甜彈牙。時令菜夾埋日本盬茄同埋啫喱一齊食,口感一流。壽司:⚜️大芬縣 真鯛(紫蘇花係壽司面)⚜️北海道帆立貝(配上柚子皮,小清新感覺)⚜️北海道 鰤魚(大條的油甘魚,魚味濃郁 油腹分佈平均)⚜️深海池魚 (輕輕燒一燒可以有魚油味)⚜️清新懸 左口魚 (上邊係左口魚魚邊 ,再加少少辣椒,蔔白調味)⚜️牧丹蝦(上邊係燒熟嘅蝦膏,味道咸咸香香,蝦身清甜)⚜️和歌山拖羅(用左魚較位,肉質佈滿雪花,油脂非常靚,入口即熔 )⚜️中拖羅醬油漬⚜️長崎縣鯖魚(配上芝麻,木魚 ,紫蘇 ,冬瓜乾)⚜️馬糞海膽(超鮮甜,入口即溶)⚜️小柱壽司(加上自家

頭盤

壽司:

⚜️大芬縣 真鯛(紫蘇花係壽司面)

⚜️北海道帆立貝(配上柚子皮,小清新感覺)

⚜️北海道 鰤魚(大條的油甘魚,魚味濃郁 油腹分佈平均)

⚜️深海池魚 (輕輕燒一燒可以有魚油味)

⚜️牧丹蝦(上邊係燒熟嘅蝦膏,味道咸咸香香
,蝦身清甜)

⚜️中拖羅醬油漬

⚜️長崎縣鯖魚(配上芝麻,木魚 ,紫蘇 ,冬瓜乾)

⚜️馬糞海膽(超鮮甜,入口即溶)

⚜️小柱壽司(加上自家制鰻魚汁,柚子皮)

小食就有燒白子,加咗咸蛋黃醬,第一次食鹹香味既白子,好特別。上面仲加咗一隻青椒仔。

三文魚子飯,上面加咗海膽同埋芝麻,細細碗真係好滋味。廚師加咗秘製醬汁,啲鮮味出晒嚟。

三色手卷
入面加咗拖羅蓉 ,海膽 ,帶子,呢個配搭
一流非常鮮味。

魚湯白雪雪咁,飲落好香魚嘅味道,係廚師用好白身魚煮,魚頭 ,魚骨煎完用大火滾,雪白嘅魚湯就咁樣煮出嚟啦,入面仲加咗豆腐 同埋菜。

最後嘅甜品就係自家制奶凍,另外再配一件蕨餅,好軟熟,加埋士多啤梨🍓酸酸甜甜。
2023-02-11 46 瀏覽
元朗隱世Omakase地點係元朗大馬路真係方便,住係元朗區朋友想近近地食omakese 真係推介呢到樓底高環境好舒服Omakase Dinner Set ($1080起)價錢都實惠手握壽司 九貫魚生三塊薄切疊起,手工精緻,魚生口感嫩滑,入口油甘,一啖入口好幸福丫😍牛油煎白子第一次呢個食法好香口丫😋😋燒蝦膏蝦籽縞蝦蝦膏經過灸燒豐富左口感因為食材都受天氣、時令影響,每天菜色也會有所不同☺️呢到服務質素好好係到食dinner 一大享受
元朗隱世Omakase
呢到樓底高環境好舒服
手握壽司 九貫
牛油煎白子第一次呢個食法好香口丫😋😋
燒蝦膏蝦籽縞蝦
蝦膏經過灸燒豐富左口感
因為食材都受天氣、時令影響,每天菜色也會有所不同☺️
呢到服務質素好好係到食dinner 一大享受
身為元朗人竟然在壽司源開業多年後才第一次拜訪,只因對廚師發辦omakase沒太熱衷,而且價位不低,非什麼紀念品大時大節都未必捨得食,但今次食過後,竟萌生相逢恨晚的感覺。食材質素、菜式選搭、用餐氛圍,都對得起這個價位👍👍Omakase分3個不同級數,我們選了最抵食$1080 套餐。包裝有前菜一品、壽司12貫、和食一種、手卷、味噌湯、甜品。🥢前菜一品:牛乳湯百頁伴海膽三文魚子,豆乳味香濃,海膽鮮甜,先清新味蕾。菜之花加微鹹木魚,就是濃濃的蔬菜味道。芋頭表層鋪上柚子味麵豉醬,甜甜地,幼滑口感,好fresh。連醃菜也一絲不苟,有酸薑、蕎頭、漬牛蒡,爽口清新,清新味覺。🥢壽司12貫,上菜次序由淡到濃。🔸大分縣真鯛,日本人新年愛吃,有喜慶感覺,皮先用熱水微微灼過,口感較爽和實在,伴香蔥酸辣椒蓉同吃更開胃。🔸愛媛縣爐魚,加上岩鹽青檸汁。深海魚肉質較結實,以少量岩鹽提鮮,但保留爐魚的清,吃到魚的原味。🔸北海道鮮帶子,配柚子甜豉油。帶子本身已經很鮮味,故只加上簡單既調味,保留原汁原味。🔸鹿兒島深海池魚,伴以九州博多薑蔥。池魚油份重較,味濃,肉質爽彈,油香明顯,相當好的口感。薑蔥汁香濃,配搭一流。🔸青森左

🥢前菜一品:

菜之花加微鹹木魚,就是濃濃的蔬菜味道。

芋頭表層鋪上柚子味麵豉醬,甜甜地,幼滑口感,好fresh。

🥢壽司12貫,上菜次序由淡到濃。

🔸青森左口魚,炙燒過焦香誘人,面層添上小撮魚腩邊,油份高味道更甘香,配岩蒽不單賣相精緻,也完美提升整件壽司層次感。

🔸北海道縞蝦,面層加上燒熟蝦膏和蝦籽 ,鹹香味濃,蝦肉稠杰黐口,鮮味無窮。

🔸日本甜蝦,配紫蘇花配自家製烤汁,蝦肉混合花香,很有春回大地感覺。

🔸長崎梭子魚,炙燒焦香,肉質是稔身一類。

🔸和歌山中拖羅,採用了原條中拖羅較後部位,油脂較少,口感和魚味更突出。兩種食法,一是薄切加紀州梅醬油漬,一種是加日本薑蓉,各有特色。

🔸北海道馬糞海膽,入口即溶,鮮味無懈可擊,餘韻甚久,鮮味難忘。

🔸三文魚籽飯和🔸大葱青葱漬魚腩蓉手卷為12貫作結,滿足。

🥢和食一道
日本公魚一夜乾,烤至皮脆,肉嫩鹹鮮有致,完全無戥味,作小食一流。

最後還有🔸麵鼓湯和🔸自家製厥餅 + 福岡士多啤梨+泡芙作甜品🍡,完美的一餐。

這一次是充滿驚喜的用餐體驗✨,也可算是我吃過最好的一次Omakase。短短2小時,如帶領味蕾遊遍整個日本🇯🇵,廚師用心製作,詳細解說食材來源和配搭的重點,一份對食材熟悉和專業的交流,寧靜舒適的環境客人可專注享受每一道菜,讓人愉悅和滿足💛。
2023-01-19
2023-02-05 44 瀏覽
元朗高質Omakase @HAJIME_SUSHI 《壽司源》🍣🍣佢地Total有三個晚餐set…今次我揀咗$1080嘅dinner set❤️包括前菜一品、握壽司十二貫、手卷、味噌湯同甜品🔹前菜🔸有醋水雲+蕃茄+墨魚仔加柚子醋汁,食落酸醒地好開胃,口感好豐富😋😋十二握壽司款款都好新鮮好味👇🏻有幾款特別鍾意😍😍🔸北海道鰤魚—即係成年嘅油甘魚,魚味好濃 郁,爽身有咬口🔹馬糞海膽—口感好鮮甜,入口甘甜即溶,好creamy,而且海膽味非常濃郁🔸牡丹蝦—蝦身晶瑩剔透,師傅仲會將蝦膏燒過,增加風味,真係好香🔹深海池魚—池魚味道香甜回甘🔸日本北海道帆立貝—帆立貝鮮甜肥美,真係好正🔹和歌山大拖羅—師傅刀法精湛,用上三片薄切、避免筋位,魚油味好豐富🔸左口魚—左口魚本身魚味較淡,師傅就係刺身間夾咗燒過嘅左口魚邊,魚油迫哂出嚟,正😋🔹吞拿魚腩蓉海膽魚籽手卷,三種口感,層次豐富最後加一碗麵豉湯同自家嶡餅配福岡士多啤梨,真係超滿足😍😍壽司源地址:元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖@HAJIME_SUSHI

包括前菜一品、握壽司十二貫、手卷、味噌湯同甜品

🔹前菜🔸

十二握壽司款款都好新鮮好味👇🏻
有幾款特別鍾意😍😍

🔸北海道鰤魚—即係成年嘅油甘魚,魚味好濃 郁,爽身有咬口

🔹深海池魚—池魚味道香甜回甘

🔸日本北海道帆立貝—帆立貝鮮甜肥美,真係好正

🔹吞拿魚腩蓉海膽魚籽手卷,三種口感,層次豐富

最後加一碗麵豉湯同自家嶡餅配福岡士多啤梨,真係超滿足😍😍

壽司
地址:元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖