2023-07-07
元朗食野真係一個好地方,今次食左這間源omakase, 地方應係元朗區地方最大,最闊落,所以坐得好舒服唔會迫迫夾夾!師傅造手熟練,對食材既認知十足,唔會機械化,有人性既温度,十分貼心。前菜係北海道白粟米清身爽甜,還有菠菜蛋卷幾清新, 蒸蛋嫩滑重蛋香,魚籽鮮味更帶層次感。再黎有北海道帆立貝,1款食材2隻口味, 一個配了柚子皮和海藻鹽, 另一個配了鼓油青檸汁,各有特色帶都係清新綿滑。之後師傅盡顯刀工,將右口魚切成薄片,之後微微燒焦,再將日本芽葱夾在内層,肉質帶爽,再配上紫蘇花更有夏季既清新優雅感。火炙鰆魚配上芥辣籽和蔥,濃道慢慢地遞增,魚肉緊緻實淨!壽司環節,師傅手藝亦表露無遺,間八魚都係屬油甘魚同科,質感肥美帶彈性。北寄貝壽司拍打貝類令質感更有彈性和口感變得更爽脆!青檸汁作輕輕調味,味道清香。自家製既松葉蟹配馬糞海膽壽司,將餡料mix埋成壽司。蟹肉夠多鮮味十足,更食出有海膽既優香。池魚被切到帶坑紋,令口感更帶滑身,魚味夠濃有質感,不得了!免治雞肉串,配埋日本鵪鶉蛋汁,軟骨令口感變得豐富。蛋汁既香滑成對比。雞肉肉汁都幾多,超正。海膽軍艦用料夠多,鮮味強烈,綿滑柔嫩!我的至愛。還有幾款都好正
肉質帶爽,再配上紫蘇花更有夏季既清新優雅感。
間八魚都係屬油甘魚同科,質感肥美帶彈性。
自家製既松葉蟹配馬糞海膽 壽司,將餡料mix埋成壽司。蟹肉夠多鮮味十足,更食出有海膽既優香。
池魚被切到帶坑紋,令口感更帶滑身,魚味夠濃有質感,不得了!
海膽軍艦用料夠多,
鮮味強烈,綿滑柔嫩!我的至愛。還有幾款都好正食到好飽飽。
所以呢間omakase係幾好既選擇。