2023-07-07 80 瀏覽
元朗食野真係一個好地方,今次食左這間源omakase, 地方應係元朗區地方最大,最闊落,所以坐得好舒服唔會迫迫夾夾!師傅造手熟練,對食材既認知十足,唔會機械化,有人性既温度,十分貼心。前菜係北海道白粟米清身爽甜,還有菠菜蛋卷幾清新, 蒸蛋嫩滑重蛋香,魚籽鮮味更帶層次感。再黎有北海道帆立貝,1款食材2隻口味, 一個配了柚子皮和海藻鹽, 另一個配了鼓油青檸汁,各有特色帶都係清新綿滑。之後師傅盡顯刀工,將右口魚切成薄片,之後微微燒焦,再將日本芽葱夾在内層,肉質帶爽,再配上紫蘇花更有夏季既清新優雅感。火炙鰆魚配上芥辣籽和蔥,濃道慢慢地遞增,魚肉緊緻實淨!壽司環節,師傅手藝亦表露無遺,間八魚都係屬油甘魚同科,質感肥美帶彈性。北寄貝壽司拍打貝類令質感更有彈性和口感變得更爽脆!青檸汁作輕輕調味,味道清香。自家製既松葉蟹配馬糞海膽壽司,將餡料mix埋成壽司。蟹肉夠多鮮味十足,更食出有海膽既優香。池魚被切到帶坑紋,令口感更帶滑身,魚味夠濃有質感,不得了!免治雞肉串,配埋日本鵪鶉蛋汁,軟骨令口感變得豐富。蛋汁既香滑成對比。雞肉肉汁都幾多,超正。海膽軍艦用料夠多,鮮味強烈,綿滑柔嫩!我的至愛。還有幾款都好正

肉質帶爽,再配上紫蘇花更有夏季既清新優雅感。

間八魚都係屬油甘魚同科,質感肥美帶彈性。

池魚被切到帶坑紋,令口感更帶滑身,魚味夠濃有質感,不得了!

海膽軍艦用料夠多,

鮮味強烈,綿滑柔嫩!我的至愛。還有幾款都好正食到好飽飽。

所以呢間omakase係幾好既選擇。
2023-07-07 77 瀏覽
元朗嘅寿司源,晚市Omakase Set都只係$1080起,當中包括高級食材,連熟成都有!而師傅亦keep住換飯,全晚嘅壽司都係保持最佳嘅享用溫度,值得一讚!Omakase Dinner Set $1280前菜一品、刺身三款、壽司七貫、和食兩款、一品料理兩款、手卷、味噌湯、甜品前菜係清甜多汁嘅北海道白粟米、精緻嘅菠菜卷蛋、同埋白滑嘅牛奶蒸蛋,good start!是日漬物係酸薑、醬油漬牛蒡、同埋wasabi淮山,作為間場相當合適,師傅好樂意幫手refill,正!白烏賊壽司九州嘅白烏賊切條後更見軟糯可口,少少岩鹽同埋青檸汁,唔錯!白蝦壽司富山灣特產,柚子皮同埋紫蘇花,同白蝦嘅甜味互相輝映!帶子刺身北海道嘅帶子真係肥大肉厚,一半加少少柚子皮,帶出清甜嘅感覺!另一半係傳統嘅Wasabi同埋青檸汁,放大帶子嘅鮮味!北寄貝壽司北海道嘅活北寄貝,一拍即收縮,好新鮮!間八壽司和歌山嘅間八好肥美,又爽口,加少少博多薑蔥蓉,份外惹味!右口魚刺身同樣來自北海道嘅右口魚,薄切後卷返炙燒過嘅魚邊,燒出嘅魚油混和醬汁之後,再加返落去,食盡晒右口魚嘅精華,十分出色!松葉蟹迷你飯有齊北海道松葉蟹嘅蟹肉、蟹膏,加埋三

Omakase Dinner Set $1280

白烏賊壽司
九州嘅白烏賊切條後更見軟糯可口,少少岩鹽同埋青檸汁,唔錯!

白蝦壽司
富山灣特產,柚子皮同埋紫蘇花,同白蝦嘅甜味互相輝映!

帶子刺身

北寄貝壽司
北海道嘅活北寄貝,一拍即收縮,好新鮮!

間八壽司
和歌山嘅間八好肥美,又爽口,加少少博多薑蔥蓉,份外惹味!

右口魚刺身

松葉蟹迷你飯
有齊北海道松葉蟹嘅蟹肉、蟹膏,加埋三文魚籽同埋海膽,鮮上加鮮!

縞蝦壽司
同樣來自北海道嘅直間條甜蝦,加埋炙燒過嘅蝦頭肉、蝦膏、同埋蝦籽,既甜美又惹味!

蓮藕餅天婦羅
炸到爽脆嘅蓮藕,中間係彈牙甜美嘅蝦肉餡,真係幾好味!

雞白湯
內含大量白舞茸同埋雞肉,清香之中又有少少雞油嘅油香,唔錯!

大拖羅壽司
乾式熟成咗21日嘅和歌山紀州大拖羅,薄切三片,筋位完全柔化,魚味更見濃厚,仲age咗浸清新嘅芒果味出嚟,極具特色!

柔煮八爪魚
八爪魚炆煮3個鐘以上,連蘿蔔都一樣腍甜可口!

鰆魚刺身
炙燒晒咁多面之後再厚切,加入茗荷、蘿蔔蓉、同埋特製酸汁,肉質柔嫩帶脂香!

海膽軍艦
北海道馬糞海膽,十分鮮美,餘韻悠長!

拖羅蓉手卷
加入拖羅蓉、海膽、魷魚等極鮮材料,再加少少蔥花同埋大蔥碎,每一啖都係濃厚嘅鮮味!

卷物
師傅將甜蝦、貝柱、魷魚、蟹肉、三文魚籽等,製成另一道鮮味十足嘅卷物畀我哋!

味噌湯|甜品
以赤味噌湯、日本蜜瓜、同埋豆腐雪糕十勝紅豆最中餅作為ending!
2023-07-01 76 瀏覽
🍀前菜北海道白粟米、菠菜蛋捲、牛奶凍蛋三款前菜味道清清地,做前菜啱啱好,白粟米印象深刻,口感清甜🍀刺身北海道粒貝配咗三款食法:芥末、青檸汁、炙燒,各有特色,最喜歡係芥末嘅粒貝裙邊,特別爽口!北海道右口魚卷成三分份,有款口感清新啲,另外兩件包住燒過嘅右口魚,重油香鮫魚表皮經燒過後,皮脆魚肉鮮嫩🍀壽司鱸魚、魷魚、白蝦、帆立貝、間八、中拖羅、海膽最喜歡係白蝦🦐口感帶膠質,口腔充滿鮮甜嘅味道,非常邪惡🤤仲有間八都好好食,油分多魚又香🍀白舞茸雞白湯:味道非常清甜,幾特別🍀柔煮八爪魚:八爪魚同蘿蔔入味🍀燒帆立貝:帆立貝好大個份🍀免治雞肉串:雞肉串幾有口感,點蛋汁食🍀手卷:海膽、三文魚籽、拖羅蓉、青蔥手卷,手卷好多配料,好味🍀甜品:甜品係最中餅,有啲似鯛魚燒咁,夾住豆腐雪糕同十勝紅豆蓉,仲有蜜瓜食
🍀前菜
北海道白粟米、菠菜蛋捲、牛奶凍蛋
三款前菜味道清清地,做前菜啱啱好,白粟米印象深刻,口感清甜
🍀刺身
北海道粒貝
北海道右口魚
鮫魚
表皮經燒過後,皮脆魚肉鮮嫩
🍀壽司
鱸魚、魷魚、白蝦、帆立貝、間八、中拖羅、海膽
最喜歡係白蝦🦐口感帶膠質,口腔充滿鮮甜嘅味道,非常邪惡🤤
仲有間八都好好食,油分多魚又香
🍀白舞茸雞白湯:味道非常清甜,幾特別
🍀柔煮八爪魚:八爪魚同蘿蔔入味
🍀燒帆立貝:帆立貝好大個份
🍀免治雞肉串:雞肉串幾有口感,點蛋汁食
🍀甜品甜品係最中餅,有啲似鯛魚燒咁,夾住豆腐雪糕同十勝紅豆蓉,仲有蜜瓜食
2023-06-30 43 瀏覽
今次去咗元朗食Omakase,出地鐵站行5分鐘就到,地理位置都幾方便,日式木系裝潢,Bar枱設計🪵✅Omakase $1280💛前菜🔸北海道白玉米:時令當造、口感爽甜🔸菠菜蛋卷:菠菜卷清新健康前菜🔸牛奶凍蛋:口感滑溜,淡淡奶香💛刺身🔸北海道粒貝即係響螺,一款刺身三種食法,裙邊配芥末爽口最中意呢款做法;青檸汁岩鹽味道清新;炙燒味道香口🔸北海道右口魚油香味非常濃郁,中間卷住右口魚油脂最多嘅部位及芽蔥,油分散發於口腔,幸福感Up🤤🔸鮫魚皮脆肉軟,加咗酸汁開胃啲💛壽司🔸愛媛縣鱸魚用咗辣椒蘿蔔蓉、青蔥、酸汁,感覺好開胃,口感軟嫩🔸九州魷魚用咗岩鹽青檸汁突出鮮味,口感到點黏稠,好新鮮👍🏻🔸富山縣白蝦一件壽司大約有十幾隻小白蝦🦐紫蘇花同柚子皮配搭好夾,非常鮮甜🤤🔸北海道帆立貝新鮮帆立貝鮮甜又清新嘅感覺🔸九州間八今次係腩位,所以油分口感都好平均,印象深刻😋🔸和歌山中拖羅肉質嫩身,油分好多🔸馬糞海膽海膽味道濃郁,好Creamy🔸雞白湯白舞茸的味道芳香,清清地又好好味💛一品料理🔸柔煮八爪魚經過慢煮2-3小時,八爪魚同蘿蔔好吸味,醬汁甜甜地幾唔錯🔸燒帆立貝帆立貝非常大粒,燒至半生熟狀態,加咗薑汁醬油🔸免治雞

✅Omakase $1280
💛前菜
🔸北海道白玉米:時令當造、口感爽甜
🔸菠菜蛋卷:菠菜卷清新健康前菜
🔸牛奶凍蛋:口感滑溜,淡淡奶香
💛刺身
🔸北海道粒貝
🔸北海道右口魚
🔸鮫魚
皮脆肉軟,加咗酸汁開胃啲

💛壽司
🔸愛媛縣鱸魚
用咗辣椒蘿蔔蓉、青蔥、酸汁,感覺好開胃,口感軟嫩
🔸九州魷魚
用咗岩鹽青檸汁突出鮮味,口感到點黏稠,好新鮮👍🏻
🔸富山縣白蝦
🔸北海道帆立貝
新鮮帆立貝鮮甜又清新嘅感覺
🔸九州間八
今次係腩位,所以油分口感都好平均,印象深刻😋
🔸和歌山中拖羅
肉質嫩身,油分好多
🔸馬糞海膽
海膽味道濃郁,好Creamy
🔸雞白湯
白舞茸的味道芳香,清清地又好好味
💛一品料理
🔸柔煮八爪魚
經過慢煮2-3小時,八爪魚同蘿蔔好吸味,醬汁甜甜地幾唔錯

🔸燒帆立貝
帆立貝非常大粒,燒至半生熟狀態,加咗薑汁醬油

🔸免治雞肉串
點蛋汁食,雞肉串有咬口

💛手卷
手卷餡料豐富,有海膽、三文魚籽、拖羅蓉、青蔥,鮮味濃郁
💛甜品
最中餅同蜜瓜
餡料有豆腐雪糕、十勝紅豆蓉🫘
📍 寿司源 (元朗)
元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖
2023-06-28 61 瀏覽
好耐無食過omakase,其實元朗都有好多隱藏既好野,今日就俾我搵到啦-壽司源,距離地鐘站都係5-10分鐘距離,非常方便前菜有3款 菠菜卷,海羅同埋海老,精緻又清新既味道十分開胃❤️第一件壽司係將鹿兒島墨魚切成絲 再加上青檸汁,比較season既食法,而且食得出用料好新鮮,一開始已經令人非常期待第二道係富山縣白蝦加左柚子皮,清新既感覺北海道帶子刺身 右邊加左柚子皮都係比較清新 左邊就加左芥末 同樣精彩左口魚薄切下面加左魚邊位,醬汁係魚油加醬油調整而成,風味十足一品料理-蟹肉海膽魚子飯足料既北海道長腳蟹配上海膽濃郁,下面仲加左自家醃製既魚子,好想再食多兩碗北海道縞蝦,世界級好食,本身肉質鮮嫩而上面加上蝦膏同蝦籽調整既醬 入口既𣊬間,蝦膏既香味爆發,好好食呀雞白清湯,鮮甜又好飲🤘🏿一品料理九洲木康魚,成條魚都係軟骨,可以一啖食,好過癮免治雞肉棒,𥚃面加左雞軟骨口感十足而且調味岩岩好,唔會太咸和歌山中拖羅,切成3塊更有口感,而且味道濃郁醬油漬鏗魚,比較濃味,而且魚味突出長崎縣鯖魚,輕輕燒一燒令到魚味更為突出,而且用醋稍為醃製過,更加突顯本身既味道北海道既馬糞海膽味道濃郁三文魚子,好大粒,口感突

前菜有3款
菠菜卷,海羅同埋海老,精緻又清新既味道十分開胃❤️

第二道係富山縣白蝦加左柚子皮,清新既感覺

左口魚薄切
下面加左魚邊位,醬汁係魚油加醬油調整而成,風味十足

一品料理-蟹肉海膽魚子飯

雞白清湯,鮮甜又好飲🤘🏿

一品料理九洲木康魚,成條魚都係軟骨,可以一啖食,好過癮

免治雞肉棒,𥚃面加左雞軟骨口感十足而且調味岩岩好,唔會太咸

和歌山中拖羅,切成3塊更有口感,而且味道濃郁

醬油漬鏗魚,比較濃味,而且魚味突出

北海道既馬糞海膽味道濃郁

三文魚子,好大粒,口感突出,而且調味適中

拖羅海膽帶子手卷,味道豐富而且好有層次加左少許青蔥多一點清新

最後既味蹭湯,暖番個胃,非常適合用後收尾
最後剩係想講,呢度真係好值得黎試下,真係好好食❤️
2023-06-28 48 瀏覽
相信住元朗既人一定聽過呢間壽司源,今日趁有開心事慶祝,約埋好友黎試呢間心心念念左好耐既omakase!餐廳就係元朗大馬路旁,非常方便。裝修簡約中帶有日式格調,比人感覺好舒服!壽司源晚餐一共有三個set,今次揀左中間價$1280🔹前菜一品菠菜蛋捲-調味比較淡,清新爽口粒貝 - 好甜,用醬汁熬煮到軟糯海老 - 又大又彈牙壽司一🔹鹿兒島新鮮墨魚師傅將墨魚切成一條條帶出口感,質感比較黏,加上青檸汁及岩鹽更加帶出墨魚既甜糯壽司二🔹富山縣白蝦白蝦係體型比較細小既蝦,色澤為乳白色,好似將蝦味濃縮左咁鮮甜,柚子皮為白蝦增添一種清新既果香刺身一🔹北海道帆立貝非常厚肉,師傅貼心地安排左兩款口味,一粒係柚子皮,清新d。另外一粒係wasabi,更有衝擊力刺身二🔹北海道右口魚薄切第一卷係無添加,食魚肉既清淡爽身第二三卷係燒過既綑邊位,再加上蔥,溝上用魚油豉油mix埋一齊既醬汁,好香好濃郁一品料理一🔹北海道松葉蟹 拆左肉既松葉蟹蟹肉蟹膏拌飯,加上鮮甜既海膽同三文魚子,多重層次既鮮美壽司三🔹北海道縞蝦係北海道既一款深海蝦,師傅將蝦膏同蝦籽拆出用火烤過,放上蝦身增加鹹香,超級好食一品料理二🔹雞白清湯濃郁得黎又清淡,飲

壽司源晚餐一共有三個set,今次揀左中間價$1280

🔹前菜一品
菠菜蛋捲-調味比較淡,清新爽口
粒貝 - 好甜,用醬汁熬煮到軟糯
海老 - 又大又彈牙

壽司一🔹鹿兒島新鮮墨魚

壽司二🔹富山縣白蝦

刺身一🔹北海道帆立貝

刺身二🔹北海道右口魚薄切
第一卷係無添加,食魚肉既清淡爽身

一品料理一🔹北海道松葉蟹

壽司三🔹北海道縞蝦

一品料理二🔹雞白清湯
濃郁得黎又清淡,飲完個胃都暖曬

和食一🔹酒糟漬木糠魚
少少酒味,有d似鹹魚,送酒一流

和食二🔹免治雞肉棒
入面有雞軟骨,增加口感
食既時候裹上蛋黃同甜甜地既醬汁

壽司四🔹和歌山中toro
比較軟,油脂分布平均,好似會係口中化開

壽司五🔹醬油漬鰹魚
大蔥香味好濃 同濃味既醬油漬好夾
魚肉好滑好肥美

刺身三🔹長崎縣鯖魚
用醋醃過
肉質好細嫩 同平時食開既唔同

壽司六🔹北海道馬糞海膽
來自北海道既根室海膽,鮮味很足甘甜度極高,好似食緊鹹鮮既雪糕咁正

壽司七🔹三文魚子
三文魚籽係師傅自己奄,所以比較甜身完全唔會腥,一粒粒係口中爆開既鮮味

手卷🔹toro海膽 帆立貝
最鍾意咁豐富既手卷,加左香蔥非常有層次

最後係蜜瓜同甜品,非常滿足,全晚都係笑住咁享受!
2023-06-19 32 瀏覽
今日同朋友殺入元朗去, 食一個OMAKASE, 十分之美滿前菜:北海道白粟米,菠菜蛋卷,凍蒸蛋 - 北海道白粟米的甜味和口感柔軟,與菠菜蛋卷和凍蒸蛋的清新味道和細膩口感相得益彰,為整個套餐帶來一個輕盈的開始。帆立貝刺身:一個配了柚子皮,另一個配了鼓油青檸汁 - 帆立貝的鮮美和柚子皮的清新香氣相輔相成,讓人垂涎欲滴。另一個帆立貝則與鼓油青檸汁搭配,酸甜的風味和帆立貝的鮮嫩口感相得益彰。火炙右口魚刺身,配芽蔥 - 火炙的右口魚具有深邃的味道和豐富的口感,與芽蔥的清爽味道形成了一個完美的組合。火炙鰆魚刺身,配芥辣籽,蔥花 - 火炙的鰆魚刺身帶有深邃的風味和豐富的口感,而芥辣籽和蔥花為其增添了一份獨特的辣味和香氣。間八魚壽司是一種軟嫩的魚肉,搭配壽司飯,口感鮮美日式雞白湯,配椎茸 - 日式雞白湯的風味溫和,口感滑順,椎茸的香氣和味道為其增添了一份細膩和豐富的層次。北寄貝壽司配豉油及青檸汁,口感鮮美,帶有豆醬的鹹香和青檸的清爽松葉蟹配馬糞海膽壽司 - 松葉蟹的甜味和馬糞海膽的鮮美風味相互交織,帶來一份豐富和獨特的口感。 火炙蝦膏壽司,配昆布,配蝦籽 - 火炙的蝦膏帶有豐富的口感和鮮美的風味,昆布
今日同朋友殺入元朗去, 食一個OMAKASE, 十分之美滿

間八魚壽司是一種軟嫩的魚肉,搭配壽司飯,口感鮮美

火炙蝦膏壽司,配昆布,配蝦籽 - 火炙的蝦膏帶有豐富的口感和鮮美的風味,昆布和蝦籽的味道與其相輔相成

免治雞肉串配日本鵪鶉蛋汁,口感嫩滑,帶有鵪鶉蛋的香氣和雞肉的鮮美。

和歌山七日熟成赤身壽司口感濃郁,帶有赤身魚肉的鮮美和七日熟成的滋味。

沙椎魚天婦羅口感酥脆,帶有魚肉的鮮美和天婦羅的香氣。
朋友試過即時介紹我呢間廚師發辦,雖然喺元朗,但我喺九龍都要入去嘗試吓🫢呢度晚上七點開門,晚上分別有三個價錢 $1080,1280,1580價錢非常合理大眾化🌟$1280前菜一品~刺身三品3件,壽司七件,和食兩件,-品料理兩件,手卷一件,味噌湯,甜品👍前菜:螢光魷魚配麵豉醬,日本北海道超甜白粟米~白粟米爽甜特別🌟刺身:北海道帆立貝配上夏天柚子皮海鹽,酸骨汁味道好清新開胃🌟北海道北寄貝師傅好用心製造左兩種食法,灸燒更有濃味,兩重享受🌟壽司:白蝦配上魚子鮮甜油脂多,口感正🌟日本頂級池魚肥美配上蔥油帶出魚鮮味👍和歌山熟成大拖羅大大件好肥美好鮮甜,入口滿油香🫢正🌟海膽軍艦:馬糞赤海膽,好多海瞻,好甜,好濃,好想再食😂有迷你丼:日本松葉蟹,蟹肉,北海道馬糞海膽,𩸆漬過偏甜三文魚籽,好精緻特別好味🌟甜品:非常有心思製作日本哈密瓜配上士多啤梨,夾心雪糕😋一甜一凍滿足🌟

壽司:白蝦配上魚子鮮甜油脂多,口感正🌟

日本頂級池魚肥美配上蔥油帶出魚鮮味👍

和歌山熟成大拖羅大大件好肥美好鮮甜,入口滿油香🫢正🌟

海膽軍艦:馬糞赤海膽,好多海瞻,好甜,好濃,好想再食😂

2023-05-31 52 瀏覽
餐廳近元朗站,就算九龍搭車出嚟都方便~岩岩Covid 好番,所以要食餐好幫補番過去幾日無啖好食~所以要豪一次🤣晚餐七點先開始,有三個價錢比你揀,$1080,$1280,$1580,我哋揀左中間個價錢~前菜一品,刺身三品,壽司七件,和食兩件,一品料理兩件,手卷一件,味噌湯同甜品~前菜:螢光魷魚,配麵豉醬,日本北海道超甜白粟米同磯粒貝~白粟米非常爽甜👍伴碟:Wasabi淮山,味道幾夾,有驚喜~刺身:北海道帆立貝配上夏天柚子皮海鹽,醬油同酸骨汁,青檸味~味道好清新,好開胃~北海道新鮮北寄貝配上酸骨汁較鮮甜,火炙過味道比較香濃壽司:白蝦壽司:白蝦係好細隻,但甜度較高油脂較多~第一次食到,口感唔錯~日本最頂級池魚😁😁mochichi 肉身好肥美,配上蔥油帶出魚的鮮味金目鯛配筍,清湯由魚骨熬製~魚肉嫩滑,清湯鮮甜~擺碟好靚似幅畫😆初鰹應該係鰹魚bb 經過煙燻處理過,魚肉份外肥美,配上芥辣籽味道出色👍迷你丼-日本松葉蟹膏,蟹肉,北海道馬糞海膽,𩸆漬過偏甜嘅三文魚籽~好壯觀大大件和歌山熟成大拖羅🫶🏼🫶🏼好美鮮甜入口滿口油香,好回味🌈❤️❤️❤️海膽軍艦:馬糞赤海膽,更香濃海膽味,好甜身,好想encore 🥲
餐廳近元朗站,就算九龍搭車出嚟都方便~
岩岩Covid 好番,所以要食餐好幫補番過去幾日無啖好食~

前菜:

伴碟:Wasabi淮山,味道幾夾,有驚喜~

北海道新鮮北寄貝配上酸骨汁較鮮甜,火炙過味道比較香濃

壽司

甜品通常只有一味,一係生果或雪糕,呢度滿足你兩個願望係非常難得,而且生果仲係我最愛的日本哈密瓜,份外清甜有少渣,食埋士多啤梨夾心雪糕畫上完美句號🥶
元朗隱蔽小巷Omakase|寿司源早前同朋友慶生🎉當然要食好D啦!上網睇到呢間Omakase嘅食物、環境都唔錯!👍🏻Omakase Set包括前菜一品、握壽司十二貫、和食一種、手卷、味噌汁、甜品🤗🥢前菜:小蕃茄、磯煮粒貝、麵豉螢光魷魚🥢握壽司十二貫:伊佐目、北海道帆立貝、烏賊、白蝦、右口魚、池魚、北海道縞蝦、和歌山大拖羅、和歌山醬油漬大拖羅、海膽、三文魚籽、海鰻魚🥢和食:雞白湯🥢手卷:海膽吞拿魚蓉手卷🥢味噌湯🥢甜品師傅精心安排製作👨🏻‍🍳安排由淡至濃味嘅壽司每款都非常好味!😚一邊食師傅一邊傾談😌感受日本壽司文化最中意白蝦、右口魚、池魚、北海道縞蝦、海膽😍超超超超超鮮甜美味!😋最後再來一碗麵豉湯、甜品🥳大滿足!寿司源📍元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖
元朗隱蔽小巷Omakase|寿司源
早前同朋友慶生🎉當然要食好D啦!
上網睇到呢間Omakase嘅食物、環境都唔錯!👍🏻
🥢前菜:
小蕃茄、磯煮粒貝、麵豉螢光魷魚
🥢握壽司十二貫:
🥢和食:雞白湯
🥢手卷:海膽吞拿魚蓉手卷
🥢味噌湯
🥢甜品
師傅精心安排製作👨🏻‍🍳安排由淡至濃味嘅壽司
每款都非常好味!😚
一邊食師傅一邊傾談😌感受日本壽司文化
最中意白蝦、右口魚、池魚、北海道縞蝦、海膽😍
超超超超超鮮甜美味!😋
最後再來一碗麵豉湯、甜品🥳大滿足!
寿司源
📍元朗青山公路1號珍珠樓地下10號舖
2023-05-24 665 瀏覽
呢日亞女放大假唔想母親大人我喺勞動節後咁辛勞,於是請我食好西餐廳位於元朗珍珠樓地下,近元朗西鐵站,交通都算方便,主打廚師發板餐廳裝修簡約,以吧枱形式宴客,由於樓底高空間感足夠,令人覺得舒適前菜一品有鮮甜多汁的蕃茄仔、時令柚子麵豉醬配螢光魷魚及磯煮螺貝刺身三種北海道根室產帆立貝肉身豐厚極富彈性,味道鮮味甘甜,分別配以海藻鹽搭柚子皮及醬油搭酸橘汁,食出另一番風味右口魚魚邊包裹着芽蔥及右口魚魚肉,食落有兩重口感,右口魚肉質非常滑溜,鮮味甘香,肥美而爽口,炙燒過後甘甜魚油滲出,濃郁甘香產自東京灣的活赤貝色澤亮麗,見住經過師傅拍打後貝肉即時收縮,非常生猛,經這一拍令到貝肉更加爽脆細嫩,味道鮮甜手握壽司七貫縞蝦相對香港較少食到,蝦肉帶有條紋而且富彈性,味道清爽甜美,配搭然燒過的蝦膏蝦籽,更添甘香風味初鰹魚是指初春北上被捕獲的鰹魚,魚香味新鮮、清新爽口,色澤鮮艷,肉質緊實有彈性和食二種目光魚亦是少見的魚種,肉質嫩滑脂肪豐腴,原條魚用清酒酒糟醃漬過再燒,入口初嚐帶點酒味及後回甘帶甜九州赤鯥魚亦叫赤鰭,俗稱黑喉,魚脂豐富,雖是白身魚,但魚肉鮮甜魚味濃厚一品料理二種魚清湯配白舞茸,魚湯奶白濃香又帶點菇味清

前菜一品
有鮮甜多汁的蕃茄仔、時令柚子麵豉醬配螢光魷魚及磯煮螺貝

刺身三種

手握壽司七貫

和食二種

一品料理二種魚清湯配白舞茸,魚湯奶白濃香又帶點菇味清甜,加上彩色日本麵包饅頭仔,口感煙煙韌韌,幾得意
金鯛龍鱗燒,鯛魚連皮帶鱗炙燒,使魚鱗捲曲呈立體,入口香脆鬆化,而魚肉仍然鮮嫩

手捲
即剁吞拿魚蓉配馬糞海膽,餡料多到滿瀉

味噌汁
味噌湯濃厚醇和,配料豐富,有油揚、豆腐、昆布同滑子菇

甜品
自家製黑糖蕨餅配赤肉蜜瓜,兩者味道互相配合,不會太甜
2023-05-02
2023-05-23 30 瀏覽
由沖繩回到香港 想念日本刺身壽司元朗壽司源 在新界裏也聽聞過在大街小巷裏 位置都容易找到師傅都會貼心過問 壽司飯量很配合我這種怕肥的女子或者有不吃的 都可以提出前菜螢光魷魚 螺肉本身有腌漬過 略帶出海鮮鮮味但不搶走肉質 維持彈牙質感壽司鯛魚 金槍魚 魷魚 帆立貝⋯⋯採取於當地新鮮食材 配合處理手法每樣都品嚐到很新鮮有三個款式 是我特別喜歡一款是海膽混合 師傅當場弄碎的蝦肉口感上軟綿綿的 海膽味搶先 蝦甜在中段蝦肉托襯海膽 融合感很好另一款是牡丹蝦 表面有蝦籽 有些微火灸過蝦籽也帶兩種口感 味道上的濃淡度也有差因為蝦肉軟綿綿 蝦肉鮮甜 配上蝦籽 層次有變化最後肥美魚腩 三文魚籽 海膽混合油脂豐富 滋潤每樣食材整體口感 都由海膽味道較為突出 魚籽的顆粒口中爆開 飯粒平衡整體的膩感 配搭上很豐富甜品 日本產的橙肉蜜瓜 當季的特別甜口烤過紫薯和吉士味泡芙
由沖繩回到香港 想念日本刺身壽司

魚籽的顆粒口中爆開
飯粒平衡整體的膩感 配搭上很豐富

日本產的橙肉蜜瓜 當季的特別甜口
烤過紫薯和吉士味泡芙
一坐底師傅先上左個前菜,汁煮螺肉、螢光魷魚同日本番茄,非常開胃好快師傅就上壽司🍙🐽 伊佐木雞魚壽司,加咗啲辣椒調味,食落味道好有層次🐽 鹿兒島墨魚,配上岩鹽,口感煙韌,岩鹽帶出海水鮮味🐽 富山縣白蝦,師傅幫我哋整咗一個辣辣地䄂子醬,食落口真係驚喜🐽北海道帶子,口感緊緻,又鮮又甜🐽北海道右口魚同鰈魚都好好味,油脂感滿滿🐽池魚鮮度一流,食落口好爽口🐽北海道海蝦,師傅將d膏同蝦子燒完放埋上去一齊食,鮮味真係無得輸。𩶘魚湯真係好特別,湯底濃郁,𩶘魚味道濃縮喺啲湯裡面🐽和哥山中toro,肉質豐腴,口感好滑嫩,最重要係油香勁豐富🐽北海道馬糞海膽,呢款海膽味道濃郁,口感滑溜,一d都唔腥🐽紫蘇日本薑腐皮壽司,以一個清新嘅味道結束

好快師傅就上壽司🍙

🐽 伊佐木雞魚壽司,加咗啲辣椒調味,食落味道好有層次
🐽 鹿兒島墨魚,配上岩鹽,口感煙韌,岩鹽帶出海水鮮味
🐽北海道帶子,口感緊緻,又鮮又甜
🐽北海道右口魚同鰈魚都好好味,油脂感滿滿
🐽池魚鮮度一流,食落口好爽口

𩶘魚湯真係好特別,湯底濃郁,𩶘魚味道濃縮喺啲湯裡面

🐽北海道馬糞海膽,呢款海膽味道濃郁,口感滑溜,一d都唔腥

🐽紫蘇日本薑腐皮壽司,以一個清新嘅味道結束
元朗|寿司源 Omakase (晚餐)朋友介紹元朗有一間幾好食,價錢合理既Omakase 晚餐🤓 今次就揀咗 $1280 嘅套餐,全程同師傅有好多交流,主動介紹每一款食物同調味細節,好好嘅體驗呀~前菜有香甜嘅蕃茄仔,當造嘅螢光魷魚同螺 ,師傅教我哋依次序進食。-刺身環節既野生伊佐木,用柚子皮同酸汁中和油膩感,帶出一份清香。-北海道北寄貝,師傅好用心咁製作左兩種食法。灸燒更加濃味,多一重享受。-師傅喺我哋面前將海膽、毛蟹蟹肉攪拌好,見到已經流晒口水😋👏🏻呢個係不敗嘅組合,兩者味道好夾。壽司環節開始。白蝦:打頭陣,充滿蝦既香氣,咬落去比較黏口帆立貝:鮮甜可口,加點清新香氣烏賊墨魚:用烏魚子嚟配搭,味道幾特別池魚:薑蔥同池魚本身都比較濃味,味蕾嘅刺激同享受😋北海道縜蝦:面頭原來全部都係蝦膏,濃郁之選!拖羅:熟成七日嘅拖羅,呢個冇想像中咁膩,魚味為主。拖羅:熟成十四日嘅拖羅,油香大滿足。北海道海膽:非常鮮甜,新鮮!手卷:有三種食材,海膽同三文魚子喺口腔爆發😋 然後再有赤身嘅魚味湧上黎~金雕立鱗燒賣相靚仔,外層卜卜脆;鯖魚個外皮燒得超靚!最後食埋甜品!開心!
元朗|寿司源 Omakase (晚餐)

壽司環節開始。
白蝦:打頭陣,充滿蝦既香氣,咬落去比較黏口
帆立貝:鮮甜可口,加點清新香氣
烏賊墨魚:用烏魚子嚟配搭,味道幾特別
池魚:薑蔥同池魚本身都比較濃味,味蕾嘅刺激同享受😋
北海道縜蝦:面頭原來全部都係蝦膏,濃郁之選!

拖羅:熟成七日嘅拖羅,呢個冇想像中咁膩,魚味為主。

拖羅:熟成十四日嘅拖羅,油香大滿足。

北海道海膽:非常鮮甜,新鮮!

金雕立鱗燒賣相靚仔,外層卜卜脆;鯖魚個外皮燒得超靚!

最後食埋甜品!開心!
2023-05-19 415 瀏覽
住喺屯元天大西北放假想豪啲食餐廚師發板但係唔想出城嚟壽司源就啱哂啦壽司源位於元朗青山公路珍珠樓地下近元朗西鐵站步行約五分鐘就搵到前菜 一品前菜按照蕃茄以螢光魷魚配搭柚子麵豉醬同埋磯煮螺貝順序品嘗刺身 三種北海道根室產帆立貝肉質豐厚彈嫩配搭海澡鹽以及柚子皮或者醬油同埋酸橘可以襯托貝肉鮮甜鰈魚等同右口魚屬於比目魚科肉質細緻柔嫩相反裙邊脂肪豐腴經過炙燒油潤甘甜同時包夾芽蔥可以平衡油膩感東京灣出水產赤貝等同螄蚶色澤橙紅經過拍打刺激貝肉收縮口感爽脆簡單配搭芥末醬油已經足夠手握壽司 七貫島根縣池魚肉質清爽細膩同時油脂濃重豐富適合配搭薑蔥蓉富山灣特產白蝦雪白柔滑同時晶瑩剔透而且口感綿密黏稠配搭柚子皮以及青檸汁整體清新北海道縞蝦肉質豐厚飽滿而且蝦肉清甜加上蝦膏蝦籽經過火炙突顯甘香配搭昆布層次豐富和歌山拖羅油份較重配搭相對溫和偏甜嘅芥末籽可以減輕膩滯感和歌山拖羅肉質粉紅細嫩而且油花豐潤細密鰹魚屬於洄游魚類適逢初春季節北上中途捕獲稱為初鰹;初鰹肉質相對緊緻而且魚肉特別鮮濃北海道根室馬糞赤海膽瓣塊金黃肥厚而且紋絡清晰分明絕對新鮮和食 二種首次嘗試目光魚;魚肉經過清酒酒糟醃漬酒香輕淺同時溫醇甘甜九洲赤鯥俗稱喉

前菜 一品

和歌山拖羅肉質粉紅細嫩而且油花豐潤細密
北海道根室馬糞赤海膽瓣塊金黃肥厚而且紋絡清晰分明絕對新鮮

和食 二種
首次嘗試目光魚;魚肉經過清酒酒糟醃漬酒香輕淺同時溫醇甘甜
九洲赤鯥俗稱喉黑屬於深海白身魚類;魚肉細嫩而且油脂豐富適合炙燒

一品料理 二種
魚清湯奶白濃郁配搭珍稀白舞茸脆嫩清香加埋日本饅頭麵包營養健康
金鯛龍鱗燒魚鱗經過燒炙完整捲翹立體精緻而且輕薄酥脆同時金鯛魚肉保持滑嫩水潤絕對考驗師傅技藝

手卷
吞拿魚蓉席前刀刴細綿軟嫩配搭馬糞海膽超級滿足