睇咗好多網上嘅食評同KOL既介紹之後,一直好想黎試一次既壽司店 但因為實在距離我太遠 所以一路都冇試到。今日終於提起決心嚟到元朗試一試佢前菜很精緻,店員建議先吃海膽三文魚籽,接著吃麻醬菠菜和芋頭配上柚子麵豉醬。個人很喜歡芋頭部分,十分香濃。開始壽司部分了!帆立貝壽司帆立貝鮮甜之極,食材新鮮。真鯛壽司真鯛配上柚子醬帶點清新感覺。鱸魚壽司第一次食鱸魚壽司,今次用上的是九州縣鱸魚,上面用了烏魚子作點綴,豐富口感。左口魚燒過既左口魚邊更香,魚油感豐厚。深海池魚最愛出場!很喜歡深海池魚口感,食落層次分明。池魚接下來是池魚,上面配上綠色薑,突出魚味。絲魚來自北海道的絲魚油份相對較重,口感類似油甘魚。炭燒鰻魚來到中段部分,先來一客串燒,炭燒鰻魚新鮮即整,外皮很香脆。接下來也是第一次品嚐,九州梳子魚壽司 魚味濃,上面放上蘿蔔茸,口感特別。北海道虎蝦壽司呢客壽司心機之作,壽司上面係燒過的蝦膏/蝦籽,很香濃。差不多去到尾聲了,有這款灑上芝麻的小几。朋友點的set多了兩件壽司,分別是熟成7日大吞拿魚楠和北海道馬糞海膽。兩款壽司超讚,特別是海膽!份量超多,每吃一口都品嚐鮮甜幸福的味道。最後兩個set以三色手卷
開始壽司部分了!

帆立貝壽司
帆立貝鮮甜之極,食材新鮮。
真鯛壽司
真鯛配上柚子醬帶點清新感覺。
鱸魚壽司
左口魚
燒過既左口魚邊更香,魚油感豐厚。
深海池魚
最愛出場!很喜歡深海池魚口感,食落層次分明。
池魚
接下來是池魚,上面配上綠色薑,突出魚味。

絲魚
來自北海道的絲魚油份相對較重,口感類似油甘魚。

炭燒鰻魚
來到中段部分,先來一客串燒,炭燒鰻魚新鮮即整,外皮很香脆。
接下來也是第一次品嚐,九州梳子魚壽司
魚味濃,上面放上蘿蔔茸,口感特別。
北海道虎蝦壽司
呢客壽司心機之作,壽司上面係燒過的蝦膏/蝦籽,很香濃。
差不多去到尾聲了,有這款灑上芝麻的小几。

最後兩個set以三色手卷作結,呢款手卷刷新了平時一般對手卷的印象,因為呢款手卷包含了 吞拿魚楠、自家醃製三文魚子和海膽,一次過食到曬真係好滿足好好味。
兩個餐還包括了麵豉湯和甜品
甜品是蕨餅、超甜福岡士多啤梨和泡芙。
呢間廚師發辦實在太滿足了,下次想食記得預先訂位了
2023-01-24 64 瀏覽
呢間喺元朗屹立多年好受歡迎嘅壽司源,晚市omakase 有分為三個級別,我就揀咗最抵食$1080/位嘅套餐試一試先,包含咗前菜、12件壽司、和食、手卷、湯同埋甜品,非常豐富,而且使用嘅食材都好新鮮!店員都好熱情友善。✨前菜一品✨有醋水雲+豆乳湯葉海膽+菜之花木魚三款口味各有不同嘅前菜,賣相非常精緻。水雲口感滑溜酸酸地好開胃、豆乳味道濃郁仲有海膽,口味更為豐富~✨壽司十二貫✨大分縣真鯛-配上辣椒蘿蔔酸汁,鮮味十足。鰤魚-冬季限定,入口爽口肥美鹿兒島深海池魚-omakase 必食之選,味道甜美,爽口帶油分,仲配有九州博多香蔥。青森縣左口魚-左口魚本身都好肥,上面仲有火炙左口魚裙邊。甜蝦-蝦好大隻,連埋紫蘇花一齊食,味道好特別。北海道縞蝦-上面加咗啲燒左的蝦膏及蝦籽,真係啖啖滋味。和歌山拖羅-油香十足又無筋。赤身鯖魚馬糞海膽-海膽非常之鮮甜,入口即溶。三文魚子迷你飯-醃漬咗嘅三文魚子,甜甜地,超正呀!✨和食一種✨金鯛立鱗燒檸檬汁,熱辣辣連啲鱗片都好似薯片咁脆可以直接食,醬汁口味清爽又creamy。食完壽司之後仲有一件拖羅手卷,入面有啲蘿蔔好爽口加上大量切碎咗嘅拖羅,咬落口成口油,紫菜仲要好脆

✨前菜一品✨

壽司十二貫✨

大分縣真鯛-配上辣椒蘿蔔酸汁,鮮味十足。
鰤魚-冬季限定,入口爽口肥美
青森縣左口魚-左口魚本身都好肥,上面仲有火炙左口魚裙邊。
甜蝦-蝦好大隻,連埋紫蘇花一齊食,味道好特別。
北海道縞蝦-上面加咗啲燒左的蝦膏及蝦籽,真係啖啖滋味。
和歌山拖羅-油香十足又無筋。
赤身
鯖魚
馬糞海膽-海膽非常之鮮甜,入口即溶。

三文魚子迷你飯-醃漬咗嘅三文魚子,甜甜地,超正呀!

✨和食一種✨

食完壽司之後仲有一件拖羅手卷,入面有啲蘿蔔好爽口加上大量切碎咗嘅拖羅,咬落口成口油,紫菜仲要好脆,大滿足!

甜品🍮
泡芙+福岡士多啤梨🍓,日本嘅士多啤梨真係特別甜呀~

🎌Omakase $1280🎌前菜刺身 三種寿司 七貫和食 二種一品料理 二種手卷味噌汁甜品🔸聽朋友介紹嚟咗呢間元朗近地鐵站嘅廚師發辦,佢晚市有三款選擇,我揀咗中價嘅$1280😋以廚師發辦嚟講價錢算親民,食落師傅係非常細心,功夫扎實,而食材又新鮮,性價比的確唔錯❤️🔸前菜係一個牛乳煮嘅腐竹,配上海膽三文魚籽;菠菜同埋秋刀魚卷。三款嘅味道口感都非常唔同,但同樣係開胃美味😋🔸刺身食咗真鯛,左口魚,同埋鯖魚👍🏻前面兩款雖然係正路嘢,但師傅用咗特別調味令到佢地呈現出比平時更昇華嘅味道❤️我係第二次食鯖魚刺身,師傅燒咗個外皮令到油香滲出,食落口係外皮半熟,入面魚生感,非常過癮😎🔸寿司每款都唔錯,個人特別鍾意縞蝦寿司,好似係第一次食縞蝦🦐產於北海道日本海,口感豐實飽滿,味道有種獨特鮮甜清爽,師傅再配上縞蝦蝦膏燒成嘅調味放係寿司上面,味道口感都係一絕😍🔸另外都覺得好深刻嘅係深海池魚寿司同和歌山大拖寿司,前者魚味真係好濃,後者天然魚油脂嘅甘香令到入口即溶,舒服😌另外仲有食到嘅款式包括咗章紅魚,帆立貝,中拖,同海膽😛都特別提一提呢度嘅海膽好啱我食,鮮香而唔會有怪味👍🏻🔸手卷好有驚喜,外表無咩特別,但入面係吞
🎌Omakase $1280🎌
刺身 三種
寿司 七貫
和食 二種
一品料理 二種
手卷
味噌汁
甜品

🔸手卷好有驚喜,外表無咩特別,但入面係吞拿魚蓉混合海膽同三文魚籽,每一啖都好豐富好有層次😗

🔸和食同料理方面分別有一個蜆湯,柔煮八爪魚,炭燒鰻魚同埋松葉蟹。基本上四款都無咩好挑剔❤️蜆湯嘅鮮甜可以話去到極緻~而柔煮八爪魚其實係慢煮,再配上高湯蘿蔔,十分出色!
2023-01-20 40 瀏覽
能夠坐在吧枱座位聽著主廚對食材精闢的講解,不時分享故事談笑風生,還能親眼所見主廚巧手的絕妙手藝,這就是源壽司最為人津津樂道,也是最有意思的地方,或許成了食客嚮往走進源壽司的理由。以牛乳為主角的牛乳湯頁淋上北海道根室馬糞海膽和三文魚子,擺盤精緻,兼具視覺與味覺的饗宴。牛乳湯頁絲絲的乳香,口感細緻滑溜,海膽與三文魚子的海味在口中爆開,味道層次豐富。青菜以上湯浸煮,引出菜鮮來,芋頭配以柚子醬,爽口酸甜,十分醒胃。子薑片微酸清爽,一開始我都會吃幾片作為開胃小菜,在品嚐壽司過程中又能解膩。醬油牛蒡漬爽脆宜人的咬感再配上醬油香味,醃製入味,使人胃口大開。淮山漬以芥末輕漬,蠻適合與魚油豐沛的壽司享用。當師傅拿出北海道根室帆立貝壽司時我就開始期待,因為我本身超愛帆立貝,新鮮的北海道根室帆立貝入口清甜軟嫩,讓人口中充滿自然的味道,教人意猶未盡。北海道左口魚壽司的厚度不是在開玩笑,肥滋滋的左口魚油潤程度剛好,扎實又彈牙,左口魚壽司上還放了辣蘿蔔洋蔥和炙燒的左口魚,一魚兩味,盡享北海道左口魚的生熟風味。島根池魚壽司切得頗厚身,送進口裡十級飽口,保證嘴巴不空虛,一旁的客人發出「好厚啊」的驚嘆聲。島根池魚鮮度不

島根池魚壽司切得頗厚身,送進口裡十級飽口,保證嘴巴不空虛,一旁的客人發出「好厚啊」的驚嘆聲。島根池魚鮮度不在話下,也是池魚中的聖品,適合原汁原味細嚐。

真鯛份量大到快將底層的壽司醋飯蓋光光,誠意滿分,真鯛魚味融入壽司飯粒中,充斥海洋氣息,整貫真鯛壽司入口,味蕾頓時得到最美妙的舞動。

深海池魚壽司魚油豐盈,咬起來有點脆彈,這是深海池魚特有的咬感,頗令人喜愛。咀嚼的過程中,嚐得到深海池魚的獨有的魚味,跟一般魚種不一樣,再加上那美麗的銀光色外皮,深海池魚真是款顏值和實力兼具的優質魚。

鱸魚壽司光用肉眼看足以如痴如醉,鱸魚白裡透粉,軟中帶脆,上頭黃澄澄的燒魚子畫龍點睛,鮮鹹到味,沒有搶走鱸魚豐腴魚香,印象深刻。

九州梭子魚微微炙燒後逼出的油脂,與醬油和橘子汁完美合而為一,九州梭子魚跟醋飯的比例巧妙混搭,化入舌尖的滋味令人難以忘懷,一口九州梭子魚壽司,一上桌瞬間秒殺。

鰤魚壽司是其中一款我最喜愛的壽司,尤其是冬季捕獲的鰤魚特別肥美,當季的鰤魚細味起來好不甜鮮,壽司醋飯的酸味搭配鰤魚吃相得益彰。

炭燒鰻魚上桌時那股炭燒香味撲鼻,鰻魚燒得極之漂亮,給得還挺大塊。炭燒鰻魚肉質細緻,沒有骨刺,焦脆的外層無敵可口,咬時發出咔嚓咔嚓的聲響,炭香滲進魚肉中,真是一絕的味美。

主廚介紹北海道縞蝦壽司是源壽司招牌菜之一,我吃畢都不禁說有幾多個人能抵擋北海道縞蝦壽司的魅力,我完全臣服在它的「味」力下。晶瑩粉嫩的縞蝦閃閃發光,蝦隻上撒上火炙的蝦膏跟蝦子,與縞蝦一同細嚼,蝦味極濃郁,唇齒之間化為汪洋,讓愛吃蝦的我嘴角上揚。

中拖羅壽司鮮到不行,不要說入口即化這種浮誇的棉花糖式形用詞,但是中拖羅品味起來確實幼嫩無比,細細的咬嚼中拖羅,會感受到中拖羅魚脂慢慢在嘴巴中釋放。

壽司醋飯鋪滿北海道根室馬糞海膽,北海道根室馬糞海膽壽司一放進嘴裡,如奶油般絲滑,海膽甜味無窮,加上附有海鹽的海苔,有著鹹甜交織的美妙滋味,讓我回味不已。

三文魚子大顆又飽滿,重點是主廚給得超級大方,想要一口吃下都有困難。滿滿的三文魚子讓我大大滿足,柚子汁加酸橘汁醃漬三文魚子,酸甜味道剛好,也保留了三文子的鹹鮮味。

三色手卷吃完有眼前一亮之感,手卷結合三文魚子,北海道根室馬糞海膽及吞拿魚三種海鮮食材,交疊出澎湃醉人的大海樂章,終極的海鮮盛宴,教我再三回味。

味噌湯集合幼滑的豆腐,滑口的海帶,豆味濃濃的抽揚絲和鮮得很的菇菌,混入風味層次豐富的鹹甘鹹甘赤味噌,味噌湯雖簡單,卻暖心又暖胃。

綿柔甜滑的忌廉,搭配酥脆泡芙餅皮,一口吃下泡芙散發幸福的笑意。自家製黑糖蕨餅不輸給泡芙,可以感受到黑糖的細膩甜美,蕨餅軟糯綿口帶些彈牙的勁度,作為一餐的結尾,圓滿。當造的福岡士多啤梨紅通通的太誘人,不但聞到芬芳果香,亦吃到甜在心的果汁,療癒指數破表。
2023-01-20 584 瀏覽
寿司源是元朗日式廚師發辦店的始祖之一,已經開店6年,抱歉今晚方才首次到訪,最欣賞師傅細心解說食材及流程概念,食材亦優質,性價比高。晚上的廚師發辦有三款,$1080、$1280及$1580,分別在份量及有否牡蠣,我們認為中間價的一款最適合女生胃納。最欣賞真鯛及帆立貝刺身回甘很鮮甜,熟成赤身、馬糞海膽錯不了,深海池魚壽司的蔥香出衆。縞蝦壽司以火槍先燒脆蝦膏蝦子非常好主意,倍增食味! 前菜一品:三文魚子海膽豆乳先來一客清清地的前菜,豆乳味濃非常出色,配上三文魚子及海膽,入口少少鹹味剛好,不過海膽的甘甜就不明顯。 前菜亦有兩款配菜真細心。麵豉里芋白色細細粒的里芋像魚蛋,其實是去了皮的芋頭仔,質感軟熟。 菜之花以木魚調味,基本上是吃蔬菜的味道,少少甘。 漬物:壽司薑、芥末淮山、醬漬牛蒡自家製漬物,壽司薑作用是清味蕾,芥末淮山及醬漬牛蒡可作小吃,我最喜歡淮山因為爽口微辣,打開味蕾。 刺身三種.壽司七貫:真鯛來自九州東北部大分縣,以柚子皮及自家製酸汁調味。 即是我們的赤鱲,帶春天氣息,有開運之寓意,因此挑選為第一道刺身。肉質鮮甜,餘韻非常甜美。  北海道帆立貝右方的一片以柚子豉油調味,建議先吃;然後
前菜一品:

三文魚子海膽豆乳
前菜亦有兩款配菜真細心。

麵豉里芋
白色細細粒的里芋像魚蛋,其實是去了皮的芋頭仔,質感軟熟。
麵豉里芋
菜之花
以木魚調味,基本上是吃蔬菜的味道,少少甘。
菜之花
漬物:壽司薑、芥末淮山、醬漬牛蒡
漬物:壽司薑、芥末淮山、醬漬牛蒡
刺身三種.壽司七貫:

真鯛
來自九州東北部大分縣,以柚子皮及自家製酸汁調味。

北海道帆立貝
右方的一片以柚子豉油調味,建議先吃;然後吃左方的、配合基本的芥末,由淡至濃是常理,口味有變化,帆立貝肥美鮮甜。

鰤魚壽司
一米以上的野生油甘魚才是鰤魚,是冬天的魚,選用了腩位,特別薄切三片為增口感層次,令魚味更濃。
鰤魚壽司
可惜入口沒有太大的肥美感,米飯蓋過了少少魚味,有非常淡的酸味,少少回甘甜,這個比較失色。
鹿兒島深海池魚壽司
炙熱過,配上博多的蔥。
鹿兒島深海池魚壽司
入口先有蔥之辛香,咀嚼間魚之鮮甜湧出,唔錯。
青心縣左口魚
冬天的魚,先吃上面原味,下面的兩件是魚邊位,用魚油及鼓油調味,豐腴口感。
魚湯
湯料有日本白蜆及舞茸,菇味特出,醇厚清甜。
縞蝦壽司
看著師傅以火槍燒熟蝦膏蝦子,然後放在縞蝦刺身上。
縞蝦壽司
蝦膏蝦子變得脆口,非常特色,蝦肉黏黏的,混合來吃,充滿蝦香,這個好。
以火槍燒熟蝦膏蝦子
鱸魚辛子
即是魚春,醃咗汁煮。
鱸魚辛子
 一口當湯喝了,似蛋的口感及味道,因為有少少鹹,所以亦似鹹蛋,這並非降價的評價,純粹是味道相似比較而已。

和高山拖羅壽司
用鮫位,一番位,魚味最濃,很甜很肥美。

醬油漬赤身壽司
熟成過,鼓油醃過,肉質更棉滑,加了少許蔥提味。
醬油漬磯邊燒帶子
紫菜非常乾身,薄脆非常,帶子厚肉甜美帶烤香。
馬糞海膽壽司
沒有可能失敗的配搭,非常甘香豐腴。
和食二種:

三文魚子迷你飯
三文魚子自己醃,所以比較甜,正合我意,好吃。
炭烤鰻魚
微焦惹味,肉質肥美。
三色手卷
吞拿魚蓉、沙甸魚、帶子、蔥等的配合,外脆內鮮嫩,好吃。
麵豉湯
熱騰味香,日本菇香滑。
黑糖 蕨餅.福岡士多啤梨.泡芙
甜度恰到好處
黑糖 蕨餅.福岡士多啤梨.泡芙

2023-01-13
黑糖 蕨餅.福岡士多啤梨.泡芙
為咗食好西,就算是山長水遠也覺得是值得的!晚市有三款Dinner Set: $1080, $1280 同$1580!今晚我哋就揀咗中間那款,即$1280/person!前菜1️⃣豆乳、三文魚子、海膽2️⃣竽頭 3️⃣菜之花 店員建議我們順着次序由1️⃣開始食到3️⃣,三款前菜,首先為我哋打開味蕾!此外,Wasabi 淮山同醬漬牛蒡兩款小食都好好味,當然還有最常見的薑,要黎幫手清一清味蕾簡直一流!師傅要一再為我哋加添!😃😃真鯛來自九州大分縣,上面灑上柚子皮碎,仲有紫蘇花,配上自家製酸汁,更加提升了鮮味。北海道帆立貝右邊柚子豉油,所以味道較清新,而左邊就係一般傳統的做法。金目鯛薄切,魚味更濃。鹿兒島深海池魚灸燒迫出魚油香味。清心縣左口魚頂層食原味,下邊就加咗燒香魚邊,口感更豐富。魚湯仲有舞䇯和白蜆,好鮮味!縞蝦首先燒熟蝦膏同蝦子,然後放在縞蝦上面,一口放進口裏,滿口充滿蝦的鮮甜味。鱸魚生子平時對生子冇興趣,但可能現在係鱸魚季節,生子味道也不錯。和歌山中拖羅 - 拖羅夠肥美。醬油漬赤身 - 味道唔錯。磯燒帶子脆紫菜包住食,外脆內軟,豐富口感。北海道馬糞 - 從來都keep 到水準。三文魚子已經醃過,所以比較甜。
為咗食好西,就算是山長水遠也覺得是值得的!
今晚我哋就揀咗中間那款,即$1280/person!

1️⃣豆乳、三文魚子、海膽
2️⃣竽頭
3️⃣菜之花

北海道帆立貝
右邊柚子豉油,所以味道較清新,而左邊就係一般傳統的做法。
金目鯛
薄切,魚味更濃。
鹿兒島深海池魚
灸燒迫出魚油香味。
清心縣左口魚
頂層食原味,下邊就加咗燒香魚邊,口感更豐富。
魚湯
仲有舞䇯和白蜆,好鮮味!
縞蝦
鱸魚生子
平時對生子冇興趣,但可能現在係鱸魚季節,生子味道也不錯。
和歌山中拖羅 - 拖羅夠肥美。
醬油漬赤身 - 味道唔錯。
磯燒帶子
脆紫菜包住食,外脆內軟,豐富口感。
北海道馬糞 - 從來都keep 到水準。
三文魚子
已經醃過,所以比較甜。
炭烤鰻魚
鰻魚充滿很香的炭香味!
三色手卷
脆紫菜包住食拖羅、帶子裙邊 、沙甸魚同大蔥,脆卜卜又味道鮮甜!
麵豉湯 - 唔錯!
甜品有黑糖嶡餅、福岡士多啤梨同泡芙!
不枉我長途拔涉走過來吃這個晚餐!💕💕
2023-01-13
2023-01-17 38 瀏覽
今次去咗元朗食廚師發辦,晚市提供三個套餐,分別有$1080、$1280同$1580,我哋揀咗$1080試試,包括有前菜、 壽司12件、 和食、 手卷 、味噌湯及甜品。前菜用鮮腐皮、海膽同三文魚籽製成嘅前菜,既清新又不失鮮甜。漬物壽司薑山葵淮山醬油牛蒡木魚味噌蒜頭壽司北海道根室帶子上面灑咗岩鹽同柚子皮,可以帶出帶子嘅鮮味。大分真鯛肉質細緻柔軟,鮮甜味十足。北海道左口魚 肉質比較煙靭,上面加咗火炙過咗左口魚裙邊同辣蘿蔔蓉,增加油脂感,味道層次豐富。長崎深海池魚肉質細緻,口感爽脆帶油份,味道鮮甜美味。九洲鱸魚 肉質柔軟,配烘乾後磨碎嘅魚籽,口感層次豐富。九洲梭子魚又稱竹籤魚,魚肉經輕輕火炙過,配上酸橘汁有提鮮作用。島根池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。九洲金目鯛魚肉味道濃郁,肉質細膩,油脂感較重。牡丹蝦 蝦肉鮮爽,配上火炙過嘅蝦膏,味道甘香鮮甜。青魚魚肉用醋醃漬過,入口柔軟,味道略帶微酸。長崎吞拿魚腩 魚肉經熟成7日,肉質軟綿,油脂豐富,入口即溶。北海道馬糞海膽口感嫩滑,味道濃郁,用了一個精緻嘅器皿盛載著,顯得份外吸引。和食金目鯛鱗燒 魚肉連埋魚鱗一起炸,火喉控制得恰到好處,魚肉入口

前菜
用鮮腐皮、海膽同三文魚籽製成嘅前菜,既清新又不失鮮甜。

漬物
山葵淮山
醬油牛蒡
木魚味噌蒜頭

北海道根室帶子
上面灑咗岩鹽同柚子皮,可以帶出帶子嘅鮮味。

大分真鯛
肉質細緻柔軟,鮮甜味十足。

北海道左口魚
肉質比較煙靭,上面加咗火炙過咗
左口魚裙邊同辣蘿蔔蓉,增加油脂感,味道層次豐富。

長崎深海池魚
肉質細緻,口感爽脆帶油份,味道鮮甜美味。

九洲鱸魚
肉質柔軟,配烘乾後磨碎嘅魚籽,口感層次豐富。

九洲梭子魚
又稱竹籤魚,魚肉經輕輕火炙過,配上酸橘汁有提鮮作用。

島根池魚
肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。

九洲金目鯛
魚肉味道濃郁,肉質細膩,油脂感較重。

牡丹蝦
蝦肉鮮爽,配上火炙過嘅蝦膏,味道甘香鮮甜。

青魚
魚肉用醋醃漬過,入口柔軟,味道略帶微酸。

長崎吞拿魚腩
魚肉經熟成7日,肉質軟綿,油脂豐富,入口即溶。

北海道馬糞海膽

和食
金目鯛鱗燒
魚肉連埋魚鱗一起炸,火喉控制得恰到好處,魚肉入口軟嫩,魚鱗炸得非常酥脆,配上白酒檸檬汁可減少油膩感。

三色手卷
手卷用了3種食材製成,分別有呑拿魚 、海膽同三文魚籽,混合了3種不同嘅鮮味,味道夠曬豐富。

味噌湯

自家製嶡餅配福岡士多啤梨
2023-01-14 42 瀏覽
元朗都算係omakase嘅集中地,呢間仲要算係老字頭頭盤有三款,最淡味嘅有豆腐皮配海膽同三文魚子(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)再之後食菠菜卷配日式沙律醬,最後係芋頭配柚子濃醬漬物係由師傅自己漬,有四款,蒜頭、牛蒡、子薑同最特別嘅wasabi淮山,我個人最鍾意蒜頭!主角壽司上場!北海道帆立貝爽口而且好清甜,仲配咗啲柚子皮鹿兒島真鯛時令食材,係呢段時間先有,比較清甜,肉質相對比較淋身深海池魚油份會比啱啱先重少少,而肉質係比較爽口九州梭子魚油份相對都係比較重,肉質就相對厚滑,所以加咗啲酸橘汁平衡北海道左口魚肉質比啱啱啲魚係較煙靭,for調味上面仲加咗燒咗嘅左口魚邊,增加油脂感島根縣池魚到呢到開始魚會相對比較濃味,加咗啲九州博多嘅蔥同薑蓉佢調味九州金目鯛肉質好嫩滑,魚味都係幾濃油份重北海道獅魚呢個亦都係時令魚,油味較重,而且較濃味北海道縞蝦縞蝦比較少食到,配燒咗嘅蝦膏同蝦籽,好濃味,亦好鮮甜北海道活北寄具鮮甜爽口,再加咗啲酸橘汁調味沙甸魚油份好重,而且十分濃味吞拿魚腩係經過熟成嘅吞拿魚腩,油份好重,亦都係入口即化馬糞海膽海膽幾鮮甜而且份量唔少,食落口係滿足三色手卷(海膽+吞拿魚腩+三文魚子)最後仲有手卷,

元朗都算係omakase嘅集中地,呢間仲要算係老字頭

頭盤

漬物

!主角壽司上場!
北海道帆立貝
爽口而且好清甜,仲配咗啲柚子皮

鹿兒島真鯛
時令食材,係呢段時間先有,比較清甜,肉質相對比較淋身

深海池魚
油份會比啱啱先重少少,而肉質係比較爽口

九州梭子魚
油份相對都係比較重,肉質就相對厚滑,所以加咗啲酸橘汁平衡

北海道左口魚

島根縣池魚
到呢到開始魚會相對比較濃味,加咗啲九州博多嘅蔥同薑蓉佢調味

九州金目鯛
肉質好嫩滑,魚味都係幾濃油份重

北海道獅魚
呢個亦都係時令魚,油味較重,而且較濃味

北海道縞蝦
縞蝦比較少食到,配燒咗嘅蝦膏同蝦籽,好濃味,亦好鮮甜

北海道活北寄具
鮮甜爽口,再加咗啲酸橘汁調味

沙甸魚
油份好重,而且十分濃味

吞拿魚腩
係經過熟成嘅吞拿魚腩,油份好重,亦都係入口即化

馬糞海膽
海膽幾鮮甜而且份量唔少,食落口係滿足

三色手卷(海膽+吞拿魚腩+三文魚子)
最後仲有手卷,三種撈埋一齊配搭幾特別,亦都幾鮮,但相對三文魚子味道會最突出

Overall食到嘅壽司種類唔少,師傅係有擺心思係菜式上面,食材亦都幾新鮮!~(≧▽≦)/~
2023-01-11 75 瀏覽
其實住係元朗真係會肥,有好多酒店級水準嘅好餐廳,上次亞哥生日無意發現咗一間食蠔好正嘅西餐,今次又比我發現咗一間超正嘅隱世餐廳🇯🇵日本料理Omakase😋💕 🍣寿司源Sushi Hajime 我係元朗土生土長都係最近先發現,因為佢嘅位置唔屬於購物區,即係平時行街係唔會特登走過去的😆餐廳樓底幾高有空間感,坐位不多,除咗乾淨整潔外,服務員及廚師都好有禮貌及細心🥰👍🏼每一道菜式都會好詳細介紹💕除此之外,廚師係用依家呢個季節最靚嘅食材,當中有八成以上嘅食材都係嚟自北海道😋同埋佢哋嘅Omakase set 除咗新鮮仲份量仲好夠,我食到肚腩仔都突咗出嚟😂😂😂1人份量Omakase set 前菜1碟壽司12件燒鰻魚1碟手卷1條湯1碗甜品1碟真心飽飽,超滿足😋💕
其實住係元朗真係會肥,
🍣寿司源Sushi Hajime

我係元朗土生土長都係最近先發現,
因為佢嘅位置唔屬於購物區,即係平時行街係唔會特登走過去的😆

餐廳樓底幾高有空間感,坐位不多,除咗乾淨整潔外,服務員廚師都好有禮貌及細心🥰👍🏼每一道菜式都會好詳細介紹💕除此之外,廚師係用依家呢個季節最靚嘅食材,當中有八成以上嘅食材都係嚟自北海道😋

1人份量Omakase set
前菜1碟
壽司12件
燒鰻魚1碟
手卷1條
湯1碗
甜品1碟

真心飽飽,超滿足😋💕

2023-01-05
2023-01-10 32 瀏覽
為慶祝紀念日,女朋友特地訂了這家Omakase。餐廳裝修簡約,一條長形吧枱,坐位不多,所以空間相對闊落。前菜:牛乳湯業,口感像腐皮;一小梱菠菜上灑上木耳末有嚼勁;柚子汁芋頭很是開胃。真鯛刺身:師傅介紹屬於日本新年時節食品,配上紫鬚葉,很有喜慶感。真鯛肉身徧淋軟,加上酸汁提鮮,作為開胃菜很合適。北海道帆立貝壽司:帆立貝十分冰涼鮮甜,醬油加入了柚子汁有清新的感覺。九州鱆紅魚壽司:師傅利用魚腩位薄切三件,令到口感更有層次,魚味油香十分濃郁!鹿兒島深海池魚壽司:點掇上薑蔥茸提昇香口味道,肉質厚實有嚼頭。青森縣左口魚:共計三件,不同煮法。第一件純刺身感覺清甜,其餘兩件,師傅將燒炙過的左口魚邊,夾雜其內並卷上,口感十分特別,做到外嫰內脆,外鮮內香。牡丹蝦壽司:師傅除殼時將蝦膏留下,再將蝦膏加上醬汁燒得稠杰並點掇在牡丹蝦上。香濃的蝦膏在口裏爆發之餘,下面的刺身冰涼感雙重刺激味蕾,絕對一試難忘!和歌生大拖羅:以往吃大拖羅,只要厚身都很容易吃到筋位。但師傅除了選用了魚鮫部份,亦再用上三片薄切的技巧,除了再吃不到筋位外,更有入口即溶的感覺!拖羅魚茸手卷:利用上之前的拖羅邊,再加上沙甸魚茸及自家醃製三文魚籽
為慶祝紀念日,女朋友特地訂了這家Omakase。
餐廳裝修簡約,一條長形吧枱,坐位不多,
所以空間相對闊落。

前菜:
牛乳湯業,口感像腐皮;
一小梱菠菜上灑上木耳末有嚼勁;
柚子汁芋頭很是開胃。

真鯛刺身
師傅介紹屬於日本新年時節食品,
配上紫鬚葉,很有喜慶感。
真鯛肉身徧淋軟,加上酸汁提鮮,
作為開胃菜很合適。

北海道帆立貝壽司
帆立貝十分冰涼鮮甜,
醬油加入了柚子汁有清新的感覺。

九州鱆紅魚壽司
師傅利用魚腩位薄切三件,
令到口感更有層次,魚味油香十分濃郁!

鹿兒島深海池魚壽司
點掇上薑蔥茸提昇香口味道,
肉質厚實有嚼頭。

青森縣左口魚:
共計三件,不同煮法。
第一件純刺身感覺清甜,
其餘兩件,師傅將燒炙過的左口魚邊,
夾雜其內並卷上,口感十分特別,
做到外嫰內脆,外鮮內香。

牡丹蝦壽司
師傅除殼時將蝦膏留下,
再將蝦膏加上醬汁燒得稠杰並點掇在牡丹蝦上。
香濃的蝦膏在口裏爆發之餘,
下面的刺身冰涼感雙重刺激味蕾,
絕對一試難忘!

和歌生大拖羅:
以往吃大拖羅,只要厚身都很容易吃到筋位。
但師傅除了選用了魚鮫部份,
亦再用上三片薄切的技巧,
除了再吃不到筋位外,更有入口即溶的感覺!

拖羅魚茸手卷:
利用上之前的拖羅邊,
再加上沙甸魚茸及自家醃製三文魚籽做成手卷,
味道香膩之餘,口感亦十分豐富!
2023-01-10 36 瀏覽
元朗Omakase餐廳都吾少之前生日已經到訪一次,食過返尋味,今次二訪今次師傅好NICE,刀工亦很好很細心前菜先清一清味蕾口腔,而當中最為突出為腐竹海膽真雕師傅推介是日本人喜歡新一年吃的魚🇯🇵酸汁調味得囉,好好,口感更加清爽而不膩日本北海道帆立貝2個字😂鮮甜!無需要挑剔鱆紅魚魚肉厚身屬腩位,魚味偏濃身,入口有咬口深海池魚加左薑蔥點綴,令魚味豐富左,令層次感升級左口魚左口魚本身魚味比較淡,但師傅在刺身中間夾了燒過既左口魚魚邊,魚油迫曬黎,增添風味牡丹蝦用埋蝦膏做醬🦐鮮甜到一個點!味覺既衝擊魚湯魚湯加上蜆肉更加鮮味,舞茸慢煮八爪魚經2-3慢煮後🐙八爪魚軟稔得黎但吾會梅炭烤饅魚外皮燒都脆卜卜好香口,少許調味已經足夠和歌山大拖羅師傅巧妙用上三片薄切,避免筋位,魚油味豐富醬油漬赤身吞拿魚的背脊,入口都能夠保持滑嫩,魚味濃郁醃鯖魚合格水準,但我本身對鯖魚沒太大喜好😅鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑,入口即化海膽啖啖鮮味濃香,口感creamy,而且一啲都吾會腥,三色手卷拖羅魚魚蓉、沙甸魚、三文魚籽做成既手卷,口感濃厚甜品當中自家制蕨餅最為有特色,入口少許煙韌軟糯但不痴牙。
元朗Omakase餐廳都吾少
之前生日已經到訪一次,食過返尋味,今次二訪
今次師傅好NICE,刀工亦很好很細心

前菜
先清一清味蕾口腔,而當中最為突出為腐竹海膽

真雕

日本北海道帆立貝

2個字😂鮮甜!無需要挑剔

鱆紅魚
魚肉厚身屬腩位,魚味偏濃身,入口有咬口

深海池魚
加左薑蔥點綴,令魚味豐富左,令層次感升級

左口魚

牡丹蝦

用埋蝦膏做醬🦐鮮甜到一個點!味覺既衝擊

魚湯
魚湯加上蜆肉更加鮮味,舞茸

慢煮八爪魚

經2-3慢煮後🐙八爪魚軟稔得黎但吾會梅

炭烤饅魚
外皮燒都脆卜卜好香口,少許調味已經足夠

和歌山大拖羅

師傅巧妙用上三片薄切,避免筋位,魚油味豐富

醬油漬赤身

吞拿魚的背脊,入口都能夠保持滑嫩,魚味濃郁

醃鯖魚
合格水準,但我本身對鯖魚沒太大喜好😅

鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝口感滑嫩細滑,入口即化

海膽

啖啖鮮味濃香,口感creamy,而且一啲都吾會腥,

三色手卷

拖羅魚魚蓉、沙甸魚、三文魚籽做成既手卷,口感濃厚

甜品
當中自家制蕨餅最為有特色,入口少許煙韌軟糯但不痴牙。

2023-01-04 30 瀏覽
今日去咗元朗食omakase壽司源已經喺元朗多年需要book位先食到 晚餐時間嚟到人已經好多壽司吧枱大約20個位置 非常熱鬧前菜係 甲紋魷魚 上面揀咗烏魚子粉南瓜蓉 磯燒孳菇 孳姑係罕見嘅食材 口感特別馬上就嚟到壽司嘅環節大分縣真鯛 加咗酸汁 紫蘇花 口感比較煙靭北海道手撕帆立貝加咗鹽同埋柚子皮北海道甜蝦 打成蝦膠口感更加連黏糯 用蝦頭熬製而成嘅醬汁 同埋青檸汁北海道獅魚 成年既油甘魚北海道深海池魚 加咗辣椒蘿白蓉 油份重日本島吉県池魚 上面加咗薑蔥蓉秋刀魚 香濃魚味 上面加咗薑蔥蓉火炙梳子魚 加左醬油去燒真鱈魚 加左葱花北海道三大名蝦 縞蝦 深海 燒過嘅蝦膏同鮮蝦子長崎縣中拖羅北海道馬糞海膽北寄貝貝柱位 加左自家制鰻魚汁 偏甜 加咗柚子皮新鮮三文魚子 味道啱啱好喺口腔入面爆發 香蔥吞拿魚蓉手卷整體都非常新鮮,而且份量好大超級飽麵豉湯自家製三色丸子加黑糖 配赤肉蜜瓜
晚餐時間嚟到人已經好多壽司吧枱大約20個位置 非常熱鬧

北海道馬糞海膽

北寄貝貝柱位 加左自家制鰻魚汁 偏甜 加咗柚子皮
新鮮三文魚子 味道啱啱好喺口腔入面爆發

香蔥吞拿魚蓉手卷

整體都非常新鮮,而且份量好大超級飽

自家製三色丸子加黑糖 配赤肉蜜瓜

2022-12-20 55 瀏覽
今日慶祝特別日子,當然揀自己最鍾意既菜式😌就係家鄉既Omasake今次揀左好想試既壽司源特別日子一早訂左位,準時到達,入內環境寬敞,裝修簡潔日本風!我地今日揀左$1280先黎前菜安康魚肝/紅酒漬蘿白/燒秋刀魚,開胃菜式,紅酒蘿蔔好醒胃,燒秋刀魚好驚喜,好香口,食完仲有餘香師傅先了解我地有咩唔食,之後就開始安排!先黎根室帆立貝,師傅整左兩食,魚子醬+海鹽根室帆立貝,食落先有層次,食到笑呵呵🤭隨即再上鹿兒島真鯛魚,呢款魚都幾特別,有口感,配埋紫蘇葉一齊食,又幾清新!呢個火燒深海池魚,同平時果d池魚真係比下去了,深海池魚味道超濃,配埋板本菊一齊食,好清香,師傅用火槍燒魚皮,將d 魚油迫一迫出黎,好香,勁好食再黎係慢火煮三小時既江戶前左道產八爪魚油煮,八爪魚超入味,果然係心機菜,配菜蓮護鄉好爽口,幾得意!食完頭盤,日本舞茸清花蜆湯清清口腔😌師傳比左d 漬物我地,話食壽司前可清清味蕾,柚子大根 /washabi 山藥 /牛蒡 /蒜頭 /生薑,我最鍾意食山藥,爽口又有少少washabi 味,好特別!來到壽司部分,師傅全程好用心製作,見到佢又用火槍,上碟果陣介紹呢款壽司,來自北海道左口魚,燒過左口魚
今次揀左好想試既壽司

我地今日揀左$1280

師傅先了解我地有咩唔食,之後就開始安排!

食完頭盤,日本舞茸清花蜆湯清清口腔😌

來到壽司部分,師傅全程好用心製作,見到佢又用火槍,上碟果陣介紹呢款壽司,來自北海道左口魚,燒過左口魚魚邊,食落好有層次感,燒過部份油份好重,超讚

九洲白魚 (石垣鵰魚),呢款魚唔係好多店會食到,今次都幾好彩

呢個絕到有驚喜,北海道獅魚,食落好厚身,魚味濃,呢隻魚既油份又唔同味,問完師傅,佢話呢款係時令魚
太衝動放入口,忘記影相📸️

呢一個要講3次,超超超好味,鎮店之🍣,北海道牡丹蝦,上面果d 牡丹蝦蝦膏,師傳再處理完,勁香勁濃蝦味,好想食多一件

有d 野真係唔好睇外表,呢款慢煮北海道安康魚肝,睇落冇乜特別,當你試左一啖,超痴線,魚味超濃,配埋海澡食,超搭!問師傅慢煮幾耐,回應是「㊙️」,食落有d 震撼!再3回味

食完魚肝,食埋魚身,安康魚煮物,師傅介紹話安康魚魚身,唔係度度都食到,因為處理程序都幾繁複,唔係好多店鋪會做;一放入口,肉質似田雞/雞肉,魚皮口感似海滲,又幾特別喎

仲有澡葉醋青魚加紫菜,內裡紫蘇葉碎,食完個口仲係魚香紫蘇葉既味道,唔錯👍但冇留倩影

呢款長崎縣14日成吞拿魚腩,睇落知咩料,嘻嘻😁入口即化,油脂分布的好好,掂!

北海道馬糞海膽,只能夠講,師傅可唔可以比多d, 好鮮甜好好食呀🤩

呢個手卷又比到驚喜我地,海膽三文魚子吞拿魚三色手卷,見師傅撈撈撈,望到吞口水,放落口,只識笑😝

之後上埋麵鼓湯同甜品,福崗士多啤梨,自家制蕨餅唔錯👍

師傅同侍應服務好好,勁有禮貌,整體來講超值,今次食到好特別既菜式,好有係日本🇯🇵食既感覺,值得推介
慶祝紀念
紀念日
  • 深海池魚
  • 安康魚肝
2022-12-20 441 瀏覽
幾年前黎過壽司源,當時覺得係眾多OMAKASE入面,呢間算係高質素之一,黎開元朗就決定再食下睇下KEEP唔KEEP到個質素有三款OMAKASE選擇,我地揀左最基本$1080先食前菜鮟鱇魚豆腐,辣椒蘿蔔on top,紅酒漬日本蘿蔔,京蔥青椒放底,仲有秋刀魚卷真鯛來自九洲,配上酸汁、柚子皮 、紫蘇花,口感煙韌根室帆立貝,岩鹽同柚子皮灑面,可以帶出鮮味成年油甘魚,呢個腩位比較肥美,亦都係北海道產,油脂十分香醋漬池魚,魚味濃,上面放有薑蔥蓉深海池魚,魚味再濃d,放上辣椒蘿蔔蓉,可以中和油份 左口魚,群邊食得多,魚身就彈牙d,有少少似雞泡魚口感梭子魚,香港叫竹籤魚,炙燒過之後好鬆軟,油份突出鱈魚,自己醃製嘅洋蔥比較清甜,燒過之後同飯好配合牡丹蝦即時開邊,將蝦膏拎出,師父細心將蝦腸清除,燒香蝦膏,牡丹蝦係北海道三大名蝦,係三種入面最多膏量,口感彈牙鮟鱇魚魚湯,菜同蘿蔔吸收左魚湯鮮味,魚皮分開 ,口感有少少似橡筋中拖羅,熟成14日 ,來自長崎縣,切成3塊黎增加口感北海道馬糞海膽,從來都無得輸喜之次手卷,原條食就食得多,切粒炙燒做成手卷第一次,係我食過最好味既手卷 最後食埋我最愛既蕨餅加冬天時令士多啤

有三款OMAKASE選擇,我地揀左最基本$1080

真鯛來自九洲,配上酸汁、柚子皮 、紫蘇花,口感煙韌

根室帆立貝,岩鹽同柚子皮灑面,可以帶出鮮味

成年油甘魚,呢個腩位比較肥美,亦都係北海道產,油脂十分香
醋漬池魚,魚味濃,上面放有薑蔥蓉
深海池魚,魚味再濃d,放上辣椒蘿蔔蓉,可以中和油份
左口魚,群邊食得多,魚身就彈牙d,有少少似雞泡魚口感
梭子魚,香港叫竹籤魚,炙燒過之後好鬆軟,油份突出
鱈魚,自己醃製嘅洋蔥比較清甜,燒過之後同飯好配合

中拖羅,熟成14日 ,來自長崎縣,切成3塊黎增加口感
北海道馬糞海膽,從來都無得輸
最後食埋我最愛既蕨餅加冬天時令士多啤梨,完美咁結尾,咁耐無食,壽司源依然保持到高水準,實屬難得
2022-12-18 51 瀏覽
難得入元朗整嘢,朋友就介紹我去呢食Omakasa ,話我一定有驚喜咁話,即刻Book檯GoGoGo🤭去到比我想像中大,樓底高環境座得舒服,入到去見到師傅已經準備好大展身手🍁🍣點咗中價位套餐好快就上前菜一見到好賞心悅目😍相機食先😂前菜三食順序係淡味吃到濃味,豆腐再去紅酒蘿蔔漬物然後再食燒秋刀魚卷,個秋魚魚味好出好味👍🏻根室帆立貝刺身做咗兩個味道,一個係配海鹽另一個配上魚子醬即刻口感又昇華咗鹿兒島鯛魚刺身😍好鮮味火燒深海池魚🐟呢款個魚有火槍再燒過一下個,食落個魚油味更香慢煮江戶八爪魚🐙 慢煮嘅八爪魚好嫩,配菜嘅自蘿蔔入晒味而蓮暮莖都好爽甜到壽司部份首先會上一碟漬物比你,等你食嘅過程可以清清味蕾,其中一樣山葵山藥唔係周圍都食到嘅味道北海道左口魚(右上)頂層搭一小塊燒過嘅左口魚,油份更出帶出不一樣口感超正九州白魚(左下)北海道獅魚(右下)北海道牡丹蝦配蝦膏🦐呢款味道好正超級回味紫蘇葉醋鯖魚配紫菜😌呢款睇上去無咩嘢入口完全震撼味蕾超MM7..必食!!!除咗刺身壽司,中途都會不間段有熱物送上,等你暖暖胃,呢個咁窩心嘅上菜次序非常好日本舞茸清花蜆湯(左上)清清你味蕾作為前奏慢煮安康魚肝(右上)無唸過

點咗中價位套餐好快就上前菜
前菜一品

一見到好賞心悅目😍相機食先😂

帆立貝剌身兩食

鯛魚剌身

鹿兒島鯛魚刺身😍好鮮味

火燒深海池魚🐟呢款個魚有火槍再燒過一下個,食落個魚油味更香

九州白魚(左下)
北海道獅魚(右下)

蝦膏配北海道牡丹蝦

北海道牡丹蝦配蝦膏🦐呢款味道好正超級回味

醋鯖魚

紫蘇葉醋鯖魚配紫菜😌
呢款睇上去無咩嘢入口完全震撼味蕾超MM7..必食!!!

日本舞茸清花蜆湯(左上)
清清你味蕾作為前奏
慢煮安康魚肝(右上)
無唸過會出現魚內臟嘅食物,本人都幾怕內臟會腥,點知食落一點腥味都無仲好香,配埋下面嘅海帶食好正,有驚喜
安康魚煮物(右下)
湯超甜🤤魚嘅肉質煮後有點像田雞,魚皮口感有點像海參,唔講唔知原來呢款魚好小人會煮架🤫

長崎吞拿魚腩 & 北海道馬糞海膽

三色手卷

三文魚了吞拿魚三色手卷🤤入口叮一聲無唸過佢平平無奇入口超好味😍加上佢塊紫菜無敵脆成件事超級鮮味😆必食

自家制日式厥餅,好軟Q

朋友果然無介紹錯,食材新鮮之外此店煮法同味道都好有驚喜,食得出店鋪師傅功力同對食物味道嘅追求好高👍🏻會再去💯

前菜一品
帆立貝剌身兩食