2023-12-04 25 瀏覽
首先,一坐低就有蝦片任食,幾特別,蝦片脆卜卜,讓人感受到店家的用心。接著,我揀咗小火山經典泰豬鍋拼盤,有各種嘅肉類,包括豚肉眼、黑毛豬梅肉、豬腩同豬頸肉。沾醬選擇多,各有風味,海鮮沾醬以泰國青辣椒為基調,配搭芫茜和新鮮青檸汁,係搭配海鮮的首選,而甜雞沾醬以甜雞醬為基調,鮮橙色看似極辣,其實微辣偏甜,適合大人小朋友。🥩🥩🥩另外,豬梅花肉新鮮嫩滑,沾上新鮮雞蛋液再煮,好嫩滑,搭配上洋蔥圈同生菜,口感豐富,更加滿足。🐖🐖🐖泰式料理唔少得金邊粉,Q彈有嚼勁,煮完吸曬湯汁相當入味。🍜🍜🍜緊接住,尝試小火山招牌嘅一口杯盛合,其實係二人份嘅三味刺身,新鮮的生蝦、三文魚、蠔搭配店家特調的醬汁,,每一口都充滿著海鮮的鮮甜。🦐🦐🦐轉而品嚐芒果沙冰,冰涼的口感搭配芒果的香甜,清新怡人。朋友來一杯泰式Mojito檸檬草,清涼的薄荷搭配檸檬草的香氣,帶來完美的結尾。🍹🍹🍹

2023-12-04 31 瀏覽
最近見銅鑼灣新開左間小火山好多人推介, 未食過泰豬鍋就心郁郁想試。餐廳係鵝頸橋街市樓上, 裝修幾靚, 夜晚好似會有band show, 氣氛環境唔錯。♡蝦片任食及醬料費 $28(位)一坐低就上蝦片,配冬陰蛋黃醬好好食, 不過我地一盤都食唔曬, 之後試下沾椰汁雞湯食, 又意外覺得幾夾。火鍋同燒肉我都食得多, 但一個鍋做曬2樣就第一次。 個鍋會俾2塊豬油, 一塊用黎搽均全鑊, 一塊可以放係中間, 熱融左塊豬油可以流落四周。 餐廳無特別每枱頭頂安放抽油煙機, 但每枱都咁煮, 件衫又聞唔到好重燒肉味。 ♡小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯 $60雞湯可以飲,船湯幾特別,但直接飲好咸。♡小火山x 曼谷柏拉差燒烤套餐$328套餐有豬、牛、雞、魷魚, 2人份岩岩好。♡泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 $78食太多肉揀左個沙律好似健康啲, 但發現好辣~♡泰式奶綠 $38斑蘭奶茶好特別, 好香,無泰式奶茶咁甜。♡泰式奶茶 $38

♡蝦片任食及醬料費 $28(位)

♡小火山牛骨船湯&香茅椰汁雞湯 $60
雞湯可以飲,船湯幾特別,但直接飲好咸。

♡小火山x 曼谷柏拉差燒烤套餐$328
套餐有豬、牛、雞、魷魚, 2人份岩岩好。

♡泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 $78
食太多肉揀左個沙律好似健康啲, 但發現好辣~
♡泰式奶綠 $38
斑蘭奶茶好特別, 好香,無泰式奶茶咁甜。
♡泰式奶茶 $38
2023-12-02
2023-12-03 36 瀏覽
平時韓燒就見得多,烤豬肉專門店比較罕有.ᐟ 鍾意食豬肉既朋友可以試下呢間特色餐廳.ᐟ 小火山係本港首間泰豬鍋(Mookata)專門店,特色烤爐設計可以同時烤肉﹑打邊爐🔥 一鍋二食簡直雙重享受.ᐟ❝ 小火山x曼谷帕拉差燒烤套餐 $𝟑𝟐𝟖 ❞❝ 小火山牛骨船湯+香茅椰汁雞湯 $𝟔𝟎 ❞泰豬鍋有三款燒烤套餐,呢個set有齊豬牛兩款,一次過試哂泰國無激素豬肉﹑手切鮮豬膶﹑柏拉差醃牛柳﹑原隻鮮魷魚,非常豐富😍 全部食材非常新鮮,仲要厚切添 .ᐟ 本身套餐包左蔬菜清湯,可以加錢升級特色湯底,牛骨湯同椰汁雞湯味道濃郁,值得一試👍🏻 .ᐟ 先將肉片放入湯鍋中灼兩下,再放上烤爐,肉片吸收湯汁精華後更香口順滑,第一次試呢個食法又幾好味🤤❝ 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 $𝟕𝟖 ❞沙律以大蝦﹑四季豆﹑芽菜﹑木瓜整成,新鮮爽脆,非常足料.ᐟ 以魚露﹑辣椒調味後,香辣惹味,滿滿既泰式風味,清新開胃。❝ 泰式奶茶 $𝟑𝟖 ❞❝ 泰式奶綠 $𝟑𝟖 ❞餐廳有多款泰式飲品選擇,奶茶香甜順滑,而奶綠都味道濃郁,幾有正宗風味.ᐟ ❝ 醬料費 $𝟐𝟖 ❞餐廳收取每位$28醬汁費,提供蝦片任食🍤 一入座店員就會遞上蝦片,一大盤份

❝ 小火山x曼谷帕拉差燒烤套餐 $𝟑𝟐𝟖 ❞
❝ 小火山牛骨船湯+香茅椰汁雞湯 $𝟔𝟎 ❞

❝ 泰式芭拉魚露大蝦拌木瓜沙律 $𝟕𝟖 ❞

❝ 泰式奶茶 $𝟑𝟖 ❞
❝ 泰式奶綠 $𝟑𝟖 ❞

❝ 醬料費 $𝟐𝟖 ❞

餐廳收取每位$28醬汁費,提供蝦片任食🍤 一入座店員就會遞上蝦片,一大盤份量十足,超香口,食到唔停口.ᐟ
2023-12-01 36 瀏覽
好少有地方可以一次過食晒燒肉同埋打邊爐,所以今次嚟試吓呢間!-🍲泰國烤鍋 ($298)我哋揀咗小火山牛骨船湯同埋香茅椰汁雞湯,兩款湯底都好濃郁,尤其係椰汁雞湯係好靚嘅奶白色🥰牛骨湯嘅味道好地道,加埋金邊粉就可以整成一碗船麵,而且因為夠濃,所以食落都好掛湯🤓🐽小火山經典泰豬鍋拼盤 (+$20)有四款豬肉,肉味都幾香,唔同嘅部位同埋唔同產地嘅豬肉各有風味,尤其係豬腩肉同豬頸肉用嚟燒肉一流,煎成金黃色再食,油香四溢,好滿足🙈不過如果食得多會有少少滯,可以點吓佢哋嘅自家製特色醬汁,酸酸辣辣幾開胃~🐖泰式豬梅花肉片 ($68)肉片都幾厚,而且份量比想像中多,撈埋蛋汁食口感會比較嫩滑😙🦐炸蝦片 ($28)可以配上佢哋嘅自家製冬陰功蛋黃醬食,味道會更加濃郁,蝦片本身都炸得幾酥脆,而且大大塊,幾滿足🥸🍜其他火鍋配料另外我哋嗌咗蘿蔔、通菜同埋金邊粉,煮完之後仲可以自己砌成一碗船麵同飲埋湯底🤣比起普通邊爐真係特別啲!🍹泰式奶茶 ($28)茶底幾濃郁,而且口感絲滑,甜度適中🧊-🍵泰式奶綠 ($28)綠茶嘅味道幾突出,比紅茶底感覺更加清新!我哋見餐廳仲有live band stage,如果嗰日有得睇表演氣氛應
🍲泰國烤鍋 ($298)

🐽小火山經典泰豬鍋拼盤 (+$20)

🐖泰式豬梅花肉片 ($68)
肉片都幾厚,而且份量比想像中多,撈埋蛋汁食口感會比較嫩滑😙

🦐炸蝦片 ($28)

🍜其他火鍋配料

🍹泰式奶茶 ($28)
茶底幾濃郁,而且口感絲滑,甜度適中🧊
🍵泰式奶綠 ($28)
綠茶嘅味道幾突出,比紅茶底感覺更加清新!

我哋見餐廳仲有live band stage,如果嗰日有得睇表演氣氛應該幾好,環境都幾闊落,不過美中不足嘅係冇燒肉嘅抽油煙設施,食物都幾有特色,如果想同時有燒肉又打邊爐嘅話呢度應該都係一個唔錯嘅選擇~

味道 8/10
服務 7/10
環境 7.5/10
回頭率 7/10
總評 7.25/10😄🤍
人均消費 $300💰
📍 小火山
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

#米食泰國菜 #米燒肉 #米打邊爐 #米食銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2023-11-25 36 瀏覽
香港首間泰式火鍋🥘香港打邊爐來來去去四川麻辣湯、壽喜燒湯再唔係就花膠雞湯,可以一邊燒烤一邊打邊爐嘅泰式火鍋真係第一次聽。知道銅鑼灣首間泰式👉🏻泰豬鍋👈🏻開咗,立即訂枱去試😍😍餐廳係以泰國熱帶叢林作設計,令人感覺身在度假村一樣🌳,聽講餐廳每到週末就會安排band隊唱歌,可惜錯過🥲店員先遞上一大盤蝦片同醬料比我啦,分別係亞萊蒜辣椒醬、海南雞醬料、泰式海鮮辣椒醬呢到收費$28湯底:香茅椰汁雞湯+小火山牛骨船湯+$60小火山牛骨船湯採用大量牛骨、牛骨髓、十幾種香料熬製至少五個鐘以上,湯底呈深褐色,飲得出鮮甜好濃郁嘅牛骨味👍🏻咁濃郁嘅湯底攞嚟烚肉類啱啱好香茅椰汁雞湯以鮮雞熬製3小時,再搭配椰汁、泰國青檸等調味料去熬製,奶白柔滑,適合烚菜小火山經典泰豬鍋拼盤$258分別有北海道千歲米豚肉眼、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭A級無骨豬腩、手切泰式豬頸肉先放湯淥一淥再放上烤鍋烤,香氣四溢,肉片都烤到金黃色,非常滋味。個人最愛無骨豬腩&豬頸肉淥牛骨船湯 湯式好濃,肉片係吸晒湯汁,唔洗沾醬都夠味。豬腩有舊軟骨,好有口感,肉味濃。豬頸肉帶少許油脂,入口好爽同重油香。泰式豬梅花肉片$68肉片當中夾咗隻蛋,店員話下鍋
香港首間泰式火鍋🥘

呢到收費$28

湯底:
香茅椰汁雞湯+小火山牛骨船湯+$60

香茅椰汁雞湯

小火山經典泰豬鍋拼盤$258

泰式豬梅花肉片$68
肉片當中夾咗隻蛋,店員話下鍋前將蛋漿攪拌撈埋啲肉,出嚟質感會香滑啲。我哋攞咗塊煎,其他就淥。煎的話確實好香蛋汁味,有啲似媽媽煎蛋漿午餐肉🤣🤣但肉質就會粗糙
相反淥就好軟滑好淋。

白蘿蔔
通菜
金邊粉
又係吸湯之選,蔬菜類淥椰汁湯,清清哋。而金邊粉就一定要放濃湯啦,超正

小火山三味刺身一口杯盛合$138
分別係三文魚、帶子、生蝦再加生蒜辣椒同青檸酸汁。刺身厚肉,但食唔到鮮味🤢被酸汁蓋過晒

泰式雙檸紅茶$48
濃郁紅茶底+檸檬+青檸,唔會好甜,酸酸味味幾開胃

泰式奶茶$48
食泰國菜點少得泰奶茶,不過無得少甜
2023-11-24 33 瀏覽
首先,呢度有任食嘅蝦片作前菜,而且蝦片又脆又大塊又好味,好開胃!🍤緊接住,我地就要揀湯底了,咁我揀左牛骨湯底同椰子雞湯底,牛骨湯底濃郁,長時間熬煮令骨骼軟化,會釋放出營養物質,對消化系統好好,而且牛味好足。另外,椰子雞湯底清新,雞肉滑嫩,椰香味濃,一啖一啖都係暖心入味。🍜肉類拼盤有千歲米豚肉眼、伊比利亞黑毛豬梅肉、A級豬腩同泰式豬頸肉。每一款都有獨特嘅風味,一次過嚐到唔同嘅肉質同滋味,肉質柔軟,食得出好新鮮。🍖呢個小火山三味刺身一口杯盛合係必點,有新鮮嘅生蠔、三文魚同生蝦,經過泰式調味更惹味了。🍣 泰式豬梅花肉片沾上蛋液後更滑溜。🐽最後,朋友來杯椰子冰沙,清涼解渴,我點左芒果雞尾酒。最後,甜品方面唔可以錯過芒果糯米飯,芒果嘅清香同糯米飯嘅Q彈,簡直係絕配!🍹🥭

2023-11-22 45 瀏覽
上網見到相片好有特色,有邊爐和燒烤就去試試!我們兩人等到九點才上去先有八折,我地叫咗海鮮套餐,小火山經典泰豬鍋拼盤這燒烤為主比較好食,湯底叫咗冬陰公和清湯打邊爐,但係都係燒比較多,海鮮都算新鮮,尤其是魷魚好彈牙,鮑魚燒完都好淋,個湯底都無咩打過,但最後都叫咗個粉絲去食冬陰公湯索哂味正!小火山三味刺身一口杯,有三文魚,生蝦,帶子各兩杯,這個非常好味!餐前有小食(蝦片)食哂可添加,星期六晚還有live brand!氣氛不錯!叫咗兩杯有酒精的雞尾酒,但係無咩酒味!可能叫杯無酒精食化算啲!兩人合共要八百幾!
2023-11-18
店鋪位於時代廣場片區往外的對街樓上,需橫穿人行道(穿過高架橋)抵達。雖身處舊樓之上,但入到室內,便即刻被泰國的自然愜意包圍。鍋底湯料類似中式鴛鴦鍋,一半是小火山牛骨船湯,另一半則為香茅椰汁雞湯。中間有個烤盤。吃法是將肉在湯鍋里涮2-3秒後,即刻在烤盤開燒,和好友的話匣子就這樣,在滋啦滋啦聲中順暢輕鬆打開了。選擇了經典小火山泰豬鍋拼盤,泰式豬梅花肉片,食材品質原圖直出,自是新鮮高質,無可挑剔。煮好/烤好的肉任意蘸上泰式特色醬料碟,都驚喜好味!泰式奶綠和泰式奶茶的飲品,直接把泰式氛圍感拉滿。蘿蔔建議在鍋中煮久些,滋味便充分滲透進去了,軟糯多汁,回味無窮。通菜作為泰式經典綠蔬,自是不可少,但這麼鮮脆的食材屬實少見,給店家的用心點贊。三位刺身也是把日料泰做,味道十分平衡,創意滿分💯最後用蝶豆花芒果糯米飯收尾,真是飽足又喜樂的一次探索。很用心做事的人,終究該被看到吧❤️任食蝦片都值得專門拎出來誇一遍

泰式奶綠和泰式奶茶的飲品,直接把泰式氛圍感拉滿。
三位刺身也是把日料泰做,味道十分平衡,創意滿分💯
任食蝦片都值得專門拎出來誇一遍
2023-11-18
  • 泰式豬梅花肉片
  • 泰國烤鍋
  • 芝士奶蓋泰式奶茶
環境還可以,當晚全場大約得1/3顧客,食物質素一般,街巿凍肉舖貨式,食品與價錢不成正比!如果用優惠得9只0分鐘用餐,火鍋加燒烤不足夠享用(我是正價)。有結他手、歌手唱歌,可以付費點唱!
有結他手、歌手唱歌,可以付費點唱!

2023-11-05
2023-11-21 1355 瀏覽
平時想食泰國菜就會去九龍城, 剛好又到左我同朋友既聚餐日, 我地至鍾意每次都食新餐廳, 佢係網上搵到間特色泰國菜餐廳訂左位, 同平時食既唔一樣上星期我地係平日日子黎, 所以人客唔算好多, 但我地都有訂枱, 以免要等位餐前小食我地叫左個蝦片任食, 食完仲可以再叫店員加, 另配左蛋黃醬一齊點食, 炸到脆卜卜, 愈食愈停唔到口, 仲要放耐左都依然保持脆度小火山三味刺身一口杯盛合一共有六杯三款刺身, 分別有泰式生蝦、三文魚同帶子刺身, 三款刺身都放左唔同既泰式醬汁係面頭, 生蝦爽彈可口, 辣青椒醬汁辣得惹味醒胃, 三文魚同帶子刺身入口鮮甜肥美, 估唔到配辣醬汁味道咁夾, 值得一試!我地叫左個泰豬鍋, 預設湯底係蔬菜清湯, 可以另外升級叫三款不同既湯底, 我地揀左要小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯, 店員幫我地把湯分別倒係鐵板鍋兩側, 等差唔多滾就可以開始燒同灼肉, 店員教我地如果想燒肉, 可以先將牛脂肪搽滿係鐵板上, 再直接放生肉係上面燒烤, 而兩側湯底既食法係先將生肉放進湯底灼大約8-10下左右, 然後放係鐵板上燒烤, 係令湯汁掛係肉上再燒, 令塊肉帶底既味道之餘, 食落又唔會太過熱氣小火山經典

小火山三味刺身一口杯盛合

小火山經典泰豬鍋拼盤
拼盤當中分別有小火山特選北海道千歲米豚、伊比利亞黑毛豬梅花肉、波蘭A級無骨豬腩同手切泰式豬頸肉, 全部豬肉都相當新鮮, 食得出豬肉原有香氣
我同朋友異口同聲不得不讚伊比利亞黑毛豬梅花肉, 將佢放入湯鍋中先灼再後燒, 唔洗點任可醬料都已經食到豬肉既甜味同湯汁既有味道, 口感軟熟, 油脂分怖平均, 好好味

泰式豬梅花肉片
面頭放左生雞蛋, 跟豬梅花肉片拌勻再放入湯灼熟, 蛋汁令肉質增加滑度, 食落相當嫩滑可口, 豬肉甜味強烈, 超鍾意啊!

另外我地仲叫左日本南瓜、金邊粉、通菜, 南瓜同樣先灼再燒, 味道香甜又唔會太過乾身, 而金邊粉放入牛骨湯嗰邊煮好似食緊泰式船粉咁, 好惹味

蝶豆花芒果糯米飯
好彩個甜品係一口尺寸, 我地食完主食已經有八成飽, 糯米飯入口煙刃, 椰汁味道調得剛好又唔會過份甜

另外我地仲叫左泰式奶茶同泰式雙檸紅茶, 甜度恰道好處, 香料味唔會過分濃, 幾好飲!
2023-11-21 43 瀏覽
尋晚竟然比我搵到間新奇有好食嘅泰國餐廳,係位於銅鑼灣堅拿道西冠景樓嘅小火山。餐廳主打泰豬鍋,即係烤肉+打邊爐一鍋二食。一到步店員會拎一個類似韓式烤肉板過黎開爐,唔同嘅係,板嘅周圍係會放湯,而且一邊係雞湯,一邊係牛骨湯,好盞鬼。食落就會知點解要咁做,陣間揭曉豬肉拼盤- 北海道千歲米豚:豬肉味突出,肉質細緻- 波蘭A級無骨豬腩:油脂分佈均勻,而且切得唔薄,食落會多一層口感- 手切泰式豬頸肉:肉質結實爽口,切成條狀,口感質感都一流- 泰式豬梅片:腩位,切成大大塊,上台時會有一隻生雞蛋喺上面比大家撈埋一齊煮,所以肉質會更加滑身,雖然大舊,但口感鬆軟,肉質細嫩,品質非常好,食完大滿足- 芒果糯米飯:尾聲甜品,完美落幕韓式烤牛肉就食得多,烤豬肉就少見,而點解要先打邊爐,之後先拎去燒?我估係因為豬肉更着重口感,肉片較厚,所以先打邊爐煮熟,再烤香,肉質會更嫩滑,肉味亦會更突出,效果係出奇地好,絕對刷新左我地豬肉嘅想像。呢餐非常滿意,正正

豬肉拼盤
- 北海道千歲米豚:豬肉味突出,肉質細緻
- 手切泰式豬頸肉:肉質結實爽口,切成條狀,口感質感都一流

- 芒果糯米飯:尾聲甜品,完美落幕

2023-11-20 227 瀏覽
小火山絕對係我近期食過最高質嘅泰菜🥹🥹一坐低就有蝦片小食,蝦片似係焗嘅,因為好難得地唔會油,仲有啲泰式香料嘅味道,配上佢哋嘅辣椒蛋黃醬(?)好想問佢有冇得打包帶走🥹😂作為芝士奶蓋愛好者,真係估唔到會喺泰國餐廳飲到咁正嘅芝士奶蓋!芝士奶蓋泰式紅茶同埋泰式綠茶都超正,頭先查底已經係好香,奶茶比例剛好,奶蓋味道好香濃,然後有細粒鹹香嘅芝士🤤 我忍吾住搶埋男朋友個杯嚟飲咗一半 🤣小火山嘅特色就係呢個鍋,中間係燒肉盤,隔離嘅係可以打邊爐嘅湯,好特別😍 重點重點!我哋叫咗個香茅椰汁雞湯底,超級香,所有肉坊嗰邊都超好食,個湯甚至就咁飲都好正🤤🤤 另一邊叫咗牛骨湯,用嚟煮蔬菜同埋金邊粉就最適合👍豬梅花肉片中間有隻蛋好搞笑😂 將肉撈埋蛋放上去燒,都幾特別經典泰豬鍋拼盤必叫!有唔同部位嘅豬肉,淨係睇都知肉質好新鮮,最推薦就係放落去椰汁雞湯打邊爐,齒頰留香🤤🤤最後點少得泰菜經典甜品 - 芒果糯米飯,整得好靚,芒果好新鮮夠甜,糯米飯同滿滿既椰漿,一啖食落去好滿足,完美的句號🫶
小火山絕對係我近期食過最高質嘅泰菜🥹🥹

另一邊叫咗牛骨湯,用嚟煮蔬菜同埋金邊粉就最適合👍

豬梅花肉片
中間有隻蛋好搞笑😂 將肉撈埋蛋放上去燒,都幾特別

經典泰豬鍋拼盤

• 芝士奶蓋泰式奶茶
2023-11-18 89 瀏覽
首先火鍋醬料及蝦片要另外加錢,未落單已經放係枱面,店員唔會主動講。我哋兩人叫左一個火鍋拼盤(豬肉,五花肉,魷魚)生蝦杯,一碟椰菜總共500幾蚊。上菜嘅時候店員突然話要收走枱面上既泰式三色醬換另一兜,有食過泰式火鍋嘅人,就知道三色醬汁先係個靈魂,而且我哋喺上菜之前已經點左啲醬汁,無啦啦話要收返令到我哋好愕然。店員解釋:因為我哋叫嘅嘢食唔包呢個三色醬😹😹我同朋友堅決要留低個醬,店員今次破例比你地,正常要再另加收費最後埋單收費項目,其實都有收我地醬汁費$28/位,我地更加唔明點解當時想收走我地啲醬

店員解釋:因為我哋叫嘅嘢食唔包呢個三色醬😹😹

最後埋單收費項目,其實都有收我地醬汁費$28/位
,我地更加唔明點解當時想收走我地啲醬
呢日聽朋友介紹黎到呢間餐廳用餐,聽講現場仲有band表演,不過其實我主要係比呢個又可以燒肉,又可以打邊爐嘅鍋吸引到!呢度係掃QR code點餐有餐前小食: 蝦片同好好味嘅醬蝦片好脆,好好食!火鍋湯底我揀左牛骨船湯同椰子雞湯兩個湯底都超正!係泰式嘅味道!雙檸紅茶芝士奶蓋泰式奶綠兩杯都好好飲!杯紅茶真係飲到兩款唔同嘅檸檬味,唔錯!又唔會太甜!奶綠都沖得好好飲,唔會太甜,奶蓋好味!三味刺身一口杯呢度嘅刺身都好新鮮,有帶子,蝦,三文魚全部都有唔同嘅泰式醬汁好味!經典泰豬鍋拼盤有4款豬肉,全部都好好食!店員教落有啲冇咁肥嘅豬肉可以喺火鍋煮一煮先,再放上去燒,會好食啲同冇咁易燶。果然冇錯!好食!店員服務都好好,好貼心咁自動幫我加湯。泰式豬梅花肉片呢個必點!燒之前要打散隻蛋同啲肉片撈埋一齊,先放上去燒。啲肉片同蛋嘅組合好夾,第一次咁食,但我幾鍾意!白蘿蔔及通菜啲菜好新鮮好爽口,蘿蔔都好甜,同湯底好夾,好正!金邊粉呢個必點!兩卷粉,我分別用左椰子雞湯底同牛骨湯底去煮,真係兩隻味都好好食,好夾!啲粉完美地吸曬湯底嘅精華!黎張近鏡of邊打邊爐邊燒肉先。好chill!最後點少得芒果糯米飯呢!呢個一口嘅份量都

呢度係掃QR code點餐

有餐前小食: 蝦片同好好味嘅醬
蝦片好脆,好好食!

火鍋湯底我揀左牛骨船湯同椰子雞湯
兩個湯底都超正!係泰式嘅味道!

雙檸紅茶
芝士奶蓋泰式奶綠
兩杯都好好飲!
杯紅茶真係飲到兩款唔同嘅檸檬味,唔錯!又唔會太甜!
奶綠都沖得好好飲,唔會太甜,奶蓋好味!

三味刺身一口杯
呢度嘅刺身都好新鮮,有帶子,蝦,三文魚
全部都有唔同嘅泰式醬汁
好味!

經典泰豬鍋拼盤
有4款豬肉,全部都好好食!

泰式豬梅花肉片

白蘿蔔及通菜
啲菜好新鮮好爽口,蘿蔔都好甜,同湯底好夾,好正!

金邊粉

黎張近鏡of邊打邊爐邊燒肉先。好chill!

最後點少得芒果糯米飯呢!呢個一口嘅份量都係好好!我本身仲驚會黎好大碟,因為我同朋友都已經食到好飽。呢個甜品上到枱都仲係好熱,證明佢係即整。我覺得幾好食!上面仲有啲脆脆,多重口感,唔錯唔錯!
2023-11-14 54 瀏覽
今晚揀咗間泰國火鍋餐廳!一入到餐廳就會聽到泰文歌,裝修以木系為主!感覺非常之泰國,搞到好想返泰國旅行!首先我哋食咗個前菜.小火山三味刺身一口杯盛—- 有泰式生蝦/醃咗嘅三文魚(好似麵一樣咁長)/同埋醃咗嘅生蠔!非常開胃!呢度係主要食豬!我哋叫咗小火山經典素豬鍋拼盤有得打邊爐同燒肉!呢度主要係食伊比利亞黑毛豬!食落都真係好重豬味!種類都有好多有成五款嘅豬!有無骨豬腩/黑毛豬梅花肉/手切豬頸肉/北海道豚肉呢度仲有個姨比亞黑毛豬用雞蛋撈勻,然後放落去湯底度煮,特別嫩滑湯底係船麵湯同埋冬陰功湯個套餐入邊有包埋船粉,放落湯底度煮非常吸味!我哋仲叫咗菠蘿沙冰同泰式奶茶!菠蘿沙冰個杯真係菠蘿形,所以感覺好得意!

首先我哋食咗個前菜.

非常開胃!

呢度係主要食豬!
我哋叫咗小火山經典素豬鍋拼盤
有得打邊爐同燒肉!
呢度主要係食伊比利亞黑毛豬!
食落都真係好重豬味!
種類都有好多

湯底係船麵湯同埋冬陰功湯
個套餐入邊有包埋船粉,放落湯底度煮非常吸味!

我哋仲叫咗菠蘿沙冰同泰式奶茶!
菠蘿沙冰個杯真係菠蘿形,所以感覺好得意!