2020-03-07 2547 瀏覽
一向都想去的餐廳,但離銅鑼灣鬧市一段距離,而且是受歡迎的黃店,願望次次都落空。今次終於book到位。 位於伊館附近,確實有點山旮旯 XD 左:孫悟空琥珀啤酒 $78 右:龍王福建柚子啤酒 $78有本土手工啤酒品牌 - 門神 (Moonzen Brewery),當然要支持。 琥珀啤酒 (Amber Ale) 帶淡淡焦糖香,比平時的來得特別。柚子啤酒濃度較低,只有3.5%,非常適合女生。 椒鹽魷魚 $68椒鹽魷魚表層炸得很酥脆,魷魚夠彈魚,用來送酒不錯。 德國烤焗脆皮豬手 $188豬手很大份,烤得蠻香脆但有點黐牙。 老乾媽香辣一口和牛粒炒意大利麵 $128意粉比預期中大碟,和牛粒份量也很多,肉質軟嫩、juicy。 意粉炒得夠乾身,配上辣椒醬很惹味,有驚喜。 柚子花園 $68甜品本想試earl grey cheese cake但賣完,轉吃柚子芝士蛋糕吧。 Cheese cake很滑溜、creamy,加上厚厚芝士是我喜歡的口感。簡單配上柚子蜜,味道很搭調。吃飽進出餐廳,已是9點多,但門外還有不少人等位,除了是黃色經濟圈的威力,也是因為此店的水準呢。餐廳資料: 山旮旯 地址:

位於伊館附近,確實有點山旮旯 XD

左:孫悟空琥珀啤酒 $78
右:龍王福建柚子啤酒 $78

椒鹽魷魚 $68

椒鹽魷魚表層炸得很酥脆,魷魚夠彈魚,用來送酒不錯。

德國烤焗脆皮豬手 $188

豬手很大份,烤得蠻香脆但有點黐牙。

老乾媽香辣一口和牛粒炒意大利麵 $128

意粉比預期中大碟,和牛粒份量也很多,肉質軟嫩、juicy。
意粉炒得夠乾身,配上辣椒醬很惹味,有驚喜。

柚子花園 $68

餐廳資料:
山旮旯
地址: 銅鑼灣摩理臣山道84-86號香港銅鑼灣太平洋帆船酒店地下
電話: 28712269
2020-02-27 407 瀏覽
山旮旯係帆船酒店隔離,離銅鑼灣係有d距離。但舖頭入面好多充滿香港特色既佈置,同好姊妹黎打卡吹水一流!山旮旯有好多香港本地手工啤同特色 cocktail,今次同朋友黎飲住酒tea chill 下😎Cocktail 有Happy hour 優惠,叫左初吻同啪啪啪試😬個人中意初吻甜甜地,岩女仔口味多D!/脆炸椒鹽魷魚魷魚炸得幾香脆,味道okay,但份量略少,性價比唔高,去食小菜叫既椒鹽魷魚份量多佢一倍。/德國脆皮豬手德國豬手肉質幾滑,層豬皮好鬆脆🤤,又好好食,份量都夠多。如果再黎食一定會翻桌食豬手!/

2020-02-26
  • 德國豬手
2020-02-22 341 瀏覽
服務需要改善。我本身 book 咗枱,行入餐廳時發覺佢將啲留座牌放喺近走廊嘅枱,但係 walk-in 就可以坐最角落嘅枱(因為冇擺留座牌)。我問佢你唔係應該將 reserved 嗰啲擺喺角落頭啲枱,佢話要喺 booking 度 mark 角落頭才會 entertain。有 book 枱唔係應該有 priority 咩,咁 book 來做乜?仲有,walk-in 嗰對情侶可以坐四人枱,我有 booking 要坐二人枱,仲要突登擺開我張枱,咁算係乜嘢態度(現埸大把位)?我質問佢但佢支唔以對,仲要唔理我耍走我。我再問另一個高啲嘅男員工,佢就提醒嗰對情侶如果滿客佢要搭枱。另外,量體溫比消毒酒精洗手係值得一讚,不過應該喺客人入餐廳前就做,唔係坐咗入來先做。原本我會喺度食飯,結果飲完杯凍咖啡即走。希望有關員工(男,矮啲帶眼鏡嗰個)注意自己態度!呢位員工需要再陪訓!

原本我會喺度食飯,結果飲完杯凍咖啡即走。

2020-02-02 598 瀏覽
同朋友去銅鑼灣行街,想搵間coffee shop 靜靜地坐下,唔打唔撞下搵到呢間偏離鬧市嘅黃店。中午三點黎到,有幾台人食緊。呢度有手工啤酒同咖啡都出名,不過本人唔飲酒,就同朋友揀咗All Day Breakfast 慢慢嘆。$138包杯($36以下)飲品,份量都幾大碟,牛角包有濃香牛油味,其他如香腸、滑蛋、煙肉、薯餅唔算好突出。飲品方面,加錢叫咗美祿恐龍,但係超級細杯😭Ginger Honey 反而有驚喜,超薑味,正👍🏻

HomeKong-styled neon lights illuminates our home! Shout out to their creativity and strong brand style. 經常經過山旮旯,一直以為只是酒吧。感謝黃色經濟圈,讓我掘到好多寶🧉港式霓虹愜意室內設計滿分,翻開菜單是滿滿的創意菜式🧂(菜單風格也滿分)—————📖《☝🏻聚餐點甚麼 What we ordered》The huge clams coated in the flushing hearty buttery soup is extra - in calories - but I still love its savor.左點點右翻翻點了蜆,上桌後店員點燃鍋底,瞬間有火鍋的感覺😂蜆肉很飽滿,湯底很邪惡但真的太香了,大口大口給他拌意大利麵🍽🍽🍽。Personally not a pizzurgh fan - just dislike the rough and thick bread on the bottom. 我不是pizza fans原因是我很討厭又乾又粗糙的餅底(大概是因為我也不吃麵
—————
📖《☝🏻聚餐點甚麼 What we ordered》
馬拉蜆熱鍋

日式青芥末煙三文魚Pizza

我不是pizza fans原因是我很討厭又乾又粗糙的餅底(大概是因為我也不吃麵包)但這個餅底很可以!味道跟顏色都是中式芥末耶,沒有日式啊😂 對我來說味道略鹹。
美祿恐龍

Milo mart goodness on the rock
嚐鮮🦖 甜甜的很好喝但不能再有下一次了(點點手指算卡路里)
2020-01-15
馬拉蜆熱鍋
日式青芥末煙三文魚Pizza
美祿恐龍
2020-01-14 474 瀏覽
💛💛黃店💛💛呢間位於銅鑼灣的西餐,位置有點偏僻,平時根本不會留意到,因為不近地鐵站。餐廳佈置非常特別,以港式油畫和霓虹燈為裝飾,氣氛不錯。🧡美祿恐龍🦖 $43正正常常的朱古力飲品🧡奇異種子🥝 $58好多奇異果蓉的smoothie,感覺上無額外加糖,不太甜幾健康。🧡 西柚爽皮 $78入到店即刻叫咗飲品先,推介香港手工釀製啤酒🍻,用了pale ale啤酒,加入橙和葡萄柚汁,果味香,好啱女仔飲🧡和風鰻魚熟蛋薄餅 $138鰻魚配Pizza真係第一次見,上面加了木魚碎和紫菜,入口的味道像章魚🐙小丸子,幾特別,可以一試😂😂😂🧡帶子意大利飯呢款同我平時食開的意大利飯有D唔同。以往的飯都係比較軟身和creamy,但呢間就跟了正宗做法,飯較硬身和濃稠,好唔好食就見人見智。🧡12寸BBQ醬燒豬仔骨配薯條 $148豬肋骨就真係有待改善,可能係條骨本身一般,而且燒得太乾太燶。我地幾個朋友嘗試切開一條條,但發現冇乜肉位,真係勁難切,入口更加係冇乜用食到🥴🥴🥴薯條🍟係幼身,即炸熱辣辣,十分脆口。

🧡美祿恐龍🦖 $43
正正常常的朱古力飲品
🧡奇異種子🥝 $58
🧡 西柚爽皮 $78

🧡和風鰻魚熟蛋薄餅 $138

🧡帶子意大利飯

🧡12寸BBQ醬燒豬仔骨配薯條 $148
2020-01-07 540 瀏覽
雖然都好支持黃色經濟圈,但有時候有啲 黃店真係唔好食嘅! 今次呢一間黃店我真係覺得好食嘅!同埋佢喺某啲 app book係會有好大嘅折頭,其實佢本身都唔係貴,所以我覺得好抵!煙三文魚牛油果沙律。本身啲菜係有啲醬撈過嘅,唔係畀啲菜你就咁淋過汁上去,我覺得呢點唔錯,比較易食同味道均勻!呢一個係之前朋友食過見到相覺得好吸引嘅 bbq醬豬肋骨! sauce唔算好濃味,但係係好食嘅,唔係好乾嘅!呢度啲薯條呢係比較似薯角嗰種味,但係好明顯係即炸,非常脆!仲嗌咗個西冷, 都好食嘅,但相對我覺得豬肋骨就係比較抵食,因為平時出去食ribs比較貴,呢間算係平。呢間嘢除咗西餐,仲有泰國菜,串燒, 或者係日本鰻魚咁,都幾多元化嘅。我哋就叫咗一個老乾媽炒牛柳粒意粉,好特別所以我哋先嗌,味道ok,唔係好辣。跟住呢一個就係泰式小食拼盤,圓形嗰個係蝦餅, 坐底長條嗰啲係炸過嘅豬頸肉,兩樣我都覺得勁好食,大推!呢間嘢我覺得會encore嘅,佢嘅位置比較偏僻,但係其實都好多人去,嗰晚見到枱枱都係有人book咗嘅。 同埋佢呢一度煮嘢食都幾快,雖然食物嘅種類好多,但係全部都係等好快就上菜。

2019-12-30 518 瀏覽
山旮旯位於有點偏離灣仔和睡銅鑼灣鬧市區的轉角斜坡上,雖然有點不便,還是可以一試。門面像日本餐廳,賣的是手工啤、泰國菜和美式食物。裡面掛了大大幅的排畫和霓虹燈招牌作裝飾,氣氛不俗。水牛城雞翼傳統風格先炸後上辣汁,卻一點也不辣,酸味較重。雖然也不會過於油膩,同時也非常香口。和風鰻魚熟蛋薄餅鰻魚配薄餅實在有新鮮感,加上柴魚片、紫菜和美乃滋,味道開始有點似大阪燒。不過熟蛋的口質像啫喱,加上鰻魚的口感,創造獨特的風格。咬到薄餅底才發覺不是大阪燒,而是薄餅。海鮮意大利飯 配香煎帶子有點太濕潤,有湯飯的感覺。而意大利飯是正常的乾燥而有咬口。帶子是一開兩,而不是原隻上,也煎不到外熟內嫩的級數。但是整體而言合級。

裡面掛了大大幅的排畫和霓虹燈招牌作裝飾,氣氛不俗。

水牛城雞翼

和風鰻魚熟蛋薄餅

海鮮意大利飯 配香煎帶子
2019-12-30 3297 瀏覽
🎐今日又約埋四眼妹同基路妹食個飯聚個頭。👩‍👧‍👧📌妹子們就熊妹返工地方,選了近跑馬地與銅鑼灣之間的「啡酒」-咖啡店酒吧餐廳《山旮旯》。📌7點半🕢來到都幾爆🈵,有留座位,好彩熊妹一早訂左位,walkin🚶🏻‍♂️就要慢慢等喇。📌主要都係西餐小食沙律,特別在有泰式菜式同串燒🍢,一於樣樣試下。📌仲有多款特式甜品🍮同手工啤酒🍻,呢個年代要係食肆林立中突圍而出,真係少啲心思都唔得。牛油果沙律配烤雞,$98📌一人點一樣,熊妹就必揀沙律,仲要有熊妹恩物牛油果🥑同烤雞,岩哂🤗。沙律其實係凱撒沙律,咸咸的凱撒沙律醬配上芝士碎片同粒粒麵包糠。烤雞都有一大塊切成4-5件,雞肉嫩滑好惹味。牛油果一啲都唔吝嗇,有半個切片上,不過唔算太熟有點生,未算太香。泰式拼盤,$158📌四眼妹就揀左泰式拼盤,岩哂多人開心share 喇。豬,牛,雞串燒各一,仲有三件炸雞翼,三件蝦餅同一堆炸豬頸肉,岩哂我們仨人份量。炸物串燒香口野味道一定唔差,比較驚喜係豬頸肉,卜卜脆彈牙又有肉味,都預左肥膩啲。12吋BBQ醬燒豬仔骨配薯條,$148📌最後到基路妹揀左個主食,燒豬仔骨。嘩,幾大份喎,12吋長,bbq醬燒得好惹味,肥肉位唔多,肉質入
🎐今日又約埋四眼妹同基路妹食個飯聚個頭。👩‍👧‍👧

牛油果沙律配烤雞
牛油果沙律配烤雞,$98

烤雞都有一大塊切成4-5件,雞肉嫩滑好惹味。

泰式拼盤
泰式拼盤,$158
📌四眼妹就揀左泰式拼盤,岩哂多人開心share 喇。

12吋BBQ醬燒豬仔骨配薯條
12吋BBQ醬燒豬仔骨配薯條,$148
📌最後到基路妹揀左個主食,燒豬仔骨。

嘩,幾大份喎,12吋長,bbq醬燒得好惹味,肥肉位唔多,肉質入口未算即溶但又唔係鞋口,味道唔錯的。

仲有脆炸粗薯條🍟,厚身薯仔肉🥔,脆口野食到停唔到口😋。
📌整體食物味道環境服務都很不錯,係吹水一流的落腳點。
📌歡迎光臨🎊馬照跑🐴無照跳💃🏻的《山旮旯》。

2019-11-27
牛油果沙律配烤雞
泰式拼盤
12吋BBQ醬燒豬仔骨配薯條
2019-12-21 791 瀏覽
最近女朋友日日都好夜收工,好在有小部分餐廳會做到好夜先收工,實在太岩我地呢D成日遲食飯既人,做到咁攰緊係想食番餐好嫁啦,而呢次想介紹既就係山旮旯啦。 顧明思義呢間餐廳的確係距離地鐵站較遠少少既,不過又唔係真係好難搵,步行大概10-15分鐘就到啦。 咁當日我地兩個都好肚餓,咁就叫左一個馬拉蜆熱鍋配白酒牛油汁跟意粉,薯仔和牛牛柳粒同埋和風鰻魚熟飛pizza同埋兩杯野飲,叫做芒HUNT同奇異種子。 咁好快店員就放低左個小型火爐仔,一碟意粉同埋個蜆鍋,等佢微微滾起之後,我地隨即試試啖湯,發覺好濃郁又不會太咸,蜆肉好大粒又超超超超超超鮮甜,真係好甜甜甜甜甜甜,而因為個小火爐仔好快就會熄,意粉都係襯早放落去浸湯食好食點喔! 而pizza則好特別,因為未見過用鰻魚做既PIZZA,一放上枱熱辣辣,PIZZA底香邊脆,加埋木魚碎同紫菜,更加惹味。 薯仔和牛牛柳粒如果同萬發比就比較差,薯仔就真係MAMA地啦,但牛柳粒就好好食,我地食完牛粒之後仲食剩不少薯仔呢。 但值得一提既係兩杯野飲,好睇得黎又好飲,店主仲好有心思咁改埋D咁特別既名呢。 總結黎講,餐廳環境坐得舒服,食物質素都好好,同埋最緊要開到咁夜,真係

總結黎講,餐廳環境坐得舒服,食物質素都好好,同埋最緊要開到咁夜,真係岩曬我地一班成日要OT既打工仔幫襯呢!
2019-12-19
2019-12-16 475 瀏覽
I booked table for two on Thursday and changed to a table for three on Friday afternoon. I have been to this place the third time. It’s a very full house this time when I visit. I tried steak sirloin and it tastes pretty good with reasonable price. The cakes over there were just okay... We picked san ka la because it is a restaurant & bar that you can have legit food with shisha on the side. Their shisha also was at a good price in the causeway Bay Area. We had pistachio and tiramisu for shisha. The taste was wonderful but it went off very quickly. Overall we had a great night!
Steak  sirloin
2019-12-14
5 分鐘 (堂食)
Steak  sirloin
「山旮旯」的確冇改錯名🙈餐廳雖然位於銅鑼灣,但相信不少人經過都未必會注意得到,但食過一次相信幾遠都會再黎多次😋餐廳食物都幾多元化,有豬手、燒烤串燒、炸物等等,甜品名都改得幾有心思,想帶出本地的味道------菜式1. 牛油果沙律配煙三文魚 4/52. 炸薯條配黑松露醬和千島醬 4/53. 海鮮意大利飯配煎帶子 4.5/5👍🏻4. 泰式拼盤3.8/5上菜速度好快,落單冇耐,已經有食物送上,牛油果份量比想像既多,切好一塊塊鋪滿係碗底,等客人自行去拌勻🤤薯條大條香脆,味道唔會過咸,而且黑松露醬同千島醬都不吝嗇比一大碟👍🏻海鮮意大利飯有拉絲既效果🥰除左主要既帶子之外,配料亦有很多,飯煮得剛剛好,唔會太硬,帶子亦煎到金黄色,總體而言真係不錯~反而泰式拼盤有點遜色,蝦餅炸完後放置左一段時間,唔太脆同埋有點油,雞翼同樣都有類似情況,但串燒好食,有肉味同埋唔乾身,沾埋沙嗲汁食,想叫多幾串🤤

------
菜式
1. 牛油果沙律配煙三文魚 4/5
2. 炸薯條配黑松露醬和千島醬 4/5
3. 海鮮意大利飯配煎帶子 4.5/5👍🏻
4. 泰式拼盤3.8/5

2019-11-24
2019-11-23 780 瀏覽
2019年11月23號晚上6點15分訂檯 和朋友三人第一次來。。 我們訂檯及入座時侍應生沒提及過進餐佔檯時間衹有一個半小時。 我們三人本來原意傾談飲酒配點食物最少order兩輪,當完了第一輪正想order第二輪時有位侍應生拿著單過來要求我們埋單當時我們三人愕然而且食物亦沒吃完! 我們有禮貌地回應那位侍應是否有搞錯了我們沒叫埋單並想繼續下單食物同酒, 那侍應生說我們已超過了1個半小時入座, 講完這番說話那侍應便行開隨即有另一位侍應生同樣地拿著單講同一番說話要求我們交還檯! 我們再次被趕離開打消我們三人興致衹有沒趣埋單離開。 這餐廳服務質素我們永不錄用!
2019-11-02 1104 瀏覽
環境幾好, 炸魷魚酥幾好食但係見到人地隔離枱個ribs又厚又juicy,自己個塊個底窿到由焦,又黑又乾。不過我係食完先見到,又可以點 🤢🤢然後我叫lime soda 就用個細size jar serve, 但係另一個客叫 lime soda就係用tall glasses。平身覺得一般一般, 但係發現原來其他客同自己個食物質素差咁遠我想知廚房同水吧吧出菜個時究竟有無check 清楚?點解可以差咁遠?無大佬睇場定點?求其上d嘢俾客?本身今日睇到新聞已經心情差, 食完差上加差。
環境幾好, 炸魷魚酥幾好食

本身今日睇到新聞已經心情差, 食完差上加差。
題外話/補充資料: 環境幾好
2019-11-02
2019-10-31 827 瀏覽
大馬蜆熱鍋 (白酒牛油汁) 配 炸薯條 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蜆肉很大隻,啖啖肉。配上牛油汁能夠帶岀蜆肉的鮮味。店員端上熱鍋時,很細心提醒蜆肉本身已熟透,所以建議煮熱很便應盡快品嚐,以免煮得過熟。果然,份外鮮甜。除炸薯條外,亦有蒜蓉包選擇。但本人很喜歡炸薯條,所以才點了炸薯條。但我會建議點蒜蓉包,因為可以點白酒牛油汁,會比較夾。(但本身炸薯條都炸得好脆👍🏻)老乾媽香辣一口和牛粒炒意大利粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻這碟炒意粉炒得十分香口。如果不是食得很辣,食客可以事先向店員要求少辣。畢竟是炒物,所以不會是有很多汁。但話雖如此,每條意粉都有那老乾媽辣醬味,愛吃濃味的應該很喜愛這碟炒意粉。配料有洋蔥和雜菌,令整碟意粉添上多一份口感。但可惜的是,它另一主角和牛粒就比較失色了,因為煮得過熟,有點un。忌廉芝士蟹肉螺絲粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻它外表平平無奇,但是它比炒意大利粉更讓人有驚喜。個人認為它略為咸了一點,但如果跟朋友share食的話,也是可以的。那香濃的忌廉芝士汁掛上螺絲粉上,perfect! 另外,蟹肉絕不吝色,差不多每口都可食到蟹肉,而且十分鮮味(當然是罐頭蟹肉吧!)。薑檸梳打👍🏻👍🏻👍🏻不愛甜的,就對
大馬蜆熱鍋 (白酒牛油汁) 配 炸薯條
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

老乾媽香辣一口和牛粒炒意大利粉
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

忌廉芝士蟹肉螺絲粉
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

薑檸梳打
👍🏻👍🏻👍🏻
不愛甜的,就對了。因為,它的薑味十分濃,有點蓋過了檸檬味。

青瓜王子
👍🏻👍🏻👍🏻+0.5

都蠻特別的。甜了一點,但十分解渴。

炸物拼盤 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

炸物炸得很脆。有炸蝦餅,牛、豬、雞肉串燒,炸豬頸肉和雞翼。整體來說,都算有水準,配上啤酒就一流。串燒配上沙嗲醬好好食,但略嫌沙嗲醬不熱,感覺上會令炒物變冷的。