2023-01-15 85 瀏覽
🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688 🔸先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)海膽的日文叫法Uni,譯成漢字即雲丹。五種來自日本東北及北海道的海膽🇯🇵分別爲:宮城、岩手、浜中町、根室、北方四島,上桌時利用乾冰散發出陣陣霧氣,營造出仙氣效果,甚有氣勢😍每款海膽各有不同特質,配上不同食材:包括魚子醬、魚子及wasabi等,襯托出海膽鮮味🤤海膽口感細滑,入口鮮香甘甜。🔸前菜|廚師發辦前菜三點以木盒盛載著三款前菜,内裏放滿石春,上面放了幾塊紅葉🍁甚有日式庭園意境🎎打開時仙氣滿滿。🔹赤穗蠔:建議先食底下的Oyster Leaf再食蠔🍀更能特顯其新鮮海水味🦪生蠔肥美飽滿,配上蘿蔔蓉和柚子醋,令鮮味升華🔹香箱蟹:一疏疏蟹肉鮮味十足🦀配上味道濃郁的蟹籽、蟹膏,中間仲放上柚子啫喱作解膩🔹帆立貝:以牛油磯燒的帆立貝,香口彈牙,下面放上薄脆紫蘇葉🌿口感更加豐富🔸蒸し蒸|蝦夷鮑酒蒸 肝醬店員先噴上特選日本名酒十四代🍶以稀釋鮑魚肝醬,並把鮑魚鮮甜味道推至極緻細膩 。蝦夷鮑魚煮得軟腍入味。伴上西蘭花及野菌🍄清新解膩。🔸お造り|季節刺身五點首先,以月球外型器皿承載著粒貝及平政魚,一打開蓋白煙湧出,為這道菜
🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688

🔸先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)

🔸前菜|廚師發辦前菜三點

🔸蒸し蒸|蝦夷鮑酒蒸 肝醬

🔸お造り|季節刺身五點
首先,以月球外型器皿承載著粒貝及平政魚,一打開蓋白煙湧出,為這道菜增添了一點夢幻氣氛

🔹粒貝:上面加上柚子皮,爽脆清甜😋口感有點像雞軟骨

🔹平政魚:肉質肥嫩,油脂豐潤
季節刺身

再以托盤盛載另外三點刺身,同樣以乾冰營造出白煙效果,令人賞心悅目

🔹帶子:帶子口感嫩滑,加上柚子皮、魚子及金箔,再以檸檬棧底🍋略厭柚子有少少蓋過帶子自身鮮甜味

🔹大拖羅:富天然魚油脂的甘香🐟油香四溢,入口即融

🔹牡丹蝦:口感細綿帶爽,蝦肉鮮甜🦐蝦頭更有豐腴甘香的蝦膏

🔸鍋物|鱈場蟹亀甲鍋
湯底以昆布及蟹蓋熬煮約5小時,非常鮮甜,並以蠟燭保持熱度,飲落熱辣辣暖笠笠🤤店員建議先食包心菜卷,疏菜吸盡湯底精華🥬分外清甜🦀蟹腳肉質嫩滑,條條分明,食落鮮味彈牙。

🔸箸休め|季節雪葩
柚子雪葩用作中場清味蕾👅洗去殘留在口中的食物味道,為了下一道料理做準備

🔸すし|精選寿司五貫
銀皮魚配上薑蓉、金目鯛配上柚子皮🐟拖羅配上黑松露、北寄貝配上柚子皮🍣池魚配上海苔,各款壽司刺身厚身又新鮮。

🔸強肴|A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
以一個大煲上桌,内裏放了禾稈草🌾一打開,傳出陣陣禾稈草香氣,同時製造出煙燻和牛的效果。3粒厚燒西冷和牛粒🐮加上忌廉牛肝菌醬,食落肉質軟腍,再帶上一點油脂感,入口即溶,配上溫室露荀、蕃茄仔🍅及炸蒜片🧄味道很夾又豐富。

🔸食事|特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
稻庭烏冬上鋪滿松葉蟹芡汁,倒入㷫熱的蟹膏及蟹油🦀再加上意大利黑醋,黑醋有3、5、10年可供選擇,各有不同甜度酸度。撈埋嚟食,烏冬口感煙韌🍜掛滿蟹肉蟹膏,加點黑醋能可一解油膩感,豐富又滿足。

🔸甘味|和風雪糕拿破崙
是日甜品以酥脆的拿破崙,中間夾著士多啤梨cream及椰子味雪糕🍨上面放上京都士多啤梨🍓為這餐飯劃上一個完美的句號。
和風雪糕拿破崙

和風雪糕拿破崙
2023-01-06 41 瀏覽
✨山の御膳餐廳有提供多款Omakase選擇可按照自己喜好選擇主題今次揀左山の御膳 貪佢夠全面共有11道菜 相當豐富先付け日本產雲丹拼盤(五種產地)賣相精緻 仙氣十足 打卡一流有款五種來自日本東北地區同北海道嘅海膽 分別係岩手 北方四島 浜中町 宮城 根室每款海膽都鮮甜軟滑 有部分仲會配搭唔同食材 令口感味道更豐富前菜 廚師發辦前菜三點賣相精緻 用木箱呈上以日式庭園主題擺盤前菜三款 包括燒帆立貝 日本生蠔 白蝦刺身帆立貝厚肉鮮味彈牙 配上海苔 味道多一份清香生蠔鮮甜邊位帶爽 配上青檸啫喱 味道清新白蝦鮮甜 爽彈帶黏 表面加左芝麻點綴蒸し物 蝦夷鮑酒蒸 肝醬上菜時店員會先噴上14度清酒令味道多一份酒香 味道層次更突出鮑魚鮮味爽彈夠腍 肝醬甘香配菜西蘭花 燒冬菇 草石蠶草石蠶酸酸地幾醒胃お造り 季節刺身 五點平政池魚 鮮味 邊位帶微爽河鮮魚 結實 厚滑 少少魚油甘香帶子加左柚子皮 配三文魚籽牡丹蝦 鮮甜 肉質彈牙 炙燒大拖羅 輕輕炙燒過 滿滿油脂甘香鍋物鱈場蟹亀甲鍋鱈場蟹 紹菜菠菜卷 菇菌湯底用上蟹蓋 昆布等材料熬足幾個鐘 蟹湯清澈鮮甜箸休め季節雪葩柚子雪葩 加左少少青檸皮味道酸酸甜甜 好清
✨山の御膳

賣相精緻吸引 食物唔錯
環境舒適 用上日式木系裝修風格
服務唔錯 價錢合理 可以一試
2022-12-30 47 瀏覽
又到食蟹季節,我今次走到銅鑼灣呢間只開業咗幾個月,以《山》為主題嘅日本餐廳,Omakase 廚師發辦為主打,菜式加入了很多創新元素。出面有個露台仲有棵櫻花樹可以打卡,可望到維園全景~有六大Omakase, 包括雞、黑豚、和牛、海之幸、魚、蟹🦀️,作為一名蟹控,自然就選了。選用毛蟹、松葉蟹、鱈場蟹、香箱蟹作饌,烹調出不同煮法的蟹料理,來一餐蟹的盛宴🥰🦀Crab Omakase $1388▫️香箱蟹柚子啫喱先食一啖蟹籽,然後再食蟹肉,再將蟹籽蟹肉同柚子啫喱撈黎食,好鮮甜,底部盛載著濃郁嘅蟹膏,令人再三回味其獨有的鮮甜味美😋▫️雲丹明太子白海老選用富山灣產白蝦,豐富膠質,加上北海道海膽味濃甘甜,以千島湖鱘魚子作點綴,令味道更加昇華~▫️蟹出汁昆布加入蓮藕粉熬製而成湯頭 ,加上松葉蟹肉,濃郁而充滿蟹鮮甜味!▫️季節刺身三點擺盤真係好靚,仙氣十足😍分別有帶子、鯛魚、八角魚、池魚同牡丹蝦,全部都鮮味十足😋▫️釀上海蟹蓋呢個好好食啊🤤外層炸至酥脆,大閘蟹同松葉蟹肉加入甘荀、冬菇、忌廉調味,口咁豐富,唔夠味可加上不同甜度及酸度的黑醋,更加開胃呀!▫️季節雪葩中段要清清味蕾,自家製嘅柚子雪葩味道清香,酸酸甜甜好味😋▫️

出面有個露台仲有棵櫻花樹可以打卡,可望到維園全景~

🦀Crab Omakase $1388
▫️香箱蟹柚子啫喱

▫️雲丹明太子白海老

▫️蟹出汁

▫️季節刺身三點

▫️釀上海蟹蓋

▫️季節雪葩
中段要清清味蕾,自家製嘅柚子雪葩味道清香,酸酸甜甜好味😋

▫️烧鱈埸蟹伴雲丹鱘魚子
放入特別訂造的陶器利用禾稈草煙燻,濃郁雪場蟹鮮味中帶點煙燻味道,另一款加上炙燒海膽及鱘魚子,每一啖都令人陶醉😍

▫️特濃蟹粉拌烏冬
蟹粉用大閘蟹膏製成,色澤金黃且香濃。烏冬茨汁用上松葉蟹肉,兩者撈埋配搭超有驚喜,加入少許黑醋 ,令鮮味更為突出~

▫️椰子雪糕拿破崙
拿破崙餅底非常香酥可口,配合椰子雪糕同栗子cream食,甜而不漏😋
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢❝新開山林風高級日本菜✨集百家大成之omakase set!海膽拼盤🧡厚燒A4和牛🐮大閘蟹膏烏冬🦀❞呢間係銅鑼灣新開專食omakase既日本餐廳🎌裝修以山林為主題 好清新舒服🏞️仲有室外露台望住馬場chill chill佢🌃餐廳本身提供5款omakase(和牛,雞,海鮮,魚,蟹)✨ dinner價錢$688-$1,688而lunch最平$368就有!😎聖誕節/特別日子唔想食西餐 又想食classy野 推介黎呢度!🔥今次好好彩😍咁岩新推出左「山之御膳」呢個set 包含各個set既signature dish! total 11道菜🤍可以話集百家之大成✌🏻飽到我捧住個大肚腩走🤰🏻貪心想試晒牛,魚,蟹既話 大大力推介呢個‼️🥰🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688 pp.▪️先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)以5種產地既海膽拼湊成 Uni大集合😍各有不同特質🧡全部都好新鮮香甜 又creamy 令我諗起前排係北海道食過既海膽🤤海膽控要試!🥳▪️前菜|廚師發辦前菜三點3款前菜會放係一個以盆景擺盤既木盒入面🪴勁靚成個藝術品咁🤩分別係醬燒帶子🔥日本生蠔🦪同香箱蟹🐚
📍銅鑼灣𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢
海膽拼盤🧡厚燒A4和牛🐮大閘蟹膏烏冬🦀❞

🥢山之御膳 Yama Kaiseki $1688 pp.

日本產雲丹拼盤

▪️先付け|日本產雲丹拼盤 (五種產地)

▪️前菜|廚師發辦前菜三點
3款前菜會放係一個以盆景擺盤既木盒入面🪴勁靚成個藝術品咁🤩分別係醬燒帶子🔥日本生蠔🦪同香箱蟹🐚香箱蟹上面係滿滿既蟹肉,蟹籽同蟹膏😋

▪️蒸し蒸|十四代蝦夷鮑酒蒸 肝醬
店員會用個好fancy既樽噴幾下sake係面🍶令肝醬更流質同帶出鮑魚鮮甜😙鮑魚煮到好軟身入味!

▪️お造り|季節刺身五點
當日5款刺身分別係: 醃池魚條, 深海池魚, 檸檬帶子, 灸燒中拖, 牡丹蝦🦐全部都好厚身又新鮮😋好滿意!

▪️鍋物|鱈場蟹亀甲鍋
鮮蟹湯煮雪場蟹腳 半生熟既蟹腳肉質易起嫩身 好鮮甜🥰仲有菜係底收晒湯汁精華😎甜到呢~

▪️箸休め|季節雪葩
中間休息清一清胃口既柚子雪葩🍊(食到呢度已經飽飽地no kidding)

精選壽司五貫

▪️すし|精選寿司五貫
再黎5件高質壽司!🍣分別係象拔蚌,北寄貝(配柚子皮), 燒金目鯛, 燒平靜魚腩(配櫻花蝦醬)銀皮魚, (配薑蓉)😚每款既配搭都有心思有detail位👍🏻

A4宮崎牛厚燒

▪️強肴|A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
原本係成個煲上枱 煲底係禾稈草 以煙燻和牛😌3粒厚燒西冷和牛粒 油脂感爆發 入口即溶🤤

特濃蟹粉拌稻庭烏冬

▪️食事|特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
以松葉蟹芡汁煮成既烏冬 配上海量既大閘蟹膏同膏油😍撈黎食係crazy!!🥹❤️煙韌烏冬掛滿蟹膏🥢餐廳仲提供3款甜味酸味唔同程度既黑醋撈黎食😚(有分數作指標so pro!)

▪️甘味|和風雪糕拿破崙
Finally到甜品🤪當日甜品係京都士多啤梨🍓拿破崙超酥脆! 中間夾住椰子雪糕🥥同士多啤梨cream😍好好食!!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍山
銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_銅鑼灣

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
精選壽司五貫
A4宮崎牛厚燒
特濃蟹粉拌稻庭烏冬
2022-12-23 41 瀏覽
想食好味又打到卡嘅Omakase? 嚟山Yama就最岩山以獨特嘅山林為主題,無論裝修. 餐具到食物擺盤都一絲不苟裝修係日式木系風. 簡潔舒適. 令客人喺鬧市中感受到恬靜自然嘅氣息Yama Kaiseki🗻山之御膳🗻($1688)🗻日本產雲丹拼盤(五種產地)第一次同一時間食到五種唔同產地嘅海膽. 更容易感受出五款海膽味道上嘅分別五款海膽分別配上唔同嘅配菜. 盡顯師父嘅細心. 更配上乾冰製造仙氣效果🗻廚師發板前菜三點以日式園景作為擺盤. 盒子打開時猶如置身於小日本分別有赤穗蠔、磯燒元貝同松葉蟹肉撈蟹膏元貝紫菜墊底. 增加口感. 入口帶點點焦香生蠔配上柚子啫喱. 感覺清新.更加能夠帶出鮮味松葉蟹肉非常鮮甜. 配上濃味嘅蟹膏真係無敵🗻蝦夷鮑酒蒸 肝醬會先噴上十四代酒提升鮮味. 蝦夷鮑魚鮮嫩彈牙. 肝醬味道濃厚寶塔椰菜花清爽有咬口. 紅草石蠶酸甜解膩🗻季節刺身五點先係以月球外型承載住嘅油漬池魚同平政魚. 一打開蓋時白煙一擁而出. 非常壯觀油漬池魚以蔥油醃製. 味道香濃而且令鮮味更出. 香氣可以喺口腔維持好耐平政魚厚實彈牙. 鮮味十足之後就係木製擺盤承載住充滿油脂香嘅拖羅、鮮甜飽滿嘅帶子同濃味嘅牡
想食好味又打到卡嘅Omakase? 嚟山Yama就最岩

山以獨特嘅山林為主題,無論裝修. 餐具到食物擺盤都一絲不苟

Yama Kaiseki🗻山之御膳🗻($1688)

🗻日本產雲丹拼盤(五種產地)

🗻廚師發板前菜三點
以日式園景作為擺盤. 盒子打開時猶如置身於小日本
分別有赤穗蠔、磯燒元貝同松葉蟹肉撈蟹膏
元貝紫菜墊底. 增加口感. 入口帶點點焦香
生蠔配上柚子啫喱. 感覺清新.更加能夠帶出鮮味
松葉蟹肉非常鮮甜. 配上濃味嘅蟹膏真係無敵

🗻蝦夷鮑酒蒸 肝醬
寶塔椰菜花清爽有咬口. 紅草石蠶酸甜解膩

🗻季節刺身五點
平政魚厚實彈牙. 鮮味十足

之後就係木製擺盤承載住充滿油脂香嘅拖羅、鮮甜飽滿嘅帶子同濃味嘅牡丹蝦.

🗻雪場蟹亀甲鍋
食完咁多凍嘢之後就用呢個鍋嚟暖下身

湯底係以昆布同埋大閘蟹蓋熬煮而成. 非常鮮甜. 另外重加入咗少少柚子皮
雪場蟹腳鮮味彈牙.蟹肉條條分明
配埋包心菜. 感覺清新健康

食完咁多嘢之後店員會送上一碗柚子雪葩俾我清清口腔. 之後就開始食濃味嘅嘢食

🗻精選壽司五貫
分別有象拔蚌、北寄貝、笠貝、平政魚、金鯛
平政魚配上松露櫻花蝦醬. 金鯛有紅葉燒配上新鮮海苔
配搭新穎. 令人一試難忘

🗻A4 宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
會先用燒著嘅和旱草悶住令和牛帶上點點和旱草香氣
牛肉係A4和牛西冷. 醬汁係由牛膏製成
外表焦脆. 牛味非常濃郁. 入口即溶但有咬口

🗻特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
將碟上嘅大閘蟹膏同蟹油倒落乾身嘅稻庭烏冬配松葉蟹芡. 再撈勻一齊食

完全滿足到我呢個蟹痴. 如果覺得太濃味重可以加入意大利陳醋去平衡返
分別有三種年份可以選擇:3年偏酸、5年酸甜平均. 10年偏甜

🗻士多啤梨雪糕拿破崙
士多啤梨非常香甜. 拿破崙輕巧香脆
配上忌廉同埋椰子雪糕
為呢一餐畫上完美嘅句號
2022-12-21 105 瀏覽
位於銅鑼灣的「山」YAMA,以山林和風木系為主題,環境簡單令人舒服。由擺盤到製作上都具有特色,讓人體驗季節感及儀式感的料理職員逐一介紹食物及進食的先後之序,介紹得暢盡及有禮。餐牌分為數類,包括蟹、牛、魚及山。最後我們選擇了「山」Yama Kaiseki 山之御膳($1688)♟️日本產雲丹拼盤(五種產地)第一道開胃菜來自五款不同產地的海膽。配上不同的食材,加上與店面「山」的造型擺盤,吸晴得來,亦非常鮮甜,口感細滑。平時不太識海膽的我慢慢愛上😋♟️廚師發辦前菜三點以寶盒盛載三款前菜,並以傳統日式盆景擺盤,打開的時候有仙氣,非常華麗。味覺和視覺的享受😎✨燒帆立貝:爽口彈牙新鮮牛油香的燒帆立貝✨赤穗蠔:飽滿肥美蠔肉質爽口,味道甘甜,面頭配上柚子啫喱,非常開胃✨香箱蟹:面上舖滿滿滿蟹籽蟹肉,內有大量的蟹膏♟️蝦夷鮑酒蒸肝醬北海道的鮑魚,配上香水外形的十四代清酒,噴上食材上,令肉質鮮嫰的鮑魚帶有淡淡的清酒味,加上鮑魚肝醬,豐富鮑魚的味道!♟️季節刺身五點刺身分兩次上,一次是月球外形、一次是樹木外形的容器,加上煙霧的效果,非常有意境!✨深海池魚:鮮甜✨帶子:在檸檬上放上新鮮爽口的帶子,面上有紫蘇花、三文魚

由擺盤到製作上都具有特色,讓人體驗季節感及儀式感的料理

職員逐一介紹食物及進食的先後之序,介紹得暢盡及有禮。

餐牌分為數類,包括蟹、牛、魚及山。最後我們選擇了「山」

Yama Kaiseki 山之御膳($1688)

♟️日本產雲丹拼盤(五種產地)

第一道開胃菜來自五款不同產地的海膽。

♟️廚師發辦前菜三點

✨燒帆立貝:爽口彈牙新鮮牛油香的燒帆立貝

廚師發辦前菜三點

✨香箱蟹:面上舖滿滿滿蟹籽蟹肉,內有大量的蟹膏

♟️蝦夷鮑酒蒸肝醬

蝦夷鮑酒蒸肝醬

♟️季節刺身五點

✨深海池魚:鮮甜
季節刺身五點

✨帶子:在檸檬上放上新鮮爽口的帶子,面上有紫蘇花、三文魚籽及柚子皮,味道層次豐富

季節刺身五點

✨拖羅:用火槍燒過的拖羅,把油脂迫出,魚香濃郁,入口即化,非常肥美!
季節刺身五點

✨牡丹蝦:味道鮮甜、蝦味濃。

♟️鱈場蟹亀甲鍋

用昆布做湯底,湯味道非常鮮甜。
鱈場蟹亀甲鍋
內有溫室菇、紹菜包波菜卷,及清甜啖啖肉的鱈場蟹腳

♟️季節雪葩
中場休息,有一道混入青檸皮的柚子雪葩,清清味蕾

♟️精選寿司五貫

♟️A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
用上日本禾稈草製造煙燻效果,同時使食材帶有禾稈草的香味。
A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌

牛屬於A4西冷部位,配上牛肝菌忌廉汁。肉味非常濃郁,外層帶點鹽粒,口感柔軟油脂豐富,鹽粒把味道提昇一層。另外配菜有溫室露荀和蕃茄仔,可以解膩。

♟️特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
稻庭烏冬做底,松葉蟹做蟹芡。
再以大閘蟹蟹膏同蟹油撈勻,整碗烏冬充滿蟹肉、蟹膏和蟹味。
特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
附另上嘅意大利黑醋,有相對甜和濃稠的十年、甜酸適中的5年及相對酸和較稀的3年供選擇,隨個人喜好添加,可一解油膩感

♟️和風鮮果雪糕拿破崙
有自京都的士多啤梨,真係又香又清甜,酥皮酥脆,用上士多啤梨肉製成的CREAM,食落好清新,呢個甜點作為尾聲,實在完美

2022-12-19
2022-12-17 102 瀏覽
❣️Omakase要突圍而出,一定係令人食完會嘩一聲,之前試過預約困難店,今次試吓新嘢,估唔到超越期望好驚喜😍 ❣️呢度由擺盤設計、食材質素同環境都幾花心思,啱晒慶祝生日打卡😍⭐️晚市6大款主題(雞、黑豚肉、和牛、海之幸、魚和蟹)各具特色廚師發板,梗有一款啱口味,我就乜都鐘意食,所以揀咗晚餐10道菜:山之御膳 😍😍
❤️🗻山之御膳🗻名符其實有排山倒海之勢,呢款Omakase除咗有我最想食嘅香箱蟹,仲有和牛、魚、海鮮刺身等食材配搭,份量超足仲帶咗fusion元素❤️❣️先付:日本產雲丹拼盤~
一次過品嚐五種不同產地海膽,賣相一流,仙氣十足👍👍😍❣️前菜:廚師發板前菜三點~帆立貝、赤穗蠔、蟹肉柚子啫喱~三款我都鐘意,尤其係蟹肉柚子啫喱用上香箱蟹 ,超級正😍蟹蓋塞到滿蟹肉、蟹膏👍 👍👍😍❣️蝦夷鮑酒蒸肝醬~用個香水瓶噴出十四代酒出嚟,建議噴兩下,不過我吾怕醉噴左4下😂
鮑魚配埋忌廉肝菌醬汁彈牙得黎夠曬香滑😍❣️ お造り:季節刺身五點~平政魚、深海池魚、牡丹蝦、大拖羅、帆立貝👍😍❣️鍋物:鱈場蟹龜甲鍋~別緻嘅紹菜包菠菜卷配上鱈場蟹肉鮮甜,飲完暖笠笠😍❣️ 箸休め:季節雪葩(柚子)~以為食完,梗係唔係,中場休息比你清

❣️先付:日本產雲丹拼盤~
一次過品嚐五種不同產地海膽,賣相一流,仙氣十足👍👍😍

鮑魚配埋忌廉肝菌醬汁彈牙得黎夠曬香滑😍

❣️ 箸休め:季節雪葩(柚子)~以為食完,梗係唔係,中場休息比你清口腔解膩,出去露台睇吓馬埸景色再食過😂

❣️精選壽司5貫~平政魚、池魚、炙燒中拖羅、象拔蚌、北寄貝

❣️強肴:A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌~賣相已經勁吸引😍
一打開蓋,聞到清香煲底禾稈草煙燻味,A4宮崎和牛厚燒,滿口油香豐配牛肝菌醬汁,正到不得了👍👍😍😍

❣️ 食事: 特濃上海蟹粉拌稻亭烏冬,配上三款年份意大利陳醋比我揀,每款都唔同甜度😍😊👍

❣️甘昧:和風鮮果(士多啤梨)配(椰子)雪糕拿破崙~ 拿破崙非常鬆化,配上椰子雪糕好清新,終於畫上完美句號!👍👏🏻👏🏻

❤️店員服務態度好,一坐低會問有乜吾食,而且每道菜式都有專人介紹,當晚都滿座,可以慢慢食,享受一餐美味盛宴👍
2022-12-15
  • 山之御膳
  • 特濃蟹粉拌稻庭烏冬
✨食得又打得卡嘅銅鑼灣Omakase✨.平日放工後去咗銅鑼灣the Zing新開嘅 #山 食晚餐,餐廳屬日式木系風,舒適簡約又不失雅緻,仲有個露台位對正跑馬地,而食物都夠高質🤍難怪新開冇耐都唔少宮人捧場.▫️日本產雲丹拼盤(五種產地)黎自日本5個不同產地嘅海膽,師傳別出心栽,會因應食材再配以不同配菜,令人食出細緻嘅分別,❤️最記得食到最後嘅根室有淡淡漬青瓜香,清新中帶鮮甜,真係幾正🥰.▫️廚師發辦前菜三點以一個寶箱形式上枱,入邊仲有盞會發光嘅「海底明珠」,打卡度已經滿分💯前菜分別係燒過嘅帆立貝,貝下仲有片厚物嘅紫菜;另外生蠔及香箱蟹表面都有少量青檸啫喱,更令帶出食材原有鮮味,三點中我最愛香箱蟹,入邊有剝好嘅蟹肉同大量蟹膏,啖啖蟹膏蟹肉,美味又食得方便😋.▫️蝦夷鮑酒蒸肝醬黎自北海道鮑魚,仲有名為寶石巢嘅植物作為配菜,旁邊有枝好似香水咁嘅清酒,可以噴落食材上,令肉質細嫰呀鮑魚帶有淡淡清酒味♪.▫️季節刺身五點刺身會分兩次上枱,兩次都會有乾冰霧氣散發出黎,打到卡又令人賞心悅目✨刺身有深海池魚、油脂感較重嘅平政、仲有少量柚子皮呀帶子,充滿香油脂嘅中拖羅以及味道最濃嘅牡丹蝦.▫️鱈場蟹亀甲鍋食咗咁多凍野,
✨食得又打得卡嘅銅鑼灣Omakase✨
▫️日本產雲丹拼盤(五種產地)

▫️廚師發辦前菜三點

▫️蝦夷鮑酒蒸肝醬

▫️季節刺身五點

▫️鱈場蟹亀甲鍋

食咗咁多凍野,就輪到呢個要暖住食嘅鍋,食完個人暖笠笠❤️
▫️季節雪葩

中間有個混入青檸皮嘅柚子雪葩,清一清油膩感ʕ •́؈•̀ ₎
▫️精選寿司五貫

進食次序由味淡至味濃:北寄貝、象拔蚌、金目鯛、池魚及我最愛嘅火炙大拖羅😙食到壽司時其實已經8成飽了!
▫️A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁牛肝菌

呢個有驚喜!咁多道菜中,我最愛嘅一道,牛屬於A4西冷部位,除咗肉味濃郁外,口感柔軟並帶豐富油脂,趁熱食我個人覺得真係超正🥹💓
▫️特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋

陳醋年份共有三款,分別係相對甜嘅十年、甜酸適中嘅5年及相對酸嘅3年;至於蟹羮混入公母蟹,保留蟹肉口感同時亦有蟹味,將滑溜嘅稻亭烏冬連同陳醋伴入蟹羮,真係好好食❣️
▫️和風鮮果雪糕拿破崙

面層有黎自京都嘅士多啤梨,真係好清甜🍓中間嘅cream及椰子雪糕均加咗士多啤梨肉,以呢個甜點作為呢餐飯嘅尾聲實在太美好( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )
❥…餐廳除咗食材新鮮,由製作及枱台擺盤上都好獨樹一幟,明符其實食得又睇得✨另外由此製作需時及客人眾多,成餐飯其實食咗3個鐘,所以大家要預留時間食;順帶一提侍應態度都好好,成餐飯都食得好開心滿足呢٩(ˊᗜˋ*)و
◾️山の御膳 $1688/位
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
一上到餐廳,好鍾意佢地嘅裝修色系、光線、佈置😍 清清嘅淺木和式風格,俾人感覺好柔和舒服!加入好多山林植物畫作增添幾分古色古香🎋 連啲餐具碗碟器皿都係配合返山林主題,好別緻好靚☺️ 餐廳仲設有露台位置比客人打卡👍🏻 今次就嚟品嚐佢哋「蟹」主題嘅Omakase😍蟹𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞|$𝟏,𝟑𝟖𝟖/位▪️先付け ▫️毛蟹柚子啫喱轉咗採用宜家當造嘅香箱蟹,蟹內籽同外籽滿滿蟹膏,面頭加上柚子啫喱,甜甜地好清中和返!👍🏻▪️前菜▫️雲丹明太子白海老以富山灣白蝦mix明太子,口感比較彈牙,加上北海道海膽,魚子醬同紫蘇花!層次感豐富!旁邊以楓葉🍁作裝飾更加優美♥️▪️吸い物▫️蟹出汁轉咗昆布蜆肉加入柚子汁!蜆肉好肥美,飲落好舒服暖胃,淡淡柚子唔會太搶💯▪️お造り▫️季節刺身三點山水仙境,薄薄雲霧繚繞⛰️ 刺身有牧丹蝦、池魚、炙燒金目鯛!另外仲有拌池魚,加以柚子及蛋黃醬相當開胃♥️ ▪️揚げ物 ▫️釀上海蟹蓋釀松葉蟹+大閘蟹蟹肉,有甘荀、洋蔥、金菇在內,淋上玻璃芡汁,可以加入不同甜度同酸度嘅黑醋😋 一枝枝滴管裝,令人好想慢慢試😌▪️箸休め▫️季節雪葩以柚子雪葩清一清殘留口中嘅食物味道,同去一去油膩,為下一道料理作準備!👍🏻▪️燒き

蟹𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞|$𝟏,𝟑𝟖𝟖/位

▪️先付け ▫️毛蟹柚子啫喱

▪️前菜▫️雲丹明太子白海老

▪️吸い物▫️蟹出汁

▪️お造り▫️季節刺身三點

▪️揚げ物 ▫️釀上海蟹蓋

▪️箸休め▫️季節雪葩

▪️燒き物 ▫️燒鱈埸蟹伴雲丹鱘魚子
職員會端出一個大陶器,揭蓋陣陣燻香,入面係以日本禾稈草煙燻嘅北海道鱈場蟹,有蟹前腳及後腳,肥美有口感,再配上雲丹同鱘魚子😍

▪️食事▫️特濃蟹粉拌蕎麥麵
採用公乸大閘蟹蟹膏蟹油座熱盛上,加落烏冬拌勻掛滿蟹膏一齊食!超邪惡啊!中意嘅話建議落少少醋吊一下味🥰

▪️甘味▫椰子雪糕甘粟拿破斋
精緻唔馬虎嘅甜品,採用時令甘粟,輕輕炙燒,加入柔滑栗子忌廉同椰子雪糕,椰子味好清香,再加埋鬆脆嘅拿破崙皮,口感味道都好唔錯!

最後送上一杯熱抹茶🍵,完美句號。

💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:
環境一流!有別其他店舖佢嘅風格比較清新古風,好柔和典雅👍🏻 用餐時特別享受♥️ 而且第一次食full set以蟹做主題嘅Omakase!有齊蟹籽蟹肉蟹膏,採用唔同做法,一次過試晒好幾款蟹!中意食蟹嘅朋友就有福了🥰
【銅鑼灣料理Omakase✨ 款式特別有驚喜!環境俯瞰鬧市🤍】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●●———比起只食刺身同魚鮮嘅Omakase, @yamajp.hk 嘅廚師發辦係更著重點樣用上盛食材,製作出驚喜同特別嘅料理,體驗比一般Oamakse豐富✨ 由前菜同甜品都係創意同誠意之作🤍 店員上菜時好細心講解食材同次序,不過師傅就冇咁周到同冇禮貌😹 環境上好舒服,落地大玻璃俯瞰住銅鑼灣嘅高速公路,感覺好似喺鬧市中搵到寧靜舒閒嘅角落🗻🥢 魚+黑豚+海の幸+蟹組みう合わせ|$788〈先付〉毛蟹柚子酢|明太子白蝦當日香箱蟹🦀️比較當造,所以店員UPGRADE咗🌟 師傅將蟹膏、蟹肉同蟹卵分拆開成淡至濃3個層次咁享用✨ 先品嚐較淡味嘅蟹膏同蟹肉:兩者都帶爽口感,微微鮮甜味,加埋柚子醋啫喱嘅酸感,好似嚟咗個大warm up咁!因為當中酸酸味味令人食旨大動🙌🏻 下面嘅蟹卵入口唔係太大味覺但餘韻有好濃嘅鮮甜‼️ 被驚艷到👍🏻✨;白蝦🦐 相對味淡,單食都有鮮甜味,但再加上海膽同紫蘇葉花花,鮮甜味嘅層次大大提升✨ 一啖食令口腔充斥住好濃烈嘅鮮甜味,幾驚喜的🤍〈お造り〉季節刺身淡至濃味享用,所以一於順呢個次序

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●●

———

🥢 魚+黑豚+海の幸+蟹組みう合わせ|$788

〈先付〉毛蟹柚子酢|明太子白蝦

〈お造り〉季節刺身
淡至濃味享用,所以一於順呢個次序分享🙌🏻
▶️ 帶子|比較重柚子香,少少蓋過帶子自身鮮甜味;口感好嫩滑,加埋放底嘅檸檬味食落好refreshing✨;▶️ 鯛魚|魚皮煙煙韌韌,單食都比較淡口,加咗豉油會吊到多少少鮮味🙌🏻;▶️ 池魚|肉質好質在亦好爽口,淡淡魚鮮味比較幽香,略帶少少肉油喺口腔到,唔錯✨;▶️ 牡丹蝦|海洋感嘅鮮味較出眾,尤其蝦頭!自帶甜鮮味都OK😽;▶️ 薑蔥池魚|師傅已經付味,比較著重魚口質同埋唔需要再點豉油;醬油調味唔算濃郁,單食都唔會咸,加埋蔥花嘅爽口感層次幾豐富🙌🏻

〈蒸物〉豚真薯茶碗蒸
上面嘅蒸蛋好滑溜同香甜,而喺底部嘅日本山藥令整體多份軟糯感,冇諗過茶碗蒸都有口感層次🤍✨ On-top嘅煙燻西班牙黑毛豬燻香十足,多份咸香味之餘,煙韌嘅皮同滑捋捋嘅蒸蛋型成對比,呢個衝擊好新穎🔥

〈強肴〉燒虎蝦配海膽忌廉伴米通
海膽忌廉汁濃淡度適中,食落一啲都不膩,唔算好稠杰但幾掛汁🙌🏻 而燒虎蝦肉質好爽彈,蝦膏好濃味而略帶甘味,有雙重體驗✨

〈すし〉精選寿司5貫.小卷1條.味增汁.新香物
▶️ 醬油滇鐵火卷|魚肉係微微燒過再封返啲魚油!入口魚肉好軟綿綿;自家漬飯飯粒比常見嘅日本飯挺身,咀嚼感較重,同軟熟嘅魚有種對比🙌🏻;▶️ 密甘鯛(柚子啫喱)坊間多數落醬汁,但啫喱除咗多份滑溜感亦比較集中,味道比較強烈!;▶️ 細鱗肉質好爽口,冇咩魚油感,味道亦偏淡,幾清新!;▶️ 戶北寄貝好厚身,肉質爽而滑溜✨ 入口味道唔太濃但餘韻一直keep住喺口腔👍🏻;▶️ 野生吞拿魚魚油感💯✨ 入口即化,唯一少少筋位唔夠完美!;▶️ 甘油鯛配紅梅醬+芽蔥,相對濃味少少,主要食醬料嘅酸感同芽蔥嘅爽口感~

🥣 麵豉湯用上赤麵豉🇯🇵 同魚湯魚骨淆,飲落好濃郁又唔會咸,好暖肚亦一洗魚生停留喺口腔嘅鮮味!

〈甘味〉香印提子雪糕拿破崙
香印提子爆汁爽甜,配埋拿破崩嘅鬆脆感,整體口感豐富🍰 味道亦唔太甜同膩,清新地作結🤍

〈飲み物〉珈琲或茶
附送嘅飲品都飲唔落了,所以決定唔好浪費,直頭冇叫到🙌🏻
2022-12-12 42 瀏覽
山YAMA位於銅鑼灣以木系為主調,以山林為主題店內環境闊落,空間感大充滿日式氛圍,簡潔舒適仲有戶外露台,日式庭園感覺可以眺望跑馬地馬場Omakase一共有六款主題蟹|海鮮|黑豚|和牛|魚|雞而最近新推出「山の御膳」每款菜式搬盤儀式感滿滿,用心製作❤️ —-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-❃ 山の御膳 $1688 ✾ 日本產雲丹拼盤(五種產地)一次過品嘗來自五種不同產地既海膽浜中町|北方四島|宮城|岩手|根室每款海膽都有點綴,浜中町放上生海苔;北方四島放上三文魚籽;宮城同岩手均放有魚子醬;最後櫻花蝦紫菜脆脆上放有根室海膽根室海膽入口creamy,甘香濃郁✾ 廚師發辦前菜三點 寶盒盛載著三款前菜,打開仙氣飄渺以傳統日式盆景擺盆,賞心悅目♡ 燒帆立貝:帆立貝用牛油磯邊燒,香口彈牙,保留帆立貝鮮味♡ 赤穗蠔:鮮甜飽滿,帶有爽口感配柚子醋蘿蔔蓉令鮮味更提升♡ 松葉蟹:九洲柑橘為松葉蟹腳增添一份清香,蟹腳肉蓋住蟹肉同蟹膏,味道更濃郁✾ 蝦夷鮑酒蒸 肝醬食前店員噴上十四代清酒,提升味道蝦夷鮑魚肉質厚實鮮嫩,沾一沾鮑魚肝醬食更惹味香濃伴碟有少見嫩綠爽甜寶塔椰菜花;醃製酸甜爽
山YAMA位於銅鑼灣
以木系為主調,以山林為主題
店內環境闊落,空間感大
充滿日式氛圍,簡潔舒適
仲有戶外露台,日式庭園感覺
可以眺望跑馬地馬場
Omakase一共有六款主題
蟹|海鮮|黑豚|和牛|魚|雞
而最近新推出「山の御膳」
每款菜式搬盤儀式感滿滿,用心製作❤️

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-❃

山の御膳 $1688

✾ 日本產雲丹拼盤(五種產地)
一次過品嘗來自五種不同產地既海膽
浜中町|北方四島|宮城|岩手|根室
每款海膽都有點綴,浜中町放上生海苔;
根室海膽入口creamy,甘香濃郁

廚師發辦前菜三點
寶盒盛載著三款前菜,打開仙氣飄渺
以傳統日式盆景擺盆,賞心悅目
♡ 燒帆立貝:帆立貝用牛油磯邊燒,香口彈牙,保留帆立貝鮮味
♡ 赤穗蠔:鮮甜飽滿,帶有爽口感
配柚子醋蘿蔔蓉令鮮味更提升

✾ 蝦夷鮑酒蒸 肝醬
食前店員噴上十四代清酒,提升味道
蝦夷鮑魚肉質厚實鮮嫩,沾一沾鮑魚肝醬食更惹味香濃
伴碟有少見嫩綠爽甜寶塔椰菜花;醃製酸甜爽口紅紅草石蠶;厚肉彈牙大黑菇!!

✾ 季節刺身五點
♡ 平政魚:肉質肥嫩清甜,油脂豐富
♡ 深海池魚:池魚切細,肉質細緻爽脆
♡ 帶子:大大粒厚身,鮮甜軟嫩
♡ 大拖羅:魚油甘香四溢,帶有筋位較有咬口
♡ 牡丹蝦:肉質綿軟帶彈性,鮮甜十足

✾ 鱈場蟹亀甲鍋
鍋物一直用火熱住,保持溫度
軟腍紹菜包裹着爽口菠菜
鱈場蟹本身灼至半生熟,蟹肉飽滿鮮甜
而蟹湯清甜順口,忍唔住飲曬!!

✾ 季節雪芭
柚子雪芭清新,清清味蕾
中和前幾道濃味菜式,為接下來菜式作準備

✾ 精選壽司五貫
♡ 北寄貝
♡ 象拔蚌
兩類貝類爽甜,同時加上柚子皮增香
♡ 白蝦:肉質彈牙又細綿黏口,加有黑松露櫻花蝦,鮮甜之餘帶黑松露香
♡ 螄魚:肥美軟腍,油香滿滿
♡ 鯛魚:火灸後釋出更多油脂,魚味突出,肉質細膩鮮嫩

✾ A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
和牛肉質細嫩,柔軟多汁;油香豐富,肉味濃郁。
配搭牛肝菌忌廉醬汁同炸青森蒜片,可減輕膩感同增添香味

✾ 特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
後文稻亭烏冬鋪滿了松葉蟹蟹肉芡汁
另外有小爐仔熱住金黃大閘蟹蟹膏同蟹油,倒落烏冬上,十分誘人又邪惡
烏冬相當掛汁,每啖盡是蟹精華,鮮味濃郁
亦可加入三款不同年份意大利陳醋,減輕油膩感。肥妹推薦加上十年陳醋,甜度同濃稠度較高,令鮮味提升

✾ 和風鮮果雪糕拿破崙
自家製拿破崙酥皮鬆脆,忌廉加入甘栗蓉一齊打,令甘栗香味更突出
然而加左椰子雪糕,令整個拿破崙甜而不膩,帶有清爽感!!

「ご馳走さまでした 」
《山》唔單止質素同環境好出色,而且d食物都好精緻♥️,啱晒打卡呀,簡直一次過滿足晒我3個願望🧞‍♀️環境餐廳嘅裝修係以「山」為主調,入面每一個擺設都充滿禪意。而比起一般嘅Omakase餐廳,呢度重提供唔少卡座,好啱我呢d怕羞嘅人,唔想同師傅正面交鋒🤣晚餐10道菜:山之御膳 ($1688 加1)綜觀所有嘅菜式,我覺得呢款Omakase最大嘅特點係 — 超新鮮嘅食材、驚人嘅份量,同埋帶有少許fusion嘅元素👅1. 日本產雲丹拼盤鍾意食海膽🐡嘅朋友一定唔可以錯過呢個騰雲駕霧嘅set‼️個拼盤有5款嚟自不同產地嘅海膽,每種海膽無論係個味道定質感都有好大分別。而且,每款海膽都配有唔同嘅食材,如:魚子醬、魚子同金箔⚱️真係食得好奢華🤩2. 廚師發板前菜三點:帆立貝、生蠔、長腳蟹肉🦀呢三點前菜係放喺個寶箱入面。一打開個盒,就會聞到d木味,同埋有煙出,等d煙散咗之後,就會見到日本庭園🍁彷彿好似去咗仙境咁🌫️而呢幾款前菜都超級新鮮,清清淡淡咁,好有意境😶‍🌫️3. 蝦夷鮑酒蒸肝醬個菜最特別嘅地方係需要用個香水瓶噴d酒出嚟💕至於個鮑魚好煙靭,個肝醬又好香好濃好滑,配埋一齊,就好似食緊法國菜咁🤤4. 季節刺身五點5點

餐廳嘅裝修係以「山」為主調,入面每一個擺設都充滿禪意。

晚餐10道菜:山之御膳 ($1688 加1)

1. 日本產雲丹拼盤

2. 廚師發板前菜三點:帆立貝、生蠔、長腳蟹肉🦀

而呢幾款前菜都超級新鮮,清清淡淡咁,好有意境😶‍🌫️

3. 蝦夷鮑酒蒸肝醬

個菜最特別嘅地方係需要用個香水瓶噴d酒出嚟💕

4. 季節刺身五點

5點:金鯛、深海池魚、牡丹蝦、大拖羅、帶子
呢五款刺身比得一d都唔吝嗇,每件都非常大份同新鮮😋而我就最鍾意食個大拖羅,因為個油脂分布得好平均♥️

5. 鱈場蟹龜甲鍋

個蟹湯雖然清清哋咁,但就係因為咁,可以完全將長腳蟹嘅鮮味帶出嚟💯

6. 季節雪葩(柚子)

個雪葩真係不得了😂以中場休息嘅甜品嚟講,真係好出色😍個柚子味苦苦澀澀,好似真係食緊柚子咁,完全將個飽肚感抹去

7. 精選壽司五貫

(金目鯛、平政腩、吉備奈子、象拔蚌、北寄貝)
D魚類好新鮮,一d都唔腥👍🏾而我最鍾意嘅就係象拔蚌,因為師傅切到好厚,所以咬落去索索聲

8. A4 宮崎厚牛燒 聖護院蕪菁 牛肝菌

一開頭見到d牛咁厚,又好似乾乾地咁,我真係有d失望😝但一食落去,d牛嘅油喺我口腔度四濺,外脆內軟咁♥️♥️好正

9. 特濃上海蟹拌後文稻庭 10年陳意大利黑醋

原來大閘蟹嘅蟹膏撈埋意大利嘅黑醋(有3年、3年同10年揀),再配埋蟹肉烏冬,可以咁夾😝感覺上就好似食緊奢華版嘅碗仔翅

10. 和風鮮果(金粟)雪糕(椰子)拿破崙

食埋個甜品簡直係完美嘅結束🤩

總括嚟講,《山》性價比非常高‼️鍾意食「鮮味」同打卡嘅你,一定一定要嚟❤️
🍴Crab Omakase🦀 $1388/pp⭐️毛蟹柚子啫喱🦀啖啖鮮甜蟹肉配上酸酸甜甜既柚子啫喱😍非常refreshing😋旁邊仲有大量蟹籽蟹膏😆鮮味十足👍🏻⭐️雲丹明太子白海老🦐賣相超精緻😆佢下層係混左明太子既白蝦😃上面就係鋪滿左海膽同魚子醬😍加入鹹香既明太子更突出蝦肉鮮甜😊好中意白蝦既黏糯口感🥰⭐️蟹出汁🍲以昆布清湯、蟹殼熬製而成😆加入柚子皮,另外湯中仲有一隻大蜆😎飲落幾清新🍃⭐️季節刺身三點🐟刺身分別係帆立貝、牡丹蝦同埋池魚😆三款都係正常發揮😉我就最中意帆立貝☺️厚身鮮甜😙⭐️釀上海蟹蓋🦀不得不讚呢個釀蟹蓋既層次非常豐富😳外脆內軟😏裏面用上大閘蟹、松葉蟹既蟹肉同埋加入蘑菇、甘筍、洋蔥去豐富口感🥕🧅⭐️季節雪葩🍋食左五道菜係時候要refresh下味蕾😌呢個係柚子雪葩🍋面頭加左新鮮刨既靑柚子皮格外清新😝⭐️燒鱈場蟹伴雲丹鱘魚子店員上菜既時候真係有啲震撼😱佢係用上藁草煙燻而成所以一來就聞到淡淡的煙燻香🤣建議先試原味既燒蟹腳再試加咗魚子醬同埋海膽😅蟹肉本身已經好鮮甜 不過略為燒得乾左少少🤫有改善空間!⭐️特濃蟹粉伴烏冬🍜蟹粉同烏冬係分開上既😚店員教我可以將左邊用大閘蟹煮成既蟹粉慢慢倒入蟹芡烏冬,拌勻食用
🍴Crab Omakase🦀 $1388/pp

⭐️釀上海蟹蓋🦀

⭐️季節雪葩🍋

⭐️燒鱈場蟹伴雲丹鱘魚子

⭐️特濃蟹粉伴烏冬🍜
蟹粉同烏冬係分開上既😚店員教我可以將左邊用大閘蟹煮成既蟹粉慢慢倒入蟹芡烏冬,拌勻食用🥰淡淡烏冬都掛滿蟹肉精華😍蟹味好濃郁好正😛烏冬彈牙有嚼勁☺️如果覺得有啲膩可以加佢比既黑醋🖤酸度有三款選擇😙不過我覺得原汁原味最正😜

⭐️和風鮮果雪糕拿破崙🍰
呢個拿破崙層次好豐富😌面頭係栗子同栗子打成既cream🌰超細滑!下層則配上椰子雪糕🍨拿破崙香脆鬆化入口滿滿牛油香😎整體甜而不膩👍🏻

整體來講,食物質素中上🥰份量都絕對夠飽🤣店員服務態度好好😊上每一道菜既時候都會詳細介紹👍🏻環境都坐得好舒服😌裝修以木系為主題🪵店內仲有一個隱藏打卡位係可以望到馬場既😏大家有興趣可以叫店員帶你地去😝成餐飯都食得好開心😚來慶祝生日都係一個唔錯既選擇😛佢除左蟹之外仲有好多唔同既主題都好吸引大家可以試下🤪

📍山
銅鑼灣耀華街38號The Zing!15樓
2022-11-28
午餐
  • 釀上海蟹蓋
  • 雲丹明太子白海老
有別於坊間一般嘅Omakase 呢間 山yama 以獨特嘅山林元素為主題並以食材區分 設計咗幾個特色menu由餐廳環境、食物內容以至擺盤畫碟 每樣細節都經由五星級酒店主廚組成嘅團隊精心設計 務求為客人帶嚟最特別嘅Omakase體驗 ******************************【山 YAMA午餐廚師發板】午市嘅Omakase總共分為風、雲、水、山 四大主題就咁聽落都感覺到果種詩情畫意我今次品嚐嘅 山Yama 係由魚、海鮮同蟹元素組成【山 Yama】($788) 組み合わせ:魚/海の幸/蟹✨先付 ※毛蟹柚子半月型餐碟以淺藍色波浪狀線條同啡色彩繪帶出水與山嘅元素因毛蟹短缺 餐廳以由日本直送嘅新鮮松葉蟹代替🦀 師傅將其剥殼後 再將蟹肉搓成球狀蟹肉味道鮮甜 仲有好多蟹膏喺面上蟹腳上附上青柚子 吱少少落去 食落更加開胃😝※ 日本產蠔雪見啫喱令和の怪物 特大原隻生蠔肉質肥美飽滿 入口帶豐富嘅礦物味道加幾滴新鮮檸檬汁 將生蠔嘅甘甜味帶出 師傅特設柚子啫喱 將佢一啖啪入口成個組合配搭 教人回味無窮✨お造り※鮪腹三點用黑色石碗裝住 開蓋時個畫面非常有仙氣🧚‍♀️依次序品嚐 首先係赤身 上面有
有別於坊間一般嘅Omakase
呢間 山yama 以獨特嘅山林元素為主題
並以食材區分 設計咗幾個特色menu
由餐廳環境、食物內容以至擺盤畫碟
每樣細節都經由五星級酒店主廚組成嘅團隊精心設計
務求為客人帶嚟最特別嘅Omakase體驗

【山 YAMA午餐廚師發板】
午市嘅Omakase總共分為風、雲、水、山 四大主題
就咁聽落都感覺到果種詩情畫意
我今次品嚐嘅 山Yama 係由魚、海鮮同蟹元素組成

【山 Yama】($788)
組み合わせ:魚/海の幸/蟹

燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通

✨すし
※ 精選壽司8貫 小卷1條
由師傅精心配搭嘅壽司8貫
包括有鯛魚、池魚、赤綠、明太子白蝦、象拔邦、新鮮北寄貝 、平政
全部食材皆由日本直送 用料上乘
而象拔蚌小卷方面 師父已預先較好咗個醬汁 唔洗額外點汁

精選壽司8貫 小卷1條

象拔蚌小卷

※ 味噌汁 新香物
味噌湯採用薑絲、海帶
最近天氣轉涼 服用薑有助令身體和暖

大愛日系山林風格嘅裝潢設計🏔️ 🌴
餐廳以木色同白色為主調 感覺柔和舒適
環境非常闊落 採光度高 空間感大

小結:

無論環境、食物定擺盤 山YAMA 都緊扣「山林」 主題
令注重細節嘅我深感滿意💕

精選壽司8貫 小卷1條
象拔蚌小卷
  • 無花果椰子雪糕拿破崙
2022-12-04 656 瀏覽
位於銅鑼灣嘅「山」感覺清新🤩以和風木系裝修,仲有好多打卡位鍾意餐廳有落地玻璃窗,有陽光照射好溫暖今日嘅午餐我揀咗「山」,套餐有魚/海の幸/蟹先付✨松葉蟹柚子酢顏色好吸引❤️青柚子更能帶出蟹肉鮮甜配有香滑嘅蟹膏,入口如滑梯✨日本產蠔雪見啫喱赤穗蠔肉質爽口,味道甘甜面頭配上柚子啫喱,非常開胃刺身✨鮪腹三點一次過可以品嚐到鮪魚嘅赤身、中拖羅、大拖羅赤身魚味香濃。中拖羅油脂分佈平均口感軟糯。大拖羅雪花般嘅脂肪,入口即化蒸物✨帆立貝真薯茶碗蒸口感綿滑🫶🏼表面加咗燒過嘅帆立貝,好香口配有蟹芡同酒泊,令味道更豐富強肴✨燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通燒虎蝦口感彈牙,惹味嘅海膽忌廉汁鮮味十足😍配埋甜甜哋脆卜卜嘅米通一齊食層次感十足寿司8貫小卷1條✨帶子肥厚軟嫩。平政魚肉質結實甘味。新鮮北寄貝鮮味爽口。白蝦爽脆彈牙。鬚剃鯛鮮潤香甜。白刀魚魚味較濃。深海池魚爽口略帶油香。秋刀魚濃郁油脂味。北寄貝小卷加入辣椒同麵豉好惹味味噌汁✨赤麵豉湯加入昆布同洋蔥🧅鹹香味豐富甘味+茶✨和風鮮果雪糕拿破崙面頭有燒粟子,有粟子蓉襯托,味甘甜第二層有椰子雪糕,分開食可以試到唔同感覺拿破崙酥脆可口✨ 京都福寿園綠茶綠茶味香濃,有回甘味道除
位於銅鑼灣嘅「山」感覺清新🤩
以和風木系裝修,仲有好多打卡位
鍾意餐廳有落地玻璃窗,有陽光照射好溫暖

今日嘅午餐我揀咗「山」,套餐有魚/海の幸/蟹

先付
✨松葉蟹柚子酢
顏色好吸引❤️青柚子更能帶出蟹肉鮮甜
配有香滑嘅蟹膏,入口如滑梯

✨日本產蠔雪見啫喱
赤穗蠔肉質爽口,味道甘甜
面頭配上柚子啫喱,非常開胃

刺身
✨鮪腹三點
一次過可以品嚐到鮪魚嘅赤身、中拖羅、大拖羅

蒸物
✨帆立貝真薯茶碗蒸
口感綿滑🫶🏼表面加咗燒過嘅帆立貝,好香口
配有蟹芡同酒泊,令味道更豐富

強肴
✨燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通
燒虎蝦口感彈牙,惹味嘅海膽忌廉汁
鮮味十足😍配埋甜甜哋脆卜卜嘅米通一齊食
層次感十足

寿司8貫小卷1條

✨赤麵豉湯加入昆布同洋蔥🧅鹹香味豐富

甘味+茶
✨和風鮮果雪糕拿破崙
面頭有燒粟子,有粟子蓉襯托,味甘甜
第二層有椰子雪糕,分開食可以試到唔同感覺
拿破崙酥脆可口
✨ 京都福寿園綠茶
綠茶味香濃,有回甘味道

除咗「山」,仲有好多款套餐,雞、牛、黑豚、海膽都有㗎‼️一定有款啱食😋