2020-03-12 56 瀏覽
呢排好難得先可以約到朋友見面,一見就梗係要食好啲,我地就揀左呢間喺銅鑼灣Sogo嘅廚師發板餐廳。前菜角貝 鮑魚 帶子裙邊帶子裙邊 -以蘿蔔包住,配柚子醬和菜苗,有層次。蘿蔔配帶子新鮮的帶子配上酸甜的蘿蔔,醒神開胃,預備一餐美味的晚餐。鰻魚苗呢碟一上桌我以為是粉,原來是一條條的鰻魚苗,配以酸酸的醋,正。刺身最正的當然是肥美的拖羅,一食就融化在口中。鰹魚刺身醃製的鰹魚配上蒜泥,再加上少許蔥段,爽口白子加上少許明太子吊味,濃郁而不膩。海膽蒸蛋濃郁的海膽配上嫩滑的蒸蛋,冇得輸。天婦羅 炸到連蝦腳都食埋,層粉超薄,特別是子蘇葉包海膽,一咬海膽落去係咁流出黎。壽司三食針魚,春魚和海膽海膽以昆布包住,十分甜美甜品有柚子雪芭和牛奶布丁,完美咁為這一餐結尾。

角貝 鮑魚 帶子裙邊
帶子裙邊 -以蘿蔔包住,配柚子醬和菜苗,有層次。

蘿蔔配帶子
新鮮的帶子配上酸甜的蘿蔔,醒神開胃,預備一餐美味的晚餐。

鰻魚苗

刺身
最正的當然是肥美的拖羅,一食就融化在口中。

鰹魚刺身
醃製的鰹魚配上蒜泥,再加上少許蔥段,爽口

白子加上少許明太子吊味,濃郁而不膩。

海膽蒸蛋
濃郁的海膽配上嫩滑的蒸蛋,冇得輸。

天婦羅

壽司三食
針魚,春魚和海膽
海膽以昆布包住,十分甜美

甜品有柚子雪芭和牛奶布丁,完美咁為這一餐結尾。
經常有好多朋友拉同我去食唔同地方嘅廚師發板,今次呢一間都真係有驚喜㗎 !環境適合不在話下,係呢一度傾吓計亦都聚首一堂,服務非常之收到,佢哋細心聆聽講解每一道菜色食材同埋食飯真係需要加分!我今次就叫咗金色系列,價錢成為$1380 ,朋友叫咗其他熟食首先上前菜,分別有螢光魷魚、帶子裙邊同沙甸魚螢光魷魚上面有一啲好特別嘅汁,混合雙蛋黃,超鮮味帶子裙邊包着蘿蔔,上面有蘿蔔葉好爽口!沙甸魚上面有柚子,食落都真係幾新鮮!之後試埋個冷盤,沙律配上白飯魚,簡單而清香!你到呢一個冷盤,係蕃茄沙律蛋,個味都幾香甜!想不到蕃茄配豆腐係一絕!你到呢一個燒魚,我先會揸得好香!對於我呢個唔識與嘅人來講都真係覺得好正啊!之後就係明太子雞翼,明太子好香配上雞翼食落去都有一番滋味!之後就係天婦羅,天婦羅炸蝦完全唔油好香好有口感再來就係海膽一轉,海膽好新鮮應該係北海道海膽唔錯唔錯在維繫烏冬個烏冬配上收起燒汁食落去混上肥牛真係好飽啊!來到甜品嘅時候雖然真係好飽但係我都要思考嘅甜品你一個香吻兩個真係唔錯呀好重嘅芒果味最後食埋佢嘅豆腐說吧真係好幸福啊!

首先上前菜,分別有螢光魷魚、帶子裙邊同沙甸魚

螢光魷魚上面有一啲好特別嘅汁,混合雙蛋黃,超鮮味

帶子裙邊包着蘿蔔,上面有蘿蔔葉好爽口!

沙甸魚上面有柚子,食落都真係幾新鮮!

之後試埋個冷盤,沙律配上白飯魚,簡單而清香!

之後就係明太子雞翼,明太子好香配上雞翼食落去都有一番滋味!

之後就係天婦羅,天婦羅炸蝦完全唔油好香好有口感

再來就係海膽一轉,海膽好新鮮應該係北海道海膽唔錯唔錯

在維繫烏冬個烏冬配上收起燒汁食落去混上肥牛真係好飽啊!

最後食埋佢嘅豆腐說吧真係好幸福啊!

2020-03-05 577 瀏覽
一早約左呢間餐廳3個月同老婆慶祝周年,因為一向都好難book,雖然突如其來既肺炎都少左好多人,但我地仍然好想黎食,因為知道呢間除左有Omakase 仲可以散叫好多日本料理,正合我地心意 🥳🥢前菜3件盛包括:赤貝裙邊配外面一層薄薄蘿蔔卷;八爪魚;雲石玉子。🥢冷物瑩光魷魚配日本春菜同原筍,魷魚鮮味十足配埋春菜係苦苦甘甘既味道十分👍🏻🥢刺身一直期待左好耐既刺身😍 是日刺身係石鯛魚;大拖羅;深海池魚;象拔蚌同剝皮魚。omakase 既刺身新鮮就一定架啦,不過呢間既魚全部由日本直送,加上廚師刀功,先食到咁出色既刺身,全部入口即溶😋😋😋🥢椀物 是日湯係鮑魚清湯,有切左既鮑魚煲海帶湯,清得黎又好鮮味,相信係落左魚落去煲👍🏻🥢和食料理汁煮深池魚:用特色日本麵醬汁煮深池魚頭,濃味得黎又甜甜地,完美地將魚頭既味道突出返,而且唔會太鹹😋🥢天婦羅盛盒未上天婦羅之前就準備左(海鹽 咖喱鹽 蘿蔔蓉 )👍🏻是日天婦羅包括:鮑魚,賴尿蝦配蝦膏 ,花竹蝦 。天婦羅係呢餐嘅精髓之一,超薄嘅天婦羅炸皮,食落口好脆身得黎又唔會成啖粉,加上食材新鮮👍🏻 🥢壽司 極極極極正既* 海膽貝柱*,鮮甜貝柱切成一粒粒夾埋係壽司飯,海膽鋪

🥢前菜

🥢冷物

🥢刺身

🥢椀物

🥢和食料理

🥢天婦羅盛盒

🥢壽司
極極極極正既* 海膽貝柱*,鮮甜貝柱切成一粒粒夾埋係壽司飯,海膽鋪喺面,夾埋一齊食,滋味十足😍另外池魚同醋靖魚都好鬼正,醋靖魚上面有片透明昆布好精緻🥰🥰

🥢甜品
青森蘋果+自家製南瓜餅+ 士多啤梨
咖啡啫喱雪糕配 有機綠茶

食完成個Set真係大滿足,不過見到餐牌又有好多好野食,心思思不如叫多兩樣野食,所以最終order左薄燒牛肉$150 同 蟹肉海膽釜飯$250😋😋 果然無令我失望,價錢亦好合理😁

🥢薄燒牛肉$150
和牛既肉質配日本香蔥煎到約7-8成熟,咬落香口又有豐富口感,另外配埋極新鮮沙律菜😍

🥢蟹肉海膽釜飯$250
呢個係staff極力推薦,釜飯係要早點order, 因為要等成30分鐘先食得,所以食到一半就叫著先,成個飯係極鮮味+足料到啖啖都食到海膽,蟹肉同魚子 😍😍 真係好好好好味

呢間omakase 好值得推介俾大家,價錢合理得黎仲唔使規定每人一個Set, 可以散叫一樣咁出色,又要努力儲下錢留返個肚下次再黎食🍣🍣😍
2020-03-04 476 瀏覽
今日出左cwb有野做,做完野約左朋友黎試一試呢間日本餐廳~睇食評d相好似做得幾靚咁,所以貴少少都黎左試。我地揀左一個omakase既set同一啲小食share。我地本身bk左6點,師傅一開波話因為啲魚到左無耐,所以要等下先。。。先黎前菜,有螢光魷魚,八爪魚,同菠菜蛋。菠菜蛋都幾特別,個蛋幾滑,底有啲菠菜蓉咁既物體,整到好似平時食既布丁咁。跟住冰菜蕃茄,我第一次食冰菜!脆脆地幾得意。刺身方面最突出既係拖羅同油甘魚腩~剥皮魚第一次食,包住魚肝,魚肝完全唔腥,仲好滑添!其他正正常常咁。蜆湯清清地。牛面肉好特別,肉質好軟嫩,炆到好入味!燒吞拿魚鮫好食,燒得好好。皮脆肉軟,魚油甘香。七味雞翼炸得非常香脆,熱辣辣新鮮炸起。鰻魚皮都燒得十分香脆,而且完全無燒焦。不過肉方面有泥味。天婦羅粉漿薄,唔錯。針魚壽司既魚肉好滑,不過魚味唔濃。泥漿魷魚海膽壽司既魷魚好大塊,口感唔錯,海膽唔腥,但係唔夠鮮甜。鯖魚加昆布壽司幾特別,魚肉同樣都幾滑身,不過有紫蘇葉。。。牛肉稻庭烏冬建議一上就要食左個牛肉佢。因為佢一上枱我食左一啖,係幾滑的,放耐左就開始鞋。最後omakase set有跟有機綠茶,同埋甜品。綠茶好濃,係

蜆湯清清地。

牛面肉好特別,肉質好軟嫩,炆到好入味!

燒吞拿魚鮫好食,燒得好好。皮脆肉軟,魚油甘香。

七味雞翼炸得非常香脆,熱辣辣新鮮炸起。

鰻魚皮都燒得十分香脆,而且完全無燒焦。不過肉方面有泥味。

天婦羅粉漿薄,唔錯。

最後omakase set有跟有機綠茶,同埋甜品。綠茶好濃,係好飲既!另外南瓜蛋糕我都好鐘意,南瓜味濃,而且入口有食到果蓉既口感。酸柑雪芭都係好好食,酸酸甜甜,既清新,食完又唔會有罪惡感。
2020-03-03
2020-02-07 74 瀏覽
分別有螢光魷魚、沙甸魚好有心思創作, 沙甸魚濃仲有柚子平衡Gold Course 金$1380再加熱食, 金有前菜、冷物、刺身7點、碗物、和食、天婦羅4點、壽司5貫。野生拖羅,赤貝鮮味十足.黑鯥、鰤魚、石池魚 , 北寄貝 , 鰤魚 , 左口魚 , 帶子 又有鮟鱇魚肝細膩潤滑白子,食落口感好特別豐富細膩壽司因應不同季節而選擇不同的海鮮刺身天婦羅蝦天婦羅鮑魚天婦羅甘鯛清香彈牙又有脆口feel, 配咖哩鹽特別層次豐富.炸皮夠薄鮮甜 , 油甘汁煮魚餃肉質好滑,魚餃口感好滑又有口質,肉質鮮嫩十分理想蟹肉蒸蛋, 茶碗蒸蛋我最愛. 滑蛋 配上三文魚子海膽壽司,北海道的海膽鮮味十足,,醋青魚壽司昆布 酸酸地,海膽貝柱壽司份量慷慨海膽超鮮甜 ,劍魚壽司 , 天扶良蝦餅飯香脆用了芝麻油好有風味蟹肉海膽釜飯,蟹肉拌在飯中, 海膽、三文魚, 蟹肉海膽鮮味,層次好豐富, 吸油紙冇油考功夫自家製咖啡mousse cake ,仲有柚子雪葩,清甜重柚子味
分別有螢光魷魚、沙甸魚好有心思創作, 沙甸魚濃仲有柚子平衡

白子,食落口感好特別豐富細膩

壽司因應不同季節而選擇不同的海鮮刺身

蟹肉蒸蛋, 茶碗蒸蛋我最愛. 滑蛋 配上三文魚子

天扶良蝦餅飯香脆用了芝麻油好有風味

2020-02-03 293 瀏覽
前排我同女朋友公司都出左bounces 咁開心梗係去食下好西啦見之前女朋友話過想試下啲特別啲嘅野食 而佢又鐘意食日本野 所以就喺網上搵到呢間食omakase嘅日本餐廳🧐呢間餐廳位於逸園中心 喺正SOGO隔離 超方便!👍🏻一上到去已經感覺到好寧靜嘅環境 舒適嘅裝修☺️店員好快就問我地有冇唔食同敏感嘅野 然後幫我地安排🙈•螢光魷魚,赤貝配蘿蔔苗,酒粕醃三文魚🐟•-第一道菜已經好精彩精緻嘅擺盤 令人食之餘仲可以欣賞食物👍🏻首先嘅螢光魷魚味道好鮮味 配埋新鮮秘製醬汁好開胃中間嘅係用咗先蘿蔔包住赤貝同埋蘿蔔苗 味道甘甘 但最後會滲出甜味 幾特別🤤而右手邊嘅酒粕三文魚就外脆內軟表皮脆卜卜 但入邊肉質好鮮嫩👍🏻•三絲沙侓(白飯魚乾,櫻桃蘿蔔絲,青瓜,黃蘿蔔絲)•-再嚟就係三絲沙律 呢個沙律用左脆卜卜嘅白飯魚乾配埋 口感同味道都好夾👍🏻👍🏻開曬胃就到正餐啦!•刺身(伊佐木,野生吞拿魚,獅魚,象拔蚌,帆立貝)🐟•-呢五款係廚師推介嘅刺身 我自己幾鍾意伊佐木 因為肉質厚實 但又好重魚嘅鮮味 口感亦都同平時啲刺身魚唔同👍🏻#野生吞拿魚腩 #伊左木-但最鍾意一定係野生吞拿魚腩 平時嘅吞拿魚腩已經好肥美 入口即溶

呢間餐廳位於逸園中心 喺正SOGO隔離 超方便!👍🏻
一上到去已經感覺到好寧靜嘅環境 舒適嘅裝修☺️
店員好快就問我地有冇唔食同敏感嘅野 然後幫我地安排🙈
•螢光魷魚,赤貝配蘿蔔苗,酒粕醃三文魚🐟•
第一道菜已經好精彩
精緻嘅擺盤 令人食之餘仲可以欣賞食物👍🏻
首先嘅螢光魷魚味道好鮮味 配埋新鮮秘製醬汁好開胃

•三絲沙侓(白飯魚乾,櫻桃蘿蔔絲,青瓜,黃蘿蔔絲)•

開曬胃就到正餐啦!

刺身(伊佐木,野生吞拿魚,獅魚,象拔蚌,帆立貝)🐟•
呢五款係廚師推介嘅刺身

#野生吞拿魚腩 #伊左木
但最鍾意一定係野生吞拿魚腩 平時嘅吞拿魚腩已經好肥美 入口即溶🤤🤤
但呢度因為係野生捕捉返嚟 所以肉質會額外多左份質感👍🏻👍🏻👍🏻

跟住就到”特別嘉賓”

•白只•
相信大部份鍾意食日本嘢嘅人對佢一定唔陌生 但未必個個都鍾意佢😂
不過呢度佢哋用咗特別醬油調味 而白只都幾新鮮 整體可以一試👍🏻

•大蜆噌醬湯🍲•
食完刺身飲番個湯暖下胃先
呢個大蜆噌醬湯清清地幾舒服
而入面仲有用咗支豆 蜆肉 蟹子同魚肉整成類似魚蛋 彈牙之餘仲好清新👍🏻

•蟹肉魚子蒸蛋🥚•
蛋同水嘅份量平均 而蒸蛋加埋平時自己整唔捨得加嘅魚子同埋蟹肉 果然鮮味好多!😏

•天婦羅(弓魚 炸子蒜 海膽)🍘•

一個字 甜!
師傅新鮮開出嚟 所以仲會有少少海水味👍🏻

最後就用呢個甜品作結尾🥰
左同右手邊分別係日本新鮮士多啤梨🍓同清心縣蘋果🍎
中間就係咖啡涷餅 咖啡味好濃 又唔太甜 帶到咖啡微甘嘅味道👍🏻

總括嚟講餐廳環境一流 佈置同餐具都好賞心悅目 而食物更加係豐富且特別 價錢如果係平日食就都貴 但如果係大時大節 間唔中食一餐獎勵自己都唔過分嘅🙈
1 分鐘 (堂食)
  • 海膽貝柱撈飯
南瓜千層糕甜甜的很好吃🎃凍蕃茄白酒啫喱單吃有白酒的酸醇味道很開胃,配蕃茄有一點被搶味,整體變甜了。松千疊、鰤魚、魚肝、拖羅刺身鮮甜新鮮;魚子口感豐富細膩;釀魚肉跟枝豆比想像中要搭很多!吃了幾款冷盤喝碗熱湯、吃熱蔬菜暖胃平衡一下剛剛好🥣皮脆肉嫩,好juicy😍天婦羅蘸天婦羅汁配白蘿蔔,配咖哩鹽好特別,組合微辣層次豐富🍤最後來一份布丁大滿足🍮我們都要到處掘寶好好犒賞自己啊,work hard eat harder🍿
2020-01-16
黑豆、南瓜千層糕、魚子、燒蠔
黑豆
凍蕃茄白酒啫喱
松千疊 、鰤魚、魚肝
野菜豆腐湯
慢煮豚肉配蘋果醋汁
天婦羅配咖哩鹽
布丁
  • 刺身
2020-01-26 539 瀏覽
新年嚟啦,為咗慰勞自己辛苦左成年又,所以就同男朋友去食餐好嘅,我請!請叫我好女朋友🤪叫咗Gold Course 金 おまかせ,$1380,另外再加啲熱食,食得滿足🥰首先上前菜,分別有螢光魷魚、帶子裙邊同沙甸魚。螢光魷魚,上面係miso汁,食到混合咗蛋黄,超鮮味👍🏻帶子裙邊,蘿蔔包住,上面仲有啲蘿蔔葉,好爽口。沙甸魚上面係柚子,食落會有啲fresh😋之後係冷盤,三絲沙律🥗上面配上炸白飯魚,簡單又好食😋之後就係刺身!最期待既項目🤤由左至右分別係石鯛、剝皮魚、魚子醬牙帶魚、北寄貝,每一種都好新鮮,肉質鮮美滋味,我最中意就係石鯛同魚子醬牙帶魚😋😋白色呢個係白子,食落口感好特別,男朋友好中意🤪仲有和牛面頰肉,好入味。全晚我最鍾意嘅其中一味菜就係呢一個燉深海池魚甲鱗燒🤤肉質好滑,魚味超鮮味超濃郁!蟹肉三文魚子茶碗蒸超級好味,蛋好嫩滑🤤燒銀鱈魚都好好味,肉質鮮美彈牙,好滑🥰🥰tempura隨即送上,調味就有咖哩鹽、幼鹽仲有蘿蔔泥,係用嚟落落tempura汁,即係柴魚醬油~三款天婦羅分別係魷魚、粟米餅同公魚,公魚好戲有好特別,係喺冰川作個窿逐條釣架!好矜貴!最後就係寿司,係菁魚同五魚,五魚仲有拖羅蓉o

首先上前菜,分別有螢光魷魚、帶子裙邊同沙甸魚。

螢光魷魚,上面係miso汁,食到混合咗蛋黄,超鮮味👍🏻

帶子裙邊,蘿蔔包住,上面仲有啲蘿蔔葉,好爽口。

沙甸魚上面係柚子,食落會有啲fresh😋

之後係冷盤,三絲沙律🥗上面配上炸白飯魚,簡單又好食😋

之後就係刺身!最期待既項目🤤

白色呢個係白子,食落口感好特別,男朋友好中意🤪

仲有和牛面頰肉,好入味。

蟹肉三文魚子茶碗蒸

超級好味,蛋好嫩滑🤤

燒銀鱈魚都好好味,肉質鮮美彈牙,好滑🥰🥰

最後就係寿司,係菁魚同五魚,五魚仲有拖羅蓉ontop,2樣嘢好夾👍🏻👍🏻

唔少得仲有海膽壽司,好特別,因為佢個飯都有撈左少少海膽蓉喺入邊😱一啖食落去,真係大滿足呀,海膽鮮味十足,食到我合埋晒眼,勁享受💛

最後食埋個鍋飯,我哋揀咗蟹肉海膽釜飯,蟹肉同埋海膽好鮮味,落少少甜豉油落去撈飯,又有啲飯焦,食落去層次好豐富👍🏻

食埋個甜品,同埋仲有日本有機綠茶,好圓滿嘅一餐飯,埋單竟然$3000都唔使😳😳😳抵到喊

下次有機會一定會再嚟呢一間服務同埋食物都好高質素嘅日本料理😆

岩浪天扶良日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
  • 刺身
  • 壽司
  • 海膽壽司
  • 有機綠茶
  • 海膽
  • 茶碗蒸
2020-01-26 119 瀏覽
食 Omakase 食上癮 😂 , 今次試銅鑼灣嘅岩浪天扶良日本料理 !! 我哋揀咗 "金" 會席再散叫咗一啲野食餐牌 : 前菜日本黑豆 , 南瓜千層糕 , 松鰈魚春 , 合桃魚乾日本黑豆真係好好食 !! 南瓜千層糕軟綿 , 煙韌 , 但又唔會痴牙 ! 😏刺身 7 點有石池魚 , 北寄貝 , 鰤魚 , 左口魚 , 燒拖羅 , 帶子 , 鮟鱇魚肝平時紅色個隻北寄貝係熟嘅 , 終於有機會試到真正嘅北寄貝刺身 ! 味道鮮甜 !! 🤤燒拖羅表層輕輕燒過 , 裏面仍然係刺身 , 充滿油香 ~ 帶子好大粒 , 啖啖肉 ~冷物蛋白魚籽 - 蛋白冇蒸過龍 , 略嫌蛋白調味偏鹹 碗物"珍醬"湯清澈 , 隻蜆類似釀蟹蓋 , 入面有蜆肉 , 枝豆同白果 , 第 1 次試 , 正常質素 ~天婦羅 4 點天婦羅非常高質 !! 😲😲😲蝦天婦羅及蝦頭 - 炸皮夠薄 , 蝦啱啱熟 , 好鮮甜 , 冇食過咁好食嘅蝦天婦羅 !!!松茸天婦羅 - 非常好食 , 松茸味道獨特 , 用黎做天婦羅好好食 !! 😳😳右邊係鰻魚天婦羅壽司 5 貫醋青魚壽司上透明嗰塊係昆布 , 酸酸地 海膽貝柱壽司嘅海膽超鮮甜 😁另外有劍魚壽司 ,
我哋揀咗 "金" 會席再散叫咗一啲野食
餐牌 :
前菜
日本黑豆 , 南瓜千層糕 , 松鰈魚春 , 合桃魚乾

刺身 7 點

冷物
蛋白魚籽 - 蛋白冇蒸過龍 , 略嫌蛋白調味偏鹹
碗物
天婦羅 4 點
天婦羅非常高質 !! 😲😲😲
右邊係鰻魚天婦羅
壽司 5 貫
醋青魚壽司上透明嗰塊係昆布 , 酸酸地
海膽貝柱壽司嘅海膽超鮮甜 😁
另外有劍魚壽司 , 仲有 2 件口快快食左 , 唔記得影相 , 壽司飯份量較少 , 唔怕會食得太飽
蟹羹
好多蟹肉 , 足料 !
汁煮油甘魚頭 ($180)
啱曬重口味人士 !

慢煮豚肉
肉質軟腍 , 不過慢煮豚肉帶粉紅色 , 接受唔到嘅朋友就要注意啦 ~
黃色嘅係蘋果醬 , 甜甜地 , 同慢煮豚肉非常夾 , 就咁食個醬都幾正

和牛腩
牛腩煮得非常軟腍 , 好好味 , 而且好大舊 !
牛肉讚岐烏冬 ($140)
粗身烏冬好有口感 , 好煙韌 ~ d 牛肉都好食~~
呢個有機綠茶有驚喜 , 個杯好靚 , 綠茶都非常好飲 , 推介 !!
甜品
雪糕有好多味道選擇 , 酸柑 , 柚子 , 芝麻 , 綠茶 , 咖啡 ~
我哋揀咗綠茶雪糕 , 主要食到綠茶味 , 帶微甜 , 奶味唔太濃
自家製焦糖布甸 , 質地還可以 , 仲有提子同埋好多汁嘅日本蜜瓜 ~
5 分鐘 (堂食)
  • 有機綠茶
2020-01-24 332 瀏覽
新年前收到了花紅, 雖然不比往年多, 始終有額外收入, 都想慶祝一下, 萬般帶不走, 我們都需要享受一下人生吧!日本料理永遠是我們的首選, 要吃omakase級數才是最高享受, 所以我們訂座了這家好評很多的餐廳。以往都每人一個omakase set, 但這間餐廳不一定要選set食, 也可以散叫, 為了試多點款式, 就叫一個set加其他東西吃吧。四個選擇之中, 發現最吸引的是$1380的金 會席餐, 有前菜、冷物、刺身7點、碗物、和食、天婦羅4點、壽司5貫。前菜前菜有柚子沙甸魚、螢光魷魚、赤貝蘿蔔, 不一樣的前菜, 並非流水作業, 一開始已是心思創作, 沙甸魚味道很濃, 配上柚子可平衡, 螢光魷魚本身有點點苦味, 但這個又不覺, 可能醬汁調和了, 蘿蔔捲著赤貝, 一口吃下去, 新穎的配搭, 美味。刺身接著刺身有左口魚、鰤魚(油甘魚)、野生拖羅、寶蝦, 刺身軟潤而有光澤, 入口有魚香鮮甜, 寶蝦經過調味, 不用蘸醬油已是最佳食用狀態。生蠔灑上金箔的生蠔, 添上了貴氣, 晶瑩通透的啫喱, 像水晶一樣, 頓時印象中很麻甩的吃生蠔, 也都適合貴氣的女士呢。生蠔都幾大隻, 已割了帶子位, 不用和它

刺身

生蠔
灑上金箔的生蠔, 添上了貴氣, 晶瑩通透的啫喱, 像水晶一樣, 頓時印象中很麻甩的吃生蠔, 也都適合貴氣的女士呢。生蠔都幾大隻, 已割了帶子位, 不用和它糾纏, 可以優雅的一啖啜入口, 啫喱帶有酒香, 美妙的配搭, 生蠔新鮮有甜味和礦物味道。

煮和牛面頰
來了一道熟食, 是煮和牛面頰, 和牛面看樣子似有點乾, 其實入口不然, 它已煮得很軟腍, 而且很入味, 甜香, 蘿蔔清甜。

汁煮金目鯛
在日本品嚐過汁煮金目鯛, 想不到在這裡可以回味到, 而且味道很像日本吃到的, 日本人都愛甜甜的醬汁, 這裡用上了魚鮫部分, 無骨又很滑溜, 連平常不愛魚的朋友也很棒場呢。

蟹肉蒸蛋
我想起中國人總有個湯羹, 而日本人就會有個茶碗蒸蛋, 這個蟹肉蒸蛋就將兩者結合, 似是一個蟹羹, 滑滑的蒸蛋, 配上帶子、三文魚子及少少鮮甜的蟹羹湯, 有幸福的感覺。

海膽壽司
來自日本北海道的海膽, 呈完美的橙黃色, 柔潤甜美, 入口即溶, 鮮甜滋味停在口腔, 與飯粒在口中美味融和, 剛好朋友不愛海膽, 我可以一人獨取這人間美味。

中吞拿魚腩手卷
中吞拿魚腩是吞拿魚腹肉部分, 其脂肪中等, 比最深紅的吞拿魚, 多了一份油脂香味, 質感是軟軟嫩嫩的, 喜歡吞拿魚那獨特的香味, 將手卷加入炸物, 個人覺得加分不少, 令口感更添豐富, 脆脆香香是永遠令人難以抗拒的。

海鮮釜飯
打開來看有海膽、三文魚子、還有些蟹肉拌在飯中, 海膽、三文魚熟食總覺得不及生吃的好, 但總有另一種風味吧, 鍋子飯藏量不少, 原以為會吃不完, 但朋友發揮了超強的食力, 他說因為飯很香, 我想是各種海鮮焗出來的鮮味吧, 。

非常豐盛的新年大餐, 美好的人生, 當中美味的食物是重要的一環, 希望來年經濟轉好, 大家搵多點食多點吧。
  • 海膽壽司
  • 蟹肉蒸蛋
  • 汁煮金目鯛
  • 生蠔
當人人做節食團年飯都係食中菜嘅時候 我決定去cwb食廚師發辦團年 食完仲可以順便去維園行花市添.望下menu先 每人一set omakase又好似太貴咁 但嚟到點都要試一set 最後我地揀左$1380 金 omakase 然後再係menu散叫左幾樣野食 前菜:要由左至右咁食 首先係螢光魷魚 柚子赤貝酸羅白 燒三文魚冷物: 三絲沙律 上面有烘過嘅白飯魚仔 士多啤梨乾 再配埋和風沙津汁 d魚乾脆脆地好開胃刺身7點:- 鱈魚白子 (我上網search番原來呢樣係鱈魚嘅精囊 ) 味道好似食緊魚春咁 我個人就唔太鍾意個味啦 - 伊佐目魚- 燒赤睦魚 - 拖羅 (一入口充滿油脂 好肥美)- 油甘魚 - 赤貝- 鰤魚 上面配有洋蔥汁7款刺身都好新鮮 仲有好多係第一次聽個名 其實魚嘅種類真係太多湯: 用左魚肉同毛豆嚟釀落大蜆度 湯好清甜 和食: 蟹肉魚翅蒸蛋 表面有三文魚子 蛋蒸得好滑 食落有啖啖蟹肉天婦羅4點:佢有白鹽 咖哩鹽用嚟點海鮮 羅蔔蓉就擺落個汁度點蔬菜天婦羅 4款分別係 左口魚 鮑魚 花竹蝦 仲有條唔知咩蒜 炸粉好薄 剛剛炸起熱辣辣 好脆口壽司:- 石池魚 - 鮫鰈魚 上面仲有魚肝 -

刺身7點:
- 伊佐目魚
- 燒赤睦魚
- 拖羅 (一入口充滿油脂 好肥美)
- 油甘魚
- 赤貝
- 鰤魚 上面配有洋蔥汁

湯: 用左魚肉同毛豆嚟釀落大蜆度 湯好清甜

壽司
- 石池魚
- 鮫鰈魚 上面仲有魚肝
- 海膽貝柱撈飯 (連我平時唔鍾意食海膽都食左起碼一半 海膽好甜好鮮)

另外散叫左幾樣野食:

燒雪場蟹蟹腳 上面用左蛋黃醬釀 表面仲有d柚子

鐵板和牛牛柳粒 牛柳熟得剛剛好 咬落去好juicy 成晚印象最深刻係呢道菜

油甘魚魚鮫 個汁好濃 配埋舊豆腐點嚟食好夾

天扶良蝦餅飯 用蝦粒 洋蔥等等整成 表面有隻流心蛋 吉穿佢撈埋嚟食 味道一流呀 食落亦唔會好熱氣

最後點少得甜品呢 佢先嚟左杯綠茶 跟著有咖啡雪糕同埋自家製朱古力凍餅

好圓滿嘅一餐呀 咁樣散叫再加1 set都食得好飽 呢度無論刺身定熱食都做得好好
仲有呢度服務亦好好 不停會有人加水同食完就收碟上下一道菜 值得一試

2020-01-23 62 瀏覽
Omakase分為4款會席,「鑽天」、「銀」、「金」和「鉑」,價錢由$1000-$1500 不等。今次我地就品嚐左「金」會席($1300),包括前菜、冷物、刺身7點、和食、天婦羅4點、椀物、和食、壽司5貫及甜品,非常豐富。前菜: 汁煮蠔、炸蟹丸冷物: 刺身: 有五件刺身、生蠔同小白蝦。剌身好新鮮,最喜歡厚切拖羅。湯: 昆布鯛魚湯清甜美味,仲有隻鮮甜既蜆。和食: 蟹肉茶碗蒸蛋滑溜,上面滿鮮蟹肉絲,略嫌芡汁多了點。壽司海膽貝柱撈飯,海膽份量慷慨,味道好濃好鮮甜,飯撈左貝柱粒,爽口彈牙,味道口感都一流。天婦羅即叫即炸,皮薄香脆,仲提供埋海鹽、咖哩粉、檸檬同天婦羅汁比客人配搭唔同既天婦羅。甜品: 蘋果、香印提子同自家製咖啡mousse cake ,Mousse cake 口感像布甸。日本有機綠茶: 茶色澤綠,飲落綠茶味清幽,甘香不苦,晚飯後來一杯消濟解膩最適合不過。

前菜: 汁煮蠔、炸蟹丸

冷物:

湯: 昆布鯛魚湯
清甜美味,仲有隻鮮甜既蜆。

和食: 蟹肉茶碗蒸
蛋滑溜,上面滿鮮蟹肉絲,略嫌芡汁多了點。

壽司

2020-01-21 60 瀏覽
一間極之豪華裝修,仲有師傅可以一對一服務你的高級日本餐廳,喺銅鑼灣裏邊真係令我喜出望外。今日試咗佢嘅餐牌,裏面嘅套餐已經包含咗日本熟食,刺身同甜品,全部都係一對一師傅整嘅,感覺就好似去咗日本旅行咁,令我很賞心悅目,而且每次上菜嘅時候店員都會為你細心咁樣講食法,如果同情人,女朋友,老婆上嚟食,一定會十分開心,最特別要一提,係如果坐窗口位係可以望到銅鑼灣嘅景色,個感覺居高臨下十分特別,所以如果真係要搵一間又要食環境,食物質素又要高級嘅話,佢真係喺銅鑼灣區入面係你嘅唯一選擇,真係絕對冇誇張到的,所以今次嚟幫襯完之後已經係bookmark左係我嘅電話簿入邊呢隨時都可以打上嚟定位。
一間極之豪華裝修,仲有師傅可以一對一服務你的高級日本餐廳,喺銅鑼灣裏邊真係令我喜出望外。今日試咗佢嘅餐牌,裏面嘅套餐已經包含咗日本熟食,刺身甜品,全部都係一對一師傅整嘅,感覺就好似去咗日本旅行咁,令我很賞心悅目,而且每次上菜嘅時候店員都會為你細心咁樣講食法,如果同情人,女朋友,老婆上嚟食,一定會十分開心,最特別要一提,係如果坐窗口位係可以望到銅鑼灣嘅景色,個感覺居高臨下十分特別,所以如果真係要搵一間又要食環境,食物質素又要高級嘅話,佢真係喺銅鑼灣區入面係你嘅唯一選擇,真係絕對冇誇張到的,所以今次嚟幫襯完之後已經係bookmark左係我嘅電話簿入邊呢隨時都可以打上嚟定位。
2020-01-21 56 瀏覽
今次試左餐牌上既$1380包括前菜,冷物,刺身,椀物,和食,天富羅,壽司同埋甜品。另外再加左幾樣小食同主食🌞食完三款前菜後就上冷盤喇🙂海膽,三文魚籽,本菇同山藥,海膽既鮮甜同本菇既口感,加上酸酸地既醬汁夠哂開胃😋omakase 吸引處就係可以食到最時令同當日新鮮既刺身🙂帆立貝非常厚肉鮮甜🥰深海池魚爽口而油潤😋拖羅重油脂而有筋,有咬口。鰤魚油脂最重😋剝皮魚刺身,口質滑而甘甜石垣鯛,油香好重😋鯖魚加上調味,酸酸甜甜,不錯。海膽拌飯,海膽非常新鮮鮮甜🥰鹽燒油甘魚鮫,口感好滑又有口質👍🏻燒三文魚,好重三文魚獨特既香味,煮得岩岩好。天婦羅,油好香,炸得輕脆😋木康布甸好好食,奶味香濃🥰柚子雪葩,清甜重柚子味。不錯😋😋
今次試左餐牌上既[金]$1380
深海池魚爽口而油潤😋
拖羅重油脂而有筋,有咬口。
鰤魚油脂最重😋
剝皮魚刺身,口質滑而甘甜
石垣鯛,油香好重😋鯖魚加上調味,酸酸甜甜,不錯。
海膽拌飯,海膽非常新鮮鮮甜🥰
鹽燒油甘魚鮫,口感好滑又有口質👍🏻
燒三文魚,好重三文魚獨特既香味,煮得岩岩好。
天婦羅,油好香,炸得輕脆😋
木康布甸好好食,奶味香濃🥰
柚子雪葩,清甜重柚子味。不錯😋😋

2020-01-19 45 瀏覽
今日同男朋友去銅鑼灣搵嘢食去咗呢一間日本料理首先就嚟咗一個前菜啲魚蛋就比較普通 不過有一個幾特別就係昆布包住希靈魚 都幾好食之後嚟咗個海膽 俾啲液體包住透明嘅液體酸酸地幾開胃海膽亦都好新鮮之後就到刺身都有成六款最鍾意嘅梗係拖羅啦夠晒肥美之後就係一個蟹肉羮充滿着蟹嘅味道而且入面都好多蟹肉之後就到一個安康魚鍋 魚好滑而且個湯都好好飲之後就嚟一個炆和牛面頰 食得出係和牛因為非常之軟林 入口即溶之後就到天婦羅 水準出色仲有個牛肉烏冬不過就比較細碗而且仲有三件壽司全部都食得出好新鮮最後就食埋個甜品完美結束呢一個晚餐
今日同男朋友去銅鑼灣搵嘢食
去咗呢一間日本料理