2019-08-08 39 瀏覽
星期五晚八點嚟到大角咀牛扒店,今日唔太多人所以唔洗排好耐隊。呢間舖係自助形式,要先喺門口點餐再入去搵位。賣嘅扒只有三款,最平嘅肉眼,中價位嘅牛柳,同最貴嘅西冷,分別可揀300g或400g。另加$25可配成餐,有湯,汽水,沙律,白飯,四選三。佢地建議所有牛扒三成熟上,因為喺塊鐵板上慢慢都會變五成或七成。我同朋友分別揀左肉眼同西冷各400g。店員會喺你面前切同磅畀你睇舊肉有幾重照計返錢,唔洗擔心扼秤。434g嘅扒真係好大塊,對於我地兩個食肉獸嚟講實在好吸引。我地揀左店員推介嘅洋蔥汁。切開兩塊扒入面都係好靚嘅粉紅色。咬落肉汁豐富,肉眼扒肉質超淋,但西冷牛味更香。另外套餐嘅沙律主要係椰菜絲,麻麻地,而個白飯都幾硬。湯就正常。兩塊扒食到後面其實會越來越熟而變得韌左,建議盡快食。其實專心食塊扒都夠,下次唔洗配套餐。
呢間舖係自助形式,要先喺門口點餐再入去搵位。
賣嘅扒只有三款,最平嘅肉眼,中價位嘅牛柳,同最貴嘅西冷,
分別可揀300g或400g。
另加$25可配成餐,有湯,汽水,沙律,白飯,四選三。
434g嘅扒真係好大塊,對於我地兩個食肉獸嚟講實在好吸引。
我地揀左店員推介嘅洋蔥汁。切開兩塊扒入面都係好靚嘅粉紅色。
咬落肉汁豐富,肉眼扒肉質超淋,但西冷牛味更香。
2019-08-02
2019-08-07 59 瀏覽
作為一位健身教練,操完野食牛排好合理奧海城操完野,睇吓大角咀有咩食先,咦~喂!呢間牛排門面幾靚啵。店內有三款肉分別係西冷, 肉眼同牛柳, 最少要300g, 不過menu上都好好咁寫埋300g既價錢架啦, 一整舊既牛肉已經放左係一個客人都見到既雪櫃, 靚唔靚一眼睇哂另外特別d既係可以配蔥油, 蒜油或者洋蔥油, 好吸引~ 另外加25蚊就可以跟set。試吓個西冷先,跟蔥油,唔洗跟餐飲烏龍茶呀唔該 店員就比左個嗶嗶機我等拎野食。呢度環境唔錯,好似日本既居酒屋,有立食區亦有坐位, 立食區比較適合一支公黎食既客人, 不過我都係習慣坐係度食好彩我今晚早食飯有位坐, 我見門口都開始多人排隊啦~ 好喇等左10分鐘就上菜。原本磅比我睇既時候都唔覺咁大塊,上埋塊板度食落又幾重量級喎牛味超重,入面仲係3成熟左右, 自己再控制生熟度, 300度高溫鐵板真係唔同d, 封得住肉汁, 食落更juicy店鋪提供黑椒同岩鹽, 始終食牛扒唔需要落太多調味, 簡簡單單就ok!我都係第一次食蔥油既鐵板牛排,環境日式、鐵板西式、味道出色,最後配埋烏龍茶就可以將今餐既油膩帶走喇係呢度食完要自己放返餐盤嫁今日食完唔洗操喇,返屋企打機
作為一位健身教練,操完野食牛排好合理

試吓個西冷先,跟蔥油,唔洗跟餐飲烏龍茶呀唔該
店員就比左個嗶嗶機我等拎野食。

原本磅比我睇既時候都唔覺咁大塊,上埋塊板度食落又幾重量級喎

係呢度食完要自己放返餐盤嫁

今日食完唔洗操喇,返屋企打機

拜拜
2019-07-31
2019-08-07 57 瀏覽
星期五放工後同朋友食晚飯,就簡左依間係奧海城附近既一間日本牛扒餐廳,就係小酒吧街旁邊。仲未入到餐廳,已經俾陣陣牛肉既香氣吸引。門口有餐牌,有三款部位,分別係肉眼扒, 牛柳以及西冷扒。價格相差都幾大。每款扒兩款SIZE: 300g 同400g揀加多25 蚊有SET 白飯,湯,沙拉同飲料任揀三款。同朋友嗌左兩個SET, 肉眼扒同西冷扒各400g 交換食,係門口Counter 先俾錢點餐,店員將大大磈牛肉放上磅,貨真價實。等左大約10分鐘已經可以拎餐, 大大磈牛扒係鐵板磁磁聲,牛肉汁不停流出。我同朋友order左三成熟, 喺鐵板一陣已經大約五,六成熟,岩岩好。先試下肉眼扒,啖啖肉,好容易咬開,肥瘦適中。西冷扒更勝一籌,好厚身,肉味比較香濃,紋理分明。兩款牛扒都十分Juicy,充滿肉汁,絕唔會乾身,脂肪比例岩岩好。飯同湯無咩亮點,飯有少少乾,沙拉還可以吧。整體性價比很高的一間牛扒餐廳。
每款扒兩款SIZE: 300g 同400g揀
加多25 蚊有SET 白飯,湯,沙拉同飲料任揀三款。

先試下肉眼扒,啖啖肉,好容易咬開,肥瘦適中。

西冷扒更勝一籌,好厚身,肉味比較香濃,紋理分明。

飯同湯無咩亮點,飯有少少乾,沙拉還可以吧。

整體性價比很高的一間牛扒餐廳。
2019-08-02
10 分鐘 (堂食)
2019-08-06 46 瀏覽
大角咀開左間從日本引入嘅Medium Rare Steak,賣點抵食,好近東涌奧運站HSBC,方便lunch time過去孖住同事去食,舖頭細細全自助,先在門口落order,款式唔多,三種牛扒選擇,最低消費300g,免費加蔥油、洋蔥油或蒜油,分量按喜好選擇,可加$25變套餐,有味噌湯、可樂/烏龍茶、白飯、沙律,四選三,西冷部位,$0.49/g,order 400g,切出360g,付$176.40,+$25變套餐,都係$202(round up),套餐要可樂、味噌湯、沙律,因為個鋪頭名都已講明Meidum Rare,所以如果無特別要求,佢哋一般都係半生熟,西冷厚身肉質淋而多肉汁,呢個價錢好超值。肉眼部位,$0.29/g,order 300g,切出318g,$93 (round up),唔要餐,淨食最低消費都正,肉眼牛味比西冷更香更濃,口感就比較有咬口,呢個質素一百蚊都唔洗,別處難尋。食後要自我收拾餐盤。p.s. 我倆自踏出門口,牛味纏身,成個晏晝都被其他同事問係唔係食左牛扒🐄

食後要自我收拾餐盤。

2019-08-03 1518 瀏覽
因為看晒所有食評特別找個星期六下午4點幾誓要食番精緻牛這個牛柳在烤爐上我300克的西冷完成全舊147$一個梅酒22元內有啫喱😎幾cool 日本來貨這間牛扒只供應一個汁勁爆柚子味甜甜的我塊300gram 西冷多肥煎烤三成熟我只選擇洋蔥配菜他們的洋蔥是粒粒牛肉下面鋪少少栗米粒等塊牛扒在尖紅鐵板上不致好快就太熟這個西冷牛餐147+22$=169$質素好到我也意外上鋪面層干蒜片製作認真細節如時間不過十二分鐘有得食睇住廚師燒牛份量: 無花無得假足秤好吃位置都有30幾40個座位好彩我不用站着吃結合起來; 這種價格吃牛很好的牛肉幸運今日不太擠迫我十分看好實而不華牛記會推介給識牛扒的好友非常簡單餐後自己收盤碟一樣非常現代令人覺得花費是放在食物質素上的Modern life andSimply chicIs a great place!
因為看晒所有食評

令人覺得
花費是放在食物質素上的
Modern life and
Simply chic
Is a great place!
2019-08-03
  • 日本梅酒啫喱
  • 西冷
  • 肉眼
I ordered the 300g Rib-eye steak.It's normal to have fat with the rib-eye steak.However, the cook intentionally cut some other really big chunks of fat and stuffed under the steak when weighted the steak.It's the other way around if you like to eat FAT.

Really big chunks of fat!! Rib-eye steak.
題外話/補充資料: really big chunks of fat
2019-08-01
5 分鐘 (堂食)
  • none
2019-07-31 36 瀏覽
之前上Facebook 見到有介紹過呢間専食扒既日式餐廳,今次同朋友特登去大角咀朝聖。原來呢到係要比左錢先入座。 牛既部位有3款,有肉眼、牛柳同埋西冷,有300g 同400g 揀。店員即場切,會係你面前磅。300g 已經絕對夠食!之後開始問你會簡咩配料,有蔥油、洋蔥油同埋蒜油。另外加左$25 做set。 有飯/面鼓湯/茶/沙律 ,4選3。落完order店員會比個牌你等拎餐。 我同朋友分別試左牛柳同肉眼,佢係固定左五成熟。由於即叫即整,所以製作需時,等左大約十分鐘,個牌就會响。附上既醬汁原來唔係淋落去,係用黎點架!有少少柚子味,幾清新。 咁既價錢食到新鮮扒就真係好抵!食完係自助形式,要自己收返啲去個架度!
2019-07-28 72 瀏覽
肉質還可以,但唔可以話平。但毫無服務可言,張枱都唔大但個侍應夠膽叫我兩個人坐埋一邊話有人搭枱!你收我$400要我搭枱,如果我入去之前同我講,我就一定唔會幫食囉!加上個餐跟烏龍茶,竟然係包裝烏龍茶!加上通風好差,食完之後成身油煙味。垃圾舖頭一間,一定冇下次!
肉質還可以,但唔可以話平。
加上通風好差,食完之後成身油煙味。
垃圾舖頭一間,一定冇下次!
2019-07-27
2019-07-28 43 瀏覽
It’s a pretty cool dining experience. The first thing you do before get into the restaurant is to pick your desired cut of beef at the open air counter near the entrance. They cut it fresh right before your eyes and weight that based on the size you asked for (minimum 300g). Choose how you like your steak to be done. If I can do it again, I would get medium rare for my sirloin as I went for something beyond that which made it rather dry. As the place is not so busy on Sunday, we were able to get our dish in less than 10 mins. The set served with rice and soup and the deep fried garlic added intensity to the meat. Satisfying, good value for money and will definitely come back!
2019-07-28 34 瀏覽
係奧運睇完戲,朋友帶左我黎唎到食扒,話好抵食有3個部位可以揀肉眼、西冷,同埋牛柳揀完部位揀重量,最少要300g然後揀要咩味油,可以揀蔥油/洋蔥油/蒜油最後揀要唔要配飯、沙津、味增湯,同飲品加25蚊揀set既話可以揀3樣成舊肉放左係雪櫃,揀左部伳同重量就即切即磅即煎位置唔多,想食就要早d黎啦食完要自己拎返去唎個收集位聽到震動同響聲就可以出去拎野食啦枱上有鹽同黑椒可用黎調味揀左400g牛柳,好大塊!可樂係韓國可樂,味道似可樂糖想要幾成熟自己決定,可以試唒1成到10成都得試過一次過切唒係會快熟d,所以唔想食咁熟就食一塊切一塊牛柳肉質較腍,牛味都算重,不錯400g真係幾多下,唔加飯都得
係奧運睇完戲,朋友帶左我黎唎到食扒,話好抵食

有3個部位可以揀
肉眼、西冷,同埋牛柳
揀完部位揀重量,最少要300g
然後揀要咩味油,可以揀蔥油/洋蔥油/蒜油
最後揀要唔要配飯、沙津、味增湯,同飲品
加25蚊揀set既話可以揀3樣

成舊肉放左係雪櫃,揀左部伳同重量就即切即磅即煎

位置唔多,想食就要早d黎啦

食完要自己拎返去唎個收集位

聽到震動同響聲就可以出去拎野食啦

枱上有鹽同黑椒可用黎調味

揀左400g牛柳,好大塊!
可樂係韓國可樂,味道似可樂糖

想要幾成熟自己決定,可以試唒1成到10成都得
試過一次過切唒係會快熟d,所以唔想食咁熟就食一塊切一塊

牛柳肉質較腍,牛味都算重,不錯
400g真係幾多下,唔加飯都得
2019-07-20
2019-07-28 26 瀏覽
在奧運站附近有很多好吃的小店,今天到了這一家吃日式牛扒料理,有肉眼扒、牛柳扒、西冷扒三款可以選擇,我要了一份牛柳扒(400克),仲選了onion及garlic 作為配料,另外比$25追加套餐(含味噌湯丶沙律、可樂)。原來呢度係自助形式,先到門外排隊點餐及比錢,然後拿著叫號牌入餐廳攞位,個叫號牌響左就可以去拿牛扒回到座位吃了。400克的牛柳份量不少,但是卻煮得幾好,因為只有三成熟,而且牛扒係放在有300度高溫的鐵板上,所以食嘅時候其實塊大牛扒仲係一路慢煮中!我最欣賞的就是這裡吃牛扒是沒有什麼什麼汁淋上去,要調味的話只有枱上的即磨black pepper同埋喜馬拉雅山礦物鹽,按你個人的喜好加到牛扒上。
原來呢度係自助形式,先到門外排隊點餐及比錢
2019-07-27 27 瀏覽
今晚約咗朋友食飯,佢就最鍾意食肉啦,見到一間好特別嘅舖頭位於大角咀,所以就去試下,順便去奧海城行下~佢其實係奧海城附近,好近,附近都有啲酒吧咁,好多食肆。佢地三種牛肉選擇:肉眼部位、牛柳同西冷部位。每款有唔同價錢,仲要睇下舊肉幾重,呢度可以單叫牛,但如果想要set,都係加25蚊。呢度嘅經營模式有少少似係快餐店,先排隊比錢order,再攞號碼牌等叫。間舖頭之所以叫medium rare steak係因為佢已經預設所有牛整三成熟,再用鐵板上。肉眼300g唔好睇少300g,份量相當大,外皮煎熟,但內裡仍然係紅色,控制得啱啱好叫set就會有飯、麵豉湯、飲品同沙律四個選擇揀三個,佢地仲有一個袖子醬,配牛肉相當唔錯,餐廳嘅人都有提我地唔好淋上去。我嘅朋友點咗牛柳,聽講呢個部位肉質係比較淋。舖頭裝修好日本風,播住日文歌幾有feel,當日我同朋友好早去,但過一陣已經好多人排隊,所以想食嘅朋友最好有心理準備要等!

肉眼300g

我嘅朋友點咗牛柳,聽講呢個部位肉質係比較淋。

2019-07-26 1418 瀏覽
朋友帶路話鐵板牛好食,一直都想試吓,呢日係旺角豪華戲院睇完戲就行過黎試。門口點餐,點完付費後入坐一入去就飄黎陣陣牛肉香味,OPEN KITCHEN關係煙霧瀰漫既感覺好正服務係全自助方式,點餐機下單後取餐用具+收餐放番上架都係自己動手今次同朋友各自嗌咗一份牛,我地都係揀最基本既300g,但就三份唔同既牛share,分別係肉眼、西冷扒同牛柳。我地加錢揀左set,有飯+飲品+湯/沙律麵豉湯味道也不錯沙律前菜最緊要多胡麻醬,做到呢個係肉眼真係好大塊,想食抵同啖啖都係肉既可選呢種肉眼:沒有牛柳呁重牛味,勝在啖啖肉夠大塊,無咩肥肉,非常有嚼,肥瘦適中最岩食肉獸呢個係牛柳牛柳比較重肉味,牛肉味好香好出,重幾厚肉, 口感比較豐富, 入口嫩同好多汁肉質有口感~加上蒜片食,好惹味, 愛食牛肉比較軟身口感既可以揀呢個, 啱哂我呢啲鍾意食重口味嘅人西冷扒西冷扒平時食都係比例貴D,但係肉有所值,3者之中價錢較貴,但肉味同汁都係好出,肉質較為滑,食落去油脂味道都幾重,而已脂肪分佈係怡到,入口有JUICY口感,牛味更香更濃每樣都等到大約7成熟我哋就食啦~其實3款都好有牛味 但係我覺得牛柳更加嫰滑, 肉汁鮮美, 性價

門口點餐,點完付費後入坐

一入去就飄黎陣陣牛肉香味,OPEN KITCHEN關係
煙霧瀰漫既感覺好正

我地加錢揀左set,有飯+飲品+湯/沙律
麵豉湯味道也不錯
沙律前菜最緊要多胡麻醬,做到

呢個係肉眼
真係好大塊,想食抵同啖啖都係肉既可選呢種

呢個係牛柳

西冷扒

每樣都等到大約7成熟我哋就食啦
~其實3款都好有牛味 但係我覺得牛柳更加嫰滑, 肉汁鮮美, 性價亦都好高,個人鐘意食口感比較淋身D既肉,鐘愛食牛柳多啲

另外仲配有粉紅岩鹽同黑胡椒又或者可以點跟餐送的燒醬汁

自己就偏向自家製燒肉汁~~咁先夠重口味

即燒即食KEEP住咁熱辣,整體唔錯,價錢亦大眾化,味道唔錯,值得來
2019-07-26 276 瀏覽
本身係食肉獸嘅我,打邊爐+韓燒+放題都係日常愛做的事,而鋸扒亦都係我既FAVOUR。呢排見到石燒牛好HIT,一直心思思想試試今日朋友特登黎食,唔想排隊等所以早D夜晚六點到就黎開餐,但都一樣幾多人門口眼見主力賣石燒牛扒,要來要係門口點餐比錢,之後店員比左個送餐器我就可以入座自己揀位坐,個餐器一震就出去自己扲餐我地叫咗牛肩肉眼&西冷扒,都係點左要7成熟牛扒肉質唔錯,脂肪比例剛好,西冷扒肉質好嫩,肉質較厚 亦都好香, 肉味都夠!牛肩則比較有咬口呢款價錢相對前者較便宜,肉味相對前者為淡,但份量唔少同埋肉身都好有牛肉香以此價錢來說,個人認為不錯,絕對抵食!!隨餐會有一款醬,點牛扒時食,但個人最鍾意係張枱上面擺放左既岩鹽,無複雜嘅香料味,單單只係鹹味就可以將牛扒嘅味道提升一個層次,非常推薦大家一試塊扒放上燒到好熱嘅鐵板上,想再食到幾成熟就可以再放耐D,塊鐵板係食完時都仲熱嘅,要小心唔好掂到食扒又點少得點野飲,揀左可樂,夏天真係不可缺少既佳品+$25蚊可以有飯同飲品同湯/沙律食完都食客自行係自助放番餐盤係回收架上,全自坐形式~~一百大元左右就食高質素且有特色的牛排,值得推薦一下

呢排見到石燒牛好HIT,一直心思思想試試

就可以入座自己揀位坐,個餐器一震就出去自己扲餐

我地叫咗牛肩肉眼&西冷扒,都係點左要7成熟
牛扒肉質唔錯,脂肪比例剛好,西冷扒肉質好嫩,
肉質較厚 亦都好香, 肉味都夠!
牛肩則比較有咬口
以此價錢來說,個人認為不錯,絕對抵食!!

食扒又點少得點野飲,揀左可樂,夏天真係不可缺少既佳品

+$25蚊可以有飯同飲品同湯/沙律

食完都食客自行係自助放番餐盤係回收架上,全自坐形式~~

一百大元左右就食高質素且有特色的牛排,值得推薦一下
2019-07-24 42 瀏覽
行開大角咀發現有好多小店 見到好多唔同野食 行過一日日式牛扒店 覺得幾得意 就同朋友入去試下😛間店係以快餐形式運作 先點餐俾錢 後取食物主要有三種扒 分別係肉眼 牛柳 西冷部位 最少要叫300g 而且可以叫set 配埋飯/湯/沙律/飲品 其中三樣。內在環境亦都好日式設計 入面仲有其他枱櫈 鋪位不大 但位置都唔會太逼:)點完餐好快就有得攞 塊肉仲係鐵板上熱喇喇咁燒緊 呢個係rib eye 份量都好足 而且即使係鐵板上燒都唔會過熟 保持係medium 所以唔會太硬 配上洋蔥汁 少許甜鄭味 唔會搶左肉味 同樣又可以中和油膩感👍🏻跟著到牛柳 真係好大好厚身 但唔會太難切 而且厚身亦防止牛肉過熟 牛柳比起肉眼更有咬口 肉質唔會太乾 配上洋蔥汁同樣好夾!總結以呢個價錢食到牛扒 性價比算不錯 可以再食🤗

間店係以快餐形式運作 先點餐俾錢 後取食物

總結以呢個價錢食到牛扒 性價比算不錯 可以再食🤗