2021-03-23 76 瀏覽
🍴後腰三角肉300g + Set 1 $205三角肉位於牛嘅臀肉、腿股肉、腿肉三者中間,切分後呈現三角形,所以叫三角肉,呢個部位肉質精瘦,係臀腿少數油花多嘅地方,口感軟韌適中,口味清爽,適合燒烤。😋每1g只需$0.59, 於是叫咗300g試試,$177就食到!燒到三成熟上枱,牛嘅香味已經撲鼻而來,肉質果然非常鮮嫩,肥膏同肉嘅比例好均衡,牛味好重,我夠膽講係咁多個選擇入面性價比最高嘅選擇。另外加$28嗌咗個set,有味噌湯、沙律、溫泉蛋,選擇都幾多,個人最鍾意溫泉蛋,流心得來好有蛋香。

🍴後腰三角肉300g + Set 1 $205

2021-03-22 46 瀏覽
平時鋸扒可能都會選擇西式嘅餐廳,因為喺香港你算有好多其他款式嘅鋸扒選擇。我今次嚟到呢一間,係行日式風格嘅扒房,唔似西式餐廳咁有人serve,反而係落order去到pick up,都係要自己落手。但由於係self-service,所以價錢比較西式餐廳都平好多。今次要咗牛板展,因為平時比較鍾意食脂肪多啲嘅,軟身少少嘅扒。要左蒜油風味,佢同西式煮法唔同,唔會加任何要黑胡椒或者其他嘢去煎,另付一個燒汁俾你點。味道唔錯,但個部位同相入邊有啲唔同,脂肪唔算好多。

味道唔錯,但個部位同相入邊有啲唔同,脂肪唔算好多。
2021-03-22 64 瀏覽
#大角咀美食 #小蓮星呑食大角咀#生酮外食 #生酮香港🔻 牛扒 ミディアムレア ステーキ 大角咀博文街11號富貴大廈西座地下17號舖即order即切即磅嘅牛扒,淡淡都係肉,最啱小妹呢啲keto人士😍因為要食得夠脂肪,所以叫咗全場最肥嘅西冷部位,1g只係$0.55!!最低消費300g, 即係$165 ,超抵!///🧃西冷超級超級後嘅肉😳舖頭會先將牛扒煎到三成熟再放上鐵板,小妹食慣生啲嘅肉,所以嗱嗱臨影完相就切好晒一塊塊嚟食,好腍好易切,入面仲係紅色,非常鮮嫩。醬汁方面揀咗蒜油,非常香口惹味。呢個價錢來講食到咁大塊牛扒真係幾抵。/🧃Set 1 $28加$28就可以喺白飯、沙律、飲品、味噌湯、溫泉蛋入面5揀3,小妹揀咗沙律、烏龍茶同埋溫泉蛋。椰菜絲沙律份量都幾多,而且夠新鮮爽口。溫泉蛋就夠流心,唔錯。/////#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#大角咀美食 #小蓮星呑食大角咀#生酮外食 #生酮香港
🔻 牛扒 ミディアムレア ステーキ
大角咀博文街11號富貴大廈西座地下17號舖

///

🧃西冷

🧃Set 1 $28
/////

2021-03-20 44 瀏覽
今日出糧,緊係要對自己好啲啦!咁所以我就黎左大角咀呢間medium rare steak食下靚扒!呢到食牛係斷g計,即場磅,無花無假,仲要唔貴,勁抵食!今次我就叫左個後腰三角肉,真係要對自己好啲先得。叫完會比個call bell你,入去坐低等call就可以去拎餐啦!入面亦放左rock salt同黑椒比大家自己調味。話咁快我個餐就到左啦!一黎到見到勁大份,好興奮!厚切牛,加上鐵板勁熱力,咋咋聲,未食已經聞到啲牛肉香味,正呀!跟餐仲有可樂、飯、溫泉蛋。牛肉切開,真係medium rare!其實上餐之前已經煎好左,如果大家唔中意medium rare可以用鐵板再燒下入面。我個人就比較中意就咁medium rare食,入口勁重牛味,又唔會好韌,岩岩好,配上佢既燒汁,極之match,perfect!今餐食左都係200幾,咁大份牛,食到頂住個肚走!好抵呀!

呢到食牛係斷g計,即場磅,無花無假,仲要唔貴,勁抵食!

今次我就叫左個後腰三角肉,真係要對自己好啲先得。

入面亦放左rock salt同黑椒比大家自己調味。

今餐食左都係200幾,咁大份牛,食到頂住個肚走!好抵呀!
2021-03-18 55 瀏覽
呢間Medium Rare Steak之前喺大埔幫襯過一次,覺得唔錯。今日嚟到大角咀附近,就諗住再食多次。同上次一樣,喺門口落咗單,揀好要牛嘅邊一個部位同埋gram數,職員會即場切同埋磅,跟住比完錢就可以自己去搵位。呢間餐廳嘅環境幾特別,擺晒所有走出嚟做裝飾,可能佢夜晚去咗酒吧生意。今次要咗肉眼部位,大概300幾gram,配埋個set,百幾蚊,都幾抵食。價錢平過出邊西餐廳一倍,只係環境比較casual。生熟度掌握得幾好,唔會太乾柴,但牛味唔係太重。

生熟度掌握得幾好,唔會太乾柴,但牛味唔係太重。
2021-03-06 114 瀏覽
話說好耐冇食扒,諗住搵間又平又正又大塊既牛扒食下,就搵到依間,果然冇令我失望,唔好睇佢細細間就以為好普通,我最中意佢斷重計錢,我依d唔食得多既就梗係要塊細d既食啦間餐廳個feel都好特別架,燒嘢食個到係開放式廚房,可以睇到佢煎牛,真係好正,仲好香噴噴!好吸引!佢仲有套餐喎,加埋飯同湯,唔會唔飽。塊牛我揀左肉眼,因為我中意重肉味d既,叫左五成熟,一上個熱辣辣嘅板既時候真係好興奮,好有細個剧扒既感覺!牛唔會失望,脂肪同肉比例分布得好好,咬落去肉汁好多,肉味豐富!好推介牛魔王黎食!加飯,同面豉湯,好有日本既味道🥺🥺🥺講到我都好想去旅行。

加飯,同面豉湯,好有日本既味道🥺🥺🥺講到我都好想去旅行。
2021-03-04 116 瀏覽
今日lunch去食牛扒 🥩🥩🥩香港越來越多呢類型嘅餐廳除左荔枝角店係大埔都有一間分店 餐廳係用gram數計幾錢 由200g - 400g肉HK$100-300不等 肉類款式都有好幾款肉眼/牛柳/牛板健/西冷/後腰三角肉👍🏻👍🏻我就叫左300g西冷 ➕ 套餐 揀左溫泉蛋/飯/烏龍茶 牛扒揀左medium rare 因爲有鐵板熱住所以一路食牛扒就會變左medium牛扒上檯之後真係好大塊 因爲無醬汁所以係原汁原味食到牛扒既味道🥰🥰加小小海鹽同黑胡椒個牛味即刻提升咗好再白飯唔係好大碗 岩晒女仔既份量😋😋朋友叫左後腰三角肉 400g😎😎牛味仲濃比西冷肉質淋d 鍾意濃味既朋友一定要試下啦食完之後記住要放飯餐具去回收處
今日lunch去食牛扒 🥩🥩🥩

朋友叫左後腰三角肉 400g😎😎
牛味仲濃比西冷肉質淋d 鍾意濃味既朋友一定要試下啦
食完之後記住要放飯餐具去回收處

2021-03-03 116 瀏覽
星期六放工去左大角咀既牛扒食煎牛套餐,勁耐冇食過燒牛,所以特別期待食物質素如何!餐廳是自助形式的,所以不論是落單,取餐,執拾也是自己來的。餐廳有兩個SET的,今次我就揀左SET A 可以五選三-就選定左白飯,汽水和麵豉湯。西冷部位(400G):今次揀既部位系西冷,份量是可以選擇300G或400G的,由於太耐冇食燒牛就決定揀重SIZE的!西冷大大塊,由於石燒仲有熱溫度,所以仲系燒緊;但口感完全吾硬口,反而食得出西冷肉質好彈牙,牛香味十足,而且夠晒厚度啊!餐廳提供左醬汁令牛肉更加好味~白飯,汽水和麵豉湯:可以令食客更加飽肚,又解渴!

白飯,汽水和麵豉湯:可以令食客更加飽肚,又解渴!
2021-03-01 147 瀏覽
大角咀就黎得多,不過特登搵野食就好少,今日就黎到博文街見到呢間鐵板牛扒,逐個gram去秤既牛扒,點餐就係講你想揀牛既邊個部位,之後磅下幾重,再揀配餐。今日有啲肚餓,所以叫左個400g既後腰三角肉試下,因為之前聽人講呢個位置牛肉味會更濃,所以就叫左一試。店員會係你面前切好舊牛肉再問你配咩油同餐,我就揀左蒜油,配餐揀左飯、麵豉湯同可樂。牛扒即柯打即煎保證新鮮。牛扒上枱,好大陣蒜味傳入鼻,牛味亦都好香,400g黎講絕對夠食,牛後腰呢個位口感結實,而且牛味真係比其西冷牛柳既地方濃味,好啱我呢啲鍾意食牛既人。蒜油既香放埋落白飯配埋牛扒食就最啱,而且餐廳亦都準備左柚子汁伴碟,怕肥膩既朋友仔點一點就會多一種清新既感覺。

後腰三角肉
可樂
麵豉湯
溫泉蛋
2021-02-26 105 瀏覽
禁晚市堂食一排, 真係好耐冇約朋友周圍搵隱食美食小店, 今日經美食達人帶領下, 黎到呢間主打鐵板牛嘅小店 (距離奧運站都有段距離), 門外展示了牛各種不同部位嘅價錢, 每款都可自選對應份量, 再額外加錢追加自選套餐 (五選三) 我就揀左平時好少食到嘅後牛腰三角, 另外自選配湯、飯、飲品價錢按部位、重量計算, 結算時, 店員即切即磅, 先結帳再入座, (全日沒有加一服務費)餐廳內裝修簡樸, 暗黃燈光營造了日本地道居酒屋小店店員會將所點嘅肉表面先煎烤熟, 再放上熱辣辣鐵板上上檯, 可自選加上蒜油沙沙聲加上散發著香噴噴, 令人未食已經流哂口水~切開後牛腰三角, 內裡嘅肉keep住嫩紅, 可因應個人喜好將肉經熱板熱熟成想要嘅熟度。個人喜歡5成熟, 切開即食, 牛味濃郁又富有肉汁, 食落富嚼勁, 夾少少蒜食, 更加香口配上白飯不但增加飽肚感, 更平衡口中濃郁肉味用餐後, 自行收拾用後餐具放置指定位置啊~
禁晚市堂食一排, 真係好耐冇約朋友周圍搵隱食美食小店,

每款都可自選對應份量, 再額外加錢追加自選套餐 (五選三)

我就揀左平時好少食到嘅後牛腰三角, 另外自選配湯、飯、飲品

餐廳內裝修簡樸, 暗黃燈光營造了日本地道居酒屋小店

店員會將所點嘅肉表面先煎烤熟, 再放上熱辣辣鐵板上上檯,
可自選加上蒜油
後牛腰三角

沙沙聲加上散發著香噴噴, 令人未食已經流哂口水~

配上白飯不但增加飽肚感, 更平衡口中濃郁肉味

用餐後, 自行收拾用後餐具放置指定位置啊~
2021-02-20
午餐
後牛腰三角
2021-02-26 84 瀏覽
今年牛年, 更係要食下牛啦。今日黎到大角咀, 大角咀而家多左好多野食, 可以話想食咩都有, 仲要好實惠。朋友介紹lee度有間食扒超抵, 勁大件。 好足料,一定食到好滿足, 所以就黎試下。去到門口, 已經將大大既餐牌貼左出黎比人睇。唔洗好多選擇, 只係5種扒類: 肉眼, 牛柳, 牛, 西冷, 後腰三角肉。 分為3個g數: 200g, 300g, 400g, 然黎配餐, 飯, 飲品, 酒。 好清楚。見到佢既扒好新鮮, 未試過後腰三角肉, 就試下啦。 點左300g , 3成熟, 配湯, 沙律, 汽水。 都唔洗$200真係好抵。因為佢用石燒盤, 朋友話上到枱會再熟成d, 所以就試佢3成熟, 煮好黎到影下相都真係變5成熟, 都唔錯。佢係開放式廚房, 真材實料, 睇住佢煎扒, 好犀利。黎到塊扒真係好大件, 好厚身, 扮開超靚仔,差d個石盤都裝唔晒。後腰三角肉好有牛味, 比較有質感, 但唔會好硬。 300g真係好多, 如果細食既人真係200g好足夠。 不過成餐食咁大件扒真係好滿足。 好得。
今年牛年, 更係要食下牛啦。
去到門口, 已經將大大既餐牌貼左出黎比人睇。
佢係開放式廚房, 真材實料, 睇住佢煎扒, 好犀利。
後腰三角肉好有牛味, 比較有質感, 但唔會好硬。
2021-02-25
  • 後腰三角肉
2021-02-23 92 瀏覽
之前睇網上blog 㗎推介呢一間好大件好抵食嘅扒屋就係喺大角咀,今日專登過來試一試究竟呢一間有幾好食。上網睇呢一間食店經常要排隊,所以今日專登好早過嚟,咁岩係放寬堂食冇幾耐,所以堂食嘅人都唔係好多,今次都唔需要話特別排隊。睇張圖都見到,呢度係以g計算,但係有一啲已經幫你稱好咗例如300g或者400g,今次就食貴少少想試吓呢隻後腰三角肉,要400g 嘅都係$200左右,就可以試到premier咁又好似幾抵喎,一於試吓啦,見佢加$28就可以揀多三樣野,個set都幾抵咁就加埋啦。你order完個gram數後,佢就會即刻稱,然後計錢,咁大概都係400g啦~見到啲肉真係好新鮮。然後就坐低等,等到部call機響,你就可以出去拎嘢食,個鐵板仲係熱㗎,裏面嘅裝修都好靚,如果係平日旺嘅時候,真係好多人㗎。呢次就叫做呢個後腰三角肉,啲肉真係好嫩,因為叫咗medium ,加埋鐵板嘅熱力,舊牛都熟得幾快下,所以就啱啱好,個沙律同麵豉湯都好好食。整體來說呢一間扒房幾抵食,性價比好高, 10分推薦大家來食。

2021-02-21
2021-02-23 71 瀏覽
男朋友鍾意食牛扒,平時同佢去食嘅,部分價錢都係食環境食服務,今次搵咗間口碑唔錯嘅日系牛扒餐廳,行self service 路線,叫完嘢食後就搵位等,到個機仔震嘅時候就可出去拎嘢食,咁同樣價錢應該食到啲靚啲嘅牛牛🐮鋪頭係大角咀博文街,出咗名多嘢食,唔好食都留唔到係度收銀隔離有個凍櫃放哂唔同種類嘅牛肉係度,睇下餐牌係可以按自己食量揀要幾多gram, 啱哂胃口唔大嘅女仔同食量大嘅男朋友一齊去食😛今日冇食lunch, 我就揀咗西冷400g, 再跟沙律、麵豉湯同埋烏龍茶,男朋友就揀咗要後腰三角肉,可以試佢幾次舊試多種口味😋入到去鋪頭都比想像中大,等咗大約十分鐘就有得食喇!記得拎埋鋪頭提供嘅即棄圍裙,就唔怕彈到自己件衫都有油啦!拎到400g嘅西冷真係好有份量,成寸厚之餘仲好香牛肉味,聞都聞到流哂口水🤤切開後真係燒得好靚,3成熟,上到枱有鐵板嘅熱力就大概5成熟剛剛好,咬落去牛脂連埋肉香,再配合蒜油,真係好味都停唔到口試完原味,再試啦加粉紅色岩鹽同埋柚子燒汁,一塊扒可以食到三種唔同嘅味道,唔會漏到後期唔想再食😋同時又試咗啖男朋友個後腰三角肉,牛肉味濃,油脂相對較少,但咬落口好嫰好淋,都唔錯😋跟套餐配埋

鋪頭係大角咀博文街,出咗名多嘢食,唔好食都留唔到係度

跟套餐配埋個沙律balance 返就剛剛好,鋪頭抽風系統都唔錯,食完唔會個身一陣味,性價比嚟講都幾高,應該都可以再嚟食多幾次,試哂唔同牛嘅部位為止

2021-02-17 76 瀏覽
成日經過見到啲石燒肉店都覺得好吸引。前排終於去左食了🥰🥰 呢度簡直係食肉獸嘅天堂。 佢有六種肉,肉眼,牛板腱,後腰三角肉,西冷,等等。肉眼最平,後腰三角肉最貴。二人行,我揀左肉眼加後腰三角肉。肉眼好juicy好嫩,冇咩根。後腰三角肉就少啲脂肪,但肉味好好食。 佢加埋塊鐵板一齊上,鐵板超熱,其實有啲似細過去大家樂食鐵板餐甘。當然佢嘅肉靚好多啦!汁嚟講,佢有三種汁,黑椒味,洋蔥味等等。 一淋啲汁落個鐵板度,咋一聲,睇住塊肉由生變熟,好鬼正!套餐嚟講,佢仲有飯同湯再加飲品,真心抵,難怪甘多人去呢類型嘅舖頭食。舖頭伙計好友善。餐廳入面有好多位,四四正正。唔會好迫,私人度都高。座位幾乾淨,唔會油林林。 抽風系統都幾好,食完都唔會勁大陣味!
成日經過見到啲石燒肉店都覺得好吸引。

二人行,我揀左肉眼加後腰三角肉。

舖頭伙計好友善。

2021-02-12 86 瀏覽
經常去大角咀搵食,每次經過這間店都很多人。今日難得無人,一於提早食晚餐!四點多當然不肚餓,所以要了200g的後腰三角肉,配蒜油。加$25轉餐最抵食,四選三,要了汽水、沙津和飯。在門口點完餐,價錢是按重量計算,看著店員會即切即磅肉,結了帳,然後就可以入座等拿取食物歎世界😁。後腰三角肉煮到三成熟,上枱時還見到紅紅的,正,包保雞手鴨腳的其後也不會弄至過熟😆。肉好厚切,200g對我來說份量也不算少😅。熱板很高溫,小心燙手。後腰三角肉勁好味,牛味濃,肉汁不算少,肉質嫩滑帶嚼勁。本身蒜油香口,蘸上柚子燒汁更令味道升華。還可加黑椒和鹽,隨自口味選擇。再吃過沙津漱口,喝罐可樂,食埋飯,好飽肚。臨走時記得將餐具放回返却口啊!

2021-02-07
其他