2015-10-18 2404 瀏覽
回想起搬寫字樓嚟尖沙咀時,心裡又旁惶!又失落!旁惶係不知道食晏可以去邊度食!價錢又貴!失落係因為我舊時寫字樓在旺角,有各種不同美味嘅餐廳。宜家要重新揾地方食晏!一年前,我在無意中發現川上龍餐廳,簡直係驚喜。我本身係好鐘意食川菜架,而當時味道合我心意。我食過銀牙炒鱔糊,銀牙不太熟,鱔又彈口,味道濃濃的,加上銀牙,要嚟送飯就啱啱好。另外,回窩肉也是我既至愛,d 汁味道加上肉質軟硬情度適中。我一個人都可以兩碗。但係宜家超失望,我叫了一碟回窩肉竟然兩碼子事!d 肉得小小?!!而水煮貴花魚,不好食!好細條!只有辣味!魚無魚味!令我很失望 以後是否應唔應該幫襯呢?
。但係宜家超失望
以後是否應唔應該幫襯呢?

2015-09-01 2178 瀏覽
突然很想吃剁椒菜式,隨即想起多時沒有光顧的川上龍~第一時間點了剁椒桂魚,原本想點魚頭的,但較少見用桂魚配剁椒,就試一試它~ 桂魚蒸得剛剛好,肉嫰鮮甜,魚肉剛剛離骨~ 剁椒汁鹹香嗆辣不過火,拌飯吃不錯 另外點了麻婆豬紅~ 是麻婆豆腐的變奏~ 辣椒乾份量不少,夠香夠辣,豬紅爽脆不韌,不是一般吃到的雞紅~ 連肉碎拌飯吃,同樣一絕 只是這兩道惹味的菜式﹐已夠拌吃幾碗白飯~ 不過怕辣的,就不要繆然挑戰了
突然很想吃剁椒菜式,隨即想起多時沒有光顧的川上龍~

剁椒桂魚
麻辣豬紅
2015-08-23
剁椒桂魚
麻辣豬紅
2015-07-20 2730 瀏覽
在信箱收到它的leaflet,就上open rice search下,見comment不錯,就試試看!點了五個菜土豆絲雞煲鑽石蜆水煮魚蔥爆牛肉嘩!竟然不消10分鐘全部菜上齊(部分更是5分鐘搞掂),並好有「wok氣」👍可能是未到7點冇乜客啦!好特別的鑽石型蜆,酸酸辣辣好惹味雞煲(一隻,中辣),肉嫩滑入味,年糕食唔停囗水煮桂花魚,新鮮,底下有薯粉!整體來說很滿意,有空會再來幫襯!

點了五個菜
土豆絲
雞煲
鑽石蜆
蔥爆牛肉

老干媽鑽石蜆

好特別的鑽石型蜆,酸酸辣辣好惹味

雞煲

雞煲(一隻,中辣),肉嫩滑入味,年糕食唔停囗

水煮桂花魚

水煮桂花魚,新鮮,底下有薯粉!

整體來說很滿意,有空會再來幫襯!

2015-07-19
  • 水煮魚
  • 土豆絲
第一次食覺得呢到既水煮魚超好食食評都有介紹 都同朋友推薦呢到食今次失望到極點 可以睇相都知點菜後竟然不到10分鐘上灑菜隔離台等了半小時一樣都冇吹一吹即刻上灑台 不知是廚房定樓面的錯水煮桂花魚 188條魚係細過上一次既一倍又多骨 吾夠滑原本係底有薯粉 得番幾條張相都可以見到同第一次食評既分別招牌雞煲 半隻雞好入味 滑身夠灑辣 個汁撈飯一流雞絲拌海蜇冇乜味 淡淡地咁冇乜特式孜然豬仔骨孜然粉整既野我就鐘意食好香 又入味肉質鬆軟
第一次食覺得呢到既水煮魚超好食

好香 又入味
肉質鬆軟
2015-03-23
2015-03-31 2715 瀏覽
嬲到坐係間舖打食評,明明叫一隻雞,出到黎擺明唔足一隻都算啦,塊塊都好似食骨咁,完全無是肉,食完成堆雞骨,佢地叻啊!放d年糕落去,又吸味又可以整飽你,我自問係個雞煲怪,咩款雞煲都岩,本來男友見到而且又見佢寫到必吃食店,價錢貴少少都試下啦,結果離哂譜,唔信我既就去試下啦!
2015-03-21 2810 瀏覽
估不到尖沙咀星期五book晚飯,這食店不用2小時內交枱!估計佢生意麻麻!甘咪即係唔好食?雖然冇full house, 原來又唔係唔好味喎!食店安排了最入的圓枱!非常好!聽唔到隔離講乜同聞唔到好大陣火鍋味 2個人點左水煑桂花魚 ,yummy 呀!魚夠滑,芽菜薯粉索曬味!有驚喜!不過想試那個辣蜆(個名很長的:老干媽泡椒鑽石蜆)就冇貨!另外叫左個手絲鷄麻醬粉,不過不失。以尖沙咀地段來說,算是個唔貴丶唔多人丶可以慢慢食的地方嚟 值得比個good!
值得比個good!
手撕鷄粉
2015-03-20
手撕鷄粉
2015-03-08 2468 瀏覽
餐廳位於尖沙咀近海港城地帶, 人流甚旺, 可惜大廈比較難搵同唔顯眼,同日既下午打電話黎BOOK位,好彩都仲有位,晚飯時段大約7點半到,已經見到爆滿啦。晚飯時段可能比較多人,比較嘈,但環境都算OK。坐低之後見到本MENU,覺得好有懷舊風味,好有型,可惜忘記左影相。我地一行2個人,叫左3樣野。水煮豬味道很好,有多總辣度揀,我地揀左中辣,辣度適中,裡面仲有薯粉,味道很好又飽肚,下次想試下水煮魚。雞絲粉皮, 簡單基本得黎無咩特別。至於個紅燒豆腐,賣相非常好又入味,值得一試。

晚飯時段可能比較多人,比較嘈,但環境都算OK。

我地一行2個人,叫左3樣野。

雞絲粉皮, 簡單基本得黎無咩特別。
至於個紅燒豆腐,賣相非常好又入味,值得一試。
2015-03-03 2089 瀏覽
人人的都讚的招牌雞煲,沒理由不試。等侯時間是比較耐,但保証即場新鮮炮製出來,也不是壞事。雞煲睇個樣都幾得,裡頭除了雞肉,還有點年糕,而且口感是煙韌不錯的;雞件質感亦對辦,雖沒有太多鮮味,不過有著濃烈的麻辣味道去補救,也吃得出是放了點冰糖,味道回甜,都是可以。常說吃川菜不一定是要全辣的,所以吃了幾味辣菜,也來一客不辣的火腿津白。火腿咸中帶香,津白也是清甜,不辣的菜,也有水準接住來的是水煮魚,也是揀中辣。用上的是桂花魚,最正常不過。魚肉雖稱不上很滑,但保留了一點魚味,加上刺激的麻辣,對辦的。墊底的是豆芽和幼身的紅薯粉,吸收了湯底的精華,更辣更爽,是不可錯過的。完這餐,總的說,麻味是令人印象深刻。吃得爽,也罕有地飲番杯啤酒。

2015-01-29 2345 瀏覽
今日忽然想食辣野!12點45去到 唔洗等位最快黎到當然係冷盤 口水豬手豬手既皮毛去得好乾淨 讚!豬手亦好爽脆 可能本人食得辣既關係 辣醬好香但辣度唔夠 唔食開辣既朋友都可以一試炒蟮糊 堅正!唔會太咸又甜甜地 蟮亦好肥美 最重要係蟮既份量好足呢道菜即叫即蒸 叫左20分中才上!魚肉蒸得岩岩好 好滑 份量亦大 可惜個人覺得個汁咸左啲 一定要送飯食跟餐仲有清菜一碟 叫了凍豆漿 唔甜仲加了3蚊轉菜飯 個人覺得完全不值 同白飯冇分別 得幾粒菜仔最後埋單有張十送一既午餐卡呢
今日忽然想食辣野!12點45去到 唔洗等位

最快黎到當然係冷盤 口水豬手

跟餐仲有清菜一碟 叫了凍豆漿 唔甜

最後埋單有張十送一既午餐卡呢
2015-01-29
2014-12-25 2869 瀏覽
雖然係平安夜去食,但都唔洗逼,d座位都好闊坐得幾舒服。必點雞煲,d雞肉好鮮嫩,仲有d年糕,成個煲都夠味,好難得食到咁有水準的雞煲。另外叫左個菜都唔錯。服務員們都好好態度👍
雖然係平安夜去食,但都唔洗逼,d座位都好闊坐得幾舒服。

另外叫左個菜都唔錯。服務員們都好好態度👍
2014-12-24
2014-12-01 2979 瀏覽
朋友介紹 話抵食咁就一定要試下黎食餐牌好似本秘笈咁 台面都算大兩個人食 可以坐4人台跟左一小碟花生好脆口有少少辣味皮蛋粉皮撈後好入味 個醬好特別微辣 配上清新既青瓜炒螺啖某某 無乜味個螺肉又硬吾抵食桂花魚 小辣一開始食冇乜辣越食就越辣啲魚肉脫左骨所以好放心食但魚邊位就一定有少少既大骨同飯食一流最底仲有啲薯粉薯粉淋淋地幾好食
朋友介紹 話抵食
同飯食一流
最底仲有啲薯粉
薯粉淋淋地幾好食
2014-11-23 2866 瀏覽
偶然經過海防道,看到川上龍既招牌,喜歡吃川菜既我倆決決定揾日去開尖沙咀諗唔到食乜時就幫襯佢,事隔一個月左右,我地真係喺尖沙咀諗喺邊度開飯時就醒起川上龍,於是順理成章嚟試試。食店裝潢又係一般川菜格局,黑﹑紅色為主,地方不算大,但夠四正,所以都坐到60-70人,靠窗位置不錯,不過樓底不高,所以很嘈。餐牌釘裝得像古籍,圖文並茂,印刷精美。我們點了招牌雞煲半隻($168)﹑千層咕嚕肉($88)及孜然豬寸骨($88)。本來打算吃完雞煲打邊爐時才點菜吃,不過吃畢所有食物已太飽,所以又吃了一餐全肉宴呢!餐牌照片的千層咕嚕肉跟實物差不多,但每件咕嚕肉實則細件如稍為大一點既魚旦,份量也少,得9粒,唯有安慰自己份量少可多吃其他食物不會過飽啦!吃落咕嚕肉不脆,雖然沒肥肉,但調味不夠,肉沒有味道,醬汁就跟一般咕嚕肉或生炒骨沒分別。本來看其賣相以為跟某上海食店一樣是上完汁都脆的那口感,可惜不是,失望!繼而上桌既係孜然豬寸骨,這個一來到已聞到孜然香,賣相亦對辦,份量相對合理,吃落豬肉酥軟,但邊位仍帶香脆,孜然除了配羊肉串,配這個豬寸骨吃最夾,平時在大陸吃飯也多點這個呢!基本上我都直接用手拿著吃,骨肉更易分離,吃得
竹蔗茅根水($38)/花生好吃
千層咕嚕肉($88)
繼而上桌既係孜然豬寸骨,這個一來到已聞到孜然香,賣相亦對辦,份量相對合理,吃落豬肉酥軟,但邊位仍帶香脆,孜然除了配羊肉串,配這個豬寸骨吃最夾,平時在大陸吃飯也多點這個呢!基本上我都直接用手拿著吃,骨肉更易分離,吃得很乾淨,吃罷一件又追著另一件吃,過癮!
孜然豬寸骨($88)
最後上桌既係招牌雞煲,賣相挺不錯,除了有乾葱﹑辣椒等普通配料外,竟然還加了年糕,驚喜!我地原意想點小辣,見還有微辣這級,腸胃不好既我倆就改點微辣好了。但這個微辣於我而言都好夠辣,看來如點小辣我根本吃不到呢,幸運!不過雞件吃得出是雪藏貨,調味雖夠,但跟坊間吃到的味道也差不多,真的靠年糕加分而已。
招牌雞煲半隻($168)
整體而言,食店環境尚可,食物質素則一般,以其質素定價則偏貴,本來看格局﹑餐牌後我是有期望的,但吃完卻感到失望。要讚既係店員服務不錯,夠效率,有禮(serve我們那個),而前菜係醃過既花生(微辣)好香口,很少覺得前菜花生好吃呢!茶位每位$10,要加一,埋單每人二百多,不值!
2014-11-21
孜然豬寸骨($88)
1K
2014-10-13 2765 瀏覽
約了友人到尖沙咀食飯。平日的8:50,可能是因為算晚了,蠻少人呢。似秘笈一樣的餐牌。精美的餐具。川上龍招牌雞煲(半隻),$168,要了少少辣,好入味,不俗呢,吃完雞後,便叫職員加湯,開始打邊爐。肥牛,$68,見周邊有點黑,不太新鮮似的。午餐肉,$28,份量頗多,必食,響鈴、粟米及唐生菜,每款也是$28,抵食呢。雞煲來說尚算抵食之選,不喜歡雞煲,也有特式的小菜任君選擇。
約了友人到尖沙咀食飯。
平日的8:50,可能是因為算晚了,蠻少人呢。
似秘笈一樣的餐牌。
精美的餐具。
肥牛,$68,見周邊有點黑,不太新鮮似的。

雞煲來說尚算抵食之選,不喜歡雞煲,也有特式的小菜任君選擇。

2014-09-01
2014-10-07 2344 瀏覽
男友是川菜愛好者,這天偶然看到川上龍的午市套餐好像頗吸引,二話不說馬上試試看吧。剛踏出升降機時真的有點嚇到,因為整間餐廳只有2枱食客,實在冷清得可怕。 這時侍應引領我們到窗邊的卡位,窗外是九龍公園一片綠油油的景色,心情頓時放鬆了,因為在擠滿遊客的尖沙咀,這裡的寧靜就像清泉一樣。口水雞和水煮魚一向是我們川菜中的至愛,屬必吃的菜式,這次也不例外吧。口水雞的雞肉嫩滑,醬汁的辣度適中,不會完全蓋過雞的味道。水煮魚有很香的花椒味,味道很好,假如魚肉用的是新鮮魚片而不是龍脷柳就更為完美了。以同區food court的同等的價錢就能舒適悠閒地吃一頓午餐,真是很滿足呢

口水雞的雞肉嫩滑,醬汁的辣度適中,不會完全蓋過雞的味道。
口水雞

2014-08-27
口水雞
2014-09-07 1984 瀏覽
有一排B同事喜歡雞煲,我們可以每星期吃一次雞煲做午餐的。而川上龍因為有雞煲,所以我們也去過多次。總是覺得,我們三個女人仔,每星期都又雞煲又打邊爐做午餐,真的很誇張啊~二百多元有半只雞,飯和老火湯。三個人分也夠吃,雞煲香辣適中又夠嫩滑。推介!自從B同事大肚,我們沒吃雞煲了,改爲吃小菜,而這裡的小菜也很出色。例如水煮魚,辣度不算強,但味道一流。椰菜回鍋肉蔬菜份量多。花雕醉雞超滑,酒味不算濃,又有凍冰冰感覺,很合我們心意。推介!無論雞煲或小菜均有老火湯或豆漿。可惜器皿真的太殘舊了。

椰菜回鍋肉蔬菜份量多。

無論雞煲或小菜均有老火湯或豆漿。可惜器皿真的太殘舊了。

10 分鐘 (堂食)