2016-11-20 852 瀏覽
今日夜晚啱啱行完山跟住食啲嘢以下圖 可能因為已經差唔多十一點幾附近嘅餐廳好多都生曬 搵嚟揾去 突然搵到一間叫做巴蜀軒麻辣米線聽個名好似係而家好hit嘅麻辣米 今晚我個friend由即係 鍾意 食啦就入去試下啦。四川粉同烏冬都有鋪頭都唔係好大大概有十個位左右 不過全部都係圓枱可以坐好多幾個人都得。呢個米線都有好多選擇 又有炸雞扒炸豬肉炸雞翼選擇上都好多。 而家嘅程度都有分好多有大中小辣。 最得意嘅係如果大辣嘅話有呢個大辣挑戰賽挑戰到嘅話就可以免費食一碗米線仲要飲埋啲湯真係非常之變態呀。我嗌咗個豬扒牛筋米線, 雖然就嗌咗小辣但係一個唔太食辣嘅人嚟講呢度嘅小辣真係好勁呀牛筋都好淋不過就唔係好夠入味 。不過就真係食唔出究竟係辣味淨係鹵水味。呢個豬扒真係非常之乾雖然唔係話好呀但係食得兩句都覺得非常之吃力。 可能由於佢哋招牌講到明係 非常好食所以食落去嘅時候有好大嘅反差。 快招牌顏色本身以為一定會好入嚟點不知食落去其實得個鹹字 完全唔覺得咩秘製嘢。我朋友叫咗碗單骨雞翼配麻脆雞扒中辣米線, 呢隻單骨雞亦都非常之大隻因為出面街好多嘅單骨雞翼係非常之籤有嘅。 朋友畀咗一隻細嘅我試食, 外層都尚算脆口 不
四川粉同烏冬都有
仲要飲埋啲湯真係非常之變態呀。
我朋友叫咗碗單骨雞翼配麻脆雞扒中辣米線, 呢隻單骨雞亦都非常之大隻因為出面街好多嘅單骨雞翼係非常之籤有嘅。 朋友畀咗一隻細嘅我試食, 外層都尚算脆口 不過同豬扒有同一個問題就係味道唔係好夠。
應該係巴西23 25號雞翼嘅size。

麻脆雞扒
當碗米線嚟嘅時候我朋友以為佢哋唔記得咗 落雞扒爐碗米線道 。原來呢度嘅雞扒係分分碟上因為驚啲雞扒會浸淋 芝麻脆雞扒都好大塊而且望落去都已經好想食。咁真係非常之吸引 台式落去亦都非常之朝市 如果雞扒再有一啲特別嘅醬汁點呀簡直係無械可擊。
加多8蚊仲有杯凍嘢飲, 喺銅鑼灣區都算係咁啦。

總結
呢度嘅麻辣米線對於鍾意食辣嘅人嚟講真係一個非常之唔錯嘅選擇 。不過可能係唯一失望嘅就係佢哋嘅招牌豬扒冇佢想像中咁好食
反而雞扒仲更加出色㖭。 下次如果行街經過想食小食就真係想入去買件麻脆雞扒食呀
2016-11-16
$50 (宵夜)
  • 麻脆雞扒
2016-11-05 551 瀏覽
我諗喺灣頭做野嘅人對巴蜀軒應該都唔會太陌生,喺灣仔東黎講已經算係性價比比較高的一間餐廳了!(喺灣仔東有太多>$100的午餐了!今次去食…可能因為天氣轉涼關係,所以好多人排隊!其實平時都要等陣,大概10分鐘左右,但係今次等左30分鐘先入左去,趕唔切食第一輪!我地都成日去,所以一坐低就可以落order了!平時都會點豬扒+雞翼米線中辣走芽又蔥又酸!哈哈~不過今次一坐低就見到隔離位叫左樣第一次見到既野-黃金芝士丸!因為第一次見而隔離位又讚好食,所以試下!其實佢就係炸左既芝心丸!但係因為夠熱,所以一咬入口真係會拉到芝士出黎!真係唔錯。但係我地都係覺得如果黎呢度食會間唔中點下(雞翼無得輸嘛)但係就一定唔會就咁點呢個丸囉~好似差咁d野咁。同同事點左一樣樣既野,只係少左酸。但係好似差咁遠既?我覺得整體係真係好食既,特別係個扒、花生同埋雞翼!(食過雞扒炸到太乾,覺得麻麻)但係個辣每次都有出入!個人認為應該係唔同既人整個汁既關係!有時揀小辣都已經好夠,有時中辣又一d都唔辣。有次試過一上台就wow見到都覺得正同夠辣,有時又真係食完覺得會唔夠喉!希望店主可以改善下~keep住穩定d既水準! (同埋服務
(喺灣仔東有太多>$100的午餐了!

同同事點左一樣樣既野,只係少左酸。但係好似差咁遠既?
我覺得整體係真係好食既,特別係個扒、花生同埋雞翼!

希望店主可以改善下~keep住穩定d既水準! (同埋服務態度都有待改善)
2016-11-04
30 分鐘 (堂食)
  • 豬扒
  • 單骨雞翼
  • 黃金芝士丸
2016-10-19 545 瀏覽
今日中午就買左個招牌豬扒酸辣米線俾自己做晏。承惠40蚊。落左單之後,侍應就俾我,佢為左防止倒瀉,所以幫我打左個結。好啦,到左戲肉啦。如果你問我份量好唔多,我好老實答你。。唔算多。但勝左主角豬扒夠實在。豬扒有酸菜,我本人建議要把酸菜撈埋好哂先食,如果唔係無咩酸辣味道。豬扒用左香茅粉醃,所以個味道好出。豬扒肉都幾厚但唔實肉。食落有種好甘香的味道。豬扒邊位都炸到幾脆。
2016-10-11
外賣自取
午餐
  • 豬扒酸辣米線
2016-09-20 665 瀏覽
久唔久又想食下米線,行過呢間餐廳見佢幾吸引所以決定試下!餐廳唔算大,午飯時間都幾多人!叫左個招牌豬扒麻辣米線!佢呢間有唔同粉比你揀架,有薯粉,米線,四川粉。。。有酸辣麻辣,仲有唔同辣度!個米線都ok,算係硬身,另外佢個四川粉唔錯值得一提佢既豬扒,會切左3件,唔會好細舊,岩岩好!唔知點解食落有d麻辣既感覺?!但又唔會好辣,多左一個層次!推薦
久唔久又想食下米線,行過呢間餐廳見佢幾吸引所以決定試下!

餐廳唔算大,午飯時間都幾多人!叫左個招牌豬扒麻辣米線!
個米線都ok,算係硬身,另外佢個四川粉唔錯

值得一提佢既豬扒,會切左3件,唔會好細舊,岩岩好!
2016-09-13 467 瀏覽
我之前每星期六都要返學,所以都係附近吃晚餐,記得第一次吃就係麻辣豬扒米缐,麻辣味都可以,唔係正宗四川,而豬扒比較厚身,都幾好味可惜服務就好差,門口左邊有張檯,長期用來裝外賣,就算坐滿客都唔俾人坐。最好食完就走😉

最好食完就走😉
2016-08-12 618 瀏覽
所有野都炸得太乾,乾到無哂肉味!唔試唔知,服務態度真係好差,樓上食評原來無講假話,坐得周身唔安樂,食完即鬆人。之前都食過一次,因為係附近做野,啲同事話幾食先去。第一次食嗰陣已經覺得啲野食一般,樣樣都炸。其實餐牌來來去去都係豬扒鷄翼仲有其他幾様調來調去,無乜選擇。第二次係因為嗰日八號八球剩番佢一間有開,我先求其當醫肚,呢次肯定係最後一次,唔會再俾機會佢,因為態度實在太差!
2016-08-06 400 瀏覽
朋友話好味,真係見人見智。不過會食成肚氣。叫食雞扒米線。雞扒分碟上,皮厚但脆,稍嫌炸過頭,色澤比同枱食客的較深。肉感散亂,沒有雞扒纖維口感。每啖食完都有少少口麻痺感覺。 叫麻脆雞都合理,海關唔會捉。不過衰在,食晒個米線都未上雞扒。冇黎仲要鬧客唔提佢未上。 急住收野轉下張,掛住教新仔又唔理客。 有空枱又要客搭枱。食得經驗差,冇下次,好食冇用。
朋友話好味,真係見人見智。不過會食成肚氣。

巴蜀麻脆雞扒

食得經驗差,冇下次,好食冇用。
2016-07-30
2016-06-03 960 瀏覽
轉左工黎灣仔, 咁岩醒起之前有朋友讚過呢間好食...LUNCH TIME去試, 放12點食飯, 去到每張台都有人, 間鋪好細, 一眼睇哂...都坐得幾迫下嗌左個雞扒酸辣米線, 轉紅薯粉要加$1~~加啦...$1姐...由於佢係酸辣米線, 但我唔食辣要走左佢...我唔講佢湯底啦...但佢D酸菜同芽菜真係比好多...多到我覺得紅薯粉比落得好少=[我一個女仔食完都唔飽...個雞扒係炸完另上的...呢個真係不得了....睇見都覺得脆...一入口...食到卜卜聲...同埋真係好麻...但佢又唔係辣....不過又麻到條利好涼...果種感覺好得意~不過略嫌有D炸到過左龍...都幾乾下...
轉左工黎灣仔, 咁岩醒起之前有朋友讚過呢間好食...

我一個女仔食完都唔飽...

不過又麻到條利好涼...果種感覺好得意~
不過略嫌有D炸到過左龍...都幾乾下...
2016-04-01 885 瀏覽
very nice restaurant serving hot noodles, with wide varieties of dishes and level of hot. wonderful taste, especially the 酸辣, special taste, authentic ingredients, aromatic, gives you the spiciness but won't stay too long, suitable for ppl who don't like things too hot. 麻辣 was also great, gives you the roller coaster ride without burning your stomach. not bad
2016-03-29
  • 豬扒酸辣米線
  • 手撕雞麻辣米線
2016-01-21 957 瀏覽
其實已經幫襯過無數次巴蜀軒!不過一直都無寫食評!今次就講講啦我係機緣巧合之下試過呢間既巴蜀麻脆雞扒酸辣米線!一試難忘!有時一星期會食2-3次添!其實我只食過巴蜀軒既脆雞扒!呢度d雞扒炸到非常香脆!又唔會乾身!加埋湯底酸辣開胃!我叫左小辣,已經非常足夠碗麵個配菜有花生,牙菜,荀,榨菜,辣肉碎,香葱所以混埋一齊非常惹味!又香!又麻!又辣今次外賣會幫你分湯!唔會令到d粉麵淋哂!因為堂食d侍應有時都做到燥燥哋!無乜禮物!但就碗麵黎講。。。
我係機緣巧合之下試過呢間既巴蜀麻脆雞扒酸辣米線!一試難忘
碗麵個配菜有花生,牙菜,荀,榨菜,辣肉碎,香葱
所以混埋一齊非常惹味!又香!又麻!又辣
麻脆雞扒
外賣自取
  • 麻脆雞扒
2015-11-18 862 瀏覽
正當係銅鑼灣放左工唔知有咩好食既時候,朋友打黎話想食米線,我淨係記得有間好味既係馬師道附近,行到附近,已經聞到好香既酸辣米線 ,枱頭一望就係巴蜀軒 趟開舖頭門之後,門係會自動關上 ,細看之下,原來老闆刻意用個水樽利用力學將門自動關上,哈!幾得意 一間得6張枱既舖頭,5張接近坐滿人,我地揀收銀後面無人坐果張啦,點知後生仔waiter叫我地搭落其他已有人坐既枱 ,原來收銀後面將枱用黎做外賣(不過其後發覺原來係佢地用黎傾計用既 ),之後入黎既食客都一樣無得坐。望住個餐牌,好多唔同既選擇,左邊係酸辣,右邊係麻辣(貴兩蚊),米線同埋紅薯粉都一樣價錢 。我嗌左個巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 啦,朋友仔嗌左招牌豬扒麻辣米線 。係等待米線上枱既時候,我發現隔離枱既小食單骨雞翼好吸引,好可惜朋友仔胃口唔大,我又怕一個人食唔哂,唯有帶少少遺憾留返下次食 大概等左5分鐘,兩碗紅薯粉都到哂,嘩...香味令我不期然吞左下口水 。酸辣味道剛好,唔太辣又唔啃喉,好香,配菜份量做得剛好(有啲米線舖個湯底有半碗芽菜),而且雞扒份量都幾大碟 ,但粉既份量唔算多,對於我地兩個大男人顯得得唔係太
,枱頭一望就係巴蜀軒
趟開舖頭門之後,門係會自動關上

),之後入黎既食客都一樣無得坐。

我嗌左個巴蜀麻脆雞扒酸辣米線
啦,朋友仔嗌左招牌豬扒麻辣米線

,但粉既份量唔算多,對於我地兩個大男人顯得得唔係太夠。
麻脆雞扒酸辣紅薯粉
朋友仔果碗麻辣豬扒係小辣 但辣度都幾高,不過豬扒整得好香,好入味,加埋麻辣湯底不愧係招牌菜式
招牌豬扒麻辣紅薯粉
食完之後,雖然已經無人等枱,waiter哥哥已經急不及待收碗
 ,我地兩個唯有過場食個輕量堂水。

臨走時候,竟然見到收銀後面貼左張好搶眼既“超級大辣”挑戰
,可惜我地兩個都食唔到大辣,但如果有機會睇到人挑戰一定好過癮,畢竟香港已經好少餐廳有呢啲挑戰可以玩啦
兩碗紅薯粉加埋78蚊,整體質素好好,而且價錢係銅鑼灣區唔貴,但如果可以比我坐得鬆動啲就更好啦

2015-11-02
麻脆雞扒酸辣紅薯粉
招牌豬扒麻辣紅薯粉
  • 麻脆雞扒,豬扒,紅薯粉
2015-09-13 680 瀏覽
次次做野落銅鑼灣鋪經過灣仔天樂里押鋪, 就一定聞得到好香既炸豬扒味! 但做緊野又唔食得,搞到餓住滴哂口水咁路過。終於 今次的起心肝。放工行過黎試!店鋪座位真係唔多,略迫,如果想試 記得要偏早時間黎食,我就6點3黎到 尚未滿座。 黎呢到 識食 一定係食佢招牌豬扒,又香又唔會太乾太硬,加埋我食既中麻辣。絕配! 佢個湯底。香料足。食得出既辣 非平時一般辣椒油既辣。對無辣不歡既我。十分滿足, 下次一定會再食!
2013-11-15
2015-09-09 690 瀏覽
Well, I'll definitely come again, however, I'll ask them to put more sichuan pepper instead of adding vinegar into it. As I specially enjoy my lips being of the paralyzed!!!
2015-09-08
Crabmeat & mince seaweed rolls with dan dan style soup udon
Spicy chicken fillet with Sichuan pungent rice noodles soup
Golden crispy cheesy shrimp balls
  • Golden crispy shrimp balls
2015-09-02 486 瀏覽
其實大家如果唔係打算去俾人呼喝又或者係受氣嘅, 就無謂去呢間嘢度, 坐响一個又熱又焗嘅一尺乘一尺嘅位, 食一碗浪費你食嘢quota嘅米線. 去到,有位,不過未執嘢,唔比坐底,係都要你出返門外面等。(好, 明白, 地方細, 阻住你傳菜又大家都危險, 好, 我出去. 但有一堆人等, 好唔好問一吓先後次序, 之後再安排入座呢?) 執好枱, 有人遲來先上岸, 講俾伙記大佬知邊個到先, 仲要俾伙記大佬好霸氣咁截住話: 我安排緊! 食物到嘅時候問係會大聲喝問係嘅邊個叫嘅. 剛才身旁食客因為伙記大姐查單再問先接收飲品, 就被盤問點解頭先攞嚟你唔應... 服務如此出色, 可能食物質素可以彌補呢~~ 不過兩秒後我知道我太天真太傻. 點咗一碗招牌豬扒四川薯粉, 大辣. 叫走蔥例牌唔走.... 而且碗麵個湯底係冇味嘅,好似一碗白滾水上面飄浮住啲辣油,將"水溝油"嘅狀態淋漓盡致咁示範咗一次. 啲應該爽口彈牙嘅薯粉佢可以係淋嘅,一夾就斷, 而且全碗粉都碎碎, 斷開一截截, 好明顯煮得太耐. 唯一件豬扒叫做正路啲, 都有兩件, 分量正常. 不過都係俾鬆肉粉殺死咗嘅肉質同埋食完勁口渴嘅... 今餐應該係鬼揞眼先會去

今餐應該係鬼揞眼先會去咗食...

2015-08-25
2015-07-12 696 瀏覽
巴蜀軒@ 灣仔豬扒酸辣米線( 4.5/10) ( $ 38)以前foodki放學成日都落去食巴蜀軒既豬扒米、 當時既巴蜀軒真係好味、 但幾年後foodki去真係難食左好多、 豬扒無左以前既超冧有肉味、 而家韌都咬唔到、 湯近乎無味、 仲要唔酸又唔辣,以前既童年回憶咁就無左