2023-12-05 31 瀏覽
秋意什濃嘅時候總會諗起食暖笠笠嘅拉麵,所以今日嚟開灣仔幸屋😋幸屋除咗佢好出名嘅沾麵之外,我都好鍾意佢嘅拉麵,因為覺得佢係真係好有我響日本嗰陣時候食拉麵嘅感覺❤️今日想食啲清啲嘅湯底,所以揀咗呢個🥢帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵,加配🥢炸芝士年糕帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵- 拉麵嚟到一定要試吓佢嘅湯頭!除咗嚟到已經見到個湯底好清冇咩油,一試就飲出係清雞同海鮮嘅鮮味,非常濃郁,喺天氣有啲涼嘅時候飲落去真係有非常窩心嘅感覺。拉麵韌度適中,配料非常多,已經有筍,木耳絲,香菜,糖心蛋等等,仲有主角帆立貝同雞胸肉,帆立貝好厚肉,雞胸足足五六塊又唔會韌,好喜歡呢個拉麵🍜炸芝士年糕又係我響麵店鍾意食嘅小食之一,新鮮熱辣辣炸起,芝士拉絲又唔油,炸得夠乾身👍🏻呢間拉麵店真係好多附近上班族必食嘅餐廳,啱啱嚟到仲要等一陣先有位,下次再嚟試其他招牌拉麵🍜

午餐
🏮幸屋拉麵店位於灣傑一條靜謐的街道上,很容易被路過的人忽略掉。🏡雖然店內空間不是很寬敞,但樓底高而且座位靠牆安排,整體空間感也是很舒的。🍝幸屋拉面湯底選擇頗多,除了豚骨湯和雞湯,還有蟹肉湯和番茄鹽湯。不論是拉麵硬度,還是湯底濃度及香油濃度,多能夠自行DIY。🐟帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 $108鰹魚湯底經過長時間熬製下,湯底濃郁而滑順,帶有鰹魚和帶子的淡香味,讓人忍不住一直喝下去。🍜湯底不單口感豐富,而且很容易被麵條吸附,讓每一口都充滿了湯底的鮮味。雞胸肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡甜味。🥚配料有蛋、木耳、筍、水菜、紫菜。值得一提這款拉麵是期間限定啊。🥟和風餃子 $38一上菜以為是大板燒,看真一點原來是賣相精緻的冰花煎餃。🥓餃子餡料有豬肉和椰菜絲,最加分是面層的木魚碎,沙律醬和紫菜碎,整體口感好豐富。📍幸屋 (灣仔)🏠灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖⏰11:00 - 22:00🚙港鐵灣仔站B1出口,步行約5分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkiger

🐟帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 $108

🥟和風餃子 $38

📍幸屋 (灣仔)
🏠灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
⏰11:00 - 22:00
🚙港鐵灣仔站B1出口,步行約5分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #灣仔美食 #灣仔拉麵 #幸屋 #帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 #湯底濃郁 #小型拉麵店舖
2023-12-02
2023-12-02 32 瀏覽
天氣轉涼就想食拉麵🍜果晚同朋友食左🏮幸屋拉麵🍜1️⃣櫻花蝦味噌拉麵櫻花蝦滿鋪湯麵,好味🤤 好鍾意食佢哋嘅叉燒,肥肥地,有種食東坡肉嘅感覺。2️⃣鹿兒島赤雞沾麵店員細心有問食熱/凍沾麵——我才霎時醒覺,原來之前喺另一間鋪頭食完凍冰冰係因為佢default 左凍沾麵比我🥲今次的沾麵一送上枱就充滿蒸氣,湯底 bulubulu 起泡泡🫧 熱力十足🔥 好味🤤 麵條的硬度 al dente 沾麵有兩隻半熟的玉子🥚3️⃣雪花餃子❄️我中文系的朋友名命的~ 上網 search 🔍 原來真有! 不能否認,網狀的細紋係靚得幾治癒🕸️ 再加埋木魚碎,味道當然好食😋
天氣轉涼就想食拉麵🍜

果晚同朋友食左🏮幸屋拉麵🍜

1️⃣櫻花蝦味噌拉麵

2️⃣鹿兒島赤雞沾麵

沾麵有兩隻半熟的玉子🥚

3️⃣雪花餃子

位於灣仔小巷中隱藏咗一間拉麵店🍜拉麵款式選擇多,而且會定期出一啲期間限定款式,就好似我今次叫嘅呢款ღ 帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 $108~期間限定~湯頭香甜清澈,赤雞胸啖啖肉,鮮嫩多汁😍溏心蛋軟嫩入味😋仲有兩粒帶子,拉麵幼身掛湯,入口爽彈ღ 魚介豚骨沾麵 $98沾麵較粗身,麵條煙韌彈牙,將佢放入熱辣辣又香濃嘅魚介湯汁,好掛湯🤤仲有嚿厚身嘅豚骨,入口軟腍入味啖啖肉🤩ღ 小食叫咗兩款小食-自家制和風餃子🥟好似我喺日本食嘅餃子一樣,煎得勁香脆,皮薄餡多,正😄-紫薯栗子餅煎得金黃酥脆,香甜綿密,入面有紫薯蓉同粟子粒,口感豐富
位於灣仔小巷中隱藏咗一間拉麵店🍜

ღ 帶子鰹魚湯赤雞胸拉麵 $108
~期間限定~

拉麵幼身掛湯,入口爽彈

ღ 魚介豚骨沾麵 $98
沾麵較粗身,
麵條煙韌彈牙,將佢放入熱辣辣又香濃嘅魚介湯汁,好掛湯🤤
仲有嚿厚身嘅豚骨,入口軟腍入味啖啖肉🤩

ღ 小食
叫咗兩款小食
-自家制和風餃子🥟

好似我喺日本食嘅餃子一樣,煎得勁香脆,皮薄餡多,正😄
-紫薯栗子餅

煎得金黃酥脆,香甜綿密,入面有紫薯蓉同粟子粒,口感豐富
2023-11-27 23 瀏覽
記得之前嚟過一次食拉麵,印象都不錯,事隔唔知幾多年後,再嚟回味下佢哋嘅拉麵🍜😋✨胡麻王豚骨拉麵 $80好濃郁既胡麻湯底,配左兩大片叉燒,油脂十足🤤仲有一個糖心蛋😋旁邊仲有自助既微辣芽菜任添,加左成碗拉麵生色不少👍🏻✨廣島蠔沾麵 $118平時去拉麵店好少會叫沾麵食,因為拉麵已經好吸引,往往忽略左沾麵,估唔到呢個蠔沾麵又幾好食,首先係用粗麵製成,個湯底十分之濃郁,係另外上,熱辣辣的,湯底係好香濃既蠔味,而且蠔都十分新鮮彈牙🤤✨和風餃子 $38和風餃子賣相有點「標奇立異」🤣有點似煎薄餅咁,煎至金黃色,加左沙律醬更加可口,肉汁都好豐富🤤✨芝麻手羽 $38芝麻手羽係香炸雞翼,上面鋪了芝麻,口感好香脆,裡面肉質嫩滑😌

✨胡麻王豚骨拉麵 $80

✨廣島蠔沾麵 $118

✨和風餃子 $38

✨芝麻手羽 $38

• 廣島蠔沾麵
2023-11-25 18 瀏覽
呢間拉麵店真係超級隱世👩‍🍳 係喺灣仔嘅一條巷仔入面~ 但係鋪面同埋環境都幾有日式風格🏮 入到去就有一種去咗日本舊區嘅感覺🎌 都幾有feel~ 雖然係一間小店, 但係質素都唔錯, 幾有驚喜🫶🏻佢哋都係主打拉麵🍜 種類都有唔少~ 而且口味都幾有特色! 有胡麻口味或者廣島蠔等🦪 另外仲有丼飯同埋小食☺️ 有餃子, 炸雞, 炸蠔, 沙律同雞軟骨等~ 都好多選擇🥰🤍北海道蟹肉湯拉麵 $138呢款拉麵真係好足料🥹 有巨量蟹籽! 仲有蟹膏蟹肉🦀同叉燒🐖 另外仲有蔥荀, 紫菜, 洋蔥, 糖心蛋等等嘅配料🫶🏻 湯底好濃郁!! 除咗豚骨香仲有蟹膏嘅味道🥰 成個拉麵都配合得好夾! 🤍胡麻王豚骨拉麵 $80呢款口味就幾特別, 我都係第一次試胡麻口味嘅拉麵🍜 本身都有好多胡麻係側邊🤤 撈勻咗之後都真係好濃郁嘅胡麻香🥰 另外仲有超厚切叉燒!! 🤍和風餃子 $38呢款餃子都好有驚喜!! 煎到好脆👍🏻 而且調味都好正!🤍冷豆腐 $32呢款小食解膩一流🤤 凍豆腐調味清爽

🤍北海道蟹肉湯拉麵 $138

🤍胡麻王豚骨拉麵 $80

🤍和風餃子 $38
呢款餃子都好有驚喜!! 煎到好脆👍🏻 而且調味都好正!

🤍冷豆腐 $32
呢款小食解膩一流🤤 凍豆腐調味清爽
2023-11-19
下午茶
  • 北海道蟹肉湯拉麵
呢間主打拉麵嘅小店幸屋雖隱藏於小巷子中,門面卻意外吸晴,拉麵同小食嘅質素相當唔錯。黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜拉麵配合黑蒜濃湯非常惹味!豚肉有厚切五花肉及薄切叉燒,二者皆有特色,個人比較喜歡薄切,較香口。蝦汁帆立貝沾麵👏🏻濃濃嘅蝦汁頗像龍蝦湯,上碟時仲係滾熱辣♨️食到尾聲湯汁仍保持熱度。除咗帆立貝,亦配有流心蛋、櫻花蝦及椰菜。炸紫薯栗子🌰餅炸紫薯蓉及栗子口感好似薯餅,感覺新鮮。冷豆腐表面佈滿蔥花同木魚絲,豆漿滑溜😋🛎️必試指數:9/10🔆

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵🍜

蝦汁帆立貝沾麵👏🏻

炸紫薯栗子🌰餅
炸紫薯蓉及栗子口感好似薯餅,感覺新鮮。

冷豆腐
表面佈滿蔥花同木魚絲,豆漿滑溜😋

🛎️必試指數:9/10🔆
2023-11-21
  • 黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵
🌸黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵|$88黑蒜味道唔會太強烈,表面少量既炸醬令到拉麵更加惹味,叉燒充滿油脂感好軟淋入味,溏心蛋熟度恰到好處,食到醬油香味。🌸鹿兒島赤雞沾麵|$108湯底濃厚而且麵質非常掛湯,可以選擇凍或熱食。配料相當豐富有溏心蛋、木耳、椰菜、蔥花、雞叉燒、筍、紫菜、紫洋蔥令味道、口感更豐富🌸和風餃子|$38外型好似UFO既冰花日式煎餃,上面果層皮脆卜卜,入面夠juicy🌸芝麻手羽|$38炸到外皮脆卜卜,入面充滿肉汁

🌸黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵|$88

🌸鹿兒島赤雞沾麵|$108

🌸和風餃子|$38

🌸芝麻手羽|$38
炸到外皮脆卜卜,入面充滿肉汁
2023-11-19 2991 瀏覽
👨🏻‍🍳幸屋 (灣仔)📍灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖 「灣仔罕有極鮮味拉麵湯底😻」 幸屋拉麵位於銅鑼灣較隱蔽的巷子間,不過都好近地鐵站🤤冬天到,想食返碗暖笠笠既拉麵😋 ‼️期間限定‼️👍🏻🍽️熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵必食!!激推🥹🫶🏻未食過咁鮮既拉麵湯底!!海鮮既鮮味加赤雞湯,會飲吾停,仲要吾會太咸👍🏻好正🥹🫶🏻配料都好好食,筍乾!!無乜醃味,脆口爽甜。一隻流心蛋開半🤤廣島蠔4粒脹卜卜,超鮮!!仲有2片清清地既雞胸,成碗滿滿蛋白質😋 👍🏻🍽️魚介豚肉沾麵 平時少叫沾麵,怕太咸🙈但系呢碗吾會太咸😻仲有一陣鮮味!!兩大塊豚肉肥瘦參半,正😋 👍🏻🍽️蟹籽沙律好大碗🙈好fresh!!惹味解膩😋 👍🏻🍽️和風餃子好多拉麵店既羽根燒餃子,大多都系一塊脆燒烘底,幸屋既和風餃子系一大片脆脆😻再配上小小卡夫醬,正😋 🍵另加選茶/水,選了熱茶🤤老闆同員工都會幫忙加水🙈🫶🏻 幸屋每款食物都看得出心思,足料且細膩,啖啖鮮。不只食物,更多的是人情🥹🫶🏻臨走時,婆婆提我地天氣凍左,要著多件衫🥹🥹🫶🏻 會Encore的拉麵 :👍🏻幸屋👍🏻一蘭👍🏻霸嗎👍🏻鯛白湯 #幸屋 #香港拉麵關注組
👨🏻‍🍳幸屋 (灣仔)
📍灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖

「灣仔罕有極鮮味拉麵湯底😻」

幸屋拉麵位於銅鑼灣較隱蔽的巷子間,
不過都好近地鐵站🤤
冬天到,想食返碗暖笠笠既拉麵😋

‼️期間限定‼️👍🏻🍽️熟成味噌廣島蠔赤雞湯拉麵
必食!!激推🥹🫶🏻
未食過咁鮮既拉麵湯底!!
海鮮既鮮味加赤雞湯,會飲吾停,仲要吾會太咸👍🏻好正🥹🫶🏻

👍🏻🍽️魚介豚肉沾麵
平時少叫沾麵,怕太咸🙈
但系呢碗吾會太咸😻仲有一陣鮮味!!
兩大塊豚肉肥瘦參半,正😋
蟹籽沙律

👍🏻🍽️蟹籽沙律
好大碗🙈好fresh!!惹味解膩😋

👍🏻🍽️和風餃子
再配上小小卡夫醬,正😋
熱茶

🍵另加選茶/水,
選了熱茶🤤老闆同員工都會幫忙加水🙈🫶🏻

幸屋每款食物都看得出心思,
足料且細膩,啖啖鮮。
不只食物,更多的是人情🥹🫶🏻
臨走時,婆婆提我地天氣凍左,要著多件衫🥹🥹🫶🏻

會Encore的拉麵 :

2023-11-17
蟹籽沙律
熱茶
2023-11-18 90 瀏覽
呢排成日搵小店食,搵到呢間係灣仔既拉麵小店。我地夜晚去,好彩早左到拎位,好快就坐爆晒特濃味增廣島蠔沾麵有3隻大大隻又清甜既廣島蠔,好貼心跟埋檸檬可以滴檸汁調味。糖心蛋一開二。沾麵係粗身有咬口,掛湯一流~ 而沾麵湯係滾住上枱! 湯底濃郁但一啲都唔膩。呢個沾麵用料份量都十足😋黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵湯底濃郁香醇,黑蒜的味道恰到好處。山藥則為湯頭增添了一絲獨特的口感。豚骨的味道濃厚,而麵條則有嚼勁。芝士年糕小食方面係好出色,啱啱炸起好脆口,入面有豐滿奶香芝士同年糕和風餃子餃子有6隻,煎得好靚,肉汁juicy

芝士年糕
小食方面係好出色,啱啱炸起好脆口,入面有豐滿奶香芝士同年糕

餃子有6隻,煎得好靚,肉汁juicy
2023-11-16 25 瀏覽
🍜🍜🍜係香港好少食拉麵,通常quota留返去日本先食,但依間就好唔同,有驚喜,除左拉麵款式選擇多,仲有小食同丼,而且依家涼涼地,好岩食碗熱騰騰既拉麵冷豆腐($32)冰凍豆腐有四件,份量多,平時依個價錢頂多1-2件做前菜,落左青瓜絲,令豆腐唔再單調,醬汁都唔會過鹹,整個感覺好清新紫薯栗子餅(跟餐加$28)晚飯時段order拉麵,可以加$28要小食同飲品,小食簡左紫薯栗子餅,入冬最岩食紫薯,紫薯餅入面仲有加埋栗子,額外加分,外面好香脆,裡面紫薯濃👍🏻👍🏻👍🏻蝦汁帆立貝沾麵($128)熱騰騰既沾麵汁送上黎仲有滾起既泡泡,好香濃既蝦味,落左麵落去,相當掛面,提昇整個拉麵既層次感,充滿左濃郁鮮蝦味👍🏻👍🏻👍🏻而麵質軟硬度剛剛好,沾麵有好多配料,除左主角帆立貝,額外仲有件厚切叉燒、溏心蛋等配料,相當完滿既沾麵櫻花蝦味噌拉麵($88)拉麵既湯底好濃,麵質同樣控制得合宜,有厚、薄兩款叉燒,加埋菜同溏心蛋等配料,都吸收左味噌既味道,櫻花蝦份量多,每啖湯同麵都夾雜住櫻花蝦,令整碗拉麵不會單調
🍜🍜🍜

冷豆腐($32)

紫薯栗子餅(跟餐加$28)

蝦汁帆立貝沾麵($128)

櫻花蝦味噌拉麵($88)

2023-11-13 32 瀏覽
今日難得平日放假,決定自己來一個本地攝影之旅,走在舊香港的大街小巷,感受着香港的文化氣息,走進灣仔區,在小巷中尋找到屬於自己的小幸福🤭先來個小食作前菜和風餃子🥟餃子肉質鮮味~加上蔥花,沙律醬木魚!味道upupup!加上脆脆的皮,好正😊廣島蠔沾麵🍜個人比較喜歡食沾麵多過拉麵,因為個人特別重口味,沾麵醬汁通常比較濃郁,麵條沾到更多濃郁的醬汁😛令我驚訝的是沾麵醬汁,在香港平時吃到的大多數都是得個咸字呀,呢度竟然食到鮮味!廣島蠔肉很大粒,是XL size 喔!蠔肉鮮甜又juice !而且用上頂級日本雞蛋做的溫泉蛋🤭就是走進幸屋就是滿滿的幸福😊期待下次可以有人和我一起試試二人餐就更幸福幸福🥰

先來個小食作前菜
和風餃子🥟

廣島蠔沾麵🍜

而且用上頂級日本雞蛋做的溫泉蛋🤭

• 和風餃子
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
2023-11-10 34 瀏覽
灣仔出咗名多好嘢食!今次捐窿捐罅搵到一間隱世拉麵小店 首先,湯底是這碗拉麵的亮點之一。它濃稠且充滿深度的豬湯底,散發著濃郁的香氣。其次,麵條也是這碗拉麵的亮點之一。麵條彈牙有嚼勁,保持著適度的軟硬度,麵條與湯底的搭配非常完美,每一根麵條都能充分吸附湯底的滋味,讓整碗拉麵的口感更加豐富。這碗濃郁美味的拉麵給我留下了深刻的印象。湯底的濃郁、麵條的彈牙以及各種美味的配料,讓這碗拉麵成為了一道讓人回味無窮的美食。如果你是一個拉麵愛好者,我強烈推薦你來品嘗這碗美味的拉麵,相信你也會愛上它!
灣仔出咗名多好嘢食!今次捐窿捐罅搵到一間隱世拉麵小店

機利臣街有好多小店,呢次夜晚終於食到呢間lunch 好多人排嘅幸屋 🤗 夜晚7點入座5使排隊,不過7:30pm 起就開始有排了~ 點左櫻花蝦味增拉麺,濃濃蝦湯底,仲有得揀mix 2塊肉,有叉燒同豚角煮,2塊都煮得好腍 😋 廣島蠔沾麵大大隻蠔超級juicy, 沾麵汁配上粗身麵底,囗感煙韌彈牙,見住佢掛汁,正👍🏻除左主打嘅麵🍜,推薦跟餐加$38就有嘅小食😋 尤其係和風餃子🥟有6隻咁多,餃子上面有塊蛋餅同木魚,令餃子更有口感! 另外嘅芝麻手羽炸到脆卜卜,仲有少少辣辣地,好惹味꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 櫻花蝦味增拉麺✅ 廣島蠔沾麵✅ 芝麻手羽✅ 和風餃子(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $400♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 櫻花蝦味增拉麺
✅ 廣島蠔沾麵
✅ 芝麻手羽
✅ 和風餃子

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $400♥️
2023-11-09 2048 瀏覽
#chuchu食在灣仔📍 幸屋好耐之前已經聽過呢間嘅拉麵好掂!專登約埋個fd出嚟試吓!💡撘叮叮喺分域街落過對面人巷仔就到!—————————————————————❣二人前套餐 $298 套餐好抵食,有沙律、小食、兩碗拉麵或者丼飯、4串串燒仲有兩罐飲品!.🥗軟殼蟹沙律可以揀蟹籽沙律或者軟殼蟹沙律,軟殼蟹炸到脆卜卜,配埋新鮮蔬菜都係正正的!.🍜 金武士 豚骨拉麵🐷最鐘意試原味先可以睇到啲基本功,先試啖湯,好濃,好香嘅豚骨味!拉麵揀咗幼麵,入口彈牙,非常有口感,好掛湯!揀左叉燒+角煮豚(即係Pork Belly)大大塊好厚切,兩款都好食!.🍜 赤武士 辛味拉麵有4種辣度可以揀,朋友怕會太辣就嗌左1,食落微微辣,偏係日式甜辣嘅感覺!麵都係好掛湯,非常正!溏心蛋係成粒上,好大方,好味,好糖心!.🥟和風餃子(六隻)一上枱以為送錯,煎到好似大阪燒咁嘅樣,原來係冰花煎餃子!餃子皮煎到啱啱好,脆卜卜!最加分係個醬嘅配撘,蛋黃醬+木魚絲+紫菜碎!.🍢串燒(自選4串)嗌咗雞軟骨、雞肉、豬頸肉,燒得好香!.🥤飲品 可以加錢轉特飲!不過🐷就冇轉,嗌咗罐裝烏龍茶,仲有其他罐裝汽水!.💬推推!都係香港小數好食嘅拉
#chuchu食在灣仔
📍 幸屋

好耐之前已經聽過呢間嘅拉麵好掂!專登約埋個fd出嚟試吓!
💡撘叮叮喺分域街落過對面人巷仔就到!
❣二人前套餐 $298

🥗軟殼蟹沙律

🍜 金武士 豚骨拉麵

🍜 赤武士 辛味拉麵

🥟和風餃子(六隻)

🍢串燒(自選4串)
嗌咗雞軟骨、雞肉、豬頸肉,燒得好香!

🥤飲品

💬推推!都係香港小數好食嘅拉麵!服務各樣都好唔錯!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 幸屋 (灣仔)
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
🕑營業時間: 11:00-22:00 (4-5.30落場)
2023-11-08
  • 和風餃子