2022-08-27 63 瀏覽
蝦汁帆立貝沾麵 $128湯底香濃幾鮮味,味道偏鹹,好彩沾麵比較粗身,食沾麵真係唔好太貪心,放小小麵入蝦湯内已經好夠味,配上櫻花蝦口感都不錯。醬燒牛肉井 $93牛肉煮熟程度適中,肉質幾好,不太淋也不太硬,牛肉燒烤後牛味更重,味道更濃,又有咀嚼感,加上有落甜甜地燒汁,配流心蛋,蛋汁好送飯。和風餃子 $38餃子煎得金黃,餃子皮薄,肉餡又多汁,底部的皮相當脆。和風炸雞 $45 炸雞的外皮咬落不算是很薄那種,不過新鮮炸起,咬落相當香脆可口,幼嫩的雞肉咬落充滿著肉汁,配上蛋黃醬。
蝦汁帆立貝沾麵 $128

醬燒牛肉井 $93

和風餃子 $38
餃子煎得金黃,餃子皮薄,肉餡又多汁,底部的皮相當脆。

和風炸雞 $45
2022-08-25 40 瀏覽
🌟今日行開灣仔,想搵番間餐廳食日本小食同拉麵,經過見到黎間都幾多人排隊,所以入左去試下——————🐽 和風餃子,芝麻雞翼和風餃子個底好脆,最特別係落左好似八爪魚丸面頭既甜醬同沙律醬,令到感覺好特別又好食而芝麻雞翼亦炸到好脆,肉質好嫩滑多汁,唔會炸到好老🐽 金武士 豚骨拉麵湯底濃濃豬骨湯味,入口唔會口乾,麵質偏林,配料亦好多,加左好多黑芝麻令到味道更加豐富,叉燒大大塊,肉味突出🐽 魚介豚骨沾麵同樣林林既麵質,特登叫左冷麵底令到麵質更爽彈,落左小小檸檬汁落拉麵底令感覺更開胃,湯底好濃郁,用黎沾麵一流
🌟

——————

🐽 和風餃子,芝麻雞翼
而芝麻雞翼亦炸到好脆,肉質好嫩滑多汁,唔會炸到好老

🐽 金武士 豚骨拉麵

🐽 魚介豚骨沾麵
金武士豚骨拉麵星期六都要返工,無乜時間下想食麵,巧合地原來係鬧市嘅喜帖街隔離遇上佢⋯速食下,只能夠揀拉麵。叫左個金武士豚骨拉麵湯底燶得黎,唔會好膠好張住嘅感覺,唔係好油膩。椰菜係底,食落有甜味。叉燒又軟又冧,肉味濃,麵係南九州拉麵,機麵比較滑身。木耳爽口,(我係愛蔥之人)香蔥解膩。但個甜心蛋淡味左啲,有蛋白嘅少少腥味,雖然蛋身唔係淨白色,但係一啲調味都無。$78一碗拉碗黎講,灣仔鬧市區,算平。好食,環境都算ok!

速食下,只能夠揀拉麵。
叫左個金武士豚骨拉麵
金武士豚骨拉麵

$78一碗拉碗黎講,灣仔鬧市區,算平。
好食,環境都算ok!

2022-07-31
金武士豚骨拉麵
  • 金武士
2022-08-21 128 瀏覽
落單紙可以揀拉麵嘅軟硬同配料,最特別係叉燒都可以揀,店員親切熱心,解釋“御屋”係日式叉燒配角豚煮,枱面有店家自製醃芽菜,乍看以為好辣,試吃發現酸味較重,拌豬骨湯正好解膩黑蒜山藥豚骨拉麵,山藥混合豚骨湯好有特色,湯底帶有輕輕山藥味,質地不算厚重,油脂感低,飲埋湯都唔會覺得滯,豚角煮脂肪入口即溶,豚油香爆發口腔厚切瘦肉有咬口,原隻溏心蛋偏甜好流心魚介豚骨沾麵真係滾住上枱,睇相都感受到熱力,魚介味清香唔腥,配沾麵食好治愈

厚切瘦肉有咬口,原隻溏心蛋偏甜好流心

2022-08-21
午餐
係依個年頭嘅香港日式麵食小店要突圍而出越黎越難🏯 但灣仔有間小店一直隱身於街道攤檔之中,鋪面唔大但充滿日本風情,吸引唔少食客排隊享用💎 今次係非繁忙時間到訪慢慢享受餐點超滿足~❝蝦汁帆立貝沾麵❞ | $128 | 推介品項麵量非常多估計有250-300g!加上兩大件帆立貝﹑油脂豐腴嘅肥美叉燒一大片﹑溏心蛋完整一隻,紫洋蔥﹑香蔥等配菜,飽肚感十足🍜 沾麵麵質偏軟﹑非常掛汁,沾麵汁濃稠帶鮮味🦐❝自家製餃子❞ | $30 | 推介品項冰花煎餃賣相討好🧊 薄薄一層脆皮口感特別,餃子厚實飽滿,一份有六大隻﹑相當抵食。面層鋪上特製甜醬﹑mayo醬🍯、香蔥等,入口極為惹味。𓂃𓈒 𓂂𓏸 幸屋 𓏸𓂂 𓈒𓂃灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖港鐵站出口,步行約分鐘抵達星期一至日11:00 - 16:00/17:30 - 22:00營業公眾假期11:00 - 16:00/18:00 - 22:00營業餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡適合場景 | 休閒用餐

❝蝦汁帆立貝沾麵❞ | $128 | 推介品項

❝自家製餃子❞ | $30 | 推介品項

𓂃𓈒 𓂂𓏸 幸屋 𓏸𓂂 𓈒𓂃
灣仔機利臣街5-9A號維昌大廈地舖
港鐵站出口,步行約分鐘抵達

餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
適合場景 | 休閒用餐
2022-08-16 54 瀏覽
想知一間食店既食物質素,odd hours 睇下多唔多人食應該都略知一二, 週末去開灣仔,週圍行下搵啲未食過既鋪頭醫肚,找到這間幾有日本風情既幸屋拉面店,都幾滿意,值得推介店鋪唔算大, 有高枱有矮枱,通常一兩個人都係坐高枱, 幾個人就可以坐矮枱拉面,沾面,丼飯,小食任均選擇,今次食左黑蒜濃厚山藥豚骨拉面一來緊係飲啖湯先啦,我揀左正常湯底濃度,唔想太鹹,飲落好順喉,正常又唔會係淡味,成個口腔都係黑蒜既味道兩大塊豚骨, 好厚肉,好嫩,又入味,貴質不貴量,其他配料:蛋,菜都水準正常, 面條都好味道其實食一碗面已經好滿足, 但總想食多樣小食, 叫左個炸雞, 上菜時侍應提醒碟熱,呢下我覺得真係好窩心,窩心在熱碟盛炸雞, 唔係每間店都對細節這麼有要求,值得欣賞炸雞皮脆肉嫩,令成餐飯完美作結

炸雞皮脆肉嫩,令成餐飯完美作結
之前聽係金鐘返工嘅朋友推介一間係機利臣街嘅日式拉麵小店,質素幾高之餘,價錢又唔太貴,今日終於食到!大概兩點去到都full house,要等一等位,店內裝修簡單,牆上面貼住主打拉麵款同menú,幾有日本小店味道!舖頭座位唔算太多,有分長枱同面牆吧枱。坐低就會送上煎茶茶包同熱水,再慢慢揀嘢食。和風餃子($38)小食我哋揀咗煎餃子,個皮煎到脆,表面淋咗自家製餃子汁、沙律醬、木魚絲同蔥,內餡係白菜豬肉,好多汁同惹味!黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵($88)兩大塊叉燒加上特製肉醬、溏心蛋、木耳、蔥、椰菜,上面再淋上黑蒜油同白芝麻,湯底係博多風格嘅豚骨湯,濃稠又好香蒜味,拉麵口感揀咗硬但比想像中軟身。叉燒幾軟腍,值得一讚個溏心蛋,入味又超滑!蝦汁帆立貝沾麵($128)朋友推薦必點之選,有兩大粒燒帆立貝、豚角煮、櫻花蝦同其他配料,沾麵蝦汁以燒熱石鍋上枱,聞落好鮮好香!麵條可以揀冷或者熱麵,麵條較普通拉麵粗身同煙韌,蘸沾汁會掛湯,蝦汁鮮甜但又唔會過鹹,就算食曬成碗都唔覺膩!最後甜品有紫薯栗餅,鬆脆餅皮入面包住香甜紫薯同栗粒,係唔錯嘅飯後甜品!

蝦汁帆立貝沾麵
先講味道,叫咗個赤武士,個味道好味精,叫咗二級辣,嚟到嘅湯竟然係一浸好假嘅甜味,甚至我連佢係用咩熬出嚟嘅都唔知,分分鐘辛拉麵嘅湯都比佢更加出色。然後講麵。麵完全唔掛湯,口感差。叉燒鞋,完全入唔到口。而且完全冇味。湯又俾得唔夠多。成碗麵完全冇可取之處都算。跟住講服務。我叫咗罐有蘆薈粒嘅飲品。俾支幼飲管我,都算。叫佢俾個杯我,佢俾個茶餐廳嘅茶杯我,呢個都唔緊要,純粹分享下我唔太良好嘅用餐體驗。呢個價位係呢個地區算平,可以都可以接受。但最不能接受嘅係,服務員會間唔中走嚟拎起我嘅罐裝嘢飲睇下飲曬未,呢個相當影響用餐體驗,喺茶餐廳都未試過類似嘅情況。我唔知道啲好評係點嚟,但睇過僅剩嘅10幾個劣評我覺得感同身受。希望救得一個得一個🙏🏾
然後講麵。麵完全唔掛湯,口感差。
叉燒鞋,完全入唔到口。而且完全冇味。
湯又俾得唔夠多。

成碗麵完全冇可取之處都算。

跟住講服務。

我叫咗罐有蘆薈粒嘅飲品。
俾支幼飲管我,都算。

呢個價位係呢個地區算平,可以都可以接受。

2022-08-15
10 分鐘 (堂食)
2022-08-14 41 瀏覽
呢間拉麵店位於灣仔,如果午餐時間,門口一定有人等位,所以專登晏少少兩點先去食,都要等咗一陣先有位。又係食我最愛嘅辣味拉麵,《赤武士辛味拉麵》($83),湯底濃郁,件豚肉真係誇張厚,拉麵夠爽滑彈牙。辣味算是溫和,不是太辣,如果可以加辣就更好了。阿仔就選了食《魚介豚骨沾麵》($98),因為選了冷麵製作需時較長。等候約15分鐘之後,終於上檯,沾麵嘅湯汁勁滾熱辣,沾麵麵條較粗身,配有木耳、竹筍、溏心蛋。尤其鍾意佢嘅《和風餃子》($38)煎得好靚,鋪上木魚片,入口豐富肉汁,好好味。喜歡餃子嘅朋友吾好錯過。《芝麻手羽》($38),即叫即炸,香脆外皮,雞肉嫩滑有肉汁,香口惹味。

2022-08-01
5 分鐘 (堂食)
  • 和風餃子
  • 赤武士辛味拉麵
暑假出現喺灣仔嘅次數應該係一年內最高。書展、動漫展、美食展,一浪接一浪。行完展覽,補充體力是常識吧!🤪💪🏻幸屋離會展有啲距離,建議坐電車到機利臣街站落🚃,或者直接會展搭一個站🚇到金鐘步行4-5分鐘。機利臣街擺花檔較多,一般好少經過。唔係熟人推介,都唔知有間拉麵店隱藏係小巷入面。🔍店面雖不大,但勝在樓底高,空間感唔會太壓迫。👍🏻牆身貼滿不同拉麵宣傳海報,有普通矮枱同高枱,環境企理。✨食物種類有拉麵、沾麵、丼飯、小食。另有不同套餐提供,適合不同食量嘅客人,夠多元化。🎏*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘 #蝦汁帆立貝沾麵 $128 沾汁以石鍋上,十分滾燙,溫度滿分。蝦汁濃厚順口,鹹度適中,真材實料嘅味道。兩粒帆立貝好大隻,鮮味彈牙。滿滿櫻花蝦鋪滿肥美嘅豚角煮上,令蝦味更突出。青蔥、木耳、椰菜等配料夠多,份量足料。附送一隻溏心蛋,好滋味。麵條溫度(冷/熱)及軟硬度可因個人口味選擇。夏天我推介冷麵條,同熱辣辣沾汁可形成對比。粗身麵條,較烏冬幼少少,又粗過拉麵。口感微微煙韌,正常掛汁程度。🔘 #黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88 湯底無想像中烏黑,蒜香撲鼻,味道一樣濃郁。加上山藥唔係常見嘅拉麵

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘 #蝦汁帆立貝沾麵 $128
沾汁以石鍋上,十分滾燙,溫度滿分。
蝦汁濃厚順口,鹹度適中,真材實料嘅味道。
兩粒帆立貝好大隻,鮮味彈牙。
滿滿櫻花蝦鋪滿肥美嘅豚角煮上,令蝦味更突出。
青蔥、木耳、椰菜等配料夠多,份量足料。
附送一隻溏心蛋,好滋味。
麵條溫度(冷/熱)及軟硬度可因個人口味選擇。
夏天我推介冷麵條,同熱辣辣沾汁可形成對比。
粗身麵條,較烏冬幼少少,又粗過拉麵。
口感微微煙韌,正常掛汁程度。

🔘 #黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $88
湯底無想像中烏黑,蒜香撲鼻,味道一樣濃郁。
加上山藥唔係常見嘅拉麵口味,值得一試。
可選:叉燒/豚角煮/御屋(MIX叉燒+豚角煮)
豚角煮半肥瘦帶點軟腍,口感非常好。
份量豐富,食完大滿足!

🔘 #和風炸雞 $45
份量大,抵食。炸得皮脆肉嫩,加上美奶滋及甜酸醬油,好食。

🔘 #芝士年糕 $38
外層脆口,帶點煙韌,咬開係Creamy嘅流心芝士。

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
前菜
2022-08-07
前菜
落大雨既天氣都阻止唔到我想食拉麵既欲望,今日收工去左幸屋食麵。幸屋位於灣仔街市附近既排擋後面,未黎過可能要揾揾。入到拉麵舖入面,就發現別有洞天,裏面高樓底,裝修非常之日式拉麵舖feel。幸屋既菜單好似新印製,不過同樣有幾款拉麵,沾麵,丼飯,同埋小食,沙律,同飲料等。你仲可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油多少,辣度,連叉燒,葱同椰菜分量都有得揀。鰹魚出汁冷撈麵 $88鰹魚出汁冷撈麵係新野,即試。先黎個個鰹魚出汁,果然鰹魚味濃,但係又唔會太鹹,好清新。麵條係幼身麵,蛋味好香,又唔會太腍,麵本身我覺得唔洗沾汁都夠好味,因為好多配料,撈埋麵一齊食正。配料有熱叉燒兩舊,燶濃地,質感都唔錯,半肥瘦,唔會太硬。居然有好多肉碎,鹹香有風味。仲有明太子,一隻香滑日本溫泉蛋,脆口黑木耳,少少菜苗,洋蔥,蔥花,木魚碎,扁荀,一塊紫菜,最後灑上白芝麻粒。我最鍾意呢度既拉麵材料非常豐富,食落有多重味道,好有誠意。蝦汁帆立貝沾麵 $128今晚唔叫特濃味噌廣島蠔沾麵,叫左蝦汁帆立貝沾麵。帆立貝兩大隻,真係啖啖肉。居然有半肥瘦叉燒一大舊,仲有好多櫻花蝦仔,櫻花蝦仔加落個湯令個湯蝦味升級。另外有軟稔糖心蛋一隻開二。

鰹魚出汁冷撈麵 $88

蝦汁帆立貝沾麵 $128
蝦汁帆立貝沾麵

今晚唔叫特濃味噌廣島蠔沾麵,叫左蝦汁帆立貝沾麵。帆立貝兩大隻,真係啖啖肉。居然有半肥瘦叉燒一大舊,仲有好多櫻花蝦仔,櫻花蝦仔加落個湯令個湯蝦味升級。另外有軟稔糖心蛋一隻開二。蔬菜豐富,有黑木耳,少量洋蔥絲,扁荀,蔥花,同紫菜一塊,最後灑上白芝麻粒,仲有一塊檸檬。
蝦汁帆立貝沾麵

麵條似烏冬,唔硬唔軟,好掛汁,份量足,夠飽肚。我每次都會揀熱麵底,個汁先唔會越食越凍。你都可以選擇凍麵底。

蝦汁帆立貝沾麵

另外叫左兩個小食。
蟹籽沙律

蟹籽沙律 $48
蟹籽沙律

蟹籽沙律係唔少青瓜絲上面加咗蟹柳絲同蟹籽,再加上沙律醬,沙律醬好足夠,清新中帶適量沙律醬味道。

和風炸雞 $45
和風炸雞係一客4大件連皮炸雞,加上沙律醬,蔥花,伴有少量沙律菜。炸雞皮雖然唔太脆,不過食落又幾好味,雞肉好嫰滑,個醬又好味。

辣芽菜
好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係枱上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!

今餐食物又唔錯,特別鍾意鰹魚出汁冷撈麵。食飽飽再暴雨中上路。
2022-08-09
2022-08-07 81 瀏覽
今日咁啱喺灣仔的巷仔發現一間唔算好起眼的拉麵店#幸屋,估唔到幾有意外驚喜,同埋樓底好高,幾開心發掘到一間新的高質拉麵店。廣島蠔沾麵 $118廣島蠔好新鮮好重蠔味,肉質肥美實在又完全唔腥,真係唔錯👏🏻👏🏻 沾面的汁熱辣辣上枱,濃郁鮮味,而沾面份量好足,食完真係好飽肚🤰🏻🤰🏻同埋沾面喺有凍的,下次再嚟就試吓,應該會幾爽口,啱晒夏天食👍🏻金武士豚骨拉麵 $78今次揀咗硬身的粗麵,配豚角煮同濃湯底。豚肉好有驚喜,厚切且肥瘦適中,唔會好膩,係為數不多我好鍾意的叉燒,而且湯底好香唔會太鹹。同沾麵一樣,附送原隻溏心蛋、木耳和椰菜等,撈埋一啖食真係好滿足😽😽

廣島蠔沾麵 $118

金武士豚骨拉麵 $78

2022-08-07 106 瀏覽
今日來到灣仔依間幸屋,佢出名食沾麪。喺屋企已經睇定食咩,一心過黎食廣島蠔字沾麫。我地係星期日2點鐘黎到,門口冇乜人,我地等左一張台就入到。跟住我地入到去點餐,佢先同我地講冇無曬沾麪,又冇曬廣島蠔,我極度失望!點解唔喺門口已經貼有啲麵售罄?!如果一早知係冇,我就唔會坐低飲左佢杯茶。最後叫左個海老蝦味噌拉麵,都ok既,蝦味好濃,拉麵麵質都彈牙好味,但係略嫌湯底有啲咸。侍應服務一般,叫極都唔黎,過多15分鐘我竟然見到坐係遠處嗰個人嚟咗一碗沾麫,我嬲左!😡
2022-08-04 85 瀏覽
今日試下位於機利臣街呢間拉麵店 餐廳鋪面唔算太大 大約7點已經滿座 想食既朋友仔要早到我一向喜歡沾麵 而老公喜歡拉麵呢度2款麵有齊!叫左蝦汁帆立貝沾麵沾麵湯底比拉麵湯底濃稠 所以比較濃郁惹味湯底可以選熱或常溫熱湯底用石鍋盛載 可以保持溫度食到最後湯底仍暖櫻花蝦味噌拉麵好足料 有大量櫻花蝦 增加湯底香氣麵底選擇左幼麵 麵條好掛湯 口感亦彈牙小食最鐘意炸芝士外脆 內裏軟糯 加上芝士 呢個配搭十分驚喜 推薦和風餃子食餃子最鐘意就係餃子脆底😋餃子皮薄多餡 加埋脆底同醬汁 唔錯唔錯
今日試下位於機利臣街呢間拉麵店
餐廳鋪面唔算太大 大約7點已經滿座
想食既朋友仔要早到

我一向喜歡沾麵 而老公喜歡拉麵
呢度2款麵有齊!
叫左蝦汁帆立貝沾麵

餃子皮薄多餡 加埋脆底同醬汁
唔錯唔錯

2022-08-04
2022-08-04 34 瀏覽
去開灣仔想食日本嘢,見到機利臣街有間居酒屋幾多人推介,下午茶時段入到去仲係好多人食緊,一於試吓蝦汁帆立貝沾麵$128沾麵可以揀冷麵或者熱麵,天氣咁熱叫返個兩面再浸熱湯,試吓呢個味覺上嘅衝擊係咩滋味先個蝦汁超濃郁,冷凍咗嘅麵條更加堅硬,浸湯超正帆立貝好鮮味,仲有叉燒送,成個配搭都好好食日本赤雞丼$83朋友仔就唔想食麵,叫咗個雞扒飯叫日式飯最緊要醬汁夠,照燒汁食到底都仲有,雞扒又夠大塊,正芝麻手羽$38好新鮮同脆口,咬開噴曬煙仲要bi 曬汁吉列廣島蠔$42廣島蠔一點都唔腥,吉列粉薄身又脆口,相當滋味

蝦汁帆立貝沾麵$128
個蝦汁超濃郁,冷凍咗嘅麵條更加堅硬,浸湯超正
帆立貝好鮮味,仲有叉燒送,成個配搭都好好食

日本赤雞丼$83
朋友仔就唔想食麵,叫咗個雞扒飯
叫日式飯最緊要醬汁夠,照燒汁食到底都仲有,雞扒又夠大塊,正

芝麻手羽$38
好新鮮同脆口,咬開噴曬煙仲要bi 曬汁

吉列廣島蠔$42
廣島蠔一點都唔腥,吉列粉薄身又脆口,相當滋味