2023-02-04 275 瀏覽
▪️酸菜魚 土豪份 $598廚十三係由太二酸菜魚班底成立嘅,太二酸菜魚係我暫時食過最好食嘅酸菜魚,而家唯有食住廚十三頂住癮先🤨鱸魚片好夠滑,魚骨湯酸辣度啱啱好,酸菜亦好好食,土豪份中有豆腐,金菇,藕片,做配菜!最緊要加寬粉,加埋熱辣辣嘅魚湯一齊食,酸酸辣辣咁好過癮土豪份份量都幾大,五個人食啱啱好,再加埋冰涼粉做甜品,可以好好解辣不過真係極度建議晚餐嚟食,食過幾次午餐湯底都比較淡,總係冇晚餐的好吃😮‍💨♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑▪️正宗的雞被撕 $88辣辣地幾嘢味♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
▪️酸菜魚 土豪份 $598

酸菜魚 土豪份
正宗的雞被撕
酸菜魚 土豪份
正宗的雞被撕
聽過好多人推介呢間 食過一次之後 依家計計埋埋都食左4-5次了😂地點方便 環境同服務都唔錯 座位以卡位為主重點係酸菜魚真係好好食 只要一諗起酸菜魚就會黎幫襯呢間咁嘅程度😋 .🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★★ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★★.▪️老壇酸菜魚 小份 $198▫️金針菇 $28▪️青荀片 $28▫️不開心的黑木耳 $48▪️泡椒田雞 $138.小份酸菜魚都好夠大份 3個人食都冇問題魚塊有約十幾塊 配料包括酸菜、大豆芽、萵筍、寬粉、蓮藕片、腐竹等魚肉鮮甜爽滑 啖啖肉 好少骨🤤湯底濃郁非常香口滋味 勁開胃 送飯一流💗.❝☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎❞
聽過好多人推介呢間 食過一次之後
小份酸菜魚都好夠大份 3個人食都冇問題
魚肉鮮甜爽滑 啖啖肉 好少骨🤤
湯底濃郁非常香口滋味 勁開胃 送飯一流💗

2023-01-26 247 瀏覽
天氣越嚟越凍,突然間好想食辣嘢,於是朋友就帶我去食酸菜魚。呢間餐廳除咗酸菜魚之外,仲有好多款不同嘅菜式,真係花多眼亂。最後我哋點咗藤椒魚,原來二人份個份量已經好大,呢個魚唔算好辣,但比較麻,食落去好香,層次好豐富,忍唔住就咁樣飲咗好幾啖湯。魚肉嫩滑,完全冇骨,滿口都是滋味,再加配咗米線,米線完全吸收晒湯嘅味道,好出色!宮保雞丁味道好正宗,調味剛剛好,帶酸帶甜,好開胃!魚香肉絲份量亦都好大,所有食材切法都好平均,口感好豐富,個醬汁食到停唔到口,送飯一流!飲品方面正常,一路飲一路解膩,而且座位舒適,店員服務亦好貼心,成個用餐體驗好好
天氣越嚟越凍,突然間好想食辣嘢,於是朋友就帶我去食酸菜魚。

宮保雞丁味道好正宗,調味剛剛好,帶酸帶甜,好開胃!

酸菜魚大份,係唔夠兩個女仔食飽既即使加埋小食,仍然唔夠。魚有既味一樣都冇少,係魚腥味!除左個酸字,同埋佢帶出黎既腥味,有骨既魚可以係其中既賣點,至少話你聽佢係魚😀份量少,味道還好,都可以係相對既,但服務態度肯定唔係,係好差!生平第一次,比完錢,仲揸住張單,係Lift口等緊既時候,比Staff係後面好似細細聲咁講:係咪冇比錢,走左。其實客人仲係度,你光明正大問就得,如果肯定左食霸王餐,就直接報警,唔洗咁鬼鬼鼠鼠,但最後邊個樣衰就唔知啦😀
酸菜魚大份,係唔夠兩個女仔食飽既
即使加埋小食,仍然唔夠。
魚有既味一樣都冇少,係魚腥味!

-廚十三老壇酸菜魚-@尖沙咀.寶寶指明話要食酸菜魚,於是便找左公司附近的廚十三。.藤椒魚 ($268)本身想食酸菜魚,但因為好少見到有藤椒魚,覺得好新奇一於試一試佢。.份量超大,魚片好多。第一次食藤椒魚,湯底以藤椒、青花椒同紅辣椒調味,令到個辣味好多層次好豐富。我地點左小辣,辣度剛好,帶點清新的椒麻香,好味到我地點左白飯黎撈。.魚片用左鱸魚,魚肉勁滑又夠大片,魚夠新鮮,唔會一夾就散開。.宮保雞丁 ($98)一上菜就聞到好香,濃厚的花椒麻香加上黑醋的提味,十分開胃,又一白飯小偷。雞肉煮得嫩滑,而且份量好多。.紅燒牛肉 ($108)以青花椒,紅辣椒同莞茜提味,醬油濃厚又唔會好油。用上無筋少肥的牛腩燉煮而成,牛肉好淋唔鞋。薯仔大大舊,而且好入味。.巨峰提子梳打特飲 ($23)都好大杯,唔會勁甜,配辣野食一流。.
-廚十三老壇酸菜魚-
@尖沙咀
寶寶指明話要食酸菜魚,於是便找左公司附近的廚十三。

藤椒魚 ($268)

魚片用左鱸魚,魚肉勁滑又夠大片,魚夠新鮮,唔會一夾就散開。

宮保雞丁 ($98)

紅燒牛肉 ($108)

巨峰提子梳打特飲 ($23)
都好大杯,唔會勁甜,配辣野食一流。
2023-01-20 103 瀏覽
放假訓到12點先起身,諗住今日喺屋企唔出街,全日叫外賣,點知朋友打嚟叫外出食飯,仲要話想食我最愛嘅酸菜魚,仲話有開陽靚景,真係好難拒絕,唯有立即換衫梳洗出街🤭出到嚟剛巧大約2:00左右,過咗午飯繁忙時間加上又係平日,所以唔算多人,所以我們有幸坐靠近窗邊位!叫咗一份酸菜魚(有大,小份選擇)⭕️一上枱,立刻飲一啖湯,醉中帶辣,令人想一飲再飲⭕️無魚骨魚 好滑好嫩口⭕️配料份量多 如果兩個女仔食都可不用加麵線兩個小食1)十三涼粉彈牙爽口,醬汁同粉條超夾2)刀拍前男友🤣(即係拍青瓜)⭕️正常味道,好爽取名好搞笑🤣同閨蜜互相對望,互相點頭🤣真係唔買叫唔得

叫咗一份酸菜魚(有大,小份選擇)
⭕️一上枱,立刻飲一啖湯,醉中帶辣,令人想一飲再飲
⭕️無魚骨魚 好滑好嫩口
⭕️配料份量多 如果兩個女仔食都可不用加麵線

兩個小食
1)十三涼粉
彈牙爽口,醬汁同粉條超夾

2)刀拍前男友🤣(即係拍青瓜)⭕️正常味道,好爽

取名好搞笑🤣同閨蜜互相對望,互相點頭🤣真係唔買叫唔得

2023-01-17 1387 瀏覽
#fafafoodblog尖沙咀 #fafafoodblog四川菜 🍴藤椒魚細份🔥有紅椒青椒粒 爽口既芽菜 芝麻 藤椒味香咸 魚肉好足料 應該係大魚 厚度適中 好入味 皮夠爽彈 肉夠滑 配埋芽菜食撈飯好味🍴紅燒牛肉108 蚊🐂呢個紅燒牛肉個汁有 d似毛血旺 帶 d辣得黎好濃同夠肉味 口感黏稠 薯仔肉炆得好淋 牛腩有 d似柱候牛腩嗰 d牛腩 帶 d絲絲口感 牛肉味濃 🐂 咬落入味 juicy 🍴乾鍋排骨 128 蚊🐷🌶️用個幾靚既器皿 放住爉燭仔 興熱住個乾鍋 入面既排骨炒得好夠乾身 有大葱紅青椒 辣椒芝麻調味 排骨好入味好香辣惹味#乾鍋 #排骨 #麻辣 #牛肉 #魚肉 #魚片 Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#廚十三老壇酸菜魚尖沙咀北京道12 a號太子集團中心18樓~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafaf
🍴藤椒魚細份🔥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#廚十三老壇酸菜魚
尖沙咀北京道12 a號太子集團中心18樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-01-17
2023-01-14 73 瀏覽
今次我哋除咗酸菜魚之外, 仲點咗 2個開胃下飯小菜試吓~ 都係啱佢口味嘅濃香風啊~順心熱茶, 當然一坐低 又飲番啖先啦~好耐冇嚟喇, 職員一貫親切友善, 而menu 都唔同咗幾多咁~ 香味輕輕飄出, 菊花瓣點綴 令人食慾大增, 一上枱 就好想快啲食了~ 四川回鍋肉呢味餸 有驚喜呀, 意想不到咁啱我哋口味~ 讚啊!咸咸香香 切得夠薄, 不知不覺一塊接一塊咁食, 真係好啱送飯呢, 不知不覺 扒曬碗飯了…(之前仲擔心食唔曬, 叫佢幫我埋尾食半碗添…)紅燒牛肉軟淋得黎 保持輕度咬口調味恰好 唔錯唔錯魚片比以往薄咗啲啲 同埋 有輕微碎骨啊, 要慢慢更小心食, 有點小失望; 不過 都係比坊間嘅香滑 同無腥味, 都接受 可接受啦~ 黎食酸菜魚 我地重點係: 一定要加米線一定要加米線一定要加米線(重要事情講三次 XD)索咗個湯汁真係 啲米線好好味芽呢…

今次我哋除咗酸菜魚之外, 仲點咗 2個開胃下飯小菜試吓~
都係啱佢口味嘅濃香風啊~

順心熱茶, 當然一坐低 又飲番啖先啦~

香味輕輕飄出, 菊花瓣點綴 令人食慾大增,
一上枱 就好想快啲食了~

四川回鍋肉
呢味餸 有驚喜呀, 意想不到咁啱我哋口味~
讚啊!

咸咸香香 切得夠薄, 不知不覺一塊接一塊咁食,
真係好啱送飯呢, 不知不覺 扒曬碗飯了…
(之前仲擔心食唔曬, 叫佢幫我埋尾食半碗添…)

紅燒牛肉
軟淋得黎 保持輕度咬口
調味恰好 唔錯唔錯

黎食酸菜魚 我地重點係:

一定要加米線
(重要事情講三次 XD)

索咗個湯汁真係 啲米線好好味芽呢…
2023-01-13 50 瀏覽
同朋友之前黎都係只係食酸菜魚…今次睇一睇menu原來除左酸菜魚之外仲有另外兩個選擇..就係「泡椒魚」同埋「藤椒魚」由於同朋友一向都好鍾意藤椒嘅味道..果種椒麻香真係好正..今次一於轉下口味平時睇慣左酸菜魚既擺盤所以藤椒魚黎到時開頭覺得好似齋齋地不過食落成件事就唔同喇藤椒青花椒既味道好出..好麻好香..辣度岩岩好..魚塊一如既往都係keep到滑既水準..同埋唔會一夾就散湯底就伴有大量芽菜..索哂D湯汁..味道比酸菜魚更有層次除左魚之外我地仲叫左兩碟小菜四川回鍋肉夠哂香辣五花腩肉肥瘦適中..又唔會太乾身..土豆燒排骨炆得好入味排骨同埋薯仔都好淋..個汁令到我同朋友叫左碗飯share最後食埋個紅糖冰粉Q彈爽滑同埋唔係太甜..用黎解辣都不錯同埋之前唔察覺原來呢度都有好多小菜選擇
同朋友之前黎都係只係食酸菜魚…
今次睇一睇menu原來除左酸菜魚之外
仲有另外兩個選擇..
就係「泡椒魚」同埋「藤椒魚」
由於同朋友一向都好鍾意藤椒嘅味道..
果種椒麻香真係好正..
今次一於轉下口味

平時睇慣左酸菜魚既擺盤
所以藤椒魚黎到時開頭覺得好似齋齋地

不過食落成件事就唔同喇
藤椒青花椒既味道好出..好麻好香..
辣度岩岩好..
魚塊一如既往都係keep到滑既水準..
同埋唔會一夾就散
湯底就伴有大量芽菜..索哂D湯汁..

味道比酸菜魚更有層次

除左魚之外我地仲叫左兩碟小菜
夠哂香辣
五花腩肉肥瘦適中..
又唔會太乾身..

土豆燒排骨
炆得好入味
排骨同埋薯仔都好淋..
個汁令到我同朋友叫左碗飯share

最後食埋個紅糖冰粉
Q彈爽滑
同埋唔係太甜..
用黎解辣都不錯

同埋之前唔察覺
原來呢度都有好多小菜選擇

今晚同朋友去廚十三老壇酸菜魚尖沙咀分店食飯🍚朋友聽聞呢度請咗四川人做大廚👨🏻‍🍳所以想食下睇下係咪真係咁正宗我哋兩個人叫咗三個餸加白飯兩碗 🍚食飽飽 好味又滿足😝-酸菜魚(細份)由於得兩個人 我吔叫咗細份酸菜魚😆但係細份依然都係超大份🙈魚肉非常爽滑 應該用咗鱸魚🐟辣度冇得揀 辣到大約係小辣嘅程度 🌶-四川回鍋肉腩肉係薄切 充滿咸香 🐷加上清甜嘅椰菜 真係好餸飯😝-菠蘿咕嚕肉咕嚕肉外脆內軟菠蘿香甜多汁🍍
今晚同朋友去廚十三老壇酸菜魚尖沙咀分店食飯🍚

菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉外脆內軟

菠蘿香甜多汁🍍

2023-01-06 76 瀏覽
今晚約左朋友食飯,平時出街都係食中/西餐,感到厭悶,網上搵到一間食酸菜魚既*廚十三*,我地決定試下店裏裝修令人感覺清新,燈火通明我地俾安排坐卡位,很舒適飲品除左有免費水,仲有麥茶解膩酸菜魚大份先到,真係好大份,魚夠滑冇腥味,帶酸辣,很醒胃紅燒牛肉,肉質軟腍份量多,汁濃少辣帶紅燒既味道,送飯一流宮保雞丁,雞肉鮮嫩,花生香脆帶酸甜既辣,層次感很足泡椒田雞,外酥肉滑,味道鮮美,送飯是一個不錯既選擇最後4人食埋單$820,我覺得唔貴,因出面食小菜都要2-300位,所以係值得一試!
今晚約左朋友食飯,平時出街都係食中/西餐,感到厭悶
,網上搵到一間食酸菜魚既*廚十三*,我地決定試下

店裏裝修令人感覺清新,燈火通明

我地俾安排坐卡位,很舒適

飲品除左有免費水,仲有麥茶解膩

酸菜魚大份先到,真係好大份,魚夠滑冇腥味,帶酸辣,很醒胃

紅燒牛肉,肉質軟腍份量多,汁濃少辣帶紅燒既味道,送飯一流

宮保雞丁,雞肉鮮嫩,花生香脆帶酸甜既辣,層次感很足

泡椒田雞,外酥肉滑,味道鮮美,送飯是一個不錯既選擇

2023-01-04
2023-01-06 71 瀏覽
今晚約左朋友聚舊,打邊爐放題又悶,網上搵到一間食酸菜魚既*廚十三*,都幾吸引,我地決定試下我地安排坐卡位,都幾舒服地方環境清潔酸菜魚(大份)先到,份量多,絕不欺場,魚新鮮夠滑,沒有雪藏味而且配上四川酸菜、泡辣椒、花椒和辣椒滾湯而成,味道又酸又辣,惹味開胃泡椒田雞,田雞肉質鮮嫩,味道鮮美,不錯宮保雞丁,辣中有甜,雞肉的鮮嫩配合花生的香脆,層次感不錯紅燒牛肉,味道濃郁,肉質軟腍,薯仔又夠腍,送飯一流!今次4人食埋單大約$820,夠晒飽,份量足,味道環境都幾好,係值得一試
,我地決定試下

我地安排坐卡位,都幾舒服

地方環境清潔

泡椒田雞,田雞肉質鮮嫩,味道鮮美,不錯

宮保雞丁,辣中有甜,雞肉的鮮嫩配合花生的香脆,層次感不錯

紅燒牛肉,味道濃郁,肉質軟腍,薯仔又夠腍,送飯一流!

2023-01-04
2023-01-05 66 瀏覽
最近鍾意咗食酸菜魚,今晚收工去咗尖沙咀太子集團中心18樓的「廚十三老壇酸菜魚」吃晚餐。店內燈光柔和,以卡座位為主,寬敞舒適餐牌上除咗酸菜魚可選,仲有老火靚湯、水煮、麻婆豆腐、宮保雞丁等等四川菜老壇酸菜魚餐廳招牌主打「老壇酸菜魚」,可以選大份或小份。我就揀咗適合二人共享的小份,湯汁酸酸辣辣,當中嘅自家製老壇酸菜,醃足90天,酸味更加可口✨魚片份量充裕,超級滑溜,冇魚鱗,極少骨,好吸湯入味呢!鍋內仲有芽菜及蘿蔔等等配菜,口感更豐富~無論係配粉絲、米線、寬粉或白飯都適合不過宮保雞丁雞丁已經去皮去肥,啖啖肉。加入薑、蔥、蒜片、辣椒及花生一齊爆炒,好香口,微微辣🌶️色香味俱全,佐飯一流呀鳳梨咕嚕肉咕嚕肉粒大小適中,口感軟嫩,加咗菠蘿同青紅椒一齊炒,酸酸甜甜,好開胃

老壇酸菜魚

宮保雞丁

鳳梨咕嚕肉

2023-01-04 57 瀏覽
最近同事介紹左一間主打酸菜魚既連鎖餐廳,叫: 廚十三老壇酸菜魚真係好正,值得一試呀!餐點好味賣相又好,用餐環境寬敞舒適,檯與檯之間距離好遠,卡位仲係梳化椅窗口位仲望到夜景,好FEEL一坐低叫左飲品先除左基本既飲品外,仲有水果特調梳打老壇酸菜魚酸辣開胃,我點小份2人份量其實都已經好大碗,超足料,有勁多鱸魚片,食極都好似仲有,唔似之前食其他間得個幾片,要另外再加點老壇酸菜魚小份$198魚片嫩滑,鮮甜入味,無骨無腥味🤤🤤米線好彈牙而且湯底清爽唔油膩,唔會太咸小吃款式多樣,亦非常有水準藤椒砵砵雞$88砵砵雞有藤椒 藤椒麻味比較重,雖然是寫雞,但好似同雞冇乜關係裏面大概有十幾串不同款既冷串,有牛柏葉,牛肚, 有鵪鶉蛋,牛展,萵筍,土豆片,鳳爪,牛肚(每樣2串)浸泡沾上店家精心調配的醬汁,吸飽湯汁,麻辣鮮香的口感, 吃起來爽口過癮,好開胃呀!酥炸無臉男$68 名字很有趣呢,其實係炸豬肉條🐖,入口香口酥脆👍,沾上少少辣粉提味,食起上嚟就更加惹味😋🤤老虎椒愛鬆花蛋$58又係必點既涼拌小菜,惹味開胃溏心嘅皮蛋,滑溜光亮,配上老虎椒,蒜蓉帶D香辣🤤蔥油撈豬肚,難得唔辣的一道菜式乾鍋排骨$128好香口既一道

真係好正,值得一試呀!

窗口位仲望到夜景,好FEEL

一坐低叫左飲品先
除左基本既飲品外,仲有水果特調梳打

老壇酸菜魚小份$198

魚片嫩滑,鮮甜入味,無骨無腥味🤤🤤米線好彈牙

而且湯底清爽唔油膩,唔會太咸

小吃款式多樣,亦非常有水準

藤椒砵砵雞$88

砵砵雞有藤椒 藤椒麻味比較重,

雖然是寫雞,但好似同雞冇乜關係

酥炸無臉男$68

老虎椒愛鬆花蛋$58

又係必點既涼拌小菜,惹味開胃

溏心嘅皮蛋,滑溜光亮,配上老虎椒,蒜蓉帶D香辣🤤

蔥油撈豬肚,難得唔辣的一道菜式

乾鍋排骨$128

好香口既一道菜,用來送飯一流

點上蠟燭保持溫度,好味又有儀式感

雨露均沾 $58  (8條)

我叫左雨露均沾

炸好嘅糍粑外皮外脆內軟🤩

食落煙煙韌韌,口感一流🤣🤣

配上黃豆粉及蘸上黑糖,香甜好味

為依一餐畫上完美既句號
2022-12-21
  • 藤椒砵砵雞
  • 酥炸無臉男
  • 老虎椒愛鬆花蛋
  • 乾鍋排骨
  • 雨露均沾
2023-01-02 67 瀏覽
快到2023年啦‼️天氣又突然轉冷‼️ 當然是吃一盆暖和的酸菜魚了啦‼️這次去嘗試的餐廳就是位於尖沙咀熱門地段Isquare附近的廚十三老壇酸菜魚🔶 餐廳格局大部分都是坐得十分舒服的卡座位,窗邊卡座位甚麼可以看到維港的海景,強烈建議下午5-6點去坐到晚上‼️景色很美‼️🔶 餐廳特色 🌟酸菜酸爽,魚肉香滑酸菜採用自家醃製的老壇酸菜,酸爽開胃‼️魚肉採用幾乎沒有魚骨的鱸魚,每口都是魚肉的甜香‼️🔶 三大推薦NO.1 老壇酸菜魚酸菜採用自家醃製的老壇酸菜,酸爽開胃‼️魚肉採用幾乎沒有魚骨的鱸魚,每口都是魚肉的甜香‼️🌟🌟 NO.2 乾鍋肥腸炒得非常惹味,辣中帶鹹,又有陳醋的酸甜,配上非常嫩滑又有油香的肥腸,吃起來非常過癮‼️加上有暖爐暖著乾鍋,保持食物的溫暖,十分貼心‼️🌟 NO.3 菠蘿咕嚕肉相比傳統香港的菠蘿咕嚕肉,廚十三的咕嚕肉採用正宗四川風味,用陳醋的酸爽帶出菠蘿的酸甜,強烈建議作為開胃菜用‼️

🔶 餐廳格局
大部分都是坐得十分舒服的卡座位,
窗邊卡座位甚麼可以看到維港的海景,
強烈建議下午5-6點去坐到晚上‼️景色很美‼️

🔶 餐廳特色
🌟酸菜酸爽,魚肉香滑
酸菜採用自家醃製的老壇酸菜,酸爽開胃‼️
魚肉採用幾乎沒有魚骨的鱸魚,每口都是魚肉的甜香‼️

🔶 三大推薦
NO.1 老壇酸菜魚
酸菜採用自家醃製的老壇酸菜,酸爽開胃‼️
魚肉採用幾乎沒有魚骨的鱸魚,每口都是魚肉的甜香‼️

🌟🌟 NO.2 乾鍋肥腸
炒得非常惹味,辣中帶鹹,又有陳醋的酸甜,
配上非常嫩滑又有油香的肥腸,吃起來非常過癮‼️
加上有暖爐暖著乾鍋,保持食物的溫暖,十分貼心‼️

🌟 NO.3 菠蘿咕嚕肉
相比傳統香港的菠蘿咕嚕肉,廚十三的咕嚕肉採用正宗四川風味,
用陳醋的酸爽帶出菠蘿的酸甜,強烈建議作為開胃菜用‼️