2023-01-01 55 瀏覽
見呢間好多人推介又有香港太二之稱,一於呢晚同朋友黎試下餐廳環境同服務都唔錯,以卡位為主仲有熱茶提供先叫左份老壇酸菜魚(小份)但完全無諗到咁大份小份的酸菜魚,魚塊有十幾塊左右全部都係啖啖肉,幾足料唔會好易碎,冇腥味,略有小骨肉質鮮甜爽滑,湯底酸度平衡得幾好魚肉同酸菜下面仲有,大量大豆芽,萵筍配白飯一流下次加錢叫埋寬粉同牛餐肉先得另外朋友叫左兩個小菜土豆燒排骨同菠蘿咕嚕肉份量唔算好多個人最鐘意煮到極粉糯的薯仔

見呢間好多人推介
又有香港太二之稱,一於呢晚同朋友黎試下
餐廳環境同服務都唔錯,以卡位為主

仲有熱茶提供

先叫左份老壇酸菜魚(小份)
但完全無諗到咁大份
小份的酸菜魚,魚塊有十幾塊左右
全部都係啖啖肉,幾足料

唔會好易碎,冇腥味,略有小骨
肉質鮮甜爽滑,湯底酸度平衡得幾好
魚肉同酸菜下面仲有,大量大豆芽,萵筍
配白飯一流
下次加錢叫埋寬粉同牛餐肉先得

另外朋友叫左兩個小菜
土豆燒排骨同菠蘿咕嚕肉
份量唔算好多

個人最鐘意煮到極粉糯的薯仔
  • 老壇酸菜魚
2022-12-30 86 瀏覽
天氣寒冷,除了食火鍋,酸菜魚亦是個不錯的選擇。今晚約了朋友食尖沙咀這間厨十三,地方寬敞,如果坐近窗口位,還可以欣賞到夜景坐位非常寬闊,2個人坐感覺豪華未叫餸,先來杯溫暖麥茶,可以邊飲邊睇菜牌有2個新款菜式, 藤椒魚和泡椒魚,一個麻味重,一個辣味勁,我還是選了中間的酸菜魚大大碟,2人食足夠有餘無骨魚片大件滑溜,湯味酸中帶辣,醒神開胃,酸菜芽菜多多,蔬菜都不用叫有白飯配湯 宮保雞丁🐔 丁加了花生,特別脆口, 大蒜粒和京蔥粒香氣濃郁,味道較京式煮法辣和芡汁濃乾扁排骨爐上,色澤七彩繽紛,未食已經滿口視覺享受,紅、黃、青椒……蔥粒蒜粒共冶一爐,惹味非常用孜然粉醃過的排骨炒香,口感似羊肉飲完湯,食完菜,整個口都痲漲發熱,叫個冰凍酸梅湯降火加個紅糖冰粉,簡直是絕配冰粉晶瑩通透, 口感煙韌,必叫甜品。值得一提,招呼殷勤,主動加茶水,態度親切

坐位非常寬闊,2個人坐感覺豪華

未叫餸,先來杯溫暖麥茶,可以邊飲邊睇菜牌

大大碟,2人食足夠有餘

有白飯配湯

宮保雞丁

乾扁排骨

用孜然粉醃過的排骨炒香,口感似羊肉

飲完湯,食完菜,整個口都痲漲發熱,叫個冰凍酸梅湯降火

加個紅糖冰粉,簡直是絕配

冰粉晶瑩通透, 口感煙韌,必叫甜品
值得一提,招呼殷勤,主動加茶水,態度親切

2022-12-28 56 瀏覽
🌶️平時食酸菜魚就係鍾意酸+辣+花椒香嘅味道集合左麻、酸、辣就係最好味嘅酸菜魚廚十三嘅酸菜魚味味道最balance,會令人有掛住嘅感覺❤️今日一心都係為左酸菜魚而嚟,不過職員介紹話「泡椒魚」都好出色,咁我就決定試下呢個泡椒魚喇而且唔係好多餐廳有得食‼️「泡椒魚」果然無介紹錯充滿麻辣風味嘅泡椒湯底勁濃郁好飲辣味非常足夠,然後後勁嘅花椒香慢慢滲出嚟啲湯用嚟撈飯勁正魚塊亦好值得誇讚,實淨有彈性,夾起好耐都唔易散口感非常嫩滑‼️「麻婆豆腐」簡簡單單的一道麻婆豆腐,令我覺得好非一般呢碟係我食過最有不同層次辣度嘅麻婆豆腐麻香+辣香味道非常十足「回鍋肉」
🌶️平時食酸菜魚就係鍾意酸+辣+花椒香嘅味道

集合左麻、酸、辣就係最好味嘅酸菜魚

今日一心都係為左酸菜魚而嚟,
不過職員介紹話「泡椒魚」都好出色,
咁我就決定試下呢個泡椒魚喇

而且唔係好多餐廳有得食‼️

「泡椒魚」
果然無介紹錯

充滿麻辣風味嘅泡椒湯底勁濃郁好飲

辣味非常足夠,然後後勁嘅花椒香慢慢滲出嚟

啲湯用嚟撈飯勁正

魚塊亦好值得誇讚,
實淨有彈性,夾起好耐都唔易散

口感非常嫩滑‼️

「麻婆豆腐」
簡簡單單的一道麻婆豆腐,
令我覺得好非一般

呢碟係我食過最有不同層次辣度嘅麻婆豆腐

麻香+辣香味道非常十足

「回鍋肉」
2022-12-22
  • 泡椒魚
  • 麻婆豆腐
2022-12-24 61 瀏覽
朋友興起話要食酸菜魚,所以就上左嚟開餐xpp我哋呢晚除左酸菜魚之外,仲要左三款新出既菜式酸菜魚超大份!!!除左有大量無骨既滑溜魚片外仲有海量芽菜同酸菜等配料,超豐富湯底酸辣開胃,加上白飯當湯飯食,正!!新出既川菜都幾出色~毛血旺材料超多,味道又香又辣,愈辣愈想食~尤其係鴨血入晒味,同平日食麻辣窩既感覺返曬嚟xpp紅燒牛肉同咕嚕肉呢兩款小菜都唔錯!!前者肉香帶辣,後者酸甜開胃又係送飯一流既菜式,正!!!
朋友興起話要食酸菜魚,所以就上左嚟開餐xpp

我哋呢晚除左酸菜魚之外,仲要左三款新出既菜式

酸菜魚超大份!!!

除左有大量無骨既滑溜魚片外仲有海量芽菜同酸菜等配料,超豐富

湯底酸辣開胃,加上白飯當湯飯食,正!!

新出既川菜都幾出色~

毛血旺材料超多,味道又香又辣,愈辣愈想食~

尤其係鴨血入晒味,同平日食麻辣窩既感覺返曬嚟xpp

紅燒牛肉同咕嚕肉呢兩款小菜都唔錯!!

前者肉香帶辣,後者酸甜開胃

又係送飯一流既菜式,正!!!

2022-12-24 51 瀏覽
跟家人到了這家酸菜魚專門食店~酸菜魚一定少不免,依舊美味:)這回更嚐了新出的藤椒魚麻香帶辣,惹味非常!!!魚肉跟酸菜魚的魚片一樣嫩滑無骨,吃得痛快還有大量配菜,例如金針菇和豆芽等等更點了幾道川式小菜:毛血旺、紅燒牛肉香土豆燉排骨~聽店員介紹,這些川菜都要來自四川的大廚主理,難怪味道正宗亦辣勁十足!!特別喜歡麻辣香濃的毛血旺,當中的食材富豐:牛栢葉、鴨血、肥腸和牛餐血、土豆片和蓮藕片等等,超級入味,愈吃愈過癮~紅燒牛肉用上了牛腩部份,肉質鬆軟,還有粉糯的土豆,每道都超好下飯呢!!加上店員友善又有禮,所以我們都很滿意呢~
跟家人到了這家酸菜魚專門食店~

酸菜魚一定少不免,依舊美味:)

這回更嚐了新出的藤椒魚

麻香帶辣,惹味非常!!!

魚肉跟酸菜魚的魚片一樣嫩滑無骨,吃得痛快

還有大量配菜,例如金針菇和豆芽等等

更點了幾道川式小菜:毛血旺、紅燒牛肉香土豆燉排骨~

加上店員友善又有禮,所以我們都很滿意呢~
2022-12-07 127 瀏覽
作為酸菜魚愛好者,一定有聽過廚13呢間鋪!而家天氣凍凍地,真係好啱食酸菜魚!講返呢一間先,因為我哋都比較晏去,現場Walk in都要等兩三張先可以坐低!建議大家如果真係想去食嘅話,可以先預約!見到隔籬枱都係大大兜嘅魚真係好開心!⭐️酸菜魚 ($338 S):喺其他酸菜魚連鎖店細分來講呢個價錢屬於貴嘅,不過佢嘅份量亦都相對比較大!其實如果佢呢度細份都夠三個女仔share。講返魚嘅質素,食落冇乜腥味,魚湯亦都鮮味,夠酸夠辣。但唯一缺點就係太油,食到一半會好流!⭐️正經的雞被撕($98):作為前菜來講份量啱啱好,而味道亦都清爽易入口!但略嫌價錢比較貴!整體嚟講,廚13嘅環境好舒服,有卡位亦都有長枱,適合小型聚會或者兩個朋友講心事,而且店員亦都唔會催單,但係定價稍為進取咗少少!味道:🌼🌼🌼服務:🌼🌼🌼🌼環境:🌼🌼🌼🌼抵食:🌼🌼

味道:🌼🌼🌼
服務:🌼🌼🌼🌼
環境:🌼🌼🌼🌼
抵食:🌼🌼
2022-12-01 218 瀏覽
星期四晚嚟食,唔算好多人。上菜速度都幾快,而且侍應同老闆都好有禮貌。兩個人叫左個大份嘅酸菜魚,份量好夠酸菜魚幾好食,夠味,啲肉又嫩滑食到咁上下老闆走過來問覺得好唔好食,好賓至如歸嘅感覺一定會推薦其他朋友嚟試吓~
酸菜魚幾好食,夠味,啲肉又嫩滑

食到咁上下老闆走過來問覺得好唔好食,好賓至如歸嘅感覺
一定會推薦其他朋友嚟試吓~
酸菜魚
2022-12-01
酸菜魚
2022-11-26 103 瀏覽
第一次來這間餐廳試一下酸菜魚, 魚片也非常之嫩滑,吃起來肉質很多,酸菜的味道略為淡了一些不太夠味,整體上聽落也算不錯,而且份量也算大份。座位也算寬敞舒適,坐得非常舒適。
廚十三老壇酸菜魚 (太子集團中心) (尖沙咀)📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心18樓廚十三嘅酸菜魚係我喺香港食過最接近太二味道嘅唯一一間!因為疫情關係已經有兩年多嘅時間唔可以返大陸食酸菜魚,唯有喺香港周圍物色一間味道今次嘅餐廳去頂下癮😎自從發現咗佢哋嘅酸菜魚咁好味之後,基本上我哋都唔會選擇,再去第二間。其實已經食過無數咁多次,但一直都未有表揚喎佢所以今次決定寫一個食評!佢哋嘅酸菜魚價錢合理,亦都做到真正嘅「酸菜比魚好食」,因為佢哋採用嘅係老壇酸菜魚,味道較為酸甜,所以煲出嚟嘅魚湯都有好重嘅酸菜味!食咁多次佢哋嘅水準都好穩定,魚肉每次都非常嫩滑,而且魚味濃郁,食得出係用新鮮魚!呢間絕對係我喺私心推介❤️
廚十三老壇酸菜魚 (太子集團中心) (尖沙咀)
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心18樓

今晚我同bf打算睇完戲會經過呢間, 有我哋都鍾意食嘅麻辣牛展, 就預先訂定檯到場就有得坐低食👩🏻‍❤️‍👨🏻{麻辣鳳爪}🐥係去骨既, 好軟淋及吸收曬麻辣既醬汁, 煙韌嘅口感味道香濃, 我尤其中意鳳爪豐富既骨膠原添!😘{麻辣牛展}🐃係會令人食上癮, 佢哋嘅肉質鮮味, 色澤誘人, 口感爽嫩彈牙, 煙韌得尼又夠軟腍, 🌶️香辣得好入味但又唔係太辣, 啱曬我哋, 回味無窮!{麻辣豬耳仔}🐷相當入味,耳骨的脆彈加上耳肉的爽淋, 食落雙重口感,加上拌勻既香麻紅油汁同埋特製醮汁,味道清香可人{碧綠脆筍}🥒係清爽既切片狀萵筍,筍片切得厚薄適中,口感超脆口, 以花椒油涼伴,賣相好清新!花椒油帶出既香氣,令到滿口都有點兒麻的感覺, 好有層次感!💗整體黎講,食物質素非常高‼️下次約埋同事黎試埋其他款式🤗

整體黎講,食物質素非常高‼️下次約埋同事黎試埋其他款式🤗
2022-11-18 97 瀏覽
拍檔話📣想放工後去食酸菜魚🐟, 我馬上諗起喺附近北京道和同事去過嘅呢間酸菜魚🐠, 放工就即刻行過去食;去到菜館門口同事見有啲綠化既門面設計, 表示好欣賞呢間店既高雅格局!😍😍💓 我之前食過既老壇酸菜魚好惹味, 自然就推介拍檔首先下單酸菜魚嚟食, 拍檔話酸菜魚嘅魚片夾埋其他配菜食🥬, 真係好惹味又醒胃喎!😋🤤💖 炸雞翼🐣一定要食, 實在外面超脆裡面又酥軟入味😚,係單骨既雞翼, 所以好易入口, 方便我呢班懶同事食!😉❤️ 呢間既棒棒雞我都係好鍾情食嘅, 有段時期每週都會黎食一次, 特別鍾意佢既麻辣香味, 而啲雞肉🐦又爽滑又入味, 食極唔厭!😘
2022-11-17 81 瀏覽
🛍️我同班朋友去尖東shopping之後, 大家都覺得肚餓了, 有人提議去食酸菜魚🐟, 大家都認為呢個建議唔錯, 經過呢間大家都未試過, 於是大家都很雀躍決定去呢度食!✌🏻@@ 食落大家都認為湯底味道都幾清新唔算太辣, 啲酸菜嘅酸味剛剛好👍🏻, 魚肉🐟醃得又滑又好味, 我最鍾意佢有我最愛食嘅午餐肉🥩放入去, 令到成份酸菜魚都零舍好食!😋@@ 呢款棒棒雞🐤既醬汁非常濃郁, 滿是麻辣既香氣,肉質好爽滑彈牙有鮮味, 食落都唔算太辣, 超正!👍🏻👍🏻👍🏻@@傷心涼粉😂既醮汁夠厚酸辣度🥒又好平均, 並無辣到好傷心, 薯粉既煙靱、爽口又彈牙仲好掛汁, 非常值得推介!🎖️@@ 蔥油撈豬肚🐽呢款小食既豬肚好爽口,食落有口感又唔會過腍。蔥油好夠香, 嗰啲蔥油既滋味,你會連手指上沾有既醬汁都去舔埋唔想浪費!👅
👭同姑仔行完博物館後佢想去食辣野🌶️, 我就帶佢去我既飯堂又再尼食過!💟💟先係叫個十三涼粉, 皆因我最仲意食佢既🌶️麻辣汁, 涼粉保持住好滑身彈牙又煙靭,同埋鋪喺面既脆口花生🥜一齊食, 熏香馥郁滿口腔!🫠💟姑仔叫個泡椒鳳爪🐥,誤以為係酸辣,其實係鹹而辣!有些黃色既碎絲佢又誤以為是酸菜,其實係黃色既辣椒仔🌶️;一場誤會之後, 發覺呢味小食好好味又醒神, 食到連骨都食埋, 皆因一面咬一面滲出陣陣汁液及鹹香辣味融埋一齊, 非常滋味!😋💟呢味涼菜小食, 係將一串既無骨鳳爪🐥、蓮藕片、海帶、椰菜花🥦...等浸入香辣湯入邊, 嗰種麻辣慢慢辣出尼好過癮, 啲配菜好惹味爽口!🤤💟姑仔話見個餸名咁搞笑😂, 就叫一個尼試下;個餸名典故原來係廚房用菜刀拍扁🥒青瓜啫, 借意叫俾在盛怒前男友中的姑仔食啱啱好, 食過便送走悶氣;食落唔覺辣啲青瓜仲好爽口!😋🤤
🙋🏻‍♀️曾經一個人嚟食過呢間嘅老壇酸菜魚, 覺得都幾好味, 今日再次尼返尋味!🥰👍🏻發現酸菜魚🐟嘅質素仍然保持得相當好, 主角魚片就最抵讚, 魚片完全無骨, 熟度啱啱好又冇腥味, 片片都入口軟淋好嫩滑, 確係唔錯!😘🐷爽口的麻辣豬耳仔口感煙韌又脆身,啖啖肉之餘味道鮮香不膩,配上火辣的麻辣汁🌶️,望見已經垂涎三尺!🤤🥒再黎過冷盤碧綠脆筍, 脆筍其實係萵荀我既至愛, 好中意佢個款晶瑩剔透, 爽甜中帶有麻香味, 好醒神!😋🐂素來我都係好喜愛食麻辣牛展🥩, 呢度啲牛展筋軟肉嫩且口感細緻, 連埋啲酸菜魚🐟尼食, 意外地發覺好夾及更入味, 兩樣配搭一齊即刻昇華左, 令口感及味覺更有層次!😍😘

2022-11-11 85 瀏覽
聽同事介紹過喺尖沙咀有間唔錯既酸菜魚食, 今日下晝經過就同朋友去試試!😋#~ 坐低首先就叫左老壇酸菜魚🐟, 店員話酸菜湯係用純魚湯製造, 嚐落發覺除咗魚片份量特別多之外, 🥬酸菜味都幾突出, 魚片都幾厚身, 口感仲好滑身, 肉質細嫩又鮮味, 好好味!😍😍#~ 麻辣豬耳仔🐷醃得好入味, 越食越和味, 我就覺得有啲辣, 叫個bb辣薯粉夾埋黎食啱啱好!👌🏻#~ 叫左碟棒棒雞🐤份量都唔少,麻辣適中,勁惹味!🤤🤤#~ 麻辣鳳爪🐥真係好吃正, 軟淋淋啖啖肉, 食到一隻接一隻仲想再食;呢家十分值得推介!🥇
#~ 叫左碟棒棒雞🐤份量都唔少,麻辣適中,勁惹味!🤤🤤