2021-04-11 285 瀏覽
鱼鳞非常多,建议慎重。味道一般般,没太二的风味,价格偏贵,最大份的分量也不够4个人吃,还点了四份小菜和米饭,不划算。不推荐,可能是期待太高了,所以没体会到这么好吃
2021-04-09 250 瀏覽
同四個朋友一齊叫咗大份嘅酸菜魚,再額外叫咗一份金菇,薯粉同豆腐由於我第一次食酸菜魚,我本人覺得已經好好食,而且魚都好滑無骨,酸菜份量都夠,但朋友反映湯底有啲太酸,而且油都唔夠香, 不過佢哋都覺得合乎水準而且比較大問題嘅係配菜份量比較少,叫三份配菜都唔夠四個人食,最後都要額外叫多份薯粉同金菇。。但係配菜價錢都唔平我哋另外再叫咗棒棒雞,完全唔好食。。。辣油得個辣字完全冇香味,雞又係完全冇味,完全唔知食咗啲咩,88蚊食咗個難食嘅小食。。另外再叫咗個雨露均沾,呢個就幾好食嘅,不過性價比上面都唔係好值得。。整體來講覺得都好食嘅啲嘢,不過價錢真係偏向貴

整體來講覺得都好食嘅啲嘢,不過價錢真係偏向貴

• 雨露均沾
今日又來到銅鑼灣食晚餐,之前bkmark 左就試下呢間廚十三酸菜魚,大家記得打左去book位先,因為walkin係非常多人,上到去有排等🤭兩個人就叫左個細份酸菜魚試下先,加左寬粉,來到原來都幾大盤,係,我要用個盤字來形容先搞得掂🤣可想而知係幾勁,滿足晒我呢啲為食人士😋佢既魚片係用新鮮魚,嫩滑鮮味,有大量配菜,口感豐富,配埋寬粉吸晒啲湯,滿足感一流😆👍🏻👍🏻一定會encore,再提一次,大家記得book位!

一定會encore,再提一次,大家記得book位!
2021-04-01
20 分鐘 (堂食)
2021-03-13 395 瀏覽
銅鑼灣❣️酸菜魚迷📍老壇酸菜魚(小份)$338酸味同辣味要夠先可以叫做好味既酸菜魚!廚十三果然無令我失望☺️用上鱸魚片,每片都好厚肉,又唔會好易散!👍🏻最重要係連小骨都無,最驚食酸菜魚會有骨😶再加上有寛粉同豆腐做配菜,簡直係perfect match!酸菜魚點可以無配菜🤤廚十三係我既酸菜魚排名榜無排第一都排第二嫁喇🤭味道:❤️❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️位置:❤️❤️❤️❤️好食指數:9/10 廚十三老壇酸菜魚銅鑼灣渣甸街66號亨環4樓
銅鑼灣❣️酸菜魚迷

好食指數:9/10

廚十三老壇酸菜魚
銅鑼灣渣甸街66號亨環4樓
2021-02-24 466 瀏覽
好食係好食我之前幾之都係walkin咁去食咁好食我帶埋我媽上去啦有次點知佢話full booking我眼見仲有幾圍空人又冇咩人排隊個店員又唔禮貌話咩 冇啦冇位啦要book架 你地冇book服務態度欠佳!!我媽話以後唔再去果間!!係食方面魚係幾滑都多餸但有點貴囉湯好夠喉但服務咁差唔識留客點好食都會去第二間啦
好食係好食
我之前幾之都係walkin咁去食
咁好食我帶埋我媽上去啦有次
點知佢話full booking
我眼見仲有幾圍空
人又冇咩人排隊
個店員又唔禮貌話咩 冇啦冇位啦
要book架 你地冇book
服務態度欠佳!!
我媽話以後唔再去果間!!

係食方面
魚係幾滑
都多餸
但有點貴囉
湯好夠喉

但服務咁差唔識留客

點好食都會去第二間啦
慕名而來,點知中咗服!叫咗小份。份量超小,魚得嗰幾塊食到成口油,唔係好正宗嘅麻酸辣酸菜一夾起勁多花椒,用湯沖都沖唔走一口魚一口酸菜,同埋一口花椒搞到忍唔住要吐出來真係超失望!
慕名而來,點知中咗服!
叫咗小份。份量超小,魚得嗰幾塊
食到成口油,唔係好正宗嘅麻酸辣
酸菜一夾起勁多花椒,用湯沖都沖唔走
一口魚一口酸菜,同埋一口花椒
搞到忍唔住要吐出來
真係超失望!
2021-02-11 436 瀏覽
廚十三酸菜魚酸菜又少又無酸味有成層油係個面到,成個碗都係油魚無魚味只係麻唔會有第二次服務態度又唔係好對佢期望越大,失望就越大!!!價錢同食物唔成正比!!!!!!
廚十三酸菜魚
酸菜又少又無酸味
有成層油係個面到,成個碗都係油
魚無魚味
只係麻
唔會有第二次
服務態度又唔係好
對佢期望越大,失望就越大!!!
價錢同食物唔成正比!!!!!!
酸菜魚
2021-02-11
2021-02-03 4879 瀏覽
酸菜魚是我其中一道最喜歡吃的菜式,想試廚十三很久了,但現在沒有晚市堂食,我又只習慣在晚上吃。最終還是壓抑不住,在happy friday下班直衝最近的渣甸街分店買回家!點了小份的酸菜魚和一份甜品,外賣自取有88折啊!等待的時候,發現有原箱酸辣粉賣,價格相宜,但我一人拿不到那麼多,有機會再買!餐廳內有大大小小的漫畫風黑白畫,挺有趣的,不妨細看。10分鐘左右就能取。明明我只點了兩道菜,卻有兩大袋沉甸甸的,回到家才知道原來酸菜湯底分了兩大碗,魚是另外一盤。湯的部分有大量配菜,重點的酸菜當然是最多,還有豆腐、蓮藕、金菇、蘿蔔、花椒藤椒辣椒等等,難怪那麼重秤。雪白的魚片連一點皮另上,看得出來是無骨的,非常適合我這些不擅長吃魚的人。吃的時才倒進湯中,酸菜魚就是這樣練成的。湯的酸味適中,加上蒜香和一點辣勁,會想一直喝湯。裡頭的配料口感爽脆,酸菜還帶一點甜味,吃不停口。其實吃酸菜魚,主角是酸菜不是魚吧。所以魚肉沒有很重的味道,但肉質嫩滑、肉厚,吃得非常滿足。兩人分一碗都挺飽的。然後就到甜品,兩露均沾。黃豆粉另上,吃時才加,份量不少。外頭脆,中心像年糕煙靱,熱食會更沾粉更好咬口。我喜歡它沒甚麼甜味,反而

點了小份的酸菜魚和一份甜品,外賣自取有88折啊!

餐廳內有大大小小的漫畫風黑白畫,挺有趣的,不妨細看。

然後就到甜品,兩露均沾。黃豆粉另上,吃時才加,份量不少。

外頭脆,中心像年糕煙靱,熱食會更沾粉更好咬口。我喜歡它沒甚麼甜味,反而有米香,整體不錯。

酸菜魚的份量多,留了一點隔天吃,還是很美味。我希望下次去吃的時候是可以是晚上,在餐廳內跟朋友或家人一起分享呢!
15 分鐘 (外賣自取)
  • 老壇酸菜魚
  • 雨露均沾
成日聽佢講好鐘意呢度嘅酸菜魚~今次終於抽到時間, 同我嚟試一試佢口中啖啖肉 好好味胎名物喇~我哋兩個人, 細酸菜魚配兩個小食, 份量啱啱好啊~佢好鍾意望街嘅風景, 呢度有兩邊開揚嘅玻璃窗, 佢可以邊食邊望街超開心~ 刀拍前男友 涼拌青瓜 好夾酸菜魚, 開胃 又 refreshing, 仲好夠份量, 唔會到喉唔到肺~五香牛展我呢個牛魔王, 食得好滿足~忍唔住要開動啦可以令佢食得咁開心咁滿足嘅酸菜魚, 真係好味喎! 湯底 惹味開胃, 魚片 厚身 滑捋捋啖啖肉, 配埋米線食 好好味呀~

成日聽佢講好鐘意呢度嘅酸菜魚~

我哋兩個人, 細酸菜魚配兩個小食, 份量啱啱好啊~

刀拍前男友

五香牛展
我呢個牛魔王, 食得好滿足~

忍唔住要開動啦
  • 五香牛展
  • 刀拍前男友
  • 老壇酸菜魚(小份)
2021-01-21 292 瀏覽
天氣咁凍個人都特別懶 唔想煮飯😂6點後無得堂食 唯有買反屋企食想食暖笠笠嘅嘢同辣嘢就突然諗到酸菜魚 廚十三老壇酸菜魚想試好耐 難得喺附近就決定揀呢間餐廳外賣餐廳佈置好有特色 地方潔淨寬敞服務員嘅態度都非常好👍🏻我揀咗小份既酸菜魚for2-3人份另外再加左2個配菜 萵筍片同土豆片份量好足料 有成兩大碗湯☺️返到屋企轉左倒落個大盤 都仲有好多淨🙈可以分到多一餐😂😂餐廳好貼心 魚同湯係分裝❤️咁就唔怕魚片浸係熱湯太耐會過熟依然保持到魚片嘅滑嫩而佢哋採用嘅魚片係鱸魚肉啖啖肉 無骨👍🏻👍🏻👍🏻同埋好新鮮 一啲魚腥味都冇酸菜都好出色 唔係一味得個酸好有層次感 唔會搶咗個辣味😋辣味係會令到你不停想再食另外再訂多咗個手撕雞😊都好好食~雞肉唔鞋口好惹味☺️☺️
天氣咁凍個人都特別懶 唔想煮飯😂

都好好食~雞肉唔鞋口
好惹味☺️☺️

外賣自取
2021-01-17 252 瀏覽
好耐都冇出街食啦,變咗買外賣,又好想食酸菜魚上網search 下,銅鑼灣有間餐廳有酸菜魚外賣,估唔到酸菜魚喺屋企都食得到,真係正啦就決定係銅鑼灣買個外賣返屋企酸菜魚再配咗午餐肉 米線 雲耳 做配菜好大兜份量都十足 ,白雪雪嘅魚塊,放到落湯裏面 ,等一等就食得魚塊非常的鮮嫩,配埋辣度十足嘅酸辣湯汁,真係百般滋味在心頭 嗰個汁嘅配料非常豐富,除咗酸菜之外再加嫩滑嘅午餐肉,份量十足,我始終都係最鍾意嘅魚塊,非常新鮮,切得又夠薄食,好入口即溶感覺,十分之正
好耐都冇出街食啦,變咗買外賣,又好想食酸菜魚
上網search 下,銅鑼灣有間餐廳有酸菜魚外賣,
估唔到酸菜魚喺屋企都食得到,真係正啦
就決定係銅鑼灣買個外賣返屋企

魚塊非常的鮮嫩,配埋辣度十足嘅酸辣湯汁,真係百般滋味在心頭

2021-01-16 234 瀏覽
酸菜魚在香港愈來愈歡迎,新開了不少專門食酸菜魚的餐廳。朋友推介了這家很正宗的廚十三老壇酸菜魚,地點方便易找。餐廳裝修新穎,環境寬落,座位舒適,是朋友聚會的好地方。老壇酸菜魚 大份份量超級大碟,用上了兩條魚的魚肉煮成,面鋪满了辣椒和花椒等,香濃惹味。辣度適中,濃郁美味,酸味也很足,魚肉雪白嫩滑,入口滑溜,鮮甜入味。酸菜和寬粉等配料很多,味道層次豐富。避風塘魚腩即叫即炸,熱辣辣,味道惹味,外脆內軟,魚肉嫩滑香甜,帶微辣。白灼菜心新鮮爽脆,份多大,清爽解辣。紅糖冰粉配料豐富,有蒟蒻,冰粉,啫喱等,紅糖味濃郁香甜。

餐廳裝修新穎,環境寬落,座位舒適,是朋友聚會的好地方。

老壇酸菜魚 大份

避風塘魚腩

白灼菜心
新鮮爽脆,份多大,清爽解辣。

紅糖冰粉
配料豐富,有蒟蒻,冰粉,啫喱等,紅糖味濃郁香甜。
2021-01-10 183 瀏覽
天氣變得好凍,堅想食d熱野暖下,而且口啖啖,突然有癮想食酸菜魚,所以簡左間近屋企附近既廚十三老壇酸菜魚外賣自取有88折,加上疫情關係,所以拎回家食。Menu上面選擇左份小份酸菜魚,for2-3位用,再加再 d配菜,都可以食到好豐富。拎到家後,酸菜魚and熱湯分裝!確保魚片唔會過熟,魚片用上爐魚片,肉質細緻嫩滑,份量都幾多!再放入熱湯內加熱,酸菜魚湯既味道夠哂香濃!花椒粒極具提升左味道層次,爐魚片吸左湯頭既味完全發揮出來,越食越想食,好惹味。之後另加既配料蓮藕片好清新爽脆,午餐肉亦都入哂味,再配襯白飯一齊食,非常暖胃。整體好食又惹味,外賣回家吃亦 keep到水準,讚!

爐魚片吸左湯頭既味完全發揮出來,越食越想食,好惹味。

整體好食又惹味,外賣回家吃亦 keep到水準,讚!
外賣自取
2021-01-05 196 瀏覽
自從疫情開始,暫時都未能去深圳吃個美味酸菜魚,幸好廚十三這裡能夠讓我吃餐勁。店內有180度全高玻璃窗,採光度十足,樓底很高空間感大,而且座位都很闊落舒適。老壇酸菜魚(大份)雖然餐牌上建議大份是3人份量,但我們2人很久沒嚐過酸菜魚,所以便立即下單了。酸菜魚份量當然充足,魚肉都已經去骨,很鮮甜嫩滑,配以香濃的酸菜湯底,簡直是享受。而且我們還追加了寬粉及青筍片,可以完美地品嚐湯底。米飯白飯還真的很大碗,吃起來很軟綿綿很絲苗。避風塘魚柳吃完酸菜魚,還想再吃些香口的餸菜,於是便選了這道避風塘魚柳,魚塊被炸得外香脆內滑嫩,紅辣椒雖然很多,但卻不會太辣。白灼菜心當然要吃些蔬菜來均衡飲食,菜心很嫩綠清甜,只淋上少許豉油便已經非常健康美味。紅糖冰粉冰粉也是我其中一款很愛吃的甜品,滑嘟嘟加上冰凍的口感,配以紅糖,作為甜品是一流的。
老壇酸菜魚(大份)
米飯
白飯還真的很大碗,吃起來很軟綿綿很絲苗。
避風塘魚柳
白灼菜心
紅糖冰粉
2020-12-14 333 瀏覽
一直都好想食呢間酸菜魚,今日終於搵到朋友同食喇玄米綠茶老壇酸菜魚(2人份)職員端一上檯,都令我哋都好驚歎因為份量超級大呀!咁樣就可以睇到究竟有幾大酸菜味道好惹味,酸度岩岩好至於辣味,唔會太辣,有種後勁既辣反而更有吸引力酸味與 辣味平衡得好好魚塊係超厚肉又夠滑我地仲加左粉絲,粉絲吸湯一流吸哂酸菜湯既精華,超好味仲有加左豆腐&青荀片豆腐既豆味好香,雖然略嫌唔夠滑,但豆香真係好突出荔枝風味梳打特飲呢杯特飲完全係解辣之選雖然一開始覺得酸菜魚唔算好辣,但食到差唔多尾聲,後勁既辣開始澎湃真係要飲呢杯特飲先得
一直都好想食呢間酸菜魚,今日終於搵到朋友同食喇

玄米綠茶

老壇酸菜魚(2人份)
職員端一上檯,都令我哋都好驚歎

因為份量超級大呀!

咁樣就可以睇到究竟有幾大

酸菜味道好惹味,酸度岩岩好

至於辣味,唔會太辣,有種後勁既辣反而更有吸引力

酸味與 辣味平衡得好好

魚塊係超厚肉
又夠滑

我地仲加左粉絲,粉絲吸湯一流

吸哂酸菜湯既精華,超好味

仲有加左豆腐&青荀片
豆腐既豆味好香,
雖然略嫌唔夠滑,但豆香真係好突出

荔枝風味梳打特飲
呢杯特飲完全係解辣之選