2009-08-13 28 瀏覽
廿蚊牛雜,樣樣都有d,牛膀,肺,牛肚等等..好大盒!牛雜炆得很入味,加埋甜醬芥辣食好好味另外柚皮都做得好出色...炆得好稔,索曬d牛雜汁,唔會食到苦澀味!好正...
廿蚊牛雜,樣樣都有d,牛膀,肺,牛肚等等..好大盒!
牛雜炆得很入味,加埋甜醬芥辣食好好味
大大盒
大大盒
2009-06-08 137 瀏覽
由於女朋友唔食 牛肺, 牛膀. 所以叫左$20牛雜走 〝膀肺〞不過就 +左好少人知GE〝天梯〞 同埋柚皮,蘿蔔,豬紅, 豬皮.哩間牛雜檔歷史悠久, 我哥中學時期都成日幫襯, 但我就近哩3,4年先開始幫襯究竟牛〝天梯〞係咩東東黎架話說有一次, 我聽到前面個阿叔叫〝牛天梯〞. 我覺得非常好奇, 但又驚佢係牛GE生殖器......... 所以就無跟住叫.而番到屋企問人. 先知到, 原來〝牛天梯〞係指 〝牛GE喉嚨 & 氣管〞咁解喎.所以就放心黎試下柚皮, 吸收晒D汁, 食落好似海棉咁, 幾正架. 一定要試蘿蔔, 一時時入味, 要睇下個日多唔多人叫蘿蔔. 入味個D都未常好味架, 因為佢個湯真係無得頂@@豬紅, 有少少湯味, 不過佢本身都有D味. 但 唔會好似食神〝豬紅一夾就散, 失敗!〞牛肚, 好腍好入味牛腸, 唔太肥, 亦好入味, 不過唔係成日有. 試過有幾次去都無牛腸.牛心, 口感似牛脷. 亦都好入味架.牛〝天梯〞, 分三部份1. 好似D豬軟骨咁, 一條條彎GE楕圓柱體. 應該係氣管軟骨, 鍾意食軟骨GE人一定要試. 2. 有時有D薄薄地好似膜GE肉, 應該係氣管GE肌肉. 咬落去爽爽地,

究竟牛〝天梯〞係咩東東黎架

所以就無跟住叫.
所以就放心黎試下

柚皮, 吸收晒D汁, 食落好似海棉咁, 幾正架. 一定要試

牛肚, 好腍好入味
牛心, 口感似牛脷. 亦都好入味架.

牛〝天梯〞, 分三部份
2. 有時有D薄薄地好似膜GE肉, 應該係氣管GE肌肉. 咬落去爽爽地, 口感幾特別.
3. 軟骨連肉, 應該係喉嚨部份, 有時哩度GE軟骨比較硬, 但D肉會好食D.

不過牛雜膽固醇高少少.....唔好成日食, 一個月食1,2次都OK GE.
另外, 我覺得老闆剪牛雜GE份量, 會比D姐姐剪GE多.

不過近哩幾次去, 老闆都係坐係對面睇, 得D姐姐剪

不過$20有咁大盒, 仲要質素咁好都已經好抵架喇.

仲有, 加埋醬好食D
$20 牛雜- 白色一條條個D就係 〝牛天梯〞
$20 牛雜- 白色一條條個D就係 〝牛天梯〞
  • 牛〝天梯〞
1K
2009-06-03 31 瀏覽
師傅記得上次百無聊賴, 同好友食家"乜都放入窿"由佐敦行落去油麻地, 正當師傅準備揮手道別之時, 好友食家"乜都放入窿"突然問師傅知唔知廟街牛雜喺邊, 師傅擰晒頭, 於是好友食家"乜都放入窿"就帶路!本來兩位食家都食到飽, 諗住行去睇下個位置, 絕冇諗過要食, 但行到埋去見到未收檔, 加上仲要冇人, 合晒胃口, 就決定試一試佢! 師傅同好友食家"乜都放入窿"講要兩串好喇, 點知好友食家"乜都放入窿"話買廿蚊份量都唔會好多架咋, 於是就埋去買左廿蚊牛雜!剪左一輪之後, 師傅同好友食家"乜都放入窿"發覺廿蚊嘅份量都唔少喎, 唔知佢係趕收工定係真係應該有咁多呢? 不過唔理咁多, 第一時間搵個有利位置開餐! 牛雜真係咩都有, 肺, 肚, 腸, 膀樣樣都齊, 加上份量勁多, 淨係睇到已經覺得抵食! 先講牛肺, 肺入口軟熟, 而且爽口, 一d都唔韌, ,不錯; 牛肚一樣係勁腍入味, 雖然唔係金錢肚, 但依然可口, 正; 牛腸算不上太肥, 但亦一d都唔瘦, 加上炆得夠腍同入味, 掂呀; 最後牛膀亦腍, 但絕對冇異味, 真係唔錯; 最後就係個汁底, 味道夠但談不上濃, 雖然唔濃但亦唔會冇左牛雜嗰個味,

剪左一輪之後, 師傅同好友食家"乜都放入窿"發覺廿蚊嘅份量都唔少喎, 唔知佢係趕收工定係真係應該有咁多呢? 不過唔理咁多, 第一時間搵個有利位置開餐! 牛雜真係咩都有, 肺, 肚, 腸, 膀樣樣都齊, 加上份量勁多, 淨係睇到已經覺得抵食! 先講牛肺, 肺入口軟熟, 而且爽口, 一d都唔韌, ,不錯; 牛肚一樣係勁腍入味, 雖然唔係金錢肚, 但依然可口, 正; 牛腸算不上太肥, 但亦一d都唔瘦, 加上炆得夠腍同入味, 掂呀; 最後牛膀亦腍, 但絕對冇異味, 真係唔錯; 最後就係個汁底, 味道夠但談不上濃, 雖然唔濃但亦唔會冇左牛雜嗰個味, 不過如果個汁再濃d, 就更加搶口!

總括黎講牛雜質素頗佳, 環境當然唔會好得去邊, 街邊小食想點好呢? 衛生情況相信係接受到, 因為師傅食左咁多日後仍然健在, 而價錢就抵食啦, 廿蚊咁大盒, 邊道搵呢? 而呢間食店師傅亦難免同十三座牛雜比一比, 雖然兩者風格不大相同, 如果要揀後者更為師傅喜歡; 不過要數全油尖旺最好味嘅牛雜店, 呢一間一定榜上有名!

作戰到最後, 淨底三件, 好友食家"乜都放入窿"亦終於敵不過胃魔王嘅威脅, 舉手投降, 呢次絕對係師傅第一次見到好友食家"乜都放入窿"投降, 仲以食到嘔黎結尾, 厲害! 呢間食店笑臉一定走唔甩, 而有機會一定會再黎, 不過好友食家"乜都放入窿"就可能未必同行, 皆因有陰影嘛!
牛雜檔
廿蚊牛雜
$10 (宵夜)
牛雜檔
廿蚊牛雜
2009-03-01 33 瀏覽
是晚獨個兒跑去電影中心看戲,卻在麵店遇上同樣是獨自看電影的老朋友。一碗粉麵,豈能滿足太公那口腹之慾;趁電影未開場,捉住朋友去這家牛雜加餸。眼看小小的店子總是圍滿的都是人,各店家叫出自己想吃的部位的名稱。碰巧,二人都是不吃牛雜之怪人,只要了魚蛋和柚皮各一串。這裏的袖皮是太公的至愛;因為這裏的牛雜用料新鮮,而且鹵水汁也夠香,柚皮索了牛雜汁,鮮甜得很。不過不知是否因為生意好了,柚皮的澀味沒有如以前般去除得很淨盡,偶爾吃著一兩塊還殘留餘孽的 - 還好,就只那一兩塊,整體吃的感覺都令人舒暢得很。本來想再叫蘿蔔豬皮等物大快朵頤。但時間所限,只能吃最想吃的柚皮 - 別少看「一串」($7) 的份量,是外面的「串半」份量了。能以此價錢換得如此質素的食物,無怪乎每遇此店開門做生意之夜,都是站滿了人。

碰巧,二人都是不吃牛雜之怪人,只要了魚蛋和柚皮各一串。

我的柚皮,朋友的魚蛋
好不容易攝到位拍攝的剪牛雜實況!
2009-01-24 24 瀏覽
今日去老廟一會出名的四季煲仔飯,條隊有成廿人唯有轉軚.臨走前見對面有條隊排牛雜,既然到此一遊,當然唔可以空手而回,咪又去試下.一串七伩,一盒二十伩,第一次食,當然貪心d要一盒啦.除了牛雜,還要了柚皮同蘿蔔.開心之時,提起相影拍了兩張,之後俾啊姐阻止了.拿住盒牛雜行過兩個舖位,即時享受一下平民風味.所有的食物鹵得入味,鹵水香甜.柚皮好稔,蘿蔔無渣.伴上三色醬更美味.個人雖不愛牛雜,但覺得這實值得一試!

$10 (其他)
2009-01-20 21 瀏覽
再一次來到廟街這間隱藏檔口買牛雜,晚飯時段的鴉打街,兩條人龍兩條戰線,一條是四季煲仔飯門口,一條是廟街牛雜.兩個人可吃得多一點,要一份蘿蔔,一份柚皮,一份牛雜,再加牛腸.當牛雜奉上我面前,正想舉機之時,店員慌張地說:{不要影相.}唯有拿出街外,才替其拍個照留念.作為香港街頭小吃的核心,此店長期受到食客吹捧,自然有些料子.柚皮質如海綿,但苦澀味未盡除去,蘿蔔香甜沒有渣,牛雜的牛肺很爽,其他部位同樣入味,牛腸亦肥味.此店的鹵水也很香甜,鹵出來的牛雜,份外好吃.當然來到老廟,大家志不在牛雜,純悴為了篤兩串的那種過口癮.如果想吃得刁鑽一點如牛沙瓜,此小店幫不到你.

呢度係我第二次買嚟食, 叫咗$20牛雜, 都係以下d食家所講有嘅餸, 真係多款, 尤其柚皮我最鐘意呢~吸哂d肉汁味呀!只要你食過一次, 你一定會心掛掛想再有下次!不過呢度唔係晚晚有, 我試過有次帶媽同妹嚟冇開到, 所以要食佢都要講綠份...
$10 (宵夜)
  • 柚皮同腸!
2008-11-30 17 瀏覽
當我排緊四季之時, 見到對面有人又排緊隊, 咁就洗左男朋友去排隊買左20蚊一盒既牛雜番黎, 有魚旦, 牛肚、膀、腎?、腸、肺等,豬紅,豬皮嘩~樣樣都好似好好味咁, 佢賣7蚊一串, 真係好抵食喎~新鮮熱辣辣, 仲正過深水步喎真係...樣樣都爽口彈牙, except牛肺之外, 因為本人唔食...而豬紅又勁熱, 食晒所有野先食佢, 都仲係辣口咖!!!唔怪得之佢咁多人排啦~ 抵食!
嘩~樣樣都好似好好味咁, 佢賣7蚊一串, 真係好抵食喎~
新鮮熱辣辣, 仲正過深水步喎真係...
而豬紅又勁熱, 食晒所有野先食佢, 都仲係辣口咖!!!

唔怪得之佢咁多人排啦~ 抵食!
有醬有汁wakaka!
食左一半都仲係熱辣辣~
有醬有汁wakaka!
食左一半都仲係熱辣辣~
  • 豬紅
2008-07-31 11 瀏覽
友人愛吃牛雜, 昨晚帶埋佢一齊處女下海!2人要了1盒$20牛雜.友人不愛下醬料吃牛雜, 覺得味道不夠;我就拌著甜醬芥醬食, 覺得味道尚可肺炆得夠林, 平時很怕食肺的我, 也吃了好幾塊;膀就林得黎散哂, 不過都不失美味都可算平靚正了.
友人愛吃牛雜, 昨晚帶埋佢一齊處女下海!
2人要了1盒$20牛雜.

友人不愛下醬料吃牛雜, 覺得味道不夠;
我就拌著甜醬芥醬食, 覺得味道尚可

肺炆得夠林, 平時很怕食肺的我, 也吃了好幾塊;

膀就林得黎散哂, 不過都不失美味

都可算平靚正了.
$10 (其他)
  • 牛雜
2008-07-30 33 瀏覽
我跟金仔也很喜歡到處散步.每次經過只要肚子還放得下我就必定要求吃牛雜!!點解!?除左佢又平又抵之外,因為每次食番就會念起金仔,嘿嘿所以吃牛雜我都只會和金仔來時才會一起吃.$20一大盒!一口又一口.香香熱熱的,讚
我跟金仔也很喜歡到處散步.
每次經過只要肚子還放得下我就必定要求吃牛雜!!
點解!?除左佢又平又抵之外,
因為每次食番就會念起金仔,嘿嘿
所以吃牛雜我都只會和金仔來時才會一起吃.
$20一大盒!一口又一口.
香香熱熱的,讚
要排隊,但好快到
正!20蚊
平到震
$20 (其他)
要排隊,但好快到
正!20蚊
平到震
  • 牛雜
  • 柚皮
2008-03-22 31 瀏覽
第一次來食7個人叫了35元牛什,真的好好食,好入味,但又不會太咸,而且d牛肺和牛肚都好軟,好好食!!35元的份量,比只叫7串7元一串的份量好似還多很多,有機會可以來試試呀~這一檔比我家附近(near kowloon bay mtr)的牛什檔更好食!我不太識形容,總之就好好食!!
第一次來食

我不太識形容,總之就好好食!!
2008-03-02 16 瀏覽
我並實唔肯定係唔係呢檔,但係各式各樣既線索又好似同大家講既幾吻合,包括要排隊買,喺煲仔飯附近..我都拮左串牛什食,佢既牛肺好好食,牛肚都唔靭,我唔食榜,所以走左榜,加d芥辣食好香口!咁好食既野,一定要同大家分享!yeah!

咁好食既野,一定要同大家分享!

yeah!
2008-02-18 32 瀏覽
吃完四季,才來試過究竟。接過牛什後我甚麼醬也沒有落,要吃原味的。發現份量也不少,都有10小件以上吧。腸、牛膀、肺及肚都是水準之作,特別是膀好吃!如果沒有落醬,都覺得可以,吃到那些五香汁,但始終不是我所吃過最高水準的牛什。有水準的街邊牛什難求,下次會再來了。
吃完四季,才來試過究竟。

有水準的街邊牛什難求,下次會再來了。
2008-02-15 7 瀏覽
前幾日同老公黎廟街食興記煲仔飯,途中經過這裡見到開了店,於是去左排隊買,已經第二次幫襯,依然係大大盒,好抵食,加埋甜醬芥辣,熱辣辣食仲好味^^
2007-12-16 15 瀏覽
以前這位置有一檔炸大腸, 令我了解到炸大腸原來係咁好味嘅。好幾年前已變成一檔牛雜檔, 一直提不起興趣去嘗。直至夜深, 看畢電影, 有人想吃夜宵, 便叫了十元蘿蔔膀腸。蘿蔔帶苦有渣, 可能是邊位的原故, 不太對口。牛腸是我最怕的口感, 又唔肥又唔香, 腸衣仲"界口"的。委實不喜歡。牛膀又粉又稔, 是幾高水準的。可惜用來塗醬料的幾支木筷子"流流地", 整支掃整支棍都仲似樣d啦, 搞到不能塗到我喜歡的甜醬芥辣!在冬天晚上吃一頓夜宵, 只欠了那刺骨的寒流。係咪開少d冷氣, 香港的冬天就會返來?