2024-08-02 448 瀏覽
又一個Happy Friday, 今日同同事去左灣仔搵麵食, 經過大王東街, 見到有間叫廣麵子, 最出名係切腩四寶撈粗同魚皮、魚片日日新鮮炸. 咁我都就揀呢間啦.我地分別叫左切腩四寶撈粗, 鮮奶油多士, 淨魚蛋魚片, 雜果賓治同消脂青檸.切腩四寶撈粗有切腩, 魚蛋, 魚片, 牛丸同雲吞. 切腩有爽脆口感, 有D位置有肥膏更加特出切腩香味. 魚蛋, 魚片, 爽滑彈牙, 果然係新鮮.鮮奶油多士, 多士香脆, 加上一大塊邪惡牛油, 又香又滑. 好味.最後要講就係個撈粗, 顏色比較深, 以為味道較咸, 點知只係錯覺, 味道好清香, 加上粗麵爽口, 加埋佢個祖傳自家製辣椒油, 味道即刻昇華.

切腩四寶撈粗有切腩, 魚蛋, 魚片, 牛丸同雲吞.

2024-08-01 368 瀏覽
呢日來到灣仔地鐵站附近大王東街呢間“廣麪子”,原來正如朋友所講,真係好多人,唔緊要吖,為咗美食等多陣係值得嘅。嗌咗個有豐富材料雲吞、切腩、牛丸和魚蛋片的“切腩四寶撈麵”,咦,好似有五寶喎,魚蛋和魚蛋片一齊計就四寶,分開計就五寶,攢咗一寶😄😄睇下其中的“切腩”牛味濃郁,够晒冧身,好正 ;“雲吞”亦大大粒,內有好多鮮蝦;"牛丸"彈牙爽口;鮮制魚蛋,魚蛋片食得到同平時吃嘅好唔同的新鮮的味道,店家話係即日製作嘅。除咗魚片,“酥炸魚皮”亦係即日炸,香脆可口,再配送埋的蔥花湯,非常之好味。由於切腩是比一般腩牛肉味道更濃,因此又嗌咗個“浄清湯切腩”,食得更暢快。今次食切腩,下次試吓爽腩、坑腩、崩沙腩。“蠔油菜心”細細條,非常幼嫩,非常之甜口,必須一讚。估唔到有 “雜果賓治”嗌,朋友點咗,至於我當然叫個“消脂青檸”飲品,呢度唔會淨係得咖啡,奶茶飲,我鍾意💗

好耐冇食過 傳統嘅撈麵 我即刻op 吓邊度有得食 ,等我搵番懷舊嘅味道☺️去咗灣仔大王東街嘅廣麵子 ,佢出名嘅係牛腩同埋 炸魚皮 ,牛腩一定要食沙崩腩,佢嘅炸魚皮,魚片日日新鮮炸,冇奶油唔試一下環境都唔錯 坐得舒適 佢坐位都有好多 唔會逼逼夾夾咁 我點咗個魚片同牛腩雙併撈粗,而家仲可以免費轉做崩沙腩,撈粗份量剛剛好,崩沙腩切得都大大舊,咬落比較冧身,佢嘅沙崩腩冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻魚片新鮮 彈牙,撈麵調味啱啱好 配埋佢果碗湯,湯好清甜,食落好有經典西灣河麵家嘅味道我仲叫咗杯消脂青檸梳打,清新好味,食完都唔夠喉,叫多個鮮油奶多士,嘩,呢個不得了,厚多士夾住厚厚嘅牛油,再加上煉奶,食到我lam lam 脷,食完要跑返10km 8km 先得

環境都唔錯 坐得舒適 佢坐位都有好多 唔會逼逼夾夾咁

2024-07-25
2024-07-29 308 瀏覽
新分店,終於唔洗山長水遠去老舖先食到啦,好感動😊清湯沙爽腩🥰🥰🥰🥰🥰$190大大碗,特登想黎食清湯腩既,人多可以叫一大碗share,因為真係好多好多好多,超值👍爽腩夠淋夠嫩,唔會干柴,牛味鮮,食得出好新鮮唔會肥膩,唔洗驚食牛腩會膩。新鋪keep到老鋪既品質👍👍👍切腩四寶撈粗﹕一個人黎食,呢個就滿足晒你所有既願望🥰魚片頭都中係名物之一,必試👍魚蛋、牛丸好彈牙;雲吞有蝦,皮薄,正另外,仲有好多唔可以唔試既野😌辣椒油﹕夠辣,夠香,鍾意食辣嘅一定要加,味道提升到另一個層次~
新分店,終於唔洗山長水遠去老舖先食到啦,好感動😊

清湯沙爽腩🥰🥰🥰🥰🥰
新鋪keep到老鋪既品質👍👍👍

切腩四寶撈粗﹕
一個人黎食,呢個就滿足晒你所有既願望🥰

另外,仲有好多唔可以唔試既野😌
  • 清湯沙爽腩
2024-07-27 287 瀏覽
昨天下午與朋友來到位於灣仔大王東街的「廣麪子」,一家老字號的餐廳,麵食已有傳統50年味道,更擁有豐富的家傳手藝和獨特的辣椒油秘方。這裡以新鮮的魚皮、魚片炸製為招牌。 我們今次專程來試試他們的切腩四寶湯米粉和切腩三併湯幼麵等傳統美食。切腩四寶湯米粉,包括牛腩、魚蛋、牛丸、雲吞等食材,每一口都充滿了濃郁的鮮美味道。特別推薦的是切腩,質感極為軟嫩,入口即化,醇厚的湯汁讓人回味無窮,可能是我吃過最好吃的牛腩肉,我極致推介。另外,切腩三併湯幼麵也同樣美味,裡面有魚蛋、魚片、墨魚丸,每一口都帶來滿滿的滿足感。 除了主打的麵食外,香口小食也非常出色。招牌酥炸魚皮、即炸雲吞和鮮油奶多士等小食,口感酥脆,香氣四溢。我自己特別喜歡即炸雲吞,外面鬆脆,內裏包裹著雲吞餡料,再點上酸甜醬,每一粒的口感都豐富美味。 麵食搭配蠔油菜心和消脂青檸,平衡了整體的口味。 在「廣麪子」用餐,不僅可以品嘗到美味的麵食和小食,更能感受到溫馨舒適的用餐環境,服務人員亦熱情周到。最令人感動的是「廣麪子」的價格十分合理,絕對物超所值。在這裡用餐,不但可以飽肚滿足,還能感受到美食的魅力,享受舒適愉悅的用餐時光。 #廣麪子#灣仔大王東街

麵食搭配蠔油菜心和消脂青檸,平衡了整體的口味。

#廣麪子
#灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖
2024-07-23 395 瀏覽
行完書展,過嚟食個早飯先返屋企清湯切腩湯麵 $50馳名清湯腩,當然要試,望過食評,知道呢度出品份量足,所以點咗扣底,麵底都仍然唔算少切腩魚片撈麵 $64承傳筲箕灣麵店,魚片亦係日日新鮮炸,切腩少肥得嚟,軟腍重牛味,難怪晚飯時段七點左右已經售罄,想食嘅,要早啲喇~蠔油菜 $26酥炸魚皮 $26標磅每日新鮮製造,酥脆香口,份量唔少㗎,絕對係必點嘅人氣小食消脂青檸 +$18/杯即青檸梳打,推介走甜,每杯半粒新鮮青檸,解膩,消暑又消脂,健康飲品之選西多士 $28最後加多件鮮油西多,即點即製,上枱時目測有5cm厚度,好耐無食過,見到都開心

行完書展,過嚟食個早飯先返屋企

清湯切腩湯麵

西多士 $28
  • 酥炸魚皮
  • 清湯切腩
2024-07-13 322 瀏覽
第一次食廣麵子的時候,是心情好差的一日。當日,我收到一個我一早知的傷心消息。買了個四寶撈粗就獨個身返回辨公士室食。明明切腩很好吃,非常淋,而且牛丸非常新鮮,但看着因為是外賣而放硬的撈麵,我吃着吃着,不其然哭起上來。傷心的時候,再好的美食也啖而無味;吃罷吃罷,明明是好吃的撈粗,也變硬了。今日,我決定再試一試堂食,原來堂食四寶撈粗,是好食好多。堂食的撈麵,是熱的,不是冷的,而炸雲吞都炸得好新鮮,外脆內彈牙,而且唔係豬肉雲吞,係有蝦的。很好吃,真的很好吃。心灰的時候,不如走出街外呼吸新鮮空氣。
第一次食廣麵子的時候,是心情好差的一日。

當日,我收到一個我一早知的傷心消息。

今日,我決定再試一試堂食,原來堂食四寶撈粗,是好食好多。

很好吃,真的很好吃。

四寶撈粗

心灰的時候,不如走出街外呼吸新鮮空氣。
2024-07-12
20 分鐘 (堂食)
四寶撈粗
  • 炸雲吞
一向都係安利大排檔嘅老粉 足足有50年歷史切腩片頭撈粗係我嘅最愛🩷廣麵子係副線 唔使次次都入筲箕灣食-先講重點重點重點:就係⭐️切腩&辣椒油(如果食辣)平時買一樽要$120 堂食任加唔嬲‼️點解我哋會嗌咗咁大碗 !淨切腩其實有原因㗎!因為我哋食咗一碗之後覺得超好食,朋友又生酮飲食,所以我哋另外嗌咗碗分享一齊食超濃郁的牛肉味入口即溶,完全唔會黐牙 師傅切工好好 😌肥瘦適中好靚-切腩雙拼撈麵-首先要讚吓撈粗麵,好有咬口可能我重口味 豉油汁好香濃魚片頭,高質爽口彈牙鮮油多,都係必嗌!$16抵食魚蛋重魚味 彈牙彈牙!$44 雙拼 價錢合理仲有咩如果食得辣,不妨加多兩匙羹 辣椒油油菜揀咗菜心,好新鮮👋🏻切
一向都係安利大排檔嘅老粉

足足有50年歷史
切腩片頭撈粗係我嘅最愛🩷
廣麵子係副線 唔使次次都入筲箕灣食
先講重點重點重點:

點解我哋會嗌咗咁大碗 !淨切腩
超濃郁的牛肉味
入口即溶,完全唔會黐牙

師傅切工好好 😌肥瘦適中好靚

切腩雙拼撈麵
首先要讚吓撈粗麵,好有咬口
可能我重口味 豉油汁好香濃
魚片頭,高質爽口彈牙

鮮油多,都係必嗌!$16抵食

魚蛋重魚味 彈牙彈牙!$44 雙拼 價錢合理

仲有咩

如果食得辣,不妨加多兩匙羹 辣椒油

油菜揀咗菜心,好新鮮👋🏻切

• 切腩
  • 鮮油奶多士
  • 魚蛋
  • 魚片
2024-07-11 260 瀏覽
今日我去咗間隱世老字號粉麵店。首先介紹個原條切魚片,一上枱已經見到魚片色澤鮮明,張新鮮嘅魚肉餃爛打碎,用咗簡單嘅調味,製成魚片之後拎去炸,保持咗魚肉原本嘅鮮甜,入口彈牙,外皮香脆。🐟之後試咗個南乳豬手撈粗麵,呢個係我嘅最愛。豬手煮到非常入味,南乳香味濃郁,每一啖都充滿濃濃嘅南乳香味。豬手嘅皮同脂肪部分炆到非常軟腍,肉質亦都唔會乾柴。搭配粗麵,啲麵吸收咗豬手嘅汁,食起嚟口感豐富,係好滿足。🍜再嚟就係鮮油奶多COMBO,跟餐飲品係凍檸茶。呢個combo係經典之選,香濃嘅奶多細細烘烤到金黃,牛油同煉奶完美融合,配埋凍檸茶,茶香清新解膩,檸檬嘅酸味同茶嘅香氣相得益彰。🥪🍋最後介紹個浄切腩四寶,有切腩、牛丸、墨丸同魚片。每樣都係嚴選食材製作,切腩肥瘦適中,煮得軟腍入味,口感豐富。牛丸彈牙,肉味濃郁。墨丸細緻彈牙,咬落仲有少少墨魚粒。
今日我去咗間隱世老字號粉麵店。

2024-06-25 201 瀏覽
切腩系列加$1可以轉沙腩切腩四寶撈粗 $72沙腩四寶河粉 $62四寶有每日新鮮炸嘅魚片、黑椒味好重既牛丸、包滿呈粉紅色蝦肉嘅雲吞、大大粒彈牙白魚蛋撈麵乾身唔會濕濕地,味道調教到啱啱好!蠔油菜 $26可選菜心/生菜🥬一碟菜心份量好多,蠔油放側邊菜心新鮮綠色,食落好甜特色飲品🍸雜果賓治 $18凍奶茶 $10鮮奶油多士好可愛細細份多士脆口,中間夾住份牛油淨係拎上手麵已經爆晒牛油出泥食落口每一啖都充滿牛油好邪惡但又好好味呀
切腩系列加$1可以轉沙腩
切腩四寶撈粗 $72
沙腩四寶河粉 $62

撈麵乾身唔會濕濕地,味道調教到啱啱好!

蠔油菜 $26
可選菜心/生菜🥬
一碟菜心份量好多,蠔油放側邊
菜心新鮮綠色,食落好甜

特色飲品🍸雜果賓治 $18
凍奶茶 $10

鮮奶油多士
好可愛細細份
多士脆口,中間夾住份牛油
淨係拎上手麵已經爆晒牛油出泥
食落口每一啖都充滿牛油
好邪惡但又好好味呀
2024-06-21 153 瀏覽
天氣熱我自己好想食湯粉麵,偏偏朋友又唔係好鍾意食湯粉麵,竟然在這間餐廳見到夜晚都有西多士食,咁就入去食開宗名義,我就係想墨丸河墨丸夠彈牙,河粉係一條條好完整, 唔會一夾就斷感覺都有經典西灣河麵家的味道原味炆腩有好多牛腩同埋有好多牛筋 又入味有香濃炸魚皮覺得包裝幾好,有紙袋入住打開個袋已經聞到魚皮的香味魚皮會跟一碗湯魚皮完全冇油益味,細問下原來係魚皮日日新鮮炸, 唔怪得脆得嚟又唔油膩朋友要咗杯雜果賓治加西多 真的很有下午茶的味道西多的確唔錯,西多夠厚身,內脆外遠上面牛油夠香,另外餐廳配咗糖漿, 好有傳統港式的味道朋友今日晚餐係全包宴,所以就揀多個鮮油多士鮮厚切牛油的魅力真的不少外脆內軟陣陣牛油香朋友今餐食得很開心

開宗名義,我就係想墨丸河
墨丸夠彈牙,河粉係一條條好完整, 唔會一夾就斷
感覺都有經典西灣河麵家的味道

原味炆腩
有好多牛腩同埋有好多牛筋
又入味有香濃

炸魚皮覺得包裝幾好,有紙袋入住

打開個袋已經聞到魚皮的香味

魚皮會跟一碗湯

朋友要咗杯雜果賓治加西多
真的很有下午茶的味道

朋友今日晚餐係全包宴,所以就揀多個鮮油多士
鮮厚切牛油的魅力真的不少

• 墨丸河
  • 鮮油多士
  • 酥炸魚皮
2024-06-20 123 瀏覽
以前係筲箕灣久唔久都會食廣麪子,估唔到以家係灣仔附近返工都食得返呢種懷舊傳統味道。同朋友叫左個切腩四寶湯河&切腩四寶撈粗,湯底濃厚但唔喊,魚蛋新鮮彈牙,雲吞有出面食唔到既鮮甜味,黑椒牛丸勁香,朋友唔食辣都話好食。炸魚皮新鮮炸好之後再用紙袋包好上台,打開好有儀式感,炸魚皮好脆,浸一陣熱湯再食聽到炸啦炸啦聲。朋友最鐘意厚條切魚片,厚切彈牙,口感超好。我就最欣賞生菜,新鮮到好似現摘現煮咁,唔洗點蠔油都好味。最後一人一杯雜果賓治,炎夏降溫好物,大滿足!

朋友最鐘意厚條切魚片,厚切彈牙,口感超好。

我就最欣賞生菜,新鮮到好似現摘現煮咁,唔洗點蠔油都好味。

最後一人一杯雜果賓治,炎夏降溫好物,大滿足!
2024-06-18 111 瀏覽
「廣麪子」原來係筲箕灣東大街遠近馳名「安利大排檔」嘅年輕副線,店內裝修新穎,深藍色同白色嘅瓷磚配搭令到成間舖頭好有活力,好時尚。店內同安利大排檔主打嘅菜式一樣,招牌炸魚皮、切腩、魚蛋魚片、鮮油奶多士等等,粉麵款式多元化。午飯時段餐廳好旺場,店內座無虛席,出邊仲有好多人排隊,果然係老字號!試咗個招牌切腩魚片河,切腩肥瘦啱啱好,唔會太韌,魚片每日新鮮炸,有魚肉嘅鮮味,冇多餘嘅油炸味,好彈牙。河粉煮到好腍,吸收埋湯嘅精華,非常推介。如果鍾意食辣嘅朋友,一定要加餐廳秘製嘅辣椒醬,用咗十幾款材料炮製,第二度試唔到呢種香辣味,辣得嚟又唔會太搶口,蓋過咗魚片嘅鮮味。另外試咗炸魚皮,魚皮都係每日用黃鱔皮新鮮炸,脆卜卜,仲可以浸落湯再食。餐廳好貼心,⼀早用咗細紙袋pack好一袋袋魚皮,方便客人外賣拎走。廣麪子 (灣仔)📍灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖

廣麪子 (灣仔)
📍灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖
2024-06-12 90 瀏覽
同朋友仔夜晚嚟到灣仔食晚餐,見到好吸引嘅魚蛋粉就入咗去試下啦!原來呢間廣麵子係西灣河好出名嘅麵家班底!魚皮魚片更係每日新鮮整,我哋當然要叫番條食啦😀 份量係幾人份,好彈牙的😗另外都嗌咗雙拼魚蛋加墨魚丸,另加紫菜添!墨魚丸有驚喜,有濃厚魚味🤤朋友仔嗌左炆牛腩拼雲吞伊麵😌牛腩幾入味又淋,雲呑滑滑的❤️加18蚊嗌咗cream chocolate 🍫 好creamy 唔會太甜,不過一個人飲真係邪惡😆😆鮮油多16蚊有2件,好厚身!同牛油&煉奶夾好夾,一啖食味蕾衝擊力max ❤️❤️#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

份量係幾人份,好彈牙的😗

朋友仔嗌左炆牛腩拼雲吞伊麵😌牛腩幾入味又淋,雲呑滑滑的❤️

2024-06-11 67 瀏覽
OT夜晚就嚟到廣麵子食飯,同同事一齊嗌咗幾款野share😋😋我哋嗌咗一個招牌切腩四寶撈麵,佢係跟一碗湯所以可以背住食!腩肉都幾入味又唔會太硬,牛丸超正😛😛另一個嗌左雙併牛丸雲吞伊面,雲吞都幾彈牙!必點鮮油多!勁正,多士又鬆軟加上咸香牛油同甜甜煉奶一齊食口感一流🤤🤤仲未脆卜卜的魚皮❤️❤️嗌左杯lime soda, 清爽好味😙紅豆冰大大粒,又唔會好甜😝😝#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西

我哋嗌咗一個招牌切腩四寶撈麵,佢係跟一碗湯所以可以背住食!
腩肉都幾入味又唔會太硬,牛丸超正😛😛

另一個嗌左雙併牛丸雲吞伊面,雲吞都幾彈牙!

仲未脆卜卜的魚皮❤️❤️