2009-11-04 22 瀏覽
幾年前黎過呢間德興,平時去開尖東果間,但質素都冇大分別。今年趁涼涼地就去打下邊爐,發覺差左...order親乜野,要2碟都只係黎1碟,以往嚮尖東打開,都唔會咁(雖然都唔會次次比足,但不至於每次都只比1碟)肥牛:用order紙order過4次(每次都係寫2碟),但合共只比左3碟,仲要中間第2碟等左好耐都唔比,催侍應,我諗佢冇幫我追啦,一樣都冇,之後再落紙要2碟先又係有1碟,有搵笨之嫌囉,每次order先黎一碟,有時漏單又唔黎,咁乜野叫任食??奶皇水晶飽:以前去佢度鍾意食呢樣,但係我發覺粒飽大粒左好多,厚皮左好多,以前薄皮入面奶皇又大pat,而家又厚皮,粒野大左但奶皇份量好似仲少左添,滾極浸皮都唔得透我一向覺得德興打邊爐質素係幾好,但扣晒分囉,開始減料又用奸計。
幾年前黎過呢間德興,平時去開尖東果間,但質素都冇大分別。
今年趁涼涼地就去打下邊爐,發覺差左...

2009-11-03
2009-10-23 18 瀏覽
As I only like prawn dumplings, I ordered two portions, (no photograph) so ended up with 8 har-gau’s in the box, also ordered the glutinous rice wrapped in lotus leaves.I had pre-ordered the items via phone, so it was ready when I arrived, the only thing they forgot was the chopsticks.The har-gau had too much lard in it and bit soggy, as for the glutinous rice it was not to soft and not too hard, the leaves were nice and dry.

2009-09-15 17 瀏覽
通常去德興都係打邊爐多..不過今次俾左個Suprise俾朋友仔...Book左一圍叫做 "心晴宴" ($1666) 同佢地慶祝,希望佢地鐘意今次GE生日飯啦!食物大紅乳豬全體: 個皮都唔夠脆同埋唔係好熱京式雞煲翅: 翅望落去好似好多咁..不過食落去唔係好似翅..滑嘟嘟.似花膠多過似翅彩虹珊瑚蚌帶子: 珊瑚蚌好爽口.帶子都唔錯玉環瑤柱甫: 瑤柱甫無食過唔知.不過D西蘭花就唔錯..黃金香芒海鮮卷: 完全食唔出係香芒,只係有d雜豆+沙律醬拎去炸菌汁乳龍蝦球: 唔似龍蝦.個汁都好淡..清蒸老虎班: 唔食魚.所以唔知.金蒜脆皮雞: 皮都炸得香.不過個雞就無咩味鮮蝦荷葉飯: 無試呀..不過盲 聞到好香荷葉味蓮茸桃包: 個個FD都話有D硬..所以都係唔試LU!環境一大班人黎就okay囉...又多人又有電視,所以都有D嘈架!~~~唔係難食GE,不過再去都係試下打邊爐,唔會再叫佢GE小菜喇~~~

食物
大紅乳豬全體: 個皮都唔夠脆同埋唔係好熱
彩虹珊瑚蚌帶子: 珊瑚蚌好爽口.帶子都唔錯
玉環瑤柱甫: 瑤柱甫無食過唔知.不過D西蘭花就唔錯..
菌汁乳龍蝦球: 唔似龍蝦.個汁都好淡..
清蒸老虎班: 唔食魚.所以唔知.
金蒜脆皮雞: 皮都炸得香.不過個雞就無咩味
鮮蝦荷葉飯: 無試呀..不過盲 聞到好香荷葉味
蓮茸桃包: 個個FD都話有D硬..所以都係唔試LU!

MENU
慶祝紀念
生日
MENU
2009-09-11 2 瀏覽
一班同事又慫恿我去吃火鍋,本來已經和自己說一定要減小吃火鍋,因為一定會比較不太健康,但是見同事那麼熱忱,又不想打亂他們的計畫,所以唯有應允去參加。以前去過九龍灣的德興,因為喜歡她在平日人不多,但是此灣仔就有一段不太好的經驗,就是不接受訂位,就是自己Walk-In也通常沒有兩人枱,多數留與四五人就坐,所以對她印象不是太好。1.我們6:30pm入座,但是有一條守則是要8:30pm還枱。聽知客說7:00pm已經Full house了,您話經濟差?2.一進去就感到冷氣不足夠,本來已經成身汗的我更加覺得自己的衣服可以弄出水來。很多人客要用餐牌來潑涼,證明夏天打邊爐的確是破壞環境,要是冷氣機的製冷量不足的話,擺明是攞黎辛苦;但是要開行冷氣的話,您的碳足印又多了不小。3.地方不算細,但是座位比較逼,對比九龍灣來說,那邊舒服得多,而且可以有無敵海景。不過眼見她們的侍應服務就比較傾力,為自己增加不小失去的分數。4.每人要是不喝東西的話就要港幣118元。5.我們決定要鯊魚骨湯底,味道很清甜,值得推薦與大家食客。6.火鍋生料種類算多,只是美中不足的是菜類選擇不多。要是您們想吃多些菜的話會有少許失望。7.魚片

4.每人要是不喝東西的話就要港幣118元。

5.我們決定要鯊魚骨湯底,味道很清甜,值得推薦與大家食客。

6.火鍋生料種類算多,只是美中不足的是菜類選擇不多。
要是您們想吃多些菜的話會有少許失望。

7.魚片,墨魚丸,鱔片,炸魚皮,魚肉等等成為我們進行“灼灼下”的食物。

8. 我就覺得墨魚丸水準不錯,可以叫多些來吃。

本來想做多一輪客室無可口非的,但是8:30pm不到就前來說要last order就有點太急進吧。您擺明不想有回頭客嗎?
鯊魚骨湯底
羊肉片
各種火鍋生料
另外幾種火鍋生料
2009-08-08 6 瀏覽
本來林住去正東打邊爐,,但睇完食評,,就決定去依間試下,,,一去到唔洗等位,,之後就叫野食,,叫左炸蝦肉片、,墨魚丸、花姿片、田雞、牛眼筋、肥牛肉、羊片、、芝士腸、芝士牛肉丸,,,,食左差唔多一個鐘碟肥牛先黎,,但我地係一座低就已經叫肥牛,,同個仕應吹左2次,,再同個部長吹多2次先黎一碟唔夠10塊ge肥牛超過份,,,但d野食就唔錯,,尤其是牛肉芝士丸,肥牛同9肚魚,,但d野食黎得超慢,,,尤於是日係星期五,,所以入座前講明2個鐘後交台,,但最離譜ge係叫左有好多好多野食仲未黎,,但佢叫我地埋單先之後會幫我地吹下.,,點知5分鐘都無,,d野食未黎,,佢已經叫我地走,,咁本身都知夠鐘走,,但佢之前埋單個陣話會幫我吹下嫁嗎,,咁我問佢之前個個人話幫我吹下,,以家野食未黎就叫我走..咁隻係呃我姐,,佢仲要黑面咁講話 你當我係喇 仲羅走個鍋,,最好笑ge係個個仲要算部長級ge職位,,,我真係比個good佢,,完全無服務可言,,如果佢好d語氣我都無咩野即刻走,,下次請我都唔去,,,,
佢仲要黑面咁講話 你當我係喇 仲羅走個鍋
  • 芝士牛肉丸
2009-07-23 9 瀏覽
連續黎飲左2日下午茶22/7 4個人02pm係灣仔o念左好耐食咩好,書展四圍都係人.so又返返黎食!今次4個人18碟.燒賣:not bad 蝦蛟:好唔得. 叉燒腸:好難食.係臭架!!我食左1半嘔返出黎棉花雞:not bad. 帶子腸:我中意食!!但朋友話麻麻燒排骨:略甜+無肉. 排骨:無食.但朋友話難食 鳳爪:無食. 煎x三寶:無食.朋友話唔得!小籠包:無食.朋友話ok! 鳳爪排骨飯:唔差!簿:雖然麻麻但我好中意食! fu皮卷:好食.流沙包:正!!好流好好味其他果d巳經唔記得喇...但係有1樣就係有個部長倒'寫'左(時)油落我&朋友個袋度佢剩係問有無污租.但紙巾都無張..其他都不錯既.每人$69.但叫得太多食到想嘔...21/7:同朋友2個黎飲.嗌左9碟點心整體ok.係馬拉糕好難食,好硬!!有樣幾好既係可以揀要2件/4件.每人$68.都幾抵!下次都可以再去!
連續黎飲左2日下午茶
今次4個人18碟.
燒賣:not bad 蝦蛟:好唔得.
叉燒腸:好難食.係臭架!!
我食左1半嘔返出黎
棉花雞:not bad. 帶子腸:我中意食!!但朋友話麻麻
燒排骨:略甜+無肉. 排骨:無食.但朋友話難食
鳳爪:無食. 煎x三寶:無食.朋友話唔得!
小籠包:無食.朋友話ok! 鳳爪排骨飯:唔差!
簿[猜]:雖然麻麻但我好中意食! fu皮卷:好食.
流沙包:正!!好流好好味

其他果d巳經唔記得喇...
但係有1樣就係有個部長倒'寫'左(時)油落我&朋友個袋度
佢剩係問有無污租.但紙巾都無張..

其他都不錯既.每人$69.但叫得太多食到想嘔...
21/7:同朋友2個黎飲.嗌左9碟點心
整體ok.係馬拉糕好難食,好硬!!
有樣幾好既係可以揀要2件/4件.
每人$68.都幾抵!

下次都可以再去!
2009-07-22
  • 流沙包
2009-07-23 9 瀏覽
昨天行完書展好肚餓,經過德興有任食火鍋,9pm後只係$65,加埋茶介、加一等等都係每位$95,抵!唔洗等位,即刻上樓。叫左沙爹鴛鴦湯底,沙爹個邊得一半重好「杰」。火鍋料叫左四寶丸、蝦丸、黑椒牛丸、魚皮餃、蕃茄、蘿蔔、生根、肥牛肉、羊片、脆鲩魚片、牛柏葉、豆pork、油麥菜、墨魚滑、牛柏葉等等。竹蔗水同酸梅湯又係任飲,不過好淡。食物一般,不過都新鮮,而且咁既價錢都可以接受。服務一般,侍應好似好忙,無點主動加水,D湯煲到有燶味都要叫先加。好多部長,差唔多一對一,成日見到D部長叫D侍應做野。

叫左沙爹鴛鴦湯底,沙爹個邊得一半重好「杰」。

2009-07-22
$95 (宵夜)
今天, 我同男友在灣仔看電影 !! 看完之後他就話肚子餓啦 ~~~ 不如找好野食想了一會兒都唔知食什麼好, 經過德興酒家見到任食火鍋. 那麼就食佢啦 入座時門口的姐姐, 就跟我們說 9:30 要交桌.... 看看手表都有1個半鐘都可以啦 ~~~坐下細心看看收費表, 才知道不是 $86 ~~~ (星期五,六,日,假期等要加多$10)還有其他收費, 例如 : 豉油, 花生, 鍋底, 加一服務費..... 埋單每位要 $129 其他收費我都可以接受, 但是我不食花生的, 所以我跟職員說 : 扣回花生費用.........但他們一口說 : 不.......不.......不.......不.........我是消費者, 點解唔可以俾我選擇食唔食花生 ???? why ??? 有種被 "big" 的感覺 之後, 我都算數 !!! 現在香港d酒家攪到自己好似大陸d酒家沒有分別 ~~ 還記住之前在大陸食飯要收 $1 紙巾一樣 入正提 : ~~~ 我們選了海鮮湯底, 看起來好似清湯差不多 火鍋材料都算新鮮...... 但是服務就 百靈菰 (沒有菰味) ; 肥牛肉 (食得下) ; 炸魚皮 (

坐下細心看看收費表, 才知道不是 $86 ~~~
(星期五,六,日,假期等要加多$10)

入正提 : ~~~
我們選了海鮮湯底, 看起來好似清湯差不多

火鍋材料都算新鮮...... 但是服務就

百靈菰
(沒有菰味) ; 肥牛肉
(食得下) ; 炸魚皮 (我都唔食, 問我男友好唔好食啦~) ; 帶子片
(好細粒) ; 菜肉雲吞
; 水餃
; 新四寶丸
; 墨魚滑
; 手打蝦片
(我感得算最好食) ; 魚腐
; 田雞 (我想食, 但男友話唔叫) ; 鮮竹卷 (早點食唔晒) ; 蝦丸
; 爆心丸 ; 蝦茸面
(但不剪開口, 都唔知點食好 ?? 之後, 叫職員幫我們剪........剪剪下成條唔知去左邊 ???? 都唔知佢地攪什麼 ??? ) ; 鮮腐竹
(俾那麼多, 點食得晒) ; 栗米
(老過我呀媽) ; 布包豆腐
(好似有d酸味) ; 公仔面
(食唔飽, 所以叫個有頂肚)

還有, 水晶叉燒飽
; 水晶奶皇飽
; 水晶芋蓉飽
.......... 個師父手工好差, 個水晶飽d外皮好厚. 一d都唔好食. (還記得我第一次在 "有骨氣" 食水晶飽, 真係皮薄多奶皇..... 好好食的
) 相對德興的水晶飽就

一到 9:30 就收火鍋同理單...........是不是好多人等緊 ????
其實, 德興d火鍋材料都算新鮮, 但是沒有服務水準 ~~ 而且都沒有太多食物選擇 !!
最差的是沒有免費飲料, 樣樣都要俾錢 $$$$$
$18 / 3 可樂 (未加一服務費)

下次都係行多幾條街先, 再決定 ~~~~~~~~~~~~
2009-07-18
2009-07-04 13 瀏覽
話說我係岩岩呢個月, 同班 frd 一齊去左 德興 敘餐... 有兩次...咁第一次去就有成 15 人啦, 我地去 9點半 後既 無時段任食火鍋 (好似係 $106 全包, 任飲 冰凍竹蔗茅根水, 2130 前入席係 2 個鐘任食, $118, 唔包飲料)佢間野好得意, 只要每人加 $9 就有得 混帳!, 唔係, 係混醬先岩... 個經理見我地多人就送 2 乍酸梅湯俾我地啦~當初我地唔知佢上 d 火鍋料係人頭計(驚浪費食物嗎, 好事黎呀!!), 有個 frd 點左 50 份肥牛, 上檯個時得大約 30 片, 笑死 極力推薦羊片, 超好食!仲有一定要食 芝士牛丸, 一食上癮鵝腸又係好好食架個餐好似每人食左大約 $120 呀, 唔錯呀, 又有電視睇第二次係三個人, 9點半前入席, 都係食 任食火鍋一人 $118 開單, 無飲料任飲其實無乜咩唔同但係有一點,就係 9半前食火鍋無咁辛苦, 少人嗎, 第一次 9半後入去真係有 d 唔舒服, 太多人一齊火鍋變左好鬼熱有 air-con 都係咁話如果唔係多人既, 我推薦係 9 半前食好過, 又唔係貴好多姐! 飲品呀.. 可樂有優惠 lor, $18
個經理見我地多人就送 2 乍酸梅湯俾我地啦~
極力推薦羊片, 超好食!
仲有一定要食 芝士牛丸, 一食上癮
鵝腸又係好好食架
個餐好似每人食左大約 $120 呀, 唔錯呀, 又有電視睇

第二次係三個人, 9點半前入席, 都係食 任食火鍋
一人 $118 開單, 無飲料任飲
其實無乜咩唔同
但係有一點,
有 air-con 都係咁話

飲品呀.. 可樂有優惠 lor, $18 3 罐, 抵架啦!
我地第二次都有叫可樂
呢次每人大約食左 $150
最重要係我發現左樣好野! 就係德興佢有免費 wifi 無線上網呀!!!!
個名好似係 "Tack Hsin" , 係我係第二次食個時開 notebook 俾野個 frd 睇發現架!
2009-06-19
  • 羊片
  • 芝士牛丸
  • 鵝腸
2009-06-26
可能月尾關係 今次不用等太耐就有位以往來這裡飲茶 如果無訂座 真係要考驗大家的耐性點心水準還可 有碟叫鮮奶蛋撻的幾特別 不妨一試荷葉飯無荷香味 但比天香酒樓的好得多蜆介鯪魚球超硬 太失望了其餘的不過不失但個别員工態度就不敢恭維煎腸粉 奉上甜醬無豉油每次要落order或加水實係沒人最激氣要多碟豆板醬都多多野講
可能月尾關係 今次不用等太耐就有位
每次要落order或加水實係沒人
最激氣要多碟豆板醬都多多野講

2009-06-25
2009-06-09 8 瀏覽
明天就要離港了,雖然是夏天熱辣辣的,但突然是很想吃火鍋,是要狂吃一番那一種,一於在Openrice做了一點功課,找一間抵抵的任吃,和弟弟兩人大吃一番。此處任吃的好處是一個價錢包湯底的,正好適合得兩個人來吃,此處也有十多款湯底選擇,有幾款是需要另加錢的,但也有九款是不用另收費的選擇,所以也真的不需要加錢了,弟弟說要吃海鮮湯,也順他意吧,而配料也當然是狂點了,也如上的一樣,有些是要另收費的,但不另收的也有近五十款選擇,兩個人吃,也用不着加了,但唯一要加的是混醬,十多款的配料任溝,收費九元,不加的請點純豉油,我好歹也要加了,就加了十八元兩位來任溝。先來的是混醬,當然有普通的豉油,也有大路的魚露、麻油、XO醬、豆豉、生蒜、熟蒜、辣椒、蔥花、芫茜及麻醬,就連紹興酒也有,真厲害,由於今天不是去吃涮羊,所以沒有下麻醬,除此之外,什麼也有下一點,特別是熟蒜、辣椒、蔥花、芫茜,是下得要滿瀉的,過癮。而火鍋料也是狂點,集我倆的食力,應該是可以吃得店家會虧本的,本人吃火鍋點配料喜歡吃新鮮的配料,新鮮的意思不是我能事先知道店家什麼食物特別新鮮,而是至少不會點一些經過加工的食物,例如蟹柳、午餐肉、紅腸及不是手打

火鍋料也是狂點,集我倆的食力,應該是可以吃得店家會虧本的,本人吃火鍋點配料喜歡吃新鮮的配料,新鮮的意思不是我能事先知道店家什麼食物特別新鮮,而是至少不會點一些經過加工的食物,例如蟹柳、午餐肉、紅腸及不是手打的丸類,但今天也點了一點,那絕對不是我的主意來的,今天第一回要了炸蝦肉片、蕃茄、花姿片、田雞、牛眼筋、肥牛肉、羊片、鮮鵝腸、芝士腸、芝士牛肉丸、脆鲩魚片、牛柏葉、本地生菜及冰豆腐,也真我有點怕吃不光它們,浪費了食物。

怎知店方的策略是很好的,若枱的人數較多,會給大碟一點;相反地,人數較少,會給細碟一點,是很周到的安排,而湯底來的時候,也立刻打撈一下,湯底究竟有什麼配料呢?原來只有數粒很細小的帶子、蝦、青口及魷魚等,另外也有非海鮮類的冬瓜片及豆腐,而且喝下一口湯,也不是海鮮湯來的,畢竟真的要煲一煲海鮮湯,可能也是太貴了吧,而且加湯時,也比其他湯底,要分別開,也是額外的功夫,所以今天的海鮮湯,其真就是以上的海鮮加普通的豬肉湯,吃得有點不是味兒。

幸運的是電池爐火力夠猛,以我倆狂風掃落葉的速度,也可以很快的不停的吃,蕃茄首先的是用來煲湯,弄一個蕃茄海鮮湯,先吃一吃湯渣,帶子細細粒,也有一點咬口,但沒有什麼肉吃的;蝦也是丁丁隻,而且肉身不爽,不是新鮮貨;青口和魷魚是相對地好的了,兩者也是中等大的,青口軟腍的無異味及火水味,魷魚爽身而彈牙,也不錯。

先來易熟的加工食物,炸蝦肉片也是普通貨色,是沒有蝦味的加工貨,但有一點蝦丸那一種的人工蝦味,咬下不爽口,真的是試試而已;花姿片也大片,咬下也爽口,吃得過的;田雞當然是田雞腿來的,所以也是一貫的嫩口,但吃不到那種以其來煲粥那種的鮮甜,美中不足;牛眼筋只有四片,真的是貴精不貴多,筋肉也當然的爽口,也有牛味,但可能真的是太細片了,在口內的咬感不太過癮;肥牛肉相對上是慷慨的,大大片,不吐口,但也是一貫肥牛肉的通病,是沒有牛味的,普普通通;羊片也是如此,不在像吃羊肉的,吃羊肉,都是要去小肥羊了;鮮鵝腸是那麼多碟中最大碟的,還要弟弟是不吃此道的,個人獨力戰鬥整碟,這鮮鵝腸也真的是新鮮得很,而且是保留了其新鮮的味道的,看看圖中可知,不是平日見到乾身的,是濕濕的,好像是剛從鵝的身體中取出一樣,所以也有很大的異味,而且口感也不是爽的那一種,有點後悔點了;芝士腸也沒有什麼好評的了,也是脆皮的那一款;芝士牛肉丸幸好是手打的,但以手打的來說,也真的是不大彈牙,而內裡的芝士也不是太多罷了;脆鲩魚片看起來不太新鮮的,但吃下是脆而爽的,也完全沒有腥味,好吃,是需要encore的一味;牛柏葉也大碟,也是爽口的貨色,吃得過的;也當然的要吃一點點纖維,本地生菜只灼一會,然後吃下口,也是爽爽的,伴着一點肉湯吃,也不錯;豆腐也是軟軟的,但吃不出什麼豆味,只是當吃一點點纖維罷了;吃冰豆腐跟普通豆腐是完全不同的感覺,充滿小孔的冰豆腐吸了大量的湯汁,吃不到豆味已是不重要,用來在火鍋吃,永遠也不會難吃;最後煲腍 了的冬瓜片也吸飽了湯汁,湯汁是以上各肉類的精華,實在也是沒有可能難吃的。

另外再encore了牛肉、牛眼筋、脆鲩魚片、蕃茄、魷魚及蘿白等,蘿白不易煲得軟,而且也有一點苦澀味,唯有用我自己調製的辣辣醬油伴着來吃吧,而牛肉及牛眼筋也不再評了,但不知為何脆鲩魚片及蕃茄是怎追也是沒有來的,所以服務是有需要改善的地方,而且部份的員工的態度也有點問題,也不是要求他們笑臉迎人,但也不是悔悔氣氣的嘛!

最後也重覆了兩次牛肉後,也結賑了。可能我的弟弟還是在發育期吧,兩個人吃,叫得滿枱也是食物還要加多三回才吃得飽,他還個人獨喝了三罐可樂,真的是食力驚人,也只好自嘆自己真的是老了吧,但幸好還有甜胃去吃糖水,一於Join埋女友到銅記吃糖水
夏天也其門如市
先來混醬
湯底不是海鮮來的
牛眼筋也當然爽口
芝士牛肉丸是手打的,但內裡的芝士太少了
牛肉、羊肉及田雞
冰豆腐、牛柏葉及鵝腸
脆鲩魚片、魷魚及芝士腸
2009-06-05
夏天也其門如市
先來混醬
2009-04-19 13 瀏覽
昨天早上和老公出灣仔, 去了德興飲茶, 此間德興一向星期六日飲茶做75折, 以前在附近返工, 覺得她們的點心做得不錯, 但昨天再去覺得這兒點心水準下降了不少, 尤其椒鹽魷魚鬚, 令人大失所望 椒鹽魷魚鬚: 以往必點, 因為老公最愛吃這裡的魷魚鬚, 但昨天的根本就不是以前的做法, 魷魚鬚肥厚炸漿又大舊又厚身又多油, 而且毫無椒鹽味, 為何可以弄得如此難吃呢? 叉燒餐包: 這款味道還可以, 餐包依然暖算是好吃, 但內餡叉燒怎麼如此少, 內裡空心一大個??? 吃得很不過癮!!! : 咸水角: 亦是油油油, 咬一口滿口油, 差點以為點了油浸咸水角, 內餡亦是犯上同一毛病, 內裡餡料少得可憐, 以空心餡料比例大約是9:1, 德興點心師傅未免出手小氣點吧!!! 叉燒包: 我沒吃, 全給老公獨吞了, 老公說味道一般。 蘿蔔糕: 這個是最好吃的了, 吃到有很多蘿蔔絲, 原先想再追加, 後來發覺服務奇差, 因此打消了此念頭。 鳳爪排骨飯: 排骨入味, 鳳爪偏淡, 蒸飯正常, 但豉油唔夠, 整煲飯很淡, 要求加一小碟豉油, 侍應說好, 怎知左耳入右耳出, 一副無心幫忙的態度, 亦估到是一去無回頭, 此種

叉燒包: 我沒吃, 全給老公獨吞了, 老公說味道一般。

鳳爪排骨飯: 排骨入味, 鳳爪偏淡, 蒸飯正常, 但豉油唔夠, 整煲飯很淡, 要求加一小碟豉油, 侍應說好, 怎知左耳入右耳出, 一副無心幫忙的態度, 亦估到是一去無回頭, 此種工作態度實在令人討厭!!!

我很想吃杞子桂花榚, 找尋整張點心紙也找不到, 所以便問其中一位部長, 部長說無得點, 結賬時會送給顧客的, 但到我們要走時却沒有任何人送桂花榚來, 再問另一位部長, 她說沒有的, 桂花榚已送完, 但隨後眼見其他的部長拿著一碟碟桂花榚走來走去, 原來不是沒有了, 而是只送給熟客, 那為什麼不老實說呢? 部長們這厚此薄彼的做法難免令人不悅, 難度我們這些生客就不是客人嚒???

雖則不太在意這件事情, 但心裡多少有點兒芥蒂, 有誰會喜歡在這種厚此薄彼明知待遇不一的餐廳裡用膳呢? 灣仔德興還是留給她們熟客們去吧!!!
椒鹽魷魚鬚好油又無味,炸粉大大舊:(
空心叉燒餐包
油浸咸水角
叉燒包一般
蘿蔔糕最好味
鳳爪排骨飯好淡
2009-04-18
蘿蔔糕最好味
我明.我挑宵夜時段來食火爐. 價錢有著數. 有冒險的. 可能要咩無咩.但我要加班, 我也不想. 難得一天, 想食火鍋. 最差本人又偏食, 火煱除了菜就只食人打蝦丸的.想到就氣. 一來到就點我的至愛蝦丸. 點知單都加了3, 4張都送一碟. 心想可能賣完, 就只有失望伴晚餐. 可是我坐近廚房, 看者一碟又一碟的蝦丸走過.於事, 找waiter 問, 他就只幫我下單入電腦吧. 又等. 等到食最後一回, 那個出菜的亂送, 明明無雞子, 送我雞子. 給我看到了, 單上有打蝦丸的. 我就問. 我要蝦丸 沒要雞子. 她回可能賣光了.我氣就來. 一坐下就叫, 都坐了1小時多. 眼見至少有3-4碟出來. 她死死氣走回去取一碟 6粒蝦丸給我.. 一枱4人丫. 點分.自己都寫了4-5張紙落, waiter 又幫我寫了. 大大間店, 不想賣就寫清楚, 就不要扮賣光. 還要大細超. 有些客有, 有些客沒.....
但我要加班, 我也不想.
自己都寫了4-5張紙落, waiter 又幫我寫了.

天氣一凍,我同我男朋友同屋企人一定去灣仔德興打邊爐~其實,我地貪佢個位方便又唔係好貴,而且都幾多野食~先講佢有咩好食:花膠仔,墨魚滑,帶子,肥牛,帶子片,水晶奶皇飽,順德魚腐,芝士牛丸等等~我特別想講佢個水晶奶皇飽,好攪野架,佢其實同平時d水晶飽一樣,但係唔知點解,食曬所有野之後,個爐d湯應該已經好咸架啦,但我地照落水晶奶皇飽落去,個飽竟然唔會變咸,而且仲幾原汁原味,總之,值得一讚啦~
天氣一凍,我同我男朋友同屋企人一定去灣仔德興打邊爐~

其實,我地貪佢個位方便又唔係好貴,而且都幾多野食~

• 水晶奶皇飽
2009-01-12 2 瀏覽
自從上次在德興吃過雯雯生日飯後, 一直都想來這裡吃打邊爐的終於等到我和親愛的廿三個月紀念日來吃九點個場說真的, 這裡任食打邊爐來說和坊間的比真係好唔錯!第一, 最緊要係tick左o既野來齊來得快第二, 來o既野份量合理, 不會牛肉x10, 最後來得兩三塊, 所以大家tick野個時小心d丸類, 唔係就會後悔架啦!第三, 用料不俗新鮮而且選擇都算多樣化, 連騎呢的水晶包都有第四, 無限添飲, 茅根水酸梅湯正好下下火我地要了皮蛋元西湯底, 清香的, 本來想過吃其他的, 不過這個不用加錢有幾款少見的: wasabi魚滑和 牛腩; 前者深受親愛的喜愛!少少的wasabi味加添了一點不平凡, 吊起味道!牛腩就會有少少un,不過都好有牛味說起牛,這裡的肥牛絕不馬虎,脂肪分佈均衡,吃起來不鞋口很新鮮,很不錯! 其他的丸類都唔錯, 滑雞真係滑! 吃到我們都飽飽呢!!!不過煮完的水晶包外表鹹內裡甜的感覺很怪, 接受不了…環境服務都唔錯,坐到十一點到都唔會趕你走.最後有少許不滿就係即使book了檯都要等大半個鐘.
自從上次在德興吃過雯雯生日飯後, 一直都想來這裡吃打邊爐的
終於等到我和親愛的廿三個月紀念日來吃九點個場

說真的, 這裡任食打邊爐來說和坊間的比真係好唔錯!
第一, 最緊要係tick左o既野來齊來得快

第四, 無限添飲, 茅根水酸梅湯正好下下火

有幾款少見的: wasabi魚滑和 牛腩;
牛腩就會有少少un,不過都好有牛味

其他的丸類都唔錯, 滑雞真係滑! 吃到我們都飽飽呢!!!
不過煮完的水晶包外表鹹內裡甜的感覺很怪, 接受不了…

環境服務都唔錯,坐到十一點到都唔會趕你走.
最後有少許不滿就係即使book了檯都要等大半個鐘.
正正正正正正正正正正正正~~~~~~~
接受不了
正正正正正正正正正正正正~~~~~~~
  • 牛~