2007-03-18 19 瀏覽
和男友同兩個朋友黎呢度打邊爐,我地點了冬陰公湯底又香有辣。之前來過,呢間分店幾好坐,檯唔逼,又有大電視。幾好。火鍋配料是任點的,有很多款。我地點了很多款,魚皮,田雞,肥牛是即切的,所以出來是一圈圈的。帶子,花膠,墨魚滑,鯪魚滑,水晶叉燒包,水晶奶黃包,竹笙,魚頭雲,芝士腸,肥膳片,午餐肉,出前一丁(真係一丁),鮮木耳,油墨菜,雲吞,水餃,食到肚飽。呢度幾多人食,所以d料都好新鮮。另外我地都點了$8位的醬料,有生熟蒜,辣椒,紹酒,XO醬等,由侍應用一盤羅來任我地添。幾好,不過一叫要成檯要,都唔係咁化算。
和男友同兩個朋友黎呢度打邊爐,我地點了冬陰公湯底又香有辣。

2007-03-10 17 瀏覽
今晚公司晚飯,好似去飲既餸菜。環境普普通通啦,食物都唔錯,我覺得乳豬、脆皮雞是最好吃的,其它都ok。侍應態度都是麻麻地啦。
今晚公司晚飯,好似去飲既餸菜。
環境普普通通啦,食物都唔錯,
我覺得乳豬、脆皮雞是最好吃的,其它都ok。
侍應態度都是麻麻地啦。
2006-12-25 22 瀏覽
年年例必提早做冬,今年一行十八人,開了圍半。$1333十二位,$666六位,看似十分抵食。這間德興開業不足一年,裝潢較新,但好迫,檯與檯之間很難行人。是晚只是平日,但到了八時都係FULL HOUSE打甂爐的打甂爐、做冬的做冬,好不熱鬧。01)鴻運乳豬全體啎明點解乳豬全體很多件都只有片脆片,沒有豬肉!就算有也比正常的少。皮係幾脆,啎蘸乳豬醬也可口,沒有豬臭味,但皮下的脂肪依然很難接受。02)翡翠彩虹帶子翡翠為西芹、彩虹即紅椒、綠椒及黃椒,普普通通的,帶子沒有鮮味,未算新鮮,西芹煮得有點過腍,沒有點爽口的感覺。03)龍皇海鮮卷即有海鮮餡的炸卷,蘸沙律醬食感覺還好的,製作簡單。不易出亂子。04)金枝顯富貴菜名誇張得可以,齋睇永遠不明這是甚麼,何苦!其實只是瑤柱絲及西蘭花,西蘭花很差,煮得過熟,過腍,最適合老人食。05)竹笙鳳凰大生翅竹笙很多,鳳凰依推斷應該是花膠魚肚,不過翅在哪?飛走了嗎?成碗人人都找不到它的蹤影。不老實仍大罪也。個羹似茨汁多一點,用粉漿開出來,沒有味道。06)鮑汁遼參扣玉掌海參以遼參最貴,但筆者不懂分別,總之沒有膽固醇,又有養顏作用,筆者一向對鵝掌沒有興趣,另外鮑汁都似茨汁

01)鴻運乳豬全體
02)翡翠彩虹帶子
03)龍皇海鮮卷
04)金枝顯富貴
05)竹笙鳳凰大生翅
06)鮑汁遼參扣玉掌
海參以遼參最貴,但筆者不懂分別,總之沒有膽固醇,又有養顏作用,筆者一向對鵝掌沒有興趣,另外鮑汁都似茨汁,鮑味不濃。
07)清蒸老虎斑
蒸的時間控制不好,過熟導致肉質韌,做不到海斑肉質爽削的口感,差唉。
08)脆皮炸子雞
皮啎夠脆,但雞肉幾好,夾了雞胸兩大件,沒有韌又不太嚡口,有雞味,算幾好。
09)臘味糯米飯
糯米太腍,變得沒有嚼勁,又太多油,臘味啎香,料很少,水準為平均之下,酒樓來說,筆者覺得稻香的糯米飯最好。
10)珍菌炆伊麵
珍菌即係草菇,韭菜明顯地啎夠,伊麵過油,但味道調教得還好,沒有過鹹過淡。
11)美點桃包
桃包沒有桃色,算吧,不想別那些人造色素。熱辣辣的包,難食極有限,咬落會流餡的,總算可以過關。
12)合時甜品
例牌紅豆沙,非常之差,勁開水,吃了一口要放下,等了數分鐘,發現碗紅豆沙不再是紅色、紫色,而是一碗有很多沉澱物的水!
13)鮮果拼盤
例牌西瓜會浸糖水,這裏一樣不例外,但幸而不至於太甜,總是覺得西瓜未當造沒有夏天的好吃,與這種的出品無關。

基本人硬件中上,但軟件十分差。是晚很多檯都點《迎新宴》,但上菜非常非常混亂,完全啎跟菜單上菜、經常上錯菜,更大問題是部分菜竟給遲來的檯而不給筆者早的這檯,十分氣憤。七時上菜,但竟可食到九點,起初約定八時半交檯當然無法實現!如果是VIP房,高級酒樓,環境氣氛輕鬆的話,一道菜與另一道菜間相隔五分鐘、十分鐘不是問題,但當晚全場爆滿,好明顯檯檯都是速戰速決型,這樣的上菜速度啎得,可見其管理十分差。
跟另一位老資歷的同事,帶三個新晉同事吃聯誼午餐。說實在,酒樓絕不是談話的好地方,但絕對係吹水的好地方,因為氣氛夠輕鬆!畫點心紙,點了十款點心,部份有兩種size 供應,如春卷可選兩條(細點)或三條(中點)。蒸包子亦是相同情況。試了「流沙包」(超級黃油,好正!)、「叉燒包」、「蒸鯪魚球」、「蒸牛肉球」、「炸春卷」、「咸薄罉」、「煎腸粉」(煎得唔夠透)、「炸兩」(油條唔脆)。我們每人點了一碗「豆腐花」,份量不少,好滑。埋單$390,經濟抵食,但味精略多。================================題外話:年尾係轉工好時機,又要我們這批老pat pat 關心同事的時候。個市好左,人材變得價高者得,比唔起「天價」高薪留人材,咪唯有用其他野搭夠,做多D 聯誼,關心D 同事。
跟另一位老資歷的同事,帶三個新晉同事吃聯誼午餐。
我們每人點了一碗「豆腐花」,份量不少,好滑。
埋單$390,經濟抵食,但味精略多。
2006-11-28 2 瀏覽
上週三五個朋友話出o黎吹水又唔知去邊好,所以提意去食火煱. 最後去o左灣仔德興, 因冇限時, 不管吃多久也可, 而且价錢合理, 很清楚列明所有收费.湯底點了皮疍芫茜(8元位), 點o左啲丸類, 雞,牛,羊肉, 我冇食肥牛很久, 不過試過佢哋啲肥牛都OK; 蝦丸同墨魚滑OK直得試吓; 還有水晶义燒包都好味; 任食的食品都算多, 也有特价飲品, 當晚6個人食咗$730.00; 服務都算可以, 環境OK.....

2006-11-24 7 瀏覽
同男友都幾喜歡火鍋的。因為食品款式選擇多,又可以慢慢食。呢度湯底除了有普通的皮蛋芫茜,麻辣,沙茶湯底,亦有冬陰公湯底,咁我地試了冬陰公湯底。這湯底有蝦,有草菰,香茅,材料豐富。有香有辣。火鍋料是任點的,我沒有數,但至少有五十款。其他任點任食比較小有的火鍋料包括:帶子:雖然係細粒的,但是幾新鮮及片得好薄花膠:未試過花膠打邊爐,唔錯,淋淋地,豐富的膠質墨魚滑/鯪魚滑/牛肉滑:用竹筒上,我們自己落,唔錯。水晶叉燒包/水晶奶黃包:呢D水証點心係有骨氣發明的,係有骨氣食都幾貴的。呢度的都唔錯,由其係奶黃包,好好味。另外我地點了,肥牛(係即切的),田雞,魚皮,竹笙,魚頭雲,芝士腸,肥膳片,午餐肉,出前一丁(真係一丁),鮮木耳,油墨菜,韭菜花,番茄等等等等。呢度任點任食,$78, 另茶芥之類,加埋一,約$110一位,其實幾抵。同埋呢度座位都幾好,唔會逼住晒。
同男友都幾喜歡火鍋的。因為食品款式選擇多,又可以慢慢食。

火鍋料是任點的,我沒有數,但至少有五十款。

其他任點任食比較小有的火鍋料包括:

帶子:雖然係細粒的,但是幾新鮮及片得好薄

花膠:未試過花膠打邊爐,唔錯,淋淋地,豐富的膠質

墨魚滑/鯪魚滑/牛肉滑:用竹筒上,我們自己落,唔錯。

上星期五,約咗2個朋友打邊爐,七點就去攞位,食下傾下就十一點幾,4個幾鐘,唔係好多地方可以坐咁耐,呢度啲枱又唔會好迫,服務都好好,食物就同出面差唔多,鍋底-沙嗲好淡,但最特別有花膠仔...價錢方面,每項都要收費,飲品另計基本收費: 人頭$88 + 茶$5 + 芥醬$8 + 鍋底$8 + 10% ($120) <混醬又另加$8>** 六人以下無得訂位**三人共消費: $390

價錢方面,每項都要收費,飲品另計

** 六人以下無得訂位**

三人共消費: $390

2006-09-18 5 瀏覽
今日阿M同六位同事飲茶,秘書話哩度好招呼,d野食又okey.我食咗燒賣,咸水角,炸腸,沙翁,义燒,金荀絲,羅漢齋卷,生菜.送一客南瓜糕,無南瓜既味道,似椰汁糕多d.聽聞哩度打邊爐HK$109加一,送一jar蔗汁,其他飲品另計,多款海鮮類俾我地烚下烚下,不防去試下.有個waitress叫做Sandy,搵佢book位(5位以上).

2006-09-16 8 瀏覽
同事高就,來這兒吃頓Fairwell Lunch。點了許多大路點心,亦有煲仔飯、小食、八個人埋單約$460。經濟實惠。燒腊:點了皮超脆肉超嫩的「燒腩仔」,「叉燒粒伴薯絲」都好好味!小食:「素鵝」都唔錯。大路點心:點了炸春卷、蒸帶子餃、蝦餃、燒賣、蒸鳳爪、蒸排骨、牛肚、土魷、鮮竹卷…等等,企理好味。菜蔬:唐生菜、娃娃菜。切得太大棵,食起來都幾狼狽。煲仔飯:鳳爪排骨飯、臘腸滑雞飯。兩款都係假煲仔飯,當然唔係原個瓦撑煲飯!甜點:豆腐花幾細碗,但質地都OK。茶係龍井茶,OK 喎。經濟實惠,但環境好迫。
小食:「素鵝」都唔錯。
菜蔬:唐生菜、娃娃菜。切得太大棵,食起來都幾狼狽。
甜點:豆腐花幾細碗,但質地都OK。
茶係龍井茶,OK 喎。
經濟實惠,但環境好迫。
2006-08-07 5 瀏覽
6 August 2006 (Sun) - 晚飯我第一次食火鍋都食得咁貴...但係好飽囉!湯底今次懶特別地叫咗鯊魚豆腐湯底,真係冇乜特別,好淡,只係有幾塊鯊魚骨!食物都係一般既火鍋店囉,但係最後我哋叫咗個流沙包,真係好正好正!!我諗黎呢度飲茶應該OK!不過都係嗰句,好貴!如果唔係有八折,仲貴!至於服務,因為朋友們識呢度既部長,所以非常好!
6 August 2006 (Sun) - 晚飯

我第一次食火鍋都食得咁貴...但係好飽囉!