2023-01-18
呢一間係新派素食自助餐廳🍴但最吸引我嘅係佢哋嘅愛心素食飯盒🥡不單止可以食素減少殺生 仲可以做善事幫人 呢個理念真係好好👍🏻如果覺得餐廳環境太狹窄嘅話 都好推介食外賣❣️.全店食物不含五辛 但係有啲款式會有雞蛋🥚呢到冇食物牌 所以如果係純素食者 有疑惑 記得要問清楚店員先食呀⚠️.📌素食外賣飯盒(大盒裝1000ml) $38 食唔晒咁多 細飯盒就$28 800ml😆上次介紹咗西九龍嘅素食三餸飯 原來油麻地都有 仲抵食添呀‼️而且仲唔限餸嘅款式 揀幾款都得😍另外會跟一杯飲品 真係勁豐富🍲佢地每賣一個 就會捐$3去愛心飯盒基金 平時初一十五就派飯比有需要人士🫶🏻.📌素食自助餐(午餐) $88我去左兩次 啲食物大概都差唔多 但都會轉啲新款式 refill速度都好快 唔怕冇晒🔥1️⃣炸物: 秋葵, 茄子, 南瓜, 雜菌🌟咕嚕肉即係炸核桃 外皮炸得好脆 咬開係核桃嘅鬆化 酸酸甜甜 仲好食過肉 encore左勁多次♾️2️⃣冷盤: 涼拌粉皮, 涼拌牛肝菌XO醬脆蓮藕片, 麻醬青瓜拌蕎麥麵🌟桂花黑糖蜜蕃茄超清甜 淡淡桂花香🌟滷水豆腐真係滑到你唔信 滷水味好濃香3️⃣沙律吧: 沙律菜, 蘋果, 火龍果, 牛油果, 啤梨,
📌素食外賣飯盒(大盒裝1000ml) $38
📌素食自助餐(午餐) $88
3️⃣沙律吧: 沙律菜, 蘋果, 火龍果, 牛油果, 啤梨, 菠蘿, 桔仔, 青瓜, 粟米, 三色椒
4️⃣熱食: 炒萵筍, 荷蘭豆炒蓮藕片, 咖喱薯仔, 茄子, 菜心, 炒西蘭花, 辣炒椰菜花, 苦瓜, 豆角, 南乳粗齋, 牛肝菌XO醬爆炒翠玉瓜淮山🌟蕃茄炒蛋係加左千島醬 喂又幾夾喎 個蛋超級嫩滑 熟度啱啱好🌟三色蒸水蛋又係超滑 滑過豆腐🌟薑醋蛋 蛋香好彈有咬口 蛋黃又夠粉🌟花生芽菜幾特別 坊間好少有 口感幾爽嫩
5️⃣主食: 牛肝菌XO醬炒意大利麵, 皮蛋粟米粥, 番薯, 粟米🌟黑松露炒飯(蛋)炒得好香口 夠乾身粒粒分明 飯粒好爽🌟超推介黑松露伊麵 炒得好乾身唔油膩 而且松露味超濃香 第二次去都食咗好多碟
6️⃣醬料區: 秘製辣菜脯, 奇妙辣醬, 惹味沙茶醬, 黑松露麻醬, 千島醬, 千島草莓醬, 辣椒醬🌟小清新(蛋)呢個醬真係唔錯 可以一試
7️⃣湯水飲品: 紅蘿蔔粟米雜菌湯, 紅桑椹山楂茶, 羅漢果紅棗茶, 澳洲黑蜜糖檸檬水+DHC維他命C, 即沖茶包🌟十五年陳皮薑茶薑味好濃 養生的味道