2018-05-24 35 瀏覽
我為食@意粉狂熱 Pastaholic銅鑼灣告士打道311號皇室堡2樓203-204號舖每天進食食物才能生存,而吃上一頓好的會讓人清心歡喜。 $108 三文魚扒,充滿豐富油脂的三文魚扒,用鐵板上能保持食物溫度較長時間,旁邊就伴了薯角,魚肉好嫩架。$33 細份雞肉沙律,比想像中豐富哦,除了沙律菜外,又有雞肉,唔濃味夏天食最好$38好多無酒精特飲岩特心水口味,夏天是草莓,有汽加薄荷葉,見到都涼透心啦仲有pizza 意粉等供應,岩曬我呢個無澱粉不歡架人呀。
我為食@意粉狂熱 Pastaholic

銅鑼灣告士打道311號皇室堡2樓203-204號舖

每天進食食物才能生存,而吃上一頓好的會讓人清心歡喜。

仲有pizza 意粉等供應,岩曬我呢個無澱粉不歡架人呀。
2018-05-21 32 瀏覽
位於皇室堡2樓的意粉狂熱位置相當便利是行街shopping最佳的醫肚地方。餐廳採用開方式摩登設計,地方寬敞坐得舒適。叫了一份雙人套餐,頭盤是意式薄切三文魚忌廉芝士卷,忌廉芝士把三文魚變得更滑溜,而且味道更濃郁。香草雞肉凱撒沙律,雞肉外皮鬆脆,沙律菜新鮮。特濃南瓜粟米忌廉湯,南瓜味濃忌廉幼滑,互相搭配,天衣無縫!雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉,好辣的你怎能錯過呢!脆皮腸肉醬大啡茹 Pizza,新鮮熱辣的pizza配上大啡菇和脆皮腸,餅底吹卜卜,叫人怎能人得住口呢!一口朱古力蛋糕,肚子雖然有一點飽,但甜品當前,也必須吃進肚子裏。

餐廳採用開方式摩登設計,地方寬敞坐得舒適。

香草雞肉凱撒沙律,雞肉外皮鬆脆,沙律菜新鮮。

特濃南瓜粟米忌廉湯,南瓜味濃忌廉幼滑,互相搭配,天衣無縫!

雙重辣味煙肉蒜香魔鬼意粉,好辣的你怎能錯過呢!

2018-05-20 54 瀏覽
唔知點解最近好想食意粉,所以問左身邊朋友邊間食意粉比較好食。我朋友話mk 間意粉狂熱唔錯,叫我試下。 我發現銅鑼灣都有間意粉狂熱。所以就同左朋友去食dinner 😁脆炸原條白身魚配有皮薯角必推!! 一上黎魚同薯角都熱辣辣。 配上檸檬汁既白身魚好好食。我覺得就算唔用醬都得。😍香草雞肉沙律 + 特濃南瓜湯 (黄色果個) 我其實本身唔鐘意食沙律,但呢個沙律醬真係唔錯,大家可以試下。 秘製炸雞必叫!!我本身好怕叫炸野,因為驚皮厚肉簿,但我朋友話呢個值得叫。呢個炸雞個皮一d 都唔厚,而已雞肉好有肉汁。芝士煙肉帶子忌廉意粉 (上)脆皮腸肉醬大啡菇披薩 (下) 和風雜菌照燒雞蛋黄醬意粉呢個意粉真心好食,我好中意裹面好多料,有雞肉,火腿,雜菌,仲有我的最愛 - 紫菜 推介!!一口朱古力 (上)朱古力味好濃,鐘意朱古力既朋友必點!!黄金四重芝士披薩 (配蜜糖) (下) 呢個我覺得當甜點食都無問題,配上蜜糖之後甜甜地幾好食。鐘意甜點既朋友必點!!😘朱古力芭菲凍咖啡Apple TeaApple Tea 真心好飲,唔知呢個牌子可以係邊度買,我覺得叫一個,4個人分開飲都ok matcha frozen (左

脆炸原條白身魚配有皮薯角

必推!!
一上黎魚同薯角都熱辣辣。
配上檸檬汁既白身魚好好食。我覺得就算唔用醬都得。😍

香草雞肉沙律 + 特濃南瓜湯 (黄色果個)

秘製炸雞

芝士煙肉帶子忌廉意粉 (上)

脆皮腸肉醬大啡菇披薩 (下)

和風雜菌照燒雞蛋黄醬意粉

推介!!

一口朱古力 (上)

朱古力味好濃,鐘意朱古力既朋友必點!!

黄金四重芝士披薩 (配蜜糖) (下)

朱古力芭菲

凍咖啡

Apple Tea

matcha frozen (左) + strawberry frozen (右)

我覺得matcha frozen 就算d 冰融左都好飲。😚

法式芝士湯

芝士火腿薯蓉球 (左)
2018-05-16
  • 秘製炸雞
  • 脆炸原條白身魚配有皮薯角
  • 芝士火腿薯蓉球
  • matcha frozen
  • 一口朱古力
  • 黄金四重芝士披薩 (配蜜糖)
  • 和風雜菌照燒雞蛋黄醬意粉
2018-05-20 184 瀏覽
意大利粉,不知從何時已融入了香港本地飲食文化當中,不少地道茶餐廳皆有供應,但其實意粉屬於易煮難精的類別,意大利人稱煮得好的意粉狀態為Al Dente,認為意粉要煮至外軟 中間帶點半熟不生,吃起來爽滑彈牙而有咬口才算合格,而要做到又真的不是太容易。最近在銅鑼灣皇室堡2樓試了一間以意大利粉為主打的餐廳,閃亮的大型燈泡招牌加上以酒樽做成的吊燈十分創新吸睛,店內裝潢時尚型格,半開放式的設計令空間感大增,座位寬闊,加上為數不少的沙發卡座,更覺舒適。餐牌內選擇頗多,除了主打的意大利粉外,還有沙律小吃和Pizza,最平幾十元已有交易,價錢算是頗貼地及大衆化。在眾多的選擇內,我們又發揮了眼闊肚窄的精神,點來了滿枱的菜式。香草烤雞凱撒沙律,烤香的雞肉尚算幼嫩入味,配上清新爽口的沙律菜和車厘茄,撈上濃香的凱撒沙律汁、巴馬臣芝士粉和脆脆的麵包粒,開胃惹味。特濃南瓜粟米忌廉湯,入口粟米味偏濃,湯汁香甜帶著一絲絲的南瓜蓉,口感Creamy。法式芝士洋蔥湯,湯面放上了一件芝士多士,湯汁呈清澈的深啡色,裡面滿是煲得軟腍的焦糖洋蔥絲,味道濃厚甜香,麵包吸收了湯汁後半軟半脆更顯滋味。芝心帕爾馬火腿薯茸球,圓形的炸波波放

香草烤雞凱撒沙律

芝心帕爾馬火腿薯茸球

芝心帕爾馬火腿薯茸球

芝心帕爾馬火腿薯茸球,圓形的炸波波放在三色匙羹上,賣相精緻,一啖咬下去口感外脆內綿,內裏的薯蓉夾雜著火腿粒,綿密鹹香,唯芝士味不夠突出,有點失真,但其實味道還算不錯。
意式炸魷魚圈配他他汁

意式炸魷魚圈配他他汁,一碟四件份量不多,魷魚圈沾上炸漿炸脆,點上他他醬酸香酥脆彈牙,唯炸皮外層略厚,底味欠奉,感覺有點單調油膩。
西班牙蒜香橄欖油煮雜菇

西班牙蒜香橄欖油煮雜菇,雜菌加上燈籠椒及西蘭花以蒜蓉和橄欖油焗香,上碟細細盤份量較預期中的為少,味道清甜爽脆帶著淡淡蒜香和橄欖油清香,清淡中見原始風味。
三文魚刺身配蜜糖芥末醬

三文魚刺身配蜜糖芥末醬,三文魚軟嫩肥美,創新的配上蜜糖芥末醬酸甜可口,更顯鮮味。

特級歐陸芝士火鍋

特級歐陸芝士火鍋,在香港不是太多餐廳有供應芝士火鍋,所以筆者這個芝士控,在餐牌上見到這個名字即時兩眼發亮,迅速點來一試。芝士鍋端上來即飄來濃濃的芝士香,一般芝士火鍋都會加入白酒以減膩提味,相信這個也不例外,味道帶少少微酸減輕了膩滯感,亦有助突出奶香。火鍋的配料十分豐富,除了基本的法包粒之外,還有炸薯角、燒雞扒、煙肉腸、大啡菇,西蘭花、車厘茄和意粉,將配料完全蘸上芝士漿,添上了芝香後各有著不同的風味和口感,但都有一個共通點,就是好 · 芝 · 味!
鴨肝牛肝菌松露披薩

鴨肝牛肝菌松露披薩,這裏的披薩屬於Thin crust做法,邊位烘得脆口微焦帶著淡淡小麥香,餅底薄薄的口感煙韌鬆軟,而且用料亦不馬虎,黑松露幽香,牛肝菌爽滑,芝士拉絲,鴨肝軟嫩即溶,層次豐富醇厚,但鴨肝可能被黑松露的濃郁搶了風頭,味道反而不大突出。而Thin crust餅底中央位置較軟身不夠脆口,也是一般的通病,在本地很少師傅能做到真正的薄脆餅底,就個人口味而言,這店的披薩已算做得不俗。
和風雜菌照燒雞蛋黃醬意粉

和風雜菌照燒雞蛋黃醬意粉,照燒雞肉的微微焦香配上濃厚的蛋黃醬,撈上蔥花和紫菜,帶出淡淡的東瀛風。濃稠的醬汁完全掛上了彈牙意粉,望落就像感覺不到醬汁的存在,但入口卻是異常的濃郁,整個配搭平衡得很好,以價比貨算是很有驚喜。
海蝦牛油果羅勒忌廉意粉

海蝦牛油果羅勒忌廉意粉,海蝦大大隻肉爽鮮味,青醬的羅勒味道很出,配上牛油果忌廉的Creamy口感,帶出了點點的清新感覺,佐上意粉同吃,濃香得來頗有特色;那是一種外面比較少見,通常只會在意式餐廳嚐到的味道,也是筆者至愛的醬汁之一,所以評價一定比較正面,至於口味是否人人合適那就見仁見智了。
Fresh Mango Mojito

Fresh Mango Mojito是一款可選不加酒精的飲品,而我們今次點選了正常有酒精的版本,粒粒的芒果加上薄荷葉的搭配清新怡人,甜度剛好,透心冰涼,是一杯很有夏天氣息的雞尾酒。

縱觀整晚的出品尚算到位,幾十元一道意粉有這樣的質素其實頗令人喜出望外,雖然服務不太貼心,但以價比貨在銅鑼灣區已算很貼地,性價比亦算高,加上環境氣氛坐得舒服,以後來到銅鑼灣找地方三五知己傾偈聚餐又多了一個好選擇。
2018-04-30
3 分鐘 (堂食)
香草烤雞凱撒沙律
西班牙蒜香橄欖油煮雜菇
三文魚刺身配蜜糖芥末醬
鴨肝牛肝菌松露披薩
和風雜菌照燒雞蛋黃醬意粉
2018-05-19 67 瀏覽
假期約左朋友過銅鑼灣Pastaholic晚飯餐廳座位寬闊感覺舒適~ 由於我地太口渴既關係所以先叫咗野飲草莓沙冰同埋Mango Mojito冰凍解渴,甜度適中然後點左披薩意粉狂熱套餐+其他菜式香草雞肉凱撒沙律七彩繽紛感覺健康餐湯係南瓜忌廉湯 & 芝士洋蔥湯南瓜湯好重南瓜味帶奶油香洋蔥湯裡面有好多洋蔥絲啱晒洋蔥愛好者跟餐小食揀左薄切三文魚忌廉芝士卷咪睇佢細細粒但其實三文魚味香濃豪華五式拼盤種類繁多炸魷魚圈外脆內軟大啡菇爆汁充滿菇香薯蓉波外表像炸蝦球但內裏係充滿薯香Parma Ham咸香如果有蜜瓜一齊食會更好追加左炸雞同薯角咸香惹味質素唔錯照燒雞Pizza面上鋪滿芝士熱辣辣外脆內軟芝味濃郁海蝦牛油果羅勒忌廉意粉香濃既青醬牛油果味海蝦蝦味濃好食!最後係帶子忌廉意粉餡料豐富仲有煙肉菠菜帶子爽口彈牙好好食!
假期約左朋友過銅鑼灣Pastaholic晚飯

帶子爽口彈牙
好好食!
帶子忌廉意粉

2018-05-16
5 分鐘 (堂食)
草莓沙冰 & Mango Mojito
南瓜忌廉湯 & 芝士洋蔥湯
薄切三文魚忌廉芝士卷
炸雞薯角
帶子忌廉意粉
2018-05-19 1525 瀏覽
位於銅鑼灣皇室堡2樓的Pastaholic (意粉狂熱),主打意大利菜及薄餅。之前和朋友吃過旺角分店的,味道頗有水準而且性價比高頗抵食,今次便試試銅鑼灣分店的手勢。餐廳的門口有著一個龐大的招牌,頗為搶眼,侍應很快便領客人就座了。餐廳侍應的態度頗有禮,而且上菜的速度快速。餐廳推出了一款意粉&披薩狂熱套餐 (Pasta & Pizza Holic Set), 三百多元的套餐,包括餐湯、沙津、前菜、意粉、Pizza、甜品和飲品,既豐富又頗為抵食。首先來到的是兩款餐湯:特濃南瓜粟米忌廉湯 (Pumpkin & Corn Cream Soup)。熱騰騰的湯味道香甜幼滑,整個口腔都是南瓜的味道,表面還加了香草碎。法式芝士洋蔥湯 (French Onion Soup)的味道也頗有特色,強烈建議要儘快吃掉麵包,免得麵包浸得軟軟的。洋蔥湯的味道鹹香,一條條的洋蔥絲煮得熟透,飲完整碗已頗有飽足感。香草雞肉凱薩沙津 (Herb Chicken Caesar Salad) 來到了。這套餐的份量是半份的,個人覺得份量剛剛好,可以預留肚子給其他菜色。這款沙津的配料有麵包粒、雞胸肉、芝士碎和切了一半的小蕃茄粒。麵包

香草雞肉凱薩沙津 (Herb Chicken Caesar Salad) 來到了。這套餐的份量是半份的,個人覺得份量剛剛好,可以預留肚子給其他菜色。這款沙津的配料有麵包粒、雞胸肉、芝士碎和切了一半的小蕃茄粒。麵包粒脆脆的,份量頗慷慨,而整體的口感也是十分豐富的。

前菜則選了新推出的西班牙蒜香橄欖油煮雜菇 (Mixed Mushroom Ajillo)。前菜剛剛來到的時候,小盤子還在沸騰著,溫度十分高,要待雜菇稍為放涼。小盤中還會有幾件西蘭花和燈籠椒作點綴。雜菇片的蒜香味十分濃郁,如果鹽的份量能稍為減少便更好了。

芝士煙肉帶子忌廉意粉 (Cream Cheese Pasta with Scallop & Bacon)上桌了。意粉的醬汁是較為液體狀,但味道也頗濃。廚師在面頭撒上了芝士粉和少許胡椒,其他配料還有帶子、煙肉和菠菜。帶子的質感爽爽的。

意粉的熟度煮得剛剛好,有少許嚼勁之餘又不會太硬。醬汁的主要材料是忌廉芝士 Cream Cheese,所以意粉的味道充滿著濃濃的芝士味。
🍝
照燒雞蛋黃醬披薩 (Teriyaki Chicken Pizza)來到了。只看Pizza的名字會覺得配料的配搭有些特別,但吃落的味道又頗為匹配。

套餐的甜品,一口朱古力蛋糕 (Bite Size Chocolate Cake)來到了,甜品來到的賣相頗精緻,面頭有半粒味道頗甜的士多啤梨和忌廉。蛋糕是較為厚實的Brownie 質感,味濃而口感實淨。

跟餐的飲品則點了凍水果茶 (Iced Fruit Tea) 和蘋果汁 (Apple Juice)。凍水果茶的水果配料有奇異果、橙等,可以用匙子輕輕按扁,讓果汁和茶混在一起。

2018-05-09
2018-05-19 637 瀏覽
好久沒吃意粉薄餅,放工後決定拉埋幾位朋友到銅鑼灣皇室堡的Pastaholic吃個意式晚餐餐牌選擇五花八樣,每樣都很吸引,更設有特色二人狂熱套餐最後決定點一個Pasta&Pizza Holic Set同埋單點一些食物先黎既係餐湯: 法式芝士洋蔥湯,面上鋪滿芝士,底下極多洋蔥段,非常夠味!特濃南瓜粟米忌廉湯,果然係特濃,整個湯都充滿濃郁的南瓜味香草雞肉凱撒沙律,份量適中,蔬菜新鮮爽脆Fresh Mango Mojito🍹清甜解渴草莓桃沙冰,感覺像草莓奶昔🍓🍼跟餐小食揀左薄切三文魚忌廉芝士卷,非常油潤,可惜三文魚味偏淡🙈然後係脆炸薯角同秘製雞塊,份量偏少,略為油膩,雞塊皮太厚,肉不太多😅但味道係OK的~豪華五式拼盤賣相吸引!Parma Ham質素不錯~ 海蝦牛油果法式多士,餡料足,充滿牛油果味意式炸魷魚圈外皮薄脆,沾上極多蛋碎的沙律醬非常好食珍寶大啡菇非常Juicy啊~ 芝心火腿薯蓉波,咸香薯味濃郁芝士煙肉帶子忌廉意粉,味道有點兒像卡邦尼,充滿奶油忌廉香,意粉很Al Dente啊海蝦牛油果羅勒忌廉意粉,整個粉都是滿滿的牛油果和羅勒青醬,很香濃。海蝦肉質彈牙照燒雞蛋黃醬披薩,採用秘製配方的自家
餐牌選擇五花八樣,每樣都很吸引,更設有特色二人狂熱套餐

香草雞肉凱撒沙律,份量適中,蔬菜新鮮爽脆

Fresh Mango Mojito🍹清甜解渴
草莓桃沙冰,感覺像草莓奶昔🍓🍼

意式炸魷魚圈外皮薄脆,沾上極多蛋碎的沙律醬非常好食
珍寶大啡菇非常Juicy啊~ 芝心火腿薯蓉波,咸香薯味濃郁

照燒雞蛋黃醬披薩,採用秘製配方的自家製麵團,烤焗成外脆內軟,和風味濃郁的Pizza,每口都是芝士香

食物質素不錯,坐得舒適,這裡很適合朋友聚餐啊
2018-05-18 15 瀏覽
之前已經想試旺角分店了,可惜無位。地方大,舒服,服務也不錯,重點是比起同區,它無用餐時限;食物上得快,味道亦唔錯,特別pizza,飲品也很有特色,價錢亦估佢唔到既平。一行四人,兩個意粉,一個大pizza(每人兩件),一個沙律,4杯飲品(用openrice coupon買一送一)變相三杯價錢,total$500
之前已經想試旺角分店了,可惜無位。
2018-05-17
  • 三文魚pizza
身為意粉控的你,有好消息!這餐廳是與和民屬同一集團,佢主打意粉的意日Fusion。 環境好靚,裝潢時尚、型格、簡約。座位闊落,坐得幾舒服。 頭盤先:雞肉凱撒沙律 很新鮮,雞肉沒有雪味,讚。 特濃南瓜粟米忌廉湯 超濃粟米味,夠creamy、濃厚,一點也不膩。湯口感細滑,忌廉加上南瓜粟米非常香甜。法式芝士洋蔥湯 湯汁帶洋蔥甜味,浸有芝士麵包,包吸滿湯汁,下方則墊滿甜香。 芝士帕爾馬火腿薯蓉球 好大粒,炸得極度香脆,內裡是飽滿的薯蓉,夾雜不少芝士和火腿,美味可口。 脆炸原條白身魚配有皮薯角魚炸得脆口,肉質偏腍 Strawberry Peach Frozen士多啤梨味濃郁,再加埋淡淡嘅桃味,好清新。 Matcha Frozen身為抹茶控既我,略嫌抹茶淡,抹茶冇咩甘香。叫做Pastaholic,意粉當然是主打。現點現做,香脆帶焦香,值得一試加$9仲有1.5倍分量tim>< 今晚嘅主角上台了!!! 芝士煙肉帶子卡邦尼忌廉意粉 自稱卡邦尼控的我,只要餐廳有供應卡邦尼就必定會光顧面頭撒了芝士粉,配埋濃郁嘅芝士,很能引起食欲 為意粉增添芝士香。意粉吃起來口感彈牙,口感勁有層次,非常濃厚,
身為意粉控的你,有好消息!

這餐廳是與和民屬同一集團,佢主打意粉的意日Fusion。

環境好靚,裝潢時尚、型格、簡約。座位闊落,坐得幾舒服。

頭盤先:

雞肉凱撒沙律

很新鮮,雞肉沒有雪味,讚。

特濃南瓜粟米忌廉湯

超濃粟米味,夠creamy、濃厚,一點也不膩

湯口感細滑,忌廉加上南瓜粟米非常香甜。

法式芝士洋蔥湯

湯汁帶洋蔥甜味,浸有芝士麵包,包吸滿湯汁,下方則墊滿甜香。

芝士帕爾馬火腿薯蓉球

脆炸原條白身魚配有皮薯角

魚炸得脆口,肉質偏腍

Strawberry Peach Frozen

士多啤梨味濃郁,再加埋淡淡嘅桃味,好清新
。

Matcha Frozen

身為抹茶控既我,略嫌抹茶淡,抹茶冇咩甘香。

叫做Pastaholic,意粉當然是主打。
現點現做,香脆帶焦香,值得一試
加$9仲有1.5倍分量tim><

今晚嘅主角上台了!!!

芝士煙肉帶子卡邦尼忌廉意粉

自稱卡邦尼控的我,只要餐廳有供應卡邦尼就必定會光顧

面頭撒了芝士粉,配埋濃郁嘅芝士,很能引起食欲
為意粉增添芝士香。

意粉吃起來口感彈牙,口感勁有層次,非常濃厚,亦能嘗到小麥的味道
好惹味呀

黃金四重芝士披薩

薄餅很薄

外皮焗到相當脆!好鬆脆!

呢個pizza有濃郁既芝士味,鹹鹹地。然後再加一點蜜糖,多一點甜味!!很好味!

脆皮腸肉醬大啡菇披薩

餅底香脆,肉醬配大啡菇,很滋味。

秘製炸雞

有五大件😍,食落去都幾脆身,炸漿唔會好多,唔太油膩☺️

雞肉熱辣辣,肉質嫩滑

可以落少少檸檬汁落去,酸酸地

朱古力蛋糕。

日式牛乳布甸

又香又滑, 有美味的牛奶香。

2018-05-15 382 瀏覽
這天放工後去銅鑼灣購物,見面皇室堡有一間叫『Pastaholic』意粉專門店,裝潢滿漂亮的,餐牌也蠻吸引,決定拉著男友進去一試!餐廳提供的食物飲品種類不少,除了傳統紙質餐牌,還有平板電腦可直接下單。既然是意粉專門店,就一定要點意粉啦。小女子是牛油果愛好者,選了「海蝦牛油果羅勒忌廉意粉」,這個意粉比平時吃到的不同,更彈牙更有口感!海蝦夠香嫩,牛油果忌廉濃而不膩,羅勒更為濃稠醬汁帶來一點清新感,各種味道平衡得很好,大推!還點了「日本魷魚蘆筍橄欖油辣味意粉」,意粉上佈滿辛辣脆脆,吃起來真的頗辣,不過很香口惹味,加上魷魚鮮嫩,蘆筍爽甜,意粉彈牙,十分開胃,很適合吃完忌廉意粉再吃這個。「經典三式拼盤」包括炸雞、薯塊和三文魚刺身:雞件滑嫩多汁,炸皮厚薄剛剛好;薯塊大大件熱辣辣;三文魚刺身很貼心地分別捲在三個迷你碟上,中心夾有芝士和酸瓜,味道很特別,更能帶出三文魚的鮮味。Pizza方面,叫了一份細的「脆皮腸肉醬大啡菇披薩」,份量剛剛好。披薩是薄皮的,微脆的口感,配上惹味肉醬,簡單得來很惹味,是經典pizza的味道,值得一試~「Fresh Mango Mojito」是無酒精的,粒粒芒果和薄荷葉配上梳打

日本魷魚蘆筍橄欖油辣味意粉

經典三式拼盤

Fresh Mango Mojito
「Fresh Mango Mojito」是無酒精的,粒粒芒果和薄荷葉配上梳打,甜度剛好,清新解渴,很適合這個天氣飲~

柚子蜜梳打
「柚子蜜梳打」比「Fresh Mango Mojito」更清新,有粒粒柚子肉,不過相對上沒那麼特別,畢竟是較常見的飲品。

這間的食物和餐廳環境也很不錯,價錢亦不貴,吃完真的會挑起你對意粉的狂熱呢!

By alvahana
2018-05-03
日本魷魚蘆筍橄欖油辣味意粉
經典三式拼盤
柚子蜜梳打
2018-05-12 43 瀏覽
如果唔係落雨都唔會走入呢個商場, 見到呢間餐廳裝修幾企理, 就入去一試🏃平時好少會叫套餐, 但係呢個套餐真係抵到冇朋友$319有餐湯,沙律🌿,小食🐙,Pizza🍕, 意粉🍝,甜品🍰,飲品☕ 唔係話種類多,就份量少,都係合理的分量,唔會食到飽與唔飽之間。侍應的服務態度方面好好, 大部分都係熱心工作💪的年青人🙋🙇 馬上應機,✈人即到!👍👍性價比高的一餐like 因為落雨六點鐘未夠就開飯,可以畀我享受下舒適寧靜環境,唔錯!唔錯!平時我唔多飲洋蔥湯, 但呢度洋蔥湯味道很好,中間一塊蒜蓉麵包烘得好靚, 味道畀外觀亦更勝一籌!魷魚圈點的醬汁調教得好好味, 魷魚都好新鮮,爽呀😚沙律菜一樣新鮮。第一次食牛油果做的pizza估唔到咁夾咖啡係ucc Coffee

魷魚圈點的醬汁調教得好好味, 魷魚都好新鮮,爽呀😚

沙律菜一樣新鮮。

第一次食牛油果做的pizza估唔到咁夾

咖啡係ucc Coffee

2018-05-07
2018-05-10 35 瀏覽
今晚去銅鑼灣皇室堡行街,到左晚餐時間,經過位於二樓嘅意粉狂熱,環境設計感覺唔錯,而且都想食西餐,所以就決定去食佢!去到店員態度超有禮貌,食都食得開心啲~我地點左杯草莓桃沙冰($58),食落好fresh,味道又唔假!似係新鮮草莓加水打成嘅沙冰,甜度啱啱好~上面仲有啲忌廉,為杯嘢增加左啲奶香!今日都無乜食過菜,點左個細嘅香草烤雞凱撒沙律($33)同西班牙蒜香橄欖油煮雜菇($48)香草烤雞凱撒沙律味道就不過不失,略嫌烤雞過乾。雜菇食落有啲似焗田螺嘅味道,咸香適中,雖然睇落成層油,但食落又唔會有油膩感覺!香烤黑安格斯一口牛柳($158)石鍋上有六舊大小適中嘅牛柳,中間唔會好熟,仲係呈粉紅色,等客人可以自己再放上圓形嘅石板上煎一煎,熱辣辣之餘,仲可以自己決定熟成度!我就鍾意將牛肉嘅油脂都煎曬出黎,用佢自身嘅油脂再煎到外面微脆嘅口感,內裡肉質依然保持嫩滑呢!伴菜仲有洋蔥同香脆薯角~ps.洋蔥要不時拌一拌,如果唔係好易燒焦!香烤刺身級鮭魚扒($108)講到刺身級咁勁,果然名符其實!口感好嫩滑~外面仲帶微脆口感,超讚的說!伴菜都有洋蔥同香脆薯角的喔~整體今晚嘅食物都好滿意,下次有機會再同朋友黎食!
去到店員態度超有禮貌,食都食得開心啲~

香草烤雞凱撒沙律味道就不過不失,略嫌烤雞過乾。

香烤黑安格斯一口牛柳($158)

伴菜仲有洋蔥同香脆薯角~
ps.洋蔥要不時拌一拌,如果唔係好易燒焦!

香烤刺身級鮭魚扒($108)
伴菜都有洋蔥同香脆薯角的喔~
整體今晚嘅食物都好滿意,下次有機會再同朋友黎食!
1K
2018-05-08 53 瀏覽
來到這間以意粉命名的餐廳,花多眼亂,就來一個二人套廳吧。食物也真的很豐富。先來一個雞肉凱撒沙律,很新鮮,最難得是雞肉不會很難的那種,也沒有雪味,一讚。再來一碗法式洋蔥湯,很甜的味道,加上芝士包,已叫人飽了一成。但因為太好味,始終都一飲而盡。一款較少食到的橄欖油雜菇,橄欖油真的不少,但因為是橄欖油,也不會覺得真的太油膩。雜菇則有很香的菇味,不錯。只是略為有一點咸。之後就到主角意粉了,點了白酒海蜆意粉。酒味不濃,但蜆肉夠鮮,也很美味,輕輕的有點鮮甜味。意粉的軟硬度也適中,真的是狂熱者喜歡的味道及質感。也來一款水牛芝士做成的瑪麗特薄餅。很喜歡做成的質感,軟軟的,很易入口。加上蕃茄味夠清新,消除了滯口的感覺。最後不能缺少的當然就是甜品:朱古力蛋糕。朱古力味濃,加上中間的流心,味覺與口感的配合很好,很美味的。
法式洋蔥湯
橄欖油雜菇
白酒海蜆意粉
瑪格麗特薄餅
朱古力蛋糕
最後不能缺少的當然就是甜品朱古力蛋糕。朱古力味濃,加上中間的流心,味覺與口感的配合很好,很美味的。
2018-05-07
法式洋蔥湯
白酒海蜆意粉
瑪格麗特薄餅
朱古力蛋糕
2018-05-08 49 瀏覽
這晚和分店同事開會後, 他帶了我到最近他們的"新歡"餐廳開餐, 原來個個都變了意粉狂熱分子, 愛上PASTAHOLIC。這間在商場的餐廳門戶開揚, 裝修帶着輕鬆的感覺, 最適合和朋友或家人一起casual dinning, 一邊吹水一邊享受美食。原來這兒的食物和飲品選擇都十分多, 我俩先點了杯飲品來個透心涼, 回一回氣。左手邊是同事的apple yakult, 他說味道ok, 與台式飲品店的那些差不多; 而我點的 fresh mango mojito 十分清新, 帶着薄荷和梳打的透心涼感, 加上香濃芒果肉, 是杯十分適合夏天的凍飲。雖然分量不算大, 但送來時的香味十分誘人, 忍不住熱辣辣的也要即時放入口中。而且更想不到這兒的薄餅很有水準呢!鴨肝牛肝菌薄餅饀料不少, 鴨肝濃香, 牛肝菌既脆滑又帶有另一種口感, 配上芝士和厚薄適中的薄餅底, 已經很令人回味。我們亦一人兩三件的很快清碟。最愛香口東西的我揀了經典三式併盤了, 有炸雞, 薯條和三文魚忌廉芝士卷, 最適合心多多人仕開心share。炸雞火喉控制得不錯, 炸得外脆內嫩, 還有點肉汁, 不會太乾。而雞件亦不會太油, 吃起來不覺膩。三文魚

三文魚忌廉芝士卷小小的十分精緻, 還有蟹籽和香草點綴, 不但令賣相更美, 而且令口感層次增加。一口的bite size 亦是吃得方便, , 三文魚的油香加上cream cheese 的幼滑, 真是很不錯的小食。

另一個主食我們點了海蝦牛油果羅勒意粉了, 平時較少有青醬的意粉選擇呢~

牛油果羅勒醬味道濃香, 質感較厚, 配上簡單的食材最適合。燒過的蝦的海鮮味更突出,  肉質彈牙, 無論淨食或配上青醬也很美味。而意粉也不會煮得過糊, 還留有點點al dent, 這也是同事推介這兒的原因之一。

最後我還是多叫了日式牛乳布甸了, 又香又滑, 每口都有簡單但美味的牛奶香。初時也以為會飽到吃不下...事實證明女生果然有另一個胃去消化甜品的。

而銅鑼灣區來說這兒真的不算貴, 食物多選擇, 又坐得舒服, 難怪成為了同事的新飯堂。
2018-05-06 75 瀏覽
勞動節外出勞動,到銅鑼灣食好西。聞說和民旗下,有家叫pastaholic的東西。一向愛意粉的小弟,就要試一試!餐廳裝潢頗有格調,在柔和燈光下用餐,確是不俗。用high-tech機器點餐,都是一個略有新鮮感的體驗。先來一客南瓜湯,味道清新,質地creamy 湯內絲絲南瓜,口感不俗。再來一客肉醬香腸大啡菇薄餅,肶邊很香脆,但不易切開肉醬與其他配料互相配合,惜食物溫度不夠熱,只達溫暖程度,略為失色。最後一道菜是香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉。雖說是烤雞,但食落口似白烚雞胸食過多間餐廳而言,這裡的青醬確實不錯!但可惜,都是老問題,意粉不夠熱!與現實有頗大落差,望pastaholic能多加改善。唉!

餐廳裝潢頗有格調,在柔和燈光下用餐,確是不俗。

用high-tech機器點餐,都是一個略有新鮮感的體驗。

先來一客南瓜湯,味道清新,質地creamy
湯內絲絲南瓜,口感不俗。

再來一客肉醬香腸大啡菇薄餅,肶邊很香脆,但不易切開

與現實有頗大落差,望pastaholic能多加改善。唉!
2018-05-01
午餐