2016-11-29 350 瀏覽
今次一行四人係銅鑼灣揾食,行過意間泰國餐廳,用拳套腰帶作佈置。老公就提議入去試試。係餐牌睇到意間係全港首間用泰拳擂台主題的餐廳店內裝修特別,座位寬闊,枱面大。係餐牌睇到有二四人餐,款式多,菜式岩口味,因為晤想諗咁多,就選擇左意個4人餐。泰式海南雞上枱時,店員會再用雞湯淋上面,保持温度。肉質非常嫩滑。推介酸辣鳳爪沙律味道較辣,但十分開胃。豬頸肉較乾身,口感一般。串燒都係亘較乾身,但入味。冬蔭公,海鮮湯底足,較辣,個人喜愛^_^泰式炒通菜好味道香口惹味明爐泰式烏頭配料十足,味道夠,魚尺寸大條份量足。正非常足料的菠蘿炒飯味道口感十分滿意^_^加上有海鮮乾果加強口感。令炒飯口感有多層次。
今次一行四人係銅鑼灣揾食,
行過意間泰國餐廳,用拳套腰帶作佈置。
老公就提議入去試試。
係餐牌睇到意間係全港首間用泰拳擂台主題的餐廳
店內裝修特別,座位寬闊,枱面大。
係餐牌睇到有二四人餐,款式多,菜式岩口味,
因為晤想諗咁多,就選擇左意個4人餐。
泰式海南雞
上枱時,店員會再用雞湯淋上面,保持温度。
肉質非常嫩滑。推介
酸辣鳳爪沙律
味道較辣,但十分開胃。
豬頸肉較乾身,口感一般。
串燒都係亘較乾身,但入味。
冬蔭公,海鮮湯底足,較辣,個人喜愛^_^
泰式炒通菜
好味道香口惹味
明爐泰式烏頭
配料十足,味道夠,魚尺寸大條份量足。正
非常足料的菠蘿炒飯
味道口感十分滿意^_^加上有海鮮乾果加強口感。
令炒飯口感有多層次。

2016-11-29 287 瀏覽
銅鑼灣的美食何奇多,要成功突圍而出都不太容易。早前Viu tv 播G1格鬥會,令引起了一陣子電視風。今次,來到 "拳王" 食返一場泰菜。拳王小食拼盤 $188魚餅、蝦餅等應有盡有,春卷 雞肉都有,而且份量都不算少,味道都算不錯。值得一讚的是,送上檯的時候熱騰騰,還有出煙的感覺,相當不錯。泰式炒金邊粉 $138金邊粉絕對是泰菜必點的選擇之一,拳王的金邊粉有炒蛋包著。而切開才是當中的精華所在被雞蛋炒過的金邊粉比較可口,而且炒得比較香,份量都不算少,算是上乘之作。青檸梳打 $38好比Starbucks 價格的一杯梳打,同平時的不太一樣,冰塊數量不算多,而且青檸味很濃,又不會太甜,算是不俗。懷念泰國味道可以一試噢
拳王小食拼盤 $188
泰式炒金邊粉 $138
金邊粉絕對是泰菜必點的選擇之一,拳王的金邊粉有炒蛋包著。
而切開才是當中的精華所在
青檸梳打 $38
2016-11-25 232 瀏覽
最近生活上真的是 「打一場硬仗」,極繁忙的生活令人透不過氣來。但忙極,都要抽空抽一個晚上與好朋友們吃晚飯。銅鑼灣有什麼好吃?其實一蘭附近的餐廳都不少選擇。今次去到拳王,感受一番G1格鬥會之泰菜也。飛天通菜 $108 先不講食評,但以價錢來說,已經感到吃驚。 但是份量十分大,而且炒得很香,辣得很刺激,炒起上來十分香口,算是不俗。泰式明爐燒 $208 這次點的是烏頭魚,配上酸味香料及醬汁。配料確實多,而且魚的份量都不算少。二人前來說,確是夠吃的。而魚都十分新鮮,吃起上來魚身很鮮甜,確是不錯。青檸梳打 $28這個價錢比較合理一點,而且味道都不俗。重點是要求少冰,就真的達到要求,所以味道不淡,可算是上佳之水平。整體來說,這間餐廳十分就腳,而味道都不錯,唯一價錢有點昂貴,但沒辦法,一分錢一分貨嘛
飛天通菜 $108
泰式明爐燒 $208
青檸梳打 $28

2016-11-23 245 瀏覽
星期六晚上去睇波嘅前夕,當然要食餐好先去觀賞激烈嘅球賽。在灣仔區,見到拉麵店排晒長排,當然就唔會排埋一份。反而隔離嘅拳王座位舒適,又係我地最中意嘅泰國菜,所以我地就去左品嚐一下。食泰國菜點可以少得肉碎生菜包。豬肉碎加上適量嘅辣椒同埋香蔥,炒出黎嘅味道非常之香,就咁食都已經足夠味美。如果以傳統方式去食,以爽脆新鮮嘅生菜包住佢,味道依然精彩。泰式炒金邊粉唔係我地常叫嘅餸菜,不過絕對無令我地失望。以蛋包住嘅金邊粉,味道酸酸辣辣咁,惹味之餘又有開胃之用,而配料亦都非常之豐富,火腿絲、鮮蝦加上豆腐乾,絕對值得推介。而我地身為愛肉之人,點少得食沙嗲串燒併盤。雞肉、牛肉、豬肉各有兩串,雞肉燒得嫩滑、牛肉又保存到肉汁,加上自制嘅沙嗲醬,6串都食得津津有味!
2016-11-19
2016-11-21 204 瀏覽
同媽媽食飯,去到近年極速冒起的美食街。在日本食肆林立的謝婓道竟然有一間泰國餐館,仲要係主題餐廳。相當特別的氣氛,吸引左媽媽一試。店內玩味十足,佈置十足拳館風,椅子、掛飾都配合主題。牆上掛著唔少金腰帶,睇黎拳王店主應該來頭不小。除左裝修外,牆上都掛有幾部電視,播放著唔同的拳賽,再添一點氣氛。除左gimmick外,實力亦值得欣賞。海南雞絕對是驚喜之作,半隻雞肉去了骨排好,用竹籠上台甚有睇頭。熱湯另上,可以淋在雞肉表面。雞肉十分嫩滑,有雞味,配上兩款特製醬汁,十分惹味。媽媽好鍾意食海南雞,一陣就清哂!另外點了金邊粉,擺碟同樣有誠意。熱辣辣的金邊粉用薄薄的蛋皮包好,拆開時驚喜十足。蛋皮煎香,混入金邊粉中可以增加口感。金邊粉亦十分足料,有數隻大蝦同不少配料。最後亦點了一份甜品,一客6件的西米糕,有三款口味,當中班蘭味最夠特色。軟滑香濃的班蘭糕下,係口感十足的椰香西米,令人滿足。埋單三百多,價格合理。
金邊粉亦十分足料,有數隻大蝦同不少配料。
軟滑香濃的班蘭糕下,係口感十足的椰香西米,令人滿足。

埋單三百多,價格合理。
2016-11-18
  • 海南雞
2016-11-21 1609 瀏覽
話說我係叱吒903 super fans, 而最鍾意既係當奴同少爺占,佢地成日大放笑蛋,成日令聽衆笑個半死。 今晚佢地響伊利沙伯體育館開Show,當然響附近食啲嘢先過去睇啦! 誤打誤撞入左去間主題餐廳,係以打拳為主題成間店的櫈都係沙包皮做的, 而且有很多以打拳週邊用品display, 例如金腰帶,拳套等。 仲有幾個大電視播住打拳片,最為人熟識的VIU TV 的 G1格鬥。 粱挺師傅 我點左拳王炒飯,嚟到時炒飯香噴噴,仲熱辣辣。 賣相都幾好,顏色呈黃色, 面有幾隻大蝦。大蝦爽口彈牙, 又無雪味同唔死實實.飯又炒得一粒粒而且好夠鑊氣。另有蛋絲同葱粒,令香味提升。而煎蛋有燶邊, 十分香口, 有少許流心. 另叫左杯珍多冰走糖水,下面係碎碎的綠色粉團,上面係椰汁,員工很好,送來時,佢話如果甜的話同佢話,佢話會再調過,真係第一次有食店員工會咁主動滿足客人的了!! 睇完Show,我地都好滿足,食過好味的一餐外,show 又好睇,無論餐廳定係艾粒仔都出了混身解數令他們的“產品”做到最好! <<聲明:這是自費晚餐!>>

粱挺師傅

<<聲明:這是自費晚餐!>>
2016-10-01
2016-11-16 1014 瀏覽
平時食泰菜一定諗起九龍城, 但位置比較難去唔方便.有一日經過CWB見到呢間舖外型吸引, 想不到會係食泰菜,終於搵左機會同老公去試下.一入去,發現椅子都比較特別, 好似沙包咁既形狀. 不過比較細, 肥少少既人話都會唔舒服. 不過唔緊要.佢地都有梳化既坐位既店內放滿有關拳擊既用品,  腰帶, 背心等等. 完全覺得自己去了拳館一樣.連枱面都有Q版拳王,睇得出佢地好用心去裝修.我地叫了去泰國餐廳必食既柚子沙津 ($138)蝦大約有6-7隻, 柚子非常大粒, 而且很甜,夠凍,  仲有不少櫻花蝦伴碟.醬汁比較辣, 每吃一口都需要飲水. 相反酸味剛好.但我老公話唔算好辣....(幾時食得咁辣架?) 喜歡辣既朋友一定鍾意食, 我就希望佢可以減少少辣.泰式燒雞半隻 ($138)份量不少, 燒得剛剛好, 就算不點泰式酸汁都已經好夠味.豬頸肉湯金邊粉 ($68)我地叫左雞湯, 金邊粉份量好多, 豬頸肉好有驚喜. 同平時吃的有些不同, 豬頸肉比較爽口, 每一節的肉好分明.  從來無食過咁既口感, 我估佢地有特別處理過, 食過後真係愛上了, 而蘿蔔都好清甜.  如果想食港島區食泰菜, 不防考慮這間充滿特別既餐廳
平時食泰菜一定諗起九龍城, 但位置比較難去唔方便.

有一日經過CWB見到呢間舖外型吸引, 想不到會係食泰菜,

終於搵左機會同老公去試下.

連枱面都有Q版拳王,睇得出佢地好用心去裝修.
我地叫了去泰國餐廳必食既柚子沙津 ($138)
醬汁比較辣, 每吃一口都需要飲水. 相反酸味剛好.

但我老公話唔算好辣....(幾時食得咁辣架?)

喜歡辣既朋友一定鍾意食, 我就希望佢可以減少少辣.

泰式燒雞半隻 ($138)
份量不少, 燒得剛剛好, 就算不點泰式酸汁都已經好夠味.
豬頸肉湯金邊粉 ($68)

而蘿蔔都好清甜.

如果想食港島區食泰菜, 不防考慮這間充滿特別既餐廳!

2016-11-05
  • 柚子沙津
2016-11-15 189 瀏覽
放監般狂食很久沒出街食飯,閉關了一排放監啦,來吃個飽啦,有健康身體才是享受美食的關鍵。之前電視有女生拳拳到肉的比賽,今日來到一見到就想起電視中,各女生門不合同各懷鬼胎的情節。青芒果沙律配雞絲$68,唔太辣的,青芒果爽口醬汁又帶點酸,刺激一下胃口先。青咖哩豬,有菜中和下怕食太多肉,加了大量爽身的泰國矮瓜同四季豆,汁唔辣富椰香同有金不換香。海南雞是眾多必點菜式之一,半隻$88,食前會從新淋上熱雞湯,肉就帶點暖暖。已去骨啖啖肉如需要油飯可分開點,$28一碗,有米氣才有飽芒果沙冰去辣用食物都好大碟一下,一次半次外食在所難免,健康多吃菜平衡就ok
放監般狂食

芒果沙冰去辣用

2016-11-15 166 瀏覽
雷台爭霸@拳王泰國餐廳銅鑼灣 謝斐道456-458號拔萃商業大廈地下至二樓 (一蘭拉麵旁)把雷台結合食物,又會是一個怎樣的用餐體驗呢?放了拳王腰帶,見到我已熱血沸騰。蝦片每臺都有的,重胡椒香又脆身,要$10。馬拉盞炒椰菜苗$78,如小波的椰菜苗食落爽口,馬拉盞 提香炒出香鹹。蝦醬炒飯惹味,被醬油染到啡色,有立腸蛋皮同豬肉鬆,最佳食法是撈好就吃。隨意點都有水準做出好味道,愛濃味食物的人一定慾擺不能。
雷台爭霸@拳王泰國餐廳

蝦片每臺都有的,重胡椒香又脆身,要$10。
隨意點都有水準做出好味道,愛濃味食物的人一定慾擺不能。
2016-11-13 154 瀏覽
泰國菜一年四季都啱食,我鍾意佢唔太熱氣,味道酸酸甜甜又開胃!呢間拳王泰國菜館就響一蘭拉麵附近,好易搵,坐低後侍應亦都送上一碟蝦片做前菜,估唔到碟蝦片有脆又香!蝦味亦出!鮮菜我哋叫咗啲個蟹肉夜明珠,起初我哋係比個名吸引嘅,估唔到入口都有驚喜!出面係大大原粒肉厚嘅荔枝肉,好甜,入面係嘮啖蟹肉!好鮮,估唔到兩者咁match!餐飲我飲咗芒果沙冰,唔太甜,入口滑,不錯。朋友嘅芒果梳打我冇試,但佢話唔太甜,仲有淡淡芒果肉,頗喜歡。主食我哋叫咗炒金邊粉,比想像中大碟好多,甜甜酸酸好開胃,金邊粉亦都好彈牙,外邊用蛋漿包住。另外燒雞翼亦都好驚喜,我地原本我叫左兩隻,上到枱有四隻,職員話係因為今日嘅雞翼比平時細所以送多兩隻俾我哋食。雞翼外皮燒得香脆!將脂肪迫了出來,肉質嫩!好香!我同朋友都係最鍾意呢道菜!

2016-11-13 176 瀏覽
一向都中意食泰國野,經過就試下呢間喇一入到去已經覺裝修好得意,真係成間拳館甘!電視仲播緊打拳節目點完菜就來了一客蝦片,食左幾塊因為重點在主菜!哈哈。海南雞肉嫩滑,份量好多,配油飯,唔錯。雞下有雞湯,係海南雞的精華,食完可以飲湯我最中意食生菜包肉碎。每次食泰菜都必點!呢個肉碎味道辣辣的,好惹味,包到五次左右最後來一條大魚喇!配菜有肉丸等,非常豐富,不停淋上湯,可以令魚更入味!
一向都中意食泰國野,經過就試下呢間喇

點完菜就來了一客蝦片,食左幾塊
2016-10-08
中秋佳節🌝,當然要吃頓豐富的團圓飯,才配合到人月團圓的溫馨氣氛~ 💕兔小妹和家人幾乎每年都會到維多利亞公園賞月,今年也不例外。😄所以,便與家人一同在銅鑼灣附近覓食~ 中國節日,人們也少不了到酒樓或中式餐館吃中菜應節。與其跟別人擠,既浪費時間,又要受氣,倒不如吃些冷門的特色菜還好~😎經過一蘭附近,見到一間以泰拳為主題的泰國餐廳 - 拳王泰國餐廳,挺有特色,而且人不算很多,家人便提議進內,來個泰式中秋飯~ 兔小妹當然沒理由拒絕啦~ 難得他們不抗拒吃 “辣”~🔥🔥走進餐廳,其裝潢以紅黑為主調,並且把卡位佈置成如拳賽的擂台般,富特色之餘,亦十分切合泰拳主題~ 即便未有看過拳賽,也能感受到拳賽那份熱血沸騰﹑緊張刺激的氣氛! 餐廳職員除了奉上暖水和遞來菜單,同時也送上一小碟蝦片~蝦片挺新鮮,炸得乾身不油膩,口感甘香鬆脆,而且還有淡淡蝦的鮮味,的確是很不錯的開胃小食。餐單的選擇有不少,有小食前菜﹑沙律﹑肉類﹑海鮮類﹑咖哩類,還有甜品等,當中也有一些 “走辣” 的菜式供不嗜辣的朋友選擇,很貼心呢~兔小妹點了一客六隻的泰式生蝦刺身 ($138), 而家人就分別點了金柚蝦沙律 ($138) 和燒羊架4件

兔小妹當然沒理由拒絕啦~ 難得他們不抗拒吃 “辣”~🔥🔥
餐廳職員除了奉上暖水和遞來菜單,同時也送上一小碟蝦片~

蝦片
兔小妹點了一客六隻的泰式生蝦刺身 ($138), 而家人就分別點了金柚蝦沙律 ($138) 和燒羊架4件 ($158),再加每人一杯龍眼冰 ($28)。

等待出菜的同時,職員先給我們送來泰國其中一款特色飲品 - 龍眼冰~

龍眼冰的份量也挺大的,而且用料不少,杯底滿滿都是大大粒的龍眼肉。兔小妹以前都曾都泰國餐廳飲龍眼冰,可是,不是太甜,就是沒有龍眼的香味,總嚐不回泰國的風味。但這裡的龍眼冰卻帶給兔小妹驚喜呢~! 清甜的蜜糖水,加入新鮮爽口的龍眼肉,甜度剛好,沒有搶去龍眼的清香,也保留了蜜糖的香蜜味,清甜滋潤~!
龍眼冰
之後,職員先送上泰式生蝦刺身
泰式生蝦刺身
選用玻璃蝦作刺身,蝦肉色澤光潤,質感透明,非常新鮮。吃一口,味道清甜鮮味,口感爽滑有嚼勁。蘸上餐廳配製的泰式醬汁,加入蘿蔔絲﹑芽菜﹑鮮蒜片等配料一同吃,微辣中帶點清新,清新中又不失蝦的鮮甜,味道配搭,口感豐富。
泰式生蝦刺身
再送來金柚蝦沙律。

這個柚子沙律份量十足,而且用料極豐富! 柚子肉被撕成一塊塊大大的,混入炸蒜片﹑辣椒絲﹑花生碎等等,香辣惹味,酸甜開胃。當中的鮮椰絲,更是畫龍點睛,口感爽脆外,還散發淡淡的椰香,極富泰國特色。而沙律中的大蝦雖然煮熟了,但味道跟刺身同樣爽口鮮甜,肉質結實,是一道很不錯的開胃前菜~
金柚蝦沙律
接著,送來這兒的招牌菜,也是今晚的主角 – 烤羊架。
燒羊架4件
別以為羊架只是小小的一件,這裡的 “件頭” 也相當的大喔~! 新鮮熱辣的烤羊架,肥大肉厚,撲鼻而來的香氣令人口水直流~ 嗜羊的兔小妹急不及待的拿起一件放進口中,羊味突出卻沒有討厭的羊羶味,肉質細嫩,口感軟腍,而且還肉汁豐盈,不愧是招牌菜~!
烤羊架
難得的中秋團圓飯,當然要點個甜品,才應對花好月圓的甜蜜~

點了班蘭千層糕 ($68)~
因用了班蘭汁的關係,一層一層青綠色的,賣相特別。而剛做好,所以吃的時候還暖暖的,口感軟糯煙韌,味道清甜不俗,還有淡淡的椰香,為這頓豐富的晚飯畫上完美的句號。
點了班蘭千層糕
題外話: 拳王泰國餐廳不定時提供月份和生日優惠,到來用餐前可先查一查喔~
2016-09-15
龍眼冰
金柚蝦沙律
燒羊架4件
2016-11-06 187 瀏覽
一蘭太多人所以中招!啲碗油到好似冇洗咁,得三張枱都慢慢吞吞先上菜,煮咁耐落一大堆味精都係難食,一上樓上去個廁所啦,原來成班廚房九點鐘坐晒係度睇電視。趕時間或者對食物有要求者可考慮其他餐廳。
一蘭太多人所以中招!
2016-11-05 969 瀏覽
筆者早排去完泰國渡假番黎,對果度既純正泰菜念念不忘。雖然筆者唔算食得辣,但泰菜既辣,就好似有種魔力咁,令人上左癮咁想一食再食。得朋友既介紹同帶領下,話銅鑼灣有間以拳館做主題既泰國餐廳,味道同環境都好有特色,筆者就決定一試,睇下搵唔搵得番曾經既味道。黎到餐廳,未入門口,淨係見佢咁 “霸氣” 既名 – 拳王泰國餐廳,都已經感受到濃厚既泰國色彩。入到去,餐廳將卡座佈置成擂台一樣,並且用紅黑做主調,既有特色之餘,同昤突顯出泰拳的 “型” 格。未點菜,先送黎一碟蝦片。新鮮炸起既蝦片,入口鬆化,蝦味濃,同街外買到既包裝蝦片完全唔同,香脆好多~餐牌既菜式有好多唔同種類,而且樣樣都非常吸引。睇左一輪,最後點左個泰式生蝦刺身 ($138) 同香辣蟹肉夜明珠 ($88),而為試羊架又黎既友人,就點左羊架 ($158) 再加多個金柚蝦沙律 ($138)。同時,我地每人都叫左杯青檸梳打 ($28)。坐係度,睇下電視播緊的拳賽片,杯青檸梳打話咁快就送到。杯梳打都幾大杯,入而有半個青檸。篤下個青檸,D檸汁混入梳打中,微酸得黎又有青檸既清香,感覺好Fresh,最啱一陣用黎解辣。餐廳上菜速度都算好快。等左一陣就送黎兩

坐係度,睇下電視播緊的拳賽片,杯青檸梳打話咁快就送到。
餐廳上菜速度都算好快。等左一陣就送黎兩款小食前菜 - 泰式生蝦刺身同埋香辣蟹肉夜明珠。

個生蝦刺身,一眼望落去,就知道非常新鮮。大大隻既玻璃蝦被切成兩邊,清楚見到D蝦肉透明得黎又有光澤。蝦肉肉質爽口結實,味道鮮甜無比。點埋佢個秘製辣汁,再加埋D配料一齊食,口感豐富之餘,極有風味,而且辣得過癮。
至於香辣蟹肉夜明珠,用個金屬花紋碗裝住,賣相就相當精緻吸引。將蟹肉生拆,再釀入荔枝肉裡面,意念創新。清香爽口既荔枝,配搭蟹肉既鮮甜味,加入少許辣椒,味道竟然意想不到既咁夾,令筆者好驚喜!
之後金柚蝦沙律同羊架同時送到。
講到柚子沙律,筆者係泰國就成日食,因為中意佢泰國D柚子唔太酸,而且感覺清新,可以解解暑。而依度既柚子蝦沙律,味道都地道。柚子肉撕成大大塊,混入左多種配料,例如辣椒絲﹑炸蒜片﹑椰菜絲,增加口感,亦令帶出柚子既清新感覺。而沙律中既大蝦,味道質感一D都唔會比蝦刺身既遜色,厚肉彈牙,鮮甜爽口。
而羊架,筆者向來對羊既食品都興趣麻麻,原因係怕佢羶。但見羊架係依度餐廳既招牌菜,友人又食得咁滋味,筆者就儘管一試。羊架燒得香口,燒汁入味,羊味突出,但完全唔羶,口感柔軟,嫩滑多汁,味道非常好,怪唔得能成為餐廳既招牌菜!
2016-11-04 987 瀏覽
泰拳盛行,包括女學徒,因為運動量高,有減肥神效,我就覺得太辛苦了,倒不如到訪本地拳王開的餐廳品嚐美食更好。店之內外皆展示了拳王之戰績,想來,開家店擺放自己的奬狀予人欣賞,比較放在家中孤芳自賞有意思。店內自然有主理人之照片,黑色為主色調,裝潢似酒廊,椅子特別,有鎖鏈在背面。供應傳統泰菜,亦有少量菜式略添新意。蝦片自動送上,如粵菜的花生,是餐前小吃,但需收費;每碟收$10,比餐牌價平半,算是半賣半送嗎?質硬但脆,有蝦香,佐酒適宜。香辣蟹肉夜明珠出場精緻,小器皿盛著,一客5粒,完整的茘枝內釀入日式芥末及蟹肉,味覺的新感受,不算討好但不討厭,如果能用上新鮮及更甜的茘枝,也許口感更有變化,似乎玩味多一點。冬陰功(細)熱辣原爐上,是預期的複雜酸甜泰味,調味恰當,不過不失,有兩只大蝦,可惜雪藏過久,肉質已經近乎糜爛,這一點不可取。大頭蝦 幸好多點了燒大頭蝦,這兩只就新鮮肉彈得多,燒得有心機,保持肉汁,香嫩鮮美。泰北燒雞半隻 見圖介紹,海南雞似乎是招牌,但食伴要求試燒雞,亦無妨。選擇正確,燒至香口皮脆,果然是泰北風味之燒雞香,配酸汁合拍,提升香惹及醒神;可惜雞胸位嚡口,有改善空間。班蘭千層糕精彩在後頭
供應傳統泰菜,亦有少量菜式略添新意。

出場精緻,小器皿盛著,一客5粒,

冬陰功(細)
熱辣原爐上,是預期的複雜酸甜泰味,調味恰當,不過不失,
冬陰功(細)
有兩只大蝦,可惜雪藏過久,肉質已經近乎糜爛,這一點不可取。

泰北燒雞半隻
泰北燒雞半隻

班蘭千層糕
精彩在後頭,班蘭千層糕,新鮮做起,溫暖送上,八層重叠可見,煙韌黏稠程度非常討好,可以媲美當年我在胡志明市吃過最好的一客,就是這一道,另我有重訪的意慾。
值得一提之有趣之處在洗手間,玩意甚濃,美女照片的是男廁,大隻佬的方是女廁,喝了兩杯的話,小心走錯!
拳王的餐廳,環境風格迎合聚友把酒,食物過得去,這次體驗,甜點方是亮點。
2016-10-18