2021-10-14 959 瀏覽
因為係觀塘市中心返工,如果夾到同事意又時間鬆動,大家就會想一齊行去觀塘碼頭食拿督!今次去到叫左個咖喱香茅豬扒飯+凍星加坡白咖啡,再同同事們一齊叫左半隻海南雞。1. 星加坡咖喱豬扒飯:咖喱汁好出色,少少辣,有陣淡淡的香茅味,不像日式咖喱的甜或印度的椰香。但稍鹹了一點,但送飯都可以接受。豬扒都用香茅煎得好香,乾身但有肉汁。配一杯濃香的白咖啡,上面灑滿了咖啡粉,即刻叉返電呀!不過今日啲飯比較軟身,個人不太喜歡。2. 海南雞:肥瘦適中,肉質嫩滑,雞胸肉都唔會柴。除了食海南雞必有的三種醬料,亦配上一小碟乾蔥醬油,我地食之前淋係面,加多一分香味。食完隻雞會見到下面有一些雞雜。另外,又會配上一小碟醃酸蘿蔔、薑,中和油膩感。呢間鋪的黑豉油乾撈麵系列都好出名,大家可以試下。

1. 星加坡咖喱豬扒飯:
星加坡咖喱豬扒飯

2. 海南雞:

呢間鋪的黑豉油乾撈麵系列都好出名,大家可以試下。
2021-10-12
星加坡咖喱豬扒飯
2021-10-13 599 瀏覽
呢間星馬餐廳喺觀塘碼頭嘅熟食中心入邊,雖然地方隔涉,但網上都睇到唔少有關佢嘅報道,話嘢食好正宗同埋高質素,所以今日就特登嚟試吓! 胡椒湯生牛肉河粉🐄🍜佢一上碟我就試咗佢啖湯,係極!濃!嘅胡椒味!有少少辣,後勁係一種鹹鹹地嘅鮮味。😮第一啖飲落覺得好驚艷,但食耐咗就會覺得湯底嘅胡椒味有啲過濃同偏鹹,食到個人有啲口渴,同埋會冚左其他食材嘅味道。🥵其他食材方面,肥牛味道正常,牛丸紮實有牛味,蘿蔔都算甜同埋冇渣,但如果可以切細舊啲就更好。沙河粉我覺得佢比一般河粉嘅質地會較實淨,都係掛湯嘅,但因為湯底偏濃,掛湯令人食到好渴…可能揀啲無咁掛湯嘅麵底會好啲。 😬腐竹薏米水🥤 佢有啲似腐竹糖水,飲落有薏米同腐竹咬下,唔會好甜,幾特別!喺出面都比較少見~呢個好飲!🥳。始終呢度係熟食中心,地方就冇咁整齊同坐得舒服,但嘢食真係唔錯,可以一試!🏄‍♂️

胡椒湯生牛肉河粉🐄🍜

腐竹薏米水🥤

• 腐竹薏米冰
2021-10-12 741 瀏覽
放假瞓到自然醒,突然好想食胡椒餅,同老公又落觀塘揾拿督醫肚😂當然避開lunch time先過去食啦!2:15去到係最好😎唔洗等位我地今次點了🍽唐人街炸釀豆卜大大粒炸到金黃色, 炸刭脆卜卜非常香口黑胡椒魚餅今次煎過龍有啲燶😂白灼沙巴蠔仔呢個一定要試,最鐘意點個wasabi😋好正叉燒鮮蝦胡椒湯麵摻摻麵底係油麵配米粉, 叉燒同蝦都足料,唔食得辣既朋友仔就唔好叫呢個🤣 因為胡椒味非常之重又夠辣, 食得辣既我都覺得啱啱好咋😎星加坡美綠凍、熱飲落都香濃夠滑呢度已經食咗好多次, 留意番營業時間,平日上午11時半至下午三點三(星期六、日、红日唔開架)

我地今次點了🍽

唐人街炸釀豆卜
大大粒炸到金黃色, 炸刭脆卜卜非常香口

黑胡椒魚餅
今次煎過龍有啲燶😂

白灼沙巴蠔仔
呢個一定要試,最鐘意點個wasabi😋好正

叉燒鮮蝦胡椒湯麵摻摻
麵底係油麵配米粉, 叉燒同蝦都足料,

星加坡美綠
凍、熱
飲落都香濃夠滑

(星期六、日、红日唔開架)

2021-10-07
2021-09-23 769 瀏覽
一直好想試呢間星馬菜,可惜佢只係開平日午市,咁岩今日放假就可以去食啦,餐廳係觀塘碼頭個熟食市場內,有啲遠,地鐵站行去要15分鐘。我地點左香茅豬扒黑豉油乾撈麵、馬來福建海鮮蝦湯麵,小食點左檳城炆鮮豬皮,野飲叫左紅豆冰。我覺得黑豉油乾撈麵最好味,好特別,好少係出面既餐廳食到,面質煮得岩岩好,唔硬唔過林,個蝦湯麵都好鮮味!鮮豬皮好滑,口感好林,至於紅豆冰都好足料!好期待下次放假再嚟食個黑豉油乾撈麵!!就算係碼頭咁遠都想行過黎食!
早餐
2021-09-12 811 瀏覽
午飯辛水辛汗行到黎熟食中心,同行飯腳推薦呢間好地道嘅餐廳,坐低咗先知道原來係小有名氣嘅拿督!首先,侍應們個個都頗大聲兼豪氣,風風火火咁落單再上菜,已經好地道茶記風格,再加上裝修擺設,令到餐廳更地道。唔講其他,就講野食,我嗌咗星加坡咖喱豬軟骨黑豉油乾撈麵,一上菜真係嚇親,因為真係好大碟!味道就真係偏咸,不過咖喱味都搶,所以總算係平衡到,結果都係食咗大半碟就已經飽。如果想試地道餐廳,又有信心挑戰大碟撈麵,拿督真係可以一試。
如果想試地道餐廳,又有信心挑戰大碟撈麵,拿督真係可以一試。
咖喱豬軟骨黑豉油乾撈麵
咖喱豬軟骨黑豉油乾撈麵
2021-09-01 685 瀏覽
久仰大名嘅拿督星馬大飯店,菜式好特別,好多都出名,例如咖喱飯,胡椒湯粉等,但兩個人得兩個肚,食咗其中兩款試試✨✥ 肉骨茶配白飯及油條 (星期三限定)限定星期三先有‼️ 我哋好好彩咁啱可以試下唔知正唔正宗,但係我哋食過最多料嘅肉骨茶佢唔係一般排骨煮成嘅肉骨茶,而係有豬手,豬潤,豬心,粉腸…🔥附有一小碟黑醬油點湯料食,仲有香脆嘅油炸鬼可以點肉骨茶食。咁多料個肉骨茶較似中式湯水,帶有小小辣味,非常特別✥ 黑豉油乾撈麵 (怡保炆大細腳) 超邪惡嘅撈粗,黑豉油好香濃,不過真係好多油🤣 一定勁肥,大細腳係指豬手同雞腳,鹵水汁非常入味,豬手同雞腳都炆得好淋✥ 凍星加坡白咖啡意外地唔太甜✥ 馬拉鮮桔仔冰桔仔冰味道清新,幾特別

✥ 肉骨茶配白飯及油條 (星期三限定)

✥ 黑豉油乾撈麵 (怡保炆大細腳)

✥ 凍星加坡白咖啡
意外地唔太甜

✥ 馬拉鮮桔仔冰
桔仔冰味道清新,幾特別
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉 𝒻𝑜𝓇 𝐹𝑜𝓊𝓇·• 馳及檳城炆鮮豬皮 $26·• 怡保雞雜黑豉油乾撈粗麵 $49·• 燒香肉頸肉胡椒湯河粉 $51·• 海鮮叻沙 $54·• 半隻海南雞 $100·• 星加坡黑豉油豬油撈白飯 $12·• 腐竹薏米冰x2 $16/1·• 凍星加坡白咖啡 $13·• 星馬拉茶 $15💸 $355❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.位於觀塘近碼頭嘅熟食市場,平日開到下晝3點,星期六日唔開,所以基本上唔放假/喺附近翻工就食唔到~一直都等緊機會食,果然冇令人失望,好好食好地道嘅星馬菜😛。同埋佢真係好抵食又大大份。4個人叫左4個主菜係食唔哂嘅。-♡═━┈┈  馳及檳城炆鮮豬皮 $26 ✰✰✰✰炆得好入味好濃郁,豬皮軟淋淋入哂味。-♡═━┈┈  怡保雞雜黑豉油乾撈粗麵 $49 ✰✰✰✰好食好大份,一碟夠兩個人食。雞雜唔會腥唔會臭,點埋個滷水汁食好惹味。撈都整得好乾身,粗麵彈牙。但我覺得可以鹹多少少~-♡═━┈┈  燒香肉頸肉胡椒湯河粉 $51 ✰✰✰✰食完個胡椒湯個胃會暖半日🤣,好辣好香,冬天食一定好
·• 馳及檳城炆鮮豬皮 $26
·• 凍星加坡白咖啡 $13
·• 星馬拉茶 $15
💸 $355

♡═━┈┈  馳及檳城炆鮮豬皮 $26 ✰✰✰✰
炆得好入味好濃郁,豬皮軟淋淋入哂味。
♡═━┈┈  怡保雞雜黑豉油乾撈粗麵 $49 ✰✰✰✰
怡安保雞雜黑豉油乾撈粗麵

♡═━┈┈  燒香肉頸肉胡椒湯河粉 $51 ✰✰✰✰
燒香肉頸肉胡椒湯河粉

食完個胡椒湯個胃會暖半日🤣,好辣好香,冬天食一定好正。
♡═━┈┈  海鮮叻沙 $54 ✰✰✰
海鮮叻沙

相對嚟講較遜色,唔夠鮮味,唔夠辣唔夠椰香~份量比起其他菜色都唔算大份。
♡═━┈┈  半隻海南雞 $100 ✰✰✰
半隻海南雞

配有雞雜嘅海南雞,雞好滑但整體嫌啲皮太肥唔係好多肉食。
♡═━┈┈  星加坡黑豉油豬油撈白飯 $12 ✰✰✰✰
豉油豬油可以多少少,個飯係我鍾意硬硬地嘅口感。
2021-08-20
怡安保雞雜黑豉油乾撈粗麵
燒香肉頸肉胡椒湯河粉
  • 腐竹薏米冰
2021-08-22 538 瀏覽
觀塘碼頭熟食市場內有一間馳名的新加坡檳城小餐館,像懷舊大排檔般非常地道,價錢極之大眾化,黑鼓油系列是最出名的。檳城忟鮮豬皮叉燒黑鼓油撈乾麵,真的充滿豐富骨膠原,那豬皮滑溜溜的,完全有別於一般滷水豬皮,黑鼓油少少甜,撈乾麵香口但非常油膩非常地道,不是每位也能接受😅檳城五香肉卷有蟹肉、蝦肉、豬肉、馬蹄及腐皮,表面炸得脆口,內裡煙煙韌韌的口感豐富。另外加了碟星加坡蜜汁叉燒,但肉質過瘦及乾身,有點失望。山渣冰多料抵飲,大量醃製山楂切了片,少酸解喝是解暑佳品。
  • 山楂冰
2021-08-19 389 瀏覽
一直都想試呢間野,但佢同返工時間撞到應一應,星期六日又唔開,夜晚又唔開,只係開平日既中午,好似仲要3點就收。雖然佢只係開中午,但係人流一直都保持到咁旺。佢有幾樣招牌拿手野,其中一樣就係黑鼓油乾撈麵。呢間野係熟食中心入面,熟食中心歷史都睇得多有咁上下,所以呢,環境就殘舊左少少,污糟左少少。行左幾層樓梯,終於到左。佢分左幾個倉,我就坐左係最入,呢個倉係最乾淨,我個人都接受到。▧ 黑鼓油乾撈麵(怡保炆大細腳) 大細腳姐係雞腳加豬腳。2樣都蚊到好林好入味。食落感受到好多骨膠原。黑鼓油乾撈麵炒得好香,條條都有色水,炒得好均勻。不過油份好多,成個碟都好多油。食落唔會好油膩感,不過見到碟底咁,無論有幾好食,都要適可宜止。

▧ 黑鼓油乾撈麵(怡保炆大細腳)

2021-08-16
2021-08-08 912 瀏覽
同事話呢一間好食, 咁所以我都嚟試下, 因為間野喺街市嘅關係所以 感覺上比較唔衛生, 但有另一翻風味。我叫咗個豬頸肉胡椒湯底油面加杯 山楂冰, 豬頸肉就冇乜特別, 但個胡椒湯底就非常好味, 估唔到個胡椒湯底可以咁濃味同埋有少少辣, 唔怪得閒嘢咁多人排隊咁多人食啦。杯山楂冰都幾好飲,酸酸甜甜好開胃。最估唔到係竟然街市熟食店啲服務態度竟然咁好, 啲員工都非常nice同好熱情, 臨走時我拎住張餐紙影相, 佢好熱情咁樣同我講話成張拎走都得㗎。下次我會想試下佢個海南雞飯同埋喇沙湯底

杯山楂冰都幾好飲,酸酸甜甜好開胃。

下次我會想試下佢個海南雞飯同埋喇沙湯底
2021-07-16 841 瀏覽
吃完今次, 應該可以死心吧!它依然在山旮旯的觀塘熟食中心, 逢一至五只開午市, 但是今次山長水遠來吃午飯, 真的只有受氣, 特別是伙記忘了點單, 然後追了不少次, 最後遲了三十分鐘送餐, 還被其他伙記”串”為何不主動追單, 再加上其他伙記不斷的咆吼, 真的吃得不舒服.點了黑豉油大細腳撈粗麵, 豬扒喇沙還有五香肉卷. 湯底味道沒有咖喱香和椰香, 不夠辣, 只有丁點兒鹹味, 外表看似洗碗水. 豬扒份量只有數塊, 骨的份量不比肉少, 豆卜沒有吸收湯底的香味. 售價要$54, 份量比一般茶餐廳的下午茶還小. 五香肉卷吃不到肉香, 味道和口感似是炸腐皮包着的芋頭糕, 只有單純的粉感和芋香. 大細腳也就是豬腳和雞腳, 炆得夠腍夠入味, 黑豉油也平均地沾在粗麵上, 只是兩隻雞腳和兩小件豬腳, 感覺比之前更吝嗇.餐飲是山楂餅及薑汁奶茶 , 山楂冰有山楂碎的原香, 不會太甜. 薑汁奶茶有薑粒, 奶茶底還算滑, 但兩者撞埋有點兒酸味. 女友初次品嚐, 悟出道理, 它仍然健在, 大概是因為很喜歡這種熟食檔風味, 加上觀塘碼頭未有太多大眾化餐廳, 餐廳價錢偏貴份量偏小維持成本, 就算只開一個午餐時段也可以.
吃完今次, 應該可以死心吧!

餐飲是山楂餅及薑汁奶茶 , 山楂冰有山楂碎的原香, 不會太甜. 薑汁奶茶有薑粒, 奶茶底還算滑, 但兩者撞埋有點兒酸味. 女友初次品嚐, 悟出道理, 它仍然健在, 大概是因為很喜歡這種熟食檔風味, 加上觀塘碼頭未有太多大眾化餐廳, 餐廳價錢偏貴份量偏小維持成本, 就算只開一個午餐時段也可以. 經過這次之後, 我也再想不到理由要山長水遠專登去吃, 唉!
2021-06-19 1358 瀏覽
觀塘碼頭熟食中心有一間好出名食星馬菜嘅餐廳, 就係<拿督>! 記得早幾年去食, 次次都要預早去拎位, 唔係有排等, 今次叫外賣, 叫夠4碗就可以送到附近工廈, 好方便!燒豬頸肉喇沙喇沙湯底超級濃郁!!! 真係好好味, 麵條可以自選, 我揀左摻摻, 即油麵加米粉!豬頸肉燒到好香, 同埋好爽, 好有口感! 配料仲有豆卜, 豆角, 芽菜, 同埋半隻烚蛋! 叫外賣仲有分湯, 非常好! 唯一不足嘅係份量唔係好多, 食完唔係好夠喉!星加坡咖哩牛筋腩黑豉油乾撈粗麵撈粗麵就份量十足, 粗麵放滿成個盒, 望落個樣雖然好深色, 以為會好咸, 但絕對唔係! 黑豉油醬汁調味剛剛好, 好惹味! 而且麵條夠乾爽, 所以食落口感非常唔錯! 而牛筋腩都煮到好腍, 好重咖哩味, 好好味

星加坡咖哩牛筋腩黑豉油乾撈粗麵
星加坡咖喱牛腩筋黑豉油乾撈粗麵
外賣送餐
星加坡咖喱牛腩筋黑豉油乾撈粗麵
呢間隱世星馬菜位於觀塘碼頭嘅熟食中心,地點有啲遠,喺APM行過去都要10-15分鐘🚶🏻‍♂️同埋餐廳好有性格,平日收3點,星期六日同公眾假期都唔開😎所以大家記得留意時間,唔好摸門釘喇🤗🍗馳名怡保炆大細腳黑豉油乾撈麵 ($49)大細腳即係雞腳同豬腳,兩樣都滷得好入味,骨膠原非常豐富🤩美中不足嘅係豬腳可以再多兩舊🤪撈麵嚟講小編首選一定係粗麵☺️麵條平均咁沾上黑豉油,食落甜甜地又充滿油香🤤而且份量超大碟,兩個人share都夠晒飽🙀🐤新加坡海南雞飯 ($59)雞肉幾滑冇雪味,油飯好香好夠味,食得出係珍珠米,好有咬口😝三種醬汁都做得唔錯,當中個人最鍾意酸辣汁,好開胃😋跟餐嘅湯係紫菜豆腐湯,味道就正正常常啦🥸🥤腐竹薏米冰 ($16)行到去餐廳都身水身汗,就梗係要叫返杯凍飲降吓溫啦🥵飲落好清甜,加上好足料,消暑一流🥰🌟8.5/10

🍗馳名怡保炆大細腳黑豉油乾撈麵 ($49)

🐤新加坡海南雞飯 ($59)

🥤腐竹薏米冰 ($16)

🌟8.5/10
2021-06-16
  • 馳名怡保炆大細腳黑豉油乾撈麵
  • 海南雞飯
2021-05-29 1155 瀏覽
星期三之星, 平時冇得食㗎淨係逢星期三先有, 鍾意肉骨茶嘅朋友仔記得星期三嚟😄有呢個隱世餐牌入面嘅🍖肉骨茶, 係必食之選仲係我食過最好食嘅🍖肉骨茶非常足料 有淡淡嘅藥材香味🐽豬腳仔煲得好淋, 🐽豬潤非常爽滑 ,冬菇索曬啲湯汁非常入味,而且仲有🐽豬肋骨, 龍眼肉,杞子, 黨參,淮山...等等...配油炸鬼,黑醬油 🍚白飯特色黑醬油咖哩牛筋腩粗麵黑醬油咖哩可以選擇唔同嘅餡料 ,最出名嘅大小腳 (🐥 雞腳同🐽豬腳仔), 雖然係最出名但係突然之間好想食🐮牛筋腩🤣🤣其實每次嚟到都好想試下呢度嘅奶茶,但係永遠都畀桔仔水吸引🤣🤣 因為夏天,敵唔過夏天清涼解渴之選桔仔水嘅魅力
有呢個隱世餐牌入面嘅🍖肉骨茶, 係必食之選
仲係我食過最好食嘅🍖肉骨茶
非常足料 有淡淡嘅藥材香味
配油炸鬼,黑醬油 🍚白飯

特色黑醬油咖哩牛筋腩粗麵
黑醬油咖哩可以選擇唔同嘅餡料 ,

因為夏天,敵唔過夏天清涼解渴之選桔仔水
嘅魅力

2021-05-26
  • 黑醬油咖哩牛筋腩麵
  • 桔仔水
  • 肉骨茶
2021-05-17 1052 瀏覽
排隊熱店—呢間係觀塘碼頭熟食嘅名店-拿督,基本上成個熟食中心,一眼望落去得佢一間要排隊排到入後樓梯,所以令人不禁好期待😈除咗咖喱之外,呢個炭燒雞扒撈粗就係最招牌!50幾蚊滿滿一大碟,雞扒好好食,一入口有燒雞嘅香味,皮脆內嫩。粗面用咗黑醬油撈,好夠味,不過我嗰碟剛好唔夠熱,扣咗啲分,食得多可能有少少漏,點返側邊個汁啱啱好中和到份油膩感,普遍唔差!另外叫咗星馬腐竹薏米冰,比我嘅感覺就係飲緊濃稠版腐竹糖水,好足料,腐竹夠厚 仲有原粒白果,未食過嘅可以去試吓!感覺都幾地道㗎!
排隊熱店—呢間係觀塘碼頭熟食嘅名店-拿督,

感覺都幾地道㗎!