2021-10-29 148 瀏覽
探花入面果然好多花,絕對係一個打片呢景點。龍井 估唔到佢嘅茶係用應記茶莊而唔係普通嘅茶包青森蘋果叉燒酥 $42好得意既青蘋果做型叉燒酥,酥皮好鬆化,但又唔會食到周圍好多碎,內面有叉燒粒加蘋果蓉,甜甜地唔油。鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 $38層層分明嘅黑色外層色住熱辣辣嘅蘿蔔絲加埋鹹蛋黃碎,食起上黎好夾,而入面蘿蔔絲好淋好香。鮑魚酥 $58鮑魚細細隻,而酥皮好厚好多層咬落超級鬆化。紅蝦多士 $78超級香脆,成舊都炸到脆卜卜,同埋上面隻蝦都算大隻又彈牙。呢個蝦多士係配番一碟用蝦頭蝦殼去熬成既汁,蝦味極濃,淋左汁既多士,鮮味更一步提升。毛巾馬拉卷 $42用卷蛋方式去做馬拉糕,用食用紙色住蒸,出嚟就係成條毛巾咁。個馬拉糕唔會甜,幾好食。黑椒和牛炸雲吞 $88呢個分量有啲多,一碟有5粒,好彩size唔係太大,內餡係牛肉,加埋炸左嘅雲吞皮,跟上一碟黑椒汁,淋落去食,好食食緊黑椒牛扒咁。特別過平時食開嘅炸雲吞好多。熨金綠茶流沙包 $36呢個同我expect 嘅唔同,我expect係綠茶流沙,但點知都係一般嘅蛋黃流沙,外皮係有小小綠茶味,但味道唔太出。一口和牛燒賣 $58原本以為係將和牛包落燒賣入面但原來係
探花入面果然好多花,絕對係一個打片呢景點。

龍井
估唔到佢嘅茶係用應記茶莊而唔係普通嘅茶包

青森蘋果叉燒酥 $42

鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 $38

鮑魚酥 $58
鮑魚細細隻,而酥皮好厚好多層咬落超級鬆化。

紅蝦多士 $78

毛巾馬拉卷 $42

黑椒和牛炸雲吞 $88

熨金綠茶流沙包 $36

一口和牛燒賣 $58
原本以為係將和牛包落燒賣入面但原來係放件和牛係燒賣上再加木魚碎。其實好難成舊放入口,所以最後都係分開牛同燒賣黎食。件牛本身味道好香口但就略嫌木魚落得太多蓋過左牛本身味道。重點想講嘢下個燒賣,同出面食開好唔同,有總唔同嘅味道,好好食。

黑松露珍珠雞
2舊大大舊,由於之前已食到好飽,所以我同朋友share 一隻,一打開勁香黑松露味,食落黑松露味都重好勁,好好味

如果去食記得要係OpenRice 買定85折coupon!
2021-10-29
優惠券
2021-10-17 137 瀏覽
閒日放假,想食啲特別嘅點心,去咗探花~一入到餐廳,好有少女心嘅感覺😂 碗碟都係粉色系,另外仲有棵仿楓樹介紹吓食食物先~一睇佢就知係蘿蔔絲酥餅啦!黑色只因為加咗竹炭,面頭有啲咸蛋黃咁。 呢個餅好味,推薦佢嘅酥皮做得好香,酥鬆及調味剛好。 蘋果叉燒酥都可以嘅,但我以後有蘋果其實只係蘋果造型, 呢個酥皮無上我個咁出色,但味道都算是不錯的我係衝住呢款金魚餃嚟係openrice見到好鬼靚(實物靚過上鏡),朋友話仿真度太高,食落有一秒驚驚我就覺得個嘴仔好得意。蝦肉方面我覺得正常發揮,反而個湯有驚喜米網沒太特別,中間夾咗咸蛋黃,下次可以試其他呢~流心煎堆仔~ 怎麼我會有種去咗夏威夷嘅感覺呢個都幾好味,唔會過甜總結:可以一試,價值就唔算好平,食耐啲吹吓水都算ok~~今餐600有找。
閒日放假,想食啲特別嘅點心,去咗探花~

介紹吓食食物先~

佢嘅酥皮做得好香,酥鬆及調味剛好。

蘋果叉燒酥都可以嘅,但我以後有蘋果
其實只係蘋果造型, 呢個酥皮無上
我個咁出色,但味道都算是不錯的

我係衝住呢款金魚餃嚟

米網沒太特別,中間夾咗咸蛋黃,下次可以試其他呢~

流心煎堆仔~ 怎麼我會有種去咗夏威夷嘅感覺
呢個都幾好味,唔會過甜

2021-10-14 110 瀏覽
《探花》是一場新派藝術🎨與高質精緻點心🍬的交流 這所葷菜餐廳能 「素」🍀造出吸睛美食 加上 陳總的無微不至的款待👨🏻‍🍳及對每道菜式的耐心介紹💁🏻‍♂️,無懈可擊! 💯Threesome 🥉is a rare find in CWB that showcase visual art atmosphere perfectly fused with delicious vegetarian delicacy. Thanks to Jacky the coolest GM’s uncanny passion and fine attention to details that made each of the dimsum dishes such an enjoyable experience.Recommended dishes 必吃煙燻素鵝 🔥🦆黑虎掌花素餃 🐯🍀🥟松露片牛肝菌腐皮卷 🐮🍄🌮鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 🥚🥕🥮紫雲淮山 🍆🪵燙金綠茶流沙包 ⚱️🍵⏳🍞

Recommended dishes 必吃
煙燻素鵝 🔥🦆
黑虎掌花素餃 🐯🍀🥟
松露片牛肝菌腐皮卷 🐮🍄🌮
紫雲淮山 🍆🪵
黑虎掌花素餃 🐯🍀🥟 松露片牛肝菌腐皮卷 🐮🍄🌮
2021-07-11
15 分鐘 (堂食)
黑虎掌花素餃 🐯🍀🥟 松露片牛肝菌腐皮卷 🐮🍄🌮
2021-10-11 134 瀏覽
這是我近來愛訪的點心餐廳,它是西餐廳設計,但其實是點心及中餐廳,環境和服務都比酒樓勝一籌,而食物質素亦相當高,主要是服務員殷勤有禮,口福填了,錢花了,順心的走出餐廳更重要。 點心和菜式不及大酒樓的選擇,但每一次我都還是有好多想試的菜式和點心但要留待下一次吃。更重要的是,菜式都手工之作,可口而有presentation ,能配合餐廳的環境,暫時只有一款點心觸礁(煎堆仔,見下),埋單時跟服務員反映,他亦很有禮貌地馬上把該項剔除,感覺良好!話梅車里茄,每次必吃這個紅蝦餃,又別緻又好味,尤其是隻蝦的汁,好像用了蝦膏來煮,好鮮味猜猜是什麼?义燒酥是也!灌湯餃,好清甜蘿蔔絲酥餅,好鬆連芥蘭都花過心思這個蝦仁炒米粉,炒得非常乾爽,調味剛剛好,不,會太鹹,加點辣椒醬,無得彈這個雙色煎堆仔中伏,皮超韌又硬,餡又唔甜,好難相信是出自同一個廚房!還有很多款點心和菜式,不能一一盡錄,自己去試啦!

話梅車里茄,每次必吃

猜猜是什麼?义燒酥是也!

灌湯餃,好清甜

蘿蔔絲酥餅,好鬆

連芥蘭都花過心思

還有很多款點心和菜式,不能一一盡錄,自己去試啦!
2021-10-10 128 瀏覽
紫微在后宮揀選此處作為慶祝十一假期。奇怪銅鑼灣旺區地舖,租金都不菲,但價錢又不貴。婆婆話高級餐廳係由男侍應服侍。入門口,就有個乾淨正齊男迎賓,記得白白滑滑無暗瘡,當然後生。 帶我去粉紅梳化位,有棵红葉樹襯吓,睇唔到紅葉,檔去咗!當時已經一點食飯時間,餐廳都唔滿,所以完全唔嘈,加埋裝修,食具,像去咗悠閒咖啡室,多過似點心店,中菜館。 看看點心,青森蘋果叉燒酥$42,青蘋果的顏色的樣子,外表有突破有心思,熱辣辣酥皮(想起中式嫁女餅),义燒彈牙及肉燒香,味道比例係咸7甜3,完全蓋過蘋果味,可惜!間唔中試新,貪刺激,儂都係喜歡傳統! 黑虎掌素餃$38,石榴色通透晶瑩,熱到上枱仙氣飄渺,略丁咸,菌粒粒彈,皮不爽,較黏性。 黑松露珍珠雞$42,熱包,松露香氣撲鼻,二層糯米中間夾饀,非完全包住,無瑤柱,無菇,有肉碎蛋王碎,米無太濕糯,有口感,味而。 咸蛋黄竹碳蘿蔔絲酥$38,黑色大蠶虫,肥嘟嘟,加金黃咸蛋黃,賣相靚的,食時多點咸蛋T咸香,皮鬆脆,油味不重,蘿蔔甜嫩腍,多的餡會滿足些,無草腥味。 廁所得1格,要小心,唔好急先去。

,像去咗悠閒咖啡室,多過似點心店,中菜館。

黑松露珍珠雞$42,熱包,松露香氣撲鼻

咸蛋黄竹碳蘿蔔絲酥$38

廁所得1格,要小心,唔好急先去。
2021-10-01
2021-09-30 103 瀏覽
crispy sesame chicken 芝麻雞loved the crispy skin and the succulent meat! generous amount of sesame too which was great 🤩baked bbq pork & Aomori apple puff 青森蘋果叉燒酥am a great fan of sweet & savoury combinations so I loved this - the charsiu filling was perfectly complemented by the sweetness of the apple.deep fried sesame ball filled w egg custard and chocolate 雙色流沙煎堆仔crispy on the outside and chewy on the inside, this was a great end to the meal! the custard filling was really good and not too swee
crispy sesame chicken 芝麻雞

crispy on the outside and chewy on the inside, this was a great end to the meal! the custard filling was really good and not too sweet; the milk chocolate filling was a bit too sweet for my liking though.

baked radish puff w salted egg yolk 鹹蛋黃蘿蔔絲酥餅

the puff pastry was super flaky and not too oily, the radish was sweet and not too heavily seasoned so it went really well with the strong flavours of salted egg yolk on the outside.

fried rice w Sergestid shrimps & pineapple 鳳梨櫻花蝦炒飯

the rice grains were distinct and not soggy at all. greay umami from the Sergestid shrimps and the pineapple definitely made the dish more refreshing.

M7 wagyu dumpling 和牛燒賣
M7 wagyu dumpling 和牛燒賣

the wagyu literally melted in my mouth and it's so tender!!  though I didn't think that the combination of wagyu and siumai elevated each individual item greatly.

✔️ 8/10 (radish puff); 7.5/10 (apple puff; sesame chicken; rice; sesame ball); 7/10 (wagyu dumpling)
💸 $48hkd (radish puff 2 pcs; apple puff 2 pcs; wagyu dumpling 1pc; sesame balls 4 pcs); $268hkd (sesame chicken); $138hkd (rice)
2021-09-17
試食活動
  • crispy sesame chicken
  • radish puff
  • char siu & apple puff
  • fried rice
2021-09-19 131 瀏覽
📍探花 一間睇得又食得嘅餐廳,雖然有主食,不過今次就主要食點心為主,雖然係點心但係全部upgrade 變成浮誇版,味道都可以。金箔鮑魚酥-離地之選蟹肉羹金魚餃-可愛版蝦餃紫雲淮山 - 用火龍果汁上色紅蝦多士 -紅蝦汁很ok和牛燒賣-原來2種食材好夾炸脆鱔-味道同菠蘿咕嚕肉差唔多青森蘋果叉燒酥-即係叉燒酥,食唔到蘋果味拔絲雪燕流沙煎堆-都可以,不過都係一般煎堆味值得一讚係店內職員服務態度十分好,特別係其中一位經理,十分好禮貌咁講解食物同好好態度對待每次舉手。因為張檯係2人檯比較細,仲主動幫忙將我地嘅大件物品拎去收起。
📍探花

金箔鮑魚酥-離地之選
蟹肉羹金魚餃-可愛版蝦餃
紫雲淮山 - 用火龍果汁上色
紅蝦多士 -紅蝦汁很ok
和牛燒賣-原來2種食材好夾
炸脆鱔-味道同菠蘿咕嚕肉差唔多
青森蘋果叉燒酥-即係叉燒酥,食唔到蘋果味
拔絲雪燕流沙煎堆-都可以,不過都係一般煎堆味

2021-09-17
  • 雨前龍井
2021-09-13 1467 瀏覽
一路都聽聞呢度嘅點心好出名,終於可以喺晚市黎試一試!的確名不虛傳,齒頰留香!👍🏻西班牙紅蝦水晶餃有一隻紅蝦另上,蝦肉鮮甜美味,匙羹下有濃濃嘅蝦汁,配上九重塔嘅淡淡香氣,非常建議大家一啖食哂!而水昌餃內既蝦肉更加出色,同樣有原隻蝦肉,彈牙豐腴。👍🏻水晶大蝦球原隻大蝦,蝦頭要用巨型去形容。蝦肉分割咗出嚟去烹調,蝦米同蝦頭則用咗椒鹽方法,一菜兩味爽甜水晶皮非常薄。👍🏻豉油王鮑魚開頭感覺豉油王嘅煮法會相對上比較普通,但係呢間餐廳煮落鮑魚度味道卻升華咗好多,$138一隻五頭鮑,大過半隻手掌,小編覺得都值得一試。👍🏻鮑魚酥另一道鮑魚嘅菜式,酥皮鬆脆可口,不油不膩。酥皮上有蘑菇粒蘿蔔粒,增添左口感。鮑魚帶有適量嘅醬汁,但係完全冇影響到酥皮!餐廳更加利用青瓜做咗一個模仿提子嘅小拌碟,精巧細緻。👍🏻鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅鹹蛋黃味好出,啖啖蛋黃碎鋪面。竹炭既味道比預期中濃厚,蘿蔔絲濕潤帶點微爽!👍🏻蝦膠煎釀帶子超級精緻嘅菜式,裏面夾雜着帶子同蝦膠,薄脆既外皮,炸粉完全冇過量。鋪面既鹹蛋黃碎帶來咸香。👍🏻拉絲雪燕流沙煎堆又係一款比較少見嘅點心,煎堆口感煙韌,奶黃流心爆棚,入口順滑微蕩。雪燕清甜,滿瀉。唯煎堆下

👍🏻西班牙紅蝦水晶餃

👍🏻水晶大蝦球

👍🏻豉油王鮑魚

👍🏻鮑魚酥

👍🏻鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅

👍🏻蝦膠煎釀帶子

👍🏻拉絲雪燕流沙煎堆
又係一款比較少見嘅點心,煎堆口感煙韌,奶黃流心爆棚,入口順滑微蕩。雪燕清甜,滿瀉。唯煎堆下墊有青瓜,令外皮有份青草香,見仁見智。

👍🏻👍🏻餐廳連茶葉都非常講究,選用英記茶莊,茶香較醇亦夠濃。

👍🏻👍🏻餐廳環境圍繞着好多花花,好似置身於另一個地方咁樣~
  • 西班牙紅蝦水晶餃
  • 水晶大蝦球
  • 鮑魚酥
2021-09-01 151 瀏覽
之前一直好想黎呢間探花打卡, 今日襯住同朋友去銅鑼灣玩順便試吓<青森蘋果叉燒酥>見好多朋友都嗌青森蘋果叉燒酥, 大食妹當然要湊下熱鬧青森蘋果叉燒酥外表幾可愛, 打卡冇難度叉燒酥外皮都幾酥, 但係唔脆, 裏面嘅叉燒餡亦算多, 味道中上<碧綠蟹肉羹金魚餃>碧綠蟹肉羹金魚餃造型都幾特別但其實係金魚外型嘅蝦餃, 放喺紫菜味嘅羹裏面, 碧綠蟹肉羹幾清甜<紅蝦多士>大食妹覺得最好味嘅係紅蝦多士原隻紅蝦放喺多士上高炸, 炸得夠脆卜卜, 配搭濃郁嘅龍蝦醬汁<探花XO醬小炒王>探花真係主打打卡美食, 呢份探花XO醬小炒王略嫌唔夠鑊氣海鮮種類幾多, 亦都新鮮爽口, 但太多蔥、洋蔥、紅椒同青椒, 簡直係大食妹嘅天敵
<青森蘋果叉燒酥>
見好多朋友都嗌青森蘋果叉燒酥, 大食妹當然要湊下熱鬧
青森蘋果叉燒酥外表幾可愛, 打卡冇難度

<碧綠蟹肉羹金魚餃>
碧綠蟹肉羹金魚餃造型都幾特別

<紅蝦多士>
大食妹覺得最好味嘅係紅蝦多士

<探花XO醬小炒王>
探花真係主打打卡美食, 呢份探花XO醬小炒王略嫌唔夠鑊氣
  • 紅蝦多士
  • 青森蘋果叉燒酥
某日去完整頭髮,然後見附近有一間望落裝修唔錯既中餐,所以我地就決定入左呢間餐廳試試。佢個餐牌好靚 而且個茶杯都好靚,總之成間餐個feel我都好中意。本身叫野食餐廳會送一客開胃前菜,今次送話梅車厘茄,唔知道會唔會係次次都唔同既開胃前菜呢。本身對車厘茄冇乜興趣、但就好鍾意話梅,所以一食落去好有驚喜、酸酸甜甜完成無我平時唔中意既車厘茄既味。椒鹽黑白豆腐,好香脆,外貌又好得意黃色係原味,黑色係芝麻,我個人就好中意芝麻味,食落去多一種芝麻香🥰椒鹽白飯魚,係呢個椒鹽味同平時大排檔食嘅唔同,係偏向淡少少嘅椒鹽味,但都香口,一食左一條就停唔到口,好香脆而且一啲都唔油。水煮魚,講真我真係好耐冇食過水煮魚,最開心就係見到一盤大大盤嘅水煮魚。入面除咗有魚,粉,仲有木耳。食落好麻香🥰 麻麻地既感覺好正,都算辣,如果唔係食得太辣,可以同佢地講聲最後順德煎焗魚嘴,送上枱嘅時候熱辣辣勁香,我魚嘴炸左再炒,呢個好岩下酒,好香口魚嘴都好多肉,好入味,慢慢食真係可以食得哂🤣 另外一提,佢哋啲職員服務好好,加茶送菜問野佢地都好有禮貌幫我地👍🏽

佢個餐牌好靚
 而且個茶杯都好靚,總之成間餐個feel我都好中意。

完成無我平時唔中意既車厘茄既味。

椒鹽黑白豆腐,好香脆,外貌又好得意

入面除咗有魚,粉,仲有木耳。

魚嘴都好多肉,好入味,慢慢食真係可以食得哂🤣

同爸爸媽媽晏晝飲茶,大家都覺得啲點心唔錯,但係有啲貴因為每一樣點心都係得兩件,呢個價錢就算係三件點心都偏高。講起價錢就真係要提一提佢哋嘅服務態度唔成正比,我坐佢哋嗰啲梳化度開頭坐都覺得濕濕地,坐咗一段時間就覺得有啲唔對路,因為真係覺得條褲濕晒,坐去隔離個位摸返原先坐個位就發覺原來真係濕嘅,仲要係好濕嗰隻。我叫個經理過嚟,同佢講話佢將梳化度濕晒好似有人到咗杯水落去咁,佢就笑笑口咁同我講話佢哋開舖之前抹過梳化所以係咁,完全冇歉意個咀臉俾我仲有少少嘲笑嘅感覺,跟住佢就走咗喇。呢間野初初開嗰陣啲服務態度都唔係咁,雖然唔係開咗好耐但係已經好大退步,所以我比呢間野個評分咁低。

2021-08-24
2021-08-16 274 瀏覽
Dear A 生日飯🎂, 新界小花不惜過海都來Gathering🌈🌈, 主角最近特別喜食中式,冷係健康DD喎⋯⋯咁我就試搵間坐得,食得,兼打卡又得既試下啦餐廳大大玻璃, 難得星期五晚都可安排到有個窗邊sofa 位, 四人行剛剛好❣️枱與枱之間有一定空間, ladies 約飯梗要坐得舒服啦,吹水食嘢都起碼2個鐘🤭餐廳menu 一眼望上去就預左要點些打卡items啦個名好靚果d呢碧綠蟹肉羹金魚餃-🦀🐟 與menu廣告圖片相符👍🏻 欣賞佢係靚既, 兼且堅有粒粒蟹肉, 金魚餃係蝦肉滿滿😻梁溪脆鱔-🌱素食黎架! 有驚喜菇底脆炸, 味濃唔厚粉青森蘋果叉燒酥-🍏 特別有塊薄荷葉, 多左份清新感, 雖然叉燒肉有點略嫌不足, 但整體不錯, 打卡一流鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅-🥕好鮮甜外層脆脆薄波, 加埋微微鹹蛋黃點綴下很不錯四川牛肝菌福花乾窩-🥦 牛肝菌超入味, 成個菜好香口, 又有椰菜花吸埋個汁, 好開胃,加上微辣, 唔成辣既都可淺嚐乾煸黑毛豬肉崧芥蘭-🌿又係冷清淡之作, 成碟都絕不唔油膩, 肉崧撈菜個味係剛剛好拔絲咕嚕肉-😈 絲係有既,肉肉是中級軟腍, 外脆但硬左少少, 我就食得最多🙊辣子雞丁🍴- 點左兩客

餐廳menu 一眼望上去就預左要點些打卡items啦
個名好靚果d呢

梁溪脆鱔-🌱素食黎架! 有驚喜
菇底脆炸, 味濃唔厚粉

鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅-🥕好鮮甜
外層脆脆薄波, 加埋微微鹹蛋黃點綴下很不錯

辣子雞丁🍴- 點左兩客
姐係咁, 食得辣既必點,中級辣度,香口,唔會好油

綠茶流沙包- 比較無特色既一款…質量ok la

四川牛肝菌福花乾窩
辣子雞丁
  • 鹹蛋黃蘿蔔絲酥餅
  • 梁溪脆鱔
在網上搜集資訊時 這店並不起眼 看那些點心照片 都認為 外表勝內在 誰會想到 今天一試 簡直顛覆我對華而不實 有所改觀 這裡的點心 精緻巧手 用料講究 却又極致美味 😋😋這裡除了新派點心 亦有傳統的 如豬膶燒賣 蝦餃 灌湯餃 腸粉等 每款都是 即叫即做 不會快速把 食物送上 而是逐一或兩款 依次上枱 吃的時候就像剛在你身傍 製作出來一樣 鹹甜適中 極度好吃 🤩🤩今天我和媽二人 午飯市剛過才來 客人不算很多 我們點了下列點心及小吃 🥢🥢碧綠蟹肉羹金魚餃 🦀🦀金魚餃像蝦餃 皮薄 內餡鮮甜脆嫰 配上 口感順滑的 翠綠蟹肉羹 好吃程度 超出想像 👍👍黑虎掌花素餃 🥕🥕素食餃 菇菌細切 炒香作內餡 一口吃下 香味濃郁 🥟🥟椒鹽白飯魚 🐟🐟炸得非常香口 酥脆 絛條分明 一流小吃 🥡🥡鮑魚酥 🦪🦪鮑魚雖然較細少 但口感不錯 撻皮亦酥脆 可與酒店出品媲美 🍽🍽鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 🥕🥕外層酥皮加入竹炭 內餡蘿蔔絲 能做到外酥內軟嫩 再配曬上的 鹹蛋黃碎 吃法新穎獨特 美味齋腸粉 🍄🍄腸粉外皮薄而挺身 包裹著 切碎的素粒 絕不是一般腸份師傅 能做到的品質 ⭐⭐⭐青森蘋果叉燒酥 🍏🍏新派精巧食法 造成青蘋

碧綠蟹肉羹金魚餃 🦀🦀

鮑魚酥 🦪🦪

鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 🥕🥕

齋腸粉 🍄🍄

青森蘋果叉燒酥 🍏🍏
新派精巧食法 造成青蘋果形象 外觀討喜 亦有內涵 出色的叉燒酥 朱古力餅造的 蘋果柄也可吃 細節也注重 讚!

雙色流沙煎堆仔 🥜🥜
久久沒有吃過 超好吃煎堆仔 還要有流沙餡 很燙口的 🥰🥰

黑白豆腐 😋😋
芝麻糊配豆腐花 黑白分明 芝麻香 豆花嫩滑 回味 不過份量太少了 😅😅

店家還有很多款 即做手工點心 粉麵 小吃等…… 下次會來試 其他款式食品 ✌✌
銅鑼灣區 飯市時間 食肆客人很多 下午茶時間來 會很舒適 可以慢活享受 🫖🫖

2021-08-04
  • 椒鹽白飯魚
  • 雙色流沙煎堆仔
2021-08-05 1613 瀏覽
朋友鐘意食中菜,之前喺銅鑼灣經過間裝修幾靚嘅地鋪,呢日專誠嚟試下!果然有驚喜!✨話梅車厘茄 $58前菜點咗話梅車厘茄,賣相精緻,用金邊玻璃雪糕杯上菜,面頭灑上桂花。車厘茄已去皮,真係心機菜式,再用話梅汁浸左一晚,入口爆汁,味道酸酸甜甜,帶有微微嘅桂花清香,好開胃!✨青森蘋果叉燒酥 $48外層青色酥皮好sharp,蘋果造型可愛,食落鬆化香脆,內裡有清甜嘅蘋果蓉,包住蜜味叉燒粒,味道有層次。✨紅蝦多士 $78多士厚薄適中,炸到金黃脆卜卜,好香口,上面嘅蝦肉大大隻,肉質結實彈牙,非常鮮味;伴碟嘅醬汁亦係心機之作,用蝦頭淆制,蝦味香濃,更有提升鮮味之用。✨酸辣土豆絲 $88土豆絲炒得火喉剛剛好,土豆絲粗幼均勻,炒得乾身,味道酸辣可口,質感又爽又脆,越食越上癮!✨拔絲咕嚕肉 $158咕嚕肉無骨啖啖肉,好正!外層脆脆地,酸甜咕嚕汁完整包住每粒咕嚕肉,一啖一粒!✨紅米腸粉 $88腸粉煙煙韌韌,口感軟糯,包住內層脆卜卜米網再加爽口彈牙嘅蝦肉,口感非常豐富!✨豉油王炒麵 $108有時簡單嘅菜式更顯水準!呢個豉油皇炒麵唔單止份量多,大大碟,麵質彈牙爽口,仲好有鑊氣,濃味得嚟絕對唔會過鹹!配埋芝麻銀芽一齊食

✨話梅車厘茄 $58

✨青森蘋果叉燒酥 $48

✨紅蝦多士 $78

✨酸辣土豆絲 $88

✨拔絲咕嚕肉 $158

✨紅米腸粉 $88

✨豉油王炒麵 $108
有時簡單嘅菜式更顯水準!呢個豉油皇炒麵唔單止份量多,大大碟,麵質彈牙爽口,仲好有鑊氣,濃味得嚟絕對唔會過鹹!配埋芝麻銀芽一齊食,好惹味呀!
2021-08-04 1223 瀏覽
呢間點心新左大半年終於有機會去試下!-❤️每道點心都有介紹, 好專業, 令食客更了解食物背後心思❤️野食色香味俱全, colourful得黎但色素都係天然健康, 例如會用紅菜頭, 紅麴, 菠菜等等, 味道都好mild, 冇味精但食材夠好, 所以都好鮮味同夠味❤️環境闊落, 裝修都好靚, 打卡able, 特別喜歡佢既杯碗碟花紋都好特別-🇪🇸🦐🔮🥟西班牙紅蝦水晶餃 $58/份✨一籠有兩粒, 一蝦一餃✨匙羹大大隻紅蝦下有濃蝦汁, 好香蝦膏味✨另一隻就係個蝦餃, 餃皮用左紅菜頭入饌, 味道較清甜冇咁粉, 顏色又夠紅, 襯返隻紅蝦-🐚🥮鮑魚酥 $68/件✨原隻飽魚夠晒吸睛, 上面金箔好grand✨貌似酥皮蛋撻既皮好鬆化! 入面係炒香左既菇粒, 口感同味道都同主角飽魚非常配合-🐟🐠🏊🏻‍♀️🌱碧綠蟹肉羹金魚餃 $98/三件✨三條彩色金魚係池中游水好寫意呀!✨碧綠蟹肉羹係菠菜底, 蛋白絲, 高纖維, 蛋白質又豐富✨金魚皮好薄, 入面蝦肉又係好鮮甜-🦐🥖紅米腸粉 $88/兩條✨腸粉薄薄一層, 包住香口既脆片, 最入面又係解嫩既蝦肉✨腸粉係由米和紅麴造既, 米香味好重-🥚🎱鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 $48/兩件✨鹹
呢間點心新左大半年
終於有機會去試下!
❤️每道點心都有介紹, 好專業, 令食客更了解食物背後心思

🇪🇸🦐🔮🥟
西班牙紅蝦水晶餃 $58/份
✨一籠有兩粒, 一蝦一餃
✨匙羹大大隻紅蝦下有濃蝦汁, 好香蝦膏味
西班牙紅蝦水晶餃

🐚🥮
鮑魚酥 $68/件
✨原隻飽魚夠晒吸睛, 上面金箔好grand
鮑魚酥

🐟🐠🏊🏻‍♀️🌱
碧綠蟹肉羹金魚餃 $98/三件
✨三條彩色金魚係池中游水好寫意呀!
✨碧綠蟹肉羹係菠菜底, 蛋白絲, 高纖維, 蛋白質又豐富
✨金魚皮好薄, 入面蝦肉又係好鮮甜

🦐🥖
紅米腸粉 $88/兩條
✨腸粉薄薄一層, 包住香口既脆片, 最入面又係解嫩既蝦肉
✨腸粉係由米和紅麴造既, 米香味好重
紅米腸粉

🥚🎱
鹹蛋黃竹炭蘿蔔絲酥餅 $48/兩件
✨鹹蛋黃碎用黎做topping好特別, 食落好香
✨酥餅又係好鬆化, 每一層層次都好分明
✨蘿蔔絲好林好香高湯味, 但就冇出晒水搞到個餅濕晒, 處理得非常好 👍🏻

🍏🐖🥮
青森蘋果叉燒酥 $48/兩件
✨靚! 我見都好多人食, 睇黎係signature
✨青色既酥皮包住同半肥瘦叉燒, 雖然食唔出有青森蘋果味, 但係酸酸甜甜好開胃, 冇平時食既叉燒餡咁油膩

🍄🌯
松露片牛肝菌腐皮卷 $44/兩件
✨松露同牛肝菌好似好fd, 好多西餐例如意粉都會一齊咁煮, 但做點心腐皮卷就第一次見
✨腐皮煎到好香脆, 入面既菇蓉就較juicy, 所以Balance返個口感好正
松露片牛肝菌腐皮卷

🥥🥭🍨
椰糖香芒楊枝甘露 $68
✨我地兩個女仔叫左咁多點心食... 都好滿足喇, 但覺得有埋甜品先係個perfect ending
✨已經叫左流質甜品, 但真係有少少眼闊肚窄, 因為佢好大杯楊枝甘露, 唔想浪費既兩人share都夠!
✨下次要留肚食佢既點心甜品! 已經bookmark左喇! 有熨金綠茶流沙包同黑糖洛神水晶球😍😋
椰糖香芒楊枝甘露

西班牙紅蝦水晶餃