-探魚烤魚-📍沙田.成日聽朋友同事講大陸嘅探魚好抵食,依家係香港沙田開咗探魚,近近地就去試吓。因為收工比較晏,大概8:30打後先到,見到餐廳內都好多食客。.醬香味烤魚 ($318)烤魚嘅款式有好多,因為朋友唔太食辣,所以點咗醬香味烤魚。.用的係鈐魚,份量好大,魚皮似係煎香過,魚肉好厚身,肉質好細嫩,冇咩細骨。.醬香味好濃,唔會太鹹,加埋魚嘅鮮味非常好食。.芥味海茸 ($48)第一次聽「海茸」,食落外層軟滑中間爽口,加上微辣嘅調味,非常開胃。.爆漿鴛鴦糍粑 ($58)一向都喜歡糍粑哩款甜品,探魚的糍粑仲做到爆漿效果,外層軟糯,咬落流心唔太甜,必點甜品。.本身仲想食冰粉,但係魚嘅份量實在太大,食到非常滿足,下次嚟食要試埋任食冰粉。.
-探魚烤魚-
📍沙田
醬香味烤魚 ($318)
烤魚嘅款式有好多,因為朋友唔太食辣,所以點咗醬香味烤魚。
醬香味好濃,唔會太鹹,加埋魚嘅鮮味非常好食。
芥味海茸 ($48)
爆漿鴛鴦糍粑 ($58)
平時自己都好鐘意食烤魚,最近見呢間係內地超出名嘅烤魚店係香港開左分店🤩當然要試下啦沙田分店裝修走Cyper風,味道同內地係差唔多👍🏻值得一讚佢地個冰粉仲可無限添加,配料亦好多,食完烤魚再食清甜解膩重慶豆花烤魚 $298 有3款魚揀,今次揀左凌波魚,大大條肉質夠滑,唔算好多骨,味道香口惹味面頭加左好多辣椒,不過湯底其實唔算辣,食落帶鹹香同香麻味,入面仲有啲娃娃菜、豆腐等吸湯後好好食小食小酥肉酥肉外皮香脆,肉質軟諗,另外仲有啲爆谷香甜,口感更加豐富香烤花菜花菜爽口,加入調味更加香口,不會太油膩另外佢地+$9就可以任食冰粉,配料有花生🥜桃膠、寒天晶球等等,有助解辣飲品有各式豆漿,另外仲有番茄汁,今次叫左雪碧同可口可樂,好有驚喜

重慶豆花烤魚 $298

小食
小酥肉
酥肉外皮香脆,肉質軟諗,另外仲有啲爆谷香甜,口感更加豐富

香烤花菜
花菜爽口,加入調味更加香口,不會太油膩

飲品有各式豆漿,另外仲有番茄汁,今次叫左
雪碧同可口可樂,好有驚喜

2024-08-01 566 瀏覽
圓圓嘅入口好突岀餐廳提供多款烤魚湯底想幾辣有幾辣🔅古早沙茶醬烤魚 $298 揀咗凌波魚,肉質細膩、嫩滑而且佢無細骨,啖啖魚肉,食得方便配菜有豆卜、鴨血、蟹柳、響鈴同埋西蘭花等等而沙茶醬湯底唔會好辣,夠晒濃郁令每樣配菜都變得惹味🔅易燃易爆小吃天團 $68有齊幾款小食:椒鹽金針菇、嘭嘭小酥肉絕絕子爆汁炸雞同埋脆脆山藥片炸雞保持到juicy,而山藥片有啲似蝦片,好有趣🔅醬爆鴛鴦糍巴 $58有黑有白,外層煙煙韌韌,餡料甜絲絲小編偏好黑色糍巴,餡料似黑糖,夠香🔅無限探索冰粉 $6/位食烤魚覺得太辣或太濃味,食碗冰粉剛好清一清多款配料任加,例如白珍珠、桃膠、爆珠提子乾同黑糖片等等
圓圓嘅入口好突岀
餐廳提供多款烤魚湯底
想幾辣有幾辣

🔅古早沙茶醬烤魚 $298
揀咗凌波魚,肉質細膩、嫩滑
而且佢無細骨,啖啖魚肉,食得方便
配菜有豆卜、鴨血、蟹柳、響鈴同埋西蘭花等等
而沙茶醬湯底唔會好辣,夠晒濃郁
令每樣配菜都變得惹味

🔅易燃易爆小吃天團 $68
有齊幾款小食:椒鹽金針菇、嘭嘭小酥肉
絕絕子爆汁炸雞同埋脆脆山藥片
炸雞保持到juicy,而山藥片有啲似蝦片,好有趣

🔅醬爆鴛鴦糍巴 $58
有黑有白,外層煙煙韌韌,餡料甜絲絲
小編偏好黑色糍巴,餡料似黑糖,夠香

🔅無限探索冰粉 $6/位
食烤魚覺得太辣或太濃味,食碗冰粉剛好清一清
多款配料任加,例如白珍珠、桃膠、爆珠
提子乾同黑糖片等等

2024-08-01 505 瀏覽
之前同屋企人係深圳食過一次,見到香港都有,又想食下。香辣味烤魚上到枱好大條魚,叫左凌波魚。上面佈滿辣椒同西芹,下面仲有火hit住。呢個辣度剛剛好,唔會太西利同埋唔會麻。魚既肉質係好實淨,雖然都有少少好幼既魚骨,但都唔會成條魚成身都係。絕絕子爆汁炸雞係一個無骨雞件,啖啖鮮嫩既肉,入面好多肉汁,外脆內軟,好好味🤤海陸空天團串燒有成15串,尤魚好惹味,上面有辣味粉,好有四川風味。雞軟骨好脆卜卜,都好香口。冰粉任人添食,食左3-4碗。入面有個黑糖麻糬粒粒好Q彈,好有咬口。幾好食,仲有桂花蜜糖,好清甜。食完辣烤魚可以中和下解下辣。
之前同屋企人係深圳食過一次,見到香港都有,又想食下。

香辣味烤魚

呢個辣度剛剛好,唔會太西利同埋唔會麻。

絕絕子爆汁炸雞

海陸空天團

2024-08-01 476 瀏覽
解鎖冰粉自由,只要6元,無限搭配添加探魚餐廳裝修好特別,黑色與橙色加閃燈的門面,好科幻感覺,聽到店員說點餐冰粉只要6文,茶飲免費自助,好優惠,立刻覺得一定要試試🍧解辣冰粉冰粉可以配料自由搭配,有桃膠、山楂餅、薏米、黑糖麻薯、醪糟、爆珠同小丸子等等,配埋沙冰、桂花花蜜、紅糖同生椰,不但解辣,而且美味,作為甜品一流,我們兩個三碗下肚已經半飽🙈🙈🐟 鮮青椒爽麻味烤魚一上枱!哇!超大條,香噴噴魚上面鋪滿青椒麻椒~少少麻不太辣,感覺不太食到辣的朋友都可以試試,魚方面我們點了凌波魚,沒有骨刺,大啖啖吃都不怕有刺,非常惹味,除了叫魚之外,記得要叫配菜,因為我們食量小,所以只加了重慶豆花,豆花吸飽魚汁滑嫩鮮甜美味😋🍡爆漿鴛鴦糍粑之前吃過的糍粑都是條狀的,沒想到探魚的糍粑和日式芝士年糕一樣是扁圓形的,軟糯香甜
解鎖冰粉自由,只要6元,無限搭配添加
🍧解辣冰粉
🐟 鮮青椒爽麻味烤魚

🍡爆漿鴛鴦糍粑
作為沙田之友嘅我,梗係去沙田新城市覓食㗎啦!上次食西餐廳經過見到呢間內地超紅嘅烤魚店,其實我係廣東肇慶都食過一次,所以今日試嚇香港食嘢有咩唔同先。Step 1 先選好魚「🐟 淩波魚」 $298~ 無小刺骨,肉質細膩Step 2 選擇口味「🧂醬香味烤魚」 ~ 唔辣之選,味道唔會太鹹,幾好幾好。Step 3 再選輔菜探魚鮮豆花 $30[最佳烤魚伴侶]🍖 易燃易爆小吃天團 $68~椒醬金針菇、嘭嘭小酥肉、絕絕子爆汁炸雞、脆脆山藥片,一次過試曬幾款炸物,正呀!🦑 一把滿足魷魚鬚 $58~燒魷魚鬚,加上辣粉,十分惹味。🍧 任食冰粉 +$6~好多配料選擇:桃膠、燕麥爆珠、寒天晶球、白珍珠、桂花蜜、紅糖汁、生椰、山楂片、葡萄乾、黑糖麻糬。🌟原來仲有午市一人餐,$98咋

Step 1 先選好魚
「🐟 淩波魚」 $298~ 無小刺骨,肉質細膩
Step 2 選擇口味
「🧂醬香味烤魚」 ~ 唔辣之選,味道唔會太鹹,幾好幾好。
Step 3 再選輔菜
探魚鮮豆花 $30

[最佳烤魚伴侶]
🍖 易燃易爆小吃天團 $68

🦑 一把滿足魷魚鬚 $58
~燒魷魚鬚,加上辣粉,十分惹味。

🍧 任食冰粉 +$6

🌟原來仲有午市一人餐,$98咋

2024-07-24
午餐
2K
2024-07-26 465 瀏覽
去沙田新城市廣場逛完 發現6樓一間好sharp醒嘅烤魚店 離遠已經望到鮮橙色裝修 食物價錢合理 於是入去試吓-🐟醬香味烤寧波魚我多數食江團魚或者清江魚 店員推介 於是試寧波魚 配唔辣嘅醬香汁-寧波魚肉厚肥美 肉地腍身 夾魚嗰時 魚肉又唔容易散開喎😊 魚骨係粗大型所以唔擔心口中有小魚骨哽親 醬香汁我亦係第一次試 味道近似中式麵豉醬加日本味噌嘅混合體 濃郁鹹香 一邊食魚一邊食啲香烤花菜/豆芽 再跟白飯 味道剛剛好 -最後係甜品時間😘 每人追加$6 可以喺自助冰粉區🍧無限次為自己度身訂造特調冰粉 性價比超高-🍡爆漿鴛鴦糍粑糍粑冇用大路嘅紅糖漿 改為鹹甜兩款一齊上 成為鴛鴦口味 淡芝士🧀加黑芝麻 少甜少鹹 又幾正喎😍-📍探魚新界沙田區沙田新城市廣場1期6樓626室

🐟醬香味烤寧波魚

🍡爆漿鴛鴦糍粑

📍探魚
新界沙田區沙田新城市廣場1期6樓626室
2024-07-25 470 瀏覽
以後想食探魚唔一定要過關😆黎沙田新城市都有招牌探魚 烤魚款式多不勝數: 青椒爽麻/金銀蒜香/重慶豆花/牛蛙烤魚/古早沙茶/咖哩味等… 仲有冰粉任食都係比6蚊!首先門口成個星球大戰入口咁sharp 差啲以為自己要玩機動遊戲🤪內裡嘅卡座都幾寛敞 又有自助斟水站 冰粉區都幾多配料選擇!食完啲熱焫焫嘅煲黎個cool down啱哂🍧。。。🦔✢ 鮮青椒爽麻味烤魚 $298偏好椒麻嘅小妹就試呢款!偷偷地備註了小辣 好彩雖見好綠嘅青椒都唔會辣到入唔到口 最多係浸耐咗湯 麻感多咗~ 預設嘅凌波魚🐟本身唔洗加錢 肉質恰好又無乜骨!但如果想試高級啲或肉質更有彈性嘅黔魚/鮰魚亦可加錢upgrade 淨魚都佔咗3/4嗰煲 我就堅決要有澱粉的😈加$30要咗份寬粉 質感煙韌有彈性 入哂味一流! ✢ 爆漿鴛鴦糍粑 $581份6粒 真係夠大胃先好點🤣微微爆漿 又唔會太膩 黑白兩味都幾有心思 趁熱食最好! ✢ 香烤花菜 $38食下魚都要食下菜!份量剛好 辣粉亦唔會辣到擺唔入口 ✢ 凍低糖紫米豆漿 $19開嗰蓋需要點小智慧 好彩店員好好地黎幫手開👍🏿真係唔太糖 味道剛好 飲唔哂仲可拎走 ✢ 沙棘原汁 $38唔好睇佢橙汁咁樣

。。。🦔

✢ 鮮青椒爽麻味烤魚 $298

✢ 爆漿鴛鴦糍粑 $58

✢ 香烤花菜 $38
食下魚都要食下菜!份量剛好 辣粉亦唔會辣到擺唔入口

✢ 凍低糖紫米豆漿 $19

✢ 沙棘原汁 $38
唔好睇佢橙汁咁樣🥴係酸酸地嘅味道 食食下烤魚再飲都係嗰清爽嘅選擇

相信大家對探魚一定唔陌生,係內地十分出名,終於開到黎香港啦🥳,唔使北上就可以食到超級美味嘅烤魚,當然要去試下😝。餐廳環境寬闊,乾淨企理,全部都係卡位,坐得相當舒服☺️。金銀蒜香味烤魚🧄🐟呢款口味係唔辣嘅,啱曬我呢啲唔食得辣嘅人👍🏻。我地揀左淩波魚🐟,加左萵筍。凌波魚無小刺,肉質十分嫩滑細膩。金黃色嘅一盤烤魚,鋪滿香蒜粒同炸蒜🧄,蒜香味超濃郁,再配有兩大舊茄子🍆。一開始好驚蒜味食完會口臭,呢個烤魚完全唔會,而且唔會超級濃味,味道剛剛好,出乎意外好味🤤。小食:易燃易爆小吃天團、海陸空天團(15串)🤩易燃易爆小吃天團全部都係炸物,分別有小酥肉🐖、炸雞🐔、椒鹽金針菇🍄‍🟫、脆脆山藥片,非常豐富。小酥肉同炸雞,顏色金黃,外脆內軟,山藥片亦十分脆口,當中椒鹽金針菇最爲特別,配埋泰式辣醬真係絕配👍🏻。海陸空天團,有魷魚🦑、掌中寶(即係雞軟骨🐓)、牛肉🐂,各5串,一共有15串,啱曬選擇困難症,咩都想試嘅我。串燒上面加咗孜然粉,同少少辣粉,十分惹味😋。最後甜品部份就係有無限任添任食嘅冰粉😲,食完較為濃味嘅烤魚,食埋清涼嘅冰粉甜品就啱曬啦。重點係自助區可無限任添任食晶瑩爽滑嘅冰粉,配料多達十款,可加配埋椰汁

餐廳環境寬闊,乾淨企理,全部都係卡位,坐得相當舒服☺️。
2045 瀏覽

金銀蒜香味烤魚🧄🐟
呢款口味係唔辣嘅,啱曬我呢啲唔食得辣嘅人👍🏻。

小食:易燃易爆小吃天團、海陸空天團(15串)🤩
易燃易爆小吃天團

海陸空天團(15串)

最後甜品部份就係有無限任添任食嘅冰粉😲,食完較為濃味嘅烤魚,食埋清涼嘅冰粉甜品就啱曬啦。重點係自助區可無限任添任食晶瑩爽滑嘅冰粉,配料多達十款,可加配埋椰汁🥥或者紅糖汁或者桂花蜜🍯,根據自己喜好自由配搭,十分滿足🥰。
易燃易爆小吃天團
海陸空天團(15串)
  • 冰粉自助吧
2024-07-24 228 瀏覽
一間專門做烤魚嘅餐廳,真係令人回味無窮。首先,青椒爽麻味烤魚,魚肉鮮嫩,搭配青椒嘅清香,麻辣味道恰到好處,令人食得過癮。每一口都能感受到青椒嘅脆口,真係好合拍。接住就係鮮青椒蛙哈哈烤魚,呢道菜嘅蛙肉滑溜,加上青椒嘅香氣,口感上更添層次。蛙肉嘅鮮味同青椒嘅清新結合,令人一試成主顧。再來嘅醬香味烤魚,醬汁入味,魚肉吸收咗所有香料嘅精華,味道濃郁,令人停唔落口。香辣味烤魚就係另一番風味,辣味十足,對於鍾意刺激味蕾嘅食客來講,呢道菜絕對唔可以錯過。每一口都帶有強烈嘅香辣感,真係令人欲罷不能。重慶豆花烤魚就更加特別,豆花嘅滑嫩同魚肉嘅鮮美相得益彰,令人感受到一種新嘅味覺享受。最後,毛血旺味烤魚同金銀蒜香味烤魚都值得一試。毛血旺味道濃烈,帶有一種獨特嘅香氣,而金銀蒜香味則係用蒜頭增添咗香氣,令人一口接一口。整體而言,呢間餐廳嘅烤魚系列真係好有特色,無論係味道定係擺盤,都令人感受到復古懷舊嘅魅力,非常值得推薦
2024-07-23
2024-07-17 313 瀏覽
📍沙田位於沙田新城市廣場的探魚餐廳,憑藉地道的烤魚料理由深圳開到香港。一直都好想試,終於有機會,品嚐了幾道經典菜式。首先介紹的是**豪吉®️藤椒油鮮青椒爽麻味烤魚**。這道菜以其獨特的藤椒油為特色,濃郁的麻辣味在入口瞬間爆發,搭配新鮮青椒的爽脆,讓人一試難忘。魚肉鮮嫩多汁,充分吸收了藤椒油的香氣和青椒的辣意,麻中帶辣,辣中帶香,層次分明,堪稱一絕。接下來是**嘭嘭小酥肉**。這道菜以外酥裡嫩的口感取勝,每一口都充滿驚喜。酥脆的外皮與多汁的肉質形成強烈的對比,咀嚼起來滿足感十足。最後品嚐了**爆漿鴛鴦糍粑**。這道甜品以其內餡爆漿的驚喜效果而著稱,外層糯米糍粑彈牙,內裡的餡料則香甜軟糯,讓人忍不住一口接一口。此外,餐廳還提供任加的冰粉,讓人感到非常貼心。冰粉的配料豐富,有山楂、椰汁、紅糖水和桃膠,清涼解暑,特別適合在品嚐了麻辣烤魚後食用,起到了很好的解辣作用。探魚絕對是喜愛川菜和烤魚的饕客們不可錯過的美食地點。
📍沙田

探魚絕對是喜愛川菜和烤魚的饕客們不可錯過的美食地點

2024-07-17 315 瀏覽
每個星期都要相約一般朋友上深圳吃探魚!終於終於「探魚」入駐香港沙田啦!就算不是沙田友,都要立馬約朋友一齊去「探魚」開心吃魚!一進探魚最直觀的感受就是燈光營造整個空間火辣辣的感覺!首先必點的鮮青椒爽麻味烤魚店裡的王牌烤魚,整個造型烤爐超級霸氣,烤魚點選了凌波魚,凌波魚肉質細嫩,配上藤椒麻辣鮮香。自助茶水區供應免費花茶茶包:有荷葉茶和菊花茶供客人選擇,消滯解膩;相當貼心。每位加$6任食冰粉冰粉可選擇好多配料,包括提子乾、桃膠、燕麥爆珠、酒糟、寒天晶球、白珍珠、山楂片、黑糖麻糬、花生;自選糖水:黑糖、生椰汁、桂花蜜我們還額外點了小食拼盤和小食花椰菜,可單吃,可是我發現把炸品小食放進烤魚盤裡吸汁,真的太絕了!
每個星期都要相約一般朋友上深圳吃探魚!
終於終於「探魚」入駐香港沙田啦!

就算不是沙田友,都要立馬約朋友一齊去「探魚」開心吃魚!

一進探魚最直觀的感受就是燈光營造整個空間火辣辣的感覺!

首先必點的鮮青椒爽麻味烤魚

• 解辣冰粉
  • 冰粉自助吧
  • 易燃易爆小吃天團
2024-07-16 303 瀏覽
舖頭門面好科幻,內裡座位足夠,分為兩邊大廳,環境同裝修同大陸嘅都差唔多,有冰粉自助吧,茶水自助吧,方便我哋自己按需求去拎嘢!今次叫咗一款烤魚兩款小食,由於唔食得辣,就揀咗古早沙茶醬烤魚魚身本身係寧波魚,整得冇魚腥味,配搭住沙茶醬,味道香濃,整體嘅份量都好多,配菜分別有蟹柳,豆卜,芽菜,鴨血,西蘭花,響鈴,最緊要就梗係扒多兩碗白飯啦!小食方面,叫咗嘭嘭小酥肉,絕絕指爆汁炸雞,小酥肉香脆可口,而爆汁炸雞係真係非常Juicy,入邊嘅肉質嫩滑多汁!最後食埋任食冰粉,呢個真係吸引,每位只係加$6,自助吧可以Taylor made自己鍾意食嘅材料尤其是而家炎炎夏日,食完濃味小菜,再食返碗冰粉真係透心涼,最後食咗四碗先埋單,性價比好高!

2024-07-11 510 瀏覽
我咁鍾意食魚,但從未在深圳食過呢間嘅烤魚!慕名而來沙田一探究竟得唔得先。餐廳個裝修幾得意,黑底襯橙色、滲出點點未來感,燈光較為暗普遍嚟講呢度嘅職員服務態度係友善◇Grilled Fish with Garlic Flavour金銀蒜香味烤魚・黔魚|·我唔多食辣,店員姐姐介紹食呢款。揀黔魚因為此魚肉質較結實緊緻、唔會煮耐咗而散晒,亦算肉厚唔太腥自帶少少甜味個汁較為杰身上面灑滿蒜粒,再鋪上兩大條茄子,食得出茄子事先拖油所以滿口油香◇Tanyu Beancurd 探魚鮮豆花|·幫襯果日應該好生意,寬粉、自家製啤酒通通賣晒。就點豆花試下,原來係自家整嘅豆腐,豆味幾香嘅不過唔濃郁,放湯內煮一陣有得食,口感細棉◇Grilled Cauliflower 香烤花菜|·滿滿孜然粉味道,味道濃郁嘅小食,建議店家可以把菜摘成大棵完整啲,賣相會更加好◇Succulent Rice Cake爆漿鴛鴦糍粑|·睇過其他人影嘅相同餐牌而特登點呢款甜食,本身好鍾意食麻糬煙煙韌韌之類甜點,點知上桌時見到個糍粑變成長方形年糕咁款、當堂打個突佢哋解釋依家係咁樣做...無錯方形糍粑嘅味道和口感應該同之前圓形嘅分別不大,但外觀無
我咁鍾意食魚,但從未在深圳食過呢間嘅烤魚!
普遍嚟講呢度嘅職員服務態度係友善

◇Tanyu Beancurd

◇Grilled Cauliflower

◇Succulent Rice Cake

爆漿鴛鴦糍粑
佢哋解釋依家係咁樣做...無錯方形糍粑嘅味道和口感應該同之前圓形嘅分別不大,但外觀無咗圓形嘅“萌”、亦無咗中間會流心爆漿嘅效果,話唔失望就假

◇Ice Jelly
解辣冰粉
|·食過濃味烤魚都想食啲清涼甜品清下甜蕾,$6雞有任食冰粉梗係唔執輸啦

冰粉自助吧
係自助吧diy𢳂自己喜歡配料、自製個人化冰粉
冰粉自助吧
個人較喜好桂花蜜+桃膠+山楂片+白珍珠,夠晒清爽
2024-07-10 310 瀏覽
鮮青椒爽麻味烤魚:湯底:味道濃郁,喜歡青花椒味嘅朋友應該會滿意。因為花椒嘅味道都出,亦都幾麻。佢冇辣度選擇,食落算係中辣嘅味道,對我來講有d 太辣。如果佢能夠加小辣或者BB辣嘅選項會更加好。烤魚:都幾爽滑,冇乜骨。魚成條烤過,口感有啲脆脆嘅魚皮配埋滑滑嘅魚肉。而烤過嘅魚配埋汁口感更濃郁。唔錯。豆腐:豆腐唔係平時食到嘅滑豆腐或者係凍豆腐嘅質地,自家製嘅質地,幾特別。環境:★★★☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介度: ★★★☆☆
鮮青椒爽麻味烤魚:

環境:★★★☆☆