2021-12-08 672 瀏覽
✨文華從來都唔會令人失望✨早排嘅星期六,去咗文華扒房食佢哋嘅𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂,即使環境有少許歲月痕跡,景觀亦不算出眾,但實而不華嘅佢無論係食物定服務上,整體都好滿意,絕對係物有所值😋呢間一定係我再訪之選♪.⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰.▫️𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝(9/10)呢個餐包真心好好食,平時我多數都唔會食晒啲餐包,但呢個我忍唔住refill多次,暫時係我食過最好食嘅餐包😋佢係一個好重牛油味嘅brioche,撕開後仲有一層層少似酥皮嘅紋理.✦𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓𝒔✦▫️𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝 (v)(9/10)呢個好似係一個季節限定嘅前菜,估唔到有驚喜💓佢味道上係咸嘅,口感真係非常creamy入口即化,有陣南瓜加牛奶香,同入邊啲菇出奇地夾,而且都幾大碗,一個人食晒會有少少膩.▫️𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧(7/10)叫咗呢個幾出名嘅煙三文魚,上枱時會有專人係你面前切,另外仲會問你想要咩配料,我就全都要晒,佢就會放晒係碟邊~味道上確係唔錯,不過下次再去會想試吓其他野多啲😛.✦𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆✦▫️𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 (+$198)(8.5
✨文華從來都唔會令人失望✨

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
▫️𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝(9/10)

✦𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓𝒔✦
▫️𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐂𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝 (v)(9/10)
Pumpkin    Custard

Homemade  smoked  salmon
味道上確係唔錯,不過下次再去會想試吓其他野多啲😛
✦𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆✦
▫️𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐭𝐨𝐧 (+$198)(8.5/10)
Beef  wellington

黎得文華扒房又點可以唔叫佢個威靈頓牛😍兩塊都好厚,我哋叫咗medium,見到佢中間呈粉紅色嘅色澤都知整得啱啱好,而且牛肉亦夠嫰;至於酥皮都夠脆,中間嘅蘑菇香濃得黎唔會蓋過牛肉味,平衡得好好⁽ ´꒳`⁾
最後侍應加上黑松露汁,真心正😋雖然係加錢,但比起晚餐都平一半,大家記得係48小時前order定,因為有機會冇㗎~
▫𝐒𝐥𝐨𝐰-𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐔𝐒𝐃𝐀 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐑𝐢𝐛 𝐨𝐟 𝐁𝐞𝐞𝐟(9/10)

呢個亦係文華比較signature 嘅主菜之一,一樣會有專人係你枱邊切,雖然兩片牛唔算厚,但都好大片,呢個牛味比威靈頓牛更重亦唔韌,邊位少許肥膏,成塊都好好食😋
️slow-roast usda prime rib of beef
我自己私心更推薦呢道;佢仲有一小兜雜菜,即使係一個小配菜,估唔到都整得咁好食,暫時未食過其他配菜好食過呢個❤️另外佢仲有舊類似包嘅物體配上黑松露汁,我自己就唔特別好但朋友覺得唔錯
✦𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✦
▫️𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐁𝐚𝐯𝐚𝐫𝐨𝐢𝐬(7/10)
Yuzu  bavarois

食到甜品嘅時間已經非常飽,我同朋友都揀咗呢個柚子味嘅bavarois,賣相精緻味道酸酸甜甜咁唔會太膩,雖然未算好出色,但幾適合作為呢餐嘅甜品
▫️𝐏𝐞𝐭𝐢𝐭 𝐟𝐨𝐮𝐫(6.5/10)
Petit  four

味道正正常常,條朱古力有橙皮加啲爆炸糖,感覺幾得意,而個瑪德琳蛋糕我自己一向都唔好嘅,就食唔出有咩特別🙈
⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
🔻$788 per adult
*Subject to 10% service charge

Pumpkin    Custard
Homemade  smoked  salmon
Beef  wellington
Yuzu  bavarois
  • Beef Wellington
  • Slow-roasted USDA Prime Rib of Beef
  • Pumpkin  custard
  • Bread
文華的扒房及酒吧房連續十年榮獲米芝蓮星級,是香港數一數二的扒房餐廳🌟 餐廳提供現代歐洲菜,供應多款以木炭燒烤的扒類,也提供牛肉他他、煙三文魚等經典菜式,非常吸引😍👏🦞 法式龍蝦湯龍蝦湯質感濃稠,啖啖充滿龍蝦鮮味,配上爽口彈牙的龍蝦,口感層次更加豐富,不愧為店舖的招牌菜🤤🙌🥩 威靈頓牛柳威靈頓牛柳是傳統英式名菜,以酥皮包起來焗✨ 酥皮烤得堅挺金黃,花紋細緻,入口牛油香氣濃盛,非常酥脆🤤👏內裏包裹着鮮嫩粉紅的牛柳,中間夾着一圈蘑菇茸,最後搭配黑松露汁和英式芥辣作點綴,絕對是perfect match😘

🦞 法式龍蝦湯

🥩 威靈頓牛柳
𝑴𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒊𝒏 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 + 𝑩𝒂𝒓-🍽 Amuse Bouche🍽 House-made Applewood Smoked Salmon🍽 Steak Tartare 🍽 Lobster Bisque🍽 Beef Wellington🍽 Grand Marnier Soufflé究竟幾時幾多點訂先有位?🔊米芝蓮一星既文華扒房一向都係我地既 Bucket List ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 而HSBC推出既一個買一送一既優惠!(due to 31 Dec) 幸運的我係3日前成功訂到枱!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲要係5-course tasting menu(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)首先送上兩款好鬆軟既麵包)^o^(冇錯好鬆軟,好似新鮮出爐一樣,外脆內軟,亦都好重牛油味!另一種有nuts, 令到個麵包更加昇華一另外嘅口感,同時亦都好鬆軟!然後到Amuse Bouche (即是餐前小食)佢係松露多士,低面有煎香左嘅麵包,上面有海量嘅松露令到佢好香松露味,而裏面係焦糖洋蔥~_^幾樣唔關事嘅嘢拼埋一齊竟然好香甜, 幾fresh!然後到smoked salmon, 係餐廳用蘋果目自家製去煙燻!別樹一格,同出面食嘅煙熏三
𝑴𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒊𝒏 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 + 𝑩𝒂𝒓
🍽 Amuse Bouche
🍽 Steak Tartare
🍽 Lobster Bisque
🍽 Beef Wellington
🍽 Grand Marnier Soufflé

究竟幾時幾多點訂先有位?🔊
Amuse Bouche
然後到smoked salmon, 係餐廳用蘋果目自家製去煙燻!別樹一格,同出面食嘅煙熏三文魚好唔同,多左一份蘋果木味,而且充滿油香!另外配上五款配料同半個檸檬調味,可以自己選擇!
Steak Tartare
再到最愛既steak tartare! 肉質好細緻,有咬口,食到肥同肉既部分!醬汁酸酸的^_^配上sourdough 係一絕!
Lobster Bisque
然後到lobster bisque! 係招牌菜之一,好濃既龍蝦味,味道唔會苦澀好新鮮!濃淍度適中!(實不相冇食到呢味餸已經好飽!)
重頭戲beef wellington!服務員推出嚟見到個份量真係嚇一跳!喺客人面前即場切開,簡直係想炫耀佢哋喺事前所做嘅功夫同埋佢哋控制嘅火候有幾咁出色٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 切出嚟,中間呈粉紅色,岩岩好!
Beef Wellington
佢嘅酥皮就算又想菜去到尾都係咁脆!中間嘅蘑菇盒好香濃,但係唔會蓋過牛柳本身嘅肉味!牛柳好嫩,再加上特別條配嘅黑松露汁,簡直出色!(但係個份量真係太多(●°u°●)​ 」
Grand Marnier Soufflé
到最後當然係甜品做一個round up!! 佢地既 soufflé 不時都會有seasonal 既口味!今次試既係grand marnier! 帶有好濃烈既酒味!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و soufflé 好鬆軟焗到脹卜卜,再加上一啖vanilla ice cream, 有冰火交纏既感覺!
總結係一個好滿足好豐富既5 courses ╰(*´︶`*)╯♡ 服務好好,係一個體驗!再加上買一送一既promotion簡直係不得之了!但… book枱難,係測試你幸運既挑戰(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

📍 1/F, Mandarin Oriental Hong Kong, 5 Connaught Rd Central
用餐優惠
信用卡優惠
Amuse Bouche
Grand Marnier Soufflé
  • Lobster  bisque
  • Steak  Tartare
2021-10-15 702 瀏覽
今日同家姐嚟慶祝50歲正日生辰,家姐對呢度waiters嘅服務讚不絕口,佢話服務仲好過xxxx酒店✌(返到屋企都仲讚緊)。因為家姐係MO member嘅關係, 所以有個旦糕送比佢吹爉燭🎂。而我,係酒店精品店訂左一枝玫瑰,精品店職員幫我把玫瑰送上餐廳,由waiter將花同旦糕一齊送上,SURPRISE🥰!食物方面,龍蝦湯好飲,我地叫左個燒魚,正!加左188任飲5款涷飲,我就試左其中3款,值得試!座位寬敞,唔嘈,私隱度都高。

座位寬敞,唔嘈,私隱度都高。

2021-10-14
2021-10-10 731 瀏覽
今次Staycation重點一環就係係扒房食晚餐啦,好期待啊🥳首先送上麵包,我地比較鍾意食餐包,非常軟熟,我地清晒所有包,侍應問我地駛唔駛要多啲,我哋當然留肚。頭盤:龍蝦湯:好飲,啖啖龍蝦肉,不過就算兩個人share都有啲漏生牛肉他他酸酸地好開胃,配埋酸種麵包一齊食,好快清晒😋主菜:Prime Rib: 濃郁嘅肉味,軟林嘅肉質,食到咁上下配埋dijon mustard一齊食,又可以開胃啲繼續食。因為好飽嘅關係,啲薯仔同配菜都無咩點食到甜品:藍莓cheesecake: 好好好好味啊,藍莓唔會過甜,加埋幼滑嘅cheesecake真係點解可以整得咁出式嫁黑森林: 都好食,不過相比之下就無咩特別嚕最後餐廳仲送左個anniversary cake. 我地飽得滯食唔到,餐廳幫我地pack好,我地就checkout拎番屋企回味😋

頭盤:

龍蝦湯:好飲,啖啖龍蝦肉,不過就算兩個人share都有啲漏

生牛肉他他
酸酸地好開胃,配埋酸種麵包一齊食,好快清晒😋

主菜:

甜品:

黑森林: 都好食,不過相比之下就無咩特別嚕

2021-09-28 1287 瀏覽
兩個月前用HSBC卡預約 終於有機會試到文華扒房啦😚 係經典老字號嘅米之蓮星級餐廳🤩先講格局 餐廳有種低調得來但又好奢華嘅感覺 望上去天花板仲要係用文華嘅logo一個一個鋪排而成 好有特色👍🏻今次用HSBC卡試左5 course tasting menu 🍽🍞麵包有兩款 搽埋牛油食十分之香🧈食完麵包之後就有好香黑松露味嘅小多士 一口一個😽唔會太流口第一道course: 煙三文魚 配埋碟上面五款嘅小配菜食 煙三文魚魚油好香 食落好軟身 同埋一啲都唔鹹😽第二道course: steak tartare with sour dough個牛肉他他實在太出色🙆🏻‍♀️✨醬汁唔會搶咗牛肉嘅風味 同sourdough 配搭得啱啱好第三道course: 龍蝦湯🦞上菜嘅時候本身係碗入邊已經裝好左一粒一粒嘅龍蝦肉同cream Waiter再將放喺熱壺嘅湯倒入去 令碗入邊嘅cream慢慢溶化濃淍度黎講調校得十分恰當 唔會太杰又唔會太稀✨👍🏻值得一讚 重頭戲✨第四道course: Beef Wellington ✨本身嚟呢一度食就係為咗一試呢度最正宗嘅威靈頓牛柳 之前喺其他餐廳試過都覺得味道偏鹹酥皮都唔太出色

🍞麵包有兩款 搽埋牛油食十分之香🧈

食完麵包之後就有好香黑松露味嘅小多士 一口一個😽唔會太流口

第一道course: 煙三文魚

第三道course: 龍蝦湯🦞
濃淍度黎講調校得十分恰當 唔會太杰又唔會太稀✨👍🏻值得一讚

本身嚟呢一度食就係為咗一試呢度最正宗嘅威靈頓牛柳
之前喺其他餐廳試過都覺得味道偏鹹酥皮都唔太出色 今次係抱住想食最好嘅心態黎試 果然冇令我失望😌
上菜嘅時候師傅會將整塊威靈頓牛完整地呈現 再係食客面前慢慢用刀切開 呢一道菜最講究嘅係事前嘅預備功夫同埋焗爐嘅火候 而呢一間老字號餐廳亦都完美地呈現廚師嘅自信 😎 切出嚟真係好幼嫩嘅粉紅色

味道方面食落去酥皮係非常之鬆脆😚中間嘅蘑菇餡好香濃 而牛柳亦都十分之柔軟 口感好豐富 配埋本身比嘅黑松露汁十分之優秀😚👍🏻

我仲叫咗支紅酒🍷 係來自西班牙🇪🇸 同成餐飯嘅配搭10分好

去到最後當然要有第五度course就係甜品啦🍨menu 本身配就係soufflé
我分別叫咗朱古力同雲呢拿味 本身唔太好梳乎厘
不過佢焗出嚟口感都唔錯好鬆軟脹卜卜😋😋😋

💰成餐飯每個人都係$1800 唔計支酒就每人大概1200左右 用一個人嘅價錢食到兩個人嘅份量 而且食物質素咁高🙂 值得推薦🙆🏻‍♀️👍🏻
2021-09-27
用餐優惠
信用卡優惠
  • 龍蝦湯
  • Beef  Wellington
今年已經第一時間book HSBC一送一優惠,但呢間都要等成個幾月先有位🤪 一送一嘅menu係佢哋平時5-course tasting menu嚟,所以係真正用半價嘅價錢去食正價餐!😎我哋6點鐘嚟到,基本上係第一枱客,佢哋安排我地坐窗口位!餐廳環境闊落,而景觀係望住中環城市景,採光度唔錯,一入夜燈光會變得柔和,都幾有情調💕 情侶節日慶祝嚟呢度就啱哂喇。職員遞上menu,溫馨提示我哋main course 要3選一,但其實我哋book 位時一早揀好哂,亦都有之前同佢哋講有食物敏感,其中有一款前菜要換,但好似serve 我哋個職員無我哋record咁😬 呢啲作為五星級酒店加米芝蓮餐廳真係扣哂分🧐❤️ 餐包麵包有兩款,味道普普通通,有nuts嗰款好食啲;另一款食落似茶餐廳嘅餐包,但奶香味濃啲🤣 ❤️ Amuse bouche餐前小食同樣有兩款,底下有熱石暖住個食物好貼心!兩款都好唔錯,其中一款個撻皮好脆好薄,配埋面頭嘅mousse一啖食落去好鮮甜😚 另一款就鹹香十足,餅底酥化香脆!❤️ Home-smoked salmon 侍應會推架餐車喺你面前切成條煙三文魚🙊 啱哂打卡人士😛 佢一邊切會一邊講解

❤️ 餐包

❤️ Amuse bouche
Amuse bouche

❤️ Home-smoked salmon
Home-smoked salmon
侍應會推架餐車喺你面前切成條煙三文魚🙊 啱哂打卡人士😛 佢一邊切會一邊講解條煙三文魚,但我顧住拍片完全無認真聽😂 一碟煙三文魚有五片,搭配五款配料同半個檸檬,配料切到好碎分量少,加咗都唔覺有加嘅感覺😂 煙三文魚帶點鹹鮮味,口感有彈性,要講佢同其他餐廳煙三文魚嘅差別就係煙燻味較重💁🏻‍♀️

❤️ Steak Tartare
Steak Tartare
呢間牛肉他他牛味重,可惜調味唔足夠,有少少血腥味😬 唔太啱我口味😅
朋友叫咗Caesar Salad,味道正正常常,無乜特別。

❤️ Lobster Bisque
Lobster Bisque
上菜時碗內只有龍蝦肉,侍應會喺我哋面前倒龍蝦湯😛 龍蝦湯好濃郁好smooth,唔會過鹹🤤 質感都幾濃稠但有少少澀味。龍蝦肉都算大粒,口感爽彈,鮮味喺口腔內爆發🌊

❤️ Beef Wellington +$398
Beef Wellington
呢度嘅Beef Wellington 好出名,加錢都要叫嚟試吓🤤
今次侍應又推架餐車去你面前切😂 又一打卡位!佢將個Beef Wellington一開二,切完兩份都係超厚🤩 我哋揀咗medium,酥皮無同啲肉分離,合格👌🏻 牛肉都幾鮮嫩多汁,牛肉味唔算太重,反而蘑菇味相當濃郁,酥皮鬆化香口富牛油香。
side dish有兩款,薯蓉好香滑,都幾出色。到最後因為太飽食淨少少牛😬
⚠️ 呢個要預早一日訂**

❤️ Soufflé
Soufflé
Soufflé
文華嘅招牌甜品💕 雖然真係好飽,但食甜品係有另一個胃😼 個梳乎厘外型完美升高,不過塌得好快要趁熱食!新鮮出爐好熱辣辣,空氣感十足,好輕盈!☁️ 比起朱古力味更鐘意呍呢拿味,朱古力味略甜。

餐廳質素:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
食物質素係唔錯,但感覺又好似未去到拎星水準🧐 服務方面可以話係一般,去到中後段已經開始無人幫我哋斟水,希望呢度服務可以再改善吓!😬
$1201.2 (晚餐)
📍 Mandarin Grill + Bar 文華扒房及酒吧Address: 1/F, Mandarin Oriental Hong Kong, 5 Connaught Road Central, Central中環干諾道中5號香港文華東方酒店1樓Classic 5-course Tasting Menu $1,688 per paxby @the_humble_chef 👨‍🍳 You can pick any 5 items to create your own 5-course steak dinner. The must-try items include any of their steaks (obviously) and their famous lobster bisque. I heard their beef wellington was great as well but I didn’t try (cuz I was never a fan of the dish lol) I had the wagyu steak from New Zealand and i
中環干諾道中5號香港文華東方酒店1樓

Classic 5-course Tasting Menu
$1,688 per pax
by @the_humble_chef 👨‍🍳

I had the wagyu steak from New Zealand and it’s amazing! So tender and juicy, definitely worth supplementing the $198 to upgrade to this steak🥰 The lobster bisque also lives up to its reputation, being very creamy and the portion was huge!

Also as someone who’s crazy about cheesecakes, I gotta say their cheesecake was one of the best I’ve ever had! So remember to save some room for desserts at the end😍

Taste: 👅👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰
Service: 👌🏻 for 90% of the staff
(👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻 for the very friendly Asian guy who served us!!)
Vibes: 💫💫💫💫💫
Will I return? 100%
(on a scale of 0-5 emojis)

#ysafood推介
#ysafood西式
#ysafood_steakhouse
#ysafood扒房
#ysafood暗號
$2000 (晚餐)
  • Cheesecake
  • Lobster  bisque
2021-08-28 1079 瀏覽
🌟米芝蓮一星星級扒房 食物同服務質素絕對5**位於文華酒店一樓嘅grill+bar 空間感十足 環境瑰麗🌹 燈光昏暗有情調🕯 梳化座椅寬敞舒適仲有轆💺 座位隔離仲有個箱仔比你放👜🛍️ 好貼心 最欣賞佢天花板嘅設計 係用酒店扇形標誌砌成 好靚好有代表性💯用匯豐信用卡有買一送一優惠💳 $1680就可以享用到文華扒房經典名菜classic 5-course tasting menu x2(未計加一服務費)📔 如果想品嚐埋呢度嘅signature dish威靈頓牛扒🥩 需要另加$498二人份 記得48小時前pre-order啊🕰 餐廳會打黎confirm booking嘅時候問埋需唔需要為你預訂📞 唔好以為得5個course就唔夠飽 食完絕對係飽到要解開褲頭🩳 捧著個大肚腩走˜”*°•𝐻𝑜𝓊𝓈𝑒-𝓂𝒶𝒹𝑒 𝒮𝒶𝓁𝓂𝑜𝓃•°*”˜自家製煙三文魚🐟 有一架特製嘅餐車 上面放左原條煙三文魚扒同唔同嘅配料 staff會喺你面前即席處理🤵🏻‍♂️三文魚好大片 肉厚身 唔霉唔腥 唔會太鹹 但煙燻味亦唔太重🍣 經典配搭有 香蔥 洋蔥🧅 蛋黃 蛋白🥚 同酸豆 旁邊仲有用紗布包住嘅檸檬🍋 好貼心 不過就令我諗起th
🌟米芝蓮一星星級扒房 食物同服務質素絕對5**

˜”*°•𝐻𝑜𝓊𝓈𝑒-𝓂𝒶𝒹𝑒 𝒮𝒶𝓁𝓂𝑜𝓃•°*”˜
自家製煙三文魚🐟 有一架特製嘅餐車 上面放左原條煙三文魚扒同唔同嘅配料 staff會喺你面前即席處理🤵🏻‍♂️三文魚好大片 肉厚身 唔霉唔腥 唔會太鹹 但煙燻味亦唔太重🍣 經典配搭有 香蔥 洋蔥🧅 蛋黃 蛋白🥚 同酸豆 旁邊仲有用紗布包住嘅檸檬🍋 好貼心 不過就令我諗起thai massage個herbal ball😂

˜”*°•𝒮𝓉𝑒𝒶𝓀 𝒯𝒶𝓇𝓉𝒶𝓇𝑒 🐮🌱•°*”˜
呢度嘅生牛肉他他酸瓜味比較重🥒就咁食感覺會比較膩🥖 配埋旁邊嘅sourdough食就啱啱好

˜”*°•𝐿𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 𝐵𝒾𝓈𝓆𝓊𝑒🦞🥣•°*”˜
龍蝦湯有驚喜 可能係我飲過最好飲嘅龍蝦湯🦞 飲嘅時候有少少杏霜嘅味道 令個湯更有層次 蝦味濃郁口感creamy 唔係死鹹嗰種罐頭味🥫 龍蝦肉雖然細粒 但份量都多 而且肉質紮實 有海鮮鮮味 好好飲 十分推介👍🏻 上菜嘅時候staff會將龍蝦湯淋上龍蝦肉同tarragon cream度 高級感🆙

˜”*°•𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒲𝑒𝓁𝓁𝒾𝓃𝑔𝓉𝑜𝓃🐮•°*”˜
重頭戲 全晚最期待嘅威靈頓牛 Staff會喺你面前切開金黃色嘅威靈頓牛扒 動作優雅俐落🔪 一打開就見到入面粉嫩粉嫩 美美的粉紅色賣相一流💖 牛柳生熟程度perfect💯 肉質超級鮮嫩軟熟 有牛味 一啲血水都冇 外層酥皮金黃酥脆🥧 厚薄適中 酥皮同牛冇分離 冇甩皮甩骨 中間嘅parma ham 鴨肝蘑菇醬塗抹平均 每一淡都食到肝醬同菌香 基本上唔需要個汁同黃芥末都已經非常夠味 十分優秀👍🏻

˜”*°•𝒮𝑜𝓊𝒻𝒻𝓁é•°*”˜
梳乎厘有四種口味 分別係70%chocolate🍫 vanilla🌱 rhubarb & strawberry🍓 同呢度最出名嘅 ginger & grand marnier🥃
每個souffle都配有一羹雪糕 朱古力梳乎厘賣相超美 入面係帶流心嘅朱古力醬 味道超級超級濃郁 但對唔好甜品黎講嘅我 70%都實在太甜 而薑味梳乎厘感覺就好似食緊薑汁燉蛋咁 個雪糕亦好重酒味 兩款梳乎厘口感都係偏實在 唔係十分空氣感嗰種

2021-08-27 3093 瀏覽
✨Bread 麵包鬆軟 外層微微脆 好有牛油香✨Amuse bouche松露多士多士香脆 松露味香濃 中間有少少焦糖洋蔥 香甜✨Blue Lobster Bisque龍蝦湯作為這店既招牌菜之一 當然唔可以錯過上枱時碗內有龍蝦肉同一球忌廉 店員會即場將湯倒入碗內湯 香濃 幼滑 稀稠度適中龍蝦肉 鮮味 肉質唔係好結實嗰種 口感爽彈 ✨Beef Wellington威靈頓牛柳另一招牌菜 廚師推介四成熟酥皮 酥脆 有層次 唔易散有少少牛油香 但略嫌有少少過鹹中間有層蘑菇茸 菌味濃郁牛柳 鮮嫩 肉質軟腍 肉味香濃 調味偏淡整體味道層次幾豐富配菜 豆角爽脆 薯蓉幼滑 重奶香 偏稀身整體黎講算係幾出色嘅威靈頓牛柳 但又未至於非常有驚喜溫馨提示如果想食記得訂位時要預訂埋✨Slow-roasted USDA Prime Rib of Beef聽聞佢地嘅燒牛肉都好出名 都係會推車出黎即席切店員問我地要幾成熟 因為我哋係第一枱客佢切咗頭一片 就問我哋熟度有冇問題我地問佢有冇生d 最後店員話全條牛肉都係差唔多嗰下心諗咁你就唔好問要幾成熟啦然後問我哋要厚切定薄切我哋揀咗厚切 口感上會滿足d燒牛肉 看似七成熟 但
✨Bread

燒牛肉 看似七成熟 但唔會因為咁熟令口感變差
食落相當好有驚喜 比我想像中好
肉質鮮嫩 口感腍滑 肉汁豐富
帶少少油脂 再多一份甘香

Yorkshire Pudding 外層微微脆 內層濕潤 口感偏鬆
但真係要趁熱食 一凍左就會腍

落單後上麵包同餐前小食 但都未開始食
唔夠幾分鐘就上咗個湯 嗰下完全唔知食邊樣先好
上菜速度係一間高級餐廳 好基本要控制好嘅一環
同步上晒所有嘢 客人食唔切 溫度會令口感味道都變差
另外酒店餐廳竟然冇confirm Booking都係一個扣分位
以呢個價位嘅餐廳以上幾點真係有進步空間
價錢合理
文華扒房比我既印象係,坐落係中環核心地段,黎食飯都係高級商界名人,午餐時段坐係到食飯望住太子大廈,望住下面返工既中環白領,別有一番風味。黎呢到食飯唔係食飯咁簡單,更重要既係享受佢嘅華麗精致,佢menu 唔需要成日有新款,最簡單既菜式都好用心製作,由佢個麵包、前菜,佢既擺設,味道都非常用心。頭盤點左個佢哋都幾出名既煙三文魚,上台有專人幫你切,因為我哋一男一女黎,我哋想叫一份share 佢就推介我哋可以叫一份係ladies cut ,顧名思義就係切一份比女仔,比叫兩份小一啲,又可以一份男一份女食,唔使自己分得咁尷尬。我好貪心所有配料都要試。之後我係其他餐廳都食唔返咁好食既煙三文魚🤭🤭🤭文華拉高晒個水準啦!前菜叫左個吞拿魚同油甘魚。肥美。兩款都配左啲偏微酸既蔬菜醬中和返。牛,超級完美。下面嗰個係臉頰肉,好食到不得了。之後我都有再去食文華,比我既享受始終如一。

我好貪心所有配料都要試。

前菜叫左個吞拿魚同油甘魚。肥美。
兩款都配左啲偏微酸既蔬菜醬中和返。

牛,超級完美。下面嗰個係臉頰肉,好食到不得了。

之後我都有再去食文華,比我既享受始終如一。
2020-10-24
  • 牛臉頰肉
  • 煙三文魚
2021-08-22 1192 瀏覽
Started off staycation at MO with Sunday Roast at Mandarin Grill + Bar.While the food quality is alway important, Sunday brunch should also be about vibes and atmosphere.The restaurant was full when we arrive for our 2pm booking but as the tables were well spaced out so it didn’t give the resturant a hectic feeling.The highlight of the meal is the snacks and appetisers. We chose the Smoked Salmon and Lobster Bisque and both were wonderful.The Prime Rib from the trolley was very tender but both t

The Prime Rib from the trolley was very tender but both the meat and gravy could do with a bit more seasoning.

Maybe there was too much food prior to the beef for us to really enjoy it. We ended up taking away the desserts that can be packed.

Come here if you are looking for a relaxing and good value for money Sunday brunch!!!
Smoked  Salmon
2021-08-22
Smoked  Salmon
2021-08-14 1169 瀏覽
第一次去高級餐廳食飯,顯得有點不知所措😝幸好有侍應貼心服務,先可以完成到落單🤣望住個menu,好努力去嘗試理解😝但又因為選擇困難症,一直望住發呆😎侍應見我諗左好耐,過黎介紹一下menu同準備幫我地落單😜我淨係第一時間諗到自己想食生蠔🦪佢指住話有供應5同地方種類的生蠔,我又出現選擇困難了,好彩佢話可以廚師發板😋廚師安排左3款各2款生蠔比我地食😆之後想不到主菜食乜,侍應推介左威靈頓牛排同羊肉比我地,仲貼心將2人份龍蝦湯分成3人份,將1人湯換成甜品上,實在太好🥰尼餐飯,真係超正無得輸😋食過生蠔,先知咩叫鮮甜,咩叫重金屬味🥲威靈頓牛排果然係招牌菜,酥皮又脆又軟,鎖住肉汁,牛肉維持5成熟😉文華扒房及酒吧 (中環)中環干諾道中5號香港文華東方酒店1樓#文華東方酒店 #文華扒房 #文華扒房及酒吧 #好好食😋 #好好食❤️ #澳洲生蠔 #法國生蠔 #美國生蠔 #威靈頓牛排 #威靈頓牛扒 #龍蝦湯 #人生最貴的一餐 #享受生活 #下次會再去的

文華扒房及酒吧 (中環)
中環干諾道中5號香港文華東方酒店1樓

上次就為咗威靈頓牛柳而嚟,今次就為咗Sunday Roast Menu而嚟!今次被安排咗係單邊窗口位,真心正!雖然星期日嘅中環係冇咩景色,望真d仲以為自己係菲律賓嘅感覺。。但呢個位確實係唔錯!因為個個入得嚟都係食呢個Sunday Roast Menu,我連個appetizer同個roast都未揀好,就一嘢上咗d小食同麵包,有生蠔,半粒燒帶子同和牛他他。生蠔好鮮味,又大大地size!帶子同和牛他他都好好味!前菜方面,上次嚟嘅時候見到d人叫煙三文魚,又係你前面片俾你咁,咁就叫咗呢個做前菜!果然冇叫錯,係真心好好食!到roast啦,我就叫咗慢燒牛肋肉,都係係你面前切俾你,但佢塊肉。。係就係好大塊,係仲有d肉汁嘅,但唔嫩,食真d有d柴,如果講同一樣嘅嘢,尖沙咀凱悅Hugo嘅燒牛肋肉就正好多啦!如果Hugo果個係10,Mandarin Grill呢個只有4,係有d失望!不過個主菜失色唔係咁梗要,重點嚟啦!個甜品係用三層架一嘢present晒所有甜品俾你,果種震撼以為自己食緊另一餐嘅afternoon tea set咁!雖然甜品我就唔食得好多,但文華嘅甜品係真心好食嘅!埋單$980一個人連加一,講

生蠔好鮮味,又大大地size!
生蠔

帶子同和牛他他都好好味!
燒帶子

和牛他他

煙三文魚

燒牛肋肉
甜品

埋單$980一個人連加一,講真今次嘅experience係好過同抵過果次星期六食嘅威靈頓牛柳嘅!
2021-08-08
生蠔
燒帶子
和牛他他
煙三文魚
甜品
2021-08-09 925 瀏覽
文華酒店嘅服務真係有水準,全間酒店嘅同事服務都可以完美去到Standard男朋友同我去食,兩個人想Chill 返晚,但係又食唔得多,叫咗一份牛扒、紅酒,另外有跟啲Starter。Starter 都唔錯,係有一塊多士上面有啲類似青醬嘅嘢,但係我哋又唔知佢係咩,侍應哥哥講完我哋都唔太明,反正就係無乜味,怪怪地。除咗呢塊多士之外,其他都好好。之後到主菜牛扒,Side Dish 我哋配咗菠菜同薯條,兩個都做得好食,個菠菜係香到我哋停唔到口。牛扒就由侍應為我哋分好一片片,我哋再自己夾要嘅分量,下面有個爐暖住,食到尾都唔會凍哂,真係幾細心。如果係特別日子,值得同另一半去慶祝,文華嘅水準唔會令你失望。
除咗呢塊多士之外,其他都好好。
2021-03-13