餐廳: 新匯聚餐廳小廚
資訊:

2022-05-29 833 瀏覽
想食炒小菜,於是與 honey 去咗官塘呢間「新匯聚餐廳小廚」,因聽聞佢哋嘅小菜好夠鑊氣喎!😃坐底冇耐,服務員就向我哋介紹佢哋嘅招牌小菜👇🏻🥢香煎新鮮馬鮋 $150 ~ 條魚煎得好甘香,外面脆卜卜,魚肉新鮮夠鬆軟,真係食到停唔到口!🥢蜜糖薯仔牛柳粒 $138 ~ 牛柳粒好香牛肉味,肉質軟冧冧得嚟又有咬口, 薯仔外皮煎得焦香之餘,兼吸收晒啲牛柳味,倍添好味!🥢 有氣鮮檸蜜 / 凍意米水 $20 ~ 小菜配合凍飲 好爽!飯後仲有免費甜品馬豆糕,馬豆夠冧甜、椰汁香味濃,真係貼心啊!

坐底冇耐,服務員就向我哋介紹佢哋嘅招牌小菜👇🏻

2022-05-26
  • 香煎新鮮馬鮋
  • 蜜糖薯仔牛柳粒
  • 有汽鮮檸蜜
2022-05-17 692 瀏覽
很久沒有試過堂食晚市了,今日收工後,去了食鑊氣小炒。由於去得早,我們選擇了坐卡位,坐得舒服點。餐廳選擇十分之多,什麼種類都有點,由各款小炒,煲仔菜,連糖水都有。先來個菠蘿生炒骨,炸得香脆的排骨,被酸甜醬包住,加了香甜菠蘿、青椒和洋蔥等。豉椒炒花甲同樣是用了青椒和洋蔥,卻是另一種風味,豉椒味香濃。而潮式蠔仔泡飯有粒粒漲卜卜的蠔仔,很飽滿,飯粒分明,蠔香十足。最後要了兩碗糖水,分別是綠豆沙和杏仁露。很久沒有這樣聚在一起閒話家常。

2022-05-05 845 瀏覽
今晚收工2個人食晚飯,因為唔係打手,無影相留低🙄叫左杯凍薏米水,飲左2,3啖,再攪下底下既薏米先見到有幾粒黑色野浮上嚟因為睇唔清楚,所以"了"上嚟放係碟上影相再放大睇🤢🤢🤢有腳架,一定係昆蟲啦!跟住叫個貌似話事呀姐過嚟睇,佢即時話取消,咁我都無野既,取消咪算囉!點知埋單時無取消不特止,仲話支付寶付款要收2%手續費😡😡😡當時我係攞住張單去柜面埋單,收銀話$424丫,即係張電腦單金額(取消時無改單,話明電腦扣左),跟住我話咩唔係取消左樣野咩?收銀呀姐即時答我係咪薏米水呀?咁即係佢一早知啦,扣返20元之後問我用咩俾錢,我話支付寶,收銀呀姐又話支付寶要收2%charge咼😱😱。。。喂,一係你話唔收支付寶我無咁嬲丫!最終我好心平氣和咁用現金埋左單。20元杯薏米水都呃,2%charge都要扣返係食客身上,真心無下次囉,各位小心對單😒😒😒😒

2022-04-30 595 瀏覽
你冇睇錯,我冇寫錯,$230得八隻蝦,貴過去酒樓食,平均差唔多$30一隻,問個傳菜e碟蝦$230,佢一句都冇應過就走左,係真係得咁小定俾廚房落左格,真係咁大過人都未試過。
2021-12-12 934 瀏覽
第一次睇到OpenRice 介紹呢一間食店,相約幾個朋友到呢間食店試菜,睇到網上post啲小菜相片非常吸引,上到菜館坐底,想叫乳鴿及我想食啲時菜,佢竟然都沒有貨,淨係要求我叫佢哋嘅出名嘅芝麻雞,同埋叫佢現成有嘅菜,估唔到咁大間菜館竟然冇得你選擇,跟住就叫咗佢哋幾味煎炸蓮藕及椒鹽鮮魷,味道還算可以,跟住試佢嘅芝麻雞就不知所謂啦,凍冰冰好似炸咗好耐,皮又唔脆又冇味道,或者觀塘區冇其他食店選擇,所以令到這間小店咁多人讚佢,見到佢對其他等候嘅客人態度非常之差,這間食店我都冇下次會再來幫襯。
2021-12-11
5 分鐘 (堂食)
2021-12-10 549 瀏覽
見到其他枱叫嘅菜都好大碟,個蠔仔餅都唔例外,但係個硊漿冇咪,蠔冇味,蠔仔又小,得個大碟…. 本想叫多個餸,但免得又失望,出完 po 去食譚仔算了。呢度嘅菜比出邊收得貴,如果一班人想行一大段路去工廠大廈打下卡影吓相,都冇咩所謂嘅,本人就唔係咁推薦了。

2021-12-10
2021-12-03 552 瀏覽
行官塘工廈, 順帶在附近尋美食。附近餐廳食肆都係主打平民優質路線, 若然非美食, 誰會去工廈尋尋覓覓~在此餐廳門前已聽到入內人聲沸騰, 好不熱鬧喎。哈哈, 員工熱誠招呼, 老細亦走前推介...先點個小食:咖喱魷魚送下啤酒先, 老細話有好介紹:羊腩煲, 一睇價錢, 大煲$350, 小煲$220, 都唔係貴喎, 不過兩個人, 叫咗個羊腩煲就食唔到其他野啦喎,猶豫當中, 老細又話:無呃你哋架, 真係好正架....如是者, 半推半就就落咗單喇。其實我同朋友都係好喜歡食羊的, 只係考慮食量不大, 單調一點。先講個經典咖喱魷魚, 經典二字係我加嘅, 因為味道好傳統, 魷魚好爽滑, 有咖喱香, 少少咖喱辣, 一個字:正👍🏻👍🏻羊腩煲上枱喇, 嘩, 小煲都好大煲下喎, 好彩未叫其他餸咋~汁味濃郁, 羊腩份量勁多, 配料亦有冬菇, 馬蹄, 支竹,仲有 蓮藕喎, 每一樣食材都係我鍾意食嘅, 羊腩肥瘦均勻, 燘得不過火, 保留左D羊味又有咬口, 算佢無介紹錯啦!😍😍😍另加一碟唐萵$35 , 簡直經濟實惠👏🏻👏🏻
行官塘工廈, 順帶在附近尋美食。
在此餐廳門前已聽到入內人聲沸騰, 好不熱鬧喎。
哈哈, 員工熱誠招呼, 老細亦走前推介...

2021-12-02 466 瀏覽
新匯聚餐廳小廚是我喜歡的小廚之一,有大排檔的鑊氣,食物性價比高👍🏼上湯浸時蔬(豆苗)豆苗很鮮甜,新鮮翠綠,配上冬菇片,湯底鮮甜,好味。北海道花皮海蜇爽脆,配上甘筍絲和青瓜絲,酸酸甜甜,加上炒香了的芝麻,更添香氣。吹水墨魚咀墨魚咀的份量比我想像中大,外皮酥脆,咬下時墨魚咀軟身帶有咬勁,配上炸蒜和炸辣椒等等, 令這道墨魚咀菜式更有風味🙌🏼豉油王乾炒牛河乾炒牛河很有鑊氣,辣椒上更是靈魂所在!牛肉份量多,河粉沒有炒斷,條條分明,配上芽菜後,提升口感,只是85大元,都幾抵吃。

上湯浸時蔬(豆苗)
豆苗很鮮甜,新鮮翠綠,配上冬菇片,湯底鮮甜,好味。

北海道花皮

吹水墨魚咀

豉油王乾炒牛河
2021-11-12 521 瀏覽
今日七點入座,五個人俾張四人卡位台,擺兩蝶送基本上無位,而且服務極差,叫左五個小菜,上菜速度快,但味道同熱度太差,賣相同60蚊一蝶基本上一樣,小菜平均100以上,份量偏小,以地理位置工廈區咁偏遠黎講,性價比非常低,建議有心理準備好似係地盤食緊飯先好去
今晚想食的是小菜,所以來到觀塘,就揀了成業街的新匯聚餐廳小廚。坐下後揀了一輪菜式,見到蓮藕羊腩煲好吸引,因現在已步入秋天,天氣涼爽,所以這個羊腩煲就特別吸引, 最終除要了蓮藕羊腩煲外,再加一個 火鍋唐生菜 ,及要了個脆皮大乳鴿。蓮藕羊腩煲(小)$220蓮藕羊腩煲有2款,細款的經已夠2人食,頗大煲的,裏面有蓮藕、主角羊腩大大件、冬菇、馬蹄、蒜、 支竹……等。羊腩切得夠大件,炆得腍度剛剛好,食落真是啖啖肉 ,點上跟配的腐乳, 夠入味又夠腍,真是現在秋天必食進補火鍋菜式。凡惠顧蓮藕羊腩煲免費贈送生力啤酒或生力清啤, 抵飲致極。還要了一 籃生菜脆皮大乳鴿$70大乳鴿真的頗大隻,外皮啡紅啡紅的,乳鴿上枱後,我們食羊腩煲正食得起勁,所以未有時間食,老闆經過見到就跟我們說一句:趁熱食啦,趁熱食是最好食的。乳鴿真是剛剛炸起,入口還帶熱,肉質嫩滑多汁又香的,真的美味!食完後餐廳還送上一個免費甜品,椰汁馬豆糕,非常香椰汁味,馬豆很腍,整個馬豆糕非常軟滑,又帶馬豆的口感,很香甜。

蓮藕羊腩煲(小)$220

凡惠顧蓮藕羊腩煲免費贈送生力啤酒或生力清啤, 抵飲致極。

還要了一 籃生菜

脆皮大乳鴿$70

今晚去觀塘睇傢私,行過見到呢間新𠥔聚餐廳小廚,上OpenRice睇完食評好似不錯就决定試試一坐低,老闆老闆娘伙記都好熱情,就開始介紹招牌菜,老豆點咗個鱔魚蒸荷葉飯,飯係糯米飯,一上枱已經好香鱔味,魚既鮮味滲哂落糯米飯度,飯既硬度適中,唔太淋亦唔太硬,食得出係開叫即蒸,基本上唔落醬油都好夠味,值得一提既係條鱔真係好新鮮,冇骨又肉厚。期間,老闆有教我們如何去食同煮得好食,例如不好直接將鼓油倒落荷葉,否則鼓油不均勻,容易過咸...真的獲益良多。另外叫咗一個拼盤,有鮮魷同㰖角骨,㰖角骨啖啖肉,醬汁酸甜開胃。不過可能份量太多,兩人食到有點油膩。於是乎再點個金銀蛋上湯娃娃菜,又清又新鮮,中和一下油膩感。成餐飯都食得好飽足,因碟碟份量都很多,然後將食剩既糯米飯仲打包返工食,老闆教我地點翻蒸先可以好似餐廳咁好食,最後老闆送了份甜椰汁膏,今餐真係又食又拎,學到一堆冷知識。

• 金銀蛋煮娃娃菜
2021-10-29 1396 瀏覽
觀塘工廈出名多美食!但唔係間間都係一致好評。新匯聚小廚絕對唔會令你失望!個人必食推介芝麻雞皮脆肉嫩,雞味濃郁。加上淡淡芝麻香味!避風塘茄子🍆將蝦膠釀入茄子,再配以避風塘。十分惹味而不失蝦嘅鮮味。再加茄子配上茄子控必試!蜜椒薯仔牛柳粒大排檔必食推介!必不會輸比其他大排檔甜甜地加上岩岩好既牛柳粒☺️☺️☺️☺️老闆好好人!成日會同大家吹下水!!當你叫得太多既時候,老闆會叫停你(本身想叫全隻芝麻雞,老闆話我多數食唔哂,好彩有聽老闆話) 飽到呢食完仲送返啲糕點俾大家試試。
觀塘工廈出名多美食!
但唔係間間都係一致好評。

新匯聚小廚絕對唔會令你失望!

個人必食推介
芝麻雞
皮脆肉嫩,雞味濃郁。
加上淡淡芝麻香味!

避風塘茄子🍆
將蝦膠釀入茄子,再配以避風塘。
十分惹味而不失蝦嘅鮮味。再加茄子配上

茄子控必試!

蜜椒薯仔牛柳粒
大排檔必食推介!
必不會輸比其他大排檔
甜甜地加上岩岩好既牛柳粒☺️☺️☺️☺️

老闆好好人!成日會同大家吹下水!!
食完仲送返啲糕點俾大家試試。

避風塘茄子
2021-10-16
避風塘茄子
  • 蜜糖薯仔牛柳粒
2021-10-04 2375 瀏覽
諗起夠鑊氣的小菜, 係觀塘區一定係 ,自從食過一次真係難忘, 價錢便宜而且夠鑊氣。不過餐廳好多人光顧所以一定要訂位。新匯聚餐廳小廚位於觀塘成業街, 在觀塘站B出口觀塘廣場方向, 大約5分鐘就到。新匯聚位於一樓, 行樓梯直上便到。餐廳裝潢充滿港式大排檔風味, 地方好大。未到7點都坐滿7成, 眼見好多食客同職員有講有笑, 相信儲落唔少熟客。入餐廳前職員有禮貌請我們量體溫及使用安心出行, 一見我地坐低, 十分熱情介紹有乜野好食, 又推薦套餐。睇下餐牌, 最抵係套餐, 有2人及4人, 我和朋友揀了2人套餐 $170, 套餐包括 : A款餸(椒絲腐乳炒通菜), B款餸(薑蔥魚腩煲), 白飯2碗, 無味精老火湯, 精美是日甜品 (當晚係椰汁馬荳糕), 難得同朋友可以黎到, 我地都要叫其他餸, 為食既我地, 仲叫左 : 蠔餅, 北海道花皮 (水母), 脆皮大乳鴿。未到7點半, 餐廳就坐滿9成了, 雖然食客多, 但食物同樣很快送到。先黎無味精老火湯, 2人餐剛好2碗, 當晚係青紅蘿蔔湯, 果然無味精, 仲想添飲。椒絲腐乳炒通菜上枱時仲係熱辣辣, 夠鑊氣而且腐乳味好出薑蔥魚腩煲無揀錯呢個魚腩煲, 魚肉新
諗起夠鑊氣的小菜, 係觀塘區一定係
[新匯聚餐廳小廚]

無味精老火湯

椒絲腐乳炒通菜
上枱時仲係熱辣辣, 夠鑊氣而且腐乳味好出

薑蔥魚腩煲
無揀錯呢個魚腩煲, 魚肉新鮮份量好多, 而且煎得甘香, 大讚

脆皮大乳鴿 $70
一定要即上即食, 仲要用手拎住食先夠正, 乳鴿皮脆肉嫩, 職員無介紹錯

北海道花皮 (水母) $60
完全比佢個名吸引左, 問左職員原來係海哲, 味道酸酸的, 好開胃

蠔餅
潮州蠔餅大大份, 炸得鬆脆, 食多幾件都唔會好膩

是日甜品 : (椰汁馬荳糕)
好耐無食到椰汁馬荳糕, 職員見我地咁刷得, 好開心比左5件我地, 我地當然食得晒, 馬荳糕好重椰汁味, 好喜歡
是日甜品 : (椰汁馬荳糕)

我地ORDER左咁多, 埋單只係$380, 朋友都大讚又平又好味。
無味精老火湯
  • 薑蔥魚腩煲
2021-09-27 421 瀏覽
今天黃昏風大涼爽,外出散步,在工廈吃晚餐。飯店走懷舊路線,晚飯時段容許二人坐四人座位,座位寬闊,冷氣足夠,店員服務熱情。晚市特惠2人套餐190元,包括湯、自選兩款小菜、兩碗白飯和甜品粟米羮,金黃的粟米粒清甜爽口,加入蛋花,味道和口感均很匹配。店員推介小菜欖角骨,肉排多肉,肉邊香口,肉質有嚼勁,醬汁甜。椒絲腐乳炒通菜,通菜新鮮翠嫩,腐乳醬汁不會太咸,少量辣椒有助提升味道層次。散叫豉椒炒大蟶子,每隻50元,火候的掌握恰到好處,蟶子肉厚彈牙,醬汁加入了豆豉、乾葱、洋葱和青椒等,很惹味。甜品是馬豆糕,味道清甜可口。總結:座位寬敞,食品新鮮好味,服務熱情。

甜品是馬豆糕,味道清甜可口。

總結:座位寬敞,食品新鮮好味,服務熱情。
2021-09-26
觀塘人先識嘅隱世高質港式餐廳~~~話說👦🏻大舊有個嘴刁叼嘅👵🏻婆婆 婆婆成日話呢一間喺觀塘工廠區嘅餐廳好好食 搞到我都忍唔住黎試下 坦白講餐廳唔係嗰啲靚裝修嘅餐廳 門面望落好地道 舊舊地 本身行到門口我哋都有啲擔心 點知入到去之後 見到成個場地超大 而且超多人 多到我哋都嚇一嚇 搞到我哋嘅期待心情即刻翻返嚟~~~🥢潮州蠔餅$80:見到檯檯都叫呢一個潮州蠔餅 我哋都跟住叫咗一個 大大份嘅蠔餅非常酥脆 蠔仔份量毫不手軟 有大粒又細粒 非常鮮甜 整體非常高質 佢哋嘅脆 唔係硬刮刮個種脆 而係入口即化嘅脆 感覺輕盈~~~🥢南乳藕片炒鹹肉$80:鹹肉有少少似瘦版嘅叉燒 南乳藕片炒得好脆身 食落去有少少似薯片嘅感覺 而且南乳醬嘅份量唔會太多 啱啱好~~~🐷招牌話梅骨$110:香香甜甜嘅話梅骨 亦都係見到好多人叫 就跟住叫咗個試吓 肉質扎實 甜而不膩 幾下飯 不過如果真係要比較嘅話 我就更加鍾意佢哋嘅潮州蠔餅~~~🐥藥膳雞腳 $60:雞腳非常入味 藥膳香氣濃郁 而且質感好軟腍 一咬就輕易離骨 一碟有八隻 值得encore~~~PS:食完之後餐廳仲免費送上大件清甜馬豆糕 👍🏻~~~新匯聚餐廳小廚 (觀
觀塘人先識嘅隱世高質港式餐廳
PS:食完之後餐廳仲免費送上大件清甜馬豆糕 👍🏻
~~~
新匯聚餐廳小廚 (觀塘)
觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓1室