2019-08-01 59 瀏覽
同朋友仔去左一個超方便的雞煲,除左雞煲仲有得打埋邊爐同食海鮮,飲品任飲。一入到去便order一個麻辣雞煲,呢煲食不會煮得太耐,食到雞本身鮮嫩口。不會被麻辣覆蓋,而且雞都係任食,可以再添雞肉。另外還送了每人一隻凍食鮑魚,好鮮好大隻,有口感。然後到打邊爐部分,上了一個蕃茄雜菌清湯,個湯底夠鮮味,證明材料新鮮,海鮮有兩隻龍蝦、蟶子、帶子、扇貝等,全部都夠新鮮,食落好夠甜,牛肉係牛頸脊肉部分,好好味。除此之外,仲有食到飽嘅海蝦蔬菜。最後仲送埋甜品,牛奶布丁,大滿足!

2019-07-28 65 瀏覽
新南苑以前係大排檔,屹立係觀塘好多年,但係隨住重建咩都拆哂,估唔到佢以另一種方式係旺角經營!依間雞煲主打任食,食完一底唔夠可以再添,雞煲食落幾重香草味,但食極都無咩肉,好似食緊骨咁!然後就開始打邊爐,揀左椰青花膠湯底,真係成大個椰青擺上去,個湯底飲落幾清甜,值得一試!包左每人半隻龍蝦、扇貝、蟶子同埋鮑魚仔,鮑魚仔係即食,配埋酸酸地既醬汁,食落爽口彈牙,感覺幾開胃!扇貝同蟶子都交足功課,幾有鮮味,最有驚喜係龍蝦,咬落啖啖肉,肉質偏彈牙,而且好鮮甜!食完海鮮先正式打邊爐,真係未打已經食到半飽,建議想打邊爐既可以食少D雞煲,但係海鮮一定唔可以錯過!
新南苑以前係大排檔,
屹立係觀塘好多年,
但係隨住重建咩都拆哂,
估唔到佢以另一種方式係旺角經營!
依間雞煲主打任食,
食完一底唔夠可以再添,
雞煲食落幾重香草味,
但食極都無咩肉,好似食緊骨咁!
然後就開始打邊爐,
揀左椰青花膠湯底,
真係成大個椰青擺上去,
個湯底飲落幾清甜,值得一試!
包左每人半隻龍蝦、扇貝、蟶子同埋鮑魚仔,
鮑魚仔係即食,配埋酸酸地既醬汁,
食落爽口彈牙,感覺幾開胃!
扇貝同蟶子都交足功課,幾有鮮味,
最有驚喜係龍蝦,咬落啖啖肉,
肉質偏彈牙,而且好鮮甜!
食完海鮮先正式打邊爐,
真係未打已經食到半飽,
建議想打邊爐既可以食少D雞煲
但係海鮮一定唔可以錯過!
2019-07-02
2019-07-22 93 瀏覽
天氣炎熱冇影響我哋食雞煲打邊爐的心情,一想到食雞煲一定會去新南苑食雞煲家海鮮火鍋,價錢合理,食材新鮮。所以我哋決定一家幾口食返餐勁👍我哋選擇咗$268套餐,已經好夠食👍飲品任飲的,還有五花茶可以清熱氣,都係唔錯選擇👍雞煲的辣度可以自己選擇,食完可以再點的,肉質非常嫩滑而且好入味,香噴噴😋冰鎮鮑魚-非常爽口鮮甜,配埋少少醋食,味道一流😋海鮮拼盤都有五至六款,樣樣新鮮,龍蝦扎扎跳成隻手咁大隻,煮熟後拆肉食,果然啖啖肉非常爽口彈牙👍👍👍本地手切牛頸脊-色澤紅潤均勻,油脂比例剛好,軟嫩帶肉香👍龍躉肉-魚肉爽口連魚皮一齊食,可以增加骨膠原對皮膚好好👍雲吞-細細粒容易入口一啖可以食晒佢,皮薄啖啖蝦肉🤤小籠包-小籠包上邊插着一支旗仔提示烹調時間,滾5至8分鐘就可以食,一咬開湯汁流出,非常美味👍
我哋選擇咗$268套餐,已經好夠食👍
飲品任飲的,還有五花茶可以清熱氣,都係唔錯選擇👍
冰鎮鮑魚-非常爽口鮮甜,配埋少少醋食,味道一流😋
本地手切牛頸脊-色澤紅潤均勻,油脂比例剛好,軟嫩帶肉香👍
龍躉肉-魚肉爽口連魚皮一齊食,可以增加骨膠原對皮膚好好👍
雲吞-細細粒容易入口一啖可以食晒佢,皮薄啖啖蝦肉🤤
  • 本地手切牛頸脊
  • 小籠包
  • 雞煲
2019-07-21 85 瀏覽
兩個人黎食,享用唔到個雞煲叫左個新鮮蟹鍋花甲湯底,叫埋個前菜食住先湯底個味都唔錯海鮮都好新鮮,有龍蝦、蟶子皇、帶子,而且多種火鍋配料任叫任食呢個價黎講算好抵,服務態度都好好,上菜速度快。菜就唔駛點既,可以直接出去拎。飲品選擇種類亦都唔少,韓國梨汁,烏龍茶,椰青水都有👍我地本身都唔食得多野,所以配料都只係叫左炸魚皮,響鈴呢D大路野。朋友推薦一定要食龍躉片,另外豚肉同海蝦都好正,仲要係任叫埋單仲有奶凍食,記住食埋先走。
兩個人黎食,享用唔到個雞煲
叫左個新鮮蟹鍋花甲湯底,叫埋個前菜食住先
湯底個味都唔錯

呢個價黎講算好抵,服務態度都好好,上菜速度快。
菜就唔駛點既,可以直接出去拎。
飲品選擇種類亦都唔少,韓國梨汁,烏龍茶,椰青水都有👍
埋單仲有奶凍食,記住食埋先走。

2019-07-20 2982 瀏覽
鍾意打邊爐係冇分季節嘅,最緊要係冷氣夠,今晚就同朋友試吓呢一間雞煲打邊爐,除咗雞煲任食,仲有海鮮邊爐。地點又方便, 喺旺角地鐵站一出就到啦。海鮮火鍋半放題套餐$2681.麻辣雞煲(不同嘅辣度)2.選擇湯底打邊爐(八款湯底)新鮮蟹鍋花甲湯底、澳門豬骨濃湯底、花膠蟲草花椰青湯底、清湯牛腩、四色火鍋、四川麻辣火鍋、海龍王湯底,仲有蕃茄龍蝦湯底(不過呢個要加錢)3. 海鮮拼盤(六至八款)4. 任食火鍋配料5. 本地手切牛頸脊6. 甜品7. 涼茶、汽水、果汁任飲雞煲首先有不同嘅辣,然後每半分鐘就要先炒一下,服務員亦都好細心幫我地炒第一次,一打開個嗰蓋真係非常香,仲有好濃烈嘅辣椒花椒香味。雞煲嘅雞件都幾嫩滑,食完第一盤,大家都覺得幾好食,忍唔住要再食多盆呢。跟住我哋就打邊爐,今次我哋叫左個蟹鍋,入邊都差唔多有兩隻蟹,咁個湯底就一定好清甜啦,最吸引我嘅就係一個特大海鮮盤,一行六人嘅海鮮盤真係好巨型,而且每人都有半邊開邊龍蝦🦞,隻龍蝦好大隻,啖啖肉。除咗龍蝦之外,仲有蟶子,大蜆等等。其實食完海鮮拼盤,已經有啲飽,跟住我哋就點左一啲火鍋料,火鍋配料相對就比較一般,可能因為海鮮好食啦。而火鍋配料丸類不算太

海鮮火鍋放題套餐$268
1.麻辣雞煲(不同嘅辣度)
2.選擇湯底打邊爐(八款湯底)
3. 海鮮拼盤(六至八款)
4. 任食火鍋配料
5. 本地手切牛頸脊
6. 甜品
7. 涼茶、汽水、果汁任飲

其實食完海鮮拼盤,已經有啲飽,跟住我哋就點左一啲火鍋料,火鍋配料相對就比較一般,可能因為海鮮好食啦。而火鍋配料丸類不算太多,呢一點就有點失色。

埋單後,侍應會送上甜品,每人一客奶凍,都幾滑溜。
總括來講,如果二百幾蚊位,有新鮮海鮮,雖然唔可以咁叫,但係呢個價錢都算合理。

2019-07-19 73 瀏覽
今日相約朋友吃🥣,所以放工便匆匆忙忙趕到旺角,幸好交通暢順準時到達「新南苑私房菜火鍋雞煲」去到嘅時候已經非常肚餓,我們點選了一個半自助放題🦞火鍋套餐,非常抵食,每人都係$268 首先我們先來一個🐓煲,雞煲上枱時香氣撲鼻,雞肉🧂辣辣地特別惹味,仲可以任食👍 當我們吃夠後,可以轉換其他湯底,我們點了新鮮蟹鍋花甲湯底,材料十足,除了有蟹、花甲、菇菌、蕃茄、粟米和蘿蔔,湯料非常豐富。另外還有一盆海鮮拼盤贈送,蜆身白滑光鮮,肥大肉厚,龍蝦🦞肉質爽彈新鮮,刺身鮑魚,配上略酸的醮汁,開胃非常,整盆海鮮肉質鮮美,色澤光亮。 單吃以上食物已很飽了,其實還有其他火鍋配料、甜品和飲料,食物質素都不錯👍 總括這餐性價極高,各方面🥤💰🦞🦐🍨🥩👨‍🍳都極佳。

總括這餐性價極高,各方面🥤💰🦞🦐🍨🥩👨‍🍳都極佳。
2019-07-17 52 瀏覽
今日約左舊同事出黎聚一聚吹水,因為有好多人都好大食,所以揀咗間任食火鍋去食,呢間係同事介紹所以去試下店內環境都算ok , 雖然位與位之間唔太寛,不過總算坐得幾舒服我哋揀咗268 蚊任食雞煲,原來佢個雞煲的任食,只要未轉火鍋湯底,雞煲免費任加,我地叫左2轉先開始食火鍋,記住一轉就冇得轉返雞煲呀!前菜有原隻冰鎮鮑魚,鮑魚肉質爽口彈牙。這個小籠包都是上一次冇得追加,小籠包食落去超多肉汁,千其唔好讓比人食一定後悔。套餐海鮮拼盤,有龍蝦,脆肉鯇,帶子,蜆,聖子仔聖子肉質鮮甜美味,都算幾大隻😋😋😋😋套餐跟埋靚牛肉,牛肉味勁重,入口即溶正呀!呢d係任食料一部分,值得推介就是龍躉肉,肉質鮮美味,龍躉皮充滿骨膠原,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

前菜有原隻冰鎮鮑魚,鮑魚肉質爽口彈牙。

套餐海鮮拼盤,有龍蝦,脆肉鯇,帶子,蜆,聖子仔

聖子肉質鮮甜美味,都算幾大隻😋😋😋😋

套餐跟埋靚牛肉,牛肉味勁重,入口即溶正呀!

2019-07-17 67 瀏覽
經過左兩年冇黎嘅探訪,今日再次黎到旺角呢間新南苑,之前食已經好深得我歡心,今次黎食唔知有冇 keep 到個水準呢,今次黎到食呢個半放題套餐,$268 一位,真心抵到爛,點解會抵,我地即刻睇睇有咩,首先重頭炮係佢地嘅雞煲,唔係普通嘅雞煲,而係麻辣版嘅雞煲,有得揀唔同嘅辣度,都咪話唔整,我地揀小辣,麻而不辣,真過癮,雞煲係任食架!!食完雞煲仲可以自選湯底打邊爐,我地就揀左番茄湯龍蝦湯,另外呢個餐仲有送海鮮,有鮑魚,有龍蝦,有魚,有大蚌,帶子,仲有靚肥牛送,咁都唔飽仲有火鍋料任叫,真係超抵,最後仲兩個牛奶布甸送,正!😋😋
2019-07-17 54 瀏覽
之前有食過其他雞煲私房菜,感覺唔錯。朋友話呢間有龍蝦,聽到龍蝦即刻想試下,仲有勁多海鮮,蟶子、帶子、大蜆,海蝦...每人一隻小食係冰鎮鮑魚,每人一隻雞煲都算多肉,四個人食完第一round再黎多round , 因為雞煲是可以無限添食,但為左之後既打邊爐,都唔敢再叫。小辣愈食愈麻辣,飲品雪櫃任攞,款式都算多,仲有涼茶龍蝦大大隻好爽好新鮮!啖啖肉!牛肉好好味👅肉味超濃,可惜食完就要加錢了。蒸小籠包就食得多,但用黎打邊爐真係第一次,結果味道同蒸既一樣,入面尐湯汁仲好好味花膠蟲草花椰青湯底,原個椰青上,非常清甜另一驚喜係龍躉片都可以無限encore,食多幾轉就回本甜品唔再係普通糖水而家牛乳奶凍,好滑奶味好濃👍🏼

小食係冰鎮鮑魚,每人一隻

龍蝦大大隻好爽好新鮮!啖啖肉!

牛肉好好味👅肉味超濃,可惜食完就要加錢了。

花膠蟲草花椰青湯底,原個椰青上,非常清甜

另一驚喜係龍躉片都可以無限encore,食多幾轉就回本

甜品唔再係普通糖水而家牛乳奶凍,好滑奶味好濃👍🏼
2019-07-14
20 分鐘 (堂食)
  • 海鮮拼盤
  • 本地手切牛頸脊
  • 招牌麻辣雞煲
  • 小籠包
2019-07-16 53 瀏覽
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於旺角的新南苑火鍋,一於試試!餐廳設計闊落,每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚餐廳主打半自助火鍋,雞煲及火鍋配料任食,海鮮及牛肉則每檯一轉先吃雞煲,一上檯已聞到濃濃香辣味,點了小辣,雞件嫩滑入味,不錯!我們四人忍不住吃了兩煲冰鎮鮑魚入口爽口,十分新鮮海鮮併盤有原隻龍蝦,帶子,聖子,蜆,生蠔,脆肉鯇。想不到二百多元態有這麼多款高質素海鮮!十分抵食先喝了湯再開始打邊爐,花膠蟲草椰青湯底真的好味到不得了!鮮甜又火候十足,湯料亦十分足料,我們一行四人喝了整煲!本地手切牛頸脊很大碟,十分新鮮,值得一點小籠包為自家製作,十分特別,食落有滿滿湯汁,意想不到的好吃以這價錢可以食到高質素火鍋,實在十分難得,值得推薦!

餐廳設計闊落,每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚

餐廳主打半自助火鍋雞煲火鍋配料任食,海鮮及牛肉則每檯一轉

冰鎮鮑魚入口爽口,十分新鮮

本地手切牛頸脊很大碟,十分新鮮,值得一點

小籠包為自家製作,十分特別,食落有滿滿湯汁,意想不到的好吃

以這價錢可以食到高質素火鍋,實在十分難得,值得推薦!
2019-07-15 62 瀏覽
上次試過灣仔的新南苑,整體都不錯,今日正好在旺角,可以一試旺角分店水準,旺角分店裝潢和灣仔店稍為不一樣,同樣十分旺場。今天我們有4位可以免費享用雞煲。價錢每位$268起,醬油、調味料每位$10蚊,前菜每份$20。自助區有多款火鍋醬料、自家煲製涼茶:酸梅湯、竹蔗茅根、多款汽水和果汁;還有多款新鮮蔬菜作火鍋料。前菜:花生雞腳-炆得腍軟入味。先來《招牌麻辣雞煲》- 雞煲惹味香濃,雞肉肉質嫩滑不會老。食完雞煲就換火鍋,花膠蟲草花椰青湯底,特別在當中整個椰子在鍋中,椰子上下是通孔的,內還有椰肉,湯底清甜。《生猛海鮮拼盤-有龍蝦、帶子、蟶子、大蜆、魚片》 - 十分有看頭,特別是龍蝦蟶子,十分新鮮鮮甜肉彈牙。《本地手切牛頸脊》 - 色澤粉嫩,牛肉味甚香濃。其實食完雞煲、海鮮拼盤和牛頸脊,都飽了7成,還有任食火鍋配料添,點了少量試試。我選了刀削麵、韮菜餃、蕃茄、蘿蔔、脆骨腩和響鈴等等。甜品-《奶凍》奶味濃又香滑,不錯。

前菜:花生雞腳-炆得腍軟入味。

先來《招牌麻辣雞煲》- 雞煲惹味香濃,雞肉肉質嫩滑不會老。

《本地手切牛頸脊》 - 色澤粉嫩,牛肉味甚香濃。

甜品-《奶凍》
奶味濃又香滑,不錯。
2019-06-25
2019-07-14 35 瀏覽
補祝好姊妹的生日飯, 食肉獸話打边爐woh. 咁揀返新南苑私房菜火鍋鷄煲 (我食過幾次ok) 。今次訂吾刭包廂所以坐廳比較大烟及人多, 而且原本安排咗我哋四人坐卡位。 但係经理見我哋都幾多私人嘢要放所以就畀咗張圓枱我哋。 今次我哋叫咗個海鮮套餐, 先係一個可以追加既雞煲,之後每人半隻龍蝦, 仲有其他海鮮。 餐牌上面仲有好多其他食物係可以叫, 淨係食海鮮拼盤同埋雞煲都已經飽左d, 加埋飲品有好多少糖嘅選擇, 所以我哋額外再叫嘅食物吾多。呢度吾收切餅費,而且限時 3小時都已經算吾錯。另外職員態度由頭到尾都好好服務, 眼見佢哋嘅工作量係唔少,但係都依然面帶笑容咁對待每一位顧客
2019-07-12
慶祝紀念
生日
2019-07-11 85 瀏覽
為了避開尖沙咀遊行人太多,因此出了旺角食晚飯,記起有朋友推介在彌敦道華僑商業中心3樓的新南苑私房菜火鍋雞煲,果真沒有介紹錯,選擇多,有雞煲,火鍋、蒸鍋,海鮮半放題套裝很吸引,招牌麻辣雞煲任食,食完雞煲加湯變成火鍋放題,火鍋配料蔬菜飲品都是無限供應,且還有海鮮併盤及本地手切牛頸脊。我食量比較小,所以直接點花甲蟹煲,海鮮併盤也很落足本,有原隻龍蝦、帶子、脆肉魚片、聖子、花甲及冰鎮鮑魚等⋯每款都新鮮甜美,手切牛頸脊肉,肉質爽口,肉味超正,這間食店除品質高連服務員也很高質,每位都很細心客氣禮貌值得一讚,最後還有北海道牛乳奶凍,這餐認真超值。
為了避開尖沙咀遊行人太多,因此出了旺角食晚飯,記起有朋友推介在彌敦道華僑商業中心3樓的新南苑私房菜火鍋雞煲,果真沒有介紹錯,選擇多,有雞煲火鍋、蒸鍋,海鮮半放題套裝很吸引,招牌麻辣雞煲任食,食完雞煲加湯變成火鍋放題火鍋配料蔬菜飲品都是無限供應,且還有海鮮併盤及本地手切牛頸脊。我食量比較小,所以直接點花甲蟹煲,海鮮併盤也很落足本,有原隻龍蝦、帶子、脆肉魚片、聖子、花甲及冰鎮鮑魚等⋯每款都新鮮甜美,手切牛頸脊肉,肉質爽口,肉味超正,這間食店除品質高連服務員也很高質,每位都很細心客氣禮貌值得一讚,最後還有北海道牛乳奶凍,這餐認真超值。
2019-07-07
2019-07-07 3250 瀏覽
星期五放工同事提議去食雞煲火鍋,選擇了旺角的新南苑,地點十分方便,地鐵出口2分鐘就到。店員介紹是以半自助餐形式,先雞煲再打邊爐;飲品、青菜、醬料都是自助的,每位$268起。店員送上開胃前菜"花生雞腳"佐酒不錯。招牌麻辣雞煲(可選辣度)店員提醒煮6分鐘後就每2分鐘拌一拌,最後可加入油炸鬼,打開香噴噴,份量足,雞很嫩滑且入味,味道野味,油炸鬼變腍了再掛上雞煲汁,更香。店員服務很周到,不時都會留意我們,十分貼心。原來雞煲還可以再添加雞,真不錯。花膠蟲草花椰青湯底+生猛海鮮拼盤+本地手切牛頸脊海鮮有新鮮彈牙龍蝦、爽嫩蟶子、嫩滑帶子、鮮味大蜆;牛頸脊質素甚高。頂級任食火鍋配料我們也點了數款試試。比較特別有龍躉片,大片厚身;脆骨腩爽脆有口感;主食還點了鮮蝦雲吞、韮菜餃、讚岐烏冬、刀削麵等;其他還有沙拉包心丸和響鈴等等。整體質素都十分優。總體來說評價十分高,無論服務、食材、味道等都很不錯,值得一去再去。

花生雞腳
店員送上開胃前菜"花生雞腳"佐酒不錯。
招牌麻辣雞煲

招牌麻辣雞煲(可選辣度)
花膠蟲草花椰青湯底

花膠蟲草花椰青湯底
生猛海鮮拼盤
本地手切牛頸脊
2019-07-05 2540 瀏覽
今日興起食雞煲,當然第一時間就諗起新南苑,約埋朋友一齊去聚一聚。看看價錢都跟之前差不多。海鮮火鍋半放題套餐 每位$268起訂房每位+$20,星期五六日假期前夕+$20醬油、調味料每位$10蚊 / 前菜每份$20前菜:花生雞腳1.招牌麻辣雞煲三位以上可免費享用雞煲,重點可以再添加,今日我們食了两煲,雞煲汁香惹味,雞肉嫩滑。2.八款特色湯底任選一款:我們選了花膠蟲草花椰青湯底,整個椰子放入鍋中,椰子底部是打開的,湯也吸收椰子香,把食材放入去,又幾特別。3.生猛海鮮拼盤(6-8款)重頭戲是這個海鮮拼盤:有龍蝦、帶子、蟶子、大蜆、魚片,份量十足。4.頂級任食火鍋配料選擇十分多,我選了刀削麵、鮮蝦雲吞、韮菜餃、龍躉片、豆腐、脆骨腩、蕃茄、韮菜餃、沙拉包心丸、讚岐烏冬、蘿蔔、脆骨腩和響鈴等等。整體都不錯。5.本地手切牛頸脊色澤紅潤,牛味香濃,質素高。6.有Heart甜品 - 奶凍7.自家煲製涼茶(任飲)8.多款汽水、果汁(任飲)

看看價錢都跟之前差不多。
海鮮火鍋放題套餐 每位$268起
訂房每位+$20,星期五六日假期前夕+$20
醬油、調味料每位$10蚊 / 前菜每份$20

前菜:花生雞腳

1.招牌麻辣雞煲

2.八款特色湯底任選一款:

3.生猛海鮮拼盤(6-8款)

4.頂級任食火鍋配料

5.本地手切牛頸脊
色澤紅潤,牛味香濃,質素高。

6.有Heart甜品 - 奶凍

7.自家煲製涼茶(任飲)

8.多款汽水、果汁(任飲)

2019-06-25