2018-05-21 162 瀏覽
今日去左觀塘食飯,女朋友想食得健康,我就搵左間私房菜。無味精少油少鹽,女朋友最岩口味!我地一入座就有杯八寶茶,入口好清熱好清香。豬手爽脆豬皮唔油膩,肉質夠爽嫩。鮑魚好清甜入口唔會太乾身,鮑低魚爽嫩入味!芥末牛柳粒,加上爽甜清甜沙律醬,牛柳肉嫩唔會太乾,醬汁夠惹味。焗雞雞肉肉嫩多汁,加入冬菇木耳,雞味清甜濃香。黃金海鮮粒炒飯,黃金蛋黃咸香炒飯乾身,味道唔會太濃郁,陣陣蛋黃咸香,海鮮入份量都足夠唔算少。
2018-05-21 146 瀏覽
今日去左觀塘食飯,搵左一間工廈既中菜館,食無味精私房菜。成日出街食飯,間中都想食得健康啲!八寶茶,坐低就有杯養生茶,好清熱!豬手好爽脆肉質夠滑溜。冰鎮鮑魚,入口好嫩腍好入味,唔會太乾韌!大蝦蒸得爽口咸香好入味,蝦肉爽嫩新鮮。魚肉啖啖肉,無骨最岩我口味。焗雞好入味,加入冬菇蒸香,雞肉好香嫩好清甜!黃金海鮮粒炒飯,咸蛋黃炒香,海鮮粒份量都唔粉,炒飯夠乾身。無加味精食得好安心,味道唔會太濃味,清清咸香。
2018-05-21 149 瀏覽
星期六晚和兒時玩伴晚飯,當然有她中蝦子餅,如此這般,我们相識重遇又幾拾年,今晚特别的是還有他们的一位住在廣州的朋友,真有不少香港人移居大陸了,說一說下,其實我们早幾年都在廣州一齊吃過飯呢!講反這食市,回頭指数90%,食物ok㗎,服務都好,美中不足是冷氣不夠,食飽有点熱,前菜,因為遲到,不知道是甚麽名堂,甜甜酸酸的有萵荀,木耳凉快,進入熱葷,上菜快,香煎藕塊,龍仔龍仔躉蒸飯,魚滑,剛好,但蒸飯都系油了一点,還有一客云吞雞,寫明半隻雞,所以雞比云吞多,下次要試豬手,每人百伍,又愉快的一晚。
,龍仔龍仔躉蒸飯,魚滑,剛好,但蒸飯都系油了一点
,還有一客云吞雞,寫明半隻雞,所以雞比云吞多
,下次要試豬手,每人百伍,又愉快的一晚。
2018-05-19
2018-05-18 136 瀏覽
今晚同朋友食飯,放工近近地⋯就觀塘啦!觀塘工廈區一向食肆雲集,卧虎藏龍,不過近年興起私房菜熱潮,所以今晚一於搵間試下!最後決定食 新蒸武門!餐廳位於駱駝漆大廈三期1樓,算方便就腳。裝潢簡潔光鮮,有5-6人圓檯、2-4人方檯。檯面預備好非常傳統中式瓷杯,伴有養生茶,生津解渴餐牌可以另行散叫,不過唔想諗咁多,於是叫個2人餐,菜餚都幾豐富。手撕雞先行上檯,外表平平無奇,但食落竟然出乎意料地好食!雞肉撕得好仔細,唔會鞋口唔會韌,食落有酒香甜味,再伴上芝麻青瓜,熱天天氣食落口—非常清爽舒服!到主角出場!冰鎮新鮮鮑魚,一睇外表已經流曬口水!色澤分明,又夠飽滿,食落超級爽甜,食過好難返轉頭😂!食完凍野,飲返盅燉湯先!非常足料,一盅可倒夠兩湯碗。非常清澈,完全無味精,所以味道無老火湯咁濃咁咸。宮廷香辣雞非常惹味,辣度鮮明但唔會痛苦到流汗,雞丁都好香脆,我個人覺得伴碟花生爆香左之後都好好食😂龍躉球大約四、五大片,我唔係太鍾愛魚類,無咩評價,而愛食魚友人就覺得好好食。不過二人餐都有魚食,其實又方便過去酒樓叫一圍菜。蒜蓉蝦,功夫菜之一,我欣賞佢採用大隻蝦黎開邊蒸(好多大牌檔用細蝦,開完邊好似食蝦乾咁完全無味
今晚同朋友食飯,放工近近地⋯就觀塘啦!

裝潢簡潔光鮮,有5-6人圓檯、2-4人方檯。
檯面預備好非常傳統中式瓷杯,伴有養生茶,生津解渴

到主角出場!冰鎮新鮮鮑魚,一睇外表已經流曬口水
!色澤分明,又夠飽滿,食落超級爽甜,食過好難返轉頭😂!

食完凍野,飲返盅燉湯先!非常足料,一盅可倒夠兩湯碗。

非常清澈,完全無味精,所以味道無老火湯咁濃咁咸。

蒜蓉蝦,功夫菜之一,我欣賞佢採用大隻蝦黎開邊蒸(好多大牌檔用細蝦,開完邊好似食蝦乾咁完全無味),食落都食到蝦肉鮮甜味,底部金菇粉絲索曬汁,無得彈

皮蛋同肉碎無乜特別,不過娃娃菜就非常新鮮同鮮甜

炒飯要讚一讚蝦仁夠大粒,好足料,不過最令我驚喜既係當中菜粒,非常爽甜,將成個炒飯升左Level

整個二人餐其實都相當多野食,份量亦設計得適中,可以一次過試足多款野食。

整體而言,論份量、味道、環境,都屬於抵食好味之選,而且完全無味精,食完唔會口乾頭痛
2018-05-17
  • 冰鎮鮑魚
  • 蝦仁炒飯
2018-05-16 3491 瀏覽
說起觀塘精彩同埋推介食店, 除左各間CAFE外我自己好中意去新蒸武門!唔好以為呢間係食蒸點心呀其實係食好味既中菜~上星期係母親節, 由於唔想同人迫所以早早就係呢間BOOK左位同媽咪預祝母親節了! 已經差唔多成大半年冇來,餐廳明顯裝修左, 變得比之前簡單和舒服了!而且明顯愈做愈旺闗係客人真係好多,所以要來既朋友就要預先訂枱了~我地今次點左個4人餐,點完餐後, 服務員好快上左個養生茶比我地有紅棗杞子呀, 感覺茶味濃厚,多喝有益比坊間的食店做得更好!呢個4人餐包括有:蒜香薰蹄拼五香牛展足料燉湯冰鎮鮮鮑魚乾燒虎蝦薑蔥霸王雞籠仔蒸龍躉腩黑椒豬柳蒜蓉炒時蔬蝦頭油炒飯 蒜香薰蹄拼五香牛展 - 碟頭大, 足夠4位用, 薰蹄和牛展都做得唔錯, 尤其喜歡薰蹄,肥廋適中, 咬落去充滿蒜香, 又唔會太肥膩, 幾好食! 足料燉湯 - 是日可選雞湯和豬展湯, 我因為咳, 選了豬展湯, 感覺幾夠味幾足料, 而且又唔會太重味精, 似在家媽媽親手煲既足料靚湯 冰鎮鮮鮑魚 - 成餐飯既亮點! 係餐廳必食推介! 鮑魚用冰鎮做, 咬落去非常彈牙,而且感覺好鮮甜, 仲一啲都唔韌, 係非常非常好吃!難怪我隔離枱一坐底就話要

說起觀塘精彩同埋推介食店, 除左各間CAFE外
我自己好中意去新蒸武門!
唔好以為呢間係食蒸點心呀
其實係食好味既中菜~

上星期係母親節, 由於唔想同人迫
所以早早就係呢間BOOK左位
同媽咪預祝母親節了!

已經差唔多成大半年冇來,
餐廳明顯裝修左, 變得比之前簡單和舒服了!
而且明顯愈做愈旺闗係
客人真係好多,所以要來既朋友就要預先訂枱了~

我地今次點左個4人餐,
點完餐後, 服務員好快上左個養生茶比我地
有紅棗杞子呀, 感覺茶味濃厚,多喝有益
比坊間的食店做得更好!

呢個4人餐包括有:

籠仔蒸龍躉腩
黑椒豬柳
蒜蓉炒時蔬
蝦頭油炒飯

肥廋適中, 咬落去充滿蒜香, 又唔會太肥膩, 幾好食!

而且感覺好鮮甜, 仲一啲都唔韌, 係非常非常好吃!
難怪我隔離枱一坐底就話要點此菜了! 成為名菜不無道理!

乾燒虎蝦 - 虎蝦隻隻都夠大, 醬汁好好味又唔會太搶, 而且燒到蝦瞉好脆,
但蝦肉就好嫩滑好爽脆, 二口就食晒了!

薑蔥霸王雞 - 雞肉超嫩滑, 尤其係脾位部份, 滑到想連皮食! 而且薑蔥汁令到成隻雞食落好惹味!

籠仔蒸龍躉腩 - 我唔食魚既, 不過媽咪話龍躉腩好滑好肥美!食完有啲漏,飲杯茶解吓滯先~

黑椒豬柳 - 送飯一流, 黑椒惹味又唔太搶, 好彩唔太辣, 豬柳炒得好入味但又唔鞋, 正!

蒜蓉炒時蔬 - 清新香口, 每條菜都有陣陣蒜香包圍, 而且好翠綠好脆!

蝦頭油炒飯 - 漏左單冇上比我地, 不過因為太飽闗係, 唔想浪費食物所以冇追~尤佢~

新蒸武門
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓Q室
2018-05-05
1 分鐘 (堂食)
母親節不想給大型酒家搶劫,決定於節日前夕,帶媽媽到觀塘慶祝。餐廳雖然位於工廈,但地方寛廠,佔地亦夠大,能同一時間容納大量食客。而且堅持『少鹽、少糖、少油、無味精』,絕對是老少皆宜,特別適合講求健康的都市人。坐下後,店員即時送上養生茶,內裏有紅棗、杞子、菊花及蔘片等材料,味道甘甜滋潤。我們點了四人餐,先來足料燉湯,這天的燉湯有雞湯及豬展兩款選擇,我們全都點了豬展的那一種,燉湯雖然材料豐富,但味道就是非常清淡,鮮甜味道欠奉。蒜香薰蹄拼五香牛展這個拼盤的味道不錯,薰蹄有淡淡的蒜香味,肉質嫰滑爽口,不會過於肥膩,而五香牛展口感挺爽脆而有嚼勁,牛肉味道香濃。乾燒虎蝦乾燒虎蝦的味道超讚,入口帶有香濃的燒烤香味,味道酸酸甜甜的,加上蝦肉肉質爽彈,吃後相當醒胃。冰鎮鮮鮑魚是這天的心水推介,鮑魚味道鮮甜,口感爽脆,加上廚師特意於鮑魚底部界花,令賣花更別緻。薑蒽霸黃雞霸黃雞約有半雞,雞脾肉挺多,入口啖啖肉,雞肉肉質嫰滑,不粗鞋,雞皮亦夠爽滑,個人認為非常好吃。黑椒豬柳小菜炒得挺夠鑊氣,豬柳入口時,我還以為是豬頸肉,因為口感真係非常爽脆,以黑椒來調味,味道帶點微辣,但又不會嗆喉,非常惹味。籠仔蒸龍躉腩龍躉腩

蒜香薰蹄拼五香牛展

乾燒虎蝦

冰鎮鮮鮑魚

薑蒽霸黃雞

黑椒豬柳

籠仔蒸龍躉腩
龍躉腩的份量非常多,龍躉腩肉挺厚身,肉質嫰滑,魚皮帶有原厚的膠質,油香豐腴,鮮味十足。

蒜蓉炒時蔬
菜心的份量不少,不過,個人認為菜心較老,不夠幼嫰。

本來還有蝦頭油炒飯,但由於實在太飽了,基本上已經吃不下,為免浪費食物,著店員不要送上。
2018-05-11
2018-05-13 119 瀏覽
見咁多人讚夜晚嚟試下,觀塘工廠區閒日八九點都仲有好幾枱係有啲魅力。餐牌選擇唔算多,睇完似乎住家靚湯係其中一個賣點,叫左一人一盅燉湯”淮山杞子北茋黨參燉豬展” $4X@,老實講冇飲左冇乜滋補嘅感覺,味道較淡,比起印象中燉湯好濃郁精華feel有一段距離。另外叫左三個餸,雞絲粉皮$65. 真切絲,刀工已加分,但麻醬味偏淡。。。燒汁牛柳粒$98.肉質ok,不過係冇乜牛味嘅牛柳。西蘭花炒帶子$148.老實講,貴過酒樓期望係比較高,帶子味係幾好,但西蘭花係半生冇味。。。成個餸即刻失色不少。。。服務嚟講後生仔係好好,掌櫃嘅態度就,,,,科科總括,所有嘢食都非常清淡,為達健康感覺而令菜式失去應有鮮味,火喉欠奉。下次想食住家餸都係返多啲屋企見下父母一齊食下飯啦~~

另外叫左三個餸,

雞絲粉皮$65.
真切絲,刀工已加分,但麻醬味偏淡。。。

燒汁牛柳粒$98.
肉質ok,不過係冇乜牛味嘅牛柳。

西蘭花炒帶子$148.

服務嚟講後生仔係好好,掌櫃嘅態度就,,,,
科科

總括,
雞絲粉皮
燒汁牛柳粒
西蘭花炒帶子
2018.04.25 ☺️【工廈裡尋找家的味道】食在觀塘懂我的朋友都知道 小妹是個頗依賴的女孩可是最近自從搬出來住後不單是湯水少了 就連食住家飯的機會也不多😩上星期跟友人相約在觀塘區的工廈共進晚餐 意外尋回家裡的味道蒸武門跟精武門同音不同意🤭餐廳裝潢簡潔 食客中不乏大小家庭看來很適合像小妹的無飯家庭啊安排座位後店員隨即奉上八寶茶具說有提神健腦抗疲勞之效 🍵略帶甜味 配合萬壽無疆蓋杯 別具特式三式拼盤 $128雖然是住家料理貪吃的我們還是忍不著來了個冷盤前菜包括: 鴨舌、牛展、薰蹄🦆🐮前菜味道中規中舉當中以牛展的味道最為突出香菇杞子北芪銀山焗雞 $98在各樣菜色中 我們最欣賞還是這道滋補料理銀山是指錫紙包裹著所有材料烤焗🗻杞子北芪有補健功效 雞肉嫩滑份量十足加上粉絲及金菇吸收了所有材料的精華 相當入味豉汁豆卜蒸倉魚 $118"回家吃飯" 少不了加上一條新鮮海魚🐟這道料理絕對有媽媽烹調的味道豆卜吸收了魚鮮及豆豉香原本以為大倉魚的肉質會韌卻意外滑溜這個價錢是值回售價紅棗濃湯杞子浸娃娃菜 $78小妹本來就挺喜歡娃娃菜烹調簡單卻鮮甜無比🥗這次小店加入了養生藥材紅棗杞子惟藥材味未算突出幸蔬菜新鮮不加
2018.04.25 ☺️

三式拼盤

三式拼盤 $128
雖然是住家料理
貪吃的我們還是忍不著來了個冷盤前菜
包括: 鴨舌、牛展、薰蹄🦆🐮
前菜味道中規中舉

香菇杞子北芪銀山焗雞
豉汁豆卜蒸倉魚
紅棗濃湯杞子浸娃娃菜
2018-05-04 149 瀏覽
士別一年再訪,星期日晚上竟十分旺場,看來高質健康中菜很有市場,證明老闆的眼光。一杯足料八寶茶,有大棗、杞子、菊花等,喝下清香,清熱明目。無味精菜膽花膠燉雞湯熱辣辣,加入龍眼令湯更清甜,又不油膩。套餐店員沒有溝通下把鮑魚轉了冰鎮,鮮度不錯,但沒有解凍好奉上,要扣分。可幸另一前菜挽回不少分數,皮蛋佈滿松花紋,豆腐軟滑,配上甜豉油萬無一失。豉油煎大蝦同樣出色,蝦肉新鮮結實,簡單配上鹹香豉油,十分下飯。蒸雞十分鮮嫩,滲出荷香,加點豉油十分香口。上湯浸菜爽脆清甜,配上杞子紅棗等,健康又滋陰。龍躉球鮮美彈牙,簡單伴以火侯剛好的炒菜,轉瞬清碟。瑤柱蛋白炒飯用料十足,又不太油膩,吃得滋味。可能太忙碌,侍者只顧快快奉上食物,需要改善。可幸食物水準大致保持,仍值得推薦。

一杯足料八寶茶,有大棗、杞子、菊花等,喝下清香,清熱明目。

無味精菜膽花膠燉雞湯熱辣辣,加入龍眼令湯更清甜,又不油膩。

蒸雞十分鮮嫩,滲出荷香,加點豉油十分香口。

上湯浸菜爽脆清甜,配上杞子紅棗等,健康又滋陰。

龍躉球鮮美彈牙,簡單伴以火侯剛好的炒菜,轉瞬清碟。

瑤柱蛋白炒飯用料十足,又不太油膩,吃得滋味。

2018-04-15
2018-05-03 139 瀏覽
喺香港食嘢成日都好重口味,又多味精又多醬汁,有時都真係對腸胃負擔幾重,有時lunch都會想食返啲比較清淡嘅菜式,而呢間專食住家飯嘅中菜餐廳簡直就係觀塘芸芸眾多午餐選擇之中嘅清泉梅菜鯇魚飯,四十幾蚊就有交易,魚肉新鮮,梅菜唔會太咸,個湯都好足料,飲得出無味精,好多豬骨同南北杏,覺得有時真係簡單是最好的,唔使啲咩花臣野都可以好好味另外仲嗌左個麻辣皮蛋豆腐,呢個送飯真係一流,皮蛋切得比較碎,但配埋個滑滑豆腐都係醒神嘅

2018-05-03 1549 瀏覽
觀塘舊同事找我聚一聚,今次不去食放題,因為她發現一間私房菜,位於她公司附近,名叫新蒸武門,想去試試如何?今晚我們又可以暢聚了!入座後,侍應送上八寶茶,非常健康,菊花杞子明眼,山楂消滯,飲落菊花清香,因為有山楂味道帶點微酸。我們選了2人套餐。是日燉湯:每天不同款,今天是菜胆花膠燉雞,真材實料,每枱食客都不會錯過,大大片花膠,有雞、菜等,湯水清甜冇油,飲得出是沒有加味精的。涼伴皮蛋豆腐:豆腐超滑,調味汁料惹味,一口食落有雙重口感,好味!冰鎮鮮鮑魚:名貴的冷盤,鮑魚爽口鮮甜,伴碟的酸菜好醒胃。豉油皇蝦:尼個蝦直得推薦,大大隻虎蝦,泡油後再加豉油和調味料爆炒,蝦肉爽口彈牙又惹味!蟲草花杞子浸菜:菜單寫蟲草花杞子,上枱是冬菇絲和紅棗,可能蟲草花已賣曬,菜浸在有冬菇和紅棗香味的上湯內,吸收了香味的精華,味道十分香咁。仿鮑絲蝦仁炒飯:炒得夠穫氣,飯粒粒分明不油膩,蝦仁爽口,仿鮑絲有口感。荷葉北菇杞子蒸雞:雞肉嫩滑,加有杞子明眼,紅棗補血,荷葉解暑味清香,好健康又美味的藥膳。時菜炒龍躉球:龍躉肉都好厚身和大塊,獻汁調得入味,味道鮮美!

我們選了2人套餐。

冰鎮鮮鮑魚:名貴的冷盤,鮑魚爽口鮮甜,伴碟的酸菜好醒胃。

2018-04-29
2018-04-30 217 瀏覽
"蒸"除了是最原汁原味外, 更重要是保持食物的營養價值! 因此, 朋友一介紹這間飯店, 說要給我吃得健康, 也要给我家的感覺, 吃一下家常便飯, 那就急不及待地跟她跑到觀塘區的工廠大厦開餐了!甫坐下看見菜單, 嘩, 正中下懷, 古法黃酒煮雞 ....兒時回憶全回來了! 做女時, 家中廚房週不時會傳來陣陣酒香, 我就知道是媽媽出手的時候了! 由小到大, 媽都不停地叮囑我倆姊妹, 要好好保養身體, 女性嘛, 如果吾補咪好易老 籠仔蒸班頭腩加蛋白炒飯底 啖啖肉, 魚汁撈飯, 無敵!

古法黃酒煮雞

籠仔蒸班頭腩加蛋白炒飯底
啖啖肉, 魚汁撈飯, 無敵!

古法黃酒煮雞
2018-04-28 926 瀏覽
因為工人姐姐煮飯唔叻所以我同我老公一個禮拜都 有兩三晚出街食飯 , 但出街味精多,油多, 人到中年都要關心自己身體,所以今次就揀咗一間專食住家菜中菜嘅樓上食店。 門口邊仲有貼住今個月每日中午套餐連靚湯供訂購。 入去嘅menu都好幾板,但我都係揀二人套餐, 因為價錢平而且又有6樣餸,一炒飯一湯, 好豐富。未叫嘢食已經沖咗杯八寶茶,仲要用黃色萬壽杯, 感覺classic.燉湯完盅上,似酒店食buffet的中湯咁, 而且是日靚湯都有得選擇, 我飲左雪耳桂圓枸杞冬菇燉雞湯 ,老公飲咗黨參北芪紅棗豬展湯, 湯好足料,好味道。 涼拌皮蛋豆腐, 皮蛋同豆腐切粒, 拌蔥花及特製醬醋,好開胃。另一個涼菜係冰鎮鮑魚, 唔止鮑魚鮮味, 連同旁邊嘅醃蘿蔔絲, 都好好味。時蔬炒龍躉, 除菜心外,還有三色椒,龍躉大概有六塊, 份量充足。豉油王大蝦一人一隻, 蝦肉煮得啱啱好, 鮮嫩彈牙唔梅, 而且非常入味。冬菇枸杞浸菜, menu寫著冬蟲草花但係唔覺有,取而代之係冬菇片, 清甜可口。荷葉北菇蒸雞,最欣賞係下面仲有粉絲金菇, 粉絲同金菇吸收了雞件的味道, 唔使另外加調味料都好味。其實食曬啲餸都已經好飽,但套餐仲有個蝦

雪耳桂圓枸杞冬菇燉雞湯

涼拌皮蛋豆腐

冰鎮鮑魚

時蔬炒龍躉片

豉油皇大蝦

冬菇枸杞浸菜

荷葉北菇蒸雞

其實食曬啲餸都已經好飽,但套餐仲有個蝦仁炒飯, 炒得粒粒分明, 而且唔油膩, 所以都食咗一碗。
仿鮑絲蝦仁炒飯

呢間餐廳餸菜好好味,下次如果多些人可以試下散叫。
雪耳桂圓枸杞冬菇燉雞湯
涼拌皮蛋豆腐
時蔬炒龍躉片
豉油皇大蝦
冬菇枸杞浸菜
仿鮑絲蝦仁炒飯
  • 八寶茶
新界友人剛好到觀塘有事情,兩女就相約食正氣小菜喇!觀塘駱駝漆算是很易找嘅工廈,想不到門面係明亮嘅。貫徹門面風格,裝潢都係簡潔明亮。說實在店舖嘅家常-套餐唔算平嘅,但係剩係2人套餐已經6餸1飯1湯!是大胃王套餐嗎?都係選擇散叫吧!桌上每人1杯養生八寶茶(杞子、紅棗、山楂、桂圓、金銀花、茶葉、冰糖)等三色拼盤 $128(牛𦟌、燻蹄、鴨舌)附黑白醋分別沾牛𦟌燻蹄鴨舌算浸得幾入味!紅棗濃湯杞子浸娃娃菜 $78菜幾鮮甜,但湯唔係好食得出紅棗杞子味。豉汁豆卜蒸倉魚 $118同行友人與我平常走無飯系列,蒸魚就更加!所以不如要條魚正氣下啦!倉魚上碟比想像中size 大好多, 火喉剛好。精華就盡在豆卜,吸晒d豉汁,正!香菇杞子北芪銀山焗雞 $98望到隔離桌夾住粉絲,我地就話要叫呢個。份量又係好大碟,雞焗得幾嫩滑、相比蒸嘅做法較為入味。除左粉絲外,仲有金菇ga!最惹味還是粉絲+金菇餐廳用料主打實在、無味精,係做到嘅。
新界友人剛好到觀塘有事情,兩女就相約食正氣小菜喇!

觀塘駱駝漆算是很易找嘅工廈,
想不到門面係明亮嘅。

貫徹門面風格,裝潢都係簡潔明亮。

是大胃王套餐嗎?

都係選擇散叫吧!

桌上每人1杯養生八寶茶
(杞子、紅棗、山楂、桂圓、金銀花、茶葉、冰糖)等

三色拼盤 $128(牛𦟌、燻蹄、鴨舌)
附黑白醋分別沾牛𦟌燻蹄
鴨舌算浸得幾入味!

紅棗濃湯杞子浸娃娃菜 $78
菜幾鮮甜,但湯唔係好食得出紅棗杞子味。

豉汁豆卜蒸倉魚 $118

倉魚上碟比想像中size 大好多, 火喉剛好。
精華就盡在豆卜,吸晒d豉汁,正!

香菇杞子北芪銀山焗雞 $98
望到隔離桌夾住粉絲,我地就話要叫呢個。
份量又係好大碟,雞焗得幾嫩滑、相比蒸嘅做法較為入味。

除左粉絲外,仲有金菇ga!
最惹味還是粉絲+金菇

餐廳用料主打實在、無味精,係做到嘅。
2018-04-25
  • 豉汁豆卜蒸倉魚
2018-04-25 97 瀏覽
以前間唔中都會食下,中意佢無味精,但佢好似轉左手定點,味精到一個極點。以前最愛係原盅湯,味淡但原汁原味。而家咸到一個極點,飲完超級口渴。其實一向價錢都偏貴,但以前標榜健康煮家飯久唔久食下都可以接受。但同一價格買味精食物感覺好差。咸到食唔落,去樓下小食檔吉串魚蛋冇咁嬲。仲有執野勁拿西,衛生差,跌左人地用過張紙巾去我朋友個位到。員工係廚房爆哂粗鬧交成場人都聽到。落錯單上錯菜呢d少事都費事提。