2015-03-03 973 瀏覽
一個人浮浮下最啱食粉麵,好耐未食過新記,諗起佢嘅香辣餸菜,行咗過去,一個人話咁易就攝到位。要咗辣味豬紅、咖哩魚蛋、蘿蔔、豬腸油麵同肥支裝可樂。辣味豬紅帶香辣,咬落質感適中唔係水質;魚蛋夠彈富咖哩香;蘿蔔幾清甜;滷水豬腸太甜麻麻地;油麵太腍冇質感又冇油麵香。下次去都係食番正常麵餅同辣嘢。

下次去都係食番正常麵餅同辣嘢。
2015-03-03
5 分鐘 (堂食)
  • 咖哩魚蛋
  • 辣味豬紅
2015-01-13 1108 瀏覽
我相信如果我話香港係一個美食天堂,應該無什麼人會反對。而係香港,我都相信如果我話係銅鑼灣度好多野食,亦唔會有好多人會反對。我亦相信大部分香港人都會係銅鑼灣度食過野。銅鑼灣有好多野食,有不同菜式。行完街食個晚飯絕對一流,但有時係銅鑼灣,會不想食大貴,但又不想食快餐店。有時會想下車仔麵,可能係香港住既關係,大家都唔會對車仔麵覺得陌生。前幾日。行下街,但突然想食下車仔麵,即刻醒起新記呢度。車仔麵有咩料,我諗都唔洗需要我多講,個日我叫左豬大腸、牛腩、墨魚卷同鴨腎,油麵底。我個人好鍾意呢度個墨魚卷,因為平時好少食,其他個D基本野都好好味,保持水準。不過,食過新記既人都知,佢地既辣汁真係好勁,加辣就要特別注意。佢地既車仔麵,不錯,又保持到水準。
我相信如果我話香港係一個美食天堂,應該無什麼人會反對。

2015-01-02 1050 瀏覽
食左好多次,都冇寫食好感。今日經過又嚟一碗。兩點幾,星期五,爆滿,等左一陣。點左油麵加辣汁。咖哩魚蛋彈牙,豬腸爽口,魚皮餃濃味,魷魚一樣爽囗,豬皮今日差左D,油麵加辣汁,必食。加枝可樂。滿足。讚$72,貴左D!

$72,貴左D!
  • 豬大腸
  • 魚皮餃,辣汁
2014-11-17 1292 瀏覽
今日要OT, 返唔切去屋企食飯!在最近小巴站嗱嗱淋買個車仔麵!外賣要在門口取點餐紙,圈好食物比店員收錢!廚房好快𢳂好比我!「大腸豬紅蘿蔔粗麵」,少辣汁,同佢講要搭車綁實啲都ok!返到屋企打開,好香湯汁味,粗麵浸咗一段時間都無淋,雖然唔算彈牙,大腸好彈牙,無壓味,忟得入味!蘿蔔無筋,幾鮮甜!豬紅好滑,唔會散,無碎濕濕!唔錯!湯底好惹味,因為加了腩汁同辣汁,好濃,但又好咸,食完會好口渴!店員好爽手,車仔麵呢間都幾出名但質素已比之前食普通咗!如果唔係趕時間唔會揀呢度!
豬腸豬紅蘿蔔粗麵
2014-11-04
5 分鐘 (外賣自取)
2014-10-02 1661 瀏覽
曾幾何時,我很喜歡吃「新記車仔麵」,它的辣汁的確是幾正斗,今次晚上再來,發覺了店舖的門面有少許不同,時裝修了還是轉了老闆?選了牛腩、豬腩肉、豬大腸、蘿蔔、加辣汁及腩汁:整體我覺得退步了,豬腩肉有好大陣豬燥味,蘿蔔有渣,辣汁的辣勁退步了,收晒火,$45 認真麻麻。最近有吃過「新記」的朋友有同感嗎?
選了牛腩、豬腩肉、豬大腸、蘿蔔、加辣汁及腩汁:
最近有吃過「新記」的朋友有同感嗎?

2014-06-06
2014-08-17 1805 瀏覽
就咁睇張相都知道碗麵正啦,真係好濃味,我叫左雞翼,豬紅同紫菜米粉當然唔小得需要加辣啦,啲辣真係好正,其實望落去都唔係加左好多,但係真係成碗麵都唔同哂,又辣又香。豬紅好深色而且顏色潤澤,食落帶小小甘,雞翼好林,好入味,咬落啲肉好容易地就同骨分開,超正!紫菜好多,同啲米粉一齊食,又一新食法。

2014-08-06 1547 瀏覽
同事介紹話正,咁就去試下啦。去到坐低就圈要咩啦,我就圈咗要4個餸,豬大腸+豬頸肉+鹵水蛋+牛腩 米線,個底要牛腩汁,再加多個豆漿。碗野d料真係好少,d米線少到一個點,所有配料得好少,得一兩舊到,最多就係豬大腸,有4舊。個湯係牛腩汁,好重牛腩味,好好味,但食完真係好口渴,d米線又少,又唔係好好味,仲要有d雜麵係到。d牛腩好硬好碎,得兩舊,又畀d無肉嘅黎喎。鹵水蛋好入味,好好味,完全變咗深黑色!豬大腸好好味,好軟身,好入味,中間嘅脂肪亦都保留係到,所以大讚!豬頸肉都唔錯,鹵得幾入味,最衰係太細舊!仲有飲野一定要揀豆漿,好重豆味,味道適中唔會太甜!不過最後兩個人要$130,對比其他車仔麵,真係太唔抵。未必會再食。

同事介紹話正,咁就去試下啦。

未必會再食。
  • 豬大腸
2014-08-04 1233 瀏覽
從數年前開始便光顧新記, 主要是被它的所吸引, 辣味帶層次而辣得過引。而配料有如豬紅, 雞亦等等都是入味非常。但最近光顧的時候, 辣汁湯底已不如前, 先不要說它的辣醬沒有以前那麼香辣之外, 它的辣汁湯底亦稀得淡如清湯, 辣味不太再出眾, 令為辣汁而來的我也失望起來。可幸的是食材配料水準仍見正常, 我所點的豬紅,牛腩仍舊入味非常, 蘿蔔清甜。以味道來說, 仍是可以接受的范圍。

以味道來說, 仍是可以接受的范圍。
題外話/補充資料: 相信看到其他的食評, 也知這裡以服務態度惡劣而聞名。當然用餐的時候, 也不時看到侍應對食客呼呼喝喝, 甚無禮貌, 如果此待客之道再加上每下愈況的質素, 相信連熟客也不想再回來。 衛生質素也不見得好, 開放廚房令人看到了不少不應該看的東西。
2014-05-05 2305 瀏覽
深夜十點半,剛探望完老爸,遊蕩於銅鑼灣覓食,大部分素食館在這時間早已關門,想盡快醫肚後九秒九快速回家,簡食最好的選擇--粥粉麵。路經新記,見全店已滿座,應該是很好吃吧!隨手選擇清湯加辣汁,另選配菜: 鹵蛋+香滑齋+蘿蔔;久違支裝芬達,乾脆出軌一次第一啖先嚐清湯底混辣汁,驚訝竟然辣汁如此突出好吃。食到一半,已臉紅出汗,但胃不會感到不適,辛辣中不帶麻感, 而且異常開胃。鹵蛋非常份味,香料一足。蘿蔔極為新鮮零渣,亦經製作,略帶微甜。香滑齋事先油炸,配搭辣汁,入口香、辣、脆,有驚喜。PS: 不能吃辣的朋友,記得少辣【後記】離開時,與門口一位頸帶金鏈、面色紅潤的大叔傾談一會,先知新記已開店十多年,辣名遠播,其自家製的辣汁有減肥功效(信不信由你),而且非醒胃。我與大叔談及我正煩惱著老爸胃口的問題,他微笑溫柔說:「給你老爸試試微辣汁加葷湯底,讓他醒醒胃。我們的湯底用上豬骨、大量蝦殼等熬製,其味鮮甜無比,試試你爸會否提升胃口?!」靜止兩秒,大叔接著說道:「不是要你幫襯,若我的車仔麵能幫到病人提升胃口,那必是多麽有意義的事情。」大叔微笑,鬆然離開。「多謝!」我窩心帶笑感謝人間有情,若每個餐飲業的店主都從

路經新記,見全店已滿座,應該是很好吃吧!

鹵蛋非常份味,香料一足。
蘿蔔極為新鮮零渣,亦經製作,略帶微甜。
香滑齋事先油炸,配搭辣汁,入口香、辣、脆,有驚喜。

PS: 不能吃辣的朋友,記得少辣

【後記】

大叔微笑,鬆然離開。
「多謝!」我窩心帶笑感謝

人間有情,若每個餐飲業的店主都從心以顧客為主,那是多麽幸福的事。那令我想起最近的一個廣告的對白:「小人物咪小人物囉~小人物咪做小事。」
2014-05-03
15 分鐘 (堂食)
$49 (宵夜)
  • 辣汁
  • 蘿蔔
  • 香滑齋
  • 八爪魚
2014-04-06 2316 瀏覽
今日決定約埋朋友去吃新記食車仔面,平時都好少食車仔面,不過見人推介,所以就叫去試下。夜晚差吾多行到肚餓,就慢慢行過去食。個日就叫左去魚旦韭菜雞翼油面加辣汁,朋友個個就唔記得。今次另外覺得好唔同就係佢比起出面D車仔面熱好多,個湯好香好熱,清清地幾正,不過我加左辣,就試唔出佢好清,個就又辣又香,配埋D野食一流,至於魚蛋就好彈牙,加埋個汁一流,加埋唔係大大粒正,至於個雞翼,就甜左少少,不過都有咬口既,如果唔係咁甜就應該好正,至於個韭菜,太爽口,不過係幾靚既,吸到汁吸到湯,都唔錯,最緊要就係食油面,因為佢真係好正,邊到都好,會吸哂湯同汁個味,大前題當然要個湯靚,依到都靚既,所以整體黎講好食,有機會再試埋其他。
2014-03-22 2246 瀏覽
好耐冇食過車仔麵,行開銅鑼灣見到登龍街呢間出名既車仔麵檔,毅然一試…聞名不如一試,個辣汁果然好味,豬皮吸收左果汁好好味!魚蛋唔夠彈牙但味道唔錯!豬大腸就比較遜色了。

2014-03-22
  • 辣汁
  • 豬皮
2014-03-06 1783 瀏覽
雖然知道車仔麵對身體唔好,但真係好好味,而且方便快捷,價廉物美,選擇多元,真係一項香港嘅偉大發明,我好多時都會食。車仔麵也是有技術含量的,好味同一般之間也有很大距離。新記就是我的摯愛。就係公司附近,每個禮拜都至少來一次(忍的好辛苦,否則唔止咁少)。最中意牛肚,牛筋,辣豬紅,米粉,鹵水汁嘅組合。牛肚滷味四溢之餘仍爽口,牛筋軟身,全是膠原蛋白,辣豬紅辣味完全取代腥味,鹵水湯底最出名,粉絲可以最大程度混合鹵水汁,食起上來,雖然燙口,但真係停唔到口咯。兩餸麵30,三餸麵36,之外每餸加9蚊,係銅鑼灣呢個全世界最貴租嘅地方,食到碗咁正嘅麵,真係難得!新記,你一定要堅持住啊!附上今日食嘅麵一碗,牛筋,牛肚,生菜,米粉,鹵水汁,今日有啲寒,食完勁滿足咯
車仔麵也是有技術含量的,好味同一般之間也有很大距離。
最中意牛肚,牛筋,辣豬紅,米粉,鹵水汁嘅組合。
2014-01-30 1376 瀏覽
銅鑼灣有很多高級餐廳食肆, 但同樣也有平民的食店如潮州粉麵、車仔麵, 之前聽過朋友說有間叫新記的車仔麵好好吃, 終於找一晚來試試...這一晚不太肚餓, 而又想多試不同款式, 叫了4款淨餸: 香滑齋、白菜仔、蠔油冬菇、卥水蛋, 卥水汁。本來最期待的是"香滑齋", 但"香滑齋"一點也不"香滑", 是充滿油益味而有點脆口的麵根類東西; 白菜仔没有沙, 其他的不過不失, 卥水汁湯底重口味, 吃完十分口渴...同伴吃三餸麵, 份量不比我多, 可能有很多人會覺得一碗不太夠滿足呢...吃完後朋友說店內裝修跟從前很相像, 但看看下及吃完後覺得那味道並不是從前的那間新記...之後我們行到謝斐道...驚見又有一間新記! 究竟哪間才是真正最原本的新記呢?!

題外話/補充資料: 每人每碗最低消費$30
2013-11-24 1051 瀏覽
看openrice尋味·見這車仔麵店頗受推介·銅鑼灣又就腳(無理由到老遠吃一碗麵)。專登選三點·怕人多擠迫·店內裝修簡單但算乾淨·點了三餸一麵·$36。粗麵(沒有失準的理由)·墨魚卷可以·魚蛋有魚味彈牙·豬皮爽口入味·加腩汁及辣汁令湯底濃郁·整體味道好好·9分·
看openrice尋味·見這車仔麵店頗受推介·銅鑼灣又就腳
(無理由到老遠吃一碗麵)。

專登選三點·怕人多擠迫·

店內裝修簡單但算乾淨·

點了三餸一麵·$36。

粗麵(沒有失準的理由)·墨魚卷可以·
魚蛋有魚味彈牙·豬皮爽口入味·加
腩汁及辣汁令湯底濃郁·

整體味道好好·9分·
2013-11-24
2013-11-07 831 瀏覽
其實我食開新記都幾年,以車仔麵黎講質素都唔錯,我本人鍾意食辣,特別喜歡佢既辣湯底!蘿蔔亦屬於必選!另外門口有車仔賣燒賣魚蛋,個隻咖哩汁又係必試  好可惜,幾位啊嬸既服務態度並未如理想  當日我同朋友8點幾再幫襯佢,因為睇9點戲 諗住食得簡單D 我地一共叫左2碗麵+1串小食+1鑵可樂,食完之後發現可樂唔係好夠飲,所以係個袋攞支水出黎飲突然彈出個阿嬸,好大聲咁講:「呢度唔比飲架喎,比10蚊啦」隨即係我地張單上面寫多$10,然後仲要串我地多一句「慢慢飲啦,飲飽佢!」fine,係我唔著在先,牆上的確係貼左「自擕飲品 收$10」的通告,不過我身為一個顧客,你一句警告都冇就收我$10,比起警察捉亂過馬路更嚴格....其實「自擕飲品 收$10」本來就有問題,我唔知佢係咪可以咁強硬性去收,咁如果我飲水送藥,你又要收我錢?第二,個阿嬸態度真係好串,本來想同佢理論,可惜我地趕時間睇戲,息事寧人算。我地食個幾十蚊車仔麵,唔會要求佢恭恭敬敬好禮貌,但係佢連對人基本既尊重都唔識就好有問題!就因為呢句「慢慢飲啦,飲飽佢!」我係唔會再幫襯
其實我食開新記都幾年,以車仔麵黎講質素都唔錯,

好可惜,幾位啊嬸既服務態度並未如理想

當日我同朋友8點幾再幫襯佢,因為睇9點戲 諗住食得簡單D

就因為呢句「慢慢飲啦,飲飽佢!」我係唔會再幫襯
2013-11-02