2024-04-11 1857 瀏覽
幫襯了兩次的旭,再訪依然咁高質,Lunch尤其抵食,完全能滿足突然興起的壽司胃。兩次吃也遇到同一位風趣又細心的香港師傅,大概是緣份吧😆是有人情味又盡興的一餐。紫 握リ $570前菜/茶碗蒸/壽司12貫/湯/soba十二件壽司,對女生來說真的能飽一整個下午,由貝類、赤身、白身,常見不常見的魚類也能一次品嘗。必不可少的拖羅以疊握方式呈上,兩件大拖羅一件中拖羅,油脂逐漸化入口中,甘香肥美就是最好的形容;最喜歡的是平政魚,第一次吃煙燻做法,肉質更鮮嫩了;還有醬漬赤身,北海道毛蟹、海膽、金目鯛等等,不能盡錄,已急不及待想回訪品嘗鐵板燒的滋味了🫶🏻。

紫 握リ $570
前菜/茶碗蒸/壽司12貫/湯/soba

最喜歡的是平政魚,第一次吃煙燻做法,肉質更鮮嫩了;

2024-03-05 1962 瀏覽
食生日飯咁大個女第一次食我媽家姐揀左依間 米芝蓮既叫旭━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━晚市有3個套餐我叫左最貴個款 HKD 2000那個餐就叫旭Kyoku• ───── ୨୧ ───── •┌─────❀◦❀◦❀─────┐昆布魚乾 | 汁煮海螺|北海道毛蟹膏燒梳子魚| 北海道粟米|野生藍鰭北海道白象拔蚌|銀雪魚|日本生蠔└─────❀◦❀◦❀─────┘┌─────❀◦❀◦❀─────┐ 汁煮鮑魚|燒鰻魚 |金目鯛 赤身|池魚 |石垣貝三拖羅| 赤鯥魚 | 平政魚└─────❀◦❀◦❀─────┘┌─────❀◦❀◦❀─────┐ 北寄貝 | 海膽| 左口魚裙邊 拖羅手卷|大蜆湯|生日蛋糕 日本蜜柑| 清酒杯| 旭門面└─────❀◦❀◦❀─────┘好啦我覺得自己打到出黎已經好叻最鍾意係佢既燒鰻魚 燒到皮脆內嫩同櫻花木烟熏平靜魚最唔鍾意係大家都話好新鮮既白象拔蚌點左個海草鹽 個種海腥味簡直至身於海底一樣最後覺得有啲對唔住個師傅掛住影相打卡同傾計 無專心聽佢講解忘記左提個彩蛋係我鍾意個有金魚既 #sa
食生日飯

忘記左提個彩蛋係

我鍾意個有金魚既 #sake 杯
然後成晚個杯就 for #另類養金魚
  • 左口魚壽司
去到旭,個環境好有格調,覺得自己似乎搭咗時光機返到東瀛。嗰天我食嘅Omakase,真係一個諗起都令人咀水直流嘅旅程🥢。先講下前菜,煮白螺好入味,腍得嚟唔失脆感,熱辣辣嘅湯口幫助我暖番肚。裙邊燒香咗,半焦嘅氣味夾帶魚油,入口即化。依家湊埋個火炙油潤梭子魚,兩種質感,滋味一流👌。來講講主菜,日本名廚果然係咁拿手,北海道白粟米清甜,爽口得嚟又解膩。個白象拔蚌切得夠細毫無腥味,浸喺特製醬汁入面,微妙嘅甜意撲鼻而來。再試吓火炙過嘅拖羅魚鮫,油花遍布,紫蘇和蔥段嘅清香幫到手,中和咗魚嘅油潤。連蝦都可以做咁好味道?北海道白蝦細細隻但味美,每啖嘅甜都提醒緊我凡事細水長流。細嚼慢噏嘅鯖魚,帶酸清新感覺,平衡咗口中嘅油膩感覺。仲有啲日本味百出嘅帆立貝和赤身魚片,鮮味滿分,感覺好像行咗一場味覺嘅馬拉松。而家最非講不可嘅就係拖羅蓉手卷,吓!紫菜包住嘅口感,加埋拖羅嘅鮮美,真係食到手停唔到口。食罷咗咁一系列手藝,連飯後嘅靜坐都格外滿足。總結,旭嘅手工同心思,確實令今次飲食之旅值得再去探索!今次食得開心,食得唔捨得走,下次再黎一定又係一場新嘅發現😋。

有齊海鮮同和牛嘅鐵板燒餐,最啱我呢類好奇嘅吃貨們♪  本身諗住呢個價位有咁多食材,對質素嘅期望冇咁高,但估唔到全部都好好味✿ 環境舒服、欣賞到師傅嘅鐵板燒熟練技巧,食物賣相又夠精緻,整體好滿意 ¨̮ 我會推薦俾朋友同有機會一定會再去嘅餐廳!     係開始燒之前會將原材料放得靚靚俾大家打卡先,睇到都心心眼。   食完沙律好快就準備好 #北海道帆立貝,燒香兩面後,加入秋葵、粟米仔、菊花瓣、清湯,味道清甜。  緊接嘅係#馬友魚 𓆡只係試過蒸同鹹魚版本,原來香煎後頂層皮脆、下層肉質細嫩係更加吸引嘅煮法,配搭清爽嘅豆角同酸甜嘅蔬茶解膩。   #南非鮑魚 大大隻,煎煮後原來會以一物兩食呈上,中間有海帶菇汁間住食,鮑魚口感柔韌。  #巨大馬來西亞虎蝦 都係長過隻手掌,肉質軟嫩偏爽,都同樣跟埋車厘茄、秋葵、椰菜花☾      令人期待嘅#鹿兒島和牛 𓃾肉質軟嫩、油脂豐盈,以簡單海鹽已經可以帶出牛味,我中意試完原味後,加入蒜片、芥末或其他醬汁。  然後就係大大件嘅煙肉、脆邊蛋加炒飯,呢個#日式黯然銷魂飯 真係令你會飽晒𓇸   #炒雜菜 今次係甜甜嘅芽菜加香辣醬。   最後有酥脆嘅焦糖多士條、 雪葩或超甜
南非鮑魚

係開始燒之前會將原材料放得靚靚俾大家打卡先,睇到都心心眼。

北海道帆立貝

馬友魚

巨大馬來西亞虎蝦

日式黯然銷魂飯

炒雜菜

#炒雜菜 今次係甜甜嘅芽菜加香辣醬。

酥脆焦糖多士條

最後有酥脆嘅焦糖多士條、 雪葩或超甜嘅蜜瓜𓇨 生日仲寫咗靚靚嘅Happy Birthday,好開心

𖥧槐(鐵板鮑魚餐)二人前約ʜᴋᴅ𝟥,𝟤𝟢𝟢
北海道帆立貝
馬友魚
巨大馬來西亞虎蝦
日式黯然銷魂飯
炒雜菜
酥脆焦糖多士條
銅鑼灣🇭🇰 𝒪𝓂𝒶𝓀𝒶𝓈𝑒/鐵板燒二選一☝🏼提早兩星期book晚餐慶祝生日 餐廳有鐵板燒或者omakase可以揀~ book位時要決定係食鐵板燒定係omakase😆 見好多人都係去食鐵板燒/食午市omakase 可能夜晚無咁抵 要$1700左右一位 性價比無午市咁高🤔 不過都食到好飽🤰🏻啲食材都好新鮮 海膽好鮮甜 大拖羅都好正 入口即溶🤤 如果多啲壽司/刺身就好 下次再去可以試午餐or鐵板燒 鐵板燒都係超級多人recommend🤣📍旭銅鑼灣希雲街38號地下2號舖..#mytaste_銅鑼灣#mytaste_日本菜
銅鑼灣🇭🇰 𝒪𝓂𝒶𝓀𝒶𝓈𝑒/鐵板燒二選一☝🏼

📍旭
銅鑼灣希雲街38號地下2號舖
#mytaste_銅鑼灣
#mytaste_日本菜
2023-05-22 2712 瀏覽
餐廳有兩邊bar枱一邊做sushi omakase 一邊做鐵板燒就算坐鐵板燒枱都可以叫壽司食當日我哋4個人叫左一個1人餐一個2人餐再散叫咗啲壽司同日本黑豚肉薄燒師傅好細心將所有食材都儘量分4份等大家可以試到唔同嘅嘢所有海鮮都好新鮮上枱時仲有好靚嘅擺盤 鹿兒島和牛牛柳師傅推薦medium rare肉質嫩滑最驚喜係呢個日本煙肉炒飯厚切日本煙肉配埋隻太陽蛋睇到已經好吸引次次食鐵板燒食到炒飯已經好飽食兩啖就放棄嘅我今次係成碗食晒 🤭師傅超好我哋叫3個餐都整4碗俾我哋另外餐廳門口有幾個停車位俾食客泊車揸車嚟食超方便 🚙 下次會再嚟試Sushi Omakase 🍣
餐廳有兩邊bar枱

揸車嚟食超方便 🚙

下次會再嚟試Sushi Omakase 🍣
日本煙肉炒飯
2023-05-19 1716 瀏覽
呢間【旭Kyoku】真係堅值又勁好食👍🏻!話說朋友專登請我嚟試佢哋嘅Omakase🍣,唔出席就真係唔俾面啦!咁多道菜都好好味😋,當中以日本白象拔蚌印象最深刻,味道濃郁鮮甜,滿身都係海水嘅香味,口感更加係爽脆利落,厚切生食簡直完美啊💯!另外廚師上碟前,仲灑咗啲由米同鹽結合而成嘅日本淡雪鹽🧂,睇落好似雪花咁樣,一食即刻鮮味滿口!我已經完全陷入Omakase嘅美食世界,日日夜夜都情難自制流晒口水🤤,我諗我好快會再返嚟,至少幫班FD埋返一次單先!

白象拔蚌刺身
2023-05-13
白象拔蚌刺身
📍銅鑼灣-旭🤍果日去咗銅鑼灣食旭🥹~ 兩三個月前Book咗位 終於上個禮拜去咗食♪( ´θ`)ノ我係食lunch嘅!如果有興趣試嘅朋友 都要打去問下幾時有位呀!記得唔好walk in 摸門釘🚪🥲🇯🇵 煦, 一人前 $480 🎌好基本地有包前菜主食同埋甜品!❤️😋大家可以睇返上面嘅幅相,因為已經逐一有晒佢哋嘅名同埋嘢食嘅相片 大家做返reference喔!🥗藜麥沙律(配芝麻醬) 就咁睇呢個沙律都已經覺得幾有誠意🤣🤣好似好少何會見到餐廳落藜麥😍所以食落去都覺得自己健康咗🍳茶碗蒸茶碗蒸正常水準吧 蛋嘅質地夠滑!另外都有好多配料(///▽///)🐟日本鱈魚 呢一款日本鱈魚,總共有三舊!首先師傅好有心咁煎香左個魚皮!食落去都幾香口 另外我覺得魚嘅肉質真係好好食!冇誇張🤣🤣❤️外脆內軟 魚嘅香味煎完亦都好出!🦐日本大蝦一上嘅時候 我哋嗰個問師父究竟啲蝦膏去咗邊🤣🤣原來係落咗去炒蝦肉!所以你見到蝦身係橙橙地色嘅🧡另外側邊都配上左蔬菜!減輕油膩感🌊蒜蓉蟶子除咗蒜蓉之外 師傅仲放咗蘆筍入去😍我覺得蘆筍反而幾好食 蟶子普普通通 肉質都幾q彈😂但係冇話好驚人!🥣大蝦頭麵豉湯好啦 謎底已經解開!蝦頭就係俾師傅拎咗
📍銅鑼灣-旭🤍

🇯🇵 煦, 一人前 $480 🎌

🥗藜麥沙律(配芝麻醬)

🍳茶碗蒸

🐟日本鱈魚

🦐日本大蝦

🌊蒜蓉蟶子

🥣大蝦頭麵豉湯

好啦 謎底已經解開!蝦頭就係俾師傅拎咗去滾湯😍😍❤️比起一般嘅麵豉湯更加有鮮味~ 更加有層次感

🥩美國牛肉片

呢個名好似比我譯得有啲廉價😂😂!但係食得出牛肉應該係靚嘢嚟嘅🤪🤪師傅會問你想食厚身定係想食薄身

因為我同幾位朋友去食 所以我哋就叫咗一半厚身一半薄身!我自己比較鍾意厚身 即係好似牛扒咁嘅質地同厚度!❤️❤️食落去冇咁油膩!相反 薄身嘅牛肉食落去 勁多油脂 會好飽!

🍚煙肉炒飯

呢個煙肉炒飯 我覺得麻麻地 唔會話特別香口 不過睇得出好足料!去到呢個位嘅我已經食唔晒😂😂😂已經包咗做外賣

🍞砂糖多士

知唔知咩係砂糖多士呢? 就係落一對砂糖落去鐵板度 炒到佢變燶 再放塊多士落去!😍😍❤️冇錯係好肥,但係好好食!

🍵抹茶雪糕

嚟到甜品嘅部份 可以揀叫雪糕或者咖啡!咁啱嗰日係抹茶雪糕 食落去好重抹茶味 另外亦都好creamy🤍喂上面嗰個砂糖多士一流

☕️熱咖啡

上面都睇到我同幾個朋友去食 佢哋唔飲咖啡俾咗我飲 呢間嘅咖啡係細細杯 而且係用忌廉奶 所以十分之日式同埋香嘅感覺!🤍

整體而言我覺得一開頭嘅魚同埋大蝦比較驚艷到我!反觀中間嘅蟶子 炒飯都麻麻哋!btw 後邊個砂糖多士再配雪糕真係邪惡得好交關!😈😈👹
——————————
🇯🇵旭
地址: 銅鑼灣希雲街38號地下2號舖
2022-11-11 2786 瀏覽
隱藏在銅鑼灣街尾嘅米芝連日本餐廳「旭」😊😊😊店舖靜中帶旺,係希雲街街尾,餐廳寧靜舒適店內面積大,裝修簡潔高雅樓底高,寬躺舒服🤩🤩餐廳分鐵板燒同壽司吧,今次嚟食鐵板燒omakase 呢到會定時轉餐點所以每次嚟都有不同驚喜 前菜炸魚骨好脆口5油膩正丫鐵板燒法國鵪鶉,鵪鶉肉嫩加埋自製紫蘇梅汁汁甜甜地好夾好特別🤩龍蝦薄餅好特別,龍蝦肉鮮甜,薄餅多薄5太油同龍蝦肉一齊食正丫😁😁😁鯛魚用油慢慢淋熟魚皮夠脆,魚肉燒得剛好面脆內肉嫩,香口好味
隱藏在銅鑼灣街尾嘅米芝連日本餐廳「旭」😊😊😊
店舖靜中帶旺,係希雲街街尾,餐廳寧靜舒適
店內面積大,裝修簡潔高雅樓底高,寬躺舒服🤩🤩
餐廳分鐵板燒同壽司吧,今次嚟食鐵板燒omakase
呢到會定時轉餐點所以每次嚟都有不同驚喜
前菜炸魚骨好脆口5油膩正丫
鯛魚用油慢慢淋熟魚皮夠脆,魚肉燒得剛好面脆內肉嫩,香口好味
2022-10-23 1994 瀏覽
銅鑼灣的Kyoku大概是除了Sushi Ima之外的一個go to sushi place,適合悠閒的日子對壽司突然的craving而又不想吃一餐兩三個小時的omakase。當天午餐選擇了12道的sushi set。魚的類別豐富,還包括了貝類、海膽和牡丹蝦。作為午餐已經令人十分滿足!

當天午餐選擇了12道的sushi set。

2022-10-22
2022-10-19 1251 瀏覽
EAST 東 ⇨ feature:  旭 Kyoku - Pan Pan also does omakase 唔執輸!! 🍣✌🏼tried out this one in CwbPrice: $600ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: at the end of Cwb Haven Street, this spacious omakase/teppanyanki space is vibrant & a good choice for lunch or dinner👍🏻 altho Pan had a hectic experience when receiving 3 calls beforehand to confirm booking. This was made up by friendly staff & chef at the sushi bar!🙇🏻‍♂️ Would wanna try their teppanya

Price: $600pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
(Ratings out of 5)

OVERALL: at the end of Cwb Haven Street, this spacious omakase/teppanyanki space is vibrant & a good choice for lunch or dinner👍🏻 altho Pan had a hectic experience when receiving 3 calls beforehand to confirm booking. This was made up by friendly staff & chef at the sushi bar!🙇🏻‍♂️ Would wanna try their teppanyaki next time! ⚠️lunch comes in 2 rounds (12/1:30pm)

DISHES:
🇯🇵Murasaki sushi - reasonably priced lunch set with 12 nigiri with the choice of udon/soba (hot & cold options). Each piece is served at a perfect time (once ur done with last piece). Some nigiri are paired with sauces that are usually flavour enhancing/complimentary. Notable 🍣 mentions below 👇🏼

🍣Toro - layered with chutoro & otoro, making the toro taste stands out even more & satisfying 💯

🐟Wild cod - so fresh & you could taste the oiliness of the cod 🤤

🧡Hokkaido bafun uni - so fresh and scrumptious, have a firm texture

🍨Icecream - opted for a sweet finish (instead of☕️). Sesame is so rich & tasty!! Yuzu sorbet is refreshing & light
2022-10-09 1166 瀏覽
已經是第二次幫襯,依然保持超過水準! 由於一行4人及星期六,所以預早7月book定枱及要求坐L位方便傾計。同行有兩位朋友十月生日,我問可以在上甜品時加生日快樂字句嗎?接電話小姐非常樂意安排👍,最後更為兩位生日朋友送上小小蛋糕及蠟燭,非常貼心😁我哋一至order十二貫omakase壽司,首先送上沙律及蒸蛋。然後師傅開始為每件壽司介紹產地及做法,又加入時令魚在十二件壽司中,每件都有驚喜,非常美味😋之後更有喬麥麵或烏東選擇,又奉上雪糕或咖啡,為omakase lunch劃上完美句號🥰🥰🥰
2022-10-09
生日
2022-08-20 1307 瀏覽
Kyoku 旭💵 Hkd 800-1200 一位午餐推介指數 🥃🥃🥃🥃⚓️ Salad + 茶碗蒸個Salad 真係好fresh,其中一種似西芹但中間空心的蔬菜好特別好好味,平時好少會食到⚓️ Cod Fish 鱈魚處理得非常好,肉同塊皮係分開煎,皮脆肉嫩非常多汁⚓️ Lobster 龍蝦啖啖肉,加埋個souse 好好味⚓️ Abalone 鮑魚個鮑魚好大隻,擺盤非常靚,好日本feel⚓️ Us Sliced Beef 薄燒牛肉 同埋牛柳粒睇相都知個牛幾咁嫩滑,個迷人粉紅色係幾好食⚓️ Fried Rice 炒飯炒飯幾乾身,加埋隻蛋perfect⚓️ Fried Vegetables 野菜⚓️ Miso Soup 麵豉湯⚓️ 烤多士最後大廚送左個烤多士俾我地
Kyoku 旭

💵 Hkd 800-1200 一位午餐
推介指數 🥃🥃🥃🥃

⚓️ Salad + 茶碗蒸

⚓️ Cod Fish 鱈魚
處理得非常好,肉同塊皮係分開煎,皮脆肉嫩非常多汁

⚓️ Lobster 龍蝦
啖啖肉,加埋個souse 好好味

⚓️ Abalone 鮑魚
個鮑魚好大隻,擺盤非常靚,好日本feel

⚓️ Us Sliced Beef 薄燒牛肉 同埋牛柳粒
睇相都知個牛幾咁嫩滑,個迷人粉紅色係幾好食

⚓️ Fried Rice 炒飯
炒飯幾乾身,加埋隻蛋perfect

⚓️ Fried Vegetables 野菜

⚓️ Miso Soup 麵豉湯

⚓️ 烤多士
最後大廚送左個烤多士俾我地
餐廳除左鐵板燒仲有Omakase,今次食既係鐵板燒。二人前既「槐」套餐真係好豐富,到最後都要同師傅講搞唔掂食唔到咁多,不過都照食晒🤰🏻🐟 本地馬友鐵板燒成日食銀鱈魚,旭用左本地無骨馬友,經事前醃製,用左一夜干做法,煎一邊肉,然後蒸。毋須落調味,加點柚子酸汁加青檸汁調配就非常香口。食完可以食埋旁邊既龍珠果去油膩。🐚 北海道活帶子配魚籽仔日本空運北海道活帶子,煎得好香,用左日本高湯伴碟。🇦🇺 澳洲鮑魚呢隻鮑魚比左好多樂趣我地,鬼死咁生猛🤣切片上,調味咸咸地好林,用左日本舞茸菇同紫蘇花做伴菜,有口感。🦐 馬來西亞虎蝦現場睇隻蝦大過我地手板,蝦肉彈牙,用左濃郁既蝦膏做汁,仲新鮮炸洋蔥片🤤🐄 鹿兒島和牛牛柳一向中意食和牛,入口即溶,可以點蘋果加蒜汁或柚子汁,我就中意將獨子蒜薯片加wasabi同岩鹽一啖食。🐷 太陽蛋宮崎煙肉師傅話飽還飽,呢個要即刻食😂太陽蛋脆邊,煙肉成件唔覺油膩👍🏻🍯 最後見師傅整緊個蜜糖toast,都知道我仲有個綠茶奶凍未食,心諗唔係我地既應該,點知都係😆 雖然好飽好飽,但真係好惹味同好脆🤤一定要留肚食啦

🐟 本地馬友

🐚 北海道活帶子配魚籽仔
日本空運北海道活帶子,煎得好香,用左日本高湯伴碟。

🇦🇺 澳洲鮑魚

🦐 馬來西亞虎蝦

🐄 鹿兒島和牛牛柳

🐷 太陽蛋宮崎煙肉

2022-08-09 864 瀏覽
近年全打廚師發辦的鮨店愈開愈多,所以我們一般很少會再訪,除了一些特別高質的-例如這家位於銅鑼灣希雲街的「旭」,其熟成鮪魚的味道令人印象深刻。前菜白螺 蒸白螺口感柔軟有嚼頭,味道天然清甜無須任何調味。紅菜頭海老 再來是的是紅菜頭絲拌海老,酸甜爽口的質感配上香口的芝麻,清新開胃。龍珠果龍珠果入口清甜多汁,順喉滋潤。炒海藻最後是入味清脆的炒海藻,拌均蒟蒻、香菇及芝麻粒同吃口感更豐富。赤睦刺身魚身光潔的赤睦以厚切的方式呈現,肉質鮮甜無比,微炙的處理將油份輕輕帶出而又保持韌性,恰到好處。北海道毛蟹手拆的毛蟹肉質嫩滑,其恰到好處的海水味拌上自身的蟹膏及北海道馬糞海膽,帶來最高的鮮味,拌碟的紫蘇花亦可拌均同吃更添清新感。北海道白粟米刺身時令的北海道名物肉粒飽滿,清爽多汁,甜溜喜人。北海道白象拔刺身北海道的優秀水質令象拔蚌的肉零舍爽口鮮甜,彈性十足,最適合作刺身。藍鰭吞拿魚刺身師傅用上魚脂豐富的近腹位置,再以人手將粗筋除去及切斷,口感通透細緻,魚油香味愈嚼愈出。汁煮安鱇魚肝 高質量的安鱇魚肝看其泛紅的魚油就知道,嫩滑的質感入口柔軟漸化香綿,汁煮的做法中和了油膩感而又不會搶味,鋪面的蔥花及黃蘿蔔碎則負責

前菜

白螺
蒸白螺口感柔軟有嚼頭,味道天然清甜無須任何調味。

紅菜頭海老

龍珠果
龍珠果入口清甜多汁,順喉滋潤。

炒海藻

赤睦刺身

北海道毛蟹

北海道白粟米刺身
時令的北海道名物肉粒飽滿,清爽多汁,甜溜喜人。

北海道白象拔刺身

藍鰭吞拿魚刺身

汁煮安鱇魚肝
高質量的安鱇魚肝看其泛紅的魚油就知道,嫩滑的質感入口柔軟漸化香綿,汁煮的做法中和了油膩感而又不會搶味,鋪面的蔥花及黃蘿蔔碎則負責口感。

鹽燒太刀魚
太刀魚即牙帶魚,肉質嫩滑肥美,肉汁豐富,襯上焦脆魚皮和鹽香,惹味香口。

左口魚壽司
柔韌清甜的白身魚以簿切處理,鋪面的柚子皮帶出清新感。

梳子魚壽司
連皮的魚片以火炙鹽烤將魚油悉數迫出,帶來彈牙香口的質感,簿脆的紫菜除了增添口感也中和一下油份。

池魚
同樣時令的厚切魚片油份十吹,配上微辛的薑蔥花意外地搭調。

藍鰭吞拿魚 赤身
熟成的赤身以醬油漬呈現,肉質更柔軟綿滑。

藍鰭吞拿魚 拖羅
以魚鮫位置的拖羅,加上大拖羅和中拖羅簿切而成,大拖羅的嚼感與中拖羅的脂香於口中調和,魚脂香味逗留口中良久不散,帶來油膩感與口感的完美平衡。

北海道雲丹海膽
來自札幌的紫海膽正好當造,入口淡雅清甜回甘。

鰹魚
師傅將鰹魚外緣烤至三分熟,帶出魚肉本身的香氣和滋味,吃起來中心部分仍保持半熟,入口即化。

中拖羅手卷
不同部位的拖羅加上碎蔥及黃蘿白,帶來複雜多變的美味。

湯物 及 赤玉哈蜜瓜

總括而言還是保一如既往的高水準,甚至更進一步,1600元一位的價位來說性價心很好。