2023-10-18 10 瀏覽
🌟港鐵銅鑼灣站A出口 5分鐘路程🌟#日式 #午市定食 #高質日式午餐呢度ge午市定食都好大份 每一個定食都跟有 前菜 茶碗蒸 鯛魚湯🧡#花膠凍配酸汁- 造型好特別 好型😬- 用花膠製成果凍 配醬油酸汁 好開胃🧡#茶碗蒸- 用咗大閘蟹黃 蟹油 同埋 松葉蟹肉 蒸成茶碗蒸 濃濃嘅蟹味- 除咗蛋漿 仲加咗粒粒栗子增加口感🧡#A4和牛丼- 煎香左嘅A4和牛片 入口即溶 再加埋煎熟咗個洋蔥絲 微甜- 撈埋個炒飯 正呀🧡#刺身定食6點 配和牛炒u飯- 北海道帶子- 赤蝦- 火炙鯖魚刺身- 深海池魚- 拖羅- 依佐木- 店員好細心 話俾我哋聽食刺身嘅次序- 每一件都新鮮 肥美 鮮甜- 呢個定食 跟埋和炒飯 食埋就已經好滿足😚😚🧡#鯛魚湯- 煲到奶白色ge魚湯 好濃味 - 呢個湯黎得合時 食完刺身可以暖暖胃🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️❣️下次要黎食埋個omakase 😆😆
🌟港鐵銅鑼灣站A出口 5分鐘路程

午餐
  • 鯛魚湯
  • 花膠雞湯果凍配柚子酸汁
  • 蟹黃茶碗蒸
有時會拎time-off,係公司行過嚟銅鑼灣食好東西,今日就約了好朋友來「曜」,食嘆Oamakase午餐,非常驚喜😋👍🏻👍🏻質素十分耀眼~每個lunchset都有付沙律、茶碗蒸和鯛魚湯!花膠雞湯果凍🐥🫕花膠與雞肉一起熬煮成湯,然後凝結成果凍狀,兼備雞湯的濃郁風味和花膠的滑嫩口感,十分滋補!刺身定食(6點)($468)🐟🦐包中拖羅、深海池魚、伊佐木(上面鋪有海膽)劍魚腩、赤蝦和鯖魚六款刺身。拖羅有豐富的油脂和絲滑的口感;伊佐木魚則肉質嫩滑,配上海膽味道鮮美;赤蝦質地鮮嫩,帶有微妙的海鮮味道。整體味道非常一流🤤👍🏻A4和牛丼($188)🐂🍱A4和牛丼具有豐富的油脂和優質的肉質,使得肉片極為嫩滑,口感豐富。和牛的脂肪與肉質的平衡給予了它獨特的風味,並且在口中融化。A4和牛切成薄片後,將其煮熟或炙燒至適當的熟度,然後擺放在熱白飯上,和牛的肉汁滲入飯中,讓飯粒吸收牛肉的香味和風味,呈現出美味的和牛肉片和香氣四溢的飯食結合。鯛魚湯🫕🫕鯛魚具有鮮美的味道,這種味道在湯中能夠得到很好的展現。鯛魚湯的烹煮過程中提取了鯛魚的風味,呈現出清淡而濃郁的海鮮味道。茶碗蒸🍮🍮一道輕盈且美味的料理!嫩嫩的蛋液、蔬菜

每個lunchset都有付沙律、茶碗蒸和鯛魚湯!

花膠雞湯果凍🐥🫕

刺身定食(6點)($468)🐟🦐

A4和牛丼($188)🐂🍱

鯛魚湯🫕🫕

茶碗蒸🍮🍮
一道輕盈且美味的料理!嫩嫩的蛋液、蔬菜和魚蝦,味道清淡,讓食材的原味得以突出。蛋液的柔軟口感和魚肉的鮮嫩口感相結合,給人一種輕盈而濃郁的感受。

曜 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
2023-10-16 5 瀏覽
放假約咗人去銅鑼灣食晏,去咗間樓上嘅高級日本餐。餐廳氣氛好好,有吧台啱晒食omakase,亦都有卡位啱晒一group 人想坐得舒服啲。估唔到週未呢度竟然有lunch set!每個set都包括前菜、茶碗蒸同鯛魚湯。今日嘅前菜係花膠啫哩,食落有花膠嘅韌感,好有口感。茶碗蒸一啲都唔簡單,係蟹肉茶碗蒸😍 蟹肉份量十足,仲有蟹膏令到啲蒸蛋鮮味十足。蒸蛋都好滑溜,十分好味。奶白色的鯛魚湯係用新鮮鯛魚餚製,除了鹽外並無加其他調味料。味道鮮甜可口。主菜係A4和牛丼($188),用日式便當盒裝住好精緻。和牛嫩滑,配上汁煮洋葱餸飯一流。另一份主菜係壽司定食($328),足足有十件壽司!有中拖羅、鯛魚、深海池魚、伊佐木、鱈魚、赤蝦、帶子、特別嘅海膽撈上松葉蟹蟹、燒左口魚等等。全部都好新鮮,魚生厚身大件。而最令我難忘係中拖羅同炙燒左口魚,前者嘅肉質好細嫩,仲有啲入口即溶感;後者經過炙燒後令左口魚嘅魚油更散發岀嚟👍
放假約咗人去銅鑼灣食晏,去咗間樓上嘅高級日本餐。
今日嘅前菜係花膠啫哩,食落有花膠嘅韌感,好有口感。
You is a Japanese kappo restaurant with modern and Chinese influence. Quite a cozy space and I did find some surprises in the meal. 花膠雞湯凍 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗠𝗮𝘄 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵 𝗝𝗲𝗹𝗹𝘆A very interesting bite to start the meal and showed you their style. 大閘蟹茶碗蒸 𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗵𝗮𝘄𝗮𝗻𝗺𝘂𝘀𝗵𝗶 So surprised to have hairy crab dish here and it’s a genius try to incorporate flavourful hairy crab into the egg. It’s also smart to use another autumn produce - chestnut to add some sweetness to balance the crab. 赤蝦麵豉湯 𝗔𝗸𝗮 𝗘𝗯𝗶 𝗠𝗶𝘀𝗼

大閘蟹茶碗蒸 𝗛𝗮𝗶𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗵𝗮𝘄𝗮𝗻𝗺𝘂𝘀𝗵𝗶

赤蝦麵豉湯 𝗔𝗸𝗮 𝗘𝗯𝗶 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗽

I doubted is it miso soup or red prawn bisque since it’s really thick and strong. Quite a heart bowl of soup.

刺身六點 𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶

The price of this set is definitely not cheap but the quality did justify the price. Each piece was fatty and thick that gave me great satisfaction.
- 中拖羅 𝗢𝘁𝗼𝗿𝗼
- 深海池魚 𝗦𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗔𝗷𝗶
- 鯖魚 𝗦𝗮𝗯𝗮
- 赤蝦 𝗔𝗸𝗮 𝗘𝗯𝗶
- 金目鯛 𝗞𝗶𝗻𝗺𝗲𝗱𝗮𝗶
- 依助木 𝗜𝘀𝗮𝗸𝗶

𝗔𝟰和牛丼 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻

A fair and good bowl of rice. Nothing really special but definitely a high quality beef don.

蛋炒飯 𝗧𝗮𝗺𝗮𝗴𝗼 𝗖𝗵𝗮𝗵𝗮𝗻

The rice came with the sashimi and it’s indeed very good - dried and grainy. Wish some scallion onion now!
  • 刺身定食
中午嚟到呢間樓上餐廳 位置唔算好多 有吧枱或卡位 座位舒服寬敞 午市定食由$188起 全部都會跟前菜、鯛魚湯同茶碗蒸🤍壽司定食( 10件) $328✨花膠果凍 清新醋酸味 好開胃 滿滿骨膠原🥰✨蟹肉茶碗蒸 啖啖蟹肉同蟹黃 有栗子🌰粒係底部 微甜中和蟹肉既鹹香✨鯛魚湯自家熬製魚湯只落鹽調味 原汁鮮味🥰當日10款壽司包括:✨中拖 厚切肥美✨真調 ✨深海大池魚✨衣助木 彈牙 柚子味突出✨真鱈 鱈魚 炙燒過 好香 入口溶化✨赤木 炙燒左 香口不油膩✨松葉蟹撈海膽 半件都係蟹肉 富彈性 海膽味慢慢滲出✨帆立貝 鮮甜 加左啲青檸汁 好清新海蝦 大隻牡丹蝦鮮甜肉厚✨比目魚 師傅即席炙燒 入口即溶🍽️曜 #銅鑼灣sis📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓🚆 銅鑼灣站B出口,步行約3分鐘

壽司定食( 10件) $328

🍽️曜 #銅鑼灣sis
📍 銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
🚆 銅鑼灣站B出口,步行約3分鐘
2023-10-13 11 瀏覽
周圍啲同事好推介呢間好高級的日本料理店今日同朋友行街,所以就去試試餐廳裏面座位舒服及帶有音樂,整個人好relax。坐的位置還可以看到廚師準備食物待應服務態度超好,每一道菜都會同你講解裏面的食材,還會定時幫你添茶午餐set 是包含果凍,湯,茶碗蒸及主菜。花膠雞湯果凍配柚子汁爽口加上酸酸甜甜的柚子汁食完好開胃蟹黃茶碗蒸🦀️蛋好滑及吸收了蟹肉的精華好鮮甜呀赤蝦頭湯🥣蝦味非常之濃郁,鹹度適中,一定要花好多時間先整到呢碗咁好飲既湯A4和牛丼$188一打開便當盒,已經聞到好香牛肉好大片,唔太油,好滑及咬落去好juicy。和牛配洋蔥及黃金炒飯,口感超😋😋每粒炒飯已經吸收了牛肉同醬汁的味道刺身定食$468配牛油炒飯賣相及擺碟都好靚。看得出廚師刀功好勁🔪,每片刺身厚度大少都好一致赤蝦刺身鮮甜爽口,拖羅肥美爽口完全無筋牛油炒飯好香同事果然冇介紹錯食完超級飽同好滿足
周圍啲同事好推介呢間好高級的日本料理店
今日同朋友行街,所以就去試試

餐廳裏面座位舒服及帶有音樂,整個人好relax。
坐的位置還可以看到廚師準備食物

午餐set 是包含果凍,湯,茶碗蒸及主菜。

花膠雞湯果凍配柚子汁
爽口加上酸酸甜甜的柚子汁
食完好開胃

蟹黃茶碗蒸🦀️
蛋好滑及吸收了蟹肉的精華好鮮甜呀

赤蝦頭湯🥣

A4和牛丼$188
一打開便當盒,已經聞到好香

牛肉好大片,唔太油,好滑及咬落去好juicy。
和牛配洋蔥及黃金炒飯,口感超
😋😋
每粒炒飯已經吸收了牛肉同醬汁的味道

刺身定食$468配牛油炒飯

赤蝦刺身鮮甜爽口,拖羅肥美爽口完全無筋

牛油炒飯好香

同事果然冇介紹錯

食完超級飽同好滿足

2023-10-10 11 瀏覽
初嘗Omakase🤍今次去到銅鑼灣呢一間日本料理店嘗試一下Omakase我哋挑選左15品嘅套餐🤍首先,嚟到嘅係花膠果凍,非常開胃,酸酸甜甜😋😍擺盤造型非常特別❤️食完開胃菜之後,就嚟咗刺身~總共有四款,全部都新鮮肥美,最鍾意係魚生片夾住海膽😍呢個配搭簡直係無窮嘅享受啊!!超級好食之後就到返熱食,先食咗燒和牛,完全係入口即溶😆🤍仲要充滿肉汁,非常好食😋再嚟就係日本大根加蟹肉,成都菜非常清甜,我自己就好喜歡蟹膏蟹肉茶碗蒸🥹蒸蛋非常滑,入面仲有少少配菜,加上蟹膏鹹香嘅味道,令到菜式非常配合☺️之後又到返壽司,總共有六款,全部都係根據時令嘅,所以每次上去可能都有唔同款式😆最後就有碗湯同埋甜品作結,一開頭以為廚師發板呢啲套餐唔會食得飽肚,但係今次嘅體驗菜式豐富之餘,亦都非常好食😙特別一提係,呢一間餐廳仲歡迎客人主動同佢哋講想食嘅內容同埋金額預算,再會幫客人調整返個菜單,非常有心思!
初嘗Omakase🤍

超級好食

2023-10-10 5 瀏覽
今日Duck哥🦆放假行下銅鑼灣,順便約個朋友食午餐,佢係呢區返工又鐘意食好嘢😂,佢二話不說就帶我去一間環境舒適嘅日式料理店“曜”🥰,我當然無異議啦😆。店舖裝修以日本武士為主題,無論牆身及吧台都放有與武士相關嘅飾品及擺設🥰,既精美又特別。坐係吧台見到師父👨‍🍳處理食物,當然有一番風味,但今次我地選擇卡位坐🛋,除了有一定私隱度外,座位又闊又深,加配咕臣,坐得特別舒服,感覺好chill😍。午市餐牌📔除咗有Omakase外,仲有定食套餐,今次我地叫咗2️⃣個午市定食。前菜花膠果凍,口感冰涼🧊帶陣陣花膠香味,配埋和風酸汁更加開胃😋,作為前菜非常適合😍。A4和牛丼 $188A4和牛🐃份量十足,一片片嘅鋪滿整個飯面,口感柔軟嫩滑,牛味香濃又帶油香😋。飯底是黃金牛油炒飯🍚,飯粒炒至粒粒分明🥰,口感軟熟,飯味香甜蛋味濃郁,配埋香甜的洋蔥絲🧅一齊食,更加好味😍。刺身定食6點 (配黃金和牛炒飯) $468黑睦 - 肉質鮮甜無比,火炙🔥過之後逼出魚油,令口感更加香滑😋。深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。劍魚腩 - 肉質細膩,口感嫩滑厚實,鮮甜美味😍。拖羅 - 1️⃣件大拖羅及1️⃣件中拖羅,兩者油香四溢而

前菜

A4和牛丼 $188

刺身定食6點 (配黃金和牛炒飯) $468
深海池魚 - 口感清爽,油脂豐厚,魚味甘甜😋。
劍魚腩 - 肉質細膩,口感嫩滑厚實,鮮甜美味😍。
拖羅 - 1️⃣件大拖羅及1️⃣件中拖羅,兩者油香四溢而又鮮甜無比, 完全不膩🤤。
銀鱈魚 - 肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜😋。
帆立貝+海膽 - 帆立貝味道咁甜,海膽口感綿滑🥰。

茶碗蒸
🍵入面放有松葉蟹肉🦀及枝豆,蛋花口感非常滑漏,味道鮮甜蛋味香濃;杯底放有有機栗子🌰,栗子質感軟綿香甜,整體口感豐富,係一個高水準嘅茶碗蒸😋。

鯛魚湯
魚湯🍲用長時間淆製至奶白色⚪️,味道鮮香鯛魚味香濃,飲完好滿足😋。

總括而言,睇得出所有食物都用心烹調,誠意十足,而且食材新鮮,服務殷勤,卡位坐得夠舒服私而且隱度又高,喺可以令自己放鬆一下嘅午餐好地方。Duck哥咁鍾意食OMAKASE,下次一定要嚟試下佢地嘅晚餐。
2023-09-26
  • 茶碗蒸
2023-10-10 5 瀏覽
《曜》銅鑼灣日本菜🇯🇵🥢▶️蟹黃磯煮飽魚伴日本花山烏冬$268▶️刺身定食(6點)配黄金和牛炒飯$468我試咗佢哋嘅蟹黃磯煮飽魚伴日本花山烏冬$268。烏冬係白布烏冬,口感彈牙,同埋磯煮飽魚彈牙鮮甜。而且蟹黃較多,用嚟撈烏冬充滿蟹粉味道。而刺身定食就係一個配黄金和牛炒飯嘅套餐,價錢係$468。刺身有拖羅、吞拿魚、帶子、金目鯛、油甘魚等等,每一樣都新鮮又美味。而且佢哋嘅刺身厚身,口感滿足。配上黄金炒飯,更加豐富味道。套餐附送前菜、茶碗蒸同鯛魚湯。前菜係花膠雞湯果凍,有柚子酸汁,味道酸酸地,令人開胃。茶碗蒸蛋軟滑,鯛魚湯濃郁鮮甜。

《曜》銅鑼灣日本菜🇯🇵🥢

▶️蟹黃磯煮飽魚伴日本花山烏冬$268
▶️刺身定食(6點)配黄金和牛炒飯$468

套餐附送前菜、茶碗蒸同鯛魚湯。

2023-10-10 3 瀏覽
今日又同同事出銅鑼灣做嘢 見呢間日本餐廳好評如潮無理由經過都唔去try try嘅店員用心講解餐牌 Set Lunch除咗主食 仲包前菜 鯛魚湯同埋茶碗蒸呢度環境優雅 同埋一啲都唔嘈 同出面嘅鬧市呈強烈對比環境舒適乾淨而且好有氣氛想同朋友靜靜地食下飯傾下計呢間真係十分之推介🤓 坐位闊落 食物高質 成餐飯感覺都好舒服好relax😌而且啲細節位都好足 例如筷子座都係日本武士劍同頭盔 🔹️花膠雞湯果凍配和風柚子酸汁又湯又凍 咁複雜?🤔 原來係將花膠打成果凍入口嫩滑 最緊要係可以補充吓骨膠骨 養顏👶都好重花膠味 柚子汁令人特別開胃果凍賣相晶瑩剔透 🌟 🔹️鯛魚湯利用多條金鯛魚頭同黃腳立熬煮至少2小時而成所以飲落去啖啖都好濃嘅魚味 但一啲都唔腥一打開碗蓋見到奶白色 魚味撲上黎 👃 🔹️松葉蟹栗子茶碗蒸蛋好滑滑滑溜 (實在太滑所以真係要講三次🤣) 上面鋪咗松葉蟹肉 栗子就喺碗底成碗茶碗蒸都有蟹油覆蓋 栗子幾甜 🤤  🔹️壽司定食(10件)壽司係由廚師發辦 視乎當日邊啲材料新鮮而今日就有帆立貝 刺身級銀鱈魚 海膽赤蝦 鯛魚 鰈魚所有壽司都係師傅即場手握 再放材料上去擺盤 好有心機 ❤ ✅每次食物上枱店員都會好
今日又同同事出銅鑼灣做嘢 見呢間日本餐廳好評如潮

利用多條金鯛魚頭同黃腳立熬煮至少2小時而成
所以飲落去啖啖都好濃嘅魚味 但一啲都唔腥
一打開碗蓋見到奶白色 魚味撲上黎 👃

🔹️松葉蟹栗子茶碗蒸
蛋好滑滑滑溜 (實在太滑所以真係要講三次🤣)
上面鋪咗松葉蟹肉 栗子就喺碗底
成碗茶碗蒸都有蟹油覆蓋 栗子幾甜 🤤

🔹️壽司定食(10件)
壽司係由廚師發辦 視乎當日邊啲材料新鮮
而今日就有帆立貝 刺身級銀鱈魚 海膽赤蝦 鯛魚 鰈魚
所有壽司都係師傅即場手握 再放材料上去擺盤 好有心機 ❤

✅每次食物上枱店員都會好詳細介紹 專業認真👍🏻

2023-10-09 7 瀏覽
近期同老公去咗銅鑼灣一間新開日式餐廳食咗一個高質素午市御膳餐廳地方闊落,有吧枱位或者寬闊卡位另外仲有一間私人房,可提供埋卡拉OK我哋食咗兩個高質素午市御膳包埋前菜、茶碗蒸,鯛魚湯💕前菜係花膠果凍加少少酸汁幾開胃,有咬口!💕茶碗蒸有松葉蟹肉蒸蛋,配埋有機栗子蓉增加口感💕鯛魚湯甜,香濃鯛魚味✨刺身定食(6點)配黃金和牛炒飯$468日本直送新鮮各款刺身,有拖羅、鱈魚、赤蝦、北海道帶子、北海道海膽等,有幾款刺身炙燒左加埋日本蔥同姜,提升魚嘅鮮甜更加香✨A4和牛丼 $188A4和牛丼飯,用和牛油炒飯,每粒飯黃金色,香濃和牛味,肉質細嫩,口感鬆軟🤤
近期同老公去咗銅鑼灣一間新開日式餐廳
食咗一個高質素午市御膳
餐廳地方闊落,有吧枱位或者寬闊卡位

另外仲有一間私人房,可提供埋卡拉OK

我哋食咗兩個高質素午市御膳
包埋前菜、茶碗蒸,鯛魚湯

💕前菜係花膠果凍加少少酸汁幾開胃,有咬口!

💕茶碗蒸有松葉蟹肉蒸蛋,配埋有機栗子蓉增加口感

💕鯛魚湯甜,香濃鯛魚味

刺身定食(6點)配黃金和牛炒飯$468

✨A4和牛丼 $188
午餐
2023-10-09 6 瀏覽
上星期朋友生日,中午就去食餐好嘅!揀咗呢一間高質素嘅日式餐廳,我哋每人叫咗一個午餐,除咗煮食之外,仲有前菜,蒸蛋同埋湯,果然冇令人失望真係好好食!雖然價錢比較高少少,但係食物質素真係對得住個價錢㗎,最啱同朋友慶祝嘅時候食啦!坐得好舒服,仲可以慢慢享受☺️🐮A4和牛丼 $188和牛好香肉味又好淋,用壽喜燒醬汁煮既牛肉超好食!每塊都好大片!配飯勁好食🤤🍣壽司定食 (10件) $328十款壽司最鐘意食拖羅同帆立貝,好新鮮好鮮甜,壽司飯醋既比例岩岩好,好似飛左轉日本咁呀!🐥花膠雞湯果凍用花膠雞湯整既果凍,好特別呀🦀蟹皇茶碗蒸超滑既茶碗蒸,表面仲有香濃嘅蟹肉好好食,直頭想食多一個呀🐟鯛魚湯冇落任何味精,全部都係用鯛魚烹調嘅湯,全部都係魚嘅精華,完全感受到餐廳所用嘅心機☺️

🐮A4和牛丼 $188

🍣壽司定食 (10件) $328

🐥花膠雞湯果凍
用花膠雞湯整既果凍,好特別呀

🦀蟹皇茶碗蒸
超滑既茶碗蒸,表面仲有香濃嘅蟹肉好好食,直頭想食多一個呀

🐟鯛魚湯
《A4和牛丼》牛肉汁用左蘋果🍎、梨🍐、奇異果🥝、菠蘿🍍牛肉份量多 果味香濃 肉味中帶甜🥓肉質又軟腍夾埋帶焦香既洋蔥🧅.《刺身定食(6點)》刺身非常新鮮嫩口🐟有大拖羅、中拖羅 肥美甘香 油脂滿溢深海池魚帶有豐厚油脂感 魚肉味道甘甜帆立貝大隻鮮嫩清爽既平目魚包住金黃甜美既海膽原色飛魚子係天然既淡黃色 鹹味中帶住一絲甜味 口感爽脆仲有喜知次同赤蝦 咁豐富嘅刺身 配上粒粒分明蛋味香濃既黃金炒飯呢個午餐確實令人興奮.午餐定食仲附送前菜、茶碗蒸、鯛魚湯.《柚子雞湯果凍 酸汁》感覺好得意 食緊啫喱咁又有雞湯味 又酸酸甜甜.《茶碗蒸》蒸蛋好嫩滑 滑lurlur 瀡入喉嚨面頭個芡係用左松葉蟹整 增強鮮味.《鯛魚湯》用黃腳鱲、蜜金鯛熬湯一d魚腥味都無 清潤甘香

《A4和牛丼》
牛肉汁用左蘋果🍎、梨🍐、奇異果🥝、菠蘿🍍
牛肉份量多 果味香濃 肉味中帶甜🥓肉質又軟腍
夾埋帶焦香既洋蔥🧅

刺身定食(6點)》
刺身非常新鮮嫩口🐟
有大拖羅、中拖羅 肥美甘香 油脂滿溢
深海池魚帶有豐厚油脂感 魚肉味道甘甜
帆立貝大隻鮮嫩
清爽既平目魚包住金黃甜美既海膽
原色飛魚子係天然既淡黃色
鹹味中帶住一絲甜味 口感爽脆
仲有喜知次同赤蝦
咁豐富嘅刺身 配上粒粒分明蛋味香濃既黃金炒飯
呢個午餐確實令人興奮

午餐定食仲附送前菜、茶碗蒸、鯛魚湯

《柚子雞湯果凍 酸汁》
感覺好得意 食緊啫喱咁
又有雞湯味 又酸酸甜甜

《茶碗蒸》
蒸蛋好嫩滑 滑lurlur 瀡入喉嚨
面頭個芡係用左松葉蟹整 增強鮮味
《鯛魚湯》
用黃腳鱲、蜜金鯛熬湯
一d魚腥味都無 清潤甘香
-今日咁岩我同朋友都系銅鑼灣做野搵到呢間日本料理 😆原來主打割烹料理 omakase 👍🏻裝修好有日系高級感 坐得舒適鬆動 唔會迫迫夾夾我地就過來食午市定食 有7款選擇 由$188-$568不等每款都付沙律、茶碗蒸、鯛魚湯 配黃金和牛炒飯😋.💜A4和牛丼 $188 💜刺身定食 (6點) $468 ❇️前菜 - 花膠果凍和風酸汁 好精緻 花膠既精華鎖係細細既果凍一啖都食到滿口鮮味 亦同時咬到粒粒小花膠 💜刺身定食 $468 (大拖羅 中拖羅 深海池魚 劍魚 銀雪魚 黑瀧 帆立貝海膽)刺身好高質 最中意一定係大拖 其次就係帆立貝魚肉肉質嫩滑入口即溶 被魚油香口爆🤭 帆立貝鮮甜爽口 配埋海膽一口塞 😍幸福滿滿💜A4和牛丼 $188 用上金色便當盒上 有儀式感又打卡able打開個盒果下 熱辣辣既煙 香到爆既牛味 😎太正和牛份量有好多又嫩滑 加埋炒到焦糖化既洋蔥 配上黃金和牛炒飯將和風醬汁撈埋炒飯一齊食 絕配‼️介澱粉質(?)咩來咖😂❇️松葉蟹蟹肉茶碗蒸 配枝豆 栗子蓉❇️鯛魚湯
今日咁岩我同朋友都系銅鑼灣做野
搵到呢間日本料理 😆原來主打割烹料理 omakase
👍🏻裝修好有日系高級感 坐得舒適鬆動 唔會迫迫夾夾
我地就過來食午市定食 有7款選擇 由$188-$568不等
每款都付沙律、茶碗蒸、鯛魚湯 配黃金和牛炒飯😋
💜A4和牛丼 $188

將和風醬汁撈埋炒飯一齊食 絕配‼️介澱粉質(?)咩來咖😂

❇️松葉蟹蟹肉茶碗蒸 配枝豆 栗子蓉

❇️鯛魚湯
2023-10-05 7 瀏覽
同妹妹去銅鑼灣行街食lunch,選擇了高級日本料理💞曜。坐卡位十分舒服👍點了午市御膳menu的A4和牛丼及刺身定食。前菜:花膠雞湯果凍配酸汁,開胃。刺身6點包括伊佐木、大拖羅、鱈魚、鯖魚、帶子及牡丹蝦,主要來自北海道同九州,非常新鮮, 尤其鯖魚油份高,好肥美😍💕配一碗黃金和牛炒飯,滿足。A4和牛丼充滿牛香,油脂豐富。鱲魚湯同赤蝦湯各一。🐟前者由黃腳鱲加蜜柑鯛一齊煮兩小時,呈奶白色。🦐後者用赤蝦頭熬製,非常濃郁。茶碗蒸有松葉蟹及栗子蓉,有特色。 店員仲話呢度有為客人度身訂做menu服務,也有獨立房間可以唱k,下次特別日子再來食。👍
同妹妹去銅鑼灣行街食lunch,選擇了高級日本料理💞曜。

坐卡位十分舒服👍

點了午市御膳menu的A4和牛丼及刺身定食。

前菜:花膠雞湯果凍配酸汁,開胃。

配一碗黃金和牛炒飯,滿足。

A4和牛丼充滿牛香,油脂豐富。

鱲魚湯同赤蝦湯各一。

🐟前者由黃腳鱲加蜜柑鯛一齊煮兩小時,呈奶白色。

🦐後者用赤蝦頭熬製,非常濃郁。

茶碗蒸有松葉蟹及栗子蓉,有特色。

2023-09-28