2023-10-05 4 瀏覽
銅鑼灣日本菜🥳劍魚腩作為前菜 肉質鮮嫩 入口鬆化 好開胃🤤A4和牛丼 ($188)絕對係肉食愛好者嘅天堂 和牛肉質鮮嫩多汁 入口即溶 配上煮熟嘅米飯 口感綿密 洋蔥爆香 每一口都是享受😋刺身定食 ($328)包括中拖羅、真鯛、深海池魚、鰈魚、赤蝦、帆立貝、蝶魚魚邊、鯖魚等食材新鮮豐富 每一件都散發着海洋嘅鮮味 食材嘅新鮮配上獨特嘅調味 令人垂涎欲滴🤩 鯛魚湯清爽而滋味十足👍🏻茶碗蒸 蒸至剛熟 滑嫩可口 每一口都帶有淡淡的蛋香 配上鮮嫩蟹肉同埋蟹黃 好出色😍📍曜 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
銅鑼灣日本菜🥳

劍魚腩作為前菜 肉質鮮嫩 入口鬆化 好開胃🤤

📍曜 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓
餐廳:曜 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓銅鑼灣呢間曜 @youkappouhk 開咗大半年,佢哋主打日式料理🍣,有割烹料理(Omakase)、會席料理、單點美食,而最大特色喺可以由客人發辦🥢,只要提前一至兩日訂位,要求食啲咩菜/想食啲咩、幾多budget、大概咩人數,師傅就會盡量滿足你嘅要求,其他日式餐廳就未必有呢樣特色喇😎晚市見到佢哋有2個Omakase Set同1個會席料理,竈($880)主打15品以魚類為主嘅Omakase料理🐟;曜($1280)主打熟食為主嘅會席料理🍤;炎($1380)主打18品以貝類海鮮為主嘅Omakase料理🦪。而我今次就揀咗第一款嘅「竈」套餐,有先付、刺身四點、熱食三品、壽司五點、止椀同水物,叫套餐仲可以以半價追加晚市單品食物,唔夠飽又想試多啲美食嘅人變相會食得抵好多😍✝️先付分別有武士帽造型盒裝住嘅花膠果凍配和風酸汁同梅汁蕃茄🍅,前者爽彈有滿滿膠質;後者有清新梅香,一啲都唔酸,同蕃茄嘅甜香好夾,非常開胃🤩✝️刺身4款每樣2件嘅刺身分別有炙燒過嘅鯖魚、拖羅、鰈魚海膽卷同北海道鮮帶子。炙燒過可以迫出鯖魚嘅魚油,加上炙燒香無懈可擊👊;細嫩嘅鰈魚配
餐廳:曜 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓

✝️先付

✝️刺身
細嫩嘅鰈魚配上滑溜嘅鮮甜海膽,入口鮮味double up⬆️;帶子肥美飽滿,爽口清甜

✝️汁燒兵庫縣姬路和牛
A5級數嘅姬路和牛喺放牧飼養🐂,因為運動量較多,食落除咗有入口即溶嘅油脂感之餘,肉味仲會較一般嘅和牛香濃🤤

✝️自家製蝦丸大根煮
清甜嘅大根(蘿蔔) 煮得非常腍,再用咗煮大根嘅湯加松葉蟹肉打成芡汁,面頭加上毛豆,仲有自家手打超彈牙同有陣陣鮮蝦味嘅蝦丸🦐

✝️大閘蟹蟹黃蒸蛋
濃郁豐腴嘅大閘蟹蟹黃,加上毛蟹同阿拉斯加蟹嘅肉汁溝淡蟹黃嘅濃味🦀,同時提升返蟹鮮香味層次,一梳梳蟹肉絲加上嫩滑蒸蛋同栗子🌰,每啖都食到蟹嘅滋味😋

✝️壽司
原本得5款壽司,但師傅特別送多咗1件🥰:加咗蔥薑蓉提鮮嘅魴鮄魚、
味道甜美而肉質爽口嘅大池魚、魚油特別豐富甘香嘅山葵漬比目魚、刺身級肥美滑嫩嘅銀鱈魚、鮮香Cremay嘅北海道海膽、加咗少少海膽肉喺中間嘅松葉蟹肉,基本上所有壽司都調味過,就咁食已經品嚐到食材本身嘅鮮味

最後嘅止椀喺奶白Creamy充滿魚鮮香嘅鯛魚湯,而水物喺4選1味道雪糕🍨,
我就揀咗紅豆味🫘,為呢餐圓滿作結😙
2023-09-27
15 分鐘 (堂食)
2023-10-04 8 瀏覽
最近同姊妹相約食lunch,去咗呢間餐廳,裝潢是日本武士做主題,供應多款午市御膳,每份套餐都配有前菜(花膠雞湯凍)、鯛魚湯和茶碗蒸😄前菜茶碗蒸好香滑,上面有蟹肉同甜甜的栗子,鯛魚湯係白色好濃既湯,鮮甜美味花膠雞湯凍幾開胃我們點壽司定食$328🍣十款不同口味的壽司,每一件都好新鮮當中有鰈魚、吞拿魚、帆立具,都很肉厚美味,魚生的鮮味保留得好好,腦天同銀鱈魚,超級軟嫩,鮮甜有層次感。除了造型漂亮,每一件壽司的食材也非常新鮮,整體口味都很淡細。A4和牛丼$188🍱用上高級A4和牛肉的丼飯,牛肉一口下去肉質細嫩,脂肪比例平均,配上特製燒汁,香氣撲鼻,粒粒分明嘅日本米,份量十足這家餐廳壽司的食材新鮮和口味都不錯,下次我會再來嘗試其他不同款式!

前菜
茶碗蒸好香滑,上面有蟹肉同甜甜的栗子,
鯛魚湯係白色好濃既湯,鮮甜美味
花膠雞湯凍幾開胃

我們點壽司定食$328🍣
十款不同口味的壽司,每一件都好新鮮

A4和牛丼$188🍱

今日黎左呢間樓上日式料理私房菜食午餐。餐廳私隱度好高,整理環境係暗色系,餐廳正中有個日本武士裝飾,好有氣派。中間有張長枱,可以睇住壽司師傅即時處理食物,觀察到好多細節位,原來好多食材都係即時新鮮處理,好有誠意。壽司師傅好細心,問我趕吾趕時間,壽司想一盤上定逐件上。壽司師傅每件壽司都會講解魚生的總類來源,味道口感,不同配菜的用意,真係超級專業同親切🤩另外師傅手握壽司飯的技巧高超,力度拿捏得好好,飯粒完全吾會散。🍱壽司定食10件$328🌟前菜係花膠果凍,配左小小酸汁,睇到花膠一絲絲,入口即溶,好清新😆🥢九州真鯛🥢九州比目魚背🥢炙燒金黃鯛 -面頭有小小岩鹽,係即時用岩鹽石磨上去🥢劍魚 -位置係背脊同腩中間,油脂感剛剛好🥢北海道鱈魚 -好好食😍油脂感偏重!魚味比較淡身🥢赤身 -係天然tuna,,小小帶酸🥢大toro -超級好食😍入口即溶,入面加左小小大葱,可以中和魚油的油膩,多左清新感!🥢帶子🥢目比魚邊 -油脂重😍面頭有washibi 漬物減輕油膩🥢海膽 -無紫菜包住,真材實料食到海膽的鮮味🌟松葉蟹茶碗蒸好香好鮮味,蛋好嫩滑🌟鯛魚

🍱壽司定食10件$328

🥢九州真鯛
🥢九州比目魚背
🥢炙燒金黃鯛
-面頭有小小岩鹽,係即時用岩鹽石磨上去
🥢劍魚
-位置係背脊同腩中間,油脂感剛剛好
🥢北海道鱈魚
-好好食😍油脂感偏重!魚味比較淡身
🥢赤身
-係天然tuna,,小小帶酸
🥢大toro
🥢帶子
🥢目比魚邊
-油脂重😍面頭有washibi 漬物減輕油膩
🥢海膽
-無紫菜包住,真材實料食到海膽的鮮味

🌟松葉蟹茶碗蒸
好香好鮮味,蛋好嫩滑

🌟鯛魚湯
真材實料用大量鯛魚煲成,奶白色的湯完全無加調味,超級鮮味仲有小小膠質😋

總括嚟講,呢間餐廳食材用料高級,職員同壽司師傅都好親切,每樣食物都會有講解,真係性價比超高的午巿套餐🤩

2023-09-26
午餐
位於銅鑼灣永光中心既呢間日本菜裝潢以武士為主題,提供比較少見既割烹料理,最特別係可以按預算要求再設定菜單,完全係為客人度身訂造既用餐體驗。♙ 竈 — 十五品 $880 ﹆ 先付𖦹 花膠果凍以武士造型器皿上枱,花膠凍晶瑩剔透,配上酸梅汁蕃茄,清新冰涼。﹆ 刺身四點𖦹 中拖羅 𖦹 池魚 𖦹 蝶魚 𖦹 金目鯛拖羅入口即溶,完全無筋;池魚魚味濃郁,肉質嫩滑;蝶魚捲左海膽,伴上飛魚子同吃層次豐富,海膽非常鮮甜;金目鯛經炙燒後充滿油脂香氣,邊位香脆。﹆ 熱食三品𖦹 醬燒吞拿魚面頰肉魚面肉燒至五成熟,肉質嫩滑,入口即溶,驚艷之作。𖦹 海老丸野菜煮自家手打蝦丸入口爽彈,配上清甜無渣既日本大根,以松葉蟹絲作點綴。𖦹 蟹黃茶碗蒸加入大閘蟹黃、松葉蟹肉既茶碗蒸格外鮮甜,同時以栗子蓉作配料增加口感。﹆壽司五點𖦹 黑鯥 𖦹 赤蝦 𖦹 鯖魚 𖦹 銀鱈魚 𖦹 蝶魚五款壽司各有特色,個人最喜歡爽甜既赤蝦。﹆ 止椀𖦹 鯛魚湯湯頭呈奶白色,鮮味十足。﹆ 水物𖦹 菠蘿雪糕 𖦹 益力多雪糕 前者酸甜清爽,後者香濃幼滑。

♙ 竈 — 十五品 $880

﹆ 先付

𖦹 花膠果凍

刺身四點

𖦹 中拖羅 𖦹 池魚 𖦹 蝶魚 𖦹 金目鯛

拖羅入口即溶,完全無筋;池魚魚味濃郁,

﹆ 熱食三品

𖦹 醬燒吞拿魚面頰肉

魚面肉燒至五成熟,肉質嫩滑,入口即溶,驚艷之作。

𖦹 海老丸野菜煮

𖦹 蟹黃茶碗蒸

壽司五點

𖦹 黑鯥 𖦹 赤蝦 𖦹 鯖魚 𖦹 銀鱈魚 𖦹 蝶魚

五款壽司各有特色,個人最喜歡爽甜既赤蝦。

﹆ 止椀

𖦹 鯛魚湯

湯頭呈奶白色,鮮味十足。

﹆ 水物

𖦹 菠蘿雪糕 𖦹 益力多雪糕

前者酸甜清爽,後者香濃幼滑。
2023-09-25
  • 花膠果凍
  • 刺身定食
  • 蟹黃茶碗蒸
銅鑼灣精緻割烹料理🫶🏻-今次揀咗個最抵食嘅餐試下~-🍱竈 15品 ($880)🥗前菜梅汁番茄味道酸甜開胃,口感幾特別😙而右邊嘅係由武士碗裝住嘅花膠果凍,口感香滑,味道有層次,調味亦都唔會太濃,一樣都好開胃🫶🏻🐟刺身四點今次時令刺身有劍魚、平目魚包海膽配飛魚子、中拖羅同金目鯛🐟首先劍魚配上磨碎嘅柚子皮,感覺好清爽,味道亦都好香,口感比起其他幾款刺身會爽啲🫡跟住就到平目魚包海膽,平目魚魚味濃,但同海膽嘅味道唔會互搶,味道好夾🥹海膽好鮮甜,入口即化,配上爽脆嘅飛魚子,口感豐富,係小編最鍾意嘅一款😙中拖羅肥瘦適中,油脂分布平均,紋路好靚而且冇筋,口感亦都好順滑🥸最後係金目鯛,經過炙燒之後增添咗香氣,味道更加有層次🤩幾款嘅刺身都係配即磨嘅wasabi同豉油食,佢哋嘅wasabi夠新鮮,夠細滑而且唔會好辣,好提鮮~🥩燒和牛超級多汁,而且口感軟嫩😘牛味夠重,油香四溢,但係食落又唔會好膩,配上佢哋特製嘅醬汁,真係幾惹味又香口🥰不過個人覺得醬汁可以淡多少少,咁樣牛味就會更加出啦~🍲煮物呢道菜有大根、佢哋自家製嘅海老丸、松葉蟹肉同枝豆,海老丸好彈牙,而且蝦味好濃,配上清甜嘅大根同松葉蟹肉,味道好鮮甜而且食
銅鑼灣精緻割烹料理🫶🏻
今次揀咗個最抵食嘅餐試下~
🍱竈 15品 ($880)
🥗前菜
梅汁番茄味道酸甜開胃,口感幾特別😙

🐟刺身四點
今次時令刺身有劍魚、平目魚包海膽配飛魚子、中拖羅同金目鯛🐟
最後係金目鯛,經過炙燒之後增添咗香氣,味道更加有層次🤩

🥩燒和牛
超級多汁,而且口感軟嫩😘
不過個人覺得醬汁可以淡多少少,咁樣牛味就會更加出啦~

🍲煮物
呢道菜有大根、佢哋自家製嘅海老丸、松葉蟹肉同枝豆,海老丸好彈牙,而且蝦味好濃,配上清甜嘅大根同松葉蟹肉,味道好鮮甜而且食材配合得好好👍🏼

🦀蟹黃茶碗蒸
依家係大閘蟹嘅季節,所以有得食蟹黃😍
茶碗蒸表面滿滿嘅金黃色蟹黃,配上松葉蟹肉同滑嫩嘅蒸蛋,無論係口感定係味道都好豐富好鮮,另外加入咗栗子增添香氣,口感綿密嘅栗子比銀杏更加夾😚

🍣壽司五點
首先有赤身配上拖羅蓉同芽蔥,蔥嘅香味令到赤身嘅味道更鮮更香,拖羅蓉嘅口感亦都好軟滑😋
赤海蝦嘅表面就加咗七彩芝麻,味道更加香,而蝦嘅口感亦都夠爽同彈牙🥳
北海道帆立貝壽司係用原隻帆立貝,大大隻又軟滑鮮甜🥸
之後有刺身級嘅銀鱈魚,小編都未食過刺身級嘅銀鱈魚,味道比想像中特別👀
最後係炙燒過嘅鰈魚鰭邊,入口即化,充滿油香,好想再食多嚿🤩

🐟金目鯛魚湯
湯底係好靚嘅奶白色,味道夠濃厚,而且好香嘅魚味,如果可以再配多塊吸滿魚湯嘅大根就啱啱好🤩

🍨甜品
可以喺三款口味嘅雪糕裏面揀一款口味,我哋揀咗菠蘿同埋紅豆味雪糕,兩款雪糕嘅口感軟滑,而且味道濃郁🫡

除咗最抵食嘅呢個餐之外,佢哋仲有另外兩款套餐,聽店員講”矅”會多啲熟食,”炎”就同我哋今次食嘅呢個餐差唔多,不過會再多幾款唔同嘅菜式,同埋一定會有蠔同埋海膽😍
餐廳嘅裝修同環境都幾精緻,而且以晚餐嘅廚師發辦嚟講,呢個餐嘅性價比幾高,想食抵食嘅廚師發辦嘅話,呢間都係唔錯嘅選擇🫶🏻

味道 8/10
服務 8/10
環境 8/10
回頭率8/10
總評 8/10😋🤍
人均消費 $968💰
📍 曜
銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓

#米食廚師發板 #米食日本菜 #米食銅鑼灣 #米飲酒 #米飲嘢 #日本菜#銅鑼灣 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
又到星期五,相約好姊妹到這間位於銅鑼灣,專營日式割烹料理和私房菜的「曜」吃一頓高級精緻的午膳。隱藏於登龍街的這間樓上日本餐廳環境舒適,店內裝潢、擺設及餐具都以日本武士為設計,相當有格調。設有寬敞的卡位及吧檯桌座位,可一邊吃一邊看師傅準備食物。上菜時師傅還會細心地逐一介紹每款食物,十分貼心。午市定食價格從$188起,所有定食都附有前菜、茶碗蒸和鯛魚湯。◈ 花膠雞湯果凍:用日本武士造型的器皿盛載,賣相精緻。將清雞湯製成果晶瑩剔透的啫喱,並添加了爽口的花膠粒。雞湯濃而清澈,鮮味突出。◈ 松葉蟹栗子茶碗蒸:碗底是栗子蓉,主層是嫩滑的蒸蛋,再在上面鋪滿松葉蟹肉,配以大根蘿蔔熬製的芡汁,整體鮮甜順滑。◈ 鯛魚湯:鯛魚湯使用黃腳鱲和蜜柑鯛魚熬製至少2小時,只加入鹽而無多餘調味料,奶白色湯頭鮮而不腥,具有豐富的魚香味和骨膠原。ꗯ̤̮A4和牛丼🍱 ($188)牛丼使用高品質的A4和牛,肉質柔軟,帶有濃的牛肉香味。醬汁用上蘋果、菠蘿和奇異果製成,與洋蔥一起炒香,散發陣陣鮮甜味。下面配有黄金和牛炒飯,炒飯用上和牛脂和蛋黃漿來炒,粒粒晶瑩飽滿呈金黃色,與和牛組成完美的組合。ꪔ̤̮刺身定食 (6點)🍣 ($468)精選

ꗯ̤̮A4和牛丼🍱 ($188)

ꪔ̤̮刺身定食 (6點)🍣 ($468)
精選6款時令刺身,師傅還會細心地逐一講解,包括大、中拖羅、平目、帆立貝、深海池魚、喜之池和飛魚籽,每款都非常肥美鮮甜,肉質清爽彈牙。同樣配有黄金和牛炒飯,炒飯雖然簡單,但要炒得好絕對考師傅的手藝。

餐廳亦提供晚市Omakase及會席料理,客人可以事先與主廚商討,根據自己的口味和喜好製定菜單。餐廳還設有私人房間,配備卡拉OK設施,客人只需光顧晚市套餐便可預訂房間。整體而言,餐廳無論食物、環境或服務都讓客人充分感受到其用心,值得再訪。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿曜
𖤣𖤥銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

2023-10-02 7 瀏覽
⭐️Lunch 食好少少系列之永光中心,銅鑼灣識飲識食冇理由唔識登龍街嘅永光中心✨呢間朋友食過Omakase,仲推介午市性價比好高!♥ A4和牛丼 $188A4和牛既紋理分布均勻,鋪滿成個飯面,配上壽喜燒汁才煮既和牛甜甜地入口牛香濃郁,而炒飯底用和牛汁同蛋汁炒過,飯粒做到粒粒分明果然同和牛好夾🥳♥ 刺身定食 $468另外揀咗刺身Set分別有拖羅、赤蝦、帆立貝、靖魚、黑鯥同真鯛,款款都極新鮮呀!每款2件同朋友share食都岩岩好,帆立貝厚切肥美又鮮甜,真鯛仲要捲住海膽超正!✨沙律今次個前菜係花膠果凍配上和風酸汁,凍食果凍Q彈質地又幾特別,酸酸地仲要好開胃✨茶碗蒸蒸蛋上鋪左松葉蟹肉同毛豆,茶碗蒸超滑!而且配上粟子粒好清新✨鯛魚湯超濃郁嘅魚湯😍睇落顏色白雪雪就知一定好足料!飲完成個人暖笠笠好滿足✨黃金和牛炒飯

♥ A4和牛丼 $188

刺身定食 $468

✨沙律

✨茶碗蒸
蒸蛋上鋪左松葉蟹肉同毛豆,茶碗蒸超滑!而且配上粟子粒好清新

✨鯛魚湯

✨黃金和牛炒飯
2023-09-29 13 瀏覽
朋友係香港未食過廚師發板 又想試下d 入門版睇下鐘唔鐘意先 就選左個人均一千左右一試 🤣15品的料理價值$880 基本上由前付、刺身四點、熱食三品、壽司五點、止椀、水物都有齊 品味時間為大概兩小時 都非常滿足😁餐廳除左有廚師發板外 亦可以由客人主導 在給予的Budget下由餐廳按客人的喜好安排食物 也很貼心先付梅汁蕃茄和雞汁啫喱果凍以武士打扮出場 酸酸甜甜 啫喱彈牙開胃刺身四點師傅建議我地由左至右食起 魚脂口感遞增👍🏻銀雪魚 肉質嫩滑深海池魚 魚脂甘香中拖羅 大拖羅 魚脂有化開口感最後由真鯛、海膽和飛魚子配搭 海膽甘甜 飛魚子彈牙熱食三品汁燒吞拿魚 選用面豬登部分 煮至5 成熟 有一種入口即化的感覺由野菜 南瓜 蘿蔔 大根 和松葉蟹、蝦組成的盛合 口感清新 蟹王茶碗蒸非常香濃 由大閂蟹蟹蓉配搭松葉蟹肉 再由栗子帶出鮮味壽司五貫黑龍 薄切清香七彩芝麻赤海蝦 賣相精美北海道帶子厚切鮮味十足喜知次 魚脂豐富魴沸 口感肉質細緻止椀鯛魚湯入口已經感受到熬煮的魚香味 味道鮮甜濃郁水物益力多雪糕菠蘿雪糕整個晚餐體驗都非常滿意 晚市價格亦相對親民 係入門版的好選擇👍🏻

15品的料理價值$880

先付

刺身四點

師傅建議我地由左至右食起 魚脂口感遞增👍🏻
銀雪魚 肉質嫩滑
深海池魚 魚脂甘香
中拖羅 大拖羅 魚脂有化開口感
最後由真鯛、海膽和飛魚子配搭 海膽甘甜 飛魚子彈牙

熱食三品

由野菜 南瓜 蘿蔔 大根 和松葉蟹、蝦組成的盛合 口感清新

蟹王茶碗蒸

益力多雪糕
菠蘿雪糕

2023-09-11
2023-09-27 1 瀏覽
同朋友嚟到食lunch,幾好食!環境十分舒適。座位間隔得夠遠,唔會擁擠,可以好好享受餐飲體驗🥢。服務員都好友善,態度親切。前菜幾特別,花膠果凍。一放入口就感受到花膠嘅鮮美滋味,仲有果凍嘅清脆口感,好有層次感!除左果凍,仲有茶碗蒸。裡面有好多蟹肉,加埋d 蛋,真係好香!主食方面,我地叫左A4 和牛丼同埋刺身定食配牛油炒飯。A4 和牛丼嘅和牛粒粒都好鮮嫩多汁,每一口都令我回味無窮😋。而刺身定食嘅新鮮刺身質素都好好,有拖羅、金目鯛、赤蝦、帆立貝、池魚同真鯛,真係好多種類,好新鮮!最特別嘅係佢配咗牛油炒飯,飯粒鬆軟,加上牛油香氣,味道更加豐富👏🏻。最後再多個鯛魚湯,好有鮮魚味,勁正!💯
同朋友嚟到食lunch,幾好食!

最後再多個鯛魚湯,好有鮮魚味,勁正!💯
2023-09-26 8 瀏覽
《曜》嘅裝修以日本武士為主題,環境舒適,店内更設有吧枱、卡位選擇午市每個套餐都會包前菜、茶碗蒸同鯛魚湯▪️花膠雞湯果凍果凍口感彈牙,加上和風酸汁,味道酸酸甜甜好開胃▫️松葉蟹肉栗子茶碗蒸茶碗蒸好滑溜,用上新鮮嘅蟹肉,口感味道都令人好滿足▪️鯛魚湯奶白色魚湯,充滿濃郁魚香,味道鮮甜🍱A4和牛丼 $188A4和牛肉味香濃,細緻柔軟,配黄金炒飯,飯粒粒粒分明🍣壽司定食(10件) $328有10款唔同嘅壽司🍣🤤當中有我最愛嘅拖羅,顏色鮮嫩,入口即溶😍赤海蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口銀雪魚炙燒後帶出油脂香,肥美可口,入口即溶卻不膩口😳估唔到咁好味

午市每個套餐都會包前菜、茶碗蒸同鯛魚湯

▪️花膠雞湯果凍
果凍口感彈牙,加上和風酸汁,味道酸酸甜甜好開胃

▫️松葉蟹肉栗子茶碗蒸
茶碗蒸好滑溜,用上新鮮嘅蟹肉,口感味道都令人好滿足

▪️鯛魚湯
奶白色魚湯,充滿濃郁魚香,味道鮮甜

🍱A4和牛丼 $188

A4和牛肉味香濃,細緻柔軟,

配黄金炒飯,飯粒粒粒分明

🍣壽司定食(10件) $328
有10款唔同嘅壽司🍣🤤

當中有我最愛嘅拖羅,顏色鮮嫩,入口即溶😍
赤海蝦口感充滿彈性,鮮甜爽口
You
2023-09-26 6 瀏覽
🍽️ 刺身定食 $468- Akami tuna, toro, swordfish, yellow tail, red shrimp, olive flounder, Hokkaido sea urchin- 赤身、拖羅、劍魚腩、油甘魚、赤蝦、平目 、北海道海膽食完一定又滿足又飽嘅刺身定食☺️ 最精彩係赤蝦同拖羅!大大隻嘅赤蝦超creamy同鮮甜🦐 拖羅就唔使講一定係入口即溶,食完口腔滿滿的油香🥰🍀🍽️ A4和牛井 $188和牛燒得好香🤩 和牛下面鋪滿黃金炒飯,飯汁係用咗蘋果、菠蘿、奇異果、香蕉、梨製成,所以有淡淡的果香~🍀🍽️ 花膠雞湯果凍超級精緻嘅前菜🥰 呢個果凍入口即溶,下面有柚子酸汁,好開胃呢🤤🍀🍽️ 茶碗蒸超滑蒸蛋🥚蛋上面鋪滿大閘蟹嘅蟹黃,裡面就有栗子😎 很特別的配搭~🍀🍽️ 立魚湯打開見到唔係麵豉湯好驚喜😍 研碎立魚肉後再撞滾水燙,一啲都冇魚腥味!連平時唔飲魚湯嘅媽媽都讚好味😋
🍽️ 刺身定食 $468

- 赤身、拖羅、劍魚腩、油甘魚、赤蝦、平目 、北海道海膽

🍽️ A4和牛井 $188

🍽️ 花膠雞湯果凍

🍽️ 茶碗蒸

🍽️ 立魚湯

2023-09-23 2 瀏覽
銅鑼灣lunch time餐廳裝潢好有心機 連筷子拓都好有特色lunch set都幾多選擇刺身定食 (6點) $468-鰈魚配馬糞海膽海膽好鮮甜再加埋飛魚子 好有口感-帆立貝幾有驚喜 食落去滿滿嘅甜味-炙燒鰱魚第一次食肉質幾爽口彈牙黃金和牛炒飯帶有油香嘅炒飯 真係好好味A4和牛丼 $188和牛份量都幾多肉味香濃之餘 亦都好嫩滑洋蔥雖然偏生 但食落好甜加埋啲燒肉汁撈飯 好滿足耶lunch set都有前菜, 茶碗蒸同鯛魚湯-花膠雞湯果凍加埋柚子酸汁 酸酸甜甜幾開胃-茶碗蒸蛋上面放咗松葉蟹肉 而且仲撈埋栗子蓉 多咗陣香甜 口感又豐富咗-鯛魚湯好濃郁嘅魚湯高質
銅鑼灣lunch time

和牛份量都幾多
肉味香濃之餘 亦都好嫩滑
洋蔥雖然偏生 但食落好甜
加埋啲燒肉汁撈飯 好滿足耶

lunch set都有前菜, 茶碗蒸同鯛魚湯
-花膠雞湯果凍
加埋柚子酸汁 酸酸甜甜幾開胃
-茶碗蒸
-鯛魚湯
好濃郁嘅魚湯
高質
2023-09-19
2023-09-23 276 瀏覽
今日老公帶我到矅午餐餐廳令人感到非常舒適裝潢設計簡約 職員非常有禮 仲安排我地在架位位置環境寧靜舒適 空間感十足套餐付沙律、茶碗蒸、鯛魚湯 花膠雞湯凍配柚子汁好特別的花膠果凍,入口好嫩滑 好啱夏天季節又養顏 食落有驚喜蟹皇蒸茶碗 松葉蟹肉配蒸蛋 蟹肉好鮮甜,蛋非常幼滑鯛魚濃湯 味道非常清甜主食A4和牛丼 $188A4和牛油脂分布平均 肉質腍滑 充滿牛香 壽喜燒醬汁配炒飯 香噴噴 好味道刺身定食(6點) $468銀鱈魚刺身 帆立貝 赤身 赤蝦拖羅 鯖魚 真鯛 刺身好新鮮好吃 個人特別鐘意帆立貝同拖羅 套餐仲配有牛油炒飯 好豐富滿足整體來說,餐廳環境闊落,食物水準高,值得推介
今日老公帶我到矅午餐
餐廳令人感到非常舒適

裝潢設計簡約 職員非常有禮
仲安排我地在架位位置
環境寧靜舒適 空間感十足

套餐付沙律、茶碗蒸、鯛魚湯

花膠雞湯凍配柚子汁

蟹皇蒸茶碗
松葉蟹肉配蒸蛋 蟹肉好鮮甜,蛋非常幼滑

鯛魚濃湯 味道非常清甜

主食

A4和牛丼 $188

刺身定食(6點) $468
銀鱈魚刺身 帆立貝 赤身 赤蝦
拖羅 鯖魚 真鯛

整體來說,餐廳環境闊落,食物水準高,值得推介

2023-09-13
週末下午和朋友到銅鑼灣一間日式餐廳食午餐。餐廳以日本武士為主題,有不少頭盔、武士刀等裝飾,就連筷子架都喺相關的物品,玩味十足。我同朋友都選擇午市定食,兩個套餐都包含前菜、茶碗蒸和鯛魚湯。前菜花膠果凍加上雞湯製成,外表晶瑩剔透,見到花膠散佈在果凍上,味道微帶酸甜,幾開胃。刺身定食(6點) $468刺身定食有六款,分別為腦天(即是吞拿魚頭頂部分點位置)、銀鱈魚、深海池魚、真鯛、赤海蝦及北海道帶子。全部刺身鮮甜,當中以腦天和深海池魚最令人驚喜。腦天被輕輕炙燒過,油脂香重,但仍保留住吞拿魚肉本來鮮味;平時都唔算特別鍾意池魚,但今次食到嘅池魚質素明顯高出一大截!黃金和牛炒飯刺身定食還配有和牛炒飯,炒飯呈金黃色,粒粒分明。入口食到非常濃烈的和牛香,雖然無加和牛但仍然充滿牛脂香。<蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏冬> $268烏冬表面鋪上蟹肉、蟹黃和有2塊磯煮鮑魚,擺盤精緻。鮑魚煙韌彈牙,混和蟹肉蟹黃但烏冬滑溜爽口,充滿蟹鮮味,味道同樣不俗。茶碗蒸茶碗蒸香甜入口即溶,原來是用了松葉蟹肉很多新鮮栗子蓉,大大增添滑蛋口感和鮮味。鯛魚湯鯛魚湯呈奶白色,入口順滑,鮮味濃郁。

前菜

刺身定食(6點) $468

黃金和牛炒飯

<蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏冬> $268

茶碗蒸

鯛魚湯
鯛魚湯呈奶白色,入口順滑,鮮味濃郁。
  • 鯛魚湯
  • 花膠果凍