2019-12-11 1073 瀏覽
金錢應花則花,是我的態度,偶爾豪一次犒賞自己,絕不為過;如果有位有紳士風度的男士請你共晉午餐,更是卻之不恭。今天他請我來西港城吃午餐。如果是吃裝修,這裡以法定古蹟的牌頭,絕對夠照;但他毫不吝嗇點了鮑魚炒飯和魚翅,卻是我意想不到的。我並非鼓吹吃魚翅,但他請我吃飯想體面一點,我是理解的。看上來也真的很夠體面吧!翅、湯及銀芽絲金華火腿絲分開上,你要各種材料多少隨你喜好。或許魚翅撈飯的黃金歲月已不復再,但用筷子夾著一排魚翅的感覺,還是有少許震撼。想不到有那麼多銀芽絲,正合喜歡吃銀芽的我的心意。那個上湯,吃翅當然不會用盡,我叫了一個白飯拌上湯吃,原諒我稍有失儀。接著是鮑魚炒飯,賣相相當精緻。午餐當然不可太heavy,鮑魚size不算大,但夠入味夠啜牙,美女們一口一隻可能還是會有少許難度;炒飯應該是有加入鮑汁炒,所以不會太乾身,也很美味,很滿足。曾有某專欄作家說過,一頓飯可以更了解一個人,今天我對他也了解多了一點點;如果下一次他再請我來這裡吃飯,我想我應該會應約。因為,真的有點回味。

我並非鼓吹吃魚翅,但他請我吃飯想體面一點,我是理解的。

因為,真的有點回味。
  • 鮑魚炒飯
2019-11-04 1350 瀏覽
呢度收費唔平,所以醒目的話一定要做餐飲會員,恆常有折,有時仲會有突擊優惠。講返今次食個魚翅鮑魚餐啲食物。首先上雪嶺餐鮑,叉燒餡,焗得幾好,係食嗰陣小心啲糖粉跌到周圍都係,最後dun一dun先食。叉燒燒肉拼盤,每人每樣兩件,叉燒燒得幾好,唔會乾爭爭,仲有肉汁;燒肉皮脆,係脂肪層比較厚,不過肉都多,點左芥辣就唔會覺得漏。仲有一籠蝦餃燒賣,燒賣冇乜特別,不過老實講燒賣好難會難食,right?啲蝦餃好食,彈牙,我唔知係唔係鮮蝦,總之唔會話有雪味 ,最重要塊皮薄得來唔穿。肉絲翅,啲翅唔算粗,不過起碼唔使摷就咁睇都睇得到,合格。松露醬炒彩椒雲耳西芹帶子,呢碟真係好味,好香,帶子煎得啱啱好。冬菇海參鮑魚,冬菇大隻,唔韌;海參夠淋,唔會似食橡膠;鮑魚老實講比較細隻,不會煨得夠火候,入味,都夠鮑魚味,ok。肘子白菜湯,啲湯鹹左啲,好在塊金華火腿冇膻味,啲白菜仔都算嫩,冇渣。最後個甜品係芒果布甸,唔太酸唔太甜,多芒果肉,好食,算係個完美作結。總括而言,有會員咭的話,用來請客唔錯,份量剛剛好,記得打電話預訂就得。

講返今次食個魚翅鮑魚餐啲食物。

肉絲翅,啲翅唔算粗,不過起碼唔使摷就咁睇都睇得到,合格。

• 松露醬炒彩椒雲耳西芹帶子
2019-10-12 1116 瀏覽
哩間酒店要提前定位,真系好多好多人啊!不過應該系好味先至甘多人去食噶,點左幾個飲茶成日點噶點心,蝦餃王、鮮蝦腸同埋墨魚餅,次次來我都要點果個墨魚餅,好爽口,口感好好,蝦餃王滴皮就不是太厚,蝦肉好爽,肉餡填滿,大大噶滿足!
2019-09-08 1298 瀏覽
今天一行十多人想試下富有懷舊色彩的酒樓,但超級失望,一入去已經嗅一陣 up味,坐下又放了多碟前菜,飲茶除了要收每人茶錢外,還要收介錢,超級吾底。食物份量細,食物選擇又少,又吾好食,真的不值得推薦,本來還想入會,好彩冇入,因為不會再去!試過荃灣分店,服務好之餘,只收茶錢,原來雖然是同名,但是不是同一集團館理!這間店在西港城,扶手電梯只有上沒有落,去洗手間又要走上層或下一層,而且環境昏暗,不適合老人家或行動不便的人。

2019-09-03 1067 瀏覽
場地佈置不錯,燈光是紫色,感覺夢幻,枱和枱之間都算闊落,進去的時候是乘搭電梯,離開的是走樓梯,場地欠缺冷氣,天氣熱的時候都幾難頂。點心的款式不算太多,價錢亦不便宜,如果有club one會員卡,價錢就相對合理。香煎墨魚餅 只有四件,很細件,不會有太多油,味道不錯。肥燶叉燒腸阿媽狂讚這個叉燒腸,她說叉燒很有味道,豉油幾香。荷葉珍珠雞這個珍珠雞,飯的口感煙韌剛好,材料適中,不會過多,蛋黃更可保持其油份。古法馬拉糕超好吃,又鬆軟又不會太甜。最後不知為何侍應送上泡芙,泡芙很凍,裏面是雪糕。
香煎墨魚餅

只有四件,很細件,不會有太多油,味道不錯。
肥燶叉燒腸
阿媽狂讚這個叉燒腸,她說叉燒很有味道,豉油幾香。
荷葉珍珠雞
古法馬拉糕
超好吃,又鬆軟又不會太甜。
最後不知為何侍應送上泡芙,泡芙很凍,裏面是雪糕。
2019-08-13 1044 瀏覽
這裡被譽為全港島最佳的婚宴場所,那個舞台和樓上的座位真的「無得輸」,來這裡中午飲茶必須要提早訂位。因為今天我們人多,所以點了14樣食物,每樣都可以一試︰蝦餃皇皮薄蝦爽,而且餡填得很滿。墨魚餅很香,吃到很爽的墨魚肉。鮮蝦腸每次來都要必點的菜色,每粒鮮蝦都很大,足足有半個手掌的大小。荷葉飯第一次來這裡點這個,但他也沒有令我失望,每粒飯都很入味,有淡淡的荷葉香,味道也適中,不會太淡或太濃。冰鎮芥蘭不是每家酒樓都有做這個,在這種悶熱的天氣吃這個最合適,心透涼。其他的菜色也推介大家一試,我覺得這裡稱得上是上環的餐廳代表。
因為今天我們人多,所以點了14樣食物,每樣都可以一試︰
蝦餃皇
皮薄蝦爽,而且餡填得很滿。
墨魚餅
很香,吃到很爽的墨魚肉。
鮮蝦腸
  • 冰鎮芥蘭
  • 蝦餃皇
  • 墨魚餅
2019-07-30 847 瀏覽
會所1號 大舞臺 (上環)上環德輔道中323號西港城2樓-----對上一次黎呢度 係差不多10年前 家姐結婚係呢度擺左一餐午宴 對呢間酒樓嘅印象係 價錢較貴 環境好特別 食物唔錯 10年之後 再次黎到 佢比我嘅感覺依然係差唔多 價錢依然唔平食物依然算係同區酒樓裡面較優質嘅其中一間 環境則更勝從前 浪漫中帶點富麗堂皇 😝-鮑汁雞腳($68)一共有六隻雞腳 每一隻都非常肥美 鮑汁濃度調得恰到好處 唔會太濃亦唔太淡 好耐未食過咁好食嘅鮑汁雞腳 B仔同朋友每人食三隻 都覺得有啲意猶未盡 一個字 正🤩-蠔皇叉燒包($39) 一樣係高水準之作 包嘅質感幾綿密 內餡 少叉燒醬 多叉燒(坊間好多都係多醬 少叉燒)叉燒7成瘦 3成肥 健康得黎不失惹味感😙-黑芝麻卷($39)質感略嫌軟身左少少 口感較散 但勝在芝麻味頗濃 味道不算太甜 整體不過不失😛-荷葉珍珠雞($55) 糯米質感軟腍 帶淡淡荷葉香 餡料同平時珍珠雞嘅餡料差唔多 有雞肉 豬肉 冬菇 鹹蛋黃等等 多餡少飯 係B仔中意嘅比例😄-蠔皇鮮竹卷($48)外面腐皮有好多層 咬落非常多汁 菜肉均衡 醬汁係液態同稠身嘅中間 令鮮竹卷入味得黎 汁底唔會太杰
會所1號 大舞臺 (上環)
上環德輔道中323號西港城2樓
-----

蠔皇鮮竹卷($48)外面腐皮有好多層 咬落非常多汁 菜肉均衡 醬汁係液態同稠身嘅中間 令鮮竹卷入味得黎 汁底唔會太杰身~整體還不錯😜

👶🏻B仔整體評價:7.8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowsheungwan

Club one既沙田分店,飲茶午餐同飲宴都去過,食物同環境都好好,今次去到上環大舞台呢間,完全係耳目一新,環境靚到非筆墨可形容,只是一踏入去係好似去左夢遊仙境一樣甘靚👍👍👍❤️❤️❤️❤️❤️估唔到大舞台呢間club one甘靚,而且坐位舒適,氣氛,音樂柔和,服務招呼仲非常好👍會員優惠仲好抵食👍👍👍👍餐前小食都甘有特色,又好味道腰果,苦瓜粒,調得味道好,番茄🍅仔上面食到有話梅肉調配,好特別的味道好好食✌️薑蔥叉燒拉麵——配料足,拉麵爽口,昧道調配得夠,好味道。港灣百花魚肚,有驚喜,做得出色。生竹牛肉球——同平常的一般!香煎墨魚餅—-爽口彈牙流沙奶皇包——奶皇做得好靚,包又整得夠軟熟😋😋甜品———好好食😋😋😋做左會員之後,優惠抵食,以後又多一個地方飲茶好地方😋😋😋😋😋

會員優惠仲好抵食👍👍👍👍

餐前小食都甘有特色,又好味道

薑蔥叉燒拉麵——配料足,拉麵爽口,昧道調配得夠,好味道。

港灣百花魚肚,有驚喜,做得出色。

生竹牛肉球——同平常的一般!

香煎墨魚餅—-爽口彈牙

流沙奶皇包——奶皇做得好靚,包又整得夠軟熟😋😋

甜品———好好食😋😋😋
2019-03-24 1395 瀏覽
中午有空閒的時間梗係會同媽媽去飲茶啦❤️.講講價錢先,基本茶錢$12一位,芥合共$15🌟.杏仁燉白肺$108(而家做緊優惠60幾蚊2位用🤩)個湯嘅杏仁味好香龍,加上裏面有豬油雞等等令到湯都幾鮮味。少少可惜咁啱啲湯渣冇白肺😭不過其他湯渣都可以點辣椒豉油享用.四寶雞札(特)$50🐥都幾多材料最鍾意就係個豬皮好爽口又入味,冬菇都好juicy整體水份充足.香茜牛肉腸(大)$45🐮芫荽牛肉係好好嘅配搭,外皮好彈滑同埋牛肉調味適中.蠔王叉燒包(中)$38叉燒包每一隻都大大件冇得輸,裏面嘅叉燒餡了都好豐富添.👉🏻會所1號 大舞臺 (上環)📌上環德輔道中323號西港城2樓.
中午有空閒的時間梗係會同媽媽去飲茶啦❤️
講講價錢先,基本茶錢$12一位,芥合共$15🌟

四寶雞札(特)$50🐥
香茜牛肉腸(大)$45🐮
芫荽牛肉係好好嘅配搭,外皮好彈滑同埋牛肉調味適中
蠔王叉燒包(中)$38
叉燒包每一隻都大大件冇得輸,裏面嘅叉燒餡了都好豐富添

👉🏻會所1號 大舞臺 (上環)
📌上環德輔道中323號西港城2樓
2019-01-21 1219 瀏覽
聽講最近美極跟會所1號合辦了不同的特色美食,今次就同朋友去試一試飲茶嘅時候食本特色美極fusion食品。先講講,除了加一服務費之外,主要收費是茶錢$12一位 芥共$15 有三種小食包括腰果,番茄及苦瓜最特別是苦瓜,經醃制後非常爽脆。菌皇川汁牛小柳$98這個菜特別有特色,因為牛柳鬆化之外,裏面還有一些韓式年糕片及不同的菇菌洋蔥。美極的味道也提升了不少香味。蠔王叉燒包(中)$38總共三大件,裏面亦都非常足料,好多叉燒及叉燒包醬汁在裏面爆開。四寶雞札(特)$50四寶雞札當中最喜歡的是用上了很大片的冬菇切片,口感十足而且多汁。豬皮亦都非常入味又彈牙。香茜牛肉腸(大)$45牛肉腸方面最好吃是外皮晶瑩剔透,彈性很夠。口感不錯。另外最特別就是這裏都是婚宴場地,所以特別瑰麗堂皇,如果加入會員的話有更多優惠。

先講講,除了加一服務費之外,主要收費是
茶錢$12一位 芥共$15

有三種小食包括腰果,番茄及苦瓜
最特別是苦瓜,經醃制後非常爽脆。

菌皇川汁牛小柳$98

蠔王叉燒包(中)$38

四寶雞札(特)$50

香茜牛肉腸(大)$45
牛肉腸方面最好吃是外皮晶瑩剔透,彈性很夠。口感不錯。

2018-12-10 890 瀏覽
從來都未寫過review,今次真係忍唔住要話俾大家知!呢間好近我公司所以周不時公司飯局都會嚟食!以前有好幾個set可以揀 碟碟都中至大size 味道過得去,但係今次真係超失望 一定唔會再去!新menu只有2個set,1個係大set,1個係per head計嘅,我哋6個人就叫咗大set6位(正價千幾蚊)。首先我哋落單後坐咗45分鐘先有得食,期間已經不停追佢叫佢快d快d,老細都等到黑面!佢個set嘅selling point係有9個前菜 然後再加幾個主菜,首先第一碟前菜嚟到已經嚇死我哋因為超細碟,但係唔緊要諗住前菜每人少少都可以接受,之後前菜陸陸續續嚟到我哋覺得好寒酸,因為全部都勁細碟仲要用膠碟。有一味煮勝瓜竟然過份到只有手指尾咁大嘅得3條,我哋係6人set嚟架,咁樣要我哋6個人分會唔會太核突呀?你可想而知佢個碟有幾細!然後主菜都唔知等咗幾耐先來到,湯~嚟得5碗,同事都嬲喇!所有主菜都係同前菜一樣嘅細膠碟,只係份量放多少少,就連我哋喺個set以外另加嘅一碟黑松露帶子都一樣係咁。所有食物都唔新鮮,味道一般,有同事直頭覺得難食,大家都決定以後唔會再去!因為我哋係會員所以有折,最後八百幾埋單,大
從來都未寫過review,今次真係忍唔住要話俾大家知!

呢間好近我公司所以周不時公司飯局都會嚟食!
然後主菜都唔知等咗幾耐先來到,湯~嚟得5碗,同事都嬲喇!
因為我哋係會員所以有折,最後八百幾埋單,大家都認為就算有折平咗都唔抵,因為實在太差喇!
2018-12-10
2018-11-27 3322 瀏覽
位於上環西港城2樓的會所1號•大舞臺,主打會所式婚宴,餐廳樓底極高,空間感十足,佈置得像一個大教堂,係婚禮晚宴嘅理想之地餐廳午市時段則售賣點心同精美小菜。最近新推出左個ClubONE X 美極小菜,新鮮食材配搭美極醬油煮出滋味佳餚!菌皇川汁牛小柳切成方形的牛小柳肉質香軟,牛肉味濃郁,美極醬油帶出左牛小柳既鮮味!配合辣椒青椒同菌皇川汁,香辣味美,拌飯吃一流雞球大包買少見少的雞球大包份量十足!足足有手掌咁大!外表係好鬆軟的中式蒸包,內裏則包滿左豐富食材,例如有雞肉、鮮蝦、冬菇、鴨胸等等,非常足料!內餡調味十足,帶有薑蔥香!蠔皇鮮竹卷嫩滑鮮竹外皮,內裏包住了素菜和肉餡,口感層次都好豐富!蠔皇醬汁味道唔會太濃,增添左鮮竹卷嘅美味蟹籽蝦燒賣蝦肉比例頗高,半肥瘦豬肉份量適中,整顆燒賣充滿着蝦肉同豬肉香氣,水準不錯!喜歡吃點心的朋友要來試試哦

菌皇川汁牛小柳

雞球大包

內餡調味十足,帶有薑蔥香!

蠔皇鮮竹卷

蟹籽蝦燒賣

喜歡吃點心的朋友要來試試哦
2018-11-14 1871 瀏覽
今日黎到clubone 其中一間最具特色嘅上環大舞台享受假日嘅時光。場內夢幻變色嘅燈光,播放着輕韻悠揚嘅歌, 嘆茶都變得更有味道。坐在其中一樣好似置身於舞台之中。而且身為clubone會員,今個月全部5折,真係超級抵。小食都別具惱心思。話梅醃漬過嘅蕃茄仔甜甜酸酸,好開胃。Xo 醬嘅蜆仔肉香香辣速,仲有甘甘甜甜涼瓜。除咗懷舊點心之外,今個月推介仲有四款美極菜色。龍王汁碧綠小生蝦 $88用上豆苗、腐竹、冰鎮鮮蝦、加入龍蝦汁造成嘅嘅涼盤。腐竹爽口嫩滑,調味微辣,清新開胃。川汁大虎蝦 $68/隻虎蝦已經被拆殼上碟,肉質爽口彈牙,加入美極鮮醬油提升左蝦嘅鮮甜。美極石鍋秋葵 $108自己本身都幾愛秋葵黏黏稠稠特質。用上美極鮮醬油,本身無咩味嘅秋葵、木耳、菇菌除左有爽口口感外,味道變得鮮味濃郁。菌王川汁牛小柳 $98牛柳好軟稔嫩滑,加上韓式年糕口感煙煙韌韌,用左美極鮮醬油快炒,再加上微辣,非常惹味順口。黑椒爽肚尖 (懷舊點心)另外再點了黑椒豬肚,豆卜吸汁惹味,豬肚爽口彈牙無異味。

小食都別具惱心思。
話梅醃漬過嘅蕃茄仔甜甜酸酸,好開胃。
Xo 醬嘅蜆仔肉香香辣速,仲有甘甘甜甜涼瓜。

除咗懷舊點心之外,今個月推介仲有四款美極菜色。

龍王汁碧綠小生蝦 $88
用上豆苗、腐竹、冰鎮鮮蝦、加入龍蝦汁造成嘅嘅涼盤。
腐竹爽口嫩滑,調味微辣,清新開胃。

川汁大虎蝦 $68/隻

美極石鍋秋葵 $108

菌王川汁牛小柳 $98

黑椒爽肚尖 (懷舊點心)
另外再點了黑椒豬肚,豆卜吸汁惹味,豬肚爽口彈牙無異味。
2018-11-13
  • 菌王川汁牛小柳
  • 龍王汁碧綠小生蝦
2018-11-02 1216 瀏覽
位於上環西港城2樓的會所一號 - 大舞臺,主打精緻的點心。場地感覺充滿古典風,樓高兩層。之前去過其他地方的會所一號用餐,味道細膩,而且還推出了十款懷舊點心,在其他茶樓較為少見到,頗適合和長輩一起去緬懷過去的時光。第一款是懷舊臘腸卷,臘腸卷的外型圓圓的,十分趣緻。入面的是圓條臘腸,味道鮮美咸香,臘腸的皮也是頗嚼勁,包的質感也是綿綿又鬆軟的。乾蒸魚翅餃來到了,濕度剛剛好,不會過乾。而且皮十分薄,不會吃到整個口也是粉,魚翅份量充足,還會有爽脆的木耳、彈牙的蝦仁。朋友十分喜愛鵪鶉蛋燒賣,鵪鶉蛋的熟度剛剛好,不會蒸得過火而變得硬硬的,豬肉餡的味道鮮甜。點心也是即點即蒸的,新鮮又熱騰騰。肥燶叉燒腸的皮十分薄,叉燒份量夠多,肉質鬆化,令人感到十分滿足。雪嶺餐包可以按件去點,表面脆卜卜,裡面的叉燒醬夠香濃。

2018-10-30
  • 鵪鶉蛋燒賣
「會所1號 大舞臺」位於百年古蹟「西港城」之內,屬特色酒家之一。在濃厚的歷史背景下,餐廳把握自身優勢,推出一系列懷舊點心吸引食客。 所有點心即叫即蒸,出品熱辣。「懷舊臘腸卷」用上略帶肥肉的臘腸,食感香軟。臘腸的油花滲透包中,亦令包點變得惹味。 「鵪鶉蛋燒賣」是另一款懷舊點心,燒賣用料優質,肉餡彈牙,蛋香滋味。「鮮筍蝦餃皇」外皮通透美觀,蝦肉新鮮爽口,讚!「肥燶叉燒腸」與蝦餃一樣外皮做得透薄出色,叉燒肥瘦適中,只是芫茜份量略多不是人人喜愛。「奶皇流沙包」是為魚仔而點的包點,奶皇香口不過甜,熱食口味佳,流沙效果隨時間流逝迅速遞減。其餘點心如「豉汁蒸鳳爪」及「荷葉珍珠雞」等亦普遍交出水準。 整體而言,「會所1號 大舞臺」的點心出品水準不俗。在這古蹟酒家品評懷舊點心亦特別富風味。午市惠顧,正價消費不算便宜,但享用會員優惠後則變得吸引,可考慮來懷舊一下喇!
懷舊臘腸卷
鵪鶉蛋燒賣
鮮筍蝦餃皇」外皮通透美觀,蝦肉新鮮爽口,讚!
鮮筍蝦餃皇
肥燶叉燒腸
奶皇流沙包
其餘點心如「豉汁蒸鳳爪」及「荷葉珍珠雞」等亦普遍交出水準。
豉汁蒸鳳爪
荷葉珍珠雞