2011-02-08 60 瀏覽
1月15日晚上姑姐請我地食入伙晚飯,本來諗住去酒樓食飯的,但係沒有訂位的情況下,間間都爆滿,等幾十張枱,根本冇可能等到.後來家姐記得有朋友食過這間飯店都ok,所以就諗住嚟試下,點知呢度都要等位,好彩只係等一張枱,好快就有位,有兩層都full晒,真的好厲害,我地坐樓下,都幾迫.先嚟左碟花生及蕎頭,好味呀.睇下餐牌食咩先,我地叫左:鹽焗雞半隻都好大隻呀,雞肉剛剛熟,味道都好味呀,幾滑及唔係好肥,唔會過老,配埋個沙薑醬一齊食,good客家什錦煲有牛丸,豆腐,魷魚,菜,好似有一些鮮竹卷,墨魚丸等,一大煲上的,個湯都幾鮮甜,雖然d材料唔算好好,不過好清甜好多料呀,豆腐好滑身,好味,d丸都好大粒架,仲有好多鮮魷添,鮮竹卷就麻麻地啦,因為好多肉,菜都有幾款.粟米班塊這個個賣相都好吸引,仲好大碟添呀,d鮮炸過好香口,粟米汁用嚟送飯一絕西芹雞腎腰果呢個都好大碟架,好多雞腎及雞潤添呀,好味呀,西芹配腰果真的好爽架,食到卜卜聲呀海味雜菜煲好多菜呀,好多菇,有磨菇,草菇都好鮮甜呀,仲有菜芯,西蘭花,粉絲等等,好味道.好味道唔知係咪平時都咁多人架呢,或是因為星期六的關係,不停有人嚟,可能都係老字號的原故吧.不過

先嚟左碟花生及蕎頭,好味呀.睇下餐牌食咩先,我地叫左:
鹽焗雞

客家什錦煲

粟米班塊

西芹雞腎腰果

海味雜菜煲

唔知係咪平時都咁多人架呢,或是因為星期六的關係,不停有人嚟,可能都係老字號的原故吧.不過食物及服務都好好呀.
2011-01-15
15 分鐘 (堂食)
2011-01-03 251 瀏覽
2010年7月20日 荃灣 ( 東江大飯店 - 1)一間圪立於荃灣多年的客家菜,很久未來過,今晚朋友提議到這裡晚飯,點了幾款這裡的名物。梅菜扣肉,梅菜有點過鹹,扣肉感覺沒有以前咁鬆化。東江鹽焗雞,好夠鹽味,鹹度有點偏重,雞肉唔算嚡,都ok嘅。炸大腸,絕對唔健康的菜餚,很久未吃過了,配上酸甜汁,味道又幾吸引的。東江釀豆腐,釀完再炸...炸完再炆...又幾好味呀...。近來這裡裝修過,內裡格局亦差不多,食物似乎還不及當年的風采!
2010年7月20日 荃灣 ( 東江大飯店 - 1)
梅菜扣肉,梅菜有點過鹹,扣肉感覺沒有以前咁鬆化。
梅菜扣肉

東江鹽焗雞,好夠鹽味,鹹度有點偏重,雞肉唔算嚡,都ok嘅。
東江鹽焗雞

炸大腸

東江釀豆腐,釀完再炸...炸完再炆...又幾好味呀...。
東江釀豆腐

2010-07-20
隊友搞生日聚餐, 食嘅嘢普普通通, 扣肉, 雞, 都ok, 算係抵食. 但係最搞笑係我隊友買咗蛋糕, 點知叫極都攞唔到出嚟. 問完阿姐問阿叔, 跟住再問第個阿姐. 結果差唔多問晒所有人, 都係無人攞到個蛋糕出嚟. 我個friend只後係求佢"拎出嚟, 唔使做其他嘢". 哈, 佢竟然真係剩係攞咗我地盒蛋糕出嚟, 無碟無剩. 最後我地係用買蛋糕送嗰把膠刀切開, 用筷子夾嚟食. 佢地勁到連叫埋單, 都係叫咗幾轉, 先比我地走...

佢地勁到連叫埋單, 都係叫咗幾轉, 先比我地走...
2009-08-01
2009-02-12 120 瀏覽
留港消費團第二站為入住如心海景酒店,因利成便當晚晚飯就在荃灣區裡解決! 大人忽然想起這間多年前常去的東江菜館,一行四人就浩浩蕩蕩地走到沙咀道開飯。拉開大門, 跟小時候見過的環境差不多,都是那麼擠迫熱鬧! 走上2樓表明四人之後,侍應帶著我們左穿右插地去到閣樓盡頭的一張桌子, 不是吧?? 要是一定要坐這個位置,我家大人一定會選擇離開!! 結果自行換到近樓梯的桌子,起碼沒有那麼侷促!!打開餐牌,菜式似乎同樣變化不大,但價錢卻沒有以前那麼抵食夾大件了,要不是價廉物美,我家叔叔以前也不會每次也選這裡開餐了; 因為桌子太小, 決定先點幾碟,吃罷再點.......前菜自動送上炸花生/蕎頭各一碟; 前者尚算香脆,作為飯前小吃也算不俗; 後者顏色暗黑,不知放了多少時間?! 弟婦吃完沒有肚痛也要抹汗!白果豬肚湯大大一窩,奶白色的湯底蠻濃郁, 味道還算ok可以一飲!豬肚份量不少,由於不是用上新鮮豬肚,沒有什麼怪味,只是也沒有什麼味道,吃來也不太韌而已! 寥寥幾粒福果反而軟軟糯糯的好吃。薑蔥牛肉上桌時香氣十足,炒得頗有鑊氣!大大片薑片也似乎沒有欺場,只是牛肉絕對是梳打牛,軟趴趴之餘也沒什味道,徒具漂亮外型!!

一見到腰果蝦仁已暗叫不妙!! 蝦仁是透明的?!是啤水太利害之故???所以蝦仁也是沒有蝦味的!! 幸好還有西芹和腰果可吃,起碼前者不太老後者也算香脆,總算有東西可吃。要是蝦仁用上正常一點版本,這碟菜是ok的,最低限度油份不太高,吃完碟底也沒有一堆油嘛。

XX 拼盤是入座時看到其他客人在吃,看來非常好吃而點的。內容也夠大堆頭,四款炸物分別為炸大腸、生炒骨、椒鹽魷魚和春卷,夠熱氣了吧?? 炸大腸很夠肥美,某幾件真的有肥膏在內,挑戰食客膽量! 大腸炸得外皮很脆,中間有點軟,沾上酸甜汁還算可以; 生炒骨酸甜汁味道不夠,不夠甜也不夠酸,脆漿不算很脆,很普通的一道菜; 椒鹽魷魚的脆漿比生炒骨還厚,不過又比生炒骨脆口,魷魚大大件蠻新鮮,不會像在吃橡膠; 春卷繼續沾脆漿去炸, 撇除脆漿只吃腐皮反而更妙,中間部份都是甘筍、木耳那些脆口蔬菜,但也解決不了油膩感,吃到一半已吃不下去了......

在東江菜館不點雞,似乎有點兒那個! 在幾款雞之中點了霸王雞(還是薑蔥雞?!)半隻,希望寶物沉歸底!誰知一山還有一山低,以前最出名的菜式竟是全晚最難吃的一味!!! 雖然己沒奢望會用上鮮雞,但用冰鮮雞也可以弄得不錯的嘛, 今次的雞肉軟趴趴的,沒雞味也是預計之內,但味道真的很咸,又軟又咸的雞怎會好吃???

全晚吃得太多肥膩, 唯有勁飲那些濃得可以寫書法的普洱茶解滯!! 食肉獸的我第一次吃完飯很想來碟蔬菜+熱檸檬茶+酸橙.......

這裡已失去東江菜那種價廉物美了, 再一次回憶是美好的例子。
很多豬肚但沒味道的豬肚湯
玻璃蝦+梳打牛
滯到你死大拼盤
咸咸咸咸雞
(非會員)
西洋菜陳腎湯一) 淡而無味, 完全毫無西洋菜味.(二) 份量太少, 每人只分到半碗.(Order 了2個西洋菜陳腎湯, 12位分)(三) 收費高昂, 根本物非所值.生炆斑頭腩欠新鮮, 有異味.
西洋菜陳腎湯:
(一) 淡而無味, 完全毫無西洋菜味.
(三) 收費高昂, 根本物非所值.

生炆斑頭腩欠新鮮, 有異味.
2008-11-25 27 瀏覽
周六晚, 本想到pizza hut吃pizza, 耐何沒有帶會員卡, 只好作罷記起荃灣歷史悠久的飯店, 心血來潮下便去嚐嚐老飯店我們其實沒有光顧過, 反倒旁邊的西餐廳則常臨; 飯店有兩層, 進店後,我們坐在地下; 飯店曾經裝修, 所以反而不像老式飯店, 古舊氣息欠奉飯店主要是以供應客家菜為主, 所以我們點的菜式亦是客家菜中表表者為主, 我們一行四人, 分別點了: 鹽焗雞半隻, 梅菜扣肉, 炸大腸, 和薑蔥牛肉鹽焗雞味道適中, 老伙計還教導我們如果加上沙茶醬; 梅菜扣肉則因我不嚐肥, 所以只吃梅菜和瘦肉為主, 味道極佳, 佐飯胃口大增; 另外炸大腸上碟時己冷, 所以口感味道普通而己; 薑蔥牛肉則可以不論, 家常菜式, 味道尚可以330元的價錢, 不算大貴, 但仍非物超所值, 但因去吃客家菜的地方不多, 若想吃客家菜或可光顧此點

記起荃灣歷史悠久的飯店, 心血來潮下便去嚐嚐

經常經過此酒家門口, 都沒有進去嘗試過. 終於上星期六, 鼓起勇氣, 和父母去嘗試一下這一家酒家.一進去, 那位侍應就好像指揮我似的叫到:「三位呀, 樓上啦!」. 本人初時已經覺得這間酒家的服務不大好了. 不過既然入了來就即本試試吧.坐下, 叫了幾次, 侍應都只顧看電影(如圖). 好像不想服務我們似的.幾經辛苦, 終於叫了個侍應為我們寫了以下餸菜:東江雞炒斑球炸腸大腸餸茶逐一上桌, 東江雞尚可, 炒斑球是用雪藏魚的只得幾件. 好了問題餸菜主角終於來了, 它便是豬大腸了!!!!先講外表, 這個炸豬大腸份量很少, 是用很多波蘿做底. 好了, 試了一口, 嘩!!!!!!! 好大陣屎味, 好似未洗過啲腸咁, 簡直係我食過咁多炸豬大腸之中最難食! 於是, 我便叫來侍應要求換上京都骨. 這位侍應(如圖)多多阻攔, 又說:「我們的炸大腸賣了這麼多年, 一定沒事的.」 很不願意換如我. 幾經我要求才最後換給我. (出來吃飯要這樣辛苦的嗎?) 不過, 他在我們整個食飯時間都不停在我們周圍說:「啲豬大腸都無事.....」(得喇得喇, 就算啲豬大腸無事, 咁都駛唔駛咁對個客呀!)好了, 當結帳時, 我發現他

幾經辛苦, 終於叫了個侍應為我們寫了以下餸菜:

東江雞
炒斑球
炸腸大腸

好了, 當結帳時, 我發現他竟然計了炸豬大腸($79), 而不是京都骨($57)的價錢. 我問侍應為什麼是這樣的, 這位男侍應說:「那你們吃過嘛!」. 吓!!! 咩我吃了一件有問題的東西, 而問題不是出於我都要我負責??!! 咩道理??

他最後說減$4給我, 相信大家都識計喇 $79 - $57 = $ 22. 佢求其減$4給我就算. 我當時問他是怎樣計算出來, 他說不知道 (自己講完都唔知自己講咩??!!)

我當時火都嚟堆, 我追問他$4是怎樣計算出來, 他始終解釋不到, 又係咁說:「我們的炸大腸賣了這麼多年, 一定沒事的.」

事件過了10分鐘, 他還是係咁鬧「我們的炸大腸賣了這麼多年, 一定沒事的.」, 「那你們吃過嘛!」, 又不解釋$4是怎樣計出來. 最後我說如果再沒有合理解釋我會報警解決. 這時, 他才改只收京都骨的$57.

我們走時, 這位侍應還用粗口鬧我. 我即時要求他向我道歉, 但他只是笑說:「哈, 講粗口咪講粗口囉, 咩要道歉呀!」

這晚真我激得我要命. 不好意思, 令我父母也勞氣呢.

有臭味的炸豬大腸
侍應享受電視節目為他們服務, 對客人呼喚毫不理會
六月一日, 媽子突然打嚟話今晚食飯, 本來喺屋企溫書既我, 都唔想為咗考試六親不認, 媽子叫到, 當然要泡吓頭啦!!我哋成十三個人嚟咗荃灣呢間已經有三十年既【東江大飯店】食晚飯,由於我遲嚟咗少少, 所以佢哋已經開緊餐啦!以下既菜唔多詳細介紹, 因為今次我冇睇過菜單, 唔知咩名堂, 亦唔清楚價錢, 但我諗各位睇到相同對客家菜有少少認識既都應該知係乜。扣肉 OK, 但都係唔多敢食佢啲肥膏.....左面果碟係用花椒八角炒豆豆, 都算幾香, 不過個人覺得唔夠味,右面唔駛講都知係魚香茄子, 姐夫話好食, 但我就覺得啲茄子根本未入味, 唔合格!鹽焗雞, 好普通, 好似只食到鹹味, 冇乜雞味, 所以好鍾意食雞既我都係食咗一件咋!呢碟拼盤都係普通啦, 全部都係炸嘢, 我只敢每樣食一小件, 但味道好似又係唔多夠喎.....................(前) 京都骨, (後左) 炒牛丸, (後右) 炆豆腐,後面果兩碟都係普通啦! 但碟京都骨真係好過份..........大家睇個樣覺得冇問題係咪? 我哋都係咁諗, 點知食落..........原來係乜味都冇囉!! 食落搞到自己好似突然冇咗味覺咁!!初
六月一日, 媽子突然打嚟話今晚食飯,

由於我遲嚟咗少少, 所以佢哋已經開緊餐啦!

但我諗各位睇到相同對客家菜有少少認識既都應該知係乜。

扣肉 OK, 但都係唔多敢食佢啲肥膏.....

呢碟拼盤都係普通啦, 全部都係炸嘢, 我只敢每樣食一小件,

(前) 京都骨, (後左) 炒牛丸, (後右) 炆豆腐,
原來係乜味都冇囉!! 食落搞到自己好似突然冇咗味覺咁!!
初時姐夫食話冇味, 我諗都係佢食開濃味嘢啫, 我又試吓啦, 真係乜味都冇喎!
媽子都係唔信, 即刻試一件, 嘩! 媽子都食唔出任何味呀!!
我哋當然要叫人嚟換咗佢啦! 第一次叫個亞姐女侍應過嚟,
咁啱另一個親友同佢講要多碟酸汁, 佢就當我講既嘢冇到, 走咗去拎酸汁! 搞錯呀...
佢再走埋嚟, 放底碟酸汁後想即時轉頭走, 我立即叫住佢, 同佢講多次,
點知佢話 : 「係咩... 冇埋由架...」我話 : 「唔信你可以試吓! 而家三個人都話冇味喎!!」
佢先死死地氣拎入去唔知畀邊個試, 我諗係經理啩~
跟住一個似係男經理既亞叔同個女侍應走埋嚟話 :
「碟嘢冇問題喎, 係咁既味架喎! 不過算啦, 你哋想點?」
嘩! 咩服務態度呀?!! 仲死口唔認?!! 明明真係乜味都冇, 你哋只係落色素架?!!
最後我哋話唔要呢碟, 諗過第二樣餸好過, 結果揀咗腐乳炒通菜。(件事仲未完, 仲有下文...)

呢條魚又係冇味既, 連面頭啲鹹菜都好淡好淡呀!! 咁落鹹菜嚟做乜? 不如就咁清蒸條魚好過啦!

最後埋單時, 又係果個男經理走埋嚟,
我哋睇吓張單, 又係寫噃「骨」字, 旁邊寫 "64",
(佢哋用手寫單, 只寫一個字代表一個餸, 跟住旁邊寫價錢),
嘩! 搞錯咗喎, 同噃個經理講, 話我哋改咗通菜喎,
諗住佢應該記得, 只係寫單果個錯咗啦,
點知佢竟然笑笑口答 : 「吓? 哦! (京都骨同通菜) 個價錢差唔多啫~~」
仲完全冇意思幫我哋改單!!
嘩!! 唔係啩!! 就算真係價錢差唔多, 都唔係唔改單呀!!
有個一路都冇出聲既親友都認唔住即刻話 : 「乜碟肉會同碟菜差唔多價錢架?!!」
之後我哋個個都話一定要改單, 咁樣計真係接受唔到!
個經理先又死死地氣去改單, 原來佢要從新寫過成張單, 唔怪得之唔想改單啦!
但係原來碟通菜只係 $30 囉! $64 同 $30 都叫差唔多價錢???

呢間嘢啲食物大部份都好淡味, 淡味得嚟又唔覺得係「清」果隻,
只係覺得冇乜味, 連材料本身既鮮味都帶唔到出嚟, 對我嚟講絕對唔合格!
再加埋咁既服務, 我真係以後都唔會再幫襯!!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8432
差,冇味既京都骨!!
2008-06-20 32 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 九 個 OK **尋晚(19-6-2008 Thu)再到醫院探媽媽後,同爸爸,大哥,大嫂四人食晚飯,要實踐前晚應承同爸爸o黎呢o度食鹽焗雞o既承諾,所以大家都冇異議.o黎到,o岩o岩地下剩返門口o既咭枱,我o地坐低,點知大哥唔鍾意,問樓上有冇?我叫佢上去睇o左先,我好攰唔想行,良久佢都未返落o黎,我估有枱,話口未完佢就落o黎話上面有.於是我o地移師樓上.啊,有張8人枱,重要對住電視,我都好唔好意思四個人坐咁大張枱,不過我o地又多o野拎,而且都冇乜客,所以最後都冇咁o既感覺.好,叫餸1.爸爸指定o既鹽焗雞半隻都係咁o既size啦,都有雞味.呢排唔係又禽流感咩?重食咁多雞.2.雀巢海鮮原來呢個一直都係大嫂想食o既菜,因上次我o地冇叫o度,所以佢今次要叫返.o黎到,大嫂即食個’雀巢’,’雀巢’唔油,亦冇油’益’(因為好記得6月5日晚o係有利食o個個油’益’ ’雀巢’ http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1908005)而海鮮都有好多同新鮮,有帶子,蝦仁,魚塊,鮮魷同草菇,可惜
** 此 食 肆 的 第 九 個 OK **

好,叫餸

1.爸爸指定o既鹽焗雞半隻
都係咁o既size啦,都有雞味.
呢排唔係又禽流感咩?重食咁多雞.

2.雀巢海鮮
而海鮮都有好多同新鮮,有帶子,蝦仁,魚塊,鮮魷同草菇
,可惜o既係味道淡,汁唔夠惹味,可能為預o左我o地要蘸蝦醬食o掛.

3. 梅菜扣肉
呢個我點o既,因大哥揀客家炆豬肉,而外婆家每年農曆新年都會煮呢樣,我就唔覺得好食,又突然記起梅菜扣肉,而且好耐冇食,所以叫呢樣.
瘦肉好實,唔太多o既脂肪層好鬆軟亦唔膩,梅菜鹹啲.

4.椒絲腐乳唐生菜
又係呢樣,菜係爸爸揀o既,攪乜?好鍾意食生菜嗎?
其實可唔可以唔要椒絲?辣味蓋過晒腐乳味.

另要o左三個白飯,爸爸就話呢間o既白飯好食.

服務:
樓上o既亞姐o係點菜前同食完飯後就好服務,當我o地食o緊飯時,冇水打開壺蓋好耐都唔斟水.

埋單o岩o岩好$320.00
$80.00 (晚餐)
2008-06-15 38 瀏覽
端午做節,成家走咗去東江大飯店。訂咗位,我先去攞位,去到門口,侍應個個左騰右騰,十問九唔應,超過五分鐘先有人理我,狠狠拋下一句….樓上呀!老字號就係咁,唔賣招呼,算!環境迫迫都接受…..期待住美味既菜餚。東江雞最正,好滑,有雞味,亦夠咸味,唔駛點羗䓤都 ok。梅菜扣肉炆完後唔肥,味道一般啦!油泡斑球…..唔得,唔夠味,泡完油好勁!炸大腸,正!東江豆腐煲同雀巢海鮮好一般!冬瓜粒湯唔得,好咸!炒菜心,夠大碟,菜心也靚,炒得都好味!
端午做節,成家走咗去東江大飯店。
東江雞最正,好滑,有雞味,亦夠咸味,唔駛點羗䓤都 ok。
梅菜扣肉炆完後唔肥,味道一般啦!
油泡斑球…..唔得,唔夠味,泡完油好勁!
炸大腸,正!
東江豆腐煲同雀巢海鮮好一般!
冬瓜粒湯唔得,好咸!
炒菜心,夠大碟,菜心也靚,炒得都好味!
2008-06-14 33 瀏覽
** 此 食 肆 的 第 七 個 OK **尋晚(13-6-2008 Fri)又係一家人睇完媽媽食晚飯,前晚我已諗定食咩,大家都冇異議,唯獨姪女想食西餐,不過就吓爸爸啦,佢都冇咩胃口而且唔多鍾意食西餐.今次好彩,o黎到時地下埋邊有張o岩o岩走o左未舖枱布o既大枱,我o地就坐入去.重記得三個月前同爸媽o黎食o既情景,可惜,媽媽以後可能冇機會再同我o地出街食飯.我o地七個人叫o左:1.爸指定叫o既鹽焗雞半隻今次隻雞夠返啲味,而且都唔太肥,OK.2.腰果蝦仁好細碟,蝦仁係大大隻但重係透透地明色,見大哥食,都試吓啦(好彩到o衣o家都冇事)夠爽,腰果唔算太脆.3.冬瓜粒湯好多冬瓜粒,有啲紅蘿蔔粒,但唔腍.爸同二哥都話啲湯冇味,好似滾水咁,爸重話只係滾水加’師傅’.4.魚香茄子煲份量都唔係好多,茄子唔夠正常o既腍,鹹魚粒o係晒底o度.而爸就好鍾意食鹹魚粒,佢攞o黎撈佢碗白飯食.5. 鴛鴦炒飯呢個係我o地叫5個白飯後,亞叔正在’裝’o緊畀我o地時,姪女至開口話要.我o地就即刻好唔好意思咁截停亞叔,好彩佢都冇咩.姪女果然好鍾意食呢樣,平時食飯都食唔多,尋晚佢只食白o個邊都食o左兩碗,我就兩邊都食,覺得
** 此 食 肆 的 第 七 個 OK **

我o地七個人叫o左:

1.爸指定叫o既鹽焗雞半隻
今次隻雞夠返啲味,而且都唔太肥,OK.

2.腰果蝦仁

3.冬瓜粒湯

4.魚香茄子煲

5. 鴛鴦炒飯
姪女果然好鍾意食呢樣,平時食飯都食唔多,尋晚佢只食白o個邊都食o左兩碗,我就兩邊都食,覺得幾漏.

6.本來我想要五柳魚,但大嫂想食豉汁蒸鯧魚
呢個最後至到,都幾大條,而且個個都爭住食,蒸得o岩o岩好,唔’鞋’,不過唔太甜,

呢餐樣樣清晒且九成飽,o岩o岩好.
埋單:$533.00

可惜o既係清潔方面唔係咁好,有個碗仔竟然重有三粒飯粒黐o係o度,唔該洗碗同亞叔都認真啲啦

$76.14 (晚餐)
2008-06-09 120 瀏覽
食過好幾次,水準好一般,但惡男話可能要結業,於是拉大隊來個標尾會。鹽焗雞-這裡的招牌菜不可不叫,很入味,雞肉算是嫩滑,不鞋也不韌。煎炆豆腐煲-豆腐不夠滑,釀入的豬肉較為實,墊底的黃豆軟硬適中,不失口感,又為入味。咕嚕肉-簡直失敗,炸粉厚不再講,不脆腍腍的,難食得可想而知。菜遠花腰-應該處理得不好,大家都食到一陣尿味。百花釀大腸-蝦膠比例多過大腸,其賣相好似迫爆了條大腸,兩者炸得奇脆,蝦膠彈牙煙韌,再點甜酸醬就更為治味。粟米班塊-炸得不夠脆,炸粉厚最為敗筆。客家炆豬肉-初時入口略為帶鹹,其後覺得味道好濃;友人將濃濃的醬汁來撈飯,據說味道唔錯。西芹雞柳海蜇-西芹及雞柳算為合格,海蜇本身是無味,如果加上適合的調味料,味道不俗,但這個真是一點味道也沒有,似食條橡根沒有分別。不知今次是否臨別秋波,雖然在荃灣會有更好的選擇,但在這區屹立多年,都應該有其捧場客的。

菜遠花腰-應該處理得不好,大家都食到一陣尿味。

粟米班塊-炸得不夠脆,炸粉厚最為敗筆。

鹽焗雞
菜遠花腰
百花釀大腸
客家炆豬肉
2008-06-01 22 瀏覽
Check 番舊食評, 原來已是一年前既事, 今晚食飯已經唔記得前一次叫過咩....客家菜中, 無叫扣肉, 炸大腸, 點了五柳魚, $48, 同炒菜芯(少油), $36! 原來一年又係叫啲類似既餸....可想而知, 我地真係幾鍾意食五柳魚, 前一次好硬, 今次唔錯, 雖然魚尾多骨, 但肉嫩, 個皮炸得又唔太硬, 今次 Good! 炒菜芯....幾甜, 但油多咗少少! 地方唔太大, 舊式服務(侍應都係年長一輩)! 連前菜, 茶, 兩個白飯, $119!
室內
菜芯
五柳魚
五柳魚
2008-05-31 41 瀏覽
話說這是一間睇著自己大的東江菜館,做了廿幾年人,就一次都未來過,曾話過會這裡好好地吃一餐的人,無口齒地說過就算,十年又一,那番說話卻言猶在耳,聽說就快結業,匆忙找來損友趁未結業一試,是好是壞,也算對自己有個交代。五人飯局,菜式不能多叫,簡單幾味試試,話晒是客家菜,總離不開鹽焗雞、扣肉,又叫了炸釀大腸同杬菜炒四季豆,加碟牛肉丸...鹽焗雞半隻$85,是客家式的做法,浸過的雞肉質不會太差,但皮太厚,只能乖乖的吃肉,試了件胸肉,也不會過韌,背就更是嫩滑,雖用冰鮮貨但浸得夠味,損友當然滿意,自己卻搖搖頭,早前在客家好廚那只收$55半隻的雞,無論選雞及浸法都比這裡優勝,價錢就平上一截,算了,當替交舖租。梅菜扣肉,一層肥一層瘦,肥的只佔四成,看樣子心涼了一截,光皮的肥脂如吞一舊油下肚,卻不見化開的口感與油甘,瘦的部份韌而不夠入味,墊底的梅菜如吃無味菜乾,見損友吃得滋味,大概是後生仔仲吃得下油水,淺嚐過,「滋味」還是留給懂欣賞的損友。叫炸釀大腸絕對唔會死錯人,蝦膠配大腸,前者香口又啖啖蝦肉,後者雖然乾而無油,但加起來也算香脆惹味,收$50左右,份量唔少,叫做吃得過。杬菜炒四季豆,簡單一味味道卻出奇的

杬菜炒四季豆,簡單一味味道卻出奇的好,四季豆(火扁)得乾香,杬菜同鹹肉粒這配搭也很不錯,伴了半碗飯,滿意。

牛肉丸貪得意之作,試過,結論是客家菜還是不點牛為妙。

原以為是一場唔多睇好的賽事,結果爆冷,損友覺得抵食夾好美,亦是荃灣最好的菜館芸芸,沒好氣,對自己而言,十多年的夙願,總算還了。
肥的肥瘦的韌不合格
炸得香脆點這味不會死錯人
客家浸鹹雞
街坊格局
2008-05-06 51 瀏覽
我老公一家人最喜歡到東江大飯店吃晚飯。我個人認為餸菜很好吃,但千萬不要入廁所,簡直嘔心。上次我外甥還發現煙頭在一碟餸裏面。衛生程度很差,不過勝在碟餸大碟和好吃。你自己想想吧!