2019-11-27 164 瀏覽
松露全部都係松露🤗,今日去咗食呢間Artisan De La Truffle🍄 ,之前都食過一次lunch覺得都唔錯😋,今次就食dinner🥣.我哋叫咗一個Testing Menu dinner,另外仲散叫咗啲食物,一如以往都係全部啲晒都係有松露㗎啦😉.Starter食咗個北海道🇯🇵帶子,佢配以松露青豆蓉同埋白松露油,有淡淡的松露味,但係又唔會遮到帶子嘅鮮甜,帶子仲好爽好添😋.仲有個墨魚汁risotto,呢個都係starter嚟㗎😆,因為佢個portion係細啲嘅,呢個味道好特別,因為有鹹蛋黃🥚,仲有啲飯嘅軟硬度適中,幾好食.Main就叫左忌廉白酒汁闊條麵🍝同埋澳洲M6和牛西冷扒🥩,闊條麵嘅松露片係即刻喺你面前刨架🤩,麵條係人工麵條,夠哂彈牙,加埋濃濃嘅芝士忌廉sauce,大滿足呀,牛扒都唔錯,入口淋滑,有少少炭燒味😋.最後去到甜品喇😍,跟tasting menu嘅松露芝士球賣相好靚呀,就好似有兩粒松露同兩粒蘑菇咁🍄,松露造型嘅入面係芝士味嘅雪糕🍨,而蘑菇造型嘅就係超級濃松露味嘅蛋白餅,勁有驚喜😚.另外我地仲叫左個流心朱古力撻🍫,流心效果做得幾好,朱古力味好濃,唔太甜,係dark ch

另外我地仲叫左個流心朱古力撻🍫,流心效果做得幾好,朱古力味好濃,唔太甜,係dark chocolate嘅味度🤤
推薦松露迷嚟呢度食飯呀,佢地每度dish都有d松露架🤗

2019-11-24 210 瀏覽
今日同同事豪嘆lunch set, 環境開揚有氣氛☺️野菌濃湯❤️濃郁野菌,忌廉味重,整體creamy 好味😋法包❤️有3款包,整體都出色,夠鬆化👍當中牛角包🥐牛油味突出,層次感豐富☺️寬條麵❤️加入白酒汁,芝士同埋松露,酒成份頓時令汁提鮮,配合松露鮮上加鮮,氣味氛芳😋😋食到咁大塊既松露真心難忘,寬條麵手工製,彈牙之餘又掛汁👍泡芙❤️第一次食到杏仁味道嘅泡芙,味道不會太濃,食一口溢出淡淡杏仁香😋忌廉細滑,奶味豐富,加上脆脆一齊食,一個字,match!!!Cappuccino❤️咖啡豆味道突出,偏苦澀但不偏酸,大愛!
今日同同事豪嘆lunch set, 環境開揚有氣氛☺️

野菌濃湯❤️
濃郁野菌,忌廉味重,整體creamy 好味😋

法包❤️

寬條麵❤️

泡芙❤️

Cappuccino❤️
咖啡豆味道突出,偏苦澀但不偏酸,大愛!
午餐
2019-11-20 1875 瀏覽
來自巴黎,以松露作招徠的餐廳。環境優美,望著維港,室內靜靜的,也坐得舒適。午餐二百餘元三道菜,價錢柤宜。點好餐,店員先送上熱呼呼的麵包和松露腰果。麵包超好吃,法包外脆內軟,是我最喜歡的一款。配蔥味的忌廉芝士和牛油。明明聽到店員介紹松露牛油,但沒有松露香,不知道是不是聽錯了。野菌濃湯.松露泡泡入口即消失,有少少忌廉香。重點是野菌湯,不是我吃過最正的,不過都算不錯。意大利煙肉.炒蛋.多士.松露炒蛋又滑又濕,有蛋香,帶點松露香,似是松露醬,味道不錯,不過偏油。應該是橄欖油,也不怕吧。烤是日鮮魚柳.松露白酒牛油汁魚不嚡但有魚肉的質地,不油不肥但夠滑,都可以。皮煎得脆,香口。牛油汁帶少少檸檬的酸,幾開胃。不過,旁邊的蔬菜純以水烚,相比下好看不好吃。寛條麵.白酒汁.巴馬臣芝士.松露店員在我們面前刨上松露,慷慨得媽問是是不是不值錢。寬條麵做得好,有咬口。汁做得少少稀,卻意想不到的掛麵和夠味。松露其實都是仔細聞起來才香,至於吃,就要吃一大堆才吃到其穩穩約約的香。法式焦糖燉蛋.松露果仁糖要加的甜品。燉蛋都可以,不會太甜,夠滑。底部有一小堆榛子味的東西,味道讓我想起金莎。焦糖再薄一點更佳。是日甜點橙薄餅。

午餐二百餘元三道菜,價錢柤宜。

野菌濃湯.松露

意大利煙肉.炒蛋.多士.松露

烤是日鮮魚柳.松露白酒牛油汁
寛條麵.白酒汁.巴馬臣芝士.松露
店員在我們面前刨上松露,慷慨得媽問是是不是不值錢。

法式焦糖燉蛋.松露果仁糖

是日甜點
橙薄餅。薄餅很薄,竟然有酒香,唯獨偏乾,不配忌廉的話,有點似吃紙。忌廉奶香十足,帶橙味,平時不好橙的我都覺得幾清新。

二百餘元,有海景,食物不錯,份量夠飽,十分抵食。
2019-11-19 1434 瀏覽
今晚黎到海港城既三樓呢間高級法國菜,主打松露。呢度嘅位置非常之正,無敵大海景。背景播住休閒嘅音樂,有卡位又有普通枱,仲有吧枱添。落單後就嚟咗幾份餐包,本身我係一個麵包控,所以我就叫咗呢度三款嘅麵包。本身跟咗有松露鹽嘅牛油仲有洋蔥芝士。仲有落咗松露鹽嘅腰果。做個識食麵包嘅人就梗係要買松露橄欖油同埋松露醋啦,我呢度嘅醋比平常嘅醋甜,配合麵包都幾特別。既然呢度係食松露出名,我就叫咗一個野菌濃湯($108),落咗松露橄欖油,仲有片片松露。一嚟到已經聞到蘑菇混合黑松露獨有嘅香氣。印落亦無比順滑。上面白色係奶泡。主菜我叫咗慢烤雞胸($258)。平時喺平平哋嘅地方絕對唔會叫雞胸,因為九成九都係唔會煮得好食。寫到明係慢煮,我有信心佢會煮得好食。嚟到果然冇令我失望。大大塊有我手掌咁大。食落啲肉一啲都唔會乾唔會鞋,非常之夠水份,而且旁邊嘅gravy嘅味道亦調得剛好,充滿肉味。主菜旁邊嘅伴碟亦都係有松露嘅,另外竟然仲有雞縱菌。健康嘅一餐當然仲要有蔬菜,我就加咗一份田園沙律($48)同埋一份香草炒蘑菇($48)。田園沙律有薄荷葉,仲有橙色同埋紅色嘅車厘茄,分量來講都唔錯啊有平時出面食飯嘅前菜沙律咁大份。蘑菇有

仲有落咗松露鹽嘅腰果。

慢煮烤雞胸
主菜旁邊嘅伴碟亦都係有松露嘅,另外竟然仲有雞縱菌。

田園沙律
蘑菇有濃濃嘅牛油味,全部都係細細粒夠爽口。
香草炒蘑菇

甜品我揀咗士多啤梨豆腐($78)。有兩大件,甜到剛好唔會死甜,口感係軟腍慕斯啫喱狀。旁邊嘅係焦糖開心果仲有原隻士多啤梨。呢個絕對係係呢餐一個完美嘅完結。
士多啤梨豆腐
2019-11-19
5 分鐘 (堂食)
慢煮烤雞胸
田園沙律
香草炒蘑菇
士多啤梨豆腐
2019-11-19 943 瀏覽
踏入秋冬的季節,除了大閘蟹、蛇羹、糯米飯這些中式食品外,西式有「松露」也是季節入饌。松露一直以名貴的見稱,在香港彈丸之地可算是價格高昂之物。今次來到備受讚譽的全球知名松露餐廳品牌Artisan de la Truffe「松藝館」在香港尖沙咀海港城海運大廈,無敵海景與法國餐廳的確會令人分外寫意。松露晚餐的價格太過高昂,反而松露午市套餐價錢卻相當得宜。餐牌上會介紹不同種類的松露及起源地,的確上了一堂寶貴的一課呢?松露囊括著名的黑松露(Tuber Melanosporum)、白松露(Tuber Magnatum Pico)、冬季黑松露(Tuber Brumale)、夏季黑松露(Tuber Aestivum),甚至是澳洲黑松露。無論前菜、主菜、甜品都會以松露片作點綴,可以品嚐多樣松露菜式。兩道菜套餐可選開胃前菜及主菜,或主菜及甜品。而三道菜套餐更有前菜、主菜、甜品。未到前菜之前會有牛角酥、兩款法包以及忌廉芝士,以松露為主又點少得松露油及松露醋,所以餐包烘焙得相當鬆軟而且松露油及醋相當濃郁又美味。野菌濃湯。松露前菜的選擇令人目不暇給,以味道柔和的牛肝菌及蘑菇炮製而成的「野菌濃湯」配松露香濃又美味

野菌濃湯。松露
前菜的選擇令人目不暇給,以味道柔和的牛肝菌及蘑菇炮製而成的「野菌濃湯」配松露香濃又美味。

意大利煙肉、炒蛋、多士、松露
以前菜來說的確份量雖少,不過內含意大利煙肉、炒蛋、多士、松露。喜歡炒蛋的口感相當滑溜而且帶上煙肉香脆,配上松露相當名貴,多士以薄身又脆口。

寬條麵、白酒汁、巴馬臣芝士、松露
對於松露來說配合芝士及寬條麵是最佳配搭,,麵條彈牙可口,配上鹹香的巴馬臣芝士和白酒汁,在食客面前鮮刨的松露片,入口前謹記將所有食材混合一起,以確保每條扁平的寬條麵都掛上厚厚的濃郁醬汁,必人一試傾心。

烤西班牙黑毛豬扒。松露
「烤西班牙黑毛豬扒」伴以芥末籽醬和松露,厚切的西班牙黑毛豬扒燒至香脆並帶有紋理,肉質鮮嫩富有嚼勁,連同松露同吃,令人回味無窮。

法式焦糖燉蛋、松露果仁糖
「法式焦糖燉蛋」配上松露果仁,兩款食物各有特色混合一起,配合得天衣無縫。松露果仁富有口感,而且焦糖燉蛋香滑無比,令人回味無窮。
2019-11-04
2019-11-13 209 瀏覽
今日同朋友去咗海港城一間松露主題嘅餐廳松藝館,環境好好,睇住海景食飯超舒服。有set dinner 同a la carte,我同朋友唔算太餓就叫左a la carte。未食主菜,先送上麵包,除左麵包熱烘烘,連碟也是熱的,有誠意,有牛油、cream、橄欖油同醋,三款不同的包,牛角包好吃。L’Artisan 特色薄餅$178,Pizza係薄身,餅底超脆,有芝士、番茄醬、ham同埋松露,薄餅配好香既芝士一流,好多小片松露,不算平時那些重氣油味的松露。寬條麵香蒜片白酒汁松露$228,蜆份量好多,大大隻,寬條麵煙韌,加了黑椒更美味,在寬條麵底下,汁有偏多油。焗千層薯餅芝士松露$68,一層層的薯仔片,好出色的焗千層薯餅,芝士在面焗成金黃,再配上微酸的焗薯醬,一讚。香草炒蘑菇$48,炒磨菇就正正常常,不過不失!

香草炒蘑菇$48,炒磨菇就正正常常,不過不失!
2019-11-12
2019-11-13 972 瀏覽
下班後跟妹妹去吃一頓fine dinning。位於尖沙咀海港城的松藝館可飽覽維港景色,環境相當好。當然我們來的目的主要是試試松露美食啦。我們點菜後不久,店員就送上麵包,還附上黑松露忌廉芝士和一小瓶的黑松露腰果。第一次吃黑松露腰果,腰果脆脆的,有黑松露的香味,是很不錯的餐前小食。麵包有三款,熱辣辣的,其中牛角包外層酥脆很香,法國麵包外脆內軟且煙韌。蟹肉·牛油果摩士·松露不要以為只是簡單的沙律,有那麼多黑松露片的我還是第一次吃到。蟹肉鮮甜,牛油果creamy不在話下,黑松露的淡淡香味,令這沙律味道清香特別。慢煮龍蝦·松露賣相顏色鮮艷吸引,一上枱松露的香氣溢出,龍蝦汁的香濃撲鼻。有一整隻龍蝦,已經起肉,連龍蝦鉗也已經剝殼,很適合女士食。龍蝦十分新鮮,蝦身爽口鮮嫩,龍蝦鉗肉質更嫩,沾上香濃的龍蝦湯汁和配上黑松露片吃,簡直美味極了。澳洲M6和牛西冷牛扒·松露紅酒汁這也是香噴噴,牛扒香加松露香簡直不能抵擋,我們都急不及待品嘗。切開牛肉粉嫩,肉汁流出。牛肉加一片松露放入口不得了,牛扒外層焦香,肉質軟,油脂沃香,加上松露的獨特濃香,非常滋味。這餐廳是名副其實的松露主題餐廳,每道菜都加入松露的元素,松露
下班後跟妹妹去吃一頓fine dinning。

蟹肉·牛油果摩士·松露

慢煮龍蝦·松露

澳洲M6和牛西冷牛扒·松露紅酒汁

這餐廳是名副其實的松露主題餐廳,每道菜都加入松露的元素,松露愛好者必試。
2019-11-13 694 瀏覽
係尖沙咀海港城LCX盡頭有一間專食松露既餐廳Artisan de la Truffe🤤 全餐廳都係落地大玻璃 望住香港呢個無敵大海景既夜景食咩都覺得特別好味👅點完菜店員先為我地送上餐包 分別係法包同牛角包🥐 微暖 牛角包鬆脆 配上海鹽牛油真係好邪惡好味😋湯我地話試左松露野菌濃湯 餐廳好細心 知道我地share 自動幫我地分左2碗上❤️ 湯既菌味好香濃 加左松露油同幾片松露特別香👍🏻Main course 我地就揀左松露蟹肉意大利飯同松露忌廉白酒汁寬條麵🍽 我個人就比較鐘意食松露蟹肉意大利飯 上菜後店員會即場為你刨上松露 飯粒口感出色唔會過硬 食落口每一啖都食到蟹肉同松露味 好creamy又唔會好膩👅松露忌廉白酒汁寬條麵一樣有店員會即場為你刨上松露 寬條麵手工製作 口感會較一般食到既硬😉 醬汁充滿白酒同芝士味 都好好食😋然後就係我最愛既甜品啦 我地試左松露芝士球🧀 呢個真心有驚喜😍 2粒蘑菇造型既蛋白餅雖然比較甜 不過相信加左松露油 係口中溶化既時候有好香既松露味🤩 芝士球口感幼滑 食出啖啖松露味 好夾🤤最後飲埋杯signature drinks 既Truffle coffee☕️ 入面有T

松露野菌濃湯

松露蟹肉意大利飯

松露忌廉白酒汁寬條麵

松露芝士球

最後飲埋杯signature drinks 既Truffle coffee☕️ 入面有Truffle olive oil 同Truffle salt 幾特別 意想不到咁夾咁好飲🌟
Truffle coffee

松露野菌濃湯
松露蟹肉意大利飯
松露忌廉白酒汁寬條麵
松露芝士球
Truffle coffee
2019-11-12 163 瀏覽
今晚放工後與姐姐來到海港城一間高級餐廳來輕鬆一下。這家餐廳的環境十分高級優美,有着180度的維港景色,維港夜景簡直一流。這家餐廳是以松露為主題的,差不多全部菜式甚至飲品都有松露成分。我們二人點了一個starter 和兩個main course一齊分享。點了菜後侍應便送上了麵包,總共有三款麵包三款都做得很好吃,最為欣賞的是牛角包,牛油香,酥皮鬆脆。麵包可沾上提供的cream cheese同埋黑松露sour cream 吃,侍應還有提供黑醋和橄欖油。另外,還有幾粒黑松露腰果附上,腰果甘香鬆脆,很不錯的小吃。蟹肉·牛油果摩士·松露蟹肉鮮甜,牛油果搓成泥,混入蘋果粒以及西芹粒,加上沙律醬,感覺清新,口感順滑。蟹肉上面灑上了幾片松露,松露份量十分慷慨,細嚼松露充滿菌香,感覺不錯。慢煮龍蝦·松露原隻龍蝦拆肉,吃起上來啖啖肉, 十分方便,龍蝦肉爽口彈牙,醬汁是濃郁的龍蝦汁,味道十分鮮甜,配菜有荷蘭豆,甘筍片,菌類等,可以中和濃郁的龍蝦汁,感覺清爽不膩。松露片與龍蝦肉一起吃,沒有搶掉龍蝦的鮮味,令龍蝦多了一份清香。澳洲M6和牛西冷牛扒·松露紅酒汁上枱時,松露香氣撲鼻。我們點了五成熟,牛扒煎得外表甘香,
今晚放工後與姐姐來到海港城一間高級餐廳來輕鬆一下。

蟹肉·牛油果摩士·松露

慢煮龍蝦·松露

澳洲M6和牛西冷牛扒·松露紅酒汁
上枱時,松露香氣撲鼻。
我們點了五成熟,牛扒煎得外表甘香,少少微焦,內裏是完美的五成熟,肉質粉嫩,牛肉質地有口感不會嚡,很有牛味,沾上伴碟的醬汁與松露一起吃,吃不停口。

總括而言,這家餐廳環境優美,侍應服務良好,食物高級質素高,適合男女朋友約會或者與閨蜜姊妹聚餐。
2019-11-11 336 瀏覽
Artisan de la Truffe「松藝館」的裝潢以黑色為基調,菜式以黑白松露,以及時令松露為主打由總廚李文龍(Manful Lee)及本地名廚張錦祥(Ricky Cheung)主理。 碩大的落地玻璃窗,可遠眺維港兩岸的無敵海景和夜景。型格吊燈,把松露形狀投射到牆壁之上。置身其中,視覺、嗅覺與味覺,均圍繞著松露也﹗ 餐桌上,放有松露的小擺設!壓軸的甜品,更與此遙相呼應﹗ 翻閱餐牌,最後決定要一個$688的4道菜Tasting Dinner Menu,且揀選了北海道帶子、蘆筍、意大利青瓜、松露青豆蓉、白松露油;墨魚汁意大利飯、松露碎、鹹蛋黃;比目魚柳、黑魚籽、羊肚菌忌廉汁,以及松露芝士球。此外,再散點了野菌濃湯、松露$108,以及寬條麵、忌廉白酒汁、巴馬臣芝士、松露$198。 點餐後,侍應送上三款麵包,搭配松露黑醋與松露橄欖油,以及忌廉和松露牛油同吃,馥郁的香氣,甚是好吃﹗ 前菜,北海道帶子、蘆筍、意大利青瓜、松露青豆蓉、白松露油,恰如其分地,把「松」與「藝」,呈現食客眼前。這道菜,是一道精心拼湊而成的一幅田園風光畫作。有白、有綠、有紅、有黃、

餐桌上,放有松露的小擺設!壓軸的甜品,更與此遙相呼應﹗

前菜,北海道帶子、蘆筍、意大利青瓜、松露青豆蓉、白松露油,恰如其分地,把「松」與「藝」,呈現食客眼前。這道菜,是一道精心拼湊而成的一幅田園風光畫作。有白、有綠、有紅、有黃、有紫,色彩絢麗,食味紛陳,口感多變。

把鮮嫩的帶子、混入開胃酸香醬汁,以及晶瑩剔透且鹹鮮蟹籽,還有清爽青瓜和蘆筍等,再加數片松露片,滋味無窮﹗

野菌濃湯、松露$108,把野菌攪拌至極為細碎,入口菌香盈腔,質感細滑,且充滿松露獨有的幽香,輕盈而不膩。

墨魚汁意大利飯、松露碎、鹹蛋黃,飯粒軟硬度適中,且沾滿了鮮美無窮的墨魚汁,再混入松露,以及鹹蛋黃,多了香氣和鹹香。

寬條麵、忌廉白酒汁、巴馬臣芝士、松露$198,是餐廳招牌菜式之一。麵條彈牙可口,醬汁由白酒、忌廉以及巴馬臣芝士等材料製成,每條扁平的寬條麵都掛上厚厚的濃郁醬汁,加上新鮮松露,滋味無窮。

比目魚柳、黑魚籽、羊肚菌忌廉汁,魚肉火喉拿捏極為準繩,入口極為細緻滑溜,鮮味洋溢。

壓軸的甜品 - 松露芝士球,靈感來自餐桌上的松露小擺設。只是兩粒黑古勒突的松露雪糕旁,有兩粒蘑菇狀的蛋白脆餅,且以朱古力碎粒作泥土,以刨片黑松露片作點綴,好不美麗,也,甚是脆口與甜蜜﹗

2019-11-06 296 瀏覽
I brought my friend here for dinner today, as she loves truffles too. We came here on a Monday night and it was full house. The staffs greeted us politely and also explained their recommendations and signature dishes. Service was on point. at the end, we picked the four course menu for each. And tried some of their signature dishes! we were offered some bread 🥖 to began with, it was hot and flavorful with different kinds of choices and also butter and garlic paste. our starters then arrived. it’
our starters then arrived.
it’s like a piece of art, both of us took so many photos of this dish.
the scallops was flavorful, juicy and when confirmed with truffles and their sauce, it was definitely one of the best scallops I have.
my friend picked squid ink risotto, it looks small but very delicious 😋 with added salted pieces on top!
I ordered a lobster soup with truffles on top, this is another good dish, with foam on top. Filled with lobster 🦞 flavor.
our mains then arrived, it was the largest fish dish I’ve had in my life at the fine dining restaurant, it was not only moist and juicy. The taste was heavenly tasted! I loved every single elements of this dish.
my friend picked a wagyu dish for her main. Once again, the restaurant presented this dish nicely. Cooked perfectly, with a bit of crunchiness on the outer layer with the right amount of fat. The decorations on the plate for again, worth a photo.
Last but not least was their signature dessert - cheese ball. It’s cheese cake with crunchy chocolate bites. It was so yummy and it was my second favorite dish of the night. Overall, we had a great dinner meal and I definitely recommend their tasting menu - it’s not cheap but well worth the price. Cannot wait to try their lunch set next time which is more affordable!
  • 餐包
今日同老公去Harbour City慶祝❤️結婚2年, 黎到有海景嘅松藝館, 喺reception旁已經見到好多truffles嘅產品啦. Lunch menu由starter, main course到dessert選擇非常多, 特別在每一款都有高貴食材松露架😍. >Wow wow!!! 餐前嘅包好好味呀😋, 牛角包新鮮焗起, 另外兩件麵包各有風格. 個人勁愛點店家in house整嘅cream cheese, 想light d都有油醋而個黑醋味道好濃甜味突出👍🏻. >Starter野菌濃湯•松露內好幾款名貴菇類, 忌廉foam濃湯滑滑的, 松露片非常之香.>龍蝦濃湯•松露(+HKD38)味道實在太豐富了, 明顯用上大量龍蝦🦞淆製而成, 竟有好幾粒龍蝦肉吃, 香味鮮味簡直齒脥留香.>Main course意大利飯•蟹肉•松露口感超滑忌廉燴意大利飯整得好好食, 每粒意大利米軟腍度適中, 當中蘑菇味道鮮美, 還有啖啖蟹肉, 食材高質.>寬條麵•海鮮•松露 (+HKD48)令人驚喜是手工寬條麵, 口感與現成包裝完全兩回事, 那彈牙口感....而海鮮類的

黑松露腰果

Starter
野菌濃湯•松露

龍蝦濃湯•松露(+HKD38)
龍蝦濃湯•松露

Main course
意大利飯•蟹肉•松露

寬條麵•海鮮•松露 (+HKD48)
寬條麵•海鮮•松露

令人驚喜是手工寬條麵, 口感與現成包裝完全兩回事, 那彈牙口感....而海鮮類的蜆, 帶子, 龍蝦全是新鮮的, 汁底帶點點口感就是因為現場以新鮮食材烹調, 松露片差點被搶了fo呢.
是日甜點
蘋果酥皮盒:
蘋果酥皮盒
好甜好juicy嘅蘋果鋪喺多層酥皮盒上面, 仲灑左適量肉桂調味.
法式焦糖燉蛋•松露果仁糖 (+HKD38)
法式焦糖燉蛋•松露果仁糖

意想不到加入松露的法式焦糖燉蛋好味得令人難忘. 待應介紹我地由頂𢳂至底li個最佳食法. 驚喜藏底嘅松露果仁糖同焦糖燉蛋可以咁夾又多一份口感. 食哂main course一定一定要以li個dessert作結架!!
2019-11-04
蘋果酥皮盒
法式焦糖燉蛋•松露果仁糖
  • 松露腰果
2019-11-03 178 瀏覽
餐廳食物味道唔差,但當中有啲菜式放兩塊黑松露片就當係松露菜無咩誠意,例如蟹肉牛油果starter, 同埋松露鴨腿冇咩松露味。最差既就係結帳話某信用卡有優惠,點知話我冇上網click到要優惠個制就唔比折扣,但隔離枱沒有上網禁優惠,但叫左佢地重點推廣既tasting menu,就自動比折扣佢,這樣做法有代改善。原本開開心心慶祝生日,老實說 如果經理能彈性處理,我會因為服務好及食物不差而回頭及介紹朋友,但而家我唔會再返來嚕。

2019-10-31 368 瀏覽
早前去食六公館,經過松藝館,有留意到松露為主題,而且lunch唔貴😋😋約實朋友要去一試,lunch 分成 2道菜208蚊/3道菜248蚊,分別只係多左個甜品,lunch關係我地怕食唔晒,所以點左二道菜餐。海港城餐廳大多數落地玻璃窗,望住海景真係好正,每次都好希望安排到好位置,而松藝館,非常非常之貼心,除了近玻璃窗位置,後排位置加高一層,就冇阻視線,大部分位置都睇到海景👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼隨餐附送三款麵包🥯同腰果,身為麵包控既我雙眼發光,麵包都是焗到熱熱的,外脆內軟,出色既麵包😋😋。腰果一入口滿滿松露味,有驚喜😍離開時想購買回家,可惜冇賣😟温泉蛋。炒蘑菇。松露:蘑菇很juicy,配合温泉蛋Cream既口感,加上松露,令看似普通既食材,帶有高級感,味道非常出色😍😍😍烤澳洲M6和牛西冷牛扒。松露:上枱已傳來陣陣香味,雖然要額外加$98,分量十足,熟成度做到五成熟,內裡帶紅嫩嫩的,外面帶香烤味,肥瘦均勻,牛味濃郁😋😋😋而配菜雖小,但也減低油膩度。今次松藝館的確有驚喜,由麵包🥯頭盤同主菜,都非常滿意,加上無敵大海景,舒舒服服傾下計,而且服務也很好,成為我口袋裡既餐廳🙂🙂

2019-10-29
  • 温泉蛋。炒蘑菇。松露
  • 餐包
2019-10-28 291 瀏覽
在尖沙咀海港城 Lcx最末端,就是松藝館的所在地,餐館有多望海既景觀,空間感十足有好開揚既感覺!望住全香港最高既大廈&咁靚既夜景用餐,另有一番風味!餐台上放在個植物擺設!幾靚!menu有介紹唔同地方唔同款式既松露,黑松露,白松露,夏松露等等我地叫左款特色pizza, 芝士,松露,香草既薄 pizza, 香脆既薄批好脆",芝士遇上這款松露很配襯!之後還叫了份西班牙黑毛豬扒!當然亦少不了有松露做 topping啦!豬扒嫩淋入味!都幾大 portion!! 最緊要係幾好食整體環境食物都幾正呀!!

餐台上放在個植物擺設!幾靚!

之後還叫了份西班牙黑毛豬扒!

整體環境食物都幾正呀!!