2018-12-16 325 瀏覽
餐前的煙肉麵包很好吃,很特別。麵包非常新鮮,上桌時還是熱騰騰的。前菜我們叫了龍蝦沙律和鵝肝。龍蝦很新鮮,鵝肝也很滑。主菜我們叫了法式油封鴨腿,煎鱈魚柳和黑松露闊條麵。鴨腿的皮很脆,都夠黑松露味。這頓飯最差是魚,魚的茄汁蓋過了魚和黑松露的味道。如果是白汁應該會好一點。闊條麵也很好吃,很多黑松露片。甜品我們叫了蘋果批。蘋果批很夠蘋果味,酥皮也很脆。最出奇是,黑松露雪糕竟然不錯,以為會很怪。這頓飯也很好吃。
2018-12-14 542 瀏覽
今日試左呢間Artisan De La Truffle, 顧名思義,梗係食truffle架啦🍄叫左3-course lunch,由starter 到main到dessert, 每個dish都有truffle架🤗最注目嘅就梗係個truffle tagliatelle啦,手工闊條麵配即刨松露,淨係呢個dish都值回票價🤤試左黑松露湯🍲同黑松露炒蛋🥚多士做starter,兩個都幾好食😋另一個main就叫左fish fillet🐟 in truffle sauce, 呢個味道一般般冇咩特別兩個dessert就有少少失望喇,普通到唔普通,有待改善啦😥
2018-12-06
過江龍海景松露餐廳,係咪好貴呢? 佢有set lunch 2 course $208, 3 course都係 $248淨係食個景都值回票價waiter們明顯訓練有素,由帶位開始已經俾到高級餐廳的感覺我們高質素餐廳但價錢貼地用料矜貴有心思,性價比高!頭盤麵包好多選擇,鬆軟又好味,可以配牛油或者松露油&意大利醋,松露油、意大利醋都有得買番屋企大廚秘方就用蒜蔥加松露油,更加食得出麵包原味首先試下松露湯先,見到一塊塊松露已經夠哂開心搭配海景食先同行友人問食唔食生牛肉? 梗係要試啦,用料差D都唔敢上呢道菜香煎鴨肝,香氣撲鼻,配自家製焦糖蘋果,包你食完唔會油膩膩主食松露黑毛豬賣相一流,揀豬定係雞我揀唔到,why not both?寬條麵上菜時記得拎定電話影低即刨松露片甜品梗係要試埋啦好重朱古力味畫上完滿句號未完,嘆埋杯海景latte先啦臨走前認真行左轉shop,聽到上網可以買就之後先啦買番屋企整松露大餐,又買D送俾人做聖誕禮物,岩哂
淨係食個景都值回票價
高質素餐廳但價錢貼地
用料矜貴有心思,性價比高!
麵包

大廚秘方

大廚秘方就用蒜蔥加松露油,更加食得出麵包原味

首先試下松露湯先,見到一塊塊松露已經夠哂開心
野菌濃湯

搭配海景食先

Tartare deboeuf

香煎鴨肝,香氣撲鼻,配自家製焦糖蘋果,包你食完唔會油膩膩
香煎鴨肝.焦糖蘋果.焗法包.松露汁

蛋糕、松露雪糕

好重朱古力味

法式焦糖燉蛋、松露雪糕

畫上完滿句號

未完,嘆埋杯海景latte先啦

臨走前認真行左轉shop,聽到上網可以買就之後先啦

買番屋企整松露大餐,又買D送俾人做聖誕禮物,岩哂
Latte
寬條麵.白酒汁.巴馬匠芝士.松露
  • 香煎鴨肝
  • 韃靼牛肉
2018-12-12 314 瀏覽
昨天同朋友去到餐廳,首先感受到熱情既服務,待應都會好有禮貌微笑咁打招呼。今次已經係我地第三次黎光顧,menu已更新左比我地之前黎多左好多野食,見到而家Lunch 多左好多選擇,對呢個環境黎謝講價錢都尚算合理,大約200幾蚊。我地點了芝士球做前菜,主餐點了黑毛豬扒。 由於急於醫飽個肚忘了影相。黑毛豬扒好好食,肉質好好唔會韌。食物水準有5星級,侍應為我地推介Ten Rocks白酒,飲得好舒服,配芝士一流。加上侍應願意免費添加餐包,非常好。 另外見到隔離台點左個香煎鴨肝賣相都唔錯,期待下次再來可以試更多野食!!

黑毛豬扒好好食,肉質好好唔會韌。
加上侍應願意免費添加餐包,非常好。
2018-12-11
  • 黑毛豬扒
2018-12-11 439 瀏覽
食味好一般~冇乜特別!食左3個 course,松露湯,咸左D!跟住黑松露 闊條麵, 雖然闊條麵係自家製,但質感唔好食!同埋都係偏咸!最後但奶凍,正常,冇乜特別!相比pici,正好多!另外想一提,就係打黎訂位嘅時候,已經話要一個鐘頭交枱,到當日去到,又係咁提住你話要一個鐘個交枱!心唸你間都叫做高級餐廳,成日叫人一個鐘交枱,係咪核突左D?成個就餐過程,不斷有人喺你身邊執嘢斟水、執嘢斟水!唔係話你 執嘢斟水唔啱,而係太過頻密,令人食得煩厭!仲有帶位果兩位女仕,禮貌有待加強!!
食味好一般~冇乜特別!
2018-12-11
2018-12-09 460 瀏覽
每當有慶祝活動,必定要找一間有特色的餐廳吃飯;今年生日,表闆找了一間以松露為主題的餐廳為我慶祝生日。一到餐廳,已經被無敵海景所吸引了,幾乎九成的用餐位置也可以欣賞到這個海景的。我們一行10人,被安排坐於長枱,檯面佈置型格。Welcome bread 是雜錦自家製麵包,還配上松露牛油和松露忌廉芝士,自家製麵包已經又香又軟又好食,再配上松露牛油和忌廉芝士,實在食唔停口,我們還追加多一round 麵包添。頭盤我揀了三文魚肉醬配香脆多士,松露把三文魚的香味提升,開胃醒神,誰也搶不了誰的風頭。主菜是寬條麵 白酒汁 松露;寬條麵軟硬適中,白酒汁清淡而 creamy, 配上服務員即場放上松露,松露嘅香味撲鼻,真係視覺與味覺一同享受啊!甜品 Panna cotta ; 估不到,甜品上也可以配上松露吧! 整個午餐簡直是完美!

整個午餐簡直是完美!
三文魚肉醬配香脆多士、松露
寬條麵 白酒汁 松露
Panna cotta  、松露
三文魚肉醬配香脆多士、松露
寬條麵 白酒汁 松露
Panna cotta  、松露
2018-12-09 446 瀏覽
☆附上當日影片手機版(有可能)看不到, 如要睇片可坐定定在大電腦前收看☆心動很多時都只會將餐廳的地址放入行動管理準備出發的waiting list內 ,但放久了就會將之拋諸門外、 今次速成這個午餐全多謝姐姐提點這一間新開的餐廳, 就揀上一個陽光熾熱的星期二 出發往這間袋了入waiting list多日之過江龍。。。地址在海運大厦靠偏門最盡之地, 今次廚娘就算揸上Google亦要口在路邊地問及當值的護衛叔叔、 原來在海運大厦這一座三樓靠邊的盡頭有數間較大型的食肆, 門口與環境不用看價錢也感覺別一般資非凡、 但由於在訂位之前已看上網頁大約價, 所以絕對是荷包消化的起始能量~今次我們四人入座分別各自點上前菜/主菜以及甜品, 首先不順序的說一下我們埋單之價錢、今次總數约HK$1500. 有找連加一, 個人就覺得絕對值回票價不論食物 /環境與及服務。 好嘞開始講下食物。。。輕鬆坐下侍應便慢慢遞上當日之lunch menu, 四人滔滔不絕擾攘差不多十分鐘先能找到自己各自目標、 首先送來暖和鬆化的前菜麵包以及兩款松露牛油與及海鹽牛油, 由於麵包脆身香口席間男士不禁舉手要求多一份、 侍應亦毫不吝嗇地送

好嘞開始講下食物。。。

輕鬆坐下侍應便慢慢遞上當日之lunch menu, 四人滔滔不絕擾攘差不多十分鐘先能找到自己各自目標、 首先送來暖和鬆化的前菜麵包以及兩款松露牛油與及海鹽牛油, 由於麵包脆身香口席間男士不禁舉手要求多一份、 侍應亦毫不吝嗇地送來多一份~

先講前菜流心水牛芝士/ 蕃茄沙律 松露/ 整份大大個的流心水牛芝士入口很是Creamy, 底層分別以羅勒及蕃茄打成蓉的醬汁美味非常、 配合在薄薄的水牛芝士生上添加額外之層次香氣~
流心水牛芝士/ 蕃茄沙律 松露

另一份香煎鴨肝/焦糖蘋果/焗法式牛油包, 包身做得脆口承托著那金香油潤之鴨肝、 口感豐富配上側旁的蘋果片, 頓然將油脂香腻中和不少
香煎鴨肝/焦糖蘋果/焗法式牛油包

意大利煙肉/炒蛋/多士/松露 ,底層以碎炒蛋為主、 味道上不過於複雜自然能夠品嚐到松露片的幽香~
意大利煙肉/炒蛋/多士/松露

韃靼牛肉/ 脆多士/松露, 牛肉以半生熟之形態上枱、 底層以沙律作配角感覺和諧恰好~
韃靼牛肉/ 脆多士/松露

燴大蝦/鮮茄/松露, 主角在我們擾攘一番拍攝一輪前菜後便開始呈上枱上、 大蝦鮮甜有彈性配上兩、三隻連殼之白蜆肉, 浸泡在新鮮味美的鮮茄身上很是好吃~
燴大蝦/鮮茄/松露

烤美國西冷牛扒/松露紅酒汁, 很久也沒有食西冷 這一份西冷牛扒熟熟成恰好、鮮嫩味美下香烤感覺源源在唇齒之間~
烤美國西冷牛扒/松露紅酒汁

闊條麵/白酒汁/巴馬臣芝士/松露 這一份放在他們主打之Signature簡值食得為之動心, 簡單的parmesan芝士配上恰到好處的忌廉與白酒身上 、加上自家製的闊條麵其實已經十分味美, 在侍應手中刨上的新鮮松露更是療癒的一幕~
闊條麵/白酒汁/巴馬臣芝士/松露

烤西班牙黑毛豬扒/芥末籽醬/松露, 同樣以烤製 啲黑毛豬肉質亦同樣交足貨 、入口完全沒有韌同嚡之感, 食到此刻亦完全冇挑剔位可言~
烤西班牙黑毛豬扒/芥末籽醬/松露

甜品 便以Creme brulee 與及奶凍作尾聲, 簡單直接的甜品以令到這個午餐達到了圓滿以及滿意之地步、 (詞窮)絕對是廚娘食文的 一大阻礙,故此不再評論只是以完美的歡笑聲埋單是最為要好不過。
Creme brulee
奶凍
美好陽光的中午天,一進大堂已陣陣幽香的松露氣息、環境開揚大大的玻璃令陽光自然地進入室內,
午市時段比較爆在人多聲音多下噪音總是難免!
(埋單以後走在門口還買了兩支白松露油回家作看門口做意粉之用!)(*¯︶¯*)
流心水牛芝士/ 蕃茄沙律 松露
烤西班牙黑毛豬扒/芥末籽醬/松露
Creme brulee
奶凍
2018-12-08 446 瀏覽
公司farewell lunch, 有人埋單梗係食盡佢!我地揀左幾間餐廳,最後主角話想食西餐,一於決定試下呢間新開既松藝館坐低無幾耐,法包就上場有四款唔同既包揀,我地成班同事share食,款款都軟熟得黎又夠脆,最緊要係夠熱!!!!另外會跟個松露牛油同松露cream cheese, 兩個都極好食,算係呢餐最有驚喜嘅部份呀!所以我哋之後都追加左一次麵包,唔知使唔使收錢呢支酒我地自己帶去的,不過開瓶幾錢我就唔知等左一陣頭盤就到啦他他牛加生蛋黃,梗係唔少得放幾片松露喺上面啦他他牛幾軟滑,牛味夠濃,有啲食緊牛扒嘅感覺,蛋黃唔夠香,多士就太硬同埋有啲凍松露闊條麵,偏淡同偏硬,算係呢餐比較失色既一道菜但啲松露都俾得幾闊佬焦糖燉蛋,算係一般般,但係個松露雪糕好好食!!!!!畫龍點睛!!!!!!多謝俾錢個位大佬,多謝帶酒既另一位大佬,希望再有機會去啲貴餐廳痴飯食啦
公司farewell lunch, 有人埋單梗係食盡佢!

坐低無幾耐,法包就上場

所以我哋之後都追加左一次麵包,唔知使唔使收錢呢

法包+松露牛油/松露cream  cheese

支酒我地自己帶去的,不過開瓶幾錢我就唔知

等左一陣頭盤就到啦
他他牛

他他牛加生蛋黃,梗係唔少得放幾片松露喺上面啦

他他牛幾軟滑,牛味夠濃,有啲食緊牛扒嘅感覺
,蛋黃唔夠香,多士就太硬同埋有啲凍

松露麵

松露闊條麵,偏淡同偏硬,算係呢餐比較失色既一道菜
但啲松露都俾得幾闊佬

他他牛
松露麵
Creme  brulee
2018-12-08 226 瀏覽
海運大廈有一間新開兩個月嘅餐廳菜式由橄欖油 醋 到甜品全部都有松露餐廳有部份位置望到海景可惜今次太遲訂位所以只能坐廂房入面我同朋友兩個人食左一個頭盤三個主菜兩個甜品😆.流心水牛芝士 • 蕃茄沙律 • 松露 ($168)極力推介呢個頭盤芝士配埋番茄沙律 車厘茄新鮮清甜加上由不同蔬菜製造而成嘅醬汁食落去感覺清新 好開胃.意大利飯 • 松露 ($188)上菜嘅時候侍應會即場係你面前將松露刨落個飯到意大利飯入面加埋好多切碎嘅豆角仔所以食落去好有口感醬汁同蘑菇都配搭得好好呢個都好推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻.澳洲和牛西冷牛扒 • 松露 ($308)牛扒肉質唔錯 而且無筋不過同其他主菜相比就唔算特別.法式油封鴨髀 • 薯蓉 • 松露 ($228)鴨髀甘香 而且外皮好脆配上薯蓉及松露 令食物口感豐富不少.焗酥皮蘋果撻 • 松露雪糕 ($88)法式焦糖燉蛋 • 松露雪糕 ($88)呢度嘅甜品種類都多每個人一定會揀到一款自己鍾意食嘅😍.整體來講呢間餐廳定價唔算貴 因為佢裝修同埋環境都不錯同埋所有菜式都有松露鍾意食松露嘅朋友一定唔可以錯過如果坐到望海景嘅位會開心好多所以一定要提早預約🙈
海運大廈有一間新開兩個月嘅餐廳
菜式由橄欖油 醋 到甜品全部都有松露

餐廳有部份位置望到海景
可惜今次太遲訂位所以只能坐廂房入面
我同朋友兩個人食左
一個頭盤三個主菜兩個甜品😆
流心水牛芝士 • 蕃茄沙律 • 松露 ($168)

極力推介呢個頭盤
芝士配埋番茄沙律
車厘茄新鮮清甜
加上由不同蔬菜製造而成嘅醬汁
食落去感覺清新 好開胃
意大利飯 • 松露 ($188)

上菜嘅時候侍應會即場係你面前
將松露刨落個飯到
意大利飯入面加埋好多切碎嘅豆角仔
所以食落去好有口感
醬汁同蘑菇都配搭得好好
呢個都好推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
澳洲和牛西冷牛扒 • 松露 ($308)

牛扒肉質唔錯 而且無筋
不過同其他主菜相比就唔算特別
法式油封鴨髀 • 薯蓉 • 松露 ($228)

鴨髀甘香 而且外皮好脆
配上薯蓉及松露 令食物口感豐富不少
焗酥皮蘋果撻 • 松露雪糕 ($88)

法式焦糖燉蛋 • 松露雪糕 ($88)

呢度嘅甜品種類都多
鍾意食松露嘅朋友一定唔可以錯過
如果坐到望海景嘅位會開心好多
所以一定要提早預約🙈

2018-12-06 458 瀏覽
由巴黎吃到日本,由日本吃到海港城!由於之前於外地吃過,所以吸引今次到訪,抵達後服務員態度很好,亦有很多推介給我們。吃完後感覺此餐廳高質素但大眾化價錢!保留一貫極重的松露味,CP值超高。頭盤麵包新鮮!配以黑松露油及意大利醋,配合很天衣無縫,松露忌廉湯松露味極重,香氣撲鼻!主菜松露黑毛豬賣相很好,又好好食,肉質有彈性,吃埋個甜品感覺10分滿足,甜度啱啱好!埋單時又發覺性價比超高。值得可返頭再吃⋯⋯⋯⋯
2018-12-06
午餐
2018-12月2日,和老公食晚餐@松藝館@尖沙咀海運大廈……松露的愛好者,一定要試,平民的價格,可食到香濃的松露味道,滿足首先要給讚那個服務員哥哥(無帶眼鏡高瘦的),他介紹的menu食物,非常清楚詳細,服務非常好,要給先送上3個不同的小面包(可免費添加),配上……松露鹽牛油,松露soft cheese,還有非常香濃的松露味的olive oil + balsamic vinegar ,其中一款有nuts的小包,有香濃的松露味,非常好味 main course:煎鱈魚……配香草汁,幾片細小的松露,小小的配菜,份量不大,魚新鮮,剛剛好,juicy,香草汁香濃,配魚非常好味另一個主菜:煎帶子(3粒大的)……配松露汁,蟹肉,菠菜苗,幾片細小的松露,味道配搭剛剛好,好味dessert:法式西多士……配雪糕,細小片松露,味道不太甜,味道ok份量不太大,但食完3個course其實已經飽了,下次會試其他款式的starters, 主菜和甜品,這個晚餐非常滿足價錢合理,味道非常好,服務好好另外,還有一些小瓶的olive oil, vinegar, 松露醬,可供客人外賣,愛好松露的,可買回家食。*** 記得

,其中一款有nuts的小包,有香濃的松露味,非常好味

價錢合理,味道非常好,服務好好

*** 記得要訂位,有些位可看到海景。
小面包
煎帶子
煎鱈魚
  • 鱈魚,帶子
2018-11-29 791 瀏覽
🥰All about truffle •It’s truffle season🥰 松露!全部都係松露,由餐包到甜品,都有松露架 ! 松藝館係法國開過來,日本同德國都有分店!.頭盤揀左《truffle soup 》,呢個餸麵包一流,夠哂軟熟既麵包搽啲truffle 牛油同忌廉都好美味👍🏻 《意大利煙肉·炒蛋·多士·松露》,松露炒蛋一向是我既至愛,配埋脆脆多士,好有口感·主菜㨂左《Tagliatelle 》,呢個可以話係必食同幾抵食, 個汁係用左白酒同埋Parmesan cheese 煮成,上菜後,廚師便會係你面前shave 啲松露俾你,雖然未算係頂及, gas味未算好濃,但以呢個價錢,覺得算唔錯!😋另外《西班牙黑毛豬扒,芥末子醬配松露》呢個就普通啲,淡味左啲,未見有驚喜, 有幾片松露,但同個黑毛豬好似唔多夾!·甜品梗係食Creme Brulee , 個法式焦糖燉蛋好有蛋香,口感比較creamy ,原來裡面都有松露,另外仲有一球雲呢拿松露雪糕,雲呢拿味好濃🍦.平民松露餐廳,可以試呀!

平民松露餐廳,可以試呀!
和老公结婚週年,想試下,点知環境擠迫,境觀好一般,頭盤叫左龍蝦,他他牛肉,龍蝦都ok的,他他就一般啦,湯叫左一份黑松露都有85分的,主菜叫西冷牛排,叫五成整左八成熟,又叫一份帶子蟹肉都吾錯叫左5樣食物,整體每道黑松露菜色味道不太強,麻單一仟二佰幾,我地不算大食,但吾夠飽,再encore麵包,整體值60分,當晚坐在近窗口位,都八成人滿,我見意心坐卡位好D,横掂坐近窗口位都無靚境看到,但當晚重嘈過去茶餐廳,位如位之間大近,食吾夠一個钟就走人、不會再試,掃慶
呢間餐廳不得了!作為松露控嘅我,未夠一個月已經食左兩次lunch 咁短時間內,個lunch menu 都有d唔同,值得一讚!今次就等我比較下兩次午餐嘅經驗第一次去食因為甜品未ready,試咗一個 2 course menu。第二次去終於食到佢嘅甜品有甜品嘅menu先完滿首先要介紹嘅係餐包!三款餐包都好好味,海鹽牛油同埋嗰個有少少洋蔥味嘅白色醬都match 當然唔可以漏咗嗰個松露腰果!super tasty 走嗰陣時仲可以喺門口買返包返屋企慢慢食~三文魚肉醬脆多士雖然呢個前菜啲松露片作用係裝飾多過香味,但三文魚肉醬好香,同脆多士味道好襯!呢個有驚喜第二次去食,前菜揀咗松露蘑菇湯香濃嘅松露蘑菇味,creamy,nice兩次去食,主菜我都揀咗白酒芝士寬條麵雖然係同一個主菜,但我覺得味道都有啲唔同。上面果碟係第一次去食,松露片由職員即場刨,分量比第二次多啲但我比較喜歡第二次去食寬條麵嘅質感,比較彈牙,同埋粗身啲。 同埋兩次嘅松露片香味好似有啲唔同。不過總括來講兩碟tagliatelle都好好食Creme Brulee 係要另加$38雖然佢個Menu上面寫係松露雪糕,但其實個雪糕只係雲呢拿雪糕上

甜品嘅menu先完滿

當然唔可以漏咗嗰個松露腰果!super tasty
走嗰陣時仲可以喺門口買返包返屋企慢慢食~

松露蘑菇湯

第二次去食,前菜揀咗松露蘑菇湯

香濃嘅松露蘑菇味,creamy,nice

松露白汁寬條麵

兩次去食,主菜我都揀咗白酒芝士寬條麵

但我比較喜歡第二次去食寬條麵嘅質感,比較彈牙,同埋粗身啲。
同埋兩次嘅松露片香味好似有啲唔同。

不過總括來講兩碟tagliatelle都好好食

creme  brulee

Creme Brulee 係要另加$38

雖然佢個Menu上面寫係松露雪糕,但其實個雪糕只係雲呢拿雪糕上面加一塊松露片,不過個焦糖燉蛋係好食嘅

午餐Menu唔包野飲,一杯cappucino都只係大概$40,仲有一粒松露拖肥糖跟咖啡,super sweet

大部份座位都望到海景,落地大玻璃好開揚,樓底好高,每張枱之間有空間,唔會聽到隔離枱講咩
大部份職員服務態度都好好,只係第二次去食有一位女職員好似有啲趕收工,有少少催我哋交枱嘅感覺,可能因為佢哋就快落場時間。

呢間餐廳出現火速成為我最愛餐廳list之一
十分推薦比喜歡松露嘅你!

松露蘑菇湯
creme  brulee
2018-11-07 11642 瀏覽
上次到訪,吃過午餐,感覺超正,今天相約好友再訪,試試他們的晚餐。夜間的氣氛和午間的感覺截然不同。弧形的落地玻璃把尖沙咀繁華嘅夜幕變成背景,而室內的燈光或明或暗,坐著靠邊的半弧形梳化,十分寫意。由於晚間沒有set 供應,所以只有散點。餐點的選擇唔多,只有兩頁。頭盤有六款$118-$188, 主菜八款$178-$308,甜品五款$78-$98。麵包䁔暖的,口感鬆軟,配上松露牛油,味道芳香油潤,好吃!不能錯過那松露腰果!又脆香又重松露味,好正!吃罷松露味猶久不散。Salade de homard $188龍蝦沙律、露筍、松露龍蝦沙拉十分足料,真的有大大隻龍蝦!而且龍蝦已經起肉,方便進食。雖然這道前菜無乜醬汁,但由於龍蝦肉十分鮮美,肉質爽弾,蝦味十足,再配上芳香的松露和露筍,味道淡雅又清爽,是幾唔错的前菜。Oeuf Benedicte $158班尼迪克旦、蟹肉、松露這班尼迪克旦的水波旦水汪汪的,然後把旦王和蟹肉、菠菜和松露混和,口感濕潤,又滿有旦香。加上蟹肉的鮮甜味和松露的提香,令整個平凡的班尼迪克旦高貴起來。而且雞旦和松露這配撘可是絕配,好吃!Saumon gravlax $158香草漬三文

Salade de homard $188
龍蝦沙律、露筍、松露

Oeuf Benedicte $158
班尼迪克旦、蟹肉、松露

Saumon gravlax $158
香草漬三文魚、松露乳酪汁、松露

這香草漬三文魚是以刺身形式去serve, 再配以松露乳酪汁和松露。這三文魚口感嫩滑,但味道無乜特別,加上松露和松露乳酪汁也無補於事,整體味道比較淡。

Steak de boeuf wagyu 8 oz $308
澳洲和牛西冷牛扒、黑蒜、薯蓉、松露

牛扒表面烤得焦香,內𥚃保持嫩紅。
雖然這是澳洲和牛,但肉質纖維比較粗糙,口感帶點嚼勁。而肉味比較溫和,唔太突出,沒有預期的juicy. 然而這牛扒仍然是ok的,只是沒有預期入口即溶的口感。而薯蓉頗為嫩滑,帶一點點的牛油香。

Magret de canard $268
烤焗鴨胸、橙酒松露汁、焗薯、松露
Roasted duck beast, grand mariner, baked potatoes, truffle shavings

鴨胸的份量唔少,然而鴨胸肉質真的帶點嚼勁。沾上橙酒松露汁,稍稍潤濕。醬汁雖好,但嫩滑程度令人有少少失望。

Filet de lieu jaune $268
Pollack, clams, tomato, truffle shavings

這道主菜是三道之中最好的。鱈魚夠厚身,口感唔錯。朋友覺得這魚肉幾ok,肉質滑溜,而且充滿油分,配上芳香的松露片和蕃茄,味道酸酸的,感覺清新。

Pain perdu, miel a la truffle glacé a la vanille $98
French toast, vanilla icecream, truffle honey
法式西多士,雲呢拿雪糕、黑松露蜂蜜

這法式西多士需時製作,等待了好一陣子,吃過後發覺倒是值得的。這法式西多士有如酥皮千層,層層脆薄,牛油味濃郁。加上香甜帶酸的蘋果肉和香滑呍呢拿雪糕,拌以松露蜜糖,甜甜脆香,酥皮又鬆化,正!

是曰晩餐的頭盤和甜品也幾ok, 而主菜就平平穩穩。即使晚餐未有驚喜,但味道ok, 而且有華麗美景和好友相伴,仍是美好的晚上。