2022-04-27
雖然已經過咗生日,不過朋友都好好,疫情好返d,就同我補祝生日。朋友安排了我最愛嘅鐵板燒作生日飯,這間餐廳的裝修充滿氣派,走廊的大螢幕還播放住日本四季景色,部份獨立房間仲可以望到維港海景。 .最近餐廳重推出了期間限定優惠,午市有八折(需星期一至五13:45後入座);而週末及公眾假期惠顧第二個套餐重半價優惠(必須四人同行),真係超抵食。.午市商務鐵板燒套餐 $1380 (2位) .🍹Welcome drink 坐低後,店員先安排Welcome drink ,可以選Cocktail,或者Mocktail。兩杯味道都係酸酸甜甜,感覺幾開胃。.🥗前菜 和 沙律 沙律的沙律菜好新鮮,配上車厘茄、粟米粒和爽脆嘅小魚乾,口感豐富,還用上蘋果汁和沙律醋,感覺好清新。前菜係醃蘿蔔配豆腐乾,食落酸酸地好醒胃。 .🐟刺身三款 是日刺身係吞拿魚、帆立貝、平目。吞拿魚的魚味好香濃,帆立貝食落好鮮甜,而平目口感爽口彈牙。.🦀本日海鮮 是日海鮮係蟹肉他他,餐廳會不定期按時令轉款。賣相真的很精美,蟹肉他他好鮮味,上面還放有魚子和金箔,盡顯豪華感;底層係新鮮菠菜,口感和味道都非常豐富。 .💕南非鮑魚 南非鮑魚大大隻,未
午市商務鐵板燒套餐 $1380 (2位)
🍹Welcome drink
🥗前菜 和 沙律
🐟刺身三款
🦀本日海鮮
💕南非鮑魚
南非鮑魚大大隻,未煮時仲係活生生,非常新鮮。鮑魚食落又厚又Juicy,充滿牛油香,不用點海鮮醬都已經好好味,一隻真係有啲唔夠喉。
🦞鐵板燒活龍蝦 (套餐附送)
套餐附送真係好抵食,龍蝦分量十足,好大隻,而且都係新鮮活生生,最喜歡望着師傅的整個烹煮過程。龍蝦的肉質彈牙,充滿鮮味,配上師傅由蝦膏、芝士、牛油特調的醬汁更加惹味。
🌽季節野菜
有紅椒、荀、菇、粟米芯四款,都好新鮮。
🐮薄燒美國牛肉
到我最愛嘅牛肉,因為我唔食太生,所了叫了七成熟,師傅煮得生熟度剛剛好。牛肉煎得好香,外皮微焦入面軟嫩,夾埋包係入面的炸蒜和香蔥,香氣十足。底層還有一片麵包吸油,減少油膩感。
🍚炒飯
即場炒起,香氣十足。炒飯粒粒分明,而且夠乾身,配埋蛋、牛肉粒和蔥花,忍不住一口接一口。
🥒漬物
有醃牛蒡、青瓜,酸酸地有助解油膩感。
🥣麵豉湯
味道好香濃,加入龍蝦頭烹煮,鮮味十足。
🍞牛油焦糖多士
簡單而美味的一道甜品,多士超香脆,而且甜甜的,超想再吃多一片。
🍓士多啤梨味卷蛋
可選咖啡或卷蛋,我和朋友都選了卷蛋。細細件幾精緻,蛋糕口感鬆軟,配埋忌廉,很不錯!